StoryEditorOCM
Domaći nogometDOSTA IM JE

Tomaševiću stiglo otvoreno pismo: ‘Ovaj klub je veće ruglo od Jakuševca. Kao da smo u Sjevernoj Koreji‘

Piše Robert Šola/SN
11. prosinca 2023. - 17:30

Mundijal prijateljstva okupio je prije desetak dana u Ulcinju stare asove yu-nogometa iz sedamdesetih i osamdesetih, ali za naš je mikrokozmos važnije da se tijekom četiri dana nostalgičnog prebiranja po uspomenama u Crnoj Gori rodila zanimljiva inicijativa veterana NK Zagreba.

‘Pjesnici iz Kranjčevićeve‘ na druženje su poslali jake snage bivših igrača (Ivica Tanković, Dragan Milanović, Atif Lipovac, Stipe Perić), a oni su se po povratku doma složili da klubu svoje mladosti - onom koji je preživio tri države da bi u međuvremenu završio na aparatima u petom natjecateljskom razredu - moraju dati još jednu šansu prje nego što službeno izdahne.

image
Nera Simic/Cropix

U ponedjeljak su Zagrebovi veterani poslali otvoreno pismo gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću, a zapravo apel javnosti da ne dopusti eutanaziju kluba koji je 2002. godine osvojio naslov prvaka Hrvatske.

Pismo prenosimo u cijelosti.

"Poštovani gospodine gradonačelniče!

Mi veterani pišemo, upozoravamo, tražimo nešto uvijek s nadom i vjerom da se može zaustaviti tragično propadanje i nestanak kluba koji nosi ime grada kojemu ste vi na čelu. Svi već znaju kako je i kad Bandić darovao klub svom zemljaku i rođaku, koji ga je od prve doveo do pete lige.

Što je najzanimljivije ni jedno tijelo udruge građana, kao ni pojedinac, nisu postavili pitanje rada predsjednika i trenera koji, u tandemu, složno rade na tako grandioznom djelu. Uigrani "dvojac" i dalje "dela" na zacrtanom planu tihe eutanazije stogodišnjaka koji je preživio tri države, Austro-Ugarsku, dvije Jugoslavije, a sad ga sahranjuju u Hrvatskoj.

Mi veterani smo vjerovali i složili se da će u klubu novi čovjek s novcem i novim ljudima konačno prekinuti agoniju. Nažalost uvjeti i ucjene vlasnika, gazde i gospodara NK Zagreba, bili su nemogući, tako da promjena nema. Malo je neobično da kao gradonačelnik, s obzirom na to da nemate čovjeka za sport ili je negdje skriven, niste bolje iskoristili znanje i metode naslijeđenog sportskog savjetnika iz divizije Milinih genijalaca izvjesnog I.L.

Odrekli ste se besplatno osobe, čije je iskustvo u sportskim malverzacijama bilo neiscrpno. Cibonu je doveo do stečaja, reformirao i preimenovao Zagrebački sportski savez, bio zadužen za lokale na sportskim objektima, a sad ga na TV-u vidimo kao instruktora za smeće i odrone. Već je najavio kandidaturu za Vašeg nasljednika.

Vjerujemo - kad vas zamjeni - da će Mediću uskratiti darovnicu i riješiti se predsjednika ili trenera, a možda čak obojice. Nikako nam nije jasno zašto ih vi, inspekcije i Ured za opću upravu toliko štitite i podržavate? Baš bi zanimljivo bilo vidjeti izvještaje godišnjih skupština, čime su, kako i kada zaslužili toliko obožavanje i povjerenje. Kao u Sjevernoj Koreji imaju stopostotnu podršku i nijedan pojedinac se nije drznuo da glasa protiv.

Neki zločesti čak tvrde da se predsjednik i trener biraju i obožavaju međusobno te da žive u simbiozi. Pitanje je također jesu li u tandemu uložili u preinaku Veslačke zajedno pet milijuna eura ili ulaganja ipak imaju odvojeno.Vjerojatno je to sve zabilježeno u zapisnicima članova udruge.

Jedino je pitanje je li odluka bila jednoglasna i ima li predsjednik ipak mogućnost za donošenje odluka. Bez obzira što se klub srozao na najniže grane, očito se živjelo na visokoj nozi. Ipak je čudno da je kamp totalno uništen, podstanari negoduju, skladišta su puna robe, a nosioci stanarskog prava, braća Medić i dalje žive bezbrižno i to godinama u prostoru napravljenom za igrače. Gospodine gradonačelniče, NK Zagreb je veće sportsko ruglo od Jakuševca, koje vam je Bandić ostavio u naslijeđe.

Pitamo vas zar vi stvarno ništa ne možete, ne znate ili ne želite poduzeti? Ako vam je prethodnik ostavio veliku kriminalnu hobotnicu, zar je teško odrezati krak koji seže do Kranjčevićeve. Postoje ljudi koji će oživjeti eutanaziranog starca zašto im ne pomognete i to omogućite.

Veterani NK Zagreb"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 12:54