stdClass Object ( [id] => 1268315 [title] => ‘Ugasite motor i brzo skupite konope!‘: evo što učiniti u slučaju loma jarbola, red koraka iznimno je važan [alias] => ugasite-motor-i-brzo-skupite-konope-evo-sto-uciniti-u-slucaju-loma-jarbola-red-koraka-iznimno-je-vazan [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Na moru se mogu dogoditi doista brojne i različite nezgode, no kada je o plovilima na jedra riječ, jedna od njih može biti i dosta komplicirana. Riječ je lomu i padu jarbola, što se ne događa često, ali za posadu može biti iscrpljujuće, a u nekim situacijama i opasno. Stoga je važno znati kako se u toj situaciji treba ponašati, odnosno što treba poduzeti i kojim redom.

Jarbol je osnovna oprema svakog broda na jedra, naravno, ne uzimajući u obzir kite, dasku za jedrenje upravljanu zmajem. Oduvijek su se lomili i padali, a uvijek iz istih razloga, preopterećenja, istrošenosti ili kardinalnih pogrešaka prilikom manevriranja.

Tehničke greške kod izrade jarbola vrlo su rijetke, međutim, naknadna probijanja i ugradnja dodatnih hvatišta, osobito ako to ne radi stručnjak, mogu ga znatno oslabiti. Dugotrajnom upotrebom i velikim opterećenjima, zamor materijala je neizbježan, ali redovnim održavanjem, zamjenom oštećenih ili dotrajalih dijelova opreme jarbola, te pravilnim korištenjem, jarbol će dugo biti u dobroj kondiciji.

Osjetljivi spojevi

Ako nije mehanički oštećena, sajla u principu nikada ne puca, nego pucaju spojevi i terminali na krajevima sajle, a i to je dugotrajan proces čije se posljedice redovnim pregledom mogu spriječiti. Ovdje je svaki trag korozije dovoljno dobar razlog da se sumnjivi dio ispolira, pomoću povećala detaljno pregleda je li nastala kakva pukotina, te eventualno oštećeni dio pravodobno zamijeni.

Ipak, lomu jarbola najčešći razlog je ljudski faktor, bilo da je to zbog lošeg trima prilikom postavljanja, površnog održavanja, nepravilnog korištenja ili nepotrebnog preopterećenja. Veliko jedrilje po snažnom vjetru ne mora biti razlog lomu jarbola, ali u tim uvjetima lako se može slomiti slabo izvedenim manevrom.

---

image

Pravilna reakcija posade važna je za smanjenje štete i problema

Joško Ponoš/Cropix
---

Jedan detalj ovdje je svakako potrebno spomenuti, a često se javlja kod manje iskusnih jedriličara. Kako bi smanjili površinu jedara, jer je vjetar u međuvremenu pojačao, kompletno skidaju glavno jedro i nastave jedriti samim flokom, ponekad čak i punom genovom. Upravljanje jedrilicom sada im je dosta jednostavnije, međutim, jarbol s krmene strane ovako nema protuopterećenje i lako se može iskriviti, a zatim čak i slomiti.

To je posebno izraženo kod jedrenja oštro u vjetar, kada su opterećenja na prednjem štraju, letu, maksimalna, a svako uranjanje pramcem u val djeluje kao protusila koja usporava jedrilicu, što se na jarbol reflektira kao dodatno opterećenje.

Bez obzira na sve, jarboli se ipak vrlo rijetko lome i padaju. Većina jedriličara, osim možda u malim klasama gdje je to nešto učestalije, nikada nije doživjela to iskustvo.

Problemi i šteta nastali padom jarbola i ne moraju biti značajni, međutim, posljedice uzrokovane kasnijim komplikacijama mogu biti katastrofalne. U jedriličarskim krugovima, a i široj javnosti, poznat je slučaj iz 1976. godine, kada je posada jedrilice Podgorka, tada u floti jedriličarskog kluba Mornar, spasila tršćanski krstaš Eos. Za taj pothvat te su godine nagrađeni Plavom vrpcom Vjesnika.

Negdje u visini Brijuna, Eos je plutao slomljenog jarbola. Kada su mu prišli, svih šest članova posade već je bilo iscrpljeno od umora a da ništa konkretno nisu uspjeli sanirati. Jarbol je pao sa zavjetrinske strane i zajedno sa svim konopima i raskidanim jedrima podvukao se ispod trupa. Jedan odlomljeni komad jarbola zapetljao se između kormila i propelera, a drugi se nabio na trup, probio ga i more je prodiralo u brod.

Brodom se bilo opasno približiti, pa su Andrija Sapunar, Jure Zekan i Danko Mišura skočili u more, najprije jastucima začepili rupu na trupu, tako ga spasili od potonuća, a zatim oslobodili dijelove slomljenog jarbola, sve podignuli na palubu i Eos pripremili za tegalj.

Opasno zaorcavanje

Najveći je problem što jarbol uvijek pada sa zavjetrinske strane. Kad na jedrilici bilo što pukne, kormilar instinktivno zaorca, da bi ispraznio jedra okreće pramac u vjetar, a kod loma jarbola tu zapravo počinju svi daljnji problemi. Trup se u odnosu na vjetar i valove ovako nalazi ispred jarbola, pa osim što postoji opasnost da odlomljena cijev ošteti trup, sve što je palo u more podvlači se ispod broda. Komadi konopa, iskidanog jedra ili opuštene sajle lako se zamotaju oko propelera, kobilice i kormila, te ih je bez ronjenja vrlo teško osloboditi, a ronjenje ispod broda u onim uvjetima vrlo je riskantno.

---

image

Na zahtjevnoj regati Jabuka vjetar često zna pokazati zube

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Kada jarbol pada, kormilareva reakcija trebala bi biti baš suprotna, potrebno je naglo zapojati, oštro okrenuti pramac niz vjetar. Ako se brod i ne okrene odmah, ovako je veća vjerojatnost da će inercijom nastaviti manevar i da će se tako jarbol ipak naći s privjetrinske strane. Ova pozicija trupa mnogo je povoljnija jer će nošen valovima i vjetrom ovako potezati jarbol za sobom, a ne nabijati se na njega.

Slično iskustvo imao je poznati splitski jedriličar Mišo Mrduljaš – u trenutku pada jarbola naglo je izveo ovaj manevar i sve kasnije radnje bile su znatno lakše. Kako je trup ovako potezao oboreni jarbol prema sebi, rašireno jedro podignulo ga je na površinu, a tada je sve bilo puno lakše podignuti na brod. Sva oprema brzo i jednostavno se izvadila iz mora, a osim ionako dotrajale cijevi jarbola, druge štete na brodu nije bilo.

Ovo je dobro imati na umu i prilikom pomaganja jedrilici s oborenim jarbolom, a iskustvo Zorana Jakšića i Igora Piacuna iz 1998. godine, s regate Sušac 100 x 2, to zorno potvrđuje.

Bez obzira što je jedrilica Silvana imala dosta lagan jarbol, svi pokušaji da ga sami podignu na palubu, onako zajedno s jedriljem, bili su uzaludni. Dovukli bi ga samo koji centimetar od ograde i dalje nikako. U tim pokušajima samo su se dobro izmorili, ali bez ikakvog efekta. Međutim, čim ih je posada Hvara V (Dean Roić i Bruno Gjidera) uhvatila u tegalj, jarbol se sam podignuo i zatim su sve izvukli iz mora bez ikakvih problema.

---

image

Nakon loma jarbola treba brzo pokupiti konope, jedra i sajle i sve čvrsto vezati

Damir Višić
---

Početna zbunjenost

Pucanju drvenog jarbola prethodi bučan zvuk lomljena drva, a odlomljene oštre krhotine mogu biti dosta opasne. Kod loma aluminijskog jarbola nema krhotina, a sve se odigra iznenađujuće tiho. U svakom slučaju, dok jarbol pada, nije mu se dobro naći na putu, osobito ne na putu krožetama, križevima. Krožeta, osim što je oštra i pada brzinom kojom pada i jarbol, kada jednom stranom zapne, druga strana se zarotira i znatno ubrza.

Nakon što jarbol padne, iznimno je bitno da posada ostane pribrana ili barem jedan njezin autoritativan član, jer najčešća je reakcija da su prvih nekoliko trenutaka svi zbunjeni, a to ponekad zna i potrajati. Suvisle reakcije u prvih nekoliko minuta umnogome će odlučiti koliko će sanacija novonastale situacije biti naporna i koliko će potrajati. Ni opasnosti ni štete nastale padom jarbola na moraju biti značajne, međutim, daljnjim razvojem situacije sve se može iznimno zakomplicirati.

Prvo čega se treba sjetiti jest motor – ako je radio, obvezno ga odmah izbacite iz brzine, pa čak i ugasite, da slučajno ne bi što zapelo za ručicu ili je netko slučajno pomaknuo i ponovno pokrenuo propelu. Nikako ga ne palite sve dok niste sigurni da je propeler potpuno slobodan. Prije ponovnog paljenja motora obvezno još jednom provjerite da oko broda ne pluta ili preko boka ne visi još koji dio opreme.

---

image

Stručna montaža i trimanje jarbola iznimno su bitni

Božidar Vukičević/Cropix
---

Naravno, ako je netko ozlijeđen, potrebno je odmah mu pružiti prvu pomoć, a svi ostali članovi posade trebaju se usredotočiti na skupljanje opreme. Iskusna posada u većini slučajeva je u stanju sama raspremiti polomljenu snast i pripremiti brod za daljnju plovidbu motorom, a ponekad čak i od ostataka cijevi improvizirati nekakav surogat jarbolu i za plovidbu prilagoditi nekakvo upotrebljivo jedrilje.

Kad jarbol puca, na moru su uglavnom nešto teži uvjeti. Gubitkom poluge jarbola brod postaje prestabilan, trup se bokom okrene prema valu i valjanje broda više nije normalno, a trzanja i nagla naginjanja nešto su izražajniji. Oborena snast daje neke nepredvidive otpore i zavlačno sidro ovdje ne pomaže.

Pomoćna antena

Ako se prije spomenutim manevrom uspije jarbol postaviti u privjetrinski položaj, tada se on zajedno s jedriljem donekle ponaša kao zavlačno sidro, ali postavljeno po boku. Stoga je logično da se jarbol prvo oslobodi krmenih pripona, škote jedra i svega što je zapelo po krmi, kako bi se donekle pramac okrenuo prema valu.

Noću se sve dodatno komplicira, vidljivost oko broda je slabija, a svjetlo palubne rasvjete oboreno je s jarbolom. Kvalitetne ručne svjetiljke tada dolaze do punog izražaja...

Padom jarbola oborena je i antena brodske radiostanice i, sada kada je možda i najpotrebnija, više nije u funkciji. Evo zašto je potrebno na krmenoj ogradi ima pomoćnu antenu, jer iako ovako nisko postavljena ima slabiji prijem, radiostanica je i dalje u funkciji. Prilikom pozivanja u pomoć pirotehničkim sredstvima treba imati na umu da im je broj ograničen i da ih aktivirate tek kada pretpostavljate da bi ih netko mogao i vidjeti.

---

image

Kad se jarbol slomi noću, sve je puno složenije

Damir Višić
---

Na manjim jedrilicama jarbol i oprema puno su laganiji i problem je znatno manji, a cijeli posao dosta jednostavniji, dok kod velikih jarbola snalažljivost u improviziranju može biti od velikog značenja. Ipak, postupak je otprilike isti. Dobar mezomariner, čaklja, ovdje je od velikog značenja. Mnogi nautičari drže ga u šupljini na kraju lantine, što u ovoj situaciji nije dobro. Ako i ne padne u more, oborena lantina se uglavnom namjesti tako da ga je nemoguće izvući.

Osnovna opasnost je da se konopi, sajle i jedra ne zapletu oko kobilice, kormila i propelera, pa se odmah treba uhvatiti njihova izvlačenja, a sve što se u tom trenutku ne može izvući potrebno je barem zategnuti ili na neki drugi način držati podalje od podvodnog dijela trupa. Najbolje je odmah sve, zajedno s jedrima, podignuti na palubu, međutim, najčešće je to nemoguće, već se s raspremanjem jarbola počne dok još sve visi i pluta oko broda.

Skidanje jedara

Skupljanje konopa je najlakše, a jako je bitno da onaj tko radi sa štoperima ima dobar pregled i prati rad ostalih. Kidaju se samo oni konopi koje je potrebno, a nemoguće ih je osloboditi, pa i to tako da što više konopa ostane na palubi, odnosno da ga se što manje može zaplesti oko ostale opreme u moru.

Skidanje jedara može biti iznimno komplicirano jer se podigači, provučeni kroz jarbol, na mjestu prijeloma mogu tako stisnuti da ih je nemoguće normalno izvlačiti. Ista je stvar i s utorom za glavno jedro koji se također stisne i smanji svoj promjer, pa ne možete ni pustiti podigače niti izvlačiti jedro iz jarbola.

Ako je vrh jarbola blizu palube, najbolje, najjednostavnije, najbrže i najbezbolnije je otkačiti ili prerezati podigač na vrhu jedara, ali jedan po jedan, tako da se otkačeno jedro može prikupiti prije negoli se otkači sljedeće. Kada to nije moguće, podigače je potrebno izvlačiti postupno, najprije kompletno iz donjeg dijela cijevi jarbola, a zatim ga pratiti kroz gornji dio.

Tek ako i to nije moguće ili se procijeni da će predugo trajati, podigači se režu na mjestu prijeloma, opet jedan po jedan, a otkinuti dio zajedno s jedrom prikupi na palubu. Prednja jedra se lakše skidaju, pa je uputnije prvo se pozabaviti njima.

Jedro je kroz deformirani utor nemoguće normalno skinuti, bez obzira ima li na prednjem porubu klizače ili grativ. Ponekad je dovoljno samo čvrstom polugom proširiti stisnuti utor i jedro izlazi relativno lagano. Kada to nije moguće, potrebno je intervenirati na jedru.

Najbezbolnije je jedro kidati uz konop grativa i tako ga odvojiti od jarbola, a koliko će to biti jednostavno, ovisi o oštrini noža.

Na jedru s klizačima na prednjem porubu ovo bi trebao biti manji problem jer se plastične spojke klizača relativno lako lome, bez ikakvih posljedica za jedro. Metalne spojke klizača ovdje mogu biti problem ako u brodu nemate adekvatan alat ili kliješta za kidanje metala.

Isključite struju

Odvajanje pripona od palube ne bi trebalo biti komplicirano jer više nisu zategnute i dovoljno je samo osloboditi peranj sa štiranta, stezača pripone, a skidaju se redoslijedom kako koja zapinje i smeta. Ako je to nemoguće, kidaju se sajle, a kliješta za kidanje sajli ili pilu za metal, s dovoljno rezervnih listova, trebala bi imati svaka jedrilica.

---

image

Sve je lakše kad je pomoć blizu

Božidar Vukičević/Cropix
---

Električne kabele u jarbolu lako je presjeći kliještima ili pilom, a kako bi se izbjegli kratki spojevi i eventualne komplikacije sa strujom, uputno je prethodno isključiti osigurače preko kojih su spojeni na električnu mrežu.

Sajle se kidaju i kada se odluči kompletnu snast baciti u more da potone. Ponekad je to, istina, vrlo rijetko, neophodno. Ako se procijeni da posada ne može ili nije u stanju spasiti opremu, a da daljnjim pokušajima samo mogu ugroziti sigurnost broda, najbolje je svega se riješiti, ali i tada treba biti oprezan i sistematičan.

Uputno je potruditi se da što više opreme ostane na brodu, ne da bi se što više opreme spasilo, već da je što manje pluta oko broda i time se smanji mogućnost da nešto zapne za kormilo i propeler. Ovdje je također dobro što dulje opremu zadržati na palubi, a zatim odjednom sve zajedno pustiti da potone.

Ipak, posada uglavnom svu opremu podigne na palubu i nastavi plovidbu motorom. Međutim, nije još sve gotovo, jer treba otploviti do sigurnog zaklona, a uvjeti na moru nisu znatno drukčiji od momenta kada je jarbol slomljen. Izvučenu opremu potrebno je nekako posložiti po palubi i dobro je pričvrstiti kako bi se izbjegle nove komplikacije i oštećenja. Sada je to manji problem, ali o nekim detaljima je ipak dobro promisliti.

Slažući polomljenu snast po palubi, treba pripaziti da portela lančanika ostane slobodna, da se može normalno otvoriti i da se sidro po potrebi može normalno koristiti. Ako je to iz nekog razloga nemoguće ili previše komplicirano, tada se sidro i sidreni konop prenesu u neki krmeni gavun ili slože u salonu. Ako je jarbol pukao u blizini obale, na ovo treba biti koncentriran i prije negoli se počelo sa skupljanjem opreme.

Korisni vinčevi

Isto tako, potrebno je osloboditi što više vinčeva. Malo toga je na palubi sada u normalnom položaju, svako pričvršćivanje slomljene snasti čista je improvizacija, pa će vinčevi kod jakog zatezanja biti od velike pomoći.

Jarbol koji je slomljen u razini palube, kada se izvuče iz mora i složi, još će dosta viriti po krmi. Ako vjetar u međuvremenu i padne, mrtvo more i ova velika poluga u plovidbi mogu stvarati dovoljno problema, pa čak i ponovno slomiti jarbol. Nezategnut bočnim priponama jarbol se savija i trese kao obična cijev, a da bi ga se ukrutilo, potrebno je bočne pripone i krožete jako zategnuti.

---

image

Važno je održavanje i povremena kontrola, osobito spojeva

Božidar Vukičević/Cropix
---

Kod privezivanja opreme po palubi nema pravila, već se traži u tom trenutku optimalno rješenje. Cijev jarbola, a sada i slobodnu lantinu, nije dovoljno samo stisnuti uz neko čvrsto hvatište, već i osigurati da se ne miču prema naprijed i natrag.

Vezivanjem i provlačenjem konopa potrebno je biti siguran da su hvatišta čvrsta i u kojem se smjeru opterećenja mogu koristiti. Kaštanjole, bitve, drveni pašamani, rukohvati ili vodilice konopa mogu se opteretiti samo horizontalno, a kod jakih vertikalnih naprezanja vrlo lako mogu puknuti i sve dodatno zakomplicirati. Hvatišta pripona ili bocela, pa i sami boceli su idealni jer su predviđeni za opterećenja u svim smjerovima.

Paranak improviziran od konopa odlično će poslužiti kod snažnog zatezanja. Za privezivanje dužih dijelova opreme preporučljivo je privezati ih na nekoliko mjesta, dovoljno raširenih da se međusobnim povezivanjem mogu naknadno dotegnuti. No brod se još valja i tijekom plovidbe privezana oprema se može opustiti.

Sve dobro pritegnite

Dovoljno je samo da se nešto pomakne ili krožeta na koju je jarbol dijelom bio oslonjen pukne pa da se sve olabavi. Raširene konope dovoljno je međusobno povezati i dodatno pritegnuti. Zategnutost svih konopa kojima je oprema vezana za palubu dobro je tijekom plovidbe povremeno provjeravati.

Oprema na koju je slomljena snast naslonjena, a najčešće je to ograda, nije predviđena za ovakva opterećenja, trzanja i vibracije, pa je dobro i nju dodatno konopima učvrstiti i tijekom plovidbe provjeravati.

Teoretski sve ovo i ne izgleda toliko zabrinjavajuće, međutim, kada se obavlja na uzburkanome moru, tada zna biti, i najčešće je, vrlo komplicirano i iscrpljujuće.

---

image

Važno je dokopati se sigurnoga veza

Damir Višić
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => ‘Ugasite motor i brzo skupite konope!‘: evo što učiniti u slučaju loma jarbola, red koraka iznimno je važan NAJČEŠĆI RAZLOG LOMA JARBOLA JE LJUDSKI FAKTOR, BILO ZBOG LOŠEG TRIMA PRILIKOM POSTAVLJANJA, POVRŠNOG ODRŽAVANJA, NEPRAVILNOG KORIŠTENJA ILI NEPOTREBNOG PREOPTEREĆENJA - GLAVNA OPASNOST JE DA SE KONOPI, SAJLE I JEDRA NE ZAPLETU OKO KOBILICE, KORMILA I PROPELERA, PA SE ODMAH TREBA UHVATITI NJIHOVA IZVLAČENJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nautički savjetnik [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ‘Ugasite motor i brzo skupite konope!‘: evo što učiniti u slučaju loma jarbola, red koraka iznimno je važan NAJČEŠĆI RAZLOG LOMA JARBOLA JE LJUDSKI FAKTOR, BILO ZBOG LOŠEG TRIMA PRILIKOM POSTAVLJANJA, POVRŠNOG ODRŽAVANJA, NEPRAVILNOG KORIŠTENJA ILI NEPOTREBNOG PREOPTEREĆENJA - GLAVNA OPASNOST JE DA SE KONOPI, SAJLE I JEDRA NE ZAPLETU OKO KOBILICE, KORMILA I PROPELERA, PA SE ODMAH TREBA UHVATITI NJIHOVA IZVLAČENJA nautički savjetnik 2 0 16254 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-01-19 22:18:32 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => DAMIR VIŠIĆ [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-03-09 13:13:20 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2023-02-27 07:15:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 182 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => NAJČEŠĆI RAZLOG LOMA JARBOLA JE LJUDSKI FAKTOR, BILO ZBOG LOŠEG TRIMA PRILIKOM POSTAVLJANJA, POVRŠNOG ODRŽAVANJA, NEPRAVILNOG KORIŠTENJA ILI NEPOTREBNOG PREOPTEREĆENJA - GLAVNA OPASNOST JE DA SE KONOPI, SAJLE I JEDRA NE ZAPLETU OKO KOBILICE, KORMILA [metadata] => robots= author= title=Ugasite motor i brzo skupite konope! Evo što učiniti u slučaju loma jarbola, red koraka iznimno je važan [metakey] => nautički savjetnik, lom jarbola, jarbol jedrilice, Jedrilice, jedrenje, što napraviti kad se jarbol slomi, damir višić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/01\/19\/11983440.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/19\/1794789.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/19\/24171095.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/19\/24171096.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/19\/24171097.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/19\/24171098.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/19\/24171099.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/19\/24171100.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/19\/24171101.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/19\/24171102.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/19\/24172179.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/19\/24172180.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix","Damir Vi\u0161i\u0107","Damir Vi\u0161i\u0107","Damir Vi\u0161i\u0107","Damir Vi\u0161i\u0107","Duje Klari\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Jedrilica Modri<\/em> <\/em>iz JK Orsan<\/em> <\/em>sa slomljenim jarbolom na <\/em>Vi\u0161koj regati<\/em><\/p>","

Mrdujska regata<\/em> <\/em>okon\u010dana lomom jarbola<\/p>","

Na zahtjevnoj regati Jabuka<\/em> <\/em>vjetar \u010desto zna pokazati zube<\/p>","

Va\u017eno je odr\u017eavanje i povremena kontrola, osobito spojeva<\/p>","

Pravilna reakcija posade va\u017ena je za smanjenje \u0161tete i problema<\/p>","

Va\u017eno je dokopati se sigurnoga veza<\/p>","

Aluminijski jarboli pucaju tiho, a drveni bu\u010dno<\/p>","

Nakon loma jarbola treba brzo pokupiti konope, jedra i sajle i sve \u010dvrsto vezati<\/p>","

Kad se jarbol slomi no\u0107u, sve je puno slo\u017eenije<\/p>","

Zadnji \u010din je provjera \u0161tete i mogu\u0107nosti popravka<\/p>","

Stru\u010dna monta\u017ea i trimanje jarbola iznimno su bitni<\/p>","

Sve je lak\u0161e kad je pomo\u0107 blizu<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1251","hd_11983440_1920.jpg":"1920x1080","k_11983440_1280.jpg":"1280x1280","k_11983440_1024.jpg":"1024x1024","k_11983440_640.jpg":"640x640","k_11983440_480.jpg":"480x480","k_11983440_340.jpg":"340x340","k_11983440_220.jpg":"220x220","o_11983440_1280.jpg":"1280x834","o_11983440_1024.jpg":"1024x667","o_11983440_640.jpg":"640x417","o_11983440_480.jpg":"480x312","o_11983440_340.jpg":"340x221","o_11983440_220.jpg":"220x143","h_11983440_1280.jpg":"1280x854","h_11983440_1024.jpg":"1024x683","h_11983440_640.jpg":"640x427","h_11983440_480.jpg":"480x320","h_11983440_340.jpg":"340x227","h_11983440_220.jpg":"220x147","pp_11983440_1280.jpg":"1280x1628","pp_11983440_1024.jpg":"1024x1303","pp_11983440_640.jpg":"640x814","pp_11983440_480.jpg":"480x611","pp_11983440_340.jpg":"340x432","pp_11983440_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1420x1344","hd_1794789_1920.jpg":"1920x1080","k_1794789_1280.jpg":"1280x1280","k_1794789_1024.jpg":"1024x1024","k_1794789_640.jpg":"640x640","k_1794789_480.jpg":"480x480","k_1794789_340.jpg":"340x340","k_1794789_220.jpg":"220x220","o_1794789_1280.jpg":"1280x1211","o_1794789_1024.jpg":"1024x969","o_1794789_640.jpg":"640x605","o_1794789_480.jpg":"480x454","o_1794789_340.jpg":"340x321","o_1794789_220.jpg":"220x208","h_1794789_1280.jpg":"1280x854","h_1794789_1024.jpg":"1024x683","h_1794789_640.jpg":"640x427","h_1794789_480.jpg":"480x320","h_1794789_340.jpg":"340x227","h_1794789_220.jpg":"220x147","pp_1794789_1280.jpg":"1280x1628","pp_1794789_1024.jpg":"1024x1303","pp_1794789_640.jpg":"640x814","pp_1794789_480.jpg":"480x611","pp_1794789_340.jpg":"340x432","pp_1794789_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1481","hd_24171095_1920.jpg":"1920x1080","k_24171095_1280.jpg":"1280x1280","k_24171095_1024.jpg":"1024x1024","k_24171095_640.jpg":"640x640","k_24171095_480.jpg":"480x480","k_24171095_340.jpg":"340x340","k_24171095_220.jpg":"220x220","o_24171095_1280.jpg":"1280x987","o_24171095_1024.jpg":"1024x789","o_24171095_640.jpg":"640x493","o_24171095_480.jpg":"480x370","o_24171095_340.jpg":"340x262","o_24171095_220.jpg":"220x169","h_24171095_1280.jpg":"1280x854","h_24171095_1024.jpg":"1024x683","h_24171095_640.jpg":"640x427","h_24171095_480.jpg":"480x320","h_24171095_340.jpg":"340x227","h_24171095_220.jpg":"220x147","pp_24171095_1280.jpg":"1280x1628","pp_24171095_1024.jpg":"1024x1303","pp_24171095_640.jpg":"640x814","pp_24171095_480.jpg":"480x611","pp_24171095_340.jpg":"340x432","pp_24171095_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_24171096_1920.jpg":"1920x1080","k_24171096_1280.jpg":"1280x1280","k_24171096_1024.jpg":"1024x1024","k_24171096_640.jpg":"640x640","k_24171096_480.jpg":"480x480","k_24171096_340.jpg":"340x340","k_24171096_220.jpg":"220x220","o_24171096_1280.jpg":"1280x851","o_24171096_1024.jpg":"1024x681","o_24171096_640.jpg":"640x425","o_24171096_480.jpg":"480x319","o_24171096_340.jpg":"340x226","o_24171096_220.jpg":"220x146","h_24171096_1280.jpg":"1280x854","h_24171096_1024.jpg":"1024x683","h_24171096_640.jpg":"640x427","h_24171096_480.jpg":"480x320","h_24171096_340.jpg":"340x227","h_24171096_220.jpg":"220x147","pp_24171096_1280.jpg":"1280x1628","pp_24171096_1024.jpg":"1024x1303","pp_24171096_640.jpg":"640x814","pp_24171096_480.jpg":"480x611","pp_24171096_340.jpg":"340x432","pp_24171096_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1004","hd_24171097_1920.jpg":"1920x1080","k_24171097_1280.jpg":"1280x1280","k_24171097_1024.jpg":"1024x1024","k_24171097_640.jpg":"640x640","k_24171097_480.jpg":"480x480","k_24171097_340.jpg":"340x340","k_24171097_220.jpg":"220x220","o_24171097_1280.jpg":"1280x669","o_24171097_1024.jpg":"1024x535","o_24171097_640.jpg":"640x334","o_24171097_480.jpg":"480x251","o_24171097_340.jpg":"340x177","o_24171097_220.jpg":"220x115","h_24171097_1280.jpg":"1280x854","h_24171097_1024.jpg":"1024x683","h_24171097_640.jpg":"640x427","h_24171097_480.jpg":"480x320","h_24171097_340.jpg":"340x227","h_24171097_220.jpg":"220x147","pp_24171097_1280.jpg":"1280x1628","pp_24171097_1024.jpg":"1024x1303","pp_24171097_640.jpg":"640x814","pp_24171097_480.jpg":"480x611","pp_24171097_340.jpg":"340x432","pp_24171097_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x993","hd_24171098_1920.jpg":"1920x1080","k_24171098_1280.jpg":"1280x1280","k_24171098_1024.jpg":"1024x1024","k_24171098_640.jpg":"640x640","k_24171098_480.jpg":"480x480","k_24171098_340.jpg":"340x340","k_24171098_220.jpg":"220x220","o_24171098_1280.jpg":"1280x662","o_24171098_1024.jpg":"1024x529","o_24171098_640.jpg":"640x331","o_24171098_480.jpg":"480x248","o_24171098_340.jpg":"340x175","o_24171098_220.jpg":"220x113","h_24171098_1280.jpg":"1280x854","h_24171098_1024.jpg":"1024x683","h_24171098_640.jpg":"640x427","h_24171098_480.jpg":"480x320","h_24171098_340.jpg":"340x227","h_24171098_220.jpg":"220x147","pp_24171098_1280.jpg":"1280x1628","pp_24171098_1024.jpg":"1024x1303","pp_24171098_640.jpg":"640x814","pp_24171098_480.jpg":"480x611","pp_24171098_340.jpg":"340x432","pp_24171098_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_24171099_1920.jpg":"1920x1080","k_24171099_1280.jpg":"1280x1280","k_24171099_1024.jpg":"1024x1024","k_24171099_640.jpg":"640x640","k_24171099_480.jpg":"480x480","k_24171099_340.jpg":"340x340","k_24171099_220.jpg":"220x220","o_24171099_1280.jpg":"1280x960","o_24171099_1024.jpg":"1024x768","o_24171099_640.jpg":"640x480","o_24171099_480.jpg":"480x360","o_24171099_340.jpg":"340x255","o_24171099_220.jpg":"220x165","h_24171099_1280.jpg":"1280x854","h_24171099_1024.jpg":"1024x683","h_24171099_640.jpg":"640x427","h_24171099_480.jpg":"480x320","h_24171099_340.jpg":"340x227","h_24171099_220.jpg":"220x147","pp_24171099_1280.jpg":"1280x1628","pp_24171099_1024.jpg":"1024x1303","pp_24171099_640.jpg":"640x814","pp_24171099_480.jpg":"480x611","pp_24171099_340.jpg":"340x432","pp_24171099_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1414x1881","hd_24171100_1920.jpg":"1920x1080","k_24171100_1280.jpg":"1280x1280","k_24171100_1024.jpg":"1024x1024","k_24171100_640.jpg":"640x640","k_24171100_480.jpg":"480x480","k_24171100_340.jpg":"340x340","k_24171100_220.jpg":"220x220","o_24171100_1280.jpg":"1280x1702","o_24171100_1024.jpg":"1024x1362","o_24171100_640.jpg":"640x851","o_24171100_480.jpg":"480x638","o_24171100_340.jpg":"340x452","o_24171100_220.jpg":"220x292","h_24171100_1280.jpg":"1280x854","h_24171100_1024.jpg":"1024x683","h_24171100_640.jpg":"640x427","h_24171100_480.jpg":"480x320","h_24171100_340.jpg":"340x227","h_24171100_220.jpg":"220x147","pp_24171100_1280.jpg":"1280x1628","pp_24171100_1024.jpg":"1024x1303","pp_24171100_640.jpg":"640x814","pp_24171100_480.jpg":"480x611","pp_24171100_340.jpg":"340x432","pp_24171100_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1500x2000","hd_24171101_1920.jpg":"1920x1080","k_24171101_1280.jpg":"1280x1280","k_24171101_1024.jpg":"1024x1024","k_24171101_640.jpg":"640x640","k_24171101_480.jpg":"480x480","k_24171101_340.jpg":"340x340","k_24171101_220.jpg":"220x220","o_24171101_1280.jpg":"1280x1706","o_24171101_1024.jpg":"1024x1365","o_24171101_640.jpg":"640x853","o_24171101_480.jpg":"480x640","o_24171101_340.jpg":"340x453","o_24171101_220.jpg":"220x293","h_24171101_1280.jpg":"1280x854","h_24171101_1024.jpg":"1024x683","h_24171101_640.jpg":"640x427","h_24171101_480.jpg":"480x320","h_24171101_340.jpg":"340x227","h_24171101_220.jpg":"220x147","pp_24171101_1280.jpg":"1280x1628","pp_24171101_1024.jpg":"1024x1303","pp_24171101_640.jpg":"640x814","pp_24171101_480.jpg":"480x611","pp_24171101_340.jpg":"340x432","pp_24171101_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2888","hd_24171102_1920.jpg":"1920x1080","k_24171102_1280.jpg":"1280x1280","k_24171102_1024.jpg":"1024x1024","k_24171102_640.jpg":"640x640","k_24171102_480.jpg":"480x480","k_24171102_340.jpg":"340x340","k_24171102_220.jpg":"220x220","o_24171102_1280.jpg":"1280x1925","o_24171102_1024.jpg":"1024x1540","o_24171102_640.jpg":"640x962","o_24171102_480.jpg":"480x722","o_24171102_340.jpg":"340x511","o_24171102_220.jpg":"220x330","h_24171102_1280.jpg":"1280x854","h_24171102_1024.jpg":"1024x683","h_24171102_640.jpg":"640x427","h_24171102_480.jpg":"480x320","h_24171102_340.jpg":"340x227","h_24171102_220.jpg":"220x147","pp_24171102_1280.jpg":"1280x1628","pp_24171102_1024.jpg":"1024x1303","pp_24171102_640.jpg":"640x814","pp_24171102_480.jpg":"480x611","pp_24171102_340.jpg":"340x432","pp_24171102_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2711","hd_24172179_1920.jpg":"1920x1080","k_24172179_1280.jpg":"1280x1280","k_24172179_1024.jpg":"1024x1024","k_24172179_640.jpg":"640x640","k_24172179_480.jpg":"480x480","k_24172179_340.jpg":"340x340","k_24172179_220.jpg":"220x220","o_24172179_1280.jpg":"1280x1807","o_24172179_1024.jpg":"1024x1445","o_24172179_640.jpg":"640x903","o_24172179_480.jpg":"480x677","o_24172179_340.jpg":"340x480","o_24172179_220.jpg":"220x310","h_24172179_1280.jpg":"1280x854","h_24172179_1024.jpg":"1024x683","h_24172179_640.jpg":"640x427","h_24172179_480.jpg":"480x320","h_24172179_340.jpg":"340x227","h_24172179_220.jpg":"220x147","pp_24172179_1280.jpg":"1280x1628","pp_24172179_1024.jpg":"1024x1303","pp_24172179_640.jpg":"640x814","pp_24172179_480.jpg":"480x611","pp_24172179_340.jpg":"340x432","pp_24172179_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1031","hd_24172180_1920.jpg":"1920x1080","k_24172180_1280.jpg":"1280x1280","k_24172180_1024.jpg":"1024x1024","k_24172180_640.jpg":"640x640","k_24172180_480.jpg":"480x480","k_24172180_340.jpg":"340x340","k_24172180_220.jpg":"220x220","o_24172180_1280.jpg":"1280x687","o_24172180_1024.jpg":"1024x549","o_24172180_640.jpg":"640x343","o_24172180_480.jpg":"480x257","o_24172180_340.jpg":"340x182","o_24172180_220.jpg":"220x118","h_24172180_1280.jpg":"1280x854","h_24172180_1024.jpg":"1024x683","h_24172180_640.jpg":"640x427","h_24172180_480.jpg":"480x320","h_24172180_340.jpg":"340x227","h_24172180_220.jpg":"220x147","pp_24172180_1280.jpg":"1280x1628","pp_24172180_1024.jpg":"1024x1303","pp_24172180_640.jpg":"640x814","pp_24172180_480.jpg":"480x611","pp_24172180_340.jpg":"340x432","pp_24172180_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15146376 Threads: 3 Questions: 3164968248 Slow queries: 7082886 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235247887 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/ugasite-motor-i-brzo-skupite-konope-evo-sto-uciniti-u-slucaju-loma-jarbola-red-koraka-iznimno-je-vazan-1268315 [printLink] => /om/nautika/ugasite-motor-i-brzo-skupite-konope-evo-sto-uciniti-u-slucaju-loma-jarbola-red-koraka-iznimno-je-vazan-1268315?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 624575 [name] => nautički savjetnik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-12-03 12:19:47 [main_article_id] => 0 [alias] => nauticki-savjetnik [link] => /tag/nauticki-savjetnik ) [1] => stdClass Object ( [id] => 707505 [name] => lom jarbola [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-02-27 08:16:13 [main_article_id] => 0 [alias] => lom-jarbola [link] => /tag/lom-jarbola ) [2] => stdClass Object ( [id] => 707506 [name] => jarbol jedrilice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-02-27 08:16:13 [main_article_id] => 0 [alias] => jarbol-jedrilice [link] => /tag/jarbol-jedrilice ) [3] => stdClass Object ( [id] => 679245 [name] => Jedrilice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jedrilice [link] => /tag/jedrilice ) [4] => stdClass Object ( [id] => 320145 [name] => jedrenje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jedrenje [link] => /tag/jedrenje ) [5] => stdClass Object ( [id] => 707507 [name] => što napraviti kad se jarbol slomi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-02-27 08:16:13 [main_article_id] => 0 [alias] => sto-napraviti-kad-se-jarbol-slomi [link] => /tag/sto-napraviti-kad-se-jarbol-slomi ) [6] => stdClass Object ( [id] => 601836 [name] => damir višić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-02-16 23:11:14 [main_article_id] => 0 [alias] => damir-visic [link] => /tag/damir-visic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => ‘Ugasite motor i brzo skupite konope!‘: evo što učiniti u slučaju loma jarbola, red koraka iznimno je važan NAJČEŠĆI RAZLOG LOMA JARBOLA JE LJUDSKI FAKTOR, BILO ZBOG LOŠEG TRIMA PRILIKOM POSTAVLJANJA, POVRŠNOG ODRŽAVANJA, NEPRAVILNOG KORIŠTENJA ILI NEPOTREBNOG PREOPTEREĆENJA - GLAVNA OPASNOST JE DA SE KONOPI, SAJLE I JEDRA NE ZAPLETU OKO KOBILICE, KORMILA I PROPELERA, PA SE ODMAH TREBA UHVATITI NJIHOVA IZVLAČENJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nautički savjetnik [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Ugasite motor i brzo skupite konope!‘: evo što učiniti u slučaju loma jarbola, red koraka iznimno je važan [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/19/11983440.jpg [galleryCount] => 12 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božidar Vukičević/Cropix [mainImageDesc] =>

Jedrilica Modri iz JK Orsan sa slomljenim jarbolom na Viškoj regati

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/19/11983440.jpg [title] =>

Jedrilica Modri iz JK Orsan sa slomljenim jarbolom na Viškoj regati

Božidar Vukičević/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/19/1794789.jpg [title] =>

Mrdujska regata okončana lomom jarbola

Vojko Bašić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/19/24171095.jpg [title] =>

Na zahtjevnoj regati Jabuka vjetar često zna pokazati zube

Nikša Stipaničev/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/19/24171096.jpg [title] =>

Važno je održavanje i povremena kontrola, osobito spojeva

Božidar Vukičević/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/19/24171097.jpg [title] =>

Pravilna reakcija posade važna je za smanjenje štete i problema

Joško Ponoš/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/19/24171098.jpg [title] =>

Važno je dokopati se sigurnoga veza

Damir Višić ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/19/24171099.jpg [title] =>

Aluminijski jarboli pucaju tiho, a drveni bučno

Damir Višić ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/19/24171100.jpg [title] =>

Nakon loma jarbola treba brzo pokupiti konope, jedra i sajle i sve čvrsto vezati

Damir Višić ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/19/24171101.jpg [title] =>

Kad se jarbol slomi noću, sve je puno složenije

Damir Višić ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/19/24171102.jpg [title] =>

Zadnji čin je provjera štete i mogućnosti popravka

Duje Klarić/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/19/24172179.jpg [title] =>

Stručna montaža i trimanje jarbola iznimno su bitni

Božidar Vukičević/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/19/24172180.jpg [title] =>

Sve je lakše kad je pomoć blizu

Božidar Vukičević/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Na moru se mogu dogoditi doista brojne i različite nezgode, no kada je o plovilima na jedra riječ, jedna od njih može biti i dosta komplicirana. Riječ je lomu i padu jarbola, što se ne događa često, ali za posadu može biti iscrpljujuće, a u nekim situacijama i opasno. Stoga je važno znati kako se u toj situaciji treba ponašati, odnosno što treba poduzeti i kojim redom.

Jarbol je osnovna oprema svakog broda na jedra, naravno, ne uzimajući u obzir kite, dasku za jedrenje upravljanu zmajem. Oduvijek su se lomili i padali, a uvijek iz istih razloga, preopterećenja, istrošenosti ili kardinalnih pogrešaka prilikom manevriranja.

Tehničke greške kod izrade jarbola vrlo su rijetke, međutim, naknadna probijanja i ugradnja dodatnih hvatišta, osobito ako to ne radi stručnjak, mogu ga znatno oslabiti. Dugotrajnom upotrebom i velikim opterećenjima, zamor materijala je neizbježan, ali redovnim održavanjem, zamjenom oštećenih ili dotrajalih dijelova opreme jarbola, te pravilnim korištenjem, jarbol će dugo biti u dobroj kondiciji.

Osjetljivi spojevi

Ako nije mehanički oštećena, sajla u principu nikada ne puca, nego pucaju spojevi i terminali na krajevima sajle, a i to je dugotrajan proces čije se posljedice redovnim pregledom mogu spriječiti. Ovdje je svaki trag korozije dovoljno dobar razlog da se sumnjivi dio ispolira, pomoću povećala detaljno pregleda je li nastala kakva pukotina, te eventualno oštećeni dio pravodobno zamijeni.

Ipak, lomu jarbola najčešći razlog je ljudski faktor, bilo da je to zbog lošeg trima prilikom postavljanja, površnog održavanja, nepravilnog korištenja ili nepotrebnog preopterećenja. Veliko jedrilje po snažnom vjetru ne mora biti razlog lomu jarbola, ali u tim uvjetima lako se može slomiti slabo izvedenim manevrom.

---

image

Pravilna reakcija posade važna je za smanjenje štete i problema

Joško Ponoš/Cropix
---

Jedan detalj ovdje je svakako potrebno spomenuti, a često se javlja kod manje iskusnih jedriličara. Kako bi smanjili površinu jedara, jer je vjetar u međuvremenu pojačao, kompletno skidaju glavno jedro i nastave jedriti samim flokom, ponekad čak i punom genovom. Upravljanje jedrilicom sada im je dosta jednostavnije, međutim, jarbol s krmene strane ovako nema protuopterećenje i lako se može iskriviti, a zatim čak i slomiti.

To je posebno izraženo kod jedrenja oštro u vjetar, kada su opterećenja na prednjem štraju, letu, maksimalna, a svako uranjanje pramcem u val djeluje kao protusila koja usporava jedrilicu, što se na jarbol reflektira kao dodatno opterećenje.

Bez obzira na sve, jarboli se ipak vrlo rijetko lome i padaju. Većina jedriličara, osim možda u malim klasama gdje je to nešto učestalije, nikada nije doživjela to iskustvo.

Problemi i šteta nastali padom jarbola i ne moraju biti značajni, međutim, posljedice uzrokovane kasnijim komplikacijama mogu biti katastrofalne. U jedriličarskim krugovima, a i široj javnosti, poznat je slučaj iz 1976. godine, kada je posada jedrilice Podgorka, tada u floti jedriličarskog kluba Mornar, spasila tršćanski krstaš Eos. Za taj pothvat te su godine nagrađeni Plavom vrpcom Vjesnika.

Negdje u visini Brijuna, Eos je plutao slomljenog jarbola. Kada su mu prišli, svih šest članova posade već je bilo iscrpljeno od umora a da ništa konkretno nisu uspjeli sanirati. Jarbol je pao sa zavjetrinske strane i zajedno sa svim konopima i raskidanim jedrima podvukao se ispod trupa. Jedan odlomljeni komad jarbola zapetljao se između kormila i propelera, a drugi se nabio na trup, probio ga i more je prodiralo u brod.

Brodom se bilo opasno približiti, pa su Andrija Sapunar, Jure Zekan i Danko Mišura skočili u more, najprije jastucima začepili rupu na trupu, tako ga spasili od potonuća, a zatim oslobodili dijelove slomljenog jarbola, sve podignuli na palubu i Eos pripremili za tegalj.

Opasno zaorcavanje

Najveći je problem što jarbol uvijek pada sa zavjetrinske strane. Kad na jedrilici bilo što pukne, kormilar instinktivno zaorca, da bi ispraznio jedra okreće pramac u vjetar, a kod loma jarbola tu zapravo počinju svi daljnji problemi. Trup se u odnosu na vjetar i valove ovako nalazi ispred jarbola, pa osim što postoji opasnost da odlomljena cijev ošteti trup, sve što je palo u more podvlači se ispod broda. Komadi konopa, iskidanog jedra ili opuštene sajle lako se zamotaju oko propelera, kobilice i kormila, te ih je bez ronjenja vrlo teško osloboditi, a ronjenje ispod broda u onim uvjetima vrlo je riskantno.

---

image

Na zahtjevnoj regati Jabuka vjetar često zna pokazati zube

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Kada jarbol pada, kormilareva reakcija trebala bi biti baš suprotna, potrebno je naglo zapojati, oštro okrenuti pramac niz vjetar. Ako se brod i ne okrene odmah, ovako je veća vjerojatnost da će inercijom nastaviti manevar i da će se tako jarbol ipak naći s privjetrinske strane. Ova pozicija trupa mnogo je povoljnija jer će nošen valovima i vjetrom ovako potezati jarbol za sobom, a ne nabijati se na njega.

Slično iskustvo imao je poznati splitski jedriličar Mišo Mrduljaš – u trenutku pada jarbola naglo je izveo ovaj manevar i sve kasnije radnje bile su znatno lakše. Kako je trup ovako potezao oboreni jarbol prema sebi, rašireno jedro podignulo ga je na površinu, a tada je sve bilo puno lakše podignuti na brod. Sva oprema brzo i jednostavno se izvadila iz mora, a osim ionako dotrajale cijevi jarbola, druge štete na brodu nije bilo.

Ovo je dobro imati na umu i prilikom pomaganja jedrilici s oborenim jarbolom, a iskustvo Zorana Jakšića i Igora Piacuna iz 1998. godine, s regate Sušac 100 x 2, to zorno potvrđuje.

Bez obzira što je jedrilica Silvana imala dosta lagan jarbol, svi pokušaji da ga sami podignu na palubu, onako zajedno s jedriljem, bili su uzaludni. Dovukli bi ga samo koji centimetar od ograde i dalje nikako. U tim pokušajima samo su se dobro izmorili, ali bez ikakvog efekta. Međutim, čim ih je posada Hvara V (Dean Roić i Bruno Gjidera) uhvatila u tegalj, jarbol se sam podignuo i zatim su sve izvukli iz mora bez ikakvih problema.

---

image

Nakon loma jarbola treba brzo pokupiti konope, jedra i sajle i sve čvrsto vezati

Damir Višić
---

Početna zbunjenost

Pucanju drvenog jarbola prethodi bučan zvuk lomljena drva, a odlomljene oštre krhotine mogu biti dosta opasne. Kod loma aluminijskog jarbola nema krhotina, a sve se odigra iznenađujuće tiho. U svakom slučaju, dok jarbol pada, nije mu se dobro naći na putu, osobito ne na putu krožetama, križevima. Krožeta, osim što je oštra i pada brzinom kojom pada i jarbol, kada jednom stranom zapne, druga strana se zarotira i znatno ubrza.

Nakon što jarbol padne, iznimno je bitno da posada ostane pribrana ili barem jedan njezin autoritativan član, jer najčešća je reakcija da su prvih nekoliko trenutaka svi zbunjeni, a to ponekad zna i potrajati. Suvisle reakcije u prvih nekoliko minuta umnogome će odlučiti koliko će sanacija novonastale situacije biti naporna i koliko će potrajati. Ni opasnosti ni štete nastale padom jarbola na moraju biti značajne, međutim, daljnjim razvojem situacije sve se može iznimno zakomplicirati.

Prvo čega se treba sjetiti jest motor – ako je radio, obvezno ga odmah izbacite iz brzine, pa čak i ugasite, da slučajno ne bi što zapelo za ručicu ili je netko slučajno pomaknuo i ponovno pokrenuo propelu. Nikako ga ne palite sve dok niste sigurni da je propeler potpuno slobodan. Prije ponovnog paljenja motora obvezno još jednom provjerite da oko broda ne pluta ili preko boka ne visi još koji dio opreme.

---

image

Stručna montaža i trimanje jarbola iznimno su bitni

Božidar Vukičević/Cropix
---

Naravno, ako je netko ozlijeđen, potrebno je odmah mu pružiti prvu pomoć, a svi ostali članovi posade trebaju se usredotočiti na skupljanje opreme. Iskusna posada u većini slučajeva je u stanju sama raspremiti polomljenu snast i pripremiti brod za daljnju plovidbu motorom, a ponekad čak i od ostataka cijevi improvizirati nekakav surogat jarbolu i za plovidbu prilagoditi nekakvo upotrebljivo jedrilje.

Kad jarbol puca, na moru su uglavnom nešto teži uvjeti. Gubitkom poluge jarbola brod postaje prestabilan, trup se bokom okrene prema valu i valjanje broda više nije normalno, a trzanja i nagla naginjanja nešto su izražajniji. Oborena snast daje neke nepredvidive otpore i zavlačno sidro ovdje ne pomaže.

Pomoćna antena

Ako se prije spomenutim manevrom uspije jarbol postaviti u privjetrinski položaj, tada se on zajedno s jedriljem donekle ponaša kao zavlačno sidro, ali postavljeno po boku. Stoga je logično da se jarbol prvo oslobodi krmenih pripona, škote jedra i svega što je zapelo po krmi, kako bi se donekle pramac okrenuo prema valu.

Noću se sve dodatno komplicira, vidljivost oko broda je slabija, a svjetlo palubne rasvjete oboreno je s jarbolom. Kvalitetne ručne svjetiljke tada dolaze do punog izražaja...

Padom jarbola oborena je i antena brodske radiostanice i, sada kada je možda i najpotrebnija, više nije u funkciji. Evo zašto je potrebno na krmenoj ogradi ima pomoćnu antenu, jer iako ovako nisko postavljena ima slabiji prijem, radiostanica je i dalje u funkciji. Prilikom pozivanja u pomoć pirotehničkim sredstvima treba imati na umu da im je broj ograničen i da ih aktivirate tek kada pretpostavljate da bi ih netko mogao i vidjeti.

---

image

Kad se jarbol slomi noću, sve je puno složenije

Damir Višić
---

Na manjim jedrilicama jarbol i oprema puno su laganiji i problem je znatno manji, a cijeli posao dosta jednostavniji, dok kod velikih jarbola snalažljivost u improviziranju može biti od velikog značenja. Ipak, postupak je otprilike isti. Dobar mezomariner, čaklja, ovdje je od velikog značenja. Mnogi nautičari drže ga u šupljini na kraju lantine, što u ovoj situaciji nije dobro. Ako i ne padne u more, oborena lantina se uglavnom namjesti tako da ga je nemoguće izvući.

Osnovna opasnost je da se konopi, sajle i jedra ne zapletu oko kobilice, kormila i propelera, pa se odmah treba uhvatiti njihova izvlačenja, a sve što se u tom trenutku ne može izvući potrebno je barem zategnuti ili na neki drugi način držati podalje od podvodnog dijela trupa. Najbolje je odmah sve, zajedno s jedrima, podignuti na palubu, međutim, najčešće je to nemoguće, već se s raspremanjem jarbola počne dok još sve visi i pluta oko broda.

Skidanje jedara

Skupljanje konopa je najlakše, a jako je bitno da onaj tko radi sa štoperima ima dobar pregled i prati rad ostalih. Kidaju se samo oni konopi koje je potrebno, a nemoguće ih je osloboditi, pa i to tako da što više konopa ostane na palubi, odnosno da ga se što manje može zaplesti oko ostale opreme u moru.

Skidanje jedara može biti iznimno komplicirano jer se podigači, provučeni kroz jarbol, na mjestu prijeloma mogu tako stisnuti da ih je nemoguće normalno izvlačiti. Ista je stvar i s utorom za glavno jedro koji se također stisne i smanji svoj promjer, pa ne možete ni pustiti podigače niti izvlačiti jedro iz jarbola.

Ako je vrh jarbola blizu palube, najbolje, najjednostavnije, najbrže i najbezbolnije je otkačiti ili prerezati podigač na vrhu jedara, ali jedan po jedan, tako da se otkačeno jedro može prikupiti prije negoli se otkači sljedeće. Kada to nije moguće, podigače je potrebno izvlačiti postupno, najprije kompletno iz donjeg dijela cijevi jarbola, a zatim ga pratiti kroz gornji dio.

Tek ako i to nije moguće ili se procijeni da će predugo trajati, podigači se režu na mjestu prijeloma, opet jedan po jedan, a otkinuti dio zajedno s jedrom prikupi na palubu. Prednja jedra se lakše skidaju, pa je uputnije prvo se pozabaviti njima.

Jedro je kroz deformirani utor nemoguće normalno skinuti, bez obzira ima li na prednjem porubu klizače ili grativ. Ponekad je dovoljno samo čvrstom polugom proširiti stisnuti utor i jedro izlazi relativno lagano. Kada to nije moguće, potrebno je intervenirati na jedru.

Najbezbolnije je jedro kidati uz konop grativa i tako ga odvojiti od jarbola, a koliko će to biti jednostavno, ovisi o oštrini noža.

Na jedru s klizačima na prednjem porubu ovo bi trebao biti manji problem jer se plastične spojke klizača relativno lako lome, bez ikakvih posljedica za jedro. Metalne spojke klizača ovdje mogu biti problem ako u brodu nemate adekvatan alat ili kliješta za kidanje metala.

Isključite struju

Odvajanje pripona od palube ne bi trebalo biti komplicirano jer više nisu zategnute i dovoljno je samo osloboditi peranj sa štiranta, stezača pripone, a skidaju se redoslijedom kako koja zapinje i smeta. Ako je to nemoguće, kidaju se sajle, a kliješta za kidanje sajli ili pilu za metal, s dovoljno rezervnih listova, trebala bi imati svaka jedrilica.

---

image

Sve je lakše kad je pomoć blizu

Božidar Vukičević/Cropix
---

Električne kabele u jarbolu lako je presjeći kliještima ili pilom, a kako bi se izbjegli kratki spojevi i eventualne komplikacije sa strujom, uputno je prethodno isključiti osigurače preko kojih su spojeni na električnu mrežu.

Sajle se kidaju i kada se odluči kompletnu snast baciti u more da potone. Ponekad je to, istina, vrlo rijetko, neophodno. Ako se procijeni da posada ne može ili nije u stanju spasiti opremu, a da daljnjim pokušajima samo mogu ugroziti sigurnost broda, najbolje je svega se riješiti, ali i tada treba biti oprezan i sistematičan.

Uputno je potruditi se da što više opreme ostane na brodu, ne da bi se što više opreme spasilo, već da je što manje pluta oko broda i time se smanji mogućnost da nešto zapne za kormilo i propeler. Ovdje je također dobro što dulje opremu zadržati na palubi, a zatim odjednom sve zajedno pustiti da potone.

Ipak, posada uglavnom svu opremu podigne na palubu i nastavi plovidbu motorom. Međutim, nije još sve gotovo, jer treba otploviti do sigurnog zaklona, a uvjeti na moru nisu znatno drukčiji od momenta kada je jarbol slomljen. Izvučenu opremu potrebno je nekako posložiti po palubi i dobro je pričvrstiti kako bi se izbjegle nove komplikacije i oštećenja. Sada je to manji problem, ali o nekim detaljima je ipak dobro promisliti.

Slažući polomljenu snast po palubi, treba pripaziti da portela lančanika ostane slobodna, da se može normalno otvoriti i da se sidro po potrebi može normalno koristiti. Ako je to iz nekog razloga nemoguće ili previše komplicirano, tada se sidro i sidreni konop prenesu u neki krmeni gavun ili slože u salonu. Ako je jarbol pukao u blizini obale, na ovo treba biti koncentriran i prije negoli se počelo sa skupljanjem opreme.

Korisni vinčevi

Isto tako, potrebno je osloboditi što više vinčeva. Malo toga je na palubi sada u normalnom položaju, svako pričvršćivanje slomljene snasti čista je improvizacija, pa će vinčevi kod jakog zatezanja biti od velike pomoći.

Jarbol koji je slomljen u razini palube, kada se izvuče iz mora i složi, još će dosta viriti po krmi. Ako vjetar u međuvremenu i padne, mrtvo more i ova velika poluga u plovidbi mogu stvarati dovoljno problema, pa čak i ponovno slomiti jarbol. Nezategnut bočnim priponama jarbol se savija i trese kao obična cijev, a da bi ga se ukrutilo, potrebno je bočne pripone i krožete jako zategnuti.

---

image

Važno je održavanje i povremena kontrola, osobito spojeva

Božidar Vukičević/Cropix
---

Kod privezivanja opreme po palubi nema pravila, već se traži u tom trenutku optimalno rješenje. Cijev jarbola, a sada i slobodnu lantinu, nije dovoljno samo stisnuti uz neko čvrsto hvatište, već i osigurati da se ne miču prema naprijed i natrag.

Vezivanjem i provlačenjem konopa potrebno je biti siguran da su hvatišta čvrsta i u kojem se smjeru opterećenja mogu koristiti. Kaštanjole, bitve, drveni pašamani, rukohvati ili vodilice konopa mogu se opteretiti samo horizontalno, a kod jakih vertikalnih naprezanja vrlo lako mogu puknuti i sve dodatno zakomplicirati. Hvatišta pripona ili bocela, pa i sami boceli su idealni jer su predviđeni za opterećenja u svim smjerovima.

Paranak improviziran od konopa odlično će poslužiti kod snažnog zatezanja. Za privezivanje dužih dijelova opreme preporučljivo je privezati ih na nekoliko mjesta, dovoljno raširenih da se međusobnim povezivanjem mogu naknadno dotegnuti. No brod se još valja i tijekom plovidbe privezana oprema se može opustiti.

Sve dobro pritegnite

Dovoljno je samo da se nešto pomakne ili krožeta na koju je jarbol dijelom bio oslonjen pukne pa da se sve olabavi. Raširene konope dovoljno je međusobno povezati i dodatno pritegnuti. Zategnutost svih konopa kojima je oprema vezana za palubu dobro je tijekom plovidbe povremeno provjeravati.

Oprema na koju je slomljena snast naslonjena, a najčešće je to ograda, nije predviđena za ovakva opterećenja, trzanja i vibracije, pa je dobro i nju dodatno konopima učvrstiti i tijekom plovidbe provjeravati.

Teoretski sve ovo i ne izgleda toliko zabrinjavajuće, međutim, kada se obavlja na uzburkanome moru, tada zna biti, i najčešće je, vrlo komplicirano i iscrpljujuće.

---

image

Važno je dokopati se sigurnoga veza

Damir Višić
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božidar Vukičević/Cropix Vojko Bašić/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Joško Ponoš/Cropix Damir Višić Damir Višić Damir Višić Damir Višić Duje Klarić/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix
Božidar Vukičević/Cropix

Jedrilica Modri iz JK Orsan sa slomljenim jarbolom na Viškoj regati

Vojko Bašić/Cropix

Mrdujska regata okončana lomom jarbola

Nikša Stipaničev/Cropix

Na zahtjevnoj regati Jabuka vjetar često zna pokazati zube

Božidar Vukičević/Cropix

Važno je održavanje i povremena kontrola, osobito spojeva

Joško Ponoš/Cropix

Pravilna reakcija posade važna je za smanjenje štete i problema

Damir Višić

Važno je dokopati se sigurnoga veza

Damir Višić

Aluminijski jarboli pucaju tiho, a drveni bučno

Damir Višić

Nakon loma jarbola treba brzo pokupiti konope, jedra i sajle i sve čvrsto vezati

Damir Višić

Kad se jarbol slomi noću, sve je puno složenije

Duje Klarić/Cropix

Zadnji čin je provjera štete i mogućnosti popravka

Božidar Vukičević/Cropix

Stručna montaža i trimanje jarbola iznimno su bitni

Božidar Vukičević/Cropix

Sve je lakše kad je pomoć blizu

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/ugasite-motor-i-brzo-skupite-konope-evo-sto-uciniti-u-slucaju-loma-jarbola-red-koraka-iznimno-je-vazan-1268315 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9fd698cebe9cdf1ba1f5458ab95e3c720ba180c0 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98Ugasite+motor+i+brzo+skupite+konope%21%E2%80%98%3A+evo+%C5%A1to+u%C4%8Diniti+u+slu%C4%8Daju+loma+jarbola%2C+red+koraka+iznimno+je+va%C5%BEan&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fugasite-motor-i-brzo-skupite-konope-evo-sto-uciniti-u-slucaju-loma-jarbola-red-koraka-iznimno-je-vazan-1268315 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fugasite-motor-i-brzo-skupite-konope-evo-sto-uciniti-u-slucaju-loma-jarbola-red-koraka-iznimno-je-vazan-1268315 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => ‘Ugasite motor i brzo skupite konope!‘: evo što učiniti u slučaju loma jarbola, red koraka iznimno je važan NAJČEŠĆI RAZLOG LOMA JARBOLA JE LJUDSKI FAKTOR, BILO ZBOG LOŠEG TRIMA PRILIKOM POSTAVLJANJA, POVRŠNOG ODRŽAVANJA, NEPRAVILNOG KORIŠTENJA ILI NEPOTREBNOG PREOPTEREĆENJA - GLAVNA OPASNOST JE DA SE KONOPI, SAJLE I JEDRA NE ZAPLETU OKO KOBILICE, KORMILA I PROPELERA, PA SE ODMAH TREBA UHVATITI NJIHOVA IZVLAČENJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nautički savjetnik [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

nautički savjetnik‘Ugasite motor i brzo skupite konope!‘: evo što učiniti u slučaju loma jarbola, red koraka iznimno je važan

Piše DAMIR VIŠIĆ
27. veljače 2023. - 08:15

Na moru se mogu dogoditi doista brojne i različite nezgode, no kada je o plovilima na jedra riječ, jedna od njih može biti i dosta komplicirana. Riječ je lomu i padu jarbola, što se ne događa često, ali za posadu može biti iscrpljujuće, a u nekim situacijama i opasno. Stoga je važno znati kako se u toj situaciji treba ponašati, odnosno što treba poduzeti i kojim redom.

Jarbol je osnovna oprema svakog broda na jedra, naravno, ne uzimajući u obzir kite, dasku za jedrenje upravljanu zmajem. Oduvijek su se lomili i padali, a uvijek iz istih razloga, preopterećenja, istrošenosti ili kardinalnih pogrešaka prilikom manevriranja.

Tehničke greške kod izrade jarbola vrlo su rijetke, međutim, naknadna probijanja i ugradnja dodatnih hvatišta, osobito ako to ne radi stručnjak, mogu ga ...

14. svibanj 2024 18:30