StoryEditorOCM
Svijetcrna ekonomija

Na krivotvorenim proizvodima gube se milijarde eura i tisuće radnih mjesta, tri su sektora u kojima se najviše krade

Piše vijesti sd
16. siječnja 2024. - 15:45

Krivotvorena roba može se naći na tržištu, najčešće u uličnoj prodaji.

Europski proizvođači odjeće, kozmetike i igračaka zbog krivotvorina gube oko 16 milijardi eura prihoda godišnje, a ugašeno je i oko 200.000 radnih mjesta, navodi Kancelarija Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO).

"Krivotvorena roba donosi stvarne troškove - za potrošače, za robne marke i za naše ekonomije. Najnovije istraživanje pokazuje vrlo stvarne troškove, iskazane u padu prodaje i gubitku radnih mjesta u EU", rekao je izvršni direktor EUIPO-a, Joao Negrao.

image

Industrija odjeće svake godine gubiti gotovo 12 milijardi eura prihoda ili 5,2 posto ukupnog prometa

Thomas Samson/Afp

Među gubitnicima izdvaja se njemačka industrija igračaka, sektor na koji otpada trećina izgubljenog prihoda. U sektoru odjeće najveći je gubitaš Cipar, a u sektoru kozmetike Francuska. Industrija odjeće svake godine gubiti gotovo 12 milijardi eura prihoda ili 5,2 posto ukupnog prometa, piše dpa, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Znatno manju prodaju bilježe i europski sektori kozmetike i igračaka u cjelini. Krivotvorena kozmetika smanjila je kompanijama prihod za tri milijarde eura, što odgovara padu za 4,8 posto. Industrija igračka ostala je bez milijardu eura prihoda, koji se smanjio za 8,7 posto.

image

Zbog krivotvorina industrija igračka ostala je bez milijardu eura prihoda (ilustracija)

Afp

Krivotvorenje utječe i na tržište rada. Prema istraživanju EUIPO-a, provedenom između 2018. i 2021. godine, krivotvorine su uzrok gašenja 160.000 radnih mjesta u sektoru odjeće, 32.000 u sektoru kozmetike i 3.600 u industriji igračaka.

Krivotvorena roba često donosi i ozbiljne zdravstvene i sigurnosne probleme za potrošače, što posebno vrijedi za krivotvorenu kozmetiku i za igračke.

image

Zaplijenjeni krivotvoreni parfemi u Frankfurtu

Afp

U 2022. potencijalno opasni krivotvoreni proizvodi činili su 15 posto zaplijenjene robe na vanjskim granicama EU-a, navodi EUIPO.

Potrošači, pak, kupuju krivotvorene proizvode uglavnom zato što im je original preskup, pokazalo je istraživanje EUIPO-a provedeno prošlog juna. Trećina Europljana smatra taj motiv prihvatljivim, a među mladima udio se penje na 50 posto, izvijestila je kancelarija, podsjeća dpa.

image

Zapljena krivotvorene robe u Splitu

Paun Paunović/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 23:20