StoryEditorOCM
Strani nogometČovjek s kišobranom

Hrvati mu uništili karijeru na Wembleyju, poslije je ‘nestao‘. Sada vam je vrlo često ispred nosa, samo to ne znate

Piše Frane Vulas
24. travnja 2024. - 15:23

Prošlo je 17 godina od povijesne pobjede Hrvatske na mitskom Wembleyju nad Engleskom 3:2 u kvalifikacijama za Euro 2008 godine. Tog 21. studenoga 2007. godine Hrvatska je u Londonu zaigrala bez ikakvog imperativa zbog toga što je već ranije osigurala plasman na završni turnir. U to su se očito pouzdali i domaći kojima je i bod bio dovoljan da ispred Rusije izbore drugo mjesto i plasman na Euro. Međutim, momci izbornika Slavena Bilića su im pomrsili planove.

Hrvatska je šokirala Englesku, tadašnjeg izbornika Gordog Albiona Stevea McClarena, ali i cijeli nogometni svijet. Nakon vodstva Hrvatske 2:0, Gordi Albion je izjednačio, ali gol za konačnih 3:2 zabio je Mladen Petrić. Taj pogodak ostavio je moćnu Englesku bez Eura. Unatoč tome što je ostao zapamćen po kišobranu kojeg je držao tijekom te kišne večeri, utakmice, pokisao je nakon susreta bio McClaren. Bio je to prvi Euro koji je Engleska propustila poslije 1984. godine, odnosno prvi propušteni veliki turnir nakon SP-a 1994. godine.

Nogometni savez Engleske (FA) je promptno reagirao i smijenio McClarena čija karijera više nikada nije dosegnula te razine. Poslije je vodio nizozemski Twente (dvaput), njemački Wolfsburg, Nottingham Forest, Derby County (dvaput), Newcastle, QPR, ali uz dužno poštovanje tim klubovima, to više nije bilo na tom nivou. Nekadašnjem treneru Middlesbrougha klupa Engleske bila je vrhunac karijere, a poslije te večeri s Hrvatima na Wembleyju je išla samo nizbrdo.

Zadnje dvije godine se 62-godišnji McClaren ‘svima sakrio ispred nosa‘. Vratio se tamo gdje je već jednom prije Middlesbrougha radio, na poziciju pomoćnog trenera Manchester Uniteda. Nekada je pomagao slavnom sir Alexu Fergusonu. U zadnje dvije sezone McClaren je asistent Nizozemcu Eriku Ten Hagu.

Na klupi Engleske potom je McCLarena naslijedio Talijan Fabio Capello.

image
AFP
image

Steve McClaren u vrijeme dok je bio izbornik Engleske, lijevo od njega je pomoćnik Terry Venables

AFP
image

Steven Gerrard nakon poraza od Hrvatske na Wembleyju 2:3 koji je Englesku ostavio bez plasmana na Euro

AFP
image
AFP
image
AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 20:11