StoryEditor
SplitSVAKA ČAST

Tri splitske sestre milosrdnice, a nisu časne: Naša je obitelj do sada dala točno 147. 5 litara krvi

Piše Milena Budimir
24. lipnja 2020. - 12:37
Tri sestre darovateljice, s lijeva na desno: Marijana Kirevski, Željka Tadić i Beba Keran

Klub dobrovoljnih darovatelja krvi Samouprave i uprave Split osnovan je daleke 1974. godine, u početku je brojio tek 20-ak članova. Danas su u Klubu čak 252 člana.
Među njima tri sestre Beba, Željka i Marijana, rođene redom kao Jukić. Njihova je priča prekrasna, priča je to o tome kako se darovateljstvo prenosi generacijama, kako je to postalo i dijelom odgoja, kako se činjenica da darovanjem krvi spašavate direktno život nekome uči od malena. I prije dobi kada se realno darivateljem može postati.

- Priključila sam se Klubu 1975. godine, sa svojih 18 godina i tada prvi put darovala krv. Iste godine na prijedlog kolega sam izabrana za tajnicu Kluba i tu dužnost sam obavljala sve do 2010. godine - pripovjeda nam Beba Keran.

Kazuje kako je dijelom zajednice darovatelja punih 45 godina i dušom i srcem. U tom velikom i dugom razdoblju imala je predivnih trenutaka, prelijepih druženja i izleta, presmiješnih situacija, ali i nažalost i suza, zbog prijatelja iz Kluba koji nažalost više nisu sa njima. Sestre joj Željka Tadić i Marijana Kerevski krenule su njenim putom i darovale - prva 30, a druga 11 doza krvi.

- U istom Klubu sam upoznala supruga, a kako živim u velikoj obitelji privukla sam i moje sestre, i to njih četiri od nas pet, a i zetovi su također davaoci krvi, kasnije su nam se priključila i naša djeca - smije se Beba, pa se bacamo na matematiku.
Njena je krv 73 puta dotakla druge obitelji i spasila druge duše, a u njenoj familiji do današnjeg dana je darovano 328 doza krvi! To je, dragi naši, nevjerojatnih 147.5 litara krvi.

- Imamo trenutno i tri "prvašića", tako od milja zovemo one koji su krv darovali prvi puta, ali je važno i kazati kako čak pet članova obitelji ili zbog dobi ili iz zdravstvenih razloga više ne mogu darivati krv - kazuje nam Beba.
Mi i ne sumnjamo kako će nevjeste, zetovi i unuci uspješno zamijeniti starije...

Nasmijali smo se i na priču koju nam je kazala Željka Tadić, rođena Jukić. Jednom je prigodom darovala krv starijem gospodinu, koji se u svojoj 89 godini borio protiv teške bolesti. Njena "0 Rh negativna" krv je gospodinu toliko pomogla da je:
- Iste se godine ponovno oženio, živnuo, razveselio sve oko sebe i živio sve do 97 godine života - veli nam Željka.

#KLUB DOBROVOLJNIH DAROVATELJA KRVI SAMOUPRAVE I UPRAVE SPLIT#DARIVANJE KRVI#SPLIT

Izdvojeno

02. srpanj 2020 19:36