StoryEditorOCM
Hajdukpoljud u 19 sati

Bijeli traže revanš i novo finale Kupa: Kalinić mijenja Livaju, napada i Brekalo, a navijači se nadaju Perišiću

3. travnja 2024. - 06:55

Što to znači "očekujem opušteniji Dinamo", kako je rekao trener Hajduka Mislav Karoglan? Što to znači u smislu taktičke pripreme? Da Dinamo neće biti toliko oprezan i koncentriran da su svi blizu protivničkih igrača u bijelom, da udvajaju i napadaju presingom i prema suparniku i prema lopti. Presing, pritisak na igrače i na loptu, bila je značajka s kojom je Sergej Jakirović parirao "bijelima", u izvedbi svojih - mora se priznati - motiviranih "plavih bluza". Tako žestokim pristupom umnogome je osujetio Hajdukovu igru u subotu.

Kakav nas sad derbi očekuje, u polufinalu kupa, u kojem bi Dinamo, kao, trebao "zaigrati opuštenije"?

Hoće li to biti više prostora za "bijele" i hoće li se Dinamo, osokoljen pobjedom u prvenstvu, u kup-ogledu doista ponašati kudikamo slobodnije? A to bi moglo značiti - razigranije. Što je i dvosjekli mač za "modre", rizik, jer bi time Hajduku podarili više prostora za igru i kreaciju. S Dinamova aspekta, po nama, za njih je najvažnije da im nastupi tandem Baturina Petković i da na sredini terena ore Mišić, da bude veliki miš, odnosno bolje reći mačak, ono što je Dinamu svojedobno bio Brozović.

U Hajduku su pak nakon subote stekli valjda spoznaju da je Diallo potrošio kredite i da je vrijeme za Hrgovića, baš kao što je Moufi opet čvrsto uzeo položaj desnog beka. Ostatak postave prožet je - dilemama.

Treba obuzdati Petkovića

Na primjer, kako formirati stoperski par? Ako su Uremović i Ferro aut, Portugalac doduše uredno sjedi na klupi za pričuve, ali ga nitko ne zaziva, kako probrati dvojicu između Šarlije, Eleza i Prpića? Šarlija ne smije igrati u nedjelju u Rijeci zbog žutih kartona, a to znači da će igrati sad u kupu. Onda je drugi stoper Elez ili pak Prpić. Karoglan ne voli da mu u obrani igraju dvojica mladih istodobno, pa je logično očekivati Eleza. Petković je izvozao i Šarliju i Prpića, pa da vidimo može li ga Elez iskustvom zakočiti. Obuzdati Petka, da ostane bez ispaljenog metka. I da uz nastup Eleza, Hajdukova obrana opet postane – željezna.

U veznom redu spominju se minutaže/povratak Kalika, a u napadu Brekala, a nije sve to lako zadovoljiti. Skrećemo pozornost da je Karoglan govorio kako će imati šest zamjena na raspolaganju, šestu ako budu produžeci (nakon neodlučenog omjera u 90 minuta borbe), pa će i u tom smjeru kombinirati.

image
Ante Čizmić/Cropix

Kako smo ono već naučili, nije toliko važno u kojem ćeš sastavu započeti utakmicu, nego kako je završavaš?! Stoga je dragocjena kalkulacija glede pričuva.

Čak se zaziva da Perišić uđe konačno svojih prvih povratničkih desetak minuta i možda pristupi šutiranju penala, kad dođe do raspucavanja s bijele točke.

Kad nema Livaje, zbog ozljede, jasno je da će u prvih 11 Kalinić kao prva napadačka opcija, a koliko će Nikola moći izdržati polufinalni ogled, može li se računati na njegovih svih 90 ili čak 120 minuta, pitanje je.

Posebna je intriga na krilima, već smo nekoliko puta pisali kako Karoglan na raspolaganju ima petoricu za krilne pozicije: Sahiti, Brekalo, Dajaku, Benrahou i Kleinheisler. I to je blagodat koju mu je omogućio Nikoličius. Njih petorica odlikuju se različitostima, ali nominalno su tu, u konkurenciji da polete s krila. E sad, Karoglan kaže kako preferira da krila napadaju dubinu, to bi se nekad reklo da prodiru do kraja, do crte i onda zavrću, a to je potrebno baš sad kad je u vršku napada Kalinić, sa svojim komparativnim prednostima. Sasvim drugačijim odlikama od onih što krase Livaju.

Ako trener traži krila koja će prodirati, odnosno "napadat dubinu", u tom svjetlu treba gledat i početni sastav.

Misteriozni ‘nestanak‘ Kalika

I još, u sredini, da se vratimo na Kalika, koliko ima mjesta za njegovu minutažu? Misteriozno je "nestao" iz momčadi, a onda je Karoglan na pressici objasnio da misterija zapravo nema. Ne postoji "crna rupa" nego je i Kalik jedan od onih koje je mučila ozljeda; u pitanju je bio aduktor, posebno neugodna ozljeda mišića. Bio je na klupi u subotu, pa u srijedu možemo računati i na minutažu povratnika Australca.

Koliko god su Krovinović i Sigur sigurni, toliko je Pukštas baš drastično pao u formi i ono što je znao kao da je zaboravio, a gušt nam je notirati da se Kleinheisler ljuto borio u subotu i njegov srčani nastup treba honorirati.

One što nitko ne spominje, uz Ferra, to su Odjidja i Trajkovski. Pa nam se čini da ne moramo ni mi...

Glavna odlika kup-predstave mogla bi biti nastup Brekala protiv svojih od prve minute, te zazivanje da Perišić konačno uđe, ovisno o rezultatu, makar na nekoliko minuta. Želio je to, planirao je to žarko već u subotu, no bilo je prerano. Ipak, svakim danom povratak Perije sve bliže je i raste uzbuđenje...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 11:18