stdClass Object ( [id] => 1185086 [title] => Odabir štapa i role za daleke izbačaje: premda se sve čini idealnim i savršeno dorađenim, rad s takvom opremom nije jednostavan [alias] => odabir-stapa-i-role-za-daleke-izbacaje [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Prodorom spinninga na more, u ribomaterijalima se preko noći pojavila sva sila varaličarske opreme.

Stari, napola prazni zidovi s panulaškim varalicama, skosavicama i peškafondima odjednom su bili zatrpani pravom šumom najneobičnijih varalica, od onih mikro izvedbe do ogromnih i čudnih, namijenjenih nekim neobičnim i nama stranim tehnikama.

Ipak, malo-pomalo, sve je to ušlo pod kožu ribolovaca, barem onih strastvenih, dok su oni neopredijeljeni i vikend-ratnici prema svoj toj pompi ostali manje-više ravnodušni.

Nisu samo varalice prodrle na tržište, nego i sva prateća oprema, od struna, preko štapova do rola, koje su pak najzanimljiviji dio priče, barem zagriženjacima.

Krajnji dometi

S čudnim varalicama pojavile su se i posebno kreirane male i brze stacionarne varaličarske role, uležištene sa svom silom ležajeva, što, s obzirom na radne sate koji leže pred njima, uopće nije neopravdan detalj.

Naime, za razliku od rola korištenih u klasičnim ribolovnim tehnikama, varaličarske role neprestano rade. Pauzu imaju samo dok traje zabačaj, za vrijeme izmjene varalice ili za vrijeme skidanja lovine. Sve preostalo vrijeme spinnerske su role u pogonu, zbog čega su dobra uležištenost i besprijekoran rad imperativi.

Dometi spinnerskih rola ovise o mnoštvu detalja, od kojih su na prvome mjestu težina varalice, kvaliteta strune, dimenzije i akcija štapa te način slaganja strune na kalem.

Ako je struna bacačka upredenica, mekana i podatna, složena u urednim glatkim namotajima, a štap spinnerski akcijom usklađen s rolom i varalicom, domet je nedvojbeno maksimalan.

Što to znači? U praksi, ako se radi s upredenicom promjera 0,15 mm, rolom klase 4000, štapom akcije 12 libri i varalicom teškom 10 grama, domet od 35 do 40 metara ne bi trebao biti problem.

Ipak, mnogi ne postižu te daljine. Razlog? Nešto od opreme nije do kraja usklađeno.

---

image

Backlash ili ptičje gnijezdo redovita je pojava kad kočnice nisu usklađene

---

Pogrešna ruka

No, bacačke role kratko su vrijeme bile same na policama ribomaterijala. U kratkom vremenu pridružili su im se čudni mali multiplikatori, poznatiji kao baitcasteri ili niskoprofilni bacački multiplikatori (Low Profile Baitcaster Reel).

Za razliku od stacionarnih rola koje se montiraju s donje strane štapa, bacački se multiplikatori postavljaju iznad štapa, zbog čega je cjelokupan koncept bitno drukčiji.

Usto, budući da su prvi bacački multiplikatori stigli s američkog tržišta, ručice su bile na pogrešnoj strani, što je izazvalo dodatnu pomutnju.

Naime, praksa je kod Amerikanaca bila da se varalica zabacuje desnom rukom, nakon čega se štap prebacuje u lijevu, te se namatanje nastavlja desnom rukom. Kod naših ribolovaca, naviklih na namatanje lijevom rukom, takav je detalj bio ozbiljna prepreka.

---

image

Američki multiplikatori imaju ručicu s desne strane

---

Srećom, zbog pritiska ribolovaca na trgovce, a trgovaca na dobavljače, na tržištu su se uskoro pojavili mali multiplikatori s ručicama na pravim stranama, tako da, osim cijene koja je bila poprilično visoka, prepreka za ozbiljan rad nije bilo.

Magnetno rješenje

No, unatoč detaljnim uputama upućenih ribolovaca, početnici su imali podosta problema. Naime, za razliku od stacionarnih rola kod kojih struna s kalema silazi povučena inercijom varalice, kod bacačkih multiplikatora struna silazi zbog inercije rotacije kalema.

Tako su se kod prvih prototipova bacačkih multiplikatora kalemi, i nakon što bi zabačena varalica završila svoj let, nastavljali okretati ili bi se pak u samom zabačaju okretali brže nego što bi zabačena varalica letjela. Pritom bi se neizbježno, u tom nekontroliranom odmatanju i rotiranju, formiralo nerazmrsivo gnijezdo, što je konstruktore stavilo na prave muke.

Srećom, taj problem nije bio nerješiv niti je inženjerima trebalo puno vremena za iznalaženje rješenja u obliku centrifugalne ili magnetne kočnice.

Centrifugalna ili magnetna kočnica, najjednostavnije rečeno, prati inerciju zabačene varalice i sinkronizira okretni moment rotora multiplikatora. Stoga, kad varalica počne usporavati, kočnica uspori i rotaciju kalema, a kad varalica završi svoj let i dotakne površinu mora, kalem se prestaje okretati.

---

image

Magnetna kočnica riješila je problem inercijskog odmotavanja strune

---

Fino ugađanje

No, u praksi je ta sinkronizacija ipak dosta štekala. Naime, svaka promjena varalice zahtijevala je novo ugađanje. Posao oko ugađanja početnike može lako deprimirati, no kada se jednom svlada i kad se uđe u rutinu, postaje vrlo jednostavan.

A ugađanje kočnica kod bacačkih multiplikatora započinje zatezanjem mehaničke kočnice slobodnog hoda koja se nalazi uz pogonsku ručicu, a tijekom zabacivanja i povlačenja varalice uvijek jednakom snagom koči i zateže strunu. Tu kočnicu treba podesiti tako da u slobodnom hodu omogućuje lagani silazak strune s kalema.

Naravno, za rad s težim varalicama trebala bi biti više zategnuta, a za rad s lakšim varalicama manje. To postižemo tako da štap s montiranom varalicom postavimo u visini struka i na multiplikatoru potiskom poluge aktiviramo slobodni hod. Varalica u tom režimu treba mekano pasti na podlogu na kojoj stojimo.

---

image

Baitcasteri se postavljaju s gornje strane štapa

---

Zategnutost magnetne kočnice koja se nalazi sa strane suprotne pogonskoj ručici mora biti takva da se kalem u opisanom slobodnom padu varalice prestane okretati kada varalica dotakne podlogu. Dok rad s bacačkim multiplikatorom ne postane rutina, ova kočnica može biti i malo jače pritegnuta.

Osim spomenutih kočnica, regulacija vrtnje i izbjegavanje neželjenoga gnijezda može se ostvariti palcem ruke kojom držimo štap, i to jednostavnim pritiskom jagodice palca na sam kalem, čime se rotacija u svakom trenutku može usporiti ili zaustaviti.

Još jedan stupanj osiguranja od neželjenog okretanja i formiranja pruža i poluga slobodnog hoda potiskom koje se aktivira ili isključuje slobodni hod.

Osim toga, tu je i pogonska ručica koja jednim okretom isključuje slobodni hod, aktivirajući radnu ili borbenu kočnicu, tako da se zapravo uz malo prakse lako može uspostaviti potpuna kontrola nad varalicom i kompletnim varaličarskim priborom u radu s bacačkim multiplikatorom.

---

image

Premda se čine kompliciranima, bacački su multiplikatori jednostavne izrade

---

Novi problemi

I kad je napokon svladan prvi korak, pojavio se novi problem. Unatoč pričama o ultra dometima koji se postižu pomoću ovih malih strojeva, dometi su kod najvještijih bili osrednji, rijetko kada krajnji. A razlog je bio vrlo jednostavan, dapače banalan.

Budući da struna s baitcastera ne silazi kao kod stacionarnih rola u širokoj oscilirajućoj putanji, nego gotovo pravolinijski paralelno sa štapom, provodnici na štapovima namijenjenima lovu s bacačkim multiplikatorima manjeg su promjera, brojniji i smješteni bliže blanku štapa, čime se otpor koji se javlja tijekom zabačaja bitno smanjuje.

Korištenjem klasičnih spinnerskih štapova domet je u startu bio ograničen. No, i kod rada sa štapovima namijenjenima radu s baitcasterima postoji ograničavajući detalj.

Unatoč potencijalno savršenoj sinkronizaciji kalema s inercijom varalice, zbog većeg broja provodnika, a samim tim i nešto drukčije akcije štapa, te zbog vodilice strune na multiplikatoru, krajnji su dometi baitcastera u odnosu na stacionarne role i klasične spinnerske štapove gotovo izjednačeni.

Dapače, prema rezultatima nekih istraživanja, krajnji dometi postignuti klasičnim priborom ipak su nešto dalji nego dometi ostvareni bacačkim multiplikatorima. A sudeći prema dosadašnjim raspravama, čini se da ta diskusija ima sve šanse postati jednom od onih vječnih i nikad završenih ribarskih rasprava.

---

image

Iako nisu veliki, bacački multiplikatori su vrlo snažni

---

Prednosti i mane

Ipak, neovisno o sporu oko krajnjeg dometa, lov s bacačkim multiplikatorima svakako ima svojih prednosti, od kojih je na prvome mjestu snaga ovih malih strojeva koja ih, zahvaljujući prijenosu (a zato se i nazivaju multiplikatori) te okomitom položaju glavne osovine na smjer pružanja štapa i strune, u ovom segmentu postavljaju daleko iznad stacionarnih rola iste klase.

Upravo su zato bacački multiplikatori primjereniji alat za zabacivanje i vođenje teških varalica i zamaranje velikih riba. Inače se bacačkim multiplikatorima mogu zabacivati varalice težine od sedam do 100 grama. Za one lakše od sedam grama ipak su primjerenije stacionarne role.

S druge ćemo, pak, strane u radu s bacačkim multiplikatorima, unatoč jednakom ili čak i većem prijenosnom omjeru zbog manjeg promjera kalema i nešto kraće pogonske ručice nego kod stacionarnih rola, za istu količinu namotane strune ipak trebati uložiti nešto više truda.

A da bi bacački multiplikatori mogli dati svoj optimum, i ostatak pribora mora biti potpuno usklađen. Jedna od prvih stavki na koju valja obratiti pažnju jest poštovanje gramaže, odnosno libraže.

Ako se na multiplikatoru nalazi oznaka od 14 libri, tada bi i struna i štap trebali biti također iste libraže, što je svakako preduvjet za maksimum koji se može postići u radu s bacačkim multiplikatorima.

---

DVA PROFILA

Iako postoje round profile i low profile bacački multiplikatori, važno je napomenuti da su low profile temeljno baitcaster reel, odnosno bacački multiplikatori, dok su round profile temeljno trolling reel, odnosno panulaški multiplikatori. Najmanji modeli round profile multiplikatora se mogu koristiti za izbačaj uistinu teških varalica, od 150 grama pa naviše, no neusporedivo su nezgrapniji za rukovanje od niskoprofilnih bacačkih multiplikatora.

---

---

image

Mekane bacačke upredenice imperativ su u radu s baitcasterima

------
image

Izbor modela je velik

------
image

Prijenosni omjer im je također adut

------
image

Postoje i modeli s brojčanikom odmotane strune

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VARALIČARSKe dileme [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => VARALIČARSKe dileme 2 0 8925 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-04-17 16:37:03 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Boris Bulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-04-18 07:00:04 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-04-18 06:12:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 49 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/04\/17\/3960105.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/17\/3960107.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/17\/3960106.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/17\/3960103.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/17\/3960101.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/17\/3960100.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/17\/3960099.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/17\/3960098.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/17\/3960097.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/17\/3960096.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/17\/3960094.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Boris Buli\u0107","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Suvremeni baitcasteri imaju i verziju s ru\u010dIcom s prave strane<\/p>","

Baitcasteri se postavljaju s gornje strane \u0161tapa<\/p>","

Backlash ili pti\u010dje gnijezdo redovita je pojava kad ko\u010dnice nisu uskla\u0111ene<\/p>","

Premda se \u010dine kompliciranima, baca\u010dki su multiplikatori jednostavne izrade<\/p>","

Mekane baca\u010dke upredenice imperativ su u radu s baitcasterima<\/p>","

Ameri\u010dki multiplikatori imaju ru\u010dicu s desne strane<\/p>","

Izbor modela je velik<\/p>","

Iako nisu veliki, baca\u010dki multiplikatori su vrlo sna\u017eni<\/p>","

Prijenosni omjer im je tako\u0111er adut<\/p>","

Postoje i modeli s broj\u010danikom odmotane strune<\/p>","

Magnetna ko\u010dnica rije\u0161ila je problem inercijskog odmotavanja strune<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1277","hd_3960105_1920.jpg":"1920x1080","k_3960105_1280.jpg":"1280x1280","k_3960105_1024.jpg":"1024x1024","k_3960105_640.jpg":"640x640","k_3960105_480.jpg":"480x480","k_3960105_340.jpg":"340x340","k_3960105_220.jpg":"220x220","o_3960105_1280.jpg":"1280x851","o_3960105_1024.jpg":"1024x681","o_3960105_640.jpg":"640x425","o_3960105_480.jpg":"480x319","o_3960105_340.jpg":"340x226","o_3960105_220.jpg":"220x146","h_3960105_1280.jpg":"1280x854","h_3960105_1024.jpg":"1024x683","h_3960105_640.jpg":"640x427","h_3960105_480.jpg":"480x320","h_3960105_340.jpg":"340x227","h_3960105_220.jpg":"220x147","pp_3960105_1280.jpg":"1006x1280","pp_3960105_1024.jpg":"805x1024","pp_3960105_640.jpg":"503x640","pp_3960105_480.jpg":"377x480","pp_3960105_340.jpg":"267x340","pp_3960105_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1600x1600","hd_3960107_1920.jpg":"1920x1080","k_3960107_1280.jpg":"1280x1280","k_3960107_1024.jpg":"1024x1024","k_3960107_640.jpg":"640x640","k_3960107_480.jpg":"480x480","k_3960107_340.jpg":"340x340","k_3960107_220.jpg":"220x220","o_3960107_1280.jpg":"1280x1280","o_3960107_1024.jpg":"1024x1024","o_3960107_640.jpg":"640x640","o_3960107_480.jpg":"480x480","o_3960107_340.jpg":"340x340","o_3960107_220.jpg":"220x220","h_3960107_1280.jpg":"1280x854","h_3960107_1024.jpg":"1024x683","h_3960107_640.jpg":"640x427","h_3960107_480.jpg":"480x320","h_3960107_340.jpg":"340x227","h_3960107_220.jpg":"220x147","pp_3960107_1280.jpg":"1006x1280","pp_3960107_1024.jpg":"805x1024","pp_3960107_640.jpg":"503x640","pp_3960107_480.jpg":"377x480","pp_3960107_340.jpg":"267x340","pp_3960107_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x768","hd_3960106_1920.jpg":"1920x1080","k_3960106_1280.jpg":"1280x1280","k_3960106_1024.jpg":"1024x1024","k_3960106_640.jpg":"640x640","k_3960106_480.jpg":"480x480","k_3960106_340.jpg":"340x340","k_3960106_220.jpg":"220x220","o_3960106_1280.jpg":"1280x960","o_3960106_1024.jpg":"1024x768","o_3960106_640.jpg":"640x480","o_3960106_480.jpg":"480x360","o_3960106_340.jpg":"340x255","o_3960106_220.jpg":"220x165","h_3960106_1280.jpg":"1280x854","h_3960106_1024.jpg":"1024x683","h_3960106_640.jpg":"640x427","h_3960106_480.jpg":"480x320","h_3960106_340.jpg":"340x227","h_3960106_220.jpg":"220x147","pp_3960106_1280.jpg":"1006x1280","pp_3960106_1024.jpg":"805x1024","pp_3960106_640.jpg":"503x640","pp_3960106_480.jpg":"377x480","pp_3960106_340.jpg":"267x340","pp_3960106_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_3960103_1920.jpg":"1920x1080","k_3960103_1280.jpg":"1280x1280","k_3960103_1024.jpg":"1024x1024","k_3960103_640.jpg":"640x640","k_3960103_480.jpg":"480x480","k_3960103_340.jpg":"340x340","k_3960103_220.jpg":"220x220","o_3960103_1280.jpg":"1280x960","o_3960103_1024.jpg":"1024x768","o_3960103_640.jpg":"640x480","o_3960103_480.jpg":"480x360","o_3960103_340.jpg":"340x255","o_3960103_220.jpg":"220x165","h_3960103_1280.jpg":"1280x854","h_3960103_1024.jpg":"1024x683","h_3960103_640.jpg":"640x427","h_3960103_480.jpg":"480x320","h_3960103_340.jpg":"340x227","h_3960103_220.jpg":"220x147","pp_3960103_1280.jpg":"1006x1280","pp_3960103_1024.jpg":"805x1024","pp_3960103_640.jpg":"503x640","pp_3960103_480.jpg":"377x480","pp_3960103_340.jpg":"267x340","pp_3960103_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_3960101_1920.jpg":"1920x1080","k_3960101_1280.jpg":"1280x1280","k_3960101_1024.jpg":"1024x1024","k_3960101_640.jpg":"640x640","k_3960101_480.jpg":"480x480","k_3960101_340.jpg":"340x340","k_3960101_220.jpg":"220x220","o_3960101_1280.jpg":"1280x960","o_3960101_1024.jpg":"1024x768","o_3960101_640.jpg":"640x480","o_3960101_480.jpg":"480x360","o_3960101_340.jpg":"340x255","o_3960101_220.jpg":"220x165","h_3960101_1280.jpg":"1280x854","h_3960101_1024.jpg":"1024x683","h_3960101_640.jpg":"640x427","h_3960101_480.jpg":"480x320","h_3960101_340.jpg":"340x227","h_3960101_220.jpg":"220x147","pp_3960101_1280.jpg":"1006x1280","pp_3960101_1024.jpg":"805x1024","pp_3960101_640.jpg":"503x640","pp_3960101_480.jpg":"377x480","pp_3960101_340.jpg":"267x340","pp_3960101_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_3960100_1920.jpg":"1920x1080","k_3960100_1280.jpg":"1280x1280","k_3960100_1024.jpg":"1024x1024","k_3960100_640.jpg":"640x640","k_3960100_480.jpg":"480x480","k_3960100_340.jpg":"340x340","k_3960100_220.jpg":"220x220","o_3960100_1280.jpg":"1280x853","o_3960100_1024.jpg":"1024x682","o_3960100_640.jpg":"640x426","o_3960100_480.jpg":"480x320","o_3960100_340.jpg":"340x226","o_3960100_220.jpg":"220x146","h_3960100_1280.jpg":"1280x854","h_3960100_1024.jpg":"1024x683","h_3960100_640.jpg":"640x427","h_3960100_480.jpg":"480x320","h_3960100_340.jpg":"340x227","h_3960100_220.jpg":"220x147","pp_3960100_1280.jpg":"1006x1280","pp_3960100_1024.jpg":"805x1024","pp_3960100_640.jpg":"503x640","pp_3960100_480.jpg":"377x480","pp_3960100_340.jpg":"267x340","pp_3960100_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_3960099_1920.jpg":"1920x1080","k_3960099_1280.jpg":"1280x1280","k_3960099_1024.jpg":"1024x1024","k_3960099_640.jpg":"640x640","k_3960099_480.jpg":"480x480","k_3960099_340.jpg":"340x340","k_3960099_220.jpg":"220x220","o_3960099_1280.jpg":"1280x960","o_3960099_1024.jpg":"1024x768","o_3960099_640.jpg":"640x480","o_3960099_480.jpg":"480x360","o_3960099_340.jpg":"340x255","o_3960099_220.jpg":"220x165","h_3960099_1280.jpg":"1280x854","h_3960099_1024.jpg":"1024x683","h_3960099_640.jpg":"640x427","h_3960099_480.jpg":"480x320","h_3960099_340.jpg":"340x227","h_3960099_220.jpg":"220x147","pp_3960099_1280.jpg":"1006x1280","pp_3960099_1024.jpg":"805x1024","pp_3960099_640.jpg":"503x640","pp_3960099_480.jpg":"377x480","pp_3960099_340.jpg":"267x340","pp_3960099_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_3960098_1920.jpg":"1920x1080","k_3960098_1280.jpg":"1280x1280","k_3960098_1024.jpg":"1024x1024","k_3960098_640.jpg":"640x640","k_3960098_480.jpg":"480x480","k_3960098_340.jpg":"340x340","k_3960098_220.jpg":"220x220","o_3960098_1280.jpg":"1280x960","o_3960098_1024.jpg":"1024x768","o_3960098_640.jpg":"640x480","o_3960098_480.jpg":"480x360","o_3960098_340.jpg":"340x255","o_3960098_220.jpg":"220x165","h_3960098_1280.jpg":"1280x854","h_3960098_1024.jpg":"1024x683","h_3960098_640.jpg":"640x427","h_3960098_480.jpg":"480x320","h_3960098_340.jpg":"340x227","h_3960098_220.jpg":"220x147","pp_3960098_1280.jpg":"1006x1280","pp_3960098_1024.jpg":"805x1024","pp_3960098_640.jpg":"503x640","pp_3960098_480.jpg":"377x480","pp_3960098_340.jpg":"267x340","pp_3960098_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_3960097_1920.jpg":"1920x1080","k_3960097_1280.jpg":"1280x1280","k_3960097_1024.jpg":"1024x1024","k_3960097_640.jpg":"640x640","k_3960097_480.jpg":"480x480","k_3960097_340.jpg":"340x340","k_3960097_220.jpg":"220x220","o_3960097_1280.jpg":"1280x960","o_3960097_1024.jpg":"1024x768","o_3960097_640.jpg":"640x480","o_3960097_480.jpg":"480x360","o_3960097_340.jpg":"340x255","o_3960097_220.jpg":"220x165","h_3960097_1280.jpg":"1280x854","h_3960097_1024.jpg":"1024x683","h_3960097_640.jpg":"640x427","h_3960097_480.jpg":"480x320","h_3960097_340.jpg":"340x227","h_3960097_220.jpg":"220x147","pp_3960097_1280.jpg":"1006x1280","pp_3960097_1024.jpg":"805x1024","pp_3960097_640.jpg":"503x640","pp_3960097_480.jpg":"377x480","pp_3960097_340.jpg":"267x340","pp_3960097_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_3960096_1920.jpg":"1920x1080","k_3960096_1280.jpg":"1280x1280","k_3960096_1024.jpg":"1024x1024","k_3960096_640.jpg":"640x640","k_3960096_480.jpg":"480x480","k_3960096_340.jpg":"340x340","k_3960096_220.jpg":"220x220","o_3960096_1280.jpg":"1280x960","o_3960096_1024.jpg":"1024x768","o_3960096_640.jpg":"640x480","o_3960096_480.jpg":"480x360","o_3960096_340.jpg":"340x255","o_3960096_220.jpg":"220x165","h_3960096_1280.jpg":"1280x854","h_3960096_1024.jpg":"1024x683","h_3960096_640.jpg":"640x427","h_3960096_480.jpg":"480x320","h_3960096_340.jpg":"340x227","h_3960096_220.jpg":"220x147","pp_3960096_1280.jpg":"1006x1280","pp_3960096_1024.jpg":"805x1024","pp_3960096_640.jpg":"503x640","pp_3960096_480.jpg":"377x480","pp_3960096_340.jpg":"267x340","pp_3960096_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_3960094_1920.jpg":"1920x1080","k_3960094_1280.jpg":"1280x1280","k_3960094_1024.jpg":"1024x1024","k_3960094_640.jpg":"640x640","k_3960094_480.jpg":"480x480","k_3960094_340.jpg":"340x340","k_3960094_220.jpg":"220x220","o_3960094_1280.jpg":"1280x853","o_3960094_1024.jpg":"1024x682","o_3960094_640.jpg":"640x426","o_3960094_480.jpg":"480x320","o_3960094_340.jpg":"340x226","o_3960094_220.jpg":"220x146","h_3960094_1280.jpg":"1280x854","h_3960094_1024.jpg":"1024x683","h_3960094_640.jpg":"640x427","h_3960094_480.jpg":"480x320","h_3960094_340.jpg":"340x227","h_3960094_220.jpg":"220x147","pp_3960094_1280.jpg":"1006x1280","pp_3960094_1024.jpg":"805x1024","pp_3960094_640.jpg":"503x640","pp_3960094_480.jpg":"377x480","pp_3960094_340.jpg":"267x340","pp_3960094_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7951936 Threads: 3 Questions: 1589204299 Slow queries: 4854731 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112256885 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/odabir-stapa-i-role-za-daleke-izbacaje-1185086 [printLink] => /om/ribolov/odabir-stapa-i-role-za-daleke-izbacaje-1185086?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 674514 [name] => baitcaster štap [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-17 19:00:44 [main_article_id] => 0 [alias] => baitcaster-stap [link] => /tag/baitcaster-stap ) [1] => stdClass Object ( [id] => 674515 [name] => štap ribolov daleki izbačaj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-17 19:00:44 [main_article_id] => 0 [alias] => stap-ribolov-daleki-izbacaj [link] => /tag/stap-ribolov-daleki-izbacaj ) [2] => stdClass Object ( [id] => 674516 [name] => rola za spinning [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-17 19:00:44 [main_article_id] => 0 [alias] => rola-za-spinning [link] => /tag/rola-za-spinning ) [3] => stdClass Object ( [id] => 674517 [name] => štap za spinning [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-17 19:00:45 [main_article_id] => 0 [alias] => stap-za-spinning [link] => /tag/stap-za-spinning ) [4] => stdClass Object ( [id] => 674518 [name] => odabir štapa za ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-17 19:00:45 [main_article_id] => 0 [alias] => odabir-stapa-za-ribolov [link] => /tag/odabir-stapa-za-ribolov ) [5] => stdClass Object ( [id] => 674519 [name] => odabir role za ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-17 19:00:45 [main_article_id] => 0 [alias] => odabir-role-za-ribolov [link] => /tag/odabir-role-za-ribolov ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VARALIČARSKe dileme [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Odabir štapa i role za daleke izbačaje: premda se sve čini idealnim i savršeno dorađenim, rad s takvom opremom nije jednostavan [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-08-07-50-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/17/3960105.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Boris Bulić [mainImageDesc] =>

Suvremeni baitcasteri imaju i verziju s ručIcom s prave strane

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/17/3960105.jpg [title] =>

Suvremeni baitcasteri imaju i verziju s ručIcom s prave strane

Boris Bulić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/17/3960107.jpg [title] =>

Baitcasteri se postavljaju s gornje strane štapa

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/17/3960106.jpg [title] =>

Backlash ili ptičje gnijezdo redovita je pojava kad kočnice nisu usklađene

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/17/3960103.jpg [title] =>

Premda se čine kompliciranima, bacački su multiplikatori jednostavne izrade

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/17/3960101.jpg [title] =>

Mekane bacačke upredenice imperativ su u radu s baitcasterima

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/17/3960100.jpg [title] =>

Američki multiplikatori imaju ručicu s desne strane

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/17/3960099.jpg [title] =>

Izbor modela je velik

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/17/3960098.jpg [title] =>

Iako nisu veliki, bacački multiplikatori su vrlo snažni

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/17/3960097.jpg [title] =>

Prijenosni omjer im je također adut

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/17/3960096.jpg [title] =>

Postoje i modeli s brojčanikom odmotane strune

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/17/3960094.jpg [title] =>

Magnetna kočnica riješila je problem inercijskog odmotavanja strune

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Prodorom spinninga na more, u ribomaterijalima se preko noći pojavila sva sila varaličarske opreme.

Stari, napola prazni zidovi s panulaškim varalicama, skosavicama i peškafondima odjednom su bili zatrpani pravom šumom najneobičnijih varalica, od onih mikro izvedbe do ogromnih i čudnih, namijenjenih nekim neobičnim i nama stranim tehnikama.

Ipak, malo-pomalo, sve je to ušlo pod kožu ribolovaca, barem onih strastvenih, dok su oni neopredijeljeni i vikend-ratnici prema svoj toj pompi ostali manje-više ravnodušni.

Nisu samo varalice prodrle na tržište, nego i sva prateća oprema, od struna, preko štapova do rola, koje su pak najzanimljiviji dio priče, barem zagriženjacima.

Krajnji dometi

S čudnim varalicama pojavile su se i posebno kreirane male i brze stacionarne varaličarske role, uležištene sa svom silom ležajeva, što, s obzirom na radne sate koji leže pred njima, uopće nije neopravdan detalj.

Naime, za razliku od rola korištenih u klasičnim ribolovnim tehnikama, varaličarske role neprestano rade. Pauzu imaju samo dok traje zabačaj, za vrijeme izmjene varalice ili za vrijeme skidanja lovine. Sve preostalo vrijeme spinnerske su role u pogonu, zbog čega su dobra uležištenost i besprijekoran rad imperativi.

Dometi spinnerskih rola ovise o mnoštvu detalja, od kojih su na prvome mjestu težina varalice, kvaliteta strune, dimenzije i akcija štapa te način slaganja strune na kalem.

Ako je struna bacačka upredenica, mekana i podatna, složena u urednim glatkim namotajima, a štap spinnerski akcijom usklađen s rolom i varalicom, domet je nedvojbeno maksimalan.

Što to znači? U praksi, ako se radi s upredenicom promjera 0,15 mm, rolom klase 4000, štapom akcije 12 libri i varalicom teškom 10 grama, domet od 35 do 40 metara ne bi trebao biti problem.

Ipak, mnogi ne postižu te daljine. Razlog? Nešto od opreme nije do kraja usklađeno.

---

image

Backlash ili ptičje gnijezdo redovita je pojava kad kočnice nisu usklađene

---

Pogrešna ruka

No, bacačke role kratko su vrijeme bile same na policama ribomaterijala. U kratkom vremenu pridružili su im se čudni mali multiplikatori, poznatiji kao baitcasteri ili niskoprofilni bacački multiplikatori (Low Profile Baitcaster Reel).

Za razliku od stacionarnih rola koje se montiraju s donje strane štapa, bacački se multiplikatori postavljaju iznad štapa, zbog čega je cjelokupan koncept bitno drukčiji.

Usto, budući da su prvi bacački multiplikatori stigli s američkog tržišta, ručice su bile na pogrešnoj strani, što je izazvalo dodatnu pomutnju.

Naime, praksa je kod Amerikanaca bila da se varalica zabacuje desnom rukom, nakon čega se štap prebacuje u lijevu, te se namatanje nastavlja desnom rukom. Kod naših ribolovaca, naviklih na namatanje lijevom rukom, takav je detalj bio ozbiljna prepreka.

---

image

Američki multiplikatori imaju ručicu s desne strane

---

Srećom, zbog pritiska ribolovaca na trgovce, a trgovaca na dobavljače, na tržištu su se uskoro pojavili mali multiplikatori s ručicama na pravim stranama, tako da, osim cijene koja je bila poprilično visoka, prepreka za ozbiljan rad nije bilo.

Magnetno rješenje

No, unatoč detaljnim uputama upućenih ribolovaca, početnici su imali podosta problema. Naime, za razliku od stacionarnih rola kod kojih struna s kalema silazi povučena inercijom varalice, kod bacačkih multiplikatora struna silazi zbog inercije rotacije kalema.

Tako su se kod prvih prototipova bacačkih multiplikatora kalemi, i nakon što bi zabačena varalica završila svoj let, nastavljali okretati ili bi se pak u samom zabačaju okretali brže nego što bi zabačena varalica letjela. Pritom bi se neizbježno, u tom nekontroliranom odmatanju i rotiranju, formiralo nerazmrsivo gnijezdo, što je konstruktore stavilo na prave muke.

Srećom, taj problem nije bio nerješiv niti je inženjerima trebalo puno vremena za iznalaženje rješenja u obliku centrifugalne ili magnetne kočnice.

Centrifugalna ili magnetna kočnica, najjednostavnije rečeno, prati inerciju zabačene varalice i sinkronizira okretni moment rotora multiplikatora. Stoga, kad varalica počne usporavati, kočnica uspori i rotaciju kalema, a kad varalica završi svoj let i dotakne površinu mora, kalem se prestaje okretati.

---

image

Magnetna kočnica riješila je problem inercijskog odmotavanja strune

---

Fino ugađanje

No, u praksi je ta sinkronizacija ipak dosta štekala. Naime, svaka promjena varalice zahtijevala je novo ugađanje. Posao oko ugađanja početnike može lako deprimirati, no kada se jednom svlada i kad se uđe u rutinu, postaje vrlo jednostavan.

A ugađanje kočnica kod bacačkih multiplikatora započinje zatezanjem mehaničke kočnice slobodnog hoda koja se nalazi uz pogonsku ručicu, a tijekom zabacivanja i povlačenja varalice uvijek jednakom snagom koči i zateže strunu. Tu kočnicu treba podesiti tako da u slobodnom hodu omogućuje lagani silazak strune s kalema.

Naravno, za rad s težim varalicama trebala bi biti više zategnuta, a za rad s lakšim varalicama manje. To postižemo tako da štap s montiranom varalicom postavimo u visini struka i na multiplikatoru potiskom poluge aktiviramo slobodni hod. Varalica u tom režimu treba mekano pasti na podlogu na kojoj stojimo.

---

image

Baitcasteri se postavljaju s gornje strane štapa

---

Zategnutost magnetne kočnice koja se nalazi sa strane suprotne pogonskoj ručici mora biti takva da se kalem u opisanom slobodnom padu varalice prestane okretati kada varalica dotakne podlogu. Dok rad s bacačkim multiplikatorom ne postane rutina, ova kočnica može biti i malo jače pritegnuta.

Osim spomenutih kočnica, regulacija vrtnje i izbjegavanje neželjenoga gnijezda može se ostvariti palcem ruke kojom držimo štap, i to jednostavnim pritiskom jagodice palca na sam kalem, čime se rotacija u svakom trenutku može usporiti ili zaustaviti.

Još jedan stupanj osiguranja od neželjenog okretanja i formiranja pruža i poluga slobodnog hoda potiskom koje se aktivira ili isključuje slobodni hod.

Osim toga, tu je i pogonska ručica koja jednim okretom isključuje slobodni hod, aktivirajući radnu ili borbenu kočnicu, tako da se zapravo uz malo prakse lako može uspostaviti potpuna kontrola nad varalicom i kompletnim varaličarskim priborom u radu s bacačkim multiplikatorom.

---

image

Premda se čine kompliciranima, bacački su multiplikatori jednostavne izrade

---

Novi problemi

I kad je napokon svladan prvi korak, pojavio se novi problem. Unatoč pričama o ultra dometima koji se postižu pomoću ovih malih strojeva, dometi su kod najvještijih bili osrednji, rijetko kada krajnji. A razlog je bio vrlo jednostavan, dapače banalan.

Budući da struna s baitcastera ne silazi kao kod stacionarnih rola u širokoj oscilirajućoj putanji, nego gotovo pravolinijski paralelno sa štapom, provodnici na štapovima namijenjenima lovu s bacačkim multiplikatorima manjeg su promjera, brojniji i smješteni bliže blanku štapa, čime se otpor koji se javlja tijekom zabačaja bitno smanjuje.

Korištenjem klasičnih spinnerskih štapova domet je u startu bio ograničen. No, i kod rada sa štapovima namijenjenima radu s baitcasterima postoji ograničavajući detalj.

Unatoč potencijalno savršenoj sinkronizaciji kalema s inercijom varalice, zbog većeg broja provodnika, a samim tim i nešto drukčije akcije štapa, te zbog vodilice strune na multiplikatoru, krajnji su dometi baitcastera u odnosu na stacionarne role i klasične spinnerske štapove gotovo izjednačeni.

Dapače, prema rezultatima nekih istraživanja, krajnji dometi postignuti klasičnim priborom ipak su nešto dalji nego dometi ostvareni bacačkim multiplikatorima. A sudeći prema dosadašnjim raspravama, čini se da ta diskusija ima sve šanse postati jednom od onih vječnih i nikad završenih ribarskih rasprava.

---

image

Iako nisu veliki, bacački multiplikatori su vrlo snažni

---

Prednosti i mane

Ipak, neovisno o sporu oko krajnjeg dometa, lov s bacačkim multiplikatorima svakako ima svojih prednosti, od kojih je na prvome mjestu snaga ovih malih strojeva koja ih, zahvaljujući prijenosu (a zato se i nazivaju multiplikatori) te okomitom položaju glavne osovine na smjer pružanja štapa i strune, u ovom segmentu postavljaju daleko iznad stacionarnih rola iste klase.

Upravo su zato bacački multiplikatori primjereniji alat za zabacivanje i vođenje teških varalica i zamaranje velikih riba. Inače se bacačkim multiplikatorima mogu zabacivati varalice težine od sedam do 100 grama. Za one lakše od sedam grama ipak su primjerenije stacionarne role.

S druge ćemo, pak, strane u radu s bacačkim multiplikatorima, unatoč jednakom ili čak i većem prijenosnom omjeru zbog manjeg promjera kalema i nešto kraće pogonske ručice nego kod stacionarnih rola, za istu količinu namotane strune ipak trebati uložiti nešto više truda.

A da bi bacački multiplikatori mogli dati svoj optimum, i ostatak pribora mora biti potpuno usklađen. Jedna od prvih stavki na koju valja obratiti pažnju jest poštovanje gramaže, odnosno libraže.

Ako se na multiplikatoru nalazi oznaka od 14 libri, tada bi i struna i štap trebali biti također iste libraže, što je svakako preduvjet za maksimum koji se može postići u radu s bacačkim multiplikatorima.

---

DVA PROFILA

Iako postoje round profile i low profile bacački multiplikatori, važno je napomenuti da su low profile temeljno baitcaster reel, odnosno bacački multiplikatori, dok su round profile temeljno trolling reel, odnosno panulaški multiplikatori. Najmanji modeli round profile multiplikatora se mogu koristiti za izbačaj uistinu teških varalica, od 150 grama pa naviše, no neusporedivo su nezgrapniji za rukovanje od niskoprofilnih bacačkih multiplikatora.

---

---

image

Mekane bacačke upredenice imperativ su u radu s baitcasterima

------
image

Izbor modela je velik

------
image

Prijenosni omjer im je također adut

------
image

Postoje i modeli s brojčanikom odmotane strune

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Boris Bulić
Boris Bulić

Suvremeni baitcasteri imaju i verziju s ručIcom s prave strane


Baitcasteri se postavljaju s gornje strane štapa


Backlash ili ptičje gnijezdo redovita je pojava kad kočnice nisu usklađene


Premda se čine kompliciranima, bacački su multiplikatori jednostavne izrade


Mekane bacačke upredenice imperativ su u radu s baitcasterima


Američki multiplikatori imaju ručicu s desne strane


Izbor modela je velik


Iako nisu veliki, bacački multiplikatori su vrlo snažni


Prijenosni omjer im je također adut


Postoje i modeli s brojčanikom odmotane strune


Magnetna kočnica riješila je problem inercijskog odmotavanja strune

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/odabir-stapa-i-role-za-daleke-izbacaje-1185086 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=1f7e20c09e37d41440a728df27da6a2581564a95 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Odabir+%C5%A1tapa+i+role+za+daleke+izba%C4%8Daje%3A+premda+se+sve+%C4%8Dini+idealnim+i+savr%C5%A1eno+dora%C4%91enim%2C+rad+s+takvom+opremom+nije+jednostavan&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fodabir-stapa-i-role-za-daleke-izbacaje-1185086 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fodabir-stapa-i-role-za-daleke-izbacaje-1185086 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VARALIČARSKe dileme [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

VARALIČARSKe dilemeOdabir štapa i role za daleke izbačaje: premda se sve čini idealnim i savršeno dorađenim, rad s takvom opremom nije jednostavan

Piše Boris Bulić
18. travnja 2022. - 08:12

Prodorom spinninga na more, u ribomaterijalima se preko noći pojavila sva sila varaličarske opreme.

Stari, napola prazni zidovi s panulaškim varalicama, skosavicama i peškafondima odjednom su bili zatrpani pravom šumom najneobičnijih varalica, od onih mikro izvedbe do ogromnih i čudnih, namijenjenih nekim neobičnim i nama stranim tehnikama.

Ipak, malo-pomalo, sve je to ušlo pod kožu ribolovaca, barem onih strastvenih, dok su oni neopredijeljeni i vikend-ratnici prema svoj toj pompi ostali manje-više ravnodušni.

Nisu samo varalice prodrle na tržište, nego i sva prateća oprema, od struna, preko štapova do rola, koje su pak najzanimljiviji dio priče, barem zagriženjacima.

Krajnji dometi

S čudnim varalicama pojavile su se i posebno kreirane male i brze stacionarne varaličarske ...

18. svibanj 2024 10:07