stdClass Object ( [id] => 1387422 [title] => Ideja koja je užasnula i Europu i Kremlj ipak nije odbačena, članica NATO-a spremna za dosad nezamisliv potez! [alias] => ideja-koja-je-uzasnula-i-europu-i-kremlj-ipak-nije-odbacena-clanica-nato-a-spremna-za-dosad-nezamisliv-potez [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron krajem veljače izjavio kako se ne može isključiti slanje zapadnih vojnih snaga u Ukrajinu te izazvao ushit u Kijevu, paniku među zapadnim saveznicima - u prvom redu europskim - i gnjev u Moskvi, ubrzo je postalo jasno da unatoč poruci većine europskih saveznika kako tako nešto ne dolazi u obzir, ideja nije pala na posve jalovo tlo, piše Jutarnji list. 

Iako je potom šef diplomacije Stephane Sejourne brže-bolje pokušao ‘sanirati štetu‘ objašnjenjem da je Macron zapravo želio reći da bi njegova zemlja mogla poslati vojnike s neborbenom ulogom u Ukrajinu, Macron je početkom mjeseca u velikom intervjuu za The Economist, upitan ostaje li pri svojim riječima s kraja veljače, odgovorio "apsolutno" i čak iznio uvjet pod kojima bi do toga moglo doći.

Istaknuvši da Rusija ne smije pobijediti u Ukrajini jer u suprotnom u Europi neće biti sigurnosti - jer nema nikakvih jamstava da će Moskva na tome stati - Macron je izjavio: "Francuska je zemlja koja je provela vojne intervencije, pa tako i u posljednje vrijeme. U Sahelu smo rasporedili nekoliko tisuća vojnika u borbi protiv terorizma koji nam je mogao predstavljati prijetnju. To smo učinili na zahtjev suverenih država. Da su Rusi probili prve crte, da je postojao ukrajinski zahtjev - što danas nije slučaj - mi bismo si legitimno morali postaviti to pitanje. Stoga mislim da isključiti to a priori znači ne naučiti lekcije iz protekle dvije godine".

Ulje na vatru potom je dolio britanski ministar vanjskih poslova David Cameron, rekavši da Ukrajina može koristiti britansko oružje - a Velika Britanija isporučila je i moćne dalekometne projektile Storm Shadow - za napade na ruskom teritoriju. "Ukrajina ima pravo na to. Rusija gađa ukrajinski teritorij i razumljivo je da Ukrajina osjeća potrebu da se zaštiti", rekao je Cameron za Reuters tijekom posjeta Kijevu.

Gabrielius Landsbergis

 Foto Olimpik/Nurphoto Via Afp

‘Bez čizme na tlu‘

Kremlj je promptno reagirao, upozorivši da se radi o vrlo opasnim izjavama i da tako nešto ne bi prošlo bez odlučnog ruskog odgovora, da bi naposljetku ruski vođa Vladimir Putin naložio ministarstvu obrane da provede vojne vježbe s fokusom na "pripremu i raspoređivanje" taktičkog nuklearnog oružja, čemu se odmah pridružila Bjelorusija i započela s provjerom spremnosti svoje vojske za raspoređivanje taktičkog nuklearnog oružja.

U međuvremenu, kako je doznao talijanski Corriere Della Sera, u NATO-ovom planu za Ukrajinu, odnosno u nacrtu dokumenta koji će biti odobren na summitu NATO-a zakazanom u Washingtonu za 9. do 11. srpnja, jasno je naglašeno da NATO neće slati vojnike svojih članica u borbe u toj zemlji. "Bez čizme na tlu", poručeno je, kako je prenio talijanski list.

Ipak, unatoč tome, u Litvi - članici NATO-a koja je sa svojim baltičkim susjedima i Poljskom bila najglasnija u upozorenjima o opasnosti koja prijeti iz Moskve, godinama prije Putinove invazije punog opsega na Ukrajinu - razmišljaju drugačije, odnosno isto kao i Macron i Cameron, iako i u Vilniusu govore o neborbenim zadaćama zapadnih saveznika.

Litavski ministar vanjskih poslova, Gabrielius Landsbergis, nakon sastanka sa svojim britanskim kolegom, za The Guardian je iznio izglede za to da ad hoc koalicija zapadnih zemalja pošalje osoblje za vojnu obuku u Ukrajinu uz potporu kopnene protuzračne obrane, poručivši da je njegova zemlja za. Landsbergis je također podržao stav Camerona o ukrajinskom korištenju britanskog oružja unutar ruskog teritorija.

Landsbergis, koji već četiri godine obnaša funkciju litavskog šefa diplomacije, već duže vrijeme poziva na oštrije mjere protiv Rusije, no njegovi posljednji komentari pokazuju da u dijelu Europe doista postoji podrška za odlučnije ‘pokazivanje mišića‘ Kremlju, za što se prvi založio francuski predsjednik.

Obuka Ukrajinaca u Ukrajini

"Naše vojne snage su obučavale Ukrajince u Ukrajini prije rata i to smo radili mnogo godina. Dakle, povratak ovoj tradiciji mogao bi biti sasvim izvediv", rekao je Landsbergis. "To bi mogao biti prvi korak u inicijativi predsjednika Macrona", dodao je. Također je ustvrdio da bi obuka ukrajinskih snaga u samoj Ukrajini bila puno praktičnija od obuke na teritoriju članica NATO-a. "Ne morate ih prevoziti cijelim putem. Tamo imate sve što im treba", rekao je Landsbergis.

No, litavski ministar vanjskih poslova otišao je i korak dalje, rekavši kako bi se zapadne trenere, kao dio koalicije za obuku Ukrajinaca u Ukrajini, moglo štititi sustavima protuzračne obrane što implicira, kako je rekao, da bi se dio ukrajinskog neba mogao braniti protuzračnom obranom. On smatra da bi se tim potezom "poručilo Putinu da nije na njemu da odlučuje o načinu na koji ćemo pomoći Ukrajini. Umjesto toga, vidjet ćemo što je potrebno i prilagodit ćemo se situaciji jer situacija ne ide na bolje".

Litavski parlament, kako je rekao, već je dao vladi mandat za obuku unutar Ukrajine, ali ističe da bi to bilo najbolje učiniti u sklopu veće koalicije. Landsbergis je rekao i da su Macronove primjedbe upalile jer je Kremlj promijenio svoje kalkulacije.

Gabrielius Landsbergis tijekom boravka u Velikoj Britaniji govorio je i za The Times, pri čemu je upozorio i na prijetnju Bjelorusije. Litva se, kako je rekao, priprema za moguću eskalaciju napetosti s tom susjednom zemljom, inače najvećim ruskim saveznikom u Europi.

Bjelorusija je prošlog mjeseca optužila Vilnius da svojim borbenim bespilotnim letjelicama cilja bjelorusku prijestolnicu Minsk, što je Litva odbacila kao apsurdnu tvrdnju. Optužba je uslijedila ubrzo nakon što je bjeloruski diktator Aleksandar Lukašenko otvoreno govorio o potencijalnom napadu na koridor Suwalki, uski pojas kopna od 100-tinjak kilometara koji se proteže granicom između Poljske i Litve i koji mnogi smatraju ‘Ahilovom petom NATO saveza‘.

"Ovakve stvari slušamo gotovo svaki tjedan. I ne mislim da je slučajnost što se to sada događa", rekao je Landsbergis.

Prijetnja Bjelorusije

On ističe da Bjelorusija nema nikakvog stvarnog razloga da napadne Litvu, bilo izravno ili putem hibridnog ratovanja, te da njezine akcije gotovo sigurno koordinira Rusija. "Mogli bi ovo iskoristiti za neku vrstu eskalacije. Mislim da postoji dosta visoka razina koordinacije u tome. U ovom bi slučaju Minsk vjerojatno funkcionirao kao produžetak Moskve. Nije u njihovom interesu da eskaliraju, ali bi mogli biti prisiljeni učiniti određene stvari", ocijenio je.

Udar Storm Shadow raketama

 East2west News/Willwest News/Profimedia/East2west News/willwest News/profimedia

Koridor Suwalki razdvaja rusku eksklavu Kalinjingrad od Bjelorusije. U slučaju da ga tijekom eventualnog sukoba s NATO-om zauzme Rusija, Litva i njezine baltičke susjede Estonija i Latvija ostale bi bez kopnene veze s europskim partnerima.

Lukašenko je na bjeloruskoj državnoj televiziji još u ožujku upitao vojnog zapovjednika mogu li njegove snage zadržati teritorij u slučaju oružanog sukoba. "Sve akcije su isplanirane, razrađuju se pitanja borbene spremnosti i priprema (vojno) osoblje", odgovorio je zapovjednik.

Iako Bjelorusija nije rasporedila svoje snage u Ukrajinu, dopustila je Rusiji da izvodi raketne napade sa svog teritorija. Moskva je također rasporedila taktičke nuklearne bojeve glave u Bjelorusiju prošle godine uslijed rastućih napetosti sa Zapadom. Litva s populacijom od tek 2,8 milijuna ljudi je, pak, jedna od najglasnijih pristaša Ukrajine otkako je Rusija započela invaziju u veljači 2022. godine

Osim prijetnje izravne vojne invazije, Landsbergis je rekao da se Litva već bori s hibridnim ratom Kremlja. "Aktivnost raste, očito se radi o eskalaciji i moramo biti spremni uhvatiti se u koštac s tim. I to pokazati jer NATO savez također vidi hibridne prijetnje kao dio svoje domene", rekao je.

NATO je prošlog tjedna ocijenio da su Litva i šest drugih država članica saveza, uključujući Veliku Britaniju i Njemačku, na meti "zloćudnih" ruskih aktivnosti kao što su dezinformacije, sabotaže, činovi nasilja, kibernetičko i elektroničko ometanje te druge hibridne operacije.

---

Putin: Naše snage su u stanju borbene pripravnosti

Ruski predsjednik Vladimir Putin je tijekom obilježavanja pobjede Sovjetskog Saveza nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu optužio Zapad da riskira globalni sukob i poručio da nikome neće biti dopušteno prijetiti najvećoj svjetskoj nuklearnoj sili. Putin je optužio "arogantne" zapadne elite da zaboravljaju odlučujuću ulogu koju je Sovjetski Savez odigrao u porazu nacističke Njemačke te da potiču sukobe diljem svijeta, izvijestio je Reuters.

"Znamo do čega vodi neumjerenost u takvim ambicijama. Rusija će učiniti sve da spriječi globalni sukob", rekao je Putin na Crvenom trgu. "Ali u isto vrijeme nećemo dopustiti da nam itko prijeti. Naše strateške snage uvijek su u stanju borbene pripravnosti".

U izjavi objavljenoj u četvrtak naveo je kako nema ničeg neobičnog u planiranoj vježbi koja uključuje vježbu raspoređivanja taktičkog nuklearnog oružja. "Ovdje nema ničeg neobičnog, ovo je planirani posao", rekao je Putin. Kremlj navodi da je ta izjava izrečena 7. svibnja.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NOVA ESKALACIJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => NOVA ESKALACIJA 0 8016 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-05-09 19:44:37 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Tomislav Šoštarić/JL [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-05-09 19:57:30 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-05-09 19:57:10 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Ideja koja je užasnula i Europu i Kremlj ipak nije odbačena, članica NATO-a spremna za dosad nezamisliv potez! page_title=Ideja koja je užasnula i Europu i Kremlj ipak nije odbačena, članica NATO-a spremna za dosad nezamisliv potez! [metakey] => Kremlj, [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/05\/09\/27052718.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/09\/27056779.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Remko De Waal\/Afp","Kenzo Tribouillard\/Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

NATO vje\u017eba, ilustrativna fotografija<\/p>","

Gabrielus Landsbergis<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1357","hd_27052718_1920.jpg":"1920x1080","k_27052718_1280.jpg":"1280x1280","k_27052718_1024.jpg":"1024x1024","k_27052718_640.jpg":"640x640","k_27052718_480.jpg":"480x480","k_27052718_340.jpg":"340x340","k_27052718_220.jpg":"220x220","o_27052718_1280.jpg":"1280x904","o_27052718_1024.jpg":"1024x723","o_27052718_640.jpg":"640x452","o_27052718_480.jpg":"480x339","o_27052718_340.jpg":"340x240","o_27052718_220.jpg":"220x155","h_27052718_1280.jpg":"1280x854","h_27052718_1024.jpg":"1024x683","h_27052718_640.jpg":"640x427","h_27052718_480.jpg":"480x320","h_27052718_340.jpg":"340x227","h_27052718_220.jpg":"220x147","pp_27052718_1280.jpg":"1280x1628","pp_27052718_1024.jpg":"1024x1303","pp_27052718_640.jpg":"640x814","pp_27052718_480.jpg":"480x611","pp_27052718_340.jpg":"340x432","pp_27052718_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_27056779_1920.jpg":"1920x1080","k_27056779_1280.jpg":"1280x1280","k_27056779_1024.jpg":"1024x1024","k_27056779_640.jpg":"640x640","k_27056779_480.jpg":"480x480","k_27056779_340.jpg":"340x340","k_27056779_220.jpg":"220x220","o_27056779_1280.jpg":"1280x853","o_27056779_1024.jpg":"1024x682","o_27056779_640.jpg":"640x426","o_27056779_480.jpg":"480x320","o_27056779_340.jpg":"340x226","o_27056779_220.jpg":"220x146","h_27056779_1280.jpg":"1280x854","h_27056779_1024.jpg":"1024x683","h_27056779_640.jpg":"640x427","h_27056779_480.jpg":"480x320","h_27056779_340.jpg":"340x227","h_27056779_220.jpg":"220x147","pp_27056779_1280.jpg":"1280x1628","pp_27056779_1024.jpg":"1024x1303","pp_27056779_640.jpg":"640x814","pp_27056779_480.jpg":"480x611","pp_27056779_340.jpg":"340x432","pp_27056779_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 6114078 Threads: 87 Questions: 1105968813 Slow queries: 0 Opens: 204586 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 180.888 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9907383 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/ideja-koja-je-uzasnula-i-europu-i-kremlj-ipak-nije-odbacena-clanica-nato-a-spremna-za-dosad-nezamisliv-potez-1387422 [printLink] => /vijesti/svijet/ideja-koja-je-uzasnula-i-europu-i-kremlj-ipak-nije-odbacena-clanica-nato-a-spremna-za-dosad-nezamisliv-potez-1387422?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 250127 [name] => Kremlj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kremlj [link] => /tag/kremlj ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NOVA ESKALACIJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ideja koja je užasnula i Europu i Kremlj ipak nije odbačena, članica NATO-a spremna za dosad nezamisliv potez! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-18-25-54-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/09/27052718.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Remko De Waal/Afp [mainImageDesc] =>

NATO vježba, ilustrativna fotografija

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/09/27052718.jpg [title] =>

NATO vježba, ilustrativna fotografija

Remko De Waal/Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/09/27056779.jpg [title] =>

Gabrielus Landsbergis

Kenzo Tribouillard/Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron krajem veljače izjavio kako se ne može isključiti slanje zapadnih vojnih snaga u Ukrajinu te izazvao ushit u Kijevu, paniku među zapadnim saveznicima - u prvom redu europskim - i gnjev u Moskvi, ubrzo je postalo jasno da unatoč poruci većine europskih saveznika kako tako nešto ne dolazi u obzir, ideja nije pala na posve jalovo tlo, piše Jutarnji list. 

Iako je potom šef diplomacije Stephane Sejourne brže-bolje pokušao ‘sanirati štetu‘ objašnjenjem da je Macron zapravo želio reći da bi njegova zemlja mogla poslati vojnike s neborbenom ulogom u Ukrajinu, Macron je početkom mjeseca u velikom intervjuu za The Economist, upitan ostaje li pri svojim riječima s kraja veljače, odgovorio "apsolutno" i čak iznio uvjet pod kojima bi do toga moglo doći.

Istaknuvši da Rusija ne smije pobijediti u Ukrajini jer u suprotnom u Europi neće biti sigurnosti - jer nema nikakvih jamstava da će Moskva na tome stati - Macron je izjavio: "Francuska je zemlja koja je provela vojne intervencije, pa tako i u posljednje vrijeme. U Sahelu smo rasporedili nekoliko tisuća vojnika u borbi protiv terorizma koji nam je mogao predstavljati prijetnju. To smo učinili na zahtjev suverenih država. Da su Rusi probili prve crte, da je postojao ukrajinski zahtjev - što danas nije slučaj - mi bismo si legitimno morali postaviti to pitanje. Stoga mislim da isključiti to a priori znači ne naučiti lekcije iz protekle dvije godine".

Ulje na vatru potom je dolio britanski ministar vanjskih poslova David Cameron, rekavši da Ukrajina može koristiti britansko oružje - a Velika Britanija isporučila je i moćne dalekometne projektile Storm Shadow - za napade na ruskom teritoriju. "Ukrajina ima pravo na to. Rusija gađa ukrajinski teritorij i razumljivo je da Ukrajina osjeća potrebu da se zaštiti", rekao je Cameron za Reuters tijekom posjeta Kijevu.

Gabrielius Landsbergis

 Foto Olimpik/Nurphoto Via Afp

‘Bez čizme na tlu‘

Kremlj je promptno reagirao, upozorivši da se radi o vrlo opasnim izjavama i da tako nešto ne bi prošlo bez odlučnog ruskog odgovora, da bi naposljetku ruski vođa Vladimir Putin naložio ministarstvu obrane da provede vojne vježbe s fokusom na "pripremu i raspoređivanje" taktičkog nuklearnog oružja, čemu se odmah pridružila Bjelorusija i započela s provjerom spremnosti svoje vojske za raspoređivanje taktičkog nuklearnog oružja.

U međuvremenu, kako je doznao talijanski Corriere Della Sera, u NATO-ovom planu za Ukrajinu, odnosno u nacrtu dokumenta koji će biti odobren na summitu NATO-a zakazanom u Washingtonu za 9. do 11. srpnja, jasno je naglašeno da NATO neće slati vojnike svojih članica u borbe u toj zemlji. "Bez čizme na tlu", poručeno je, kako je prenio talijanski list.

Ipak, unatoč tome, u Litvi - članici NATO-a koja je sa svojim baltičkim susjedima i Poljskom bila najglasnija u upozorenjima o opasnosti koja prijeti iz Moskve, godinama prije Putinove invazije punog opsega na Ukrajinu - razmišljaju drugačije, odnosno isto kao i Macron i Cameron, iako i u Vilniusu govore o neborbenim zadaćama zapadnih saveznika.

Litavski ministar vanjskih poslova, Gabrielius Landsbergis, nakon sastanka sa svojim britanskim kolegom, za The Guardian je iznio izglede za to da ad hoc koalicija zapadnih zemalja pošalje osoblje za vojnu obuku u Ukrajinu uz potporu kopnene protuzračne obrane, poručivši da je njegova zemlja za. Landsbergis je također podržao stav Camerona o ukrajinskom korištenju britanskog oružja unutar ruskog teritorija.

Landsbergis, koji već četiri godine obnaša funkciju litavskog šefa diplomacije, već duže vrijeme poziva na oštrije mjere protiv Rusije, no njegovi posljednji komentari pokazuju da u dijelu Europe doista postoji podrška za odlučnije ‘pokazivanje mišića‘ Kremlju, za što se prvi založio francuski predsjednik.

Obuka Ukrajinaca u Ukrajini

"Naše vojne snage su obučavale Ukrajince u Ukrajini prije rata i to smo radili mnogo godina. Dakle, povratak ovoj tradiciji mogao bi biti sasvim izvediv", rekao je Landsbergis. "To bi mogao biti prvi korak u inicijativi predsjednika Macrona", dodao je. Također je ustvrdio da bi obuka ukrajinskih snaga u samoj Ukrajini bila puno praktičnija od obuke na teritoriju članica NATO-a. "Ne morate ih prevoziti cijelim putem. Tamo imate sve što im treba", rekao je Landsbergis.

No, litavski ministar vanjskih poslova otišao je i korak dalje, rekavši kako bi se zapadne trenere, kao dio koalicije za obuku Ukrajinaca u Ukrajini, moglo štititi sustavima protuzračne obrane što implicira, kako je rekao, da bi se dio ukrajinskog neba mogao braniti protuzračnom obranom. On smatra da bi se tim potezom "poručilo Putinu da nije na njemu da odlučuje o načinu na koji ćemo pomoći Ukrajini. Umjesto toga, vidjet ćemo što je potrebno i prilagodit ćemo se situaciji jer situacija ne ide na bolje".

Litavski parlament, kako je rekao, već je dao vladi mandat za obuku unutar Ukrajine, ali ističe da bi to bilo najbolje učiniti u sklopu veće koalicije. Landsbergis je rekao i da su Macronove primjedbe upalile jer je Kremlj promijenio svoje kalkulacije.

Gabrielius Landsbergis tijekom boravka u Velikoj Britaniji govorio je i za The Times, pri čemu je upozorio i na prijetnju Bjelorusije. Litva se, kako je rekao, priprema za moguću eskalaciju napetosti s tom susjednom zemljom, inače najvećim ruskim saveznikom u Europi.

Bjelorusija je prošlog mjeseca optužila Vilnius da svojim borbenim bespilotnim letjelicama cilja bjelorusku prijestolnicu Minsk, što je Litva odbacila kao apsurdnu tvrdnju. Optužba je uslijedila ubrzo nakon što je bjeloruski diktator Aleksandar Lukašenko otvoreno govorio o potencijalnom napadu na koridor Suwalki, uski pojas kopna od 100-tinjak kilometara koji se proteže granicom između Poljske i Litve i koji mnogi smatraju ‘Ahilovom petom NATO saveza‘.

"Ovakve stvari slušamo gotovo svaki tjedan. I ne mislim da je slučajnost što se to sada događa", rekao je Landsbergis.

Prijetnja Bjelorusije

On ističe da Bjelorusija nema nikakvog stvarnog razloga da napadne Litvu, bilo izravno ili putem hibridnog ratovanja, te da njezine akcije gotovo sigurno koordinira Rusija. "Mogli bi ovo iskoristiti za neku vrstu eskalacije. Mislim da postoji dosta visoka razina koordinacije u tome. U ovom bi slučaju Minsk vjerojatno funkcionirao kao produžetak Moskve. Nije u njihovom interesu da eskaliraju, ali bi mogli biti prisiljeni učiniti određene stvari", ocijenio je.

Udar Storm Shadow raketama

 East2west News/Willwest News/Profimedia/East2west News/willwest News/profimedia

Koridor Suwalki razdvaja rusku eksklavu Kalinjingrad od Bjelorusije. U slučaju da ga tijekom eventualnog sukoba s NATO-om zauzme Rusija, Litva i njezine baltičke susjede Estonija i Latvija ostale bi bez kopnene veze s europskim partnerima.

Lukašenko je na bjeloruskoj državnoj televiziji još u ožujku upitao vojnog zapovjednika mogu li njegove snage zadržati teritorij u slučaju oružanog sukoba. "Sve akcije su isplanirane, razrađuju se pitanja borbene spremnosti i priprema (vojno) osoblje", odgovorio je zapovjednik.

Iako Bjelorusija nije rasporedila svoje snage u Ukrajinu, dopustila je Rusiji da izvodi raketne napade sa svog teritorija. Moskva je također rasporedila taktičke nuklearne bojeve glave u Bjelorusiju prošle godine uslijed rastućih napetosti sa Zapadom. Litva s populacijom od tek 2,8 milijuna ljudi je, pak, jedna od najglasnijih pristaša Ukrajine otkako je Rusija započela invaziju u veljači 2022. godine

Osim prijetnje izravne vojne invazije, Landsbergis je rekao da se Litva već bori s hibridnim ratom Kremlja. "Aktivnost raste, očito se radi o eskalaciji i moramo biti spremni uhvatiti se u koštac s tim. I to pokazati jer NATO savez također vidi hibridne prijetnje kao dio svoje domene", rekao je.

NATO je prošlog tjedna ocijenio da su Litva i šest drugih država članica saveza, uključujući Veliku Britaniju i Njemačku, na meti "zloćudnih" ruskih aktivnosti kao što su dezinformacije, sabotaže, činovi nasilja, kibernetičko i elektroničko ometanje te druge hibridne operacije.

---

Putin: Naše snage su u stanju borbene pripravnosti

Ruski predsjednik Vladimir Putin je tijekom obilježavanja pobjede Sovjetskog Saveza nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu optužio Zapad da riskira globalni sukob i poručio da nikome neće biti dopušteno prijetiti najvećoj svjetskoj nuklearnoj sili. Putin je optužio "arogantne" zapadne elite da zaboravljaju odlučujuću ulogu koju je Sovjetski Savez odigrao u porazu nacističke Njemačke te da potiču sukobe diljem svijeta, izvijestio je Reuters.

"Znamo do čega vodi neumjerenost u takvim ambicijama. Rusija će učiniti sve da spriječi globalni sukob", rekao je Putin na Crvenom trgu. "Ali u isto vrijeme nećemo dopustiti da nam itko prijeti. Naše strateške snage uvijek su u stanju borbene pripravnosti".

U izjavi objavljenoj u četvrtak naveo je kako nema ničeg neobičnog u planiranoj vježbi koja uključuje vježbu raspoređivanja taktičkog nuklearnog oružja. "Ovdje nema ničeg neobičnog, ovo je planirani posao", rekao je Putin. Kremlj navodi da je ta izjava izrečena 7. svibnja.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Remko De Waal/Afp Kenzo Tribouillard/Afp
Remko De Waal/Afp

NATO vježba, ilustrativna fotografija

Kenzo Tribouillard/Afp

Gabrielus Landsbergis

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/ideja-koja-je-uzasnula-i-europu-i-kremlj-ipak-nije-odbacena-clanica-nato-a-spremna-za-dosad-nezamisliv-potez-1387422 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9062ed09f65cd28d1c60d09645fcf58da101a530 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ideja+koja+je+u%C5%BEasnula+i+Europu+i+Kremlj+ipak+nije+odba%C4%8Dena%2C+%C4%8Dlanica+NATO-a+spremna+za+dosad+nezamisliv+potez%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fideja-koja-je-uzasnula-i-europu-i-kremlj-ipak-nije-odbacena-clanica-nato-a-spremna-za-dosad-nezamisliv-potez-1387422 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fideja-koja-je-uzasnula-i-europu-i-kremlj-ipak-nije-odbacena-clanica-nato-a-spremna-za-dosad-nezamisliv-potez-1387422 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NOVA ESKALACIJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
SvijetNOVA ESKALACIJA

Ideja koja je užasnula i Europu i Kremlj ipak nije odbačena, članica NATO-a spremna za dosad nezamisliv potez!

Piše Tomislav Šoštarić/JL
9. svibnja 2024. - 21:57

Nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron krajem veljače izjavio kako se ne može isključiti slanje zapadnih vojnih snaga u Ukrajinu te izazvao ushit u Kijevu, paniku među zapadnim saveznicima - u prvom redu europskim - i gnjev u Moskvi, ubrzo je postalo jasno da unatoč poruci većine europskih saveznika kako tako nešto ne dolazi u obzir, ideja nije pala na posve jalovo tlo, piše Jutarnji list. 

Iako je potom šef diplomacije Stephane Sejourne brže-bolje pokušao ‘sanirati štetu‘ objašnjenjem da je Macron zapravo želio reći da bi njegova zemlja mogla poslati vojnike s neborbenom ulogom u Ukrajinu, Macron je početkom mjeseca u velikom intervjuu za The Economist, upitan ostaje li pri svojim riječima s kraja veljače, odgovorio "apsolutno" i čak iznio uvjet pod kojima bi do toga moglo doći.

Istaknuvši da Rusija ne smije pobijediti u Ukrajini jer u suprotnom u Europi neće biti sigurnosti - jer nema nikakvih jamstava da će Moskva na tome stati - Macron je izjavio: "Francuska je zemlja koja je provela vojne intervencije, pa tako i u posljednje vrijeme. U Sahelu smo rasporedili nekoliko tisuća vojnika u borbi protiv terorizma koji nam je mogao predstavljati prijetnju. To smo učinili na zahtjev suverenih država. Da su Rusi probili prve crte, da je postojao ukrajinski zahtjev - što danas nije slučaj - mi bismo si legitimno morali postaviti to pitanje. Stoga mislim da isključiti to a priori znači ne naučiti lekcije iz protekle dvije godine".

Ulje na vatru potom je dolio britanski ministar vanjskih poslova David Cameron, rekavši da Ukrajina može koristiti britansko oružje - a Velika Britanija isporučila je i moćne dalekometne projektile Storm Shadow - za napade na ruskom teritoriju. "Ukrajina ima pravo na to. Rusija gađa ukrajinski teritorij i razumljivo je da Ukrajina osjeća potrebu da se zaštiti", rekao je Cameron za Reuters tijekom posjeta Kijevu.

Gabrielius Landsbergis

 Foto Olimpik/Nurphoto Via Afp

‘Bez čizme na tlu‘

Kremlj je promptno reagirao, upozorivši da se radi o vrlo opasnim izjavama i da tako nešto ne bi prošlo bez odlučnog ruskog odgovora, da bi naposljetku ruski vođa Vladimir Putin naložio ministarstvu obrane da provede vojne vježbe s fokusom na "pripremu i raspoređivanje" taktičkog nuklearnog oružja, čemu se odmah pridružila Bjelorusija i započela s provjerom spremnosti svoje vojske za raspoređivanje taktičkog nuklearnog oružja.

U međuvremenu, kako je doznao talijanski Corriere Della Sera, u NATO-ovom planu za Ukrajinu, odnosno u nacrtu dokumenta koji će biti odobren na summitu NATO-a zakazanom u Washingtonu za 9. do 11. srpnja, jasno je naglašeno da NATO neće slati vojnike svojih članica u borbe u toj zemlji. "Bez čizme na tlu", poručeno je, kako je prenio talijanski list.

Ipak, unatoč tome, u Litvi - članici NATO-a koja je sa svojim baltičkim susjedima i Poljskom bila najglasnija u upozorenjima o opasnosti koja prijeti iz Moskve, godinama prije Putinove invazije punog opsega na Ukrajinu - razmišljaju drugačije, odnosno isto kao i Macron i Cameron, iako i u Vilniusu govore o neborbenim zadaćama zapadnih saveznika.

Litavski ministar vanjskih poslova, Gabrielius Landsbergis, nakon sastanka sa svojim britanskim kolegom, za The Guardian je iznio izglede za to da ad hoc koalicija zapadnih zemalja pošalje osoblje za vojnu obuku u Ukrajinu uz potporu kopnene protuzračne obrane, poručivši da je njegova zemlja za. Landsbergis je također podržao stav Camerona o ukrajinskom korištenju britanskog oružja unutar ruskog teritorija.

Landsbergis, koji već četiri godine obnaša funkciju litavskog šefa diplomacije, već duže vrijeme poziva na oštrije mjere protiv Rusije, no njegovi posljednji komentari pokazuju da u dijelu Europe doista postoji podrška za odlučnije ‘pokazivanje mišića‘ Kremlju, za što se prvi založio francuski predsjednik.

Obuka Ukrajinaca u Ukrajini

"Naše vojne snage su obučavale Ukrajince u Ukrajini prije rata i to smo radili mnogo godina. Dakle, povratak ovoj tradiciji mogao bi biti sasvim izvediv", rekao je Landsbergis. "To bi mogao biti prvi korak u inicijativi predsjednika Macrona", dodao je. Također je ustvrdio da bi obuka ukrajinskih snaga u samoj Ukrajini bila puno praktičnija od obuke na teritoriju članica NATO-a. "Ne morate ih prevoziti cijelim putem. Tamo imate sve što im treba", rekao je Landsbergis.

No, litavski ministar vanjskih poslova otišao je i korak dalje, rekavši kako bi se zapadne trenere, kao dio koalicije za obuku Ukrajinaca u Ukrajini, moglo štititi sustavima protuzračne obrane što implicira, kako je rekao, da bi se dio ukrajinskog neba mogao braniti protuzračnom obranom. On smatra da bi se tim potezom "poručilo Putinu da nije na njemu da odlučuje o načinu na koji ćemo pomoći Ukrajini. Umjesto toga, vidjet ćemo što je potrebno i prilagodit ćemo se situaciji jer situacija ne ide na bolje".

Litavski parlament, kako je rekao, već je dao vladi mandat za obuku unutar Ukrajine, ali ističe da bi to bilo najbolje učiniti u sklopu veće koalicije. Landsbergis je rekao i da su Macronove primjedbe upalile jer je Kremlj promijenio svoje kalkulacije.

Gabrielius Landsbergis tijekom boravka u Velikoj Britaniji govorio je i za The Times, pri čemu je upozorio i na prijetnju Bjelorusije. Litva se, kako je rekao, priprema za moguću eskalaciju napetosti s tom susjednom zemljom, inače najvećim ruskim saveznikom u Europi.

Bjelorusija je prošlog mjeseca optužila Vilnius da svojim borbenim bespilotnim letjelicama cilja bjelorusku prijestolnicu Minsk, što je Litva odbacila kao apsurdnu tvrdnju. Optužba je uslijedila ubrzo nakon što je bjeloruski diktator Aleksandar Lukašenko otvoreno govorio o potencijalnom napadu na koridor Suwalki, uski pojas kopna od 100-tinjak kilometara koji se proteže granicom između Poljske i Litve i koji mnogi smatraju ‘Ahilovom petom NATO saveza‘.

"Ovakve stvari slušamo gotovo svaki tjedan. I ne mislim da je slučajnost što se to sada događa", rekao je Landsbergis.

Prijetnja Bjelorusije

On ističe da Bjelorusija nema nikakvog stvarnog razloga da napadne Litvu, bilo izravno ili putem hibridnog ratovanja, te da njezine akcije gotovo sigurno koordinira Rusija. "Mogli bi ovo iskoristiti za neku vrstu eskalacije. Mislim da postoji dosta visoka razina koordinacije u tome. U ovom bi slučaju Minsk vjerojatno funkcionirao kao produžetak Moskve. Nije u njihovom interesu da eskaliraju, ali bi mogli biti prisiljeni učiniti određene stvari", ocijenio je.

Udar Storm Shadow raketama

 East2west News/Willwest News/Profimedia/East2west News/willwest News/profimedia

Koridor Suwalki razdvaja rusku eksklavu Kalinjingrad od Bjelorusije. U slučaju da ga tijekom eventualnog sukoba s NATO-om zauzme Rusija, Litva i njezine baltičke susjede Estonija i Latvija ostale bi bez kopnene veze s europskim partnerima.

Lukašenko je na bjeloruskoj državnoj televiziji još u ožujku upitao vojnog zapovjednika mogu li njegove snage zadržati teritorij u slučaju oružanog sukoba. "Sve akcije su isplanirane, razrađuju se pitanja borbene spremnosti i priprema (vojno) osoblje", odgovorio je zapovjednik.

Iako Bjelorusija nije rasporedila svoje snage u Ukrajinu, dopustila je Rusiji da izvodi raketne napade sa svog teritorija. Moskva je također rasporedila taktičke nuklearne bojeve glave u Bjelorusiju prošle godine uslijed rastućih napetosti sa Zapadom. Litva s populacijom od tek 2,8 milijuna ljudi je, pak, jedna od najglasnijih pristaša Ukrajine otkako je Rusija započela invaziju u veljači 2022. godine

Osim prijetnje izravne vojne invazije, Landsbergis je rekao da se Litva već bori s hibridnim ratom Kremlja. "Aktivnost raste, očito se radi o eskalaciji i moramo biti spremni uhvatiti se u koštac s tim. I to pokazati jer NATO savez također vidi hibridne prijetnje kao dio svoje domene", rekao je.

NATO je prošlog tjedna ocijenio da su Litva i šest drugih država članica saveza, uključujući Veliku Britaniju i Njemačku, na meti "zloćudnih" ruskih aktivnosti kao što su dezinformacije, sabotaže, činovi nasilja, kibernetičko i elektroničko ometanje te druge hibridne operacije.

Putin: Naše snage su u stanju borbene pripravnosti

Ruski predsjednik Vladimir Putin je tijekom obilježavanja pobjede Sovjetskog Saveza nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu optužio Zapad da riskira globalni sukob i poručio da nikome neće biti dopušteno prijetiti najvećoj svjetskoj nuklearnoj sili. Putin je optužio "arogantne" zapadne elite da zaboravljaju odlučujuću ulogu koju je Sovjetski Savez odigrao u porazu nacističke Njemačke te da potiču sukobe diljem svijeta, izvijestio je Reuters.

"Znamo do čega vodi neumjerenost u takvim ambicijama. Rusija će učiniti sve da spriječi globalni sukob", rekao je Putin na Crvenom trgu. "Ali u isto vrijeme nećemo dopustiti da nam itko prijeti. Naše strateške snage uvijek su u stanju borbene pripravnosti".

U izjavi objavljenoj u četvrtak naveo je kako nema ničeg neobičnog u planiranoj vježbi koja uključuje vježbu raspoređivanja taktičkog nuklearnog oružja. "Ovdje nema ničeg neobičnog, ovo je planirani posao", rekao je Putin. Kremlj navodi da je ta izjava izrečena 7. svibnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 20:25