stdClass Object ( [id] => 1344243 [title] => Velečasni Ivan Tadić samo za ‘Slobodnu‘ o suspenziji: ‘Papa je zbog KBF-a smijenio Barišića, Puljić mi je prijetio...‘ [alias] => velecasni-ivan-tadic-samo-za-slobodnu-o-suspenziji-papa-je-zbog-kbf-a-smijenio-barisica-puljic-mi-je-prijetio [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nakon što je Splitsko-makarska nadbiskupija na web-stranici prenijela dopis Nadbiskupskog ordinarijata u Splitu, kojeg je ovlastio sam nadbiskup mons. Zdenko Križić, o tome kako je 18. listopada velečasni Ivan Tadić suspendiran u obavljanju svih činova vlasti svetog reda, osim privatnog slavljenja mise u mjestu stanovanja, stupili smo u kontakt sa suspendiranim velečasnim. Osim što smo objavili odluku novog nadbiskupa, razgovarali smo s visokorangiranim izvorom s KBF-a o razlozima suspenzije umirovljenog profesora. Od tada smo čekali don Tadića kako bi nam rekao svoju stranu priče.

---

---

Velečasni je sada iznio detalje koje nije mogao otkriti u travnju ove godine, kada je Nacional pisao o sudsko-pravnim sporovima zbog plagiranja znanstvenih radova na KBF-u koje je Tadić pokrenuo protiv bivših dekana Mladena Parlova i Alojzija Čondića. Od 2009. do danas taj je problem napravio reputacijsku štetu fakultetu, ali je utjecao i na stav Vatikana prema pozicijama splitsko-makarskih nadbiskupa, od Marina Barišića i Dražena Kutleše do aktualnog Zdenka Križića, pa i apostolskog upravitelja Želimira Puljića.

Zbog narušenog stanja u KBF-u intervenirao i Vatikan

Upravo u upravitelju Puljiću don Ivan vidi osobu koja stoji iza suspenzije jer je, kako nam tvrdi, nakon objavljivanja članka u Nacionalu zatražio od njega povlačenje svih sudskih postupaka pod prijetnjom crkvenih kazni. Novi nadbiskup odluku je potpisao niti mjesec i pol dana nakon imenovanja.

– Spornu odluku donio je apostolski upravitelj Želimir Puljić, i to netom prije imenovanja monsinjora Zdenka Križića. Dugi niz godina upozoravam na brojne nezakonitosti i nepravilnosti u upravljanju i funkcioniranju Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu. Obraćao sam se najprije mjerodavnim crkvenim vlastima. Nitko navedene probleme nije rješavao, pa ni nakon što je papa Franjo imenovao novog kancelara monsinjora Kutlešu s tom zadaćom – rekao nam je don Ivan Tadić.

---

image
---

Zbog dugogodišnjeg upozoravanja na nepravilnosti, na KBF-u je obavljena apostolska vizitacija od 1. do 4. srpnja 2019. Činila su je četiri vizitatora. Na stranici Nadbiskupije navedeno je kako su razlozi vizitacije nesuglasice na fakultetu koje su narušile međuljudske odnose i rad fakulteta, a koje se, uz više pokušaja velikog kancelara (čitaj nadbiskupa), nisu uspjele riješiti. Godinu dana poslije Dražen Kutleša imenovan je novim splitsko-makarskim nadbiskupom. Upravo u posjetu predstavnika Vatikana fakultetu don Ivan Tadić vidi uzrok smjene tadašnjeg velikog kancelara monsinjora Marina Barišića.

– U prvom obraćanju Fakultetskom vijeću rekao je kako je situacija veoma ozbiljna. Rekao je da je ovo zadnja prilika. Dolaskom vizitatora isplivali su mnogi problemi, zbog čega se treba ravnati po civilnom i crkvenom pravu – nastavlja Tadić.

Umirovljeni profesor i velečasni navodi nekoliko razloga za suspenziju: kaznena prijava za prijetnje smrću, odluka Ustavnog suda zbog uskraćivanja dokumentacije, diskriminacija i povreda dostojanstva, prijavljivanja nepravilnosti i sustavnog i dugotrajnog kršenja prava na pristup informacijama, te potencijalne nepravilnosti i nezakonitosti u vođenju KBF-a.

Nepravilnosti u natječajima, netransparentni zapisnici i izmjene Statuta

Posljednja inspekcija na fakultetu bila je pola godine prije imenovanja monsinjora Križića za nadbiskupa. Proveo ju je povjerenik za informiranje u povodu prijava velečasnog Tadića. Nepravilnosti u natječajima, nepravodobne i nekronološke objave zapisnika s Vijeća, izmjene Statuta bez javnog savjetovanja i nejavni rad javnih tijela vlasti neki su od zaključaka. Povjerenik je na temelju prijava od 2019. do 2023. bio u inspekciji nekoliko puta, pronašao je niz nepravilnosti, te je čak i održao sastanak s rukovoditeljima fakulteta. Razlozi prijava su dugotrajno i sustavno kršenje prava na pristup informacijama, nastavlja. Rješenja su dio povjerenikovih izvješća Hrvatskom saboru za protekle tri godine, o čemu je već pisao Nacional.

Informacije koje je velečasni tražio, a nije ih dobio su očitovanje bivših dekana Mladena Parlova i Alojzija Čondića Ministarstvu uprave i Ministarstvu znanosti i obrazovanja u povodu prijava za plagiranje. Don Ivan Tadić obraćao se ministarstvima, zbog čega se jedan od dekana (M. P. u rješenju Ustavnog suda od 2022.) morao očitovati i tadašnjoj ministrici Blaženki Divjak.

---

image

Sa slučajem na KBF-u bila je upoznata i tadašnja ministrica Blaženka Divjak

Goran Mehkek/Cropix/Cropix
---

Od sukoba interesa do otkaza i unaprjeđenja u isti dan

Don Ivan Tadić zatražio je uvid u dopise jer su dekani 26. studenog 2019. dopisima pokrenuli postupak pred Etičkim povjerenstvom fakulteta protiv velečasnog zbog povrede Etičkog kodeksa počinjenih opetovanim optužbama za plagiranje. Povjerenstvo je na Tadićev zahtjev odgovorilo kako ni oni ne raspolažu cjelokupnom dokumentacijom jer ni Povjerenstvu dopisi nisu u potpunosti predani. Tri od pet članova Etičkog povjerenstva donijelo je odluku kako je prekršen Kodeks.

Zbog toga Tadić ulaže žalbu povjereniku za informiranje, koji je naložio dekanu predaju dokumentacije. Dekan je to odbio. Povjerenik je poništio odbijenicu jer je nejasno i proturječno obrazložena, nakon čega dekan djelomično prihvaća, odbija i odbacuje zahtjev. Odnosno, don Ivan Tadić ne dobiva ništa što već nema. Dobio je vlastite dopise Fakultetskom vijeću. Sve se opet vraća povjereniku, koji ovaj put nije uvažio žalbu.

– Povjerenik smatra kako iz dopisa dekana Etičko povjerenstvo nije utvrdilo plagijat i nezakoniti izbor dekana, zbog čega bi pristup traženim informacijama zadirao u privatnost osobe – navodi se u odbijenici povjerenika za informiranje 10. ožujka 2021.

Potom ulaže žalbu na Visoki upravni sud, gdje je odbijen. Velečasni potom podnosi ustavnu tužbu. Ustavni sud donio je presudu u korist velečasnog 31. ožujka 2022., gdje je u presudi, između ostalog, naveo i postojanje sukoba interesa.

– Nisu dani valjani razlozi zašto ne bi dobio uvid u dopis. Dekan je kao stranka u postupku bio u sukobu interesa. Etičko povjerenstvo je prekršilo članke vlastitog kodeksa o ravnopravnosti. Prijava Etičkom povjerenstvu bila je nepotpuna zbog toga što dekani nisu predali dopis u cijelosti – navodi se u presudi Ustavnog suda.

---

image

Katolički bogoslovni fakultet u Splitu

---

Zbog odluke Ustavnog suda članovi Etičkog povjerenstva podnose ostavke na sjednici Fakultetskog vijeća KBF-a 5. svibnja 2022. Ostavku je dao Šimun Bilokapić, predsjednik povjerenstva, ujedno i član, koji je na istoj sjednici postao novi dekan KBF-a.

– Na fakultetu se razvija kultura optuživanja i postoje više instance koje bi trebale odlučivati o gorućim problemima – bile su riječi novog dekana na sjednici. Ogorčenost profesora i studenata zbog situacije bila je vidljiva, otkrivamo.

– Protiv mene je pokrenut postupak jer sam razotkrio njihove plagijate. Ustavni sud je utvrdio kako su mi grubo povrijeđena konvencijska i ustavna prava. Odluke Ustavnog suda su obvezujuće, jedino ih na KBF-u ne poštuju. Unatoč zahtjevu da se postupci nastave, Etičko povjerenstvo ih je obustavilo i ponovno mi uskratilo uvid u dokumentaciju spisa predmeta. Pokrenuo sam upravne sudske sporove koji su u tijeku – rekao je don Ivan Tadić.

– Na fakultetu sam do umirovljenja bio diskriminiran zbog čitave situacije i atmosfere koja je vladala – nastavlja don Tadić.

Prijavu je poslao pučkoj pravobraniteljici Lori Vidović, koja izvještava dekana Parlova da otkloni posljedice diskriminacije zbog dobi na temelju pritužbe velečasnog. Budući da su prošle tri godine od ispitnog postupka, velečasni je opet na sudu, ovaj put protiv velikog kancelara i dekana.

– Jedna mi je osoba izjavila: "Ako se Tadiću što fizički dogodi, znaj da sam to ja napravila." Te prijetnje, koje mi je prenio svjedok, doživio sam kao prijetnje smrću, pa sam to prijavio policiji i pokrenuo kazneni postupak koji je u tijeku – govori velečasni, potvrđujući kako se ni danas atmosfera oko fakulteta nije smirila.

‘Puljić mi je prijetio, Papa je smijenio Barišića zbog KBF-a‘

Bilo je očito kako se veliki kancelar nije htio uplitati i prepustio je prijave civilnim tijelima. No tekst u Nacionalu ubrzao je čitav postupak, smatra don Ivan Tadić:

– Nakon objave članka u Nacionalu, apostolski upravitelj monsinjor Želimir Puljić zatražio je od mene, pod prijetnjom crkvenih kazni, da povučem sve sudske postupke. Spornom odlukom krši se načelo neovisnosti i samostalno RH i Svete Stolice o pravnim pitanjima jer se apostolski upravitelj miješa u građanske sudske postupke. Suspenzijom se mene kažnjava, a štiti se one koji se protive odlukama Apostolske Stolice. Zbog svega je i obavljen apostolski pohod, nakon kojega je papa Franjo smijenio velikog kancelara KBF-a i imenovao novog, koji nije riješio niti jedan spomenuti problem.

---

Splitsko-makarska nadbiskupija: Suspenzija osigurava disciplinu

– Budući da je postupak u tijeku, kako na crkvenopravnom tako i na civilnopravnom području, Nadbiskupija ne može dati daljnje informacije. Svakako, izricanje kazne suspenzije općenito, a tako i u ovom slučaju, služi osiguranju kanonske discipline, tj. osiguranju minimuma evanđeoske pravednosti - odgovorili su nam iz Nadbiskupije.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => URBI ET ORBI III [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => URBI ET ORBI III 2 0 8734 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-11-28 21:16:03 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Božidar Lončar [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-12-03 07:46:57 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2023-12-02 21:29:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Velečasni Ivan Tadić samo za 'Slobodnu' o suspenziji: 'Papa je zbog KBF-a smijenio Barišića, Puljić mi je prijetio...' page_title=Velečasni Ivan Tadić samo za 'Slobodnu' o suspenziji: 'Papa je zbog KBF-a smijenio Barišića, Puljić mi je prijetio...' [metakey] => KBF, Ivan Tadić, Vatikan, papa Franjo, Marin Barišić, Želimir Puljić, zdenko križić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/11\/28\/26153575.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/28\/26093309.png","\/images\/slike\/2023\/11\/28\/21664700.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/28\/26047438.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/28\/17884672.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/28\/26093300.jfif"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nsm, Kbf","","","Goran Mehkek\/Cropix\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nsm\/Slobodna Dalmacija"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Vele\u010dasni Ivan Tadi\u0107 smije slu\u017eiti samo privatne mise<\/p>","","

Katoli\u010dki bogoslovni fakultet u Splitu<\/p>","

Sa slu\u010dajem\u00a0na KBF-u\u00a0bila je upoznata i tada\u0161nja ministrica Bla\u017eenka Divjak<\/p>","

Mladen Parlov, nekada\u0161nji dekan KBF-a
\n
\n\u00a0<\/p>","

Umirovljeni profesor KBF-a Ivan Tadi\u0107<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","39:69"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x800","hd_26153575_1920.jpg":"1920x1080","k_26153575_1280.jpg":"1280x1280","k_26153575_1024.jpg":"1024x1024","k_26153575_640.jpg":"640x640","k_26153575_480.jpg":"480x480","k_26153575_340.jpg":"340x340","k_26153575_220.jpg":"220x220","o_26153575_1280.jpg":"1280x853","o_26153575_1024.jpg":"1024x682","o_26153575_640.jpg":"640x426","o_26153575_480.jpg":"480x320","o_26153575_340.jpg":"340x226","o_26153575_220.jpg":"220x146","h_26153575_1280.jpg":"1280x854","h_26153575_1024.jpg":"1024x683","h_26153575_640.jpg":"640x427","h_26153575_480.jpg":"480x320","h_26153575_340.jpg":"340x227","h_26153575_220.jpg":"220x147","pp_26153575_1280.jpg":"1280x1628","pp_26153575_1024.jpg":"1024x1303","pp_26153575_640.jpg":"640x814","pp_26153575_480.jpg":"480x611","pp_26153575_340.jpg":"340x432","pp_26153575_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x720","hd_26093309_1920.png":"1920x1080","k_26093309_1280.png":"1280x1280","k_26093309_1024.png":"1024x1024","k_26093309_640.png":"640x640","k_26093309_480.png":"480x480","k_26093309_340.png":"340x340","k_26093309_220.png":"220x220","o_26093309_1280.png":"1280x720","o_26093309_1024.png":"1024x576","o_26093309_640.png":"640x360","o_26093309_480.png":"480x270","o_26093309_340.png":"340x191","o_26093309_220.png":"220x123","h_26093309_1280.png":"1280x854","h_26093309_1024.png":"1024x683","h_26093309_640.png":"640x427","h_26093309_480.png":"480x320","h_26093309_340.png":"340x227","h_26093309_220.png":"220x147","pp_26093309_1280.png":"1280x1628","pp_26093309_1024.png":"1024x1303","pp_26093309_640.png":"640x814","pp_26093309_480.png":"480x611","pp_26093309_340.png":"340x432","pp_26093309_220.png":"220x280"},{"size0":"1920x661","hd_21664700_1920.jpg":"1920x1080","k_21664700_1280.jpg":"1280x1280","k_21664700_1024.jpg":"1024x1024","k_21664700_640.jpg":"640x640","k_21664700_480.jpg":"480x480","k_21664700_340.jpg":"340x340","k_21664700_220.jpg":"220x220","o_21664700_1280.jpg":"1280x440","o_21664700_1024.jpg":"1024x352","o_21664700_640.jpg":"640x220","o_21664700_480.jpg":"480x165","o_21664700_340.jpg":"340x117","o_21664700_220.jpg":"220x75","h_21664700_1280.jpg":"1280x854","h_21664700_1024.jpg":"1024x683","h_21664700_640.jpg":"640x427","h_21664700_480.jpg":"480x320","h_21664700_340.jpg":"340x227","h_21664700_220.jpg":"220x147","pp_21664700_1280.jpg":"1280x1628","pp_21664700_1024.jpg":"1024x1303","pp_21664700_640.jpg":"640x814","pp_21664700_480.jpg":"480x611","pp_21664700_340.jpg":"340x432","pp_21664700_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26047438_1920.jpg":"1920x1080","k_26047438_1280.jpg":"1280x1280","k_26047438_1024.jpg":"1024x1024","k_26047438_640.jpg":"640x640","k_26047438_480.jpg":"480x480","k_26047438_340.jpg":"340x340","k_26047438_220.jpg":"220x220","o_26047438_1280.jpg":"1280x853","o_26047438_1024.jpg":"1024x682","o_26047438_640.jpg":"640x426","o_26047438_480.jpg":"480x320","o_26047438_340.jpg":"340x226","o_26047438_220.jpg":"220x146","h_26047438_1280.jpg":"1280x854","h_26047438_1024.jpg":"1024x683","h_26047438_640.jpg":"640x427","h_26047438_480.jpg":"480x320","h_26047438_340.jpg":"340x227","h_26047438_220.jpg":"220x147","pp_26047438_1280.jpg":"1280x1628","pp_26047438_1024.jpg":"1024x1303","pp_26047438_640.jpg":"640x814","pp_26047438_480.jpg":"480x611","pp_26047438_340.jpg":"340x432","pp_26047438_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_17884672_1920.jpg":"1920x1080","k_17884672_1280.jpg":"1280x1280","k_17884672_1024.jpg":"1024x1024","k_17884672_640.jpg":"640x640","k_17884672_480.jpg":"480x480","k_17884672_340.jpg":"340x340","k_17884672_220.jpg":"220x220","o_17884672_1280.jpg":"1280x853","o_17884672_1024.jpg":"1024x682","o_17884672_640.jpg":"640x426","o_17884672_480.jpg":"480x320","o_17884672_340.jpg":"340x226","o_17884672_220.jpg":"220x146","h_17884672_1280.jpg":"1280x854","h_17884672_1024.jpg":"1024x683","h_17884672_640.jpg":"640x427","h_17884672_480.jpg":"480x320","h_17884672_340.jpg":"340x227","h_17884672_220.jpg":"220x147","pp_17884672_1280.jpg":"1280x1628","pp_17884672_1024.jpg":"1024x1303","pp_17884672_640.jpg":"640x814","pp_17884672_480.jpg":"480x611","pp_17884672_340.jpg":"340x432","pp_17884672_220.jpg":"220x280"},{"size0":"800x600","hd_26093300_1920.jfif":"1920x1080","k_26093300_1280.jfif":"1280x1280","k_26093300_1024.jfif":"1024x1024","k_26093300_640.jfif":"640x640","k_26093300_480.jfif":"480x480","k_26093300_340.jfif":"340x340","k_26093300_220.jfif":"220x220","o_26093300_1280.jfif":"1280x960","o_26093300_1024.jfif":"1024x768","o_26093300_640.jfif":"640x480","o_26093300_480.jfif":"480x360","o_26093300_340.jfif":"340x255","o_26093300_220.jfif":"220x165","h_26093300_1280.jfif":"1280x854","h_26093300_1024.jfif":"1024x683","h_26093300_640.jfif":"640x427","h_26093300_480.jfif":"480x320","h_26093300_340.jfif":"340x227","h_26093300_220.jfif":"220x147","pp_26093300_1280.jfif":"1280x1628","pp_26093300_1024.jfif":"1024x1303","pp_26093300_640.jfif":"640x814","pp_26093300_480.jfif":"480x611","pp_26093300_340.jfif":"340x432","pp_26093300_220.jfif":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4444097 Threads: 3 Questions: 142591869 Slow queries: 60829 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4253153 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/velecasni-ivan-tadic-samo-za-slobodnu-o-suspenziji-papa-je-zbog-kbf-a-smijenio-barisica-puljic-mi-je-prijetio-1344243 [printLink] => /split/velecasni-ivan-tadic-samo-za-slobodnu-o-suspenziji-papa-je-zbog-kbf-a-smijenio-barisica-puljic-mi-je-prijetio-1344243?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 739058 [name] => KBF [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-12-02 22:30:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kbf [link] => /tag/kbf ) [1] => stdClass Object ( [id] => 472312 [name] => ivan tadić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivan-tadic [link] => /tag/ivan-tadic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 327529 [name] => vatikan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vatikan [link] => /tag/vatikan ) [3] => stdClass Object ( [id] => 301101 [name] => papa Franjo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => papa-franjo [link] => /tag/papa-franjo ) [4] => stdClass Object ( [id] => 494546 [name] => Marin Barišić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => marin-barisic [link] => /tag/marin-barisic ) [5] => stdClass Object ( [id] => 530161 [name] => Želimir Puljić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zelimir-puljic [link] => /tag/zelimir-puljic ) [6] => stdClass Object ( [id] => 240221 [name] => zdenko križić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zdenko-krizic [link] => /tag/zdenko-krizic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => URBI ET ORBI III [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Velečasni Ivan Tadić samo za ‘Slobodnu‘ o suspenziji: ‘Papa je zbog KBF-a smijenio Barišića, Puljić mi je prijetio...‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-12-56-20-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/28/26153575.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nsm, Kbf [mainImageDesc] =>

Velečasni Ivan Tadić smije služiti samo privatne mise

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/28/26153575.jpg [title] =>

Velečasni Ivan Tadić smije služiti samo privatne mise

Nsm, Kbf ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/28/26093309.png [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/28/21664700.jpg [title] =>

Katolički bogoslovni fakultet u Splitu

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/28/26047438.jpg [title] =>

Sa slučajem na KBF-u bila je upoznata i tadašnja ministrica Blaženka Divjak

Goran Mehkek/Cropix/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/28/17884672.jpg [title] =>

Mladen Parlov, nekadašnji dekan KBF-a

 

Nikola Vilić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/28/26093300.jfif [title] =>

Umirovljeni profesor KBF-a Ivan Tadić

Nsm/Slobodna Dalmacija ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nakon što je Splitsko-makarska nadbiskupija na web-stranici prenijela dopis Nadbiskupskog ordinarijata u Splitu, kojeg je ovlastio sam nadbiskup mons. Zdenko Križić, o tome kako je 18. listopada velečasni Ivan Tadić suspendiran u obavljanju svih činova vlasti svetog reda, osim privatnog slavljenja mise u mjestu stanovanja, stupili smo u kontakt sa suspendiranim velečasnim. Osim što smo objavili odluku novog nadbiskupa, razgovarali smo s visokorangiranim izvorom s KBF-a o razlozima suspenzije umirovljenog profesora. Od tada smo čekali don Tadića kako bi nam rekao svoju stranu priče.

---

---

Velečasni je sada iznio detalje koje nije mogao otkriti u travnju ove godine, kada je Nacional pisao o sudsko-pravnim sporovima zbog plagiranja znanstvenih radova na KBF-u koje je Tadić pokrenuo protiv bivših dekana Mladena Parlova i Alojzija Čondića. Od 2009. do danas taj je problem napravio reputacijsku štetu fakultetu, ali je utjecao i na stav Vatikana prema pozicijama splitsko-makarskih nadbiskupa, od Marina Barišića i Dražena Kutleše do aktualnog Zdenka Križića, pa i apostolskog upravitelja Želimira Puljića.

Zbog narušenog stanja u KBF-u intervenirao i Vatikan

Upravo u upravitelju Puljiću don Ivan vidi osobu koja stoji iza suspenzije jer je, kako nam tvrdi, nakon objavljivanja članka u Nacionalu zatražio od njega povlačenje svih sudskih postupaka pod prijetnjom crkvenih kazni. Novi nadbiskup odluku je potpisao niti mjesec i pol dana nakon imenovanja.

– Spornu odluku donio je apostolski upravitelj Želimir Puljić, i to netom prije imenovanja monsinjora Zdenka Križića. Dugi niz godina upozoravam na brojne nezakonitosti i nepravilnosti u upravljanju i funkcioniranju Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu. Obraćao sam se najprije mjerodavnim crkvenim vlastima. Nitko navedene probleme nije rješavao, pa ni nakon što je papa Franjo imenovao novog kancelara monsinjora Kutlešu s tom zadaćom – rekao nam je don Ivan Tadić.

---

image
---

Zbog dugogodišnjeg upozoravanja na nepravilnosti, na KBF-u je obavljena apostolska vizitacija od 1. do 4. srpnja 2019. Činila su je četiri vizitatora. Na stranici Nadbiskupije navedeno je kako su razlozi vizitacije nesuglasice na fakultetu koje su narušile međuljudske odnose i rad fakulteta, a koje se, uz više pokušaja velikog kancelara (čitaj nadbiskupa), nisu uspjele riješiti. Godinu dana poslije Dražen Kutleša imenovan je novim splitsko-makarskim nadbiskupom. Upravo u posjetu predstavnika Vatikana fakultetu don Ivan Tadić vidi uzrok smjene tadašnjeg velikog kancelara monsinjora Marina Barišića.

– U prvom obraćanju Fakultetskom vijeću rekao je kako je situacija veoma ozbiljna. Rekao je da je ovo zadnja prilika. Dolaskom vizitatora isplivali su mnogi problemi, zbog čega se treba ravnati po civilnom i crkvenom pravu – nastavlja Tadić.

Umirovljeni profesor i velečasni navodi nekoliko razloga za suspenziju: kaznena prijava za prijetnje smrću, odluka Ustavnog suda zbog uskraćivanja dokumentacije, diskriminacija i povreda dostojanstva, prijavljivanja nepravilnosti i sustavnog i dugotrajnog kršenja prava na pristup informacijama, te potencijalne nepravilnosti i nezakonitosti u vođenju KBF-a.

Nepravilnosti u natječajima, netransparentni zapisnici i izmjene Statuta

Posljednja inspekcija na fakultetu bila je pola godine prije imenovanja monsinjora Križića za nadbiskupa. Proveo ju je povjerenik za informiranje u povodu prijava velečasnog Tadića. Nepravilnosti u natječajima, nepravodobne i nekronološke objave zapisnika s Vijeća, izmjene Statuta bez javnog savjetovanja i nejavni rad javnih tijela vlasti neki su od zaključaka. Povjerenik je na temelju prijava od 2019. do 2023. bio u inspekciji nekoliko puta, pronašao je niz nepravilnosti, te je čak i održao sastanak s rukovoditeljima fakulteta. Razlozi prijava su dugotrajno i sustavno kršenje prava na pristup informacijama, nastavlja. Rješenja su dio povjerenikovih izvješća Hrvatskom saboru za protekle tri godine, o čemu je već pisao Nacional.

Informacije koje je velečasni tražio, a nije ih dobio su očitovanje bivših dekana Mladena Parlova i Alojzija Čondića Ministarstvu uprave i Ministarstvu znanosti i obrazovanja u povodu prijava za plagiranje. Don Ivan Tadić obraćao se ministarstvima, zbog čega se jedan od dekana (M. P. u rješenju Ustavnog suda od 2022.) morao očitovati i tadašnjoj ministrici Blaženki Divjak.

---

image

Sa slučajem na KBF-u bila je upoznata i tadašnja ministrica Blaženka Divjak

Goran Mehkek/Cropix/Cropix
---

Od sukoba interesa do otkaza i unaprjeđenja u isti dan

Don Ivan Tadić zatražio je uvid u dopise jer su dekani 26. studenog 2019. dopisima pokrenuli postupak pred Etičkim povjerenstvom fakulteta protiv velečasnog zbog povrede Etičkog kodeksa počinjenih opetovanim optužbama za plagiranje. Povjerenstvo je na Tadićev zahtjev odgovorilo kako ni oni ne raspolažu cjelokupnom dokumentacijom jer ni Povjerenstvu dopisi nisu u potpunosti predani. Tri od pet članova Etičkog povjerenstva donijelo je odluku kako je prekršen Kodeks.

Zbog toga Tadić ulaže žalbu povjereniku za informiranje, koji je naložio dekanu predaju dokumentacije. Dekan je to odbio. Povjerenik je poništio odbijenicu jer je nejasno i proturječno obrazložena, nakon čega dekan djelomično prihvaća, odbija i odbacuje zahtjev. Odnosno, don Ivan Tadić ne dobiva ništa što već nema. Dobio je vlastite dopise Fakultetskom vijeću. Sve se opet vraća povjereniku, koji ovaj put nije uvažio žalbu.

– Povjerenik smatra kako iz dopisa dekana Etičko povjerenstvo nije utvrdilo plagijat i nezakoniti izbor dekana, zbog čega bi pristup traženim informacijama zadirao u privatnost osobe – navodi se u odbijenici povjerenika za informiranje 10. ožujka 2021.

Potom ulaže žalbu na Visoki upravni sud, gdje je odbijen. Velečasni potom podnosi ustavnu tužbu. Ustavni sud donio je presudu u korist velečasnog 31. ožujka 2022., gdje je u presudi, između ostalog, naveo i postojanje sukoba interesa.

– Nisu dani valjani razlozi zašto ne bi dobio uvid u dopis. Dekan je kao stranka u postupku bio u sukobu interesa. Etičko povjerenstvo je prekršilo članke vlastitog kodeksa o ravnopravnosti. Prijava Etičkom povjerenstvu bila je nepotpuna zbog toga što dekani nisu predali dopis u cijelosti – navodi se u presudi Ustavnog suda.

---

image

Katolički bogoslovni fakultet u Splitu

---

Zbog odluke Ustavnog suda članovi Etičkog povjerenstva podnose ostavke na sjednici Fakultetskog vijeća KBF-a 5. svibnja 2022. Ostavku je dao Šimun Bilokapić, predsjednik povjerenstva, ujedno i član, koji je na istoj sjednici postao novi dekan KBF-a.

– Na fakultetu se razvija kultura optuživanja i postoje više instance koje bi trebale odlučivati o gorućim problemima – bile su riječi novog dekana na sjednici. Ogorčenost profesora i studenata zbog situacije bila je vidljiva, otkrivamo.

– Protiv mene je pokrenut postupak jer sam razotkrio njihove plagijate. Ustavni sud je utvrdio kako su mi grubo povrijeđena konvencijska i ustavna prava. Odluke Ustavnog suda su obvezujuće, jedino ih na KBF-u ne poštuju. Unatoč zahtjevu da se postupci nastave, Etičko povjerenstvo ih je obustavilo i ponovno mi uskratilo uvid u dokumentaciju spisa predmeta. Pokrenuo sam upravne sudske sporove koji su u tijeku – rekao je don Ivan Tadić.

– Na fakultetu sam do umirovljenja bio diskriminiran zbog čitave situacije i atmosfere koja je vladala – nastavlja don Tadić.

Prijavu je poslao pučkoj pravobraniteljici Lori Vidović, koja izvještava dekana Parlova da otkloni posljedice diskriminacije zbog dobi na temelju pritužbe velečasnog. Budući da su prošle tri godine od ispitnog postupka, velečasni je opet na sudu, ovaj put protiv velikog kancelara i dekana.

– Jedna mi je osoba izjavila: "Ako se Tadiću što fizički dogodi, znaj da sam to ja napravila." Te prijetnje, koje mi je prenio svjedok, doživio sam kao prijetnje smrću, pa sam to prijavio policiji i pokrenuo kazneni postupak koji je u tijeku – govori velečasni, potvrđujući kako se ni danas atmosfera oko fakulteta nije smirila.

‘Puljić mi je prijetio, Papa je smijenio Barišića zbog KBF-a‘

Bilo je očito kako se veliki kancelar nije htio uplitati i prepustio je prijave civilnim tijelima. No tekst u Nacionalu ubrzao je čitav postupak, smatra don Ivan Tadić:

– Nakon objave članka u Nacionalu, apostolski upravitelj monsinjor Želimir Puljić zatražio je od mene, pod prijetnjom crkvenih kazni, da povučem sve sudske postupke. Spornom odlukom krši se načelo neovisnosti i samostalno RH i Svete Stolice o pravnim pitanjima jer se apostolski upravitelj miješa u građanske sudske postupke. Suspenzijom se mene kažnjava, a štiti se one koji se protive odlukama Apostolske Stolice. Zbog svega je i obavljen apostolski pohod, nakon kojega je papa Franjo smijenio velikog kancelara KBF-a i imenovao novog, koji nije riješio niti jedan spomenuti problem.

---

Splitsko-makarska nadbiskupija: Suspenzija osigurava disciplinu

– Budući da je postupak u tijeku, kako na crkvenopravnom tako i na civilnopravnom području, Nadbiskupija ne može dati daljnje informacije. Svakako, izricanje kazne suspenzije općenito, a tako i u ovom slučaju, služi osiguranju kanonske discipline, tj. osiguranju minimuma evanđeoske pravednosti - odgovorili su nam iz Nadbiskupije.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nsm, Kbf Goran Mehkek/Cropix/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nsm/Slobodna Dalmacija
Nsm, Kbf

Velečasni Ivan Tadić smije služiti samo privatne mise



Katolički bogoslovni fakultet u Splitu

Goran Mehkek/Cropix/Cropix

Sa slučajem na KBF-u bila je upoznata i tadašnja ministrica Blaženka Divjak

Nikola Vilić/Cropix

Mladen Parlov, nekadašnji dekan KBF-a

 

Nsm/Slobodna Dalmacija

Umirovljeni profesor KBF-a Ivan Tadić

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/velecasni-ivan-tadic-samo-za-slobodnu-o-suspenziji-papa-je-zbog-kbf-a-smijenio-barisica-puljic-mi-je-prijetio-1344243 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ef53b8daff36db734caebffcb8c95fa7c7d3dc92 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Vele%C4%8Dasni+Ivan+Tadi%C4%87+samo+za+%E2%80%98Slobodnu%E2%80%98+o+suspenziji%3A+%E2%80%98Papa+je+zbog+KBF-a+smijenio+Bari%C5%A1i%C4%87a%2C+Pulji%C4%87+mi+je+prijetio...%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fvelecasni-ivan-tadic-samo-za-slobodnu-o-suspenziji-papa-je-zbog-kbf-a-smijenio-barisica-puljic-mi-je-prijetio-1344243 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fvelecasni-ivan-tadic-samo-za-slobodnu-o-suspenziji-papa-je-zbog-kbf-a-smijenio-barisica-puljic-mi-je-prijetio-1344243 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => URBI ET ORBI III [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
SplitURBI ET ORBI III

Velečasni Ivan Tadić samo za ‘Slobodnu‘ o suspenziji: ‘Papa je zbog KBF-a smijenio Barišića, Puljić mi je prijetio...‘

Piše Božidar Lončar
2. prosinca 2023. - 22:29

Nakon što je Splitsko-makarska nadbiskupija na web-stranici prenijela dopis Nadbiskupskog ordinarijata u Splitu, kojeg je ovlastio sam nadbiskup mons. Zdenko Križić, o tome kako je 18. listopada velečasni Ivan Tadić suspendiran u obavljanju svih činova vlasti svetog reda, osim privatnog slavljenja mise u mjestu stanovanja, stupili smo u kontakt sa suspendiranim velečasnim. Osim što smo objavili odluku novog nadbiskupa, razgovarali smo s visokorangiranim izvorom s KBF-a o razlozima suspenzije umirovljenog profesora. Od tada smo čekali don Tadića kako bi nam rekao svoju stranu priče.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 14:56