StoryEditorOCM
RegijaKGB mu za petama

Mladi Andrej već je mjesecima zatočen u beogradskom zatvoru: ‘Ne šaljite me kući molim vas! Tamo me čeka smrt!‘

Piše DW
21. veljače 2024. - 08:41

Bjeloruski redatelj, novinar i politički aktivist Andrej Gnjot već je četiri mjeseca u Okružnom zatvoru u Beogradu, gdje čeka moguće izručenje Bjelorusiji. Izručenje se traži zbog navodne utaje poreza, kako stoji u Interpolovoj tjeralici, a Gnjot tvrdi da je žrtva političkog progona jer je protivnik bjeloruskog režima.

On je nakon predsjedničkih izbora u Bjelorusiji 2020. osnovao Slobodnu udrugu sportaša Bjelorusije, koju KGB smatra ‘ekstremističkom formacijom‘.

Gnjot je u ponedjeljak svjedočio na Apelacionom sudu u Beogradu i tada je prvi put priznao da je jedan od osnivača te organizacije. Ranije to nije učinio zbog straha od odmazde.

- Ja sam kreirao logo, ja sam pokrenuo Instagram stranicu, ja sam idejni vođa organizacije. Uspjeli smo ono što ni političari nisu uspjeli – uzeli smo diktatoru jednu fotelju, rekao je Gnjot. Naime, zbog te je organizacije Bjelorusiji oduzeto domaćinstvo Svjetskog prvenstva u hokeju te je Međunarodni olimpijski odbor suspendirao financiranje bjeloruskog Nacionalnog olimpijskog odbora, na čijem je čelu bio predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko, piše Deutsche Welle.

Odvjetnik organizacije Aleksandar Danilevič je osuđen na deset godina zatvora, a osvete je bilo i prema drugim članovima.

Kada je Bjelorusija saznala da je Gnjot sudjelovao i u oporbenim aktivnostima, pobjegao je najprije u Rusiju, a onda na Tajland. U Srbiju je stigao prošle godine na službeno putovanje, a nije znao da je za njim izdana i međunarodna tjeralica. Zadržan je već u zračnoj luci. Viši sud je donio odluku da su ispunjeni uvjeti da ga se izruči Bjelorusiji, ali je Gnjotov odvjetnički tim podnio žalbu. Smatraju da sam Gnjot nije saslušan i da postoje dokazi da u Bjelorusiji neće imati humani tretman.

- U bjeloruskim zatvorima nalazi se više od 1.600 političkih zatvorenika. U kakvom su stanju – mi to ne znamo. U Bjelorusiji me čeka mučenička smrt. U Bjelorusiji nema zakona, nema zaštite i nema neovisnog sudstva. Svatko tko je protiv vlasti, ima se zatvoriti, mučiti i ponižavati. Diktatura u Bjelorusiji je do lakata u krvi i moj život je u vašim rukama. Srbija ne treba imati krvave ruke zbog bjeloruskih vlasti, rekao je Gnjot i dodao da ne bi htio imati istu sudbinu kao Aleksej Navaljni u Rusiji, prenosi Deutsche Welle.

Bjelorusija ga tereti za utaju poreza u vrijednosti od 300.000 eura, no on tvrdi da je to samo krinka za političke procese te da je bjeloruska vlast i ranije koristila isti članak poreznog zakona za obračun s neistomišljenicima. Njegovi odvjetnici tvrde da zakon nema osnovu jer je djelo navodno počinjeno između 2012. i 2018. godine, a zakon na temelju kojega ga gone je stupio na snagu tek 2019.

O Gnjotovom je slučaju obaviješten i Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu. Sada se čeka odluka Apelacionog suda u Beogradu koja bi trebala stići za 20-30 dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 23:29