stdClass Object ( [id] => 537644 [title] => Prepoznati i odabrati pravu rolu za spinning uopće nije teško, ukazujemo na detalje na koje treba obratiti pažnju [alias] => kako-odabrati-pravu-makinju-za-varalicarenje [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Jesen se više nego ijedno drugo godišnje doba može nazvati dobom spinninga. Dok se u proljeće koje je po vremenskim uvjetima vrlo slično jeseni riba ipak u principu drži daleko, i duboko, u jesen je još uvijek dovoljno plitko i dovoljno blizu da obalno varaličarenje ima smisla.

Naravno, kako temperatura bude padala i dan se skraćivao, tako će se i broj vrsta koje se na ovaj način mogu loviti također smanjivati,a šanse za kvalitetnim ulovom uz ugodan boravak negdje na vjetru i kiši izloženoj punti rapidno opadati.

Pa ipak, iako je jesen savršena za spinning. Malo je ribolovaca koji se odlučuju za ovakav oblik ribolova. Razloga je puno, a jedan od najčešćih je definitivno neupućenost u pribor. Složiti spinerski komplet nije teško i taj postupak ne mora nužno značiti izdvajanje hrpe novaca i specijalno dizajnirane i rukom rađene dijelove. Uz malo truda i poznavanja osnovnih pravila, nije teško odabrati pribor po svojoj mjeri.

Birani materijali

I dok štap već mnogi znaju sami prepoznati i u skladu s namjenom i odabrati, na rolama se mnogi slome i iz trgovine izađu ili s modelom koji im ne treba ili pak s nečim što ima primjenu ali ne u spinningu. A prepoznati i odabrati onu pravu rolu za varaličarenje, zapravo uopće nije teško.

---

image
Spinnerska rola ne mora izgledati kao space shuttle da bi odgovarala namjeni
---

Spinerske su role, u odnosu na sve ostale, izložene neusporedivo većem opterećenju. Iako bi lijepo bilo čuti da su razlog tome brojni kapitalni ulovi, pravi razlog leži zapravo u radnim satima.

Naime, za razliku od neke klasične surf role koja u nekakvoj fermi veći dio vremena provede u mirovanju sa štapom odložena na tripod, varaličarska se rola neprestano vrti. Sama tehnika ribolova je takva da ne poznaje pauze, odmore i čekanja zbog čega su varaličarske role tijekom ribolova u stopostotnom pogonu.

Upravo zato nekvalitetni ili alternativni materijali ne bi smjeli biti prisutni kod rola namijenjenih varaličarenju. Varaličarska rola mora biti male težine, dobro uležištena, glatkog i snažnog prijenosa, s dostupnom ergonomskom ručicom i jednako lako dostupnom kočnicom.

Mala težina se postiže biranim materijalima pri čemu se olakšanja izvode svuda gdje je to moguće. Perforirani kalem, air rotor i karbon kao gradivni materijal su najčešća suvremena rješenja pomoću kojih se težina role bitno smanjuje.

---

image
Punokrvne spinerske role nikada nemaju ovakav odmor
---

Veličina je bitna

To bi bile neke opće odrednice zajedničke za sve spinerske role. Malo detaljniji pristup podrazumijeva i malo više konkretnijih detalje. Tako, primjerice, veličinu varaličarske role biramo prema očekivanoj lovini, a onda i prema promjeru strune i tipu štapa.

Zato ćemo u light spinningu koristiti najmanje modele i najtanje promjere struna, dok ćemo u nekoj srednjoj kategoriji koristiti modele srednje veličine. Najkrupnije role su namijenjene radu s najdebljim strunama i najtežim varalicama poput primjerice velikih jigova za shore jigging.

Veličina se role ne određuje samo vanjskim gabaritima već i kapacitetom kalema koji se kao i kod ostalih rola izražava brojčanom oznakom kod koje prvi broj označava kapacitet strune u metrima, dok drugi označava promjer strune u milimetrima.

Kod nekih je modela kapacitet, osim u metričkim, istaknut i u engleskim mjernim jedinicama, pri čemu jedan broj označava nosivost strune izražen u librama, a drugi broj kapacitet izražen u jardima.

---

image
Mala rola za light spinning
---

A budući da se u varaličarenju koriste i najlonski monofili i upredenice, kod kvalitetnijih modela su posebno istaknuti kapaciteti za najlonski monofil (mono), a posebno za upredenicu (braid).

Budući da većina varaličara za osnovu koristi upredenicu, u rolleru se mora nalaziti ležaj koji će neutralizirati i kompenzirati trenje upredenice. Osim toga, upravo zbog korištenja upredenice, mnogi suvremeni modeli na kalemu imaju gumiranu površinu koja omogućuje direktno namotavanje upredenice bez podmetanja najlonskog monofila.

Važno podešavanje

Kočnica je svakako poseban detalj na koji treba obratiti pažnju. Premda se na tržištu mogu pronaći i varaličarski modeli sa stražnjom pa i sa borbenom kočnicom, prednost svakako treba dati modelima s prednjom kočnicom pri čemu je vrlo bitno da ima i mogućnost mikropodešavanja.

Kočenje se na stacionarnim rolama u pravilu ostvaruje zatezanjem kočionog pokretača, čime opruga kočnice sabija kočione pločice te na taj način povećava silu trenja. Šire kočione pločice omogućuju finije podešavanje uz veću silu trenja, a što rezultira širi rasponom kočenja uz veću i kvalitetniju silu kočenja.

---

image
Velike i široke kočione pločice omogućuju kvalitetnije podešavanje kočnice
---

Mnogi suvremeni varaličarski modeli rola uopće nemaju mogućnost okretanja rotora unatrag pomoću ručice što jasno govori o beskompromisnoj namjeni role i istovremenoj potrebi za kvalitetnom dobro podešenom kočnicom.

Kočnica se podešava tako da se po potrebi priteže ili popušta, ali ne direktnim povlačenjem strune iz role već isključivo povlačenjem strune prethodno provučene kroz sve provodnike na štapu.

Zategnutost kočnice mora biti takva da udici u trenutku kačenja omogući kvalitetnu penetraciju, a da istovremeno u slučaju prenaprezanja prokliže i spriječi pucanje strune, gubitak lovine ili neko drugo oštećenje opreme.

Prijenosni omjer

Prijenosni omjer role (gear ratio) je veličina koja je kod varaličarskih rola u pravilu veće nego kod ostalih modela. To je podatak koji nam govori koliko će se puta rotor role okrenuti uz jedan okret pogonske ručice. Izražen je brojevnim odnosom, poput primjerice 5,8:1 gdje je 5,8 broj okretaja rotora, a 1 broj okretaja pogonske ručice. Varaličarske su role u pravilu brze i u izboru ne bi trebalo ići ispod prijenosnog omjera 5,1:1.

Krajnji domet u zabačaju je u principu direktno ovisan o dužini štapa, promjeru strune i vještini ribolovca, ali svakako i o načinu na koji je struna posložena na kalemu, pogotovo kod rada s upredenicama. Pravilno posložena i do ruba kalema namotana struna omogućuje kvalitetnije zabacivanje i svakako ugodniji ribolov.

---

image
Većina se varaličara odlučuje za krupnije modele što nije uvijek dobar izbor
---

U zavisnosti od korištenog mehanizma za namatanje i prijenosnog omjera struna će se pravilnije ili manje pravilno posložiti. Mnogi proizvođači uz role isporučuju i set podloški koje se po potrebu postavljaju na glavnu osovinu ispod kalema kako bi se kalem u zavisnosti od korištene strune pravilnije centrirao i omogućio kvalitetnije slaganje strune.

Pravi balans

A da bismo u potpunosti uživali tijekom lova, težina i položaj role mora biti usklađen s težinom i težištem štapa, odnosno kompletiran pribor mora biti izbalansiran. Tako bi štap s montiranom rolom, nakon što ga oslonimo na jednu točku neposredno iznad ramena role, trebao zauzeti vodoravan položaj.

Ovaj je detalj vrlo bitan, jer se za razliku od lova ostalim tehnikama kod kojih se pribor povremeno odlaže u ili na prikladne nosače, u varaličarenju pribor stalno drži u rukama. Loše izbalansiran pribor s preteškom rolom u kratkom vremenu može zamoriti ruke u tolikoj mjeri da ribolov prestaje biti zadovoljstvo.

Stoga se nemojte libiti ponijeti svoj omiljeni štap od kuće te u prodavaonici postaviti rolu na njega da bi se uvjerili je li izbor pravi.

---

image
Izrenderirano ležište kalema omogućuje direktno namotavanje upredenice
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ne znaju za odmor [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ne znaju za odmor 2 0 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2014-09-24 11:37:27 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Boris Bulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-11-02 14:17:57 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2021-11-02 13:48:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 78 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2014\/09\/24\/4487516.jpg","\/images\/slike\/2014\/09\/24\/4487527.jpg","\/images\/slike\/2014\/09\/24\/4487526.jpg","\/images\/slike\/2014\/09\/24\/4487522.jpg","\/images\/slike\/2014\/09\/24\/4487521.jpg","\/images\/slike\/2014\/09\/24\/4487519.jpg","\/images\/slike\/2014\/09\/24\/4487518.jpg","\/images\/slike\/2014\/09\/24\/4487517.jpg","\/images\/slike\/2014\/09\/24\/4487515.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Boris Buli\u0107","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Mogu biti razli\u010dite boje, ali su zbog iste namjene vrlo sli\u010dne","Velike i \u0161iroke ko\u010dione plo\u010dice omogu\u0107uju kvalitetnije pode\u0161avanje ko\u010dnice","Ve\u0107ina se varali\u010dara odlu\u010duje za krupnije modele \u0161to nije uvijek dobar izbor","Penn Conflict uop\u0107e nema povratni hod","Punokrvne spinerske role nikada nemaju ovakav odmor","Novije serije Pennovih rola na kalemu imaju gumeni protuklizni ulo\u017eak","Izrenderirano le\u017ei\u0161te kalema omogu\u0107uje direktno namotavanje upredenice","Spinnerska rola ne mora izgledati kao space shuttle da bi odgovarala namjeni","Mala rola za light spinning"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_4487516_1920.jpg":"1920x1080","k_4487516_1280.jpg":"1280x1280","k_4487516_1024.jpg":"1024x1024","k_4487516_640.jpg":"640x640","k_4487516_480.jpg":"480x480","k_4487516_340.jpg":"340x340","k_4487516_220.jpg":"220x220","o_4487516_1280.jpg":"1280x960","o_4487516_1024.jpg":"1024x768","o_4487516_640.jpg":"640x480","o_4487516_480.jpg":"480x360","o_4487516_340.jpg":"340x255","o_4487516_220.jpg":"220x165","h_4487516_1280.jpg":"1280x854","h_4487516_1024.jpg":"1024x683","h_4487516_640.jpg":"640x427","h_4487516_480.jpg":"480x320","h_4487516_340.jpg":"340x227","h_4487516_220.jpg":"220x147","pp_4487516_1280.jpg":"1006x1280","pp_4487516_1024.jpg":"805x1024","pp_4487516_640.jpg":"503x640","pp_4487516_480.jpg":"377x480","pp_4487516_340.jpg":"267x340","pp_4487516_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1548","hd_4487527_1920.jpg":"1920x1080","k_4487527_1280.jpg":"1280x1280","k_4487527_1024.jpg":"1024x1024","k_4487527_640.jpg":"640x640","k_4487527_480.jpg":"480x480","k_4487527_340.jpg":"340x340","k_4487527_220.jpg":"220x220","o_4487527_1280.jpg":"1280x1032","o_4487527_1024.jpg":"1024x825","o_4487527_640.jpg":"640x516","o_4487527_480.jpg":"480x387","o_4487527_340.jpg":"340x274","o_4487527_220.jpg":"220x177","h_4487527_1280.jpg":"1280x854","h_4487527_1024.jpg":"1024x683","h_4487527_640.jpg":"640x427","h_4487527_480.jpg":"480x320","h_4487527_340.jpg":"340x227","h_4487527_220.jpg":"220x147","pp_4487527_1280.jpg":"1006x1280","pp_4487527_1024.jpg":"805x1024","pp_4487527_640.jpg":"503x640","pp_4487527_480.jpg":"377x480","pp_4487527_340.jpg":"267x340","pp_4487527_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_4487526_1920.jpg":"1920x1080","k_4487526_1280.jpg":"1280x1280","k_4487526_1024.jpg":"1024x1024","k_4487526_640.jpg":"640x640","k_4487526_480.jpg":"480x480","k_4487526_340.jpg":"340x340","k_4487526_220.jpg":"220x220","o_4487526_1280.jpg":"1280x960","o_4487526_1024.jpg":"1024x768","o_4487526_640.jpg":"640x480","o_4487526_480.jpg":"480x360","o_4487526_340.jpg":"340x255","o_4487526_220.jpg":"220x165","h_4487526_1280.jpg":"1280x854","h_4487526_1024.jpg":"1024x683","h_4487526_640.jpg":"640x427","h_4487526_480.jpg":"480x320","h_4487526_340.jpg":"340x227","h_4487526_220.jpg":"220x147","pp_4487526_1280.jpg":"1006x1280","pp_4487526_1024.jpg":"805x1024","pp_4487526_640.jpg":"503x640","pp_4487526_480.jpg":"377x480","pp_4487526_340.jpg":"267x340","pp_4487526_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_4487522_1920.jpg":"1920x1080","k_4487522_1280.jpg":"1280x1280","k_4487522_1024.jpg":"1024x1024","k_4487522_640.jpg":"640x640","k_4487522_480.jpg":"480x480","k_4487522_340.jpg":"340x340","k_4487522_220.jpg":"220x220","o_4487522_1280.jpg":"1280x960","o_4487522_1024.jpg":"1024x768","o_4487522_640.jpg":"640x480","o_4487522_480.jpg":"480x360","o_4487522_340.jpg":"340x255","o_4487522_220.jpg":"220x165","h_4487522_1280.jpg":"1280x854","h_4487522_1024.jpg":"1024x683","h_4487522_640.jpg":"640x427","h_4487522_480.jpg":"480x320","h_4487522_340.jpg":"340x227","h_4487522_220.jpg":"220x147","pp_4487522_1280.jpg":"1006x1280","pp_4487522_1024.jpg":"805x1024","pp_4487522_640.jpg":"503x640","pp_4487522_480.jpg":"377x480","pp_4487522_340.jpg":"267x340","pp_4487522_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_4487521_1920.jpg":"1920x1080","k_4487521_1280.jpg":"1280x1280","k_4487521_1024.jpg":"1024x1024","k_4487521_640.jpg":"640x640","k_4487521_480.jpg":"480x480","k_4487521_340.jpg":"340x340","k_4487521_220.jpg":"220x220","o_4487521_1280.jpg":"1280x960","o_4487521_1024.jpg":"1024x768","o_4487521_640.jpg":"640x480","o_4487521_480.jpg":"480x360","o_4487521_340.jpg":"340x255","o_4487521_220.jpg":"220x165","h_4487521_1280.jpg":"1280x854","h_4487521_1024.jpg":"1024x683","h_4487521_640.jpg":"640x427","h_4487521_480.jpg":"480x320","h_4487521_340.jpg":"340x227","h_4487521_220.jpg":"220x147","pp_4487521_1280.jpg":"1006x1280","pp_4487521_1024.jpg":"805x1024","pp_4487521_640.jpg":"503x640","pp_4487521_480.jpg":"377x480","pp_4487521_340.jpg":"267x340","pp_4487521_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_4487519_1920.jpg":"1920x1080","k_4487519_1280.jpg":"1280x1280","k_4487519_1024.jpg":"1024x1024","k_4487519_640.jpg":"640x640","k_4487519_480.jpg":"480x480","k_4487519_340.jpg":"340x340","k_4487519_220.jpg":"220x220","o_4487519_1280.jpg":"1280x960","o_4487519_1024.jpg":"1024x768","o_4487519_640.jpg":"640x480","o_4487519_480.jpg":"480x360","o_4487519_340.jpg":"340x255","o_4487519_220.jpg":"220x165","h_4487519_1280.jpg":"1280x854","h_4487519_1024.jpg":"1024x683","h_4487519_640.jpg":"640x427","h_4487519_480.jpg":"480x320","h_4487519_340.jpg":"340x227","h_4487519_220.jpg":"220x147","pp_4487519_1280.jpg":"1006x1280","pp_4487519_1024.jpg":"805x1024","pp_4487519_640.jpg":"503x640","pp_4487519_480.jpg":"377x480","pp_4487519_340.jpg":"267x340","pp_4487519_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1978","hd_4487518_1920.jpg":"1920x1080","k_4487518_1280.jpg":"1280x1280","k_4487518_1024.jpg":"1024x1024","k_4487518_640.jpg":"640x640","k_4487518_480.jpg":"480x480","k_4487518_340.jpg":"340x340","k_4487518_220.jpg":"220x220","o_4487518_1280.jpg":"1280x1318","o_4487518_1024.jpg":"1024x1054","o_4487518_640.jpg":"640x659","o_4487518_480.jpg":"480x494","o_4487518_340.jpg":"340x350","o_4487518_220.jpg":"220x226","h_4487518_1280.jpg":"1280x854","h_4487518_1024.jpg":"1024x683","h_4487518_640.jpg":"640x427","h_4487518_480.jpg":"480x320","h_4487518_340.jpg":"340x227","h_4487518_220.jpg":"220x147","pp_4487518_1280.jpg":"1006x1280","pp_4487518_1024.jpg":"805x1024","pp_4487518_640.jpg":"503x640","pp_4487518_480.jpg":"377x480","pp_4487518_340.jpg":"267x340","pp_4487518_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_4487517_1920.jpg":"1920x1080","k_4487517_1280.jpg":"1280x1280","k_4487517_1024.jpg":"1024x1024","k_4487517_640.jpg":"640x640","k_4487517_480.jpg":"480x480","k_4487517_340.jpg":"340x340","k_4487517_220.jpg":"220x220","o_4487517_1280.jpg":"1280x960","o_4487517_1024.jpg":"1024x768","o_4487517_640.jpg":"640x480","o_4487517_480.jpg":"480x360","o_4487517_340.jpg":"340x255","o_4487517_220.jpg":"220x165","h_4487517_1280.jpg":"1280x854","h_4487517_1024.jpg":"1024x683","h_4487517_640.jpg":"640x427","h_4487517_480.jpg":"480x320","h_4487517_340.jpg":"340x227","h_4487517_220.jpg":"220x147","pp_4487517_1280.jpg":"1006x1280","pp_4487517_1024.jpg":"805x1024","pp_4487517_640.jpg":"503x640","pp_4487517_480.jpg":"377x480","pp_4487517_340.jpg":"267x340","pp_4487517_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_4487515_1920.jpg":"1920x1080","k_4487515_1280.jpg":"1280x1280","k_4487515_1024.jpg":"1024x1024","k_4487515_640.jpg":"640x640","k_4487515_480.jpg":"480x480","k_4487515_340.jpg":"340x340","k_4487515_220.jpg":"220x220","o_4487515_1280.jpg":"1280x960","o_4487515_1024.jpg":"1024x768","o_4487515_640.jpg":"640x480","o_4487515_480.jpg":"480x360","o_4487515_340.jpg":"340x255","o_4487515_220.jpg":"220x165","h_4487515_1280.jpg":"1280x854","h_4487515_1024.jpg":"1024x683","h_4487515_640.jpg":"640x427","h_4487515_480.jpg":"480x320","h_4487515_340.jpg":"340x227","h_4487515_220.jpg":"220x147","pp_4487515_1280.jpg":"1006x1280","pp_4487515_1024.jpg":"805x1024","pp_4487515_640.jpg":"503x640","pp_4487515_480.jpg":"377x480","pp_4487515_340.jpg":"267x340","pp_4487515_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7348371 Threads: 4 Questions: 1523647491 Slow queries: 4632218 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110472803 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/kako-odabrati-pravu-makinju-za-varalicarenje-537644 [printLink] => /om/ribolov/kako-odabrati-pravu-makinju-za-varalicarenje-537644?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 654942 [name] => role za spinning [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-02 15:06:50 [main_article_id] => 0 [alias] => role-za-spinning [link] => /tag/role-za-spinning ) [1] => stdClass Object ( [id] => 654943 [name] => kako odabrati rolu za spinning [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-02 15:06:50 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-odabrati-rolu-za-spinning [link] => /tag/kako-odabrati-rolu-za-spinning ) [2] => stdClass Object ( [id] => 650530 [name] => kako loviti spinningom [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 22:20:32 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-spinningom [link] => /tag/kako-loviti-spinningom ) [3] => stdClass Object ( [id] => 654944 [name] => role za varaličarenje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-02 15:06:50 [main_article_id] => 0 [alias] => role-za-varalicarenje [link] => /tag/role-za-varalicarenje ) [4] => stdClass Object ( [id] => 650689 [name] => spinning ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-25 10:56:42 [main_article_id] => 0 [alias] => spinning-ribolov [link] => /tag/spinning-ribolov ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ne znaju za odmor [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Prepoznati i odabrati pravu rolu za spinning uopće nije teško, ukazujemo na detalje na koje treba obratiti pažnju [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-11-08-28-26-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2014/09/24/4487516.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Boris Bulić [mainImageDesc] => Mogu biti različite boje, ali su zbog iste namjene vrlo slične [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2014/09/24/4487516.jpg [title] => Mogu biti različite boje, ali su zbog iste namjene vrlo slične Boris Bulić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2014/09/24/4487527.jpg [title] => Velike i široke kočione pločice omogućuju kvalitetnije podešavanje kočnice ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2014/09/24/4487526.jpg [title] => Većina se varaličara odlučuje za krupnije modele što nije uvijek dobar izbor ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2014/09/24/4487522.jpg [title] => Penn Conflict uopće nema povratni hod ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2014/09/24/4487521.jpg [title] => Punokrvne spinerske role nikada nemaju ovakav odmor ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2014/09/24/4487519.jpg [title] => Novije serije Pennovih rola na kalemu imaju gumeni protuklizni uložak ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2014/09/24/4487518.jpg [title] => Izrenderirano ležište kalema omogućuje direktno namotavanje upredenice ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2014/09/24/4487517.jpg [title] => Spinnerska rola ne mora izgledati kao space shuttle da bi odgovarala namjeni ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2014/09/24/4487515.jpg [title] => Mala rola za light spinning ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Jesen se više nego ijedno drugo godišnje doba može nazvati dobom spinninga. Dok se u proljeće koje je po vremenskim uvjetima vrlo slično jeseni riba ipak u principu drži daleko, i duboko, u jesen je još uvijek dovoljno plitko i dovoljno blizu da obalno varaličarenje ima smisla.

Naravno, kako temperatura bude padala i dan se skraćivao, tako će se i broj vrsta koje se na ovaj način mogu loviti također smanjivati,a šanse za kvalitetnim ulovom uz ugodan boravak negdje na vjetru i kiši izloženoj punti rapidno opadati.

Pa ipak, iako je jesen savršena za spinning. Malo je ribolovaca koji se odlučuju za ovakav oblik ribolova. Razloga je puno, a jedan od najčešćih je definitivno neupućenost u pribor. Složiti spinerski komplet nije teško i taj postupak ne mora nužno značiti izdvajanje hrpe novaca i specijalno dizajnirane i rukom rađene dijelove. Uz malo truda i poznavanja osnovnih pravila, nije teško odabrati pribor po svojoj mjeri.

Birani materijali

I dok štap već mnogi znaju sami prepoznati i u skladu s namjenom i odabrati, na rolama se mnogi slome i iz trgovine izađu ili s modelom koji im ne treba ili pak s nečim što ima primjenu ali ne u spinningu. A prepoznati i odabrati onu pravu rolu za varaličarenje, zapravo uopće nije teško.

---

image
Spinnerska rola ne mora izgledati kao space shuttle da bi odgovarala namjeni
---

Spinerske su role, u odnosu na sve ostale, izložene neusporedivo većem opterećenju. Iako bi lijepo bilo čuti da su razlog tome brojni kapitalni ulovi, pravi razlog leži zapravo u radnim satima.

Naime, za razliku od neke klasične surf role koja u nekakvoj fermi veći dio vremena provede u mirovanju sa štapom odložena na tripod, varaličarska se rola neprestano vrti. Sama tehnika ribolova je takva da ne poznaje pauze, odmore i čekanja zbog čega su varaličarske role tijekom ribolova u stopostotnom pogonu.

Upravo zato nekvalitetni ili alternativni materijali ne bi smjeli biti prisutni kod rola namijenjenih varaličarenju. Varaličarska rola mora biti male težine, dobro uležištena, glatkog i snažnog prijenosa, s dostupnom ergonomskom ručicom i jednako lako dostupnom kočnicom.

Mala težina se postiže biranim materijalima pri čemu se olakšanja izvode svuda gdje je to moguće. Perforirani kalem, air rotor i karbon kao gradivni materijal su najčešća suvremena rješenja pomoću kojih se težina role bitno smanjuje.

---

image
Punokrvne spinerske role nikada nemaju ovakav odmor
---

Veličina je bitna

To bi bile neke opće odrednice zajedničke za sve spinerske role. Malo detaljniji pristup podrazumijeva i malo više konkretnijih detalje. Tako, primjerice, veličinu varaličarske role biramo prema očekivanoj lovini, a onda i prema promjeru strune i tipu štapa.

Zato ćemo u light spinningu koristiti najmanje modele i najtanje promjere struna, dok ćemo u nekoj srednjoj kategoriji koristiti modele srednje veličine. Najkrupnije role su namijenjene radu s najdebljim strunama i najtežim varalicama poput primjerice velikih jigova za shore jigging.

Veličina se role ne određuje samo vanjskim gabaritima već i kapacitetom kalema koji se kao i kod ostalih rola izražava brojčanom oznakom kod koje prvi broj označava kapacitet strune u metrima, dok drugi označava promjer strune u milimetrima.

Kod nekih je modela kapacitet, osim u metričkim, istaknut i u engleskim mjernim jedinicama, pri čemu jedan broj označava nosivost strune izražen u librama, a drugi broj kapacitet izražen u jardima.

---

image
Mala rola za light spinning
---

A budući da se u varaličarenju koriste i najlonski monofili i upredenice, kod kvalitetnijih modela su posebno istaknuti kapaciteti za najlonski monofil (mono), a posebno za upredenicu (braid).

Budući da većina varaličara za osnovu koristi upredenicu, u rolleru se mora nalaziti ležaj koji će neutralizirati i kompenzirati trenje upredenice. Osim toga, upravo zbog korištenja upredenice, mnogi suvremeni modeli na kalemu imaju gumiranu površinu koja omogućuje direktno namotavanje upredenice bez podmetanja najlonskog monofila.

Važno podešavanje

Kočnica je svakako poseban detalj na koji treba obratiti pažnju. Premda se na tržištu mogu pronaći i varaličarski modeli sa stražnjom pa i sa borbenom kočnicom, prednost svakako treba dati modelima s prednjom kočnicom pri čemu je vrlo bitno da ima i mogućnost mikropodešavanja.

Kočenje se na stacionarnim rolama u pravilu ostvaruje zatezanjem kočionog pokretača, čime opruga kočnice sabija kočione pločice te na taj način povećava silu trenja. Šire kočione pločice omogućuju finije podešavanje uz veću silu trenja, a što rezultira širi rasponom kočenja uz veću i kvalitetniju silu kočenja.

---

image
Velike i široke kočione pločice omogućuju kvalitetnije podešavanje kočnice
---

Mnogi suvremeni varaličarski modeli rola uopće nemaju mogućnost okretanja rotora unatrag pomoću ručice što jasno govori o beskompromisnoj namjeni role i istovremenoj potrebi za kvalitetnom dobro podešenom kočnicom.

Kočnica se podešava tako da se po potrebi priteže ili popušta, ali ne direktnim povlačenjem strune iz role već isključivo povlačenjem strune prethodno provučene kroz sve provodnike na štapu.

Zategnutost kočnice mora biti takva da udici u trenutku kačenja omogući kvalitetnu penetraciju, a da istovremeno u slučaju prenaprezanja prokliže i spriječi pucanje strune, gubitak lovine ili neko drugo oštećenje opreme.

Prijenosni omjer

Prijenosni omjer role (gear ratio) je veličina koja je kod varaličarskih rola u pravilu veće nego kod ostalih modela. To je podatak koji nam govori koliko će se puta rotor role okrenuti uz jedan okret pogonske ručice. Izražen je brojevnim odnosom, poput primjerice 5,8:1 gdje je 5,8 broj okretaja rotora, a 1 broj okretaja pogonske ručice. Varaličarske su role u pravilu brze i u izboru ne bi trebalo ići ispod prijenosnog omjera 5,1:1.

Krajnji domet u zabačaju je u principu direktno ovisan o dužini štapa, promjeru strune i vještini ribolovca, ali svakako i o načinu na koji je struna posložena na kalemu, pogotovo kod rada s upredenicama. Pravilno posložena i do ruba kalema namotana struna omogućuje kvalitetnije zabacivanje i svakako ugodniji ribolov.

---

image
Većina se varaličara odlučuje za krupnije modele što nije uvijek dobar izbor
---

U zavisnosti od korištenog mehanizma za namatanje i prijenosnog omjera struna će se pravilnije ili manje pravilno posložiti. Mnogi proizvođači uz role isporučuju i set podloški koje se po potrebu postavljaju na glavnu osovinu ispod kalema kako bi se kalem u zavisnosti od korištene strune pravilnije centrirao i omogućio kvalitetnije slaganje strune.

Pravi balans

A da bismo u potpunosti uživali tijekom lova, težina i položaj role mora biti usklađen s težinom i težištem štapa, odnosno kompletiran pribor mora biti izbalansiran. Tako bi štap s montiranom rolom, nakon što ga oslonimo na jednu točku neposredno iznad ramena role, trebao zauzeti vodoravan položaj.

Ovaj je detalj vrlo bitan, jer se za razliku od lova ostalim tehnikama kod kojih se pribor povremeno odlaže u ili na prikladne nosače, u varaličarenju pribor stalno drži u rukama. Loše izbalansiran pribor s preteškom rolom u kratkom vremenu može zamoriti ruke u tolikoj mjeri da ribolov prestaje biti zadovoljstvo.

Stoga se nemojte libiti ponijeti svoj omiljeni štap od kuće te u prodavaonici postaviti rolu na njega da bi se uvjerili je li izbor pravi.

---

image
Izrenderirano ležište kalema omogućuje direktno namotavanje upredenice
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Boris Bulić
Boris Bulić
Mogu biti različite boje, ali su zbog iste namjene vrlo slične

Velike i široke kočione pločice omogućuju kvalitetnije podešavanje kočnice

Većina se varaličara odlučuje za krupnije modele što nije uvijek dobar izbor

Penn Conflict uopće nema povratni hod

Punokrvne spinerske role nikada nemaju ovakav odmor

Novije serije Pennovih rola na kalemu imaju gumeni protuklizni uložak

Izrenderirano ležište kalema omogućuje direktno namotavanje upredenice

Spinnerska rola ne mora izgledati kao space shuttle da bi odgovarala namjeni

Mala rola za light spinning
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/kako-odabrati-pravu-makinju-za-varalicarenje-537644 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9957a60c6c967a6868d0412f7823b05ff87b5f20 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Prepoznati+i+odabrati+pravu+rolu+za+spinning+uop%C4%87e+nije+te%C5%A1ko%2C+ukazujemo+na+detalje+na+koje+treba+obratiti+pa%C5%BEnju&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fkako-odabrati-pravu-makinju-za-varalicarenje-537644 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fkako-odabrati-pravu-makinju-za-varalicarenje-537644 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ne znaju za odmor [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

ne znaju za odmorPrepoznati i odabrati pravu rolu za spinning uopće nije teško, ukazujemo na detalje na koje treba obratiti pažnju

Piše Boris Bulić
2. studenog 2021. - 14:48

Jesen se više nego ijedno drugo godišnje doba može nazvati dobom spinninga. Dok se u proljeće koje je po vremenskim uvjetima vrlo slično jeseni riba ipak u principu drži daleko, i duboko, u jesen je još uvijek dovoljno plitko i dovoljno blizu da obalno varaličarenje ima smisla.

Naravno, kako temperatura bude padala i dan se skraćivao, tako će se i broj vrsta koje se na ovaj način mogu loviti također smanjivati,a šanse za kvalitetnim ulovom uz ugodan boravak negdje na vjetru i kiši izloženoj punti rapidno opadati.

Pa ipak, iako je jesen savršena za spinning. Malo je ribolovaca koji se odlučuju za ovakav oblik ribolova. Razloga je puno, a jedan od najčešćih je definitivno neupućenost u pribor. Složiti spinerski komplet nije teško i taj postupak ne mora nužno značiti izdvajanj...

11. svibanj 2024 10:28