StoryEditorOCM
Hajdukutakmica istine

Ovo su vjerojatni sastavi Hajduka i Dinama, a po vijestima iz Maksimira pred Jakirovićem je važna odluka

30. ožujka 2024. - 14:03

Zoran Vulić bi ih odmah sve sabio ‘u šesnajst‘ i pobijedio dinamovce u prvih 15 (ili može 16, ako ih već sabija u šesnaesterac) minuta. I sve to sjajno hajdučki zvuči, navijački puk ‘bijelih‘ je oduševljen, galvaniziran i nabrijan, ali zna i Vule naš da utakmica traje devedeset i ‘ono rešto/nešto‘ minuta sudačke nadoknade i ako se ne riješi derbi odmah hajdučkim nokautom u prvoj rundi, mogla bi se utakmica protegnuti na sve četiri strane ringa i pobijediti se može i – na poene.

Trener Hajduka Mislav Karoglan lijepo je rekao o suparnicima kako ‘svi protiv Hajduka žele igrati‘ a propos dvojbe hoće li se Martin Baturina pojaviti u suparničkim redovima.

Istina, Karoglan je istaknuo kako nadasve vodi računa o svojoj momčadi, a nemale ga dvojbe muče.

Međutim, ajmo još o Dinamu na početku razglabanja o taktici. Po vijestima iz Maksimira glavno je pitanje kako pozicionirati Stefana Ristovskog za kojeg se očekuje da bude ‘policajac‘ na Livaji. Kuda će sve on za Livajom, dvoji se hoće li do minutaže Mauro Perković ili ipak ne, a volimo usput spomenuti kako je rečeni Perković Tonijev brat, vrsnog košarkaša ‘žutih‘ s Gripa. Oni su Puležani. To samo da naglasimo naša sportska raskrižja i tko sve odakle i za koga igra...

Držeći se Dinama, očekujemo da Šibenčanin Arijan Ademi i već spomenuti Splićanin Baturina, te Metkovac Bruno Petković ponesu igru ‘modrih‘ i oni su glavni aduti Zagrepčana.

image
Ilustracija SD

Brekalo ili ne

U redovima Hajduka velika je dvojba je li Zagrepčanin Josip Brekalo u prvih 11, jer nikako da uhvati korak opterećen ozljedom, te posljedično slabijom formom i trener razbija o tome glavu. Da li početi sa zvijezdom prijelaznog roka koji je figurirao najprije kao povratnik u redove Dinama, a onda se preko noći zaputio u toplije krajeve, na jug, što je pak posebna intriga derbija.

Zato će drugi Zagrepčanin hajdukovac, Dominik Prpić zaigrati na poziciji stopera ‘bijelih‘. Ako je bivši igrač Dinama Filip Uremović i dalje izvan stroja i ne ‘uskrsne‘ li čudesno u sastavu, pitanje drugog stopera riješit će se u dilemi: iskusni Josip Elez ili pak Prpić. Planira se podijeliti minutažu u dva okršaja s ‘modrima‘, pa da Prpić i Elez odigraju po jedan meč u razmaku pet dana. Previše bi za obojicu bilo da nastupe i u subotu i u srijedu. Za ta i takva pregnuća spreman je Zvonimir Šarlija, on može sve.

Ako ne bude Brekala na lijevom krilu, vidimo šansu da se pojavi Lazslo Kleinheisler, a dosad se, znate i sami, nije iskazao. Međutim, u njemu se krije potencijal dodavača i golgetera, umijeće nije upitno kao što jest intenzitet trke i tzv. ‘obavezne igre‘.

Nastupi li Prpić onda neće Šimun Hrgović, jer previše bi bilo mladih odjednom u žarištu ‘pakla‘, ali se postavlja pitanje i kakav će to dvoboj biti Ismael Diallo – Takuro Kaneko? Afričko – azijsko dvoboj također krije zamku derbija. Uz napomenu da bi se na desnom beku ‘bijelih‘ trebao naći Marokanac Fahd Moufi, a on će onda u utrku s Albancem Arberom Hxhom, što je još jedna pikanterija hrvatskog derbija.

Dinamovce pak boli glava kako će Makedonac i Francuzi zaustaviti Marka Livaju i Emira Sahitija?!

Pitate se gdje su Anthony Kalik i Yassine Benrahou? A Leon Dajaku? Da ne spominjemo da je Dino Mikanović kažnjen zbog crvenog kartona... Nikola Kalinić, dakako, u statusu je zlatne rezerve... To je samo dokaz koliko je širok dijapazon kombinacija koje su na raspolaganju treneru Karoglanu i za to obilje materijala zaslužan je Mindaugas Nikoličius; druga je stvar što se može grintati previše je stranaca i ‘staraca‘ ili pak ovaj je ovakav, a onaj onakav. Uvijek se zagleda...

image
Goran Mehkek/Cropix

Odaberi jedan broj...

Kako god, Karoglan može birati i treba samo odabrati pobjedničku kombinaciju. Samo to.

Ista stvar muči i Sergeja Jakirovića i dodatna značajka ovog derbija je što su mačevi nad glavom obojici trenera, nemaju baš puno prostora glede ‘prava na grešku‘. Znaju to i sami, ne trebaju im novinari nametati imperativ.

I još nešto: puno je važnija ova, ligaška utakmica, od dvoboja u srijedu, jer u srijedu se igra samo kup, a to nije - prvenstvo...

Ujedno, na golu Hajduka predviđamo povratak Lovre Kalinića, jer Ivana Lučića smeta koljeno.

Što se tiče suđenja, uz njemačke arbitre o kojima smo već pisali vrijedi napomenuti da ih kontrolira naš – Vlado Svilokos. Naš Vlado iz Siska.

Eminentno poznat i priznat u UEFA sudačkim krugovima, Svilokos je zapravo hrvatski sudački funkcioner broj 1, stiže na derbi direktno iz Londona sa VAR seminara, a bio je kontrolor na utakmicama Lige prvaka Arsenal – Porto, Real Madrid – Celtic i Barcelona – Antwerpen i kad ga vide Daniel Siebert i njegova posada iz Njemačke u poljudskoj sudačkoj kabini osjećat se baš kao da europske kupove sude, pa je i to značajka ove utakmice. Guten tag, herr Siebert, kad mu dođe Svilokos imat će njemački suci poseban "zort" (strahopoštovanje, respekt, op. a.), pa to daje i dodatni efekt hrvatskom derbiju kojega sude – stranci, ali kontrolira hrvatski UEFA dužnosnik!

Samo da eksperiment s inozemcima prođe dobro i da sude tako da ne bude primjedbi ni repova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 14:29