stdClass Object ( [id] => 1143022 [title] => Prvi put sam imao ovoliku barakudu na štapu. Kad odjednom panika, ne osjećam više ništa! Shvaćam da je krenula prema meni, iskače iz mora, trese glavom... [alias] => prvi-put-sam-imao-ovoliku-barakudu-na-stapu-kad-odjednom-panika-shvacam-da-je-krenula-prema-meni [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Spinning škarma, kako istim imenom na većini jadranske obale zovu obje dominante vrste barakuda – manju, europsku (Sphyraena sphyraena, Linnaeus, 1758.) i veću žutoustu ili mediteransku (Sphyraena viridensis, Cuvier, 1829.) – uz povlačenje nijanse između škarmića i velikog škarma, omiljeni mi je oblik morskog varaličarenja.

Jednim dijelom je to zbog samoga plijena, izuzetnog predatora koji u vrijeme hranjenja bez pardona uzima ponuđenu varalicu, a drugim zbog termina u kojem se barakuda lovi. Biti na stijeni sam s morem i svojim mislima, nerijetko i valovima koji okupaju noge, neprocjenjiv je ljetni užitak.

KAD JEDNOM OSJETIŠ...

Upravo je moj prijatelj Igor Perić, dugogodišnji spinner, najzaslužniji što sam svoje štapove za ribolov plovkom i na fermu zamijenio kompletima za spinning i shore jigging.

– Kad jednom osjetiš barakudu na štapu, zaboravit ćeš na sve! – rekao mi je, a tako je i bilo.

---

image
Igor je glavni krivac koji me navukao na spinning
Mladen Brajović
---

Moj prvi izlazak na more sa spinnerskim kompletom, jeftinim i skromnim, kako i dolikuje početniku, bio je na moje, moram priznati veliko iznenađenje, uspješan. Na Platamunima kod Budve, na kinesku kopiju DUO-vog Red Heada, pala je moja prva barakuda od nekih 800 grama, čime je i misija koju je Igor znalački predvidio uspješno završena. Bio sam inficiran i lijeka za to nije bilo, nema ga i neće ga ni biti.

Moram reći da me nije toliko fascinirao sam ulov, koliko cjelokupno iskustvo spinninga, pogotovo s obale kakva je crnogorska – kamenita i divlja s nezaboravnim svitanjima i zalascima sunca.

Čak ni vožnja u ranim jutarnjim satima, koja nerijetko traje i do 2 i pol sata samo u jednom pravcu, nije uopće tako strašna. Pa ni pješačenje po nepristupačnom terenu u mrklom mraku, uz svladavanje prepreka kakve valjda samo priroda u svojoj hirovitosti može kreirati, ne mogu pokvariti uzbuđenje prilikom svakog mog susreta s morem.

---

image
Za gušt ne treba puno
Mladen Brajović
---

Naprotiv, iščekivanje ponovnog ribolova svakim odlaskom postaje samo intenzivnije i ljepše.

A nakon prvog zajedničkog ribolova s Igorom i barakude od oko 5 kilograma, počeo sam i sanjati takve ulove.

MJESEC DIKTIRA DEKOR

Naravno, uslijedila je neizbježna i nezaobilazna zamjena skromnog pribora. Tako sam s Kineza prešao na Japance, a nakon što sam otkrio i ostale čari shore jigginga, postalo mi je jasno da sam u velikom problemu.

---

image
A onda smo se s Kineza prebacili na Japance
Mladen Brajović
---

I ove sam godine s velikim nestrpljenjem čekao sezonu barakuda, koja po nekom nepisanom pravilu počinje u drugoj polovici šestog i traje do kasnog devetog mjeseca. Premda se s obale može loviti tijekom cijele noći, sitni sati prije svitanja, dakle termin između 3 i 5 ujutro, definitivno su doba kada se barakuda najagresivnije hrani.

Varalice koje preferiram u svojim ribolovnim pohodima su DUO TMS u veličinama 140, 175 i 200, pri čemu dekor zavisi uglavnom od jačine mjeseca. Nezaobilazne varalice u mom kompletu su DUO TMS 175 Neo Pearl i DUO TMS 175 Prism Ivory, koje forsiram do prvog svjetla, nakon čega prelazim na prirodnije dekore u veličinama 140. Kada obali u osmom mjesecu priđu iglice, najlovnijima su mi se pokazale DUO TMS 200.

Štap koji koristim dug je 2,70 metara, težine bacanja do 50 grama, rola klase 4000 ili 5000, upredenica 0,18 i nešto jači FC, ponajprije zbog izuzetno nepristupačnog terena i oštrih stijena s kojih lovim. Uz sebe uvijek imam i rezervni, jači komplet, za slučaj većih valova, jačeg kurenta i generalno težih uvjeta za spinning.

---

image
Spinning sa stijena ima posebnu draž
Mladen Brajović
---

NOVA POŠTA

Tekuća sezona barakuda počela je stidljivo, s tek ponekim ulovom preko kila, ali je radovalo njihovo konstantno prisustvo. Tragom informacije da se nešto južnije od Bara s obale love veći komadi, odlučio sam se okušati na, za mene, tim novim terenima.

Obala između Bara i Ulcinja bogata je prelijepim uvalama s isturenim rtovima, upravo savršenim pozicijama za spinning barakude. Jedna od takvih pozicija se nalazi u turističkom mjestu Dobra Voda, a od nesebičnog kolege Marka saznao sam da su upravo tu prije par jutara ulovljena dvije barakude težine 3,6 i 3,8 kilograma. Odluka je pala!

---

image
Još jedan spinnerski trofej
Mladen Brajović
---

Nakon samo par sati sna, slijedi pokret iz Podgorice u 1.30, tako da smo poslije nekih sat i 20 minuta vožnje, i nezaobilaznih, ovaj puta srećom samo desetak minuta planinarenja, napokon na poziciji. U zraku se još osjeća miris rakova i školjki iz obližnjih restorana, ali mi želimo krupnu divljač.

Tog dana su svi parametri bili na našoj strani, osim laganoga juga koje je donekle skraćivalo domet zabačaja. Barakuda provjereno najbolje radi dok se mjesec puni, a on kao lubenica! Vrhunac plime se poklapa sa svitanjem, blago valovito more i, što je najvažnije, dobar intuitivni osjećaj.

Sam pogled na poziciju već ostavlja dojam da tu mora biti ribe.

Nalazim mjesto koje mi prije svega garantira sigurno kretanje, ali i omogućuje zabacivanje varalice u rasponu od gotovo punih 180 stupnjeva i pretraživanje cijelog pojasa mora koje mi je u vidnom polju.

Nakon ritualnog osvještavanja pozicije i grla domaćom lozom, kolega Petar se smjestio tridesetak metara dalje kako bismo pokrili što je moguće veći teren.

PO RUBU LOMA

Kao po običaju, krenuo sam sa DUO TMS 175 u dekoru Neo Pearl tražeći najpovoljniji kut u zabačaju varalice zbog nadolazeće plime i ipak dosta nezgodnog kurenta. Inače koristim DUO varalice, jer su se pokazale najpogodnijima za naše terene, jednim dijelom zbog mogućnosti dalekog zabačaja, što je u ovakvom ribolovu često presudan detalja, a drugim zbog izuzetno provokativnog rada čak i u uvjetima jakih struja i vjetra.

Varalicu vučem kontinuirano, sporije i uz odmjerene ne previše agresivne twicheve. Povremeno mijenjam ritam i pravim pauze kako bi se more smirilo od konstantnih zabačaja. I već nakon petnaestak minuta ispitivanja terena, uslijedio je prvi stidljivi udarac i pripravnost odmah skače na viši nivo.

Petar mi dovikuje da mu je nešto pregrizlo FC predvez debljine 0,36 milimetara i odnijelo varalicu. Pripravnost i adrenalin dodatno rastu.

Odlučujem pokušati zabaciti duž linije na kojoj se lomi svjetlo obližnjeg objekta, što se pokazalo više nego dobrom odlukom. Nakon samo nekoliko takvih provlačenja po rubu svjetla, uslijedio je udarac koji ću dugo, dugo pamtiti. Svega tri do četiri twicha i štap se savija kao nikada do sada.

KRITIČNI TRENUCI

Odmah mi je bilo jasno da na štapu imam veliku ribu, pa sam je dodatnom kontrom ovjerio i istog trena počeo dozivati kolegu da pomogne sa špurtilom. Zagrizla je prilično daleko, što je bilo jako dobro, jer mi je ostavilo više prostora za zamaranje ribe. U ovakvom je ribolovu najgore kad riba udari pod noge, pa prije negoli se stigne odreagirati, potraži spas u oštrim stijenama.

---

image
Ovim je zubima jako teško pobjeći
Mladen Brajović
---

Prvi put sam imao ovoliku barakudu na štapu i odmah sam primijetio da se bori potpuno atipično u odnosu na manje primjerke.

Premda poučen ranijim iskustvima nikad ne držim labavu kočnicu, odmah je uz nekoliko agresivnih bjegova došlo do izvlačenja konca. Odmah potom je uslijedilo i nekoliko atraktivnih skokova, prilikom kojih sam mogao vidjeti cijelu siluetu ribe.

– I dalje je na štapu… – promrmljao sam zadovoljno jednim okom prateći situaciju na štapu a drugim pogledavajući dolazi li špurtil, jer ovo bez pomoći neće ići na suho.

Dodatna kontra je ipak učinila svoje i postaje mi jasno da je najgore prošlo, da će sada najveći izazov biti izvući ribu na obalu meredovom koji baš i ne ulijeva sigurnost.

Odjednom panika! Na štapu ne osjećam više ništa! Shvaćam da je riba krenula prema meni! Štap visoko gore i brzo motanje… Srećom, riba je još tu, ali ne odustaje. Ponovo iskače iz mora, trese glavom, ocrtavajući se jasno na mjesečini, ali staje na štapu. Očito je dobro progutala trokuke.

PETAR ZNA

Pozicija je vrlo nepristupačna, nekih metar iznad mora, a mjesto na kojem bi trebalo prihvatiti ribu špurtilom pokriveno je oštrim stijenama. Valovi, premda nisu veliki, konstantno udaraju i nimalo ne olakšavaju posao.

Petar je na poziciji spreman i u niskom startu. U jednom trenutku ribi preko glave navlači špurtil, ali neuspješno. Riba ispada… Kroz glavu mi već prolazi najgori scenarij, da će FC debljine 0,33 milimetra prijeći preko ruba kamena i da ću izgubiti ulov života na najgluplji i najbanalniji način.

Srećom, Petar zna što treba napraviti. U sljedećem pokušaju riba ulazi u sigurnost špurtila i već sljedećeg trena izlazi na suho. Združene snage podmetača i štapa su napravile svoje. Hvala Pero!

I tek kada se našla pred mojim nogama, shvatio sam da sam se borio s beštijom od 4 kilograma. Progutala je dvije trokuke, a treća ju je zakačila sa strane. Srce lupa, noge se tresu, zapjevao bih od sreće, ali ne umijem... Loza me vraća u realnost… Živjela loza!

Kreće jak sjeveroistočni vjetar i prinuđeni smo napraviti pauzu. Tek sam poslije nekih pola sata ponovo zabacio. Još jedan jak udarac na istom mjestu, ali bez realizacije, i obećanje da ću se vratiti. Večer više ne miriše na rakove i školjke…

---

PRIBOR KORIŠTEN U LOVU

Štap: Shimano Yasei SeaBass 10-50, 2,7 m
Rola: Shimano Stradic C5000
Struna: Daiwa J-Braid x8, 0,16 mm
Predvez: Daiwa Prorex FC 0,33 mm
Varalica: DUO TMS 175 Neo Pearl

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NOĆNI SPINNING ŠKARMA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => NOĆNI SPINNING ŠKARMA 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-11-15 06:38:12 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Mladen Brajović [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-11-15 06:56:51 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2021-11-15 06:39:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 163 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/11\/15\/19404082.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/15\/19402766.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/15\/19402768.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/15\/19402772.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/15\/19402774.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/15\/19402776.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/15\/19402778.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/15\/19402780.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/15\/19402782.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/15\/19402798.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/15\/19402834.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/15\/19402836.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Mladen Brajovi\u0107 ","Mladen Brajovi\u0107 ","Mladen Brajovi\u0107 ","Mladen Brajovi\u0107 ","Mladen Brajovi\u0107 ","Mladen Brajovi\u0107 ","Mladen Brajovi\u0107 ","Mladen Brajovi\u0107 ","Mladen Brajovi\u0107 ","Mladen Brajovi\u0107 ","Mladen Brajovi\u0107 ","Mladen Brajovi\u0107 "],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Do\u010dekati zoru na stijenama u ribolovu, jedinstven je do\u017eivljaj","Uz ovakav ulov nije te\u0161ko postati ovisnik o spinningu<\/em>","Ovoj varalici je te\u0161ko odoljeti","Teku\u0107a sezona po\u010dela je stidljivo, a onda...","Ovim je zubima jako te\u0161ko pobje\u0107i","Za gu\u0161t ne treba puno","Isplatilo se po no\u0107i voziti do po\u0161te","Spinning <\/em>sa stijena ima posebnu dra\u017e","A onda smo se s Kineza<\/em> prebacili na Japance<\/em>","Igor je glavni krivac koji me navukao <\/em>na spinning<\/em>","Jo\u0161 jedan spinnerski<\/em> trofej","I veliki lucevi su \u010dest ulov u shore jiggingu<\/em>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_19404082_1920.jpg":"1920x1080","k_19404082_1280.jpg":"1280x1280","k_19404082_1024.jpg":"1024x1024","k_19404082_640.jpg":"640x640","k_19404082_480.jpg":"480x480","k_19404082_340.jpg":"340x340","k_19404082_220.jpg":"220x220","o_19404082_1280.jpg":"1280x960","o_19404082_1024.jpg":"1024x768","o_19404082_640.jpg":"640x480","o_19404082_480.jpg":"480x360","o_19404082_340.jpg":"340x255","o_19404082_220.jpg":"220x165","h_19404082_1280.jpg":"1280x854","h_19404082_1024.jpg":"1024x683","h_19404082_640.jpg":"640x427","h_19404082_480.jpg":"480x320","h_19404082_340.jpg":"340x227","h_19404082_220.jpg":"220x147","pp_19404082_1280.jpg":"1006x1280","pp_19404082_1024.jpg":"805x1024","pp_19404082_640.jpg":"503x640","pp_19404082_480.jpg":"377x480","pp_19404082_340.jpg":"267x340","pp_19404082_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x938","hd_19402766_1920.jpg":"1920x1080","k_19402766_1280.jpg":"1280x1280","k_19402766_1024.jpg":"1024x1024","k_19402766_640.jpg":"640x640","k_19402766_480.jpg":"480x480","k_19402766_340.jpg":"340x340","k_19402766_220.jpg":"220x220","o_19402766_1280.jpg":"1280x625","o_19402766_1024.jpg":"1024x500","o_19402766_640.jpg":"640x312","o_19402766_480.jpg":"480x234","o_19402766_340.jpg":"340x166","o_19402766_220.jpg":"220x107","h_19402766_1280.jpg":"1280x854","h_19402766_1024.jpg":"1024x683","h_19402766_640.jpg":"640x427","h_19402766_480.jpg":"480x320","h_19402766_340.jpg":"340x227","h_19402766_220.jpg":"220x147","pp_19402766_1280.jpg":"1006x1280","pp_19402766_1024.jpg":"805x1024","pp_19402766_640.jpg":"503x640","pp_19402766_480.jpg":"377x480","pp_19402766_340.jpg":"267x340","pp_19402766_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x657","hd_19402768_1920.jpg":"1920x1080","k_19402768_1280.jpg":"1280x1280","k_19402768_1024.jpg":"1024x1024","k_19402768_640.jpg":"640x640","k_19402768_480.jpg":"480x480","k_19402768_340.jpg":"340x340","k_19402768_220.jpg":"220x220","o_19402768_1280.jpg":"1280x438","o_19402768_1024.jpg":"1024x350","o_19402768_640.jpg":"640x219","o_19402768_480.jpg":"480x164","o_19402768_340.jpg":"340x116","o_19402768_220.jpg":"220x75","h_19402768_1280.jpg":"1280x854","h_19402768_1024.jpg":"1024x683","h_19402768_640.jpg":"640x427","h_19402768_480.jpg":"480x320","h_19402768_340.jpg":"340x227","h_19402768_220.jpg":"220x147","pp_19402768_1280.jpg":"1006x1280","pp_19402768_1024.jpg":"805x1024","pp_19402768_640.jpg":"503x640","pp_19402768_480.jpg":"377x480","pp_19402768_340.jpg":"267x340","pp_19402768_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_19402772_1920.jpg":"1920x1080","k_19402772_1280.jpg":"1280x1280","k_19402772_1024.jpg":"1024x1024","k_19402772_640.jpg":"640x640","k_19402772_480.jpg":"480x480","k_19402772_340.jpg":"340x340","k_19402772_220.jpg":"220x220","o_19402772_1280.jpg":"1280x1706","o_19402772_1024.jpg":"1024x1365","o_19402772_640.jpg":"640x853","o_19402772_480.jpg":"480x640","o_19402772_340.jpg":"340x453","o_19402772_220.jpg":"220x293","h_19402772_1280.jpg":"1280x854","h_19402772_1024.jpg":"1024x683","h_19402772_640.jpg":"640x427","h_19402772_480.jpg":"480x320","h_19402772_340.jpg":"340x227","h_19402772_220.jpg":"220x147","pp_19402772_1280.jpg":"1006x1280","pp_19402772_1024.jpg":"805x1024","pp_19402772_640.jpg":"503x640","pp_19402772_480.jpg":"377x480","pp_19402772_340.jpg":"267x340","pp_19402772_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_19402774_1920.jpg":"1920x1080","k_19402774_1280.jpg":"1280x1280","k_19402774_1024.jpg":"1024x1024","k_19402774_640.jpg":"640x640","k_19402774_480.jpg":"480x480","k_19402774_340.jpg":"340x340","k_19402774_220.jpg":"220x220","o_19402774_1280.jpg":"1280x960","o_19402774_1024.jpg":"1024x768","o_19402774_640.jpg":"640x480","o_19402774_480.jpg":"480x360","o_19402774_340.jpg":"340x255","o_19402774_220.jpg":"220x165","h_19402774_1280.jpg":"1280x854","h_19402774_1024.jpg":"1024x683","h_19402774_640.jpg":"640x427","h_19402774_480.jpg":"480x320","h_19402774_340.jpg":"340x227","h_19402774_220.jpg":"220x147","pp_19402774_1280.jpg":"1006x1280","pp_19402774_1024.jpg":"805x1024","pp_19402774_640.jpg":"503x640","pp_19402774_480.jpg":"377x480","pp_19402774_340.jpg":"267x340","pp_19402774_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_19402776_1920.jpg":"1920x1080","k_19402776_1280.jpg":"1280x1280","k_19402776_1024.jpg":"1024x1024","k_19402776_640.jpg":"640x640","k_19402776_480.jpg":"480x480","k_19402776_340.jpg":"340x340","k_19402776_220.jpg":"220x220","o_19402776_1280.jpg":"1280x960","o_19402776_1024.jpg":"1024x768","o_19402776_640.jpg":"640x480","o_19402776_480.jpg":"480x360","o_19402776_340.jpg":"340x255","o_19402776_220.jpg":"220x165","h_19402776_1280.jpg":"1280x854","h_19402776_1024.jpg":"1024x683","h_19402776_640.jpg":"640x427","h_19402776_480.jpg":"480x320","h_19402776_340.jpg":"340x227","h_19402776_220.jpg":"220x147","pp_19402776_1280.jpg":"1006x1280","pp_19402776_1024.jpg":"805x1024","pp_19402776_640.jpg":"503x640","pp_19402776_480.jpg":"377x480","pp_19402776_340.jpg":"267x340","pp_19402776_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_19402778_1920.jpg":"1920x1080","k_19402778_1280.jpg":"1280x1280","k_19402778_1024.jpg":"1024x1024","k_19402778_640.jpg":"640x640","k_19402778_480.jpg":"480x480","k_19402778_340.jpg":"340x340","k_19402778_220.jpg":"220x220","o_19402778_1280.jpg":"1280x1706","o_19402778_1024.jpg":"1024x1365","o_19402778_640.jpg":"640x853","o_19402778_480.jpg":"480x640","o_19402778_340.jpg":"340x453","o_19402778_220.jpg":"220x293","h_19402778_1280.jpg":"1280x854","h_19402778_1024.jpg":"1024x683","h_19402778_640.jpg":"640x427","h_19402778_480.jpg":"480x320","h_19402778_340.jpg":"340x227","h_19402778_220.jpg":"220x147","pp_19402778_1280.jpg":"1006x1280","pp_19402778_1024.jpg":"805x1024","pp_19402778_640.jpg":"503x640","pp_19402778_480.jpg":"377x480","pp_19402778_340.jpg":"267x340","pp_19402778_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1920","hd_19402780_1920.jpg":"1920x1080","k_19402780_1280.jpg":"1280x1280","k_19402780_1024.jpg":"1024x1024","k_19402780_640.jpg":"640x640","k_19402780_480.jpg":"480x480","k_19402780_340.jpg":"340x340","k_19402780_220.jpg":"220x220","o_19402780_1280.jpg":"1280x1280","o_19402780_1024.jpg":"1024x1024","o_19402780_640.jpg":"640x640","o_19402780_480.jpg":"480x480","o_19402780_340.jpg":"340x340","o_19402780_220.jpg":"220x220","h_19402780_1280.jpg":"1280x854","h_19402780_1024.jpg":"1024x683","h_19402780_640.jpg":"640x427","h_19402780_480.jpg":"480x320","h_19402780_340.jpg":"340x227","h_19402780_220.jpg":"220x147","pp_19402780_1280.jpg":"1006x1280","pp_19402780_1024.jpg":"805x1024","pp_19402780_640.jpg":"503x640","pp_19402780_480.jpg":"377x480","pp_19402780_340.jpg":"267x340","pp_19402780_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1081","hd_19402782_1920.jpg":"1920x1080","k_19402782_1280.jpg":"1280x1280","k_19402782_1024.jpg":"1024x1024","k_19402782_640.jpg":"640x640","k_19402782_480.jpg":"480x480","k_19402782_340.jpg":"340x340","k_19402782_220.jpg":"220x220","o_19402782_1280.jpg":"1280x720","o_19402782_1024.jpg":"1024x576","o_19402782_640.jpg":"640x360","o_19402782_480.jpg":"480x270","o_19402782_340.jpg":"340x191","o_19402782_220.jpg":"220x123","h_19402782_1280.jpg":"1280x854","h_19402782_1024.jpg":"1024x683","h_19402782_640.jpg":"640x427","h_19402782_480.jpg":"480x320","h_19402782_340.jpg":"340x227","h_19402782_220.jpg":"220x147","pp_19402782_1280.jpg":"1006x1280","pp_19402782_1024.jpg":"805x1024","pp_19402782_640.jpg":"503x640","pp_19402782_480.jpg":"377x480","pp_19402782_340.jpg":"267x340","pp_19402782_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_19402798_1920.jpg":"1920x1080","k_19402798_1280.jpg":"1280x1280","k_19402798_1024.jpg":"1024x1024","k_19402798_640.jpg":"640x640","k_19402798_480.jpg":"480x480","k_19402798_340.jpg":"340x340","k_19402798_220.jpg":"220x220","o_19402798_1280.jpg":"1280x1706","o_19402798_1024.jpg":"1024x1365","o_19402798_640.jpg":"640x853","o_19402798_480.jpg":"480x640","o_19402798_340.jpg":"340x453","o_19402798_220.jpg":"220x293","h_19402798_1280.jpg":"1280x854","h_19402798_1024.jpg":"1024x683","h_19402798_640.jpg":"640x427","h_19402798_480.jpg":"480x320","h_19402798_340.jpg":"340x227","h_19402798_220.jpg":"220x147","pp_19402798_1280.jpg":"1006x1280","pp_19402798_1024.jpg":"805x1024","pp_19402798_640.jpg":"503x640","pp_19402798_480.jpg":"377x480","pp_19402798_340.jpg":"267x340","pp_19402798_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x3204","hd_19402834_1920.jpg":"1920x1080","k_19402834_1280.jpg":"1280x1280","k_19402834_1024.jpg":"1024x1024","k_19402834_640.jpg":"640x640","k_19402834_480.jpg":"480x480","k_19402834_340.jpg":"340x340","k_19402834_220.jpg":"220x220","o_19402834_1280.jpg":"1280x2136","o_19402834_1024.jpg":"1024x1708","o_19402834_640.jpg":"640x1068","o_19402834_480.jpg":"480x801","o_19402834_340.jpg":"340x567","o_19402834_220.jpg":"220x367","h_19402834_1280.jpg":"1280x854","h_19402834_1024.jpg":"1024x683","h_19402834_640.jpg":"640x427","h_19402834_480.jpg":"480x320","h_19402834_340.jpg":"340x227","h_19402834_220.jpg":"220x147","pp_19402834_1280.jpg":"1006x1280","pp_19402834_1024.jpg":"805x1024","pp_19402834_640.jpg":"503x640","pp_19402834_480.jpg":"377x480","pp_19402834_340.jpg":"267x340","pp_19402834_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1210","hd_19402836_1920.jpg":"1920x1080","k_19402836_1280.jpg":"1280x1280","k_19402836_1024.jpg":"1024x1024","k_19402836_640.jpg":"640x640","k_19402836_480.jpg":"480x480","k_19402836_340.jpg":"340x340","k_19402836_220.jpg":"220x220","o_19402836_1280.jpg":"1280x806","o_19402836_1024.jpg":"1024x645","o_19402836_640.jpg":"640x403","o_19402836_480.jpg":"480x302","o_19402836_340.jpg":"340x214","o_19402836_220.jpg":"220x138","h_19402836_1280.jpg":"1280x854","h_19402836_1024.jpg":"1024x683","h_19402836_640.jpg":"640x427","h_19402836_480.jpg":"480x320","h_19402836_340.jpg":"340x227","h_19402836_220.jpg":"220x147","pp_19402836_1280.jpg":"1006x1280","pp_19402836_1024.jpg":"805x1024","pp_19402836_640.jpg":"503x640","pp_19402836_480.jpg":"377x480","pp_19402836_340.jpg":"267x340","pp_19402836_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7603202 Threads: 4 Questions: 1615954424 Slow queries: 4797632 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110906639 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/prvi-put-sam-imao-ovoliku-barakudu-na-stapu-kad-odjednom-panika-shvacam-da-je-krenula-prema-meni-1143022 [printLink] => /om/ribolov/prvi-put-sam-imao-ovoliku-barakudu-na-stapu-kad-odjednom-panika-shvacam-da-je-krenula-prema-meni-1143022?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 656352 [name] => noćni spinning škarma [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-15 07:39:35 [main_article_id] => 0 [alias] => nocni-spinning-skarma [link] => /tag/nocni-spinning-skarma ) [1] => stdClass Object ( [id] => 650689 [name] => spinning ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-25 10:56:42 [main_article_id] => 0 [alias] => spinning-ribolov [link] => /tag/spinning-ribolov ) [2] => stdClass Object ( [id] => 656353 [name] => spinnig barakuda [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-15 07:39:35 [main_article_id] => 0 [alias] => spinnig-barakuda [link] => /tag/spinnig-barakuda ) [3] => stdClass Object ( [id] => 656354 [name] => barakuda štap [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-15 07:39:35 [main_article_id] => 0 [alias] => barakuda-stap [link] => /tag/barakuda-stap ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NOĆNI SPINNING ŠKARMA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Prvi put sam imao ovoliku barakudu na štapu. Kad odjednom panika, ne osjećam više ništa! Shvaćam da je krenula prema meni, iskače iz mora, trese glavom... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-13-07-50-39-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/15/19404082.jpg [galleryCount] => 12 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Mladen Brajović [mainImageDesc] => Dočekati zoru na stijenama u ribolovu, jedinstven je doživljaj [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/15/19404082.jpg [title] => Dočekati zoru na stijenama u ribolovu, jedinstven je doživljaj Mladen Brajović ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/15/19402766.jpg [title] => Uz ovakav ulov nije teško postati ovisnik o spinningu Mladen Brajović ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/15/19402768.jpg [title] => Ovoj varalici je teško odoljeti Mladen Brajović ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/15/19402772.jpg [title] => Tekuća sezona počela je stidljivo, a onda... Mladen Brajović ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/15/19402774.jpg [title] => Ovim je zubima jako teško pobjeći Mladen Brajović ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/15/19402776.jpg [title] => Za gušt ne treba puno Mladen Brajović ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/15/19402778.jpg [title] => Isplatilo se po noći voziti do pošte Mladen Brajović ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/15/19402780.jpg [title] => Spinning sa stijena ima posebnu draž Mladen Brajović ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/15/19402782.jpg [title] => A onda smo se s Kineza prebacili na Japance Mladen Brajović ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/15/19402798.jpg [title] => Igor je glavni krivac koji me navukao na spinning Mladen Brajović ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/15/19402834.jpg [title] => Još jedan spinnerski trofej Mladen Brajović ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/15/19402836.jpg [title] => I veliki lucevi su čest ulov u shore jiggingu Mladen Brajović ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Spinning škarma, kako istim imenom na većini jadranske obale zovu obje dominante vrste barakuda – manju, europsku (Sphyraena sphyraena, Linnaeus, 1758.) i veću žutoustu ili mediteransku (Sphyraena viridensis, Cuvier, 1829.) – uz povlačenje nijanse između škarmića i velikog škarma, omiljeni mi je oblik morskog varaličarenja.

Jednim dijelom je to zbog samoga plijena, izuzetnog predatora koji u vrijeme hranjenja bez pardona uzima ponuđenu varalicu, a drugim zbog termina u kojem se barakuda lovi. Biti na stijeni sam s morem i svojim mislima, nerijetko i valovima koji okupaju noge, neprocjenjiv je ljetni užitak.

KAD JEDNOM OSJETIŠ...

Upravo je moj prijatelj Igor Perić, dugogodišnji spinner, najzaslužniji što sam svoje štapove za ribolov plovkom i na fermu zamijenio kompletima za spinning i shore jigging.

– Kad jednom osjetiš barakudu na štapu, zaboravit ćeš na sve! – rekao mi je, a tako je i bilo.

---

image
Igor je glavni krivac koji me navukao na spinning
Mladen Brajović
---

Moj prvi izlazak na more sa spinnerskim kompletom, jeftinim i skromnim, kako i dolikuje početniku, bio je na moje, moram priznati veliko iznenađenje, uspješan. Na Platamunima kod Budve, na kinesku kopiju DUO-vog Red Heada, pala je moja prva barakuda od nekih 800 grama, čime je i misija koju je Igor znalački predvidio uspješno završena. Bio sam inficiran i lijeka za to nije bilo, nema ga i neće ga ni biti.

Moram reći da me nije toliko fascinirao sam ulov, koliko cjelokupno iskustvo spinninga, pogotovo s obale kakva je crnogorska – kamenita i divlja s nezaboravnim svitanjima i zalascima sunca.

Čak ni vožnja u ranim jutarnjim satima, koja nerijetko traje i do 2 i pol sata samo u jednom pravcu, nije uopće tako strašna. Pa ni pješačenje po nepristupačnom terenu u mrklom mraku, uz svladavanje prepreka kakve valjda samo priroda u svojoj hirovitosti može kreirati, ne mogu pokvariti uzbuđenje prilikom svakog mog susreta s morem.

---

image
Za gušt ne treba puno
Mladen Brajović
---

Naprotiv, iščekivanje ponovnog ribolova svakim odlaskom postaje samo intenzivnije i ljepše.

A nakon prvog zajedničkog ribolova s Igorom i barakude od oko 5 kilograma, počeo sam i sanjati takve ulove.

MJESEC DIKTIRA DEKOR

Naravno, uslijedila je neizbježna i nezaobilazna zamjena skromnog pribora. Tako sam s Kineza prešao na Japance, a nakon što sam otkrio i ostale čari shore jigginga, postalo mi je jasno da sam u velikom problemu.

---

image
A onda smo se s Kineza prebacili na Japance
Mladen Brajović
---

I ove sam godine s velikim nestrpljenjem čekao sezonu barakuda, koja po nekom nepisanom pravilu počinje u drugoj polovici šestog i traje do kasnog devetog mjeseca. Premda se s obale može loviti tijekom cijele noći, sitni sati prije svitanja, dakle termin između 3 i 5 ujutro, definitivno su doba kada se barakuda najagresivnije hrani.

Varalice koje preferiram u svojim ribolovnim pohodima su DUO TMS u veličinama 140, 175 i 200, pri čemu dekor zavisi uglavnom od jačine mjeseca. Nezaobilazne varalice u mom kompletu su DUO TMS 175 Neo Pearl i DUO TMS 175 Prism Ivory, koje forsiram do prvog svjetla, nakon čega prelazim na prirodnije dekore u veličinama 140. Kada obali u osmom mjesecu priđu iglice, najlovnijima su mi se pokazale DUO TMS 200.

Štap koji koristim dug je 2,70 metara, težine bacanja do 50 grama, rola klase 4000 ili 5000, upredenica 0,18 i nešto jači FC, ponajprije zbog izuzetno nepristupačnog terena i oštrih stijena s kojih lovim. Uz sebe uvijek imam i rezervni, jači komplet, za slučaj većih valova, jačeg kurenta i generalno težih uvjeta za spinning.

---

image
Spinning sa stijena ima posebnu draž
Mladen Brajović
---

NOVA POŠTA

Tekuća sezona barakuda počela je stidljivo, s tek ponekim ulovom preko kila, ali je radovalo njihovo konstantno prisustvo. Tragom informacije da se nešto južnije od Bara s obale love veći komadi, odlučio sam se okušati na, za mene, tim novim terenima.

Obala između Bara i Ulcinja bogata je prelijepim uvalama s isturenim rtovima, upravo savršenim pozicijama za spinning barakude. Jedna od takvih pozicija se nalazi u turističkom mjestu Dobra Voda, a od nesebičnog kolege Marka saznao sam da su upravo tu prije par jutara ulovljena dvije barakude težine 3,6 i 3,8 kilograma. Odluka je pala!

---

image
Još jedan spinnerski trofej
Mladen Brajović
---

Nakon samo par sati sna, slijedi pokret iz Podgorice u 1.30, tako da smo poslije nekih sat i 20 minuta vožnje, i nezaobilaznih, ovaj puta srećom samo desetak minuta planinarenja, napokon na poziciji. U zraku se još osjeća miris rakova i školjki iz obližnjih restorana, ali mi želimo krupnu divljač.

Tog dana su svi parametri bili na našoj strani, osim laganoga juga koje je donekle skraćivalo domet zabačaja. Barakuda provjereno najbolje radi dok se mjesec puni, a on kao lubenica! Vrhunac plime se poklapa sa svitanjem, blago valovito more i, što je najvažnije, dobar intuitivni osjećaj.

Sam pogled na poziciju već ostavlja dojam da tu mora biti ribe.

Nalazim mjesto koje mi prije svega garantira sigurno kretanje, ali i omogućuje zabacivanje varalice u rasponu od gotovo punih 180 stupnjeva i pretraživanje cijelog pojasa mora koje mi je u vidnom polju.

Nakon ritualnog osvještavanja pozicije i grla domaćom lozom, kolega Petar se smjestio tridesetak metara dalje kako bismo pokrili što je moguće veći teren.

PO RUBU LOMA

Kao po običaju, krenuo sam sa DUO TMS 175 u dekoru Neo Pearl tražeći najpovoljniji kut u zabačaju varalice zbog nadolazeće plime i ipak dosta nezgodnog kurenta. Inače koristim DUO varalice, jer su se pokazale najpogodnijima za naše terene, jednim dijelom zbog mogućnosti dalekog zabačaja, što je u ovakvom ribolovu često presudan detalja, a drugim zbog izuzetno provokativnog rada čak i u uvjetima jakih struja i vjetra.

Varalicu vučem kontinuirano, sporije i uz odmjerene ne previše agresivne twicheve. Povremeno mijenjam ritam i pravim pauze kako bi se more smirilo od konstantnih zabačaja. I već nakon petnaestak minuta ispitivanja terena, uslijedio je prvi stidljivi udarac i pripravnost odmah skače na viši nivo.

Petar mi dovikuje da mu je nešto pregrizlo FC predvez debljine 0,36 milimetara i odnijelo varalicu. Pripravnost i adrenalin dodatno rastu.

Odlučujem pokušati zabaciti duž linije na kojoj se lomi svjetlo obližnjeg objekta, što se pokazalo više nego dobrom odlukom. Nakon samo nekoliko takvih provlačenja po rubu svjetla, uslijedio je udarac koji ću dugo, dugo pamtiti. Svega tri do četiri twicha i štap se savija kao nikada do sada.

KRITIČNI TRENUCI

Odmah mi je bilo jasno da na štapu imam veliku ribu, pa sam je dodatnom kontrom ovjerio i istog trena počeo dozivati kolegu da pomogne sa špurtilom. Zagrizla je prilično daleko, što je bilo jako dobro, jer mi je ostavilo više prostora za zamaranje ribe. U ovakvom je ribolovu najgore kad riba udari pod noge, pa prije negoli se stigne odreagirati, potraži spas u oštrim stijenama.

---

image
Ovim je zubima jako teško pobjeći
Mladen Brajović
---

Prvi put sam imao ovoliku barakudu na štapu i odmah sam primijetio da se bori potpuno atipično u odnosu na manje primjerke.

Premda poučen ranijim iskustvima nikad ne držim labavu kočnicu, odmah je uz nekoliko agresivnih bjegova došlo do izvlačenja konca. Odmah potom je uslijedilo i nekoliko atraktivnih skokova, prilikom kojih sam mogao vidjeti cijelu siluetu ribe.

– I dalje je na štapu… – promrmljao sam zadovoljno jednim okom prateći situaciju na štapu a drugim pogledavajući dolazi li špurtil, jer ovo bez pomoći neće ići na suho.

Dodatna kontra je ipak učinila svoje i postaje mi jasno da je najgore prošlo, da će sada najveći izazov biti izvući ribu na obalu meredovom koji baš i ne ulijeva sigurnost.

Odjednom panika! Na štapu ne osjećam više ništa! Shvaćam da je riba krenula prema meni! Štap visoko gore i brzo motanje… Srećom, riba je još tu, ali ne odustaje. Ponovo iskače iz mora, trese glavom, ocrtavajući se jasno na mjesečini, ali staje na štapu. Očito je dobro progutala trokuke.

PETAR ZNA

Pozicija je vrlo nepristupačna, nekih metar iznad mora, a mjesto na kojem bi trebalo prihvatiti ribu špurtilom pokriveno je oštrim stijenama. Valovi, premda nisu veliki, konstantno udaraju i nimalo ne olakšavaju posao.

Petar je na poziciji spreman i u niskom startu. U jednom trenutku ribi preko glave navlači špurtil, ali neuspješno. Riba ispada… Kroz glavu mi već prolazi najgori scenarij, da će FC debljine 0,33 milimetra prijeći preko ruba kamena i da ću izgubiti ulov života na najgluplji i najbanalniji način.

Srećom, Petar zna što treba napraviti. U sljedećem pokušaju riba ulazi u sigurnost špurtila i već sljedećeg trena izlazi na suho. Združene snage podmetača i štapa su napravile svoje. Hvala Pero!

I tek kada se našla pred mojim nogama, shvatio sam da sam se borio s beštijom od 4 kilograma. Progutala je dvije trokuke, a treća ju je zakačila sa strane. Srce lupa, noge se tresu, zapjevao bih od sreće, ali ne umijem... Loza me vraća u realnost… Živjela loza!

Kreće jak sjeveroistočni vjetar i prinuđeni smo napraviti pauzu. Tek sam poslije nekih pola sata ponovo zabacio. Još jedan jak udarac na istom mjestu, ali bez realizacije, i obećanje da ću se vratiti. Večer više ne miriše na rakove i školjke…

---

PRIBOR KORIŠTEN U LOVU

Štap: Shimano Yasei SeaBass 10-50, 2,7 m
Rola: Shimano Stradic C5000
Struna: Daiwa J-Braid x8, 0,16 mm
Predvez: Daiwa Prorex FC 0,33 mm
Varalica: DUO TMS 175 Neo Pearl

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Mladen Brajović Mladen Brajović Mladen Brajović Mladen Brajović Mladen Brajović Mladen Brajović Mladen Brajović Mladen Brajović Mladen Brajović Mladen Brajović Mladen Brajović Mladen Brajović
Mladen Brajović
Dočekati zoru na stijenama u ribolovu, jedinstven je doživljaj
Mladen Brajović
Uz ovakav ulov nije teško postati ovisnik o spinningu
Mladen Brajović
Ovoj varalici je teško odoljeti
Mladen Brajović
Tekuća sezona počela je stidljivo, a onda...
Mladen Brajović
Ovim je zubima jako teško pobjeći
Mladen Brajović
Za gušt ne treba puno
Mladen Brajović
Isplatilo se po noći voziti do pošte
Mladen Brajović
Spinning sa stijena ima posebnu draž
Mladen Brajović
A onda smo se s Kineza prebacili na Japance
Mladen Brajović
Igor je glavni krivac koji me navukao na spinning
Mladen Brajović
Još jedan spinnerski trofej
Mladen Brajović
I veliki lucevi su čest ulov u shore jiggingu
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/prvi-put-sam-imao-ovoliku-barakudu-na-stapu-kad-odjednom-panika-shvacam-da-je-krenula-prema-meni-1143022 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f5d65df2b3d0758843d675f17e5339b7f4cb21c8 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Prvi+put+sam+imao+ovoliku+barakudu+na+%C5%A1tapu.+Kad+odjednom+panika%2C+ne+osje%C4%87am+vi%C5%A1e+ni%C5%A1ta%21+Shva%C4%87am+da+je+krenula+prema+meni%2C+iska%C4%8De+iz+mora%2C+trese+glavom...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fprvi-put-sam-imao-ovoliku-barakudu-na-stapu-kad-odjednom-panika-shvacam-da-je-krenula-prema-meni-1143022 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fprvi-put-sam-imao-ovoliku-barakudu-na-stapu-kad-odjednom-panika-shvacam-da-je-krenula-prema-meni-1143022 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NOĆNI SPINNING ŠKARMA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

NOĆNI SPINNING ŠKARMAPrvi put sam imao ovoliku barakudu na štapu. Kad odjednom panika, ne osjećam više ništa! Shvaćam da je krenula prema meni, iskače iz mora, trese glavom...

Piše Mladen Brajović
15. studenog 2021. - 07:39

Spinning škarma, kako istim imenom na većini jadranske obale zovu obje dominante vrste barakuda – manju, europsku (Sphyraena sphyraena, Linnaeus, 1758.) i veću žutoustu ili mediteransku (Sphyraena viridensis, Cuvier, 1829.) – uz povlačenje nijanse između škarmića i velikog škarma, omiljeni mi je oblik morskog varaličarenja.

Jednim dijelom je to zbog samoga plijena, izuzetnog predatora koji u vrijeme hranjenja bez pardona uzima ponuđenu varalicu, a drugim zbog termina u kojem se barakuda lovi. Biti na stijeni sam s morem i svojim mislima, nerijetko i valovima koji okupaju noge, neprocjenjiv je ljetni užitak.

KAD JEDNOM OSJETIŠ...

Upravo je moj prijatelj Igor Perić, dugogodišnji spinner, najzaslužniji što sam svoje štapove za ribolov plovkom i na fermu zamijenio komplet...

13. svibanj 2024 09:50