StoryEditor
Svijetveliki korak

Italija postupno ublažava mjere, premijer priznao da svjesno ulaze u rizik: Krivulja bi opet mogla rasti, ali ne možemo si priuštiti čekanje cjepiva

Piše Gabrijela Radanović
17. svibnja 2020. - 13:50
Premijer Giuseppe ConteHandout/AFP

Italija je preuzela "izračunati rizik" u daljnjim postupanjima u popuštanju mjera sprječavanja širenja koronavirusa, priznao je premijer Giuseppe Conte.

Rekao je da bi se krivulja broja zaraženih mogla ponovno povećati, ali zemlja nije mogla priuštiti čekanje cjepiva, prenosi BBC.
Također, Conte je najavio da će od 3. lipnja biti dopušteno putovanje u i iz Italije te između regija zemlje. Teretane, bazeni i sportski centri ponovno će se otvoriti 25. svibnja, a kina i kazališta 15. lipnja. Putnici iz zemalja EU moći će ući u Italiju bez ulaska u dvotjednu karantenu.

Najavljene mjere veliki su korak u naporima zemlje da ponovno pokrene svoje gospodarstvo nakon više od dva mjeseca od zatvaranja.Talijanski dužnosnici, kako prenosi BBC, kazali su da je u tom trenutku od virusa u zemlji umrlo 31.763 ljudi, što je treća najviša brojka iza SAD-a i Velike Britanije. No, stopa zaraze u Italiji naglo je pala posljednjih dana.

Italija je ujedno bila i bila je prva zemlja u Europi koja je uvela ograničenja širom zemlje kada su se slučajevi koronavirusa počeli pojavljivati u sjevernim regijama u veljači. No te mjere počele su ublažavati početkom ovog mjeseca, kada je 4. svibnja omogućeno ponovno otvaranje tvornica i parkova.

"Suočeni smo s izračunatim rizikom i spoznajom da se krivulja zaraznosti može ponovo povećati", rekao je Conte u televizijskom obraćanju u subotu navečer. "Moramo to prihvatiti. Inače se više nikada nećemo moći pokrenuti."

Premijer je kazao da talijanske tvrtke ne mogu priuštiti čekanje dok se ne nađe cjepivo, jer "bi na kraju rezultiralo s ozbiljno oštećenom ekonomskom i socijalnom strukturom".

Neke regije pozvale su na što brže ublažavanje ograničenja, ali premijer je rekao da će se postepeno opuštati kako bi izbjegao drugi val slučajeva.Trgovine i restorani također se trebaju ponovo otvoriti od 18. svibnja, ali uz propisane mjere socijalnog distanciranja.

Katoličke se crkve isti dan pripremaju za nastavak održavanja misnih slavlja, ali pod uvjetima stroge društvene distance i vjernici će morati nositi zaštitne maske za lice. Također, pripadnici drugih vjeroispovijesti imat će mogućnost sudjelovanja u obavljanju vjerskih službi.

Najava Contea uslijedila je ubrzo nakon što je zemlja, koja je nekada bila globalni epicentar pandemije, izvijestila o daljnjem padu broja umrlih. Zabilježeno je više od 900 smrtnih slučajeva 27. ožujka, ali vlasti su priopćile da je bilo 153 u posljednja 24 sata, objavio je jučer BBC.

Ranije ovog tjedna, talijanska vlada je odobrila paket poticajnih potpora u iznosu od 55 milijardi eura namijenjenih nadoknađivanju ekonomskog utjecaja pandemije na tvrtke i obitelji.

#ITALIJA#KORONAVIRUS

Izdvojeno

17. lipanj 2020 00:56