stdClass Object ( [id] => 1382291 [title] => Što nam se to događa s djecom? ‘Roditelji griješe, tako se ne odgajaju odgovorni i zreli ljudi. Čine im medvjeđu uslugu‘ [alias] => sto-nam-se-to-dogada-s-djecom-roditelji-grijese-tako-se-ne-odgajaju-odgovorni-i-zreli-ljudi-cine-im-medvjedu-uslugu [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nakon niza nasilnih događaja u kojima su djeca glavni akteri, osobito u Splitu posljednjih mjeseci, javnost se pita jesmo li previše popustljivi prema djeci.

Mnogi su nam kazali, prateći ove događaje, od videosnimki maloljetničkog nasilja, preko slučaja gdje je nastavnika izudarao otac učenice čiji je mobitel oduzet u osnovnoj školi u Trogiru, do nedavne tučnjave u blizini noćnog kluba u kojoj su sudjelovali maloljetnici, zbog čega se mladić od 23 godine borio za život, kako imaju osjećaj da žive u svijetu u kojem su djeca gospodari svijeta.

Odrasli su kuš, a svako podizanje tona se označava kao nasilje, požalili su se.

---

---

‘U Hrvatskoj govorimo o pravima djece, ne o dužnosti i kaznama‘

Naša poznata psihologinja Mirjana Nazor smatra da najveće greške čine roditelji koji postavljaju granice koje na prvi plač odmah zaboravimo. Dijete mora znati da ima izbor: ili slijedi pravila ili slijede posljedice, pojašnjava:

- Da bi djeca normalno odrastala nužno je i potrebno postavljati im granice kako bi znala što bi trebala eliminirati iz svog ponašanja. Postavljene granice moramo dosljedno provoditi. Kada popustimo dijete ne zna što je važno, a što nije, i ono ne može znati kako se roditelj osjeća taj dan.

Roditelji trebaju uspostaviti granice i dati djeci do znanja što je poželjno i koje su kazne ako se ne ponaša na način koji je poželjan. Kada dijete snosi odgovornost, onda to neće biti krivica histerične profesorice ili mame koja je ustala na lijevu nogu, nego zato što nisu poštivali dogovor – govori nam.

Cilj postavljenih pravila je predviđanje opasnih situacija kako i sami ne bi postali opasni jednog dana, kaže u razgovoru:

- Djeca moraju znati da žive u svijetu u kojem nije uvijek lijepo i optimistično i zato ih treba učiti kako reagirati u pojedinim situacijama. Mi zaista idemo niz dlaku djeci, osobito stariji roditelji koje se drže onoga neka mi je djeci bolje nego što je meni bilo. Ne smijemo popuštati djeci jer smo mi nešto propustili. Jedino prateći pravila  dijete može postati dio društva.

---

image

Mirjana Nazor: ‘Ne smijemo popuštati djeci jer smo mi nešto propustili‘

Joško Šupić/Cropix
---

Živimo li u svijetu u kojem se svako ponašanje etiketira kao nasilje prema djeci koja onda uzore traže na društvenim mrežama zbog osjećaja superiornosti? Odnosno, traže li zbog toga uzore u odraslima koji u njihovim očima također krše pravila i rade što god žele, zbog čega i oni sami žele postati baš poput njih? Nešto poput filma "Priče iz Bronxa", pitamo psihologinju.

- Djeca gledaju sve oko sebe: one s kojima žive, borave u školi i vide preko ekrana. Od različitih izvora stižu različite poruke, mi živimo u društvu koje ponekad okreće lice od nasilja, čime te osobe prođu nekažnjeno, zbog čega se šalje poruka da se time dođe do cilja, što je opasno jer djeca počinju oponašati. Na društvenim mrežama postaju idoli.

Roditelji misle da odgajaju svoju djecu ako a priori stanu na njihovu stranu, osobito u školi. Time čine medvjeđu uslugu djetetu i odgajaju egoističnu djecu koja misle da za njih ne vrijede pravila jer im roditelji čuvaju leđa i nema nikakvih posljedica za ono što naprave - odgovorila je Nazor.

Treba li imati stegu i jesu li se vremena promijenila u odnosu na nekoć te je li to pozitivno ili negativno?

- Djeca su nekoć strepila pred roditeljima, profesorima i starijima i to nije dobro, odrastati u strahu. Treba govoriti o pravima djece i to je dobro, ali govoriti bez dužnosti i kazni je nešto što se zbiva u Hrvatskoj i nije dobro. Djeca od predškolske dobi moraju imati pravila jer ako ih nema, od njih nećemo napraviti odgovorne i zrele ljude, već ćemo se naći u anarhičnoj situaciji – smatra psihologinja.

‘Mislim da smo u krizi vrijednosti, a ovo što se događa je nakaradno‘

Za uglednog psihijatra Ivana Urlića je dobro da se ne govori o stegi, ali druga strana te medalje jest da se ne vrednuje disciplina, što je jednako loše:

- Ako se osoba ne disciplinira u cilju postizanja rezultata poput učenja, ispita, društvenih ili sportskih rezultata, pa i relaksacije koja nije kemijski izazvana, onda mislim da u svijet odraslih šaljemo mlade ljude koji nisu naučili sebe regulirati da bi bili socijalizirani i ostvarili vrhunske, ali ne i bezuvjetne rezultate.

Čovjek jest društveno biće, ali smo ipak individue i svaka osoba zaslužuje da se na neki način usmjeri prema korisnom djelovanju zajednice, ali bez samokritičnosti i discipline u načinu življenja ne znam kako je to moguće – kazao je stručnjak i to objasnio primjerom iz Trogira, koji opisuje kao "neoprostivi grijeh koji pokazuje da je nešto krivo, i to za 180 stupnjeva".

Na naše pitanje jesmo li previše popustljivi te dominiraju li djeca današnjim svijetom, psihijatar navodi da je riječ o kompenzaciji roditelja, koja je destruktivna prema djeci.

---

image

Ivan Urlić: ‘Mislim da su roditelji destruktivni u nastojanju da kompenziraju nedostatak bavljenja djecom‘

Božidar Vukičević/Cropix
---

- Budući da se sve manje vremena posvećuje djeci, onda se sve više nastoji kompenzirati sa što više zaštitnih propisa, markiranim odijevanjem umjesto uniformi te mogućnostima u materijalnom svijetu. Afirmacija je bolja ako dijelimo vrijednosti s drugima, vjerujemo u društveno afirmirane vrijednosti i mislim da smo u tom pitanju u dubokoj krizi.

Mislim da su roditelji destruktivni u nastojanju da kompenziraju nedostatak bavljenja djecom u smislu da ne njeguju tradicionalne vrijednosti: prijateljstvo, treniranje, učenje, pouzdanost u dogovorima i obećanjima. To je sve ono što nas vodi prema idealno-zamišljenim odnosima koje možda nećemo doseći, ali ocrtavaju pozitivan trend povjerenja i ljubavi prema ljudima.

Ali to treba zaslužiti, što se ne može postići ako odrastaju generacije koje u to ne vjeruju – rekao je psihijatar i zaključio da zbog toga imamo ovo nakaradno što se događa u školama, prometu, noćnim klubovima i drugdje.

‘Škole su previše popustljive prema roditeljima, treba postojati stega‘

Davor Bučević, ravnatelj Osnovne škole "Bol" zadnjih 20 godina i profesor 10 godina prije toga smatra da je riječ o amerikanizaciji društva, što je objasnio slučajem dolaska Ivana Pernara ispred škole:

- Odavno slušamo priče iz SAD-a o nasilju djece u školi, vidim da neke škole imaju problema, kod nas toga još nema. Reakcija oca u Trogiru je kopiranje, i to je najgore što možeš napraviti svom djetetu jer postoji šansa da će se i dijete ponašati tako. Djeca smiju promišljati i razgovarati što se događa i zato to nije stega.

Djeca su previše izložena događajima u SAD-u. Primjer toga je dolazak Pernara ispred škole da bi, kako mi je kazao, učenicima opisao samoozljeđivanje spolovila koje se snima u SAD-u i objavljuje na društvenim mrežama, na što sam mu rekao "nema šanse" i zvao policiju. Političari isto misle da mogu bez ikakvog problema doći u školu i postavljati takva pitanja, što je potpuno suludo – pojasnio nam je uvodno.

---

image

Davor Bučević: ‘Djeca moraju imati postavljene jasne granice, okvir unutar kojeg je ponašanje dozvoljeno. Ako iziđu izvan okvira, mora postojati reakcija‘

Joško Šupić/Cropix
---

Ravnatelj pak smatra da su škole previše popustljive prema roditeljima te da bi učitelji s roditeljima trebali oblikovati ponašanje prema djeci:

- Treba komunicirati s djecom u školi i kući i to je jedino rješenje. Mislim da smo previše popustljivi prema roditeljima. Kada im liječnik propiše terapiju, neće proturječiti, ali ono što učitelj radi prema njihovom djetetu se preispituje. Ponašanje djeteta prema učitelju refleksija je onoga što čuje kući od roditelja. Kada meni dođe netko od "naelektriziranih" roditelja, ja odmah kažem da ću zvati policiju. Onako reagirati i napraviti eksces, mislim na slučaj iz Trogira, je neprihvatljivo.

Svrha treba biti da djeca, ovisno o dobi, moraju biti svjesna svojih reakcija, jesu li dobre ili nisu. Kod djece je drukčije, tu su hormoni, nisu svjesni svega, ranjivi su i nevini. Nekada morate glumiti ljutnju tako da dijete promisli da to nije korektno i kako to ne bi drugi put napravilo. Mora znati da može iznijeti svoje mišljenje, ali na normalan i korektan način u otvorenoj komunikaciji – kazao nam je Bučević.

Ipak, stega mora postojati, odnosno, djeca moraju znati kako se mogu ponašati, a ne to zloupotrebljavati:

- Djeca moraju imati postavljene jasne granice, odnosno, okvir unutar kojeg je ponašanje dozvoljeno. Ako iziđu izvan okvira, mora postojati reakcija kako bi znali da su izišli izvan širokih i prihvatljivih okvira i da se stega treba primijeniti.

Bio je nekidan odličan članak u "Slobodnoj" gdje je sin kazao da ga je otac "satra" dok je bio dijete i da je zaključio kako je otac lud i blesav. Sada kako ide stariji, sve je više kao otac. U pubertetu razmišljaš na svoj način, u zrelim godinama drukčije. Nije se promijenio otac nego je sin sazrio i ponaša se točno na razini svog oca – objasnio nam je Davor Bučević.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MIŠLJENJE STRUKE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => MIŠLJENJE STRUKE 2 0 8506 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-04-14 17:16:13 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Božidar Lončar [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-20 11:36:27 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-04-20 11:36:07 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Što nam se to događa s djecom? 'Roditelji griješe, tako se ne odgajaju odgovorni i zreli ljudi. Čine im medvjeđu uslugu' page_title=Što nam se to događa s djecom? 'Roditelji griješe, tako se ne odgajaju odgovorni i zreli ljudi. Čine im medvjeđu uslugu' [metakey] => djeca, nasilje, videosnimka, razbio mobitel, tučnjava u noćnom klubu, Mirjana Nazor, Ivan Urlić, Davor Bučević, odgoj, ponašanje [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/04\/14\/26979835.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/14\/26963473.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/14\/12143694.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/14\/26528088.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/14\/23458213.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["ilustracija\/Shutterstock"," Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107, Jo\u0161ko \u0160upi\u0107, Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Jesu li roditelji previ\u0161e popustljivi? Treba li djeci vi\u0161e stege?<\/p>","

Davor Bu\u010devi\u0107, Mirjana Nazor, Ivan Urli\u0107<\/p>","

Mirjana Nazor: \u2018Ne smijemo popu\u0161tati djeci jer smo mi ne\u0161to propustili\u2018<\/p>","

Davor Bu\u010devi\u0107: \u2018Djeca moraju imati postavljene jasne granice, okvir unutar kojeg je pona\u0161anje dozvoljeno. Ako izi\u0111u izvan okvira, mora postojati reakcija\u2018<\/p>","

Ivan Urli\u0107: \u2018Mislim da su roditelji destruktivni u nastojanju da kompenziraju nedostatak bavljenja\u00a0djecom\u2018<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26979835_1920.jpg":"1920x1080","k_26979835_1280.jpg":"1280x1280","k_26979835_1024.jpg":"1024x1024","k_26979835_640.jpg":"640x640","k_26979835_480.jpg":"480x480","k_26979835_340.jpg":"340x340","k_26979835_220.jpg":"220x220","o_26979835_1280.jpg":"1280x853","o_26979835_1024.jpg":"1024x682","o_26979835_640.jpg":"640x426","o_26979835_480.jpg":"480x320","o_26979835_340.jpg":"340x226","o_26979835_220.jpg":"220x146","h_26979835_1280.jpg":"1280x854","h_26979835_1024.jpg":"1024x683","h_26979835_640.jpg":"640x427","h_26979835_480.jpg":"480x320","h_26979835_340.jpg":"340x227","h_26979835_220.jpg":"220x147","pp_26979835_1280.jpg":"1280x1628","pp_26979835_1024.jpg":"1024x1303","pp_26979835_640.jpg":"640x814","pp_26979835_480.jpg":"480x611","pp_26979835_340.jpg":"340x432","pp_26979835_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1920","hd_26963473_1920.jpg":"1920x1080","k_26963473_1280.jpg":"1280x1280","k_26963473_1024.jpg":"1024x1024","k_26963473_640.jpg":"640x640","k_26963473_480.jpg":"480x480","k_26963473_340.jpg":"340x340","k_26963473_220.jpg":"220x220","o_26963473_1280.jpg":"1280x1280","o_26963473_1024.jpg":"1024x1024","o_26963473_640.jpg":"640x640","o_26963473_480.jpg":"480x480","o_26963473_340.jpg":"340x340","o_26963473_220.jpg":"220x220","h_26963473_1280.jpg":"1280x854","h_26963473_1024.jpg":"1024x683","h_26963473_640.jpg":"640x427","h_26963473_480.jpg":"480x320","h_26963473_340.jpg":"340x227","h_26963473_220.jpg":"220x147","pp_26963473_1280.jpg":"1280x1628","pp_26963473_1024.jpg":"1024x1303","pp_26963473_640.jpg":"640x814","pp_26963473_480.jpg":"480x611","pp_26963473_340.jpg":"340x432","pp_26963473_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1540","hd_12143694_1920.jpg":"1920x1080","k_12143694_1280.jpg":"1280x1280","k_12143694_1024.jpg":"1024x1024","k_12143694_640.jpg":"640x640","k_12143694_480.jpg":"480x480","k_12143694_340.jpg":"340x340","k_12143694_220.jpg":"220x220","o_12143694_1280.jpg":"1280x1026","o_12143694_1024.jpg":"1024x821","o_12143694_640.jpg":"640x513","o_12143694_480.jpg":"480x385","o_12143694_340.jpg":"340x272","o_12143694_220.jpg":"220x176","h_12143694_1280.jpg":"1280x854","h_12143694_1024.jpg":"1024x683","h_12143694_640.jpg":"640x427","h_12143694_480.jpg":"480x320","h_12143694_340.jpg":"340x227","h_12143694_220.jpg":"220x147","pp_12143694_1280.jpg":"1280x1628","pp_12143694_1024.jpg":"1024x1303","pp_12143694_640.jpg":"640x814","pp_12143694_480.jpg":"480x611","pp_12143694_340.jpg":"340x432","pp_12143694_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1375","hd_26528088_1920.jpg":"1920x1080","k_26528088_1280.jpg":"1280x1280","k_26528088_1024.jpg":"1024x1024","k_26528088_640.jpg":"640x640","k_26528088_480.jpg":"480x480","k_26528088_340.jpg":"340x340","k_26528088_220.jpg":"220x220","o_26528088_1280.jpg":"1280x916","o_26528088_1024.jpg":"1024x733","o_26528088_640.jpg":"640x458","o_26528088_480.jpg":"480x343","o_26528088_340.jpg":"340x243","o_26528088_220.jpg":"220x157","h_26528088_1280.jpg":"1280x854","h_26528088_1024.jpg":"1024x683","h_26528088_640.jpg":"640x427","h_26528088_480.jpg":"480x320","h_26528088_340.jpg":"340x227","h_26528088_220.jpg":"220x147","pp_26528088_1280.jpg":"1280x1628","pp_26528088_1024.jpg":"1024x1303","pp_26528088_640.jpg":"640x814","pp_26528088_480.jpg":"480x611","pp_26528088_340.jpg":"340x432","pp_26528088_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1229","hd_23458213_1920.jpg":"1920x1080","k_23458213_1280.jpg":"1280x1280","k_23458213_1024.jpg":"1024x1024","k_23458213_640.jpg":"640x640","k_23458213_480.jpg":"480x480","k_23458213_340.jpg":"340x340","k_23458213_220.jpg":"220x220","o_23458213_1280.jpg":"1280x819","o_23458213_1024.jpg":"1024x655","o_23458213_640.jpg":"640x409","o_23458213_480.jpg":"480x307","o_23458213_340.jpg":"340x217","o_23458213_220.jpg":"220x140","h_23458213_1280.jpg":"1280x854","h_23458213_1024.jpg":"1024x683","h_23458213_640.jpg":"640x427","h_23458213_480.jpg":"480x320","h_23458213_340.jpg":"340x227","h_23458213_220.jpg":"220x147","pp_23458213_1280.jpg":"1280x1628","pp_23458213_1024.jpg":"1024x1303","pp_23458213_640.jpg":"640x814","pp_23458213_480.jpg":"480x611","pp_23458213_340.jpg":"340x432","pp_23458213_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14860811 Threads: 1 Questions: 3136936218 Slow queries: 6989239 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234708812 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) ) [link] => /mozaik/zivot/sto-nam-se-to-dogada-s-djecom-roditelji-grijese-tako-se-ne-odgajaju-odgovorni-i-zreli-ljudi-cine-im-medvjedu-uslugu-1382291 [printLink] => /mozaik/zivot/sto-nam-se-to-dogada-s-djecom-roditelji-grijese-tako-se-ne-odgajaju-odgovorni-i-zreli-ljudi-cine-im-medvjedu-uslugu-1382291?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 344148 [name] => djeca [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => djeca [link] => /tag/djeca ) [1] => stdClass Object ( [id] => 414715 [name] => nasilje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nasilje [link] => /tag/nasilje ) [2] => stdClass Object ( [id] => 677734 [name] => videosnimka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-16 12:12:37 [main_article_id] => 0 [alias] => videosnimka [link] => /tag/videosnimka ) [3] => stdClass Object ( [id] => 756217 [name] => razbio mobitel [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-20 13:36:54 [main_article_id] => 0 [alias] => razbio-mobitel [link] => /tag/razbio-mobitel ) [4] => stdClass Object ( [id] => 756218 [name] => tučnjava u noćnom klubu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-20 13:36:55 [main_article_id] => 0 [alias] => tucnjava-u-nocnom-klubu [link] => /tag/tucnjava-u-nocnom-klubu ) [5] => stdClass Object ( [id] => 468128 [name] => mirjana nazor [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mirjana-nazor [link] => /tag/mirjana-nazor ) [6] => stdClass Object ( [id] => 679236 [name] => Ivan Urlić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivan-urlic [link] => /tag/ivan-urlic ) [7] => stdClass Object ( [id] => 392339 [name] => Davor Bučević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => davor-bucevic [link] => /tag/davor-bucevic ) [8] => stdClass Object ( [id] => 65015 [name] => odgoj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => odgoj [link] => /tag/odgoj ) [9] => stdClass Object ( [id] => 665553 [name] => ponašanje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-02 07:51:36 [main_article_id] => 0 [alias] => ponasanje [link] => /tag/ponasanje ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MIŠLJENJE STRUKE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Što nam se to događa s djecom? ‘Roditelji griješe, tako se ne odgajaju odgovorni i zreli ljudi. Čine im medvjeđu uslugu‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-11-09-11-06-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/14/26979835.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => ilustracija/Shutterstock [mainImageDesc] =>

Jesu li roditelji previše popustljivi? Treba li djeci više stege?

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/14/26979835.jpg [title] =>

Jesu li roditelji previše popustljivi? Treba li djeci više stege?

ilustracija/Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/14/26963473.jpg [title] =>

Davor Bučević, Mirjana Nazor, Ivan Urlić

Božidar Vukičević, Joško Šupić, Ante Čizmić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/14/12143694.jpg [title] =>

Mirjana Nazor: ‘Ne smijemo popuštati djeci jer smo mi nešto propustili‘

Joško Šupić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/14/26528088.jpg [title] =>

Davor Bučević: ‘Djeca moraju imati postavljene jasne granice, okvir unutar kojeg je ponašanje dozvoljeno. Ako iziđu izvan okvira, mora postojati reakcija‘

Joško Šupić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/14/23458213.jpg [title] =>

Ivan Urlić: ‘Mislim da su roditelji destruktivni u nastojanju da kompenziraju nedostatak bavljenja djecom‘

Božidar Vukičević/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nakon niza nasilnih događaja u kojima su djeca glavni akteri, osobito u Splitu posljednjih mjeseci, javnost se pita jesmo li previše popustljivi prema djeci.

Mnogi su nam kazali, prateći ove događaje, od videosnimki maloljetničkog nasilja, preko slučaja gdje je nastavnika izudarao otac učenice čiji je mobitel oduzet u osnovnoj školi u Trogiru, do nedavne tučnjave u blizini noćnog kluba u kojoj su sudjelovali maloljetnici, zbog čega se mladić od 23 godine borio za život, kako imaju osjećaj da žive u svijetu u kojem su djeca gospodari svijeta.

Odrasli su kuš, a svako podizanje tona se označava kao nasilje, požalili su se.

---

---

‘U Hrvatskoj govorimo o pravima djece, ne o dužnosti i kaznama‘

Naša poznata psihologinja Mirjana Nazor smatra da najveće greške čine roditelji koji postavljaju granice koje na prvi plač odmah zaboravimo. Dijete mora znati da ima izbor: ili slijedi pravila ili slijede posljedice, pojašnjava:

- Da bi djeca normalno odrastala nužno je i potrebno postavljati im granice kako bi znala što bi trebala eliminirati iz svog ponašanja. Postavljene granice moramo dosljedno provoditi. Kada popustimo dijete ne zna što je važno, a što nije, i ono ne može znati kako se roditelj osjeća taj dan.

Roditelji trebaju uspostaviti granice i dati djeci do znanja što je poželjno i koje su kazne ako se ne ponaša na način koji je poželjan. Kada dijete snosi odgovornost, onda to neće biti krivica histerične profesorice ili mame koja je ustala na lijevu nogu, nego zato što nisu poštivali dogovor – govori nam.

Cilj postavljenih pravila je predviđanje opasnih situacija kako i sami ne bi postali opasni jednog dana, kaže u razgovoru:

- Djeca moraju znati da žive u svijetu u kojem nije uvijek lijepo i optimistično i zato ih treba učiti kako reagirati u pojedinim situacijama. Mi zaista idemo niz dlaku djeci, osobito stariji roditelji koje se drže onoga neka mi je djeci bolje nego što je meni bilo. Ne smijemo popuštati djeci jer smo mi nešto propustili. Jedino prateći pravila  dijete može postati dio društva.

---

image

Mirjana Nazor: ‘Ne smijemo popuštati djeci jer smo mi nešto propustili‘

Joško Šupić/Cropix
---

Živimo li u svijetu u kojem se svako ponašanje etiketira kao nasilje prema djeci koja onda uzore traže na društvenim mrežama zbog osjećaja superiornosti? Odnosno, traže li zbog toga uzore u odraslima koji u njihovim očima također krše pravila i rade što god žele, zbog čega i oni sami žele postati baš poput njih? Nešto poput filma "Priče iz Bronxa", pitamo psihologinju.

- Djeca gledaju sve oko sebe: one s kojima žive, borave u školi i vide preko ekrana. Od različitih izvora stižu različite poruke, mi živimo u društvu koje ponekad okreće lice od nasilja, čime te osobe prođu nekažnjeno, zbog čega se šalje poruka da se time dođe do cilja, što je opasno jer djeca počinju oponašati. Na društvenim mrežama postaju idoli.

Roditelji misle da odgajaju svoju djecu ako a priori stanu na njihovu stranu, osobito u školi. Time čine medvjeđu uslugu djetetu i odgajaju egoističnu djecu koja misle da za njih ne vrijede pravila jer im roditelji čuvaju leđa i nema nikakvih posljedica za ono što naprave - odgovorila je Nazor.

Treba li imati stegu i jesu li se vremena promijenila u odnosu na nekoć te je li to pozitivno ili negativno?

- Djeca su nekoć strepila pred roditeljima, profesorima i starijima i to nije dobro, odrastati u strahu. Treba govoriti o pravima djece i to je dobro, ali govoriti bez dužnosti i kazni je nešto što se zbiva u Hrvatskoj i nije dobro. Djeca od predškolske dobi moraju imati pravila jer ako ih nema, od njih nećemo napraviti odgovorne i zrele ljude, već ćemo se naći u anarhičnoj situaciji – smatra psihologinja.

‘Mislim da smo u krizi vrijednosti, a ovo što se događa je nakaradno‘

Za uglednog psihijatra Ivana Urlića je dobro da se ne govori o stegi, ali druga strana te medalje jest da se ne vrednuje disciplina, što je jednako loše:

- Ako se osoba ne disciplinira u cilju postizanja rezultata poput učenja, ispita, društvenih ili sportskih rezultata, pa i relaksacije koja nije kemijski izazvana, onda mislim da u svijet odraslih šaljemo mlade ljude koji nisu naučili sebe regulirati da bi bili socijalizirani i ostvarili vrhunske, ali ne i bezuvjetne rezultate.

Čovjek jest društveno biće, ali smo ipak individue i svaka osoba zaslužuje da se na neki način usmjeri prema korisnom djelovanju zajednice, ali bez samokritičnosti i discipline u načinu življenja ne znam kako je to moguće – kazao je stručnjak i to objasnio primjerom iz Trogira, koji opisuje kao "neoprostivi grijeh koji pokazuje da je nešto krivo, i to za 180 stupnjeva".

Na naše pitanje jesmo li previše popustljivi te dominiraju li djeca današnjim svijetom, psihijatar navodi da je riječ o kompenzaciji roditelja, koja je destruktivna prema djeci.

---

image

Ivan Urlić: ‘Mislim da su roditelji destruktivni u nastojanju da kompenziraju nedostatak bavljenja djecom‘

Božidar Vukičević/Cropix
---

- Budući da se sve manje vremena posvećuje djeci, onda se sve više nastoji kompenzirati sa što više zaštitnih propisa, markiranim odijevanjem umjesto uniformi te mogućnostima u materijalnom svijetu. Afirmacija je bolja ako dijelimo vrijednosti s drugima, vjerujemo u društveno afirmirane vrijednosti i mislim da smo u tom pitanju u dubokoj krizi.

Mislim da su roditelji destruktivni u nastojanju da kompenziraju nedostatak bavljenja djecom u smislu da ne njeguju tradicionalne vrijednosti: prijateljstvo, treniranje, učenje, pouzdanost u dogovorima i obećanjima. To je sve ono što nas vodi prema idealno-zamišljenim odnosima koje možda nećemo doseći, ali ocrtavaju pozitivan trend povjerenja i ljubavi prema ljudima.

Ali to treba zaslužiti, što se ne može postići ako odrastaju generacije koje u to ne vjeruju – rekao je psihijatar i zaključio da zbog toga imamo ovo nakaradno što se događa u školama, prometu, noćnim klubovima i drugdje.

‘Škole su previše popustljive prema roditeljima, treba postojati stega‘

Davor Bučević, ravnatelj Osnovne škole "Bol" zadnjih 20 godina i profesor 10 godina prije toga smatra da je riječ o amerikanizaciji društva, što je objasnio slučajem dolaska Ivana Pernara ispred škole:

- Odavno slušamo priče iz SAD-a o nasilju djece u školi, vidim da neke škole imaju problema, kod nas toga još nema. Reakcija oca u Trogiru je kopiranje, i to je najgore što možeš napraviti svom djetetu jer postoji šansa da će se i dijete ponašati tako. Djeca smiju promišljati i razgovarati što se događa i zato to nije stega.

Djeca su previše izložena događajima u SAD-u. Primjer toga je dolazak Pernara ispred škole da bi, kako mi je kazao, učenicima opisao samoozljeđivanje spolovila koje se snima u SAD-u i objavljuje na društvenim mrežama, na što sam mu rekao "nema šanse" i zvao policiju. Političari isto misle da mogu bez ikakvog problema doći u školu i postavljati takva pitanja, što je potpuno suludo – pojasnio nam je uvodno.

---

image

Davor Bučević: ‘Djeca moraju imati postavljene jasne granice, okvir unutar kojeg je ponašanje dozvoljeno. Ako iziđu izvan okvira, mora postojati reakcija‘

Joško Šupić/Cropix
---

Ravnatelj pak smatra da su škole previše popustljive prema roditeljima te da bi učitelji s roditeljima trebali oblikovati ponašanje prema djeci:

- Treba komunicirati s djecom u školi i kući i to je jedino rješenje. Mislim da smo previše popustljivi prema roditeljima. Kada im liječnik propiše terapiju, neće proturječiti, ali ono što učitelj radi prema njihovom djetetu se preispituje. Ponašanje djeteta prema učitelju refleksija je onoga što čuje kući od roditelja. Kada meni dođe netko od "naelektriziranih" roditelja, ja odmah kažem da ću zvati policiju. Onako reagirati i napraviti eksces, mislim na slučaj iz Trogira, je neprihvatljivo.

Svrha treba biti da djeca, ovisno o dobi, moraju biti svjesna svojih reakcija, jesu li dobre ili nisu. Kod djece je drukčije, tu su hormoni, nisu svjesni svega, ranjivi su i nevini. Nekada morate glumiti ljutnju tako da dijete promisli da to nije korektno i kako to ne bi drugi put napravilo. Mora znati da može iznijeti svoje mišljenje, ali na normalan i korektan način u otvorenoj komunikaciji – kazao nam je Bučević.

Ipak, stega mora postojati, odnosno, djeca moraju znati kako se mogu ponašati, a ne to zloupotrebljavati:

- Djeca moraju imati postavljene jasne granice, odnosno, okvir unutar kojeg je ponašanje dozvoljeno. Ako iziđu izvan okvira, mora postojati reakcija kako bi znali da su izišli izvan širokih i prihvatljivih okvira i da se stega treba primijeniti.

Bio je nekidan odličan članak u "Slobodnoj" gdje je sin kazao da ga je otac "satra" dok je bio dijete i da je zaključio kako je otac lud i blesav. Sada kako ide stariji, sve je više kao otac. U pubertetu razmišljaš na svoj način, u zrelim godinama drukčije. Nije se promijenio otac nego je sin sazrio i ponaša se točno na razini svog oca – objasnio nam je Davor Bučević.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
ilustracija/Shutterstock  Božidar Vukičević, Joško Šupić, Ante Čizmić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Božidar Vukičević/Cropix
ilustracija/Shutterstock

Jesu li roditelji previše popustljivi? Treba li djeci više stege?

Božidar Vukičević, Joško Šupić, Ante Čizmić/Cropix

Davor Bučević, Mirjana Nazor, Ivan Urlić

Joško Šupić/Cropix

Mirjana Nazor: ‘Ne smijemo popuštati djeci jer smo mi nešto propustili‘

Joško Šupić/Cropix

Davor Bučević: ‘Djeca moraju imati postavljene jasne granice, okvir unutar kojeg je ponašanje dozvoljeno. Ako iziđu izvan okvira, mora postojati reakcija‘

Božidar Vukičević/Cropix

Ivan Urlić: ‘Mislim da su roditelji destruktivni u nastojanju da kompenziraju nedostatak bavljenja djecom‘

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/sto-nam-se-to-dogada-s-djecom-roditelji-grijese-tako-se-ne-odgajaju-odgovorni-i-zreli-ljudi-cine-im-medvjedu-uslugu-1382291 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=eb845923873ead5d017ea7e664595cf013be4ed6 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%A0to+nam+se+to+doga%C4%91a+s+djecom%3F+%E2%80%98Roditelji+grije%C5%A1e%2C+tako+se+ne+odgajaju+odgovorni+i+zreli+ljudi.+%C4%8Cine+im+medvje%C4%91u+uslugu%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fsto-nam-se-to-dogada-s-djecom-roditelji-grijese-tako-se-ne-odgajaju-odgovorni-i-zreli-ljudi-cine-im-medvjedu-uslugu-1382291 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fsto-nam-se-to-dogada-s-djecom-roditelji-grijese-tako-se-ne-odgajaju-odgovorni-i-zreli-ljudi-cine-im-medvjedu-uslugu-1382291 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MIŠLJENJE STRUKE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
ŽivotMIŠLJENJE STRUKE

Što nam se to događa s djecom? ‘Roditelji griješe, tako se ne odgajaju odgovorni i zreli ljudi. Čine im medvjeđu uslugu‘

Piše Božidar Lončar
20. travnja 2024. - 13:36

Nakon niza nasilnih događaja u kojima su djeca glavni akteri, osobito u Splitu posljednjih mjeseci, javnost se pita jesmo li previše popustljivi prema djeci.

Mnogi su nam kazali, prateći ove događaje, od videosnimki maloljetničkog nasilja, preko slučaja gdje je nastavnika izudarao otac učenice čiji je mobitel oduzet u osnovnoj školi u Trogiru, do nedavne tučnjave u blizini noćnog kluba u kojoj su sudjelovali maloljetnici, zbog čega se mladić od 23 godine borio za život, kako imaju osjećaj da žive u svijetu u kojem su djeca gospodari svijeta.

Odrasli su kuš, a svako podizanje tona se označava kao nasilje, požalili su se.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 11:11