StoryEditorOCM
ZdravljeCrna lista

Smatramo ih idealnima za jutro: iznenadit ćete se koje sve namirnice za doručak istinski muče naše tijelo! Izbacite ih

Piše L. Go.
7. travnja 2024. - 07:00

Promoviranje doručka kao obveznog obroka već je odavno "opće mjesto", no po pitanju izbora idealnih namirnica pojavili su se prijepori. Ono što je uvriježeno jesti za prvi obrok u danu moglo bi se, prema Bright Sideu, uskoro naći na "crnoj listi".

Naime, i dalje stoji ona "doručkuj kao kralj", ali ipak postoje "kvake", to jest komponente koje bi bilo bolje izbjeći ili konzumirati kasnije tijekom dana.

Jedna od kontroverznih namirnica je maslac.

Maslac, istinabog, sadrži dosta vitamina topivih u mastima, među kojima su najvažniji vitamini A, E i K2, no, osim zdravih masnoća, sadrži i dosta zasićenih koje mogu štetno utjecati na srce i krvožilni sustav te pogodovati debljanju - dakako, ako se jede prekomjerno.

image

Maslac je samo jedna od kontroverznih namirnica

Afp

Studija "Effect of peanut processing on body weight and fasting plasma lipids" preporučuje maslac od kikirikija kao zdraviju alternativu. Naime, kikiriki i čisti maslac od kikirikija smanjuju osjećaj gladi tijekom dana jer povećavaju proizvodnju peptida YY, hormona koji regulira glad.

Nadalje, žitarice su namirnica koju također treba uzeti s rezervom jer većina njih sadrži mnoštvo dodanih šećera koji se lako mogu pretvoriti u masne naslage na trbuhu. Uputnije je jesti domaću zobenu kašu bez šećera, pokazalo je istraživanje "Cereal flake size influences calorie intake".

Kakve palačinke?

Palačinke su također čest izbor za doručak, no razlike su velike u nutritivnoj slici ovisno o brašnu, nadjevu i preljevima. Jasno vam je da su kudikamo prihvatljiviji izbor one napravljene od pirova i(li) integralnog brašna od palačinki od bijelog, rafiniranog brašna. Voće (i med) također je bolji izbor od čokoladnog industrijskog namaza, primjerice.

Nešto što bi moglo iznenaditi ljude je i izbor jogurta. Preporučljiviji je odabir, pazite, onoga s većim udjelom mliječne masti jer će tijelo opskrbiti vrjednijim tvarima koje, u konačnici, "rade" na optimizaciji tjelesne mase. Bez šećera, po mogućnosti.

image
/Shutterstock

Ima još iznenađenja... Na primjer, cijeđeni voćni sok, koji nije "baš iz raja izišao" jer je krcat šećerom kao i kupovni sok, te bistar i bez (uvijek dobrodošlih) vlakana. Mudriji izbor je smoothie od voća.

Jabuka također može biti "teška" za dobro jutro, kao i kruška, fažol (sjetimo se tipičnog engleskog doručka), te breskve. Za "balkanske tipove", na znanje: ni češnjak ujutro nije lukav izbor, teško je probavljiv u prvom obroku i može prouzročiti nadimanje.

Dakako, svi navedeni plodovi su inače bogati hranjivim tvarima, no bolje ih je ugraditi u kasniji jelovnik, nipošto onaj prvi jutarnji jer će se organizam mučiti dok ih probavi.

image
/Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 12:17