StoryEditorOCM
S mora i krajaPROGNOZE za 2023.

Pitanje svih pitanja: hoće li ovo biti najbolja sezona otkad je Hrvatska postala neovisna država?

27. travnja 2023. - 14:26

Po jutru se dan poznaje. Od Uskrsa naovamo turisti sve više dolaze u Hrvatsku. Naročito se to vidi u Istri i na Kvarneru. Znači li to da nas čeka berićetna turistička sezona?

 – Znači, sezona će biti super, ali ne treba pumpati brojke. Ne znam zašto to ljudi uopće rade? Možda da bi se održali na određenim pozicijama ili to govore tek tako. Dovoljno je reći da će biti dobra. To je moj osjećaj sudeći prema onome kako je krenula  – kaže Mirko Bulić, predsjednik Hrvatske zajednice udruga obiteljskog smještaja. 

Jesmo li skupi? Hoćemo li visokim cijenama otjerati goste?

 – Nismo skupi ni preskupi kako se to tvrdi, nudimo vrijednost za novac. Taman koliko treba. E sad, drugi je problem što smo zreli za rekategorizaciju. Mora se znati tko gdje spada. Jasno je da svatko posebno formira cijene na slobodnom tržištu, i da će o toj procjeni ovisiti na koji će način odraditi sezonu – veli Bulić, koji optimistično gleda na položaj privatnih iznajmljivača u Hrvatskoj.

image
Josko Ponoš/Cropix

 – Ako uzmete u obzir činjenicu da se takva vrsta smještaja reklamira samo putem stranih agencija, jer joj portali i turističke zajednice ne posvećuju dovoljno pažnje, mi poslujemo odlično. Čak smo i u pandemiji prošli bolje od hotelijera, jer su turisti preferirali intimniji smještaj. Mislim da je to u konačnici dobro i za državu. Bogati, zadovoljni građani jamče socijalni mir – govori naš sugovornik.

Dotaknuli smo se i poreznih obveza za iznajmljivače. Je li paušalno plaćanje poreza rješenje?

  –  Vi imate iznajmljivača čija sezona traje najviše dva mjeseca, a oni kroz kvartalna davanja plaćaju porez cijele godine. Pazite, to je pitanje koje mora riješiti politika, a ona od njega bježi i prebacuje drugima vrući krumpir, iz prostog razloga jer je puno iznajmljivača. Bježeći od rekategorizacije, država iznajmljivačima radi medvjeđu uslugu.

Trebalo bi pogledati kako to drugi reguliraju? Kako se oporezuje privatne iznajmljivače u zemljama regije, i našim najvećim konkurentima: Italiji, Španjolskoj, Grčkoj, pa pronaći najadekvatniji model. U svakom slučaju, porez bi morao biti veći sa svakom idućom nekretninom koju iznajmljivač posjeduje, no koje će mu biti stope, to mora odmjeriti struka. Porezna opterećenja moraju biti pravedno raspoređena, jer svaki je iznajmljivač svoja priča  – veli Mirko Bulić. 

Navike gostiju koji posljednjih godina posjećuju Hrvatsku, jako su se promijenile. 

image
Duje Klarić/Cropix

 – Gosti više ne stoje na jednome mjestu. U pet dana obiđu Kvarner i Istru, Trst i Veneciju. Oni koji ostanu duže, iznajme automobil pa se spuste do Dalmacije i sve do Dubrovnika. Zato se iznajmljivači bore da zadrže gosta što duže, a to nije lako – kaže Bulić.

Kakav je odnos između hotelskog i obiteljskog smještaja?

– Rekao bih logičan. Prvo se napune hoteli, a onda se gosti prelijevaju k nama. Radi se o tome da menadžeri hotela prodaju osamdeset posto kapaciteta prije sezone, a tek dvadeset posto prepuste last minute gostima.

Zato privatni iznajmljivači čim se popune hoteli dobiju svoje goste. Inače, imate turista koji jednostavno ne vole odsjedati u hotelima i preferiraju privatni smještaj, a njegova je kvaliteta kod nas na visokoj razini – ističe Bulić.

Na koncu smo se dotaknuli i stranaca koji na našoj strani Jadrana sve više kupuju.         

– I to ide svojom logikom. Kapital iz Europe seli kod nas i to nitko ne može niti treba zaustavljati. E sad, na koji način je stečen, to je već pitanje za neke druge instancije.    

image
Vladimir Dugandžić/Cropix
          

Što je sa strancima koji su ovdje kupili nekretnine i iznajmljuju ih "na crno", pod krinkom da su na ljetovanje došli samo njihovi rođaci, prijatelji, znanci? 

– To je već siva zona kojom se trebaju pozabaviti nadležne inspekcije. To se svakako ne bi smjelo događati, jer takvi predstavljaju nelojalnu konkurenciju svim registriranim iznajmljivačima privatnog smještaja – zaključuje Bulić.   

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 06:37