stdClass Object ( [id] => 1376334 [title] => Stomatolozi nas varaju! Dr. Rađa nabraja koje su usluge besplatne i upozorava na važnu stvar: ‘Ovo obvezno tražite‘ [alias] => stomatolozi-nas-varaju-dr-rada-nabraja-koje-su-usluge-besplatne-i-upozorava-na-vaznu-stvar-ovo-obvezno-trazite [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Pa da vam još jednom ponovimo kada vas već toliko varaju: kod vašeg odabranog stomatologa koji ima ugovor s HZZO-om ne trebate, među ostalim, plaćati popravak ili vađenje zuba. Ne smije vam se naplatiti stavljanje bijele plombe na jedinicama, dvojkama i trojkama, ili crne, amalgamske, na ostalim zubima.

Ti su stomatološki zahvati za sve osiguranike Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje besplatni. Isto kao što je trebalo biti i besplatno čišćenje zubnih kanala, za što je jednom našem sugrađaninu, sve do izlječenja, na svakom dolasku naplaćivano po 10 do 15 eura. Kao i konačno stavljanje nove plombe.

Kada je bol popustila, javila mu se glavobolja nakon što je napravio troškovnik svojih zdravstvenih boravaka u ordinaciji. Obratila nam se i sugovornica kojoj je stomatolog prilikom redovne kontrole naplatio stavljanje bijele plombe na peticu. Iznos je bio 15 eura. Izdani račun? Nula bodova. Na udaru su i trudnice, kod kojih često slušamo priče o naplatama ultrazvuka. Mnoge često zbog nelagode, straha u ginekološkoj ordinaciji šute. I plaćaju iako znaju da im taj tretman kod liječnika, bilo da je on koncesionar koji ima ugovor s HZZO-om, ili onog iz Doma zdravlja, treba biti besplatan.

– I svaki put kad dođem na pregled naplati mi se ultrazvuk. Znam da postoji besplatna kvota. Ali kada ti ponude ultrazvuk, kako ga odbiti. Platim i šutim, i nikada ne dobijem račun. Računam, bolje je tako, ne želim stres, ne smijem se uznemiravati – veli nam splitska trudnica.

Svi su oni žrtve neetičkog ponašanja određenih liječnika iz sive zone poslovanja, koji rade po principu pacijentu trošak, njima dodatna lova. Najčešće se ovakve "prigode beru jagode" situacije događaju upravo u stomatološkim i ginekološkim ordinacijama. Pa da vas više ne prave naivcima, donosimo popis onoga što HZZO određuje kao besplatnu uslugu, za koju on snosi troškove materijala i rada.

U ostvarivanje naših prava upućuje nas dr. Marko Rađa, ravnatelj splitskog Doma zdravlja. Odmah i potvrđuje saznanja o određenim nepravilnostima vezanim uz naplatu besplatnih usluga. Ističe kako ih je najveći problem dokazati.

– Kako dokazati da je pacijent platio uslugu koja je trebala biti besplatna ako nam to ne može potkrijepiti izdanim računom. Znate kako se kaže, bez računa se ne računa, tada imamo samo riječ protiv riječi, što u konačnici znači ništa. Još je veći problem što ga pacijenti ni ne traže. I zato opet ponavljam, za sve što vam se u ordinaciji naplati morate tražiti račun kao dokaz, kao potvrdu nedopuštene liječničke usluge. Ali i kao način za refundiranje novca od HZZO-a. Stomatologija je tu na posebnom udaru, tu se lov u mutnom najčešće događa prilikom stavljanja plombi – veli.

Jer sve plombe nisu besplatne. Na teret HZZO-a imate pravo na bijele plombe na jedinicama, dvojkama i trojkama, te crne amalgamske na svim ostalim zubima. Besplatne su i usluge vađenja zuba, ili korijenova, popravak zuba ma koliko popravak trajao, u čiji sklop ulazi i čišćenje zubnih kanala. Na teret HZZO-a ide i liječenje paradentoze, protetski radovi tipa ugradnje zubnih krunica, djelomičnih i totalnih zubnih proteza, iako u ovom postupku nešto ovisi i o dobi pacijenta. Apsolutno ne trebate otvarati novčanik i kada vam vaš stomatolog iz HZZO sustava dva puta godišnje odradi čišćenje zubnog kamenca. Besplatne su vam i RTG snimke zubi i ortopan.

– U stomatološkim ugovornim ordinacijama otvara se prostor za varanje. Recimo, koliko god željeli bijele plombe, one se plaćaju ako idu na stražnje zube, od četvorke pa nadalje. Umjesto takvih, mnogima estetski prihvatljivijim, stavljaju se besplatne crne plombe. To su amalgamski ispuni koji sve više stvaraju nelagodu pacijentima s obzirom da u sebi imaju živu. Prije nego što se pristupi zahvatu stomatolog vam mora pojasniti razliku između bijele i crne plombe, ukazati na cjenovni razred. I ako se odlučite na plaćanje bijele plombe, tada vam mora ponuditi termin izvan radnog vremena. Primjerice, ako ordinacija taj tjedan radi ujutro, stomatolog će vas za stavljanje bijelih plombi naručiti u popodnevnoj smjeni – veli dr. Rađa.

---

image

‘Pristankom na uslugu bez računa po smanjenoj cijeni pacijent također postaje dio nelegalne priče. A ako nešto pođe po zlu, nema se ni pravo požaliti‘, objašnjava dr. Rađa

Shutterstock
---

No tu ne prestaje procedura. Stomatolog vam mora dati i obrazac na kojem svojim potpisom dajete suglasnost za plaćeni postupak. Po njegovu završetku dužan vam je dati račun u skladu s cjenikom usluga Hrvatske komore za dentalnu medicinu. On mora biti izložen na vidljivom mjestu. Ali što se događa? Stomatolog s pacijentom dogovori stavljanje bijele plombe, naplati to vrlo često u radnom vremenu, posao obavi po nižoj cijeni. Ako je definiranom zahvatu iznos za materijal i ruke 38,80 eura, on, kako čujemo, naplati 15 do 20. I ne izdaje račun. I eto nas u sivoj zoni. I neka pritom naruči još nekoliko pacijenata na dnevnoj osnovi izvan radnog vremena, i ide na ovakav isti obrazac bez računa sa sniženom cijenom, možete samo pretpostaviti koliku zaradu ima. Lijepi je to neprijavljeni honorar, nema što.

– Pristankom na uslugu bez računa po smanjenoj cijeni pacijent također postaje dio nelegalne priče. A ako nešto pođe po zlu, nema se ni pravo požaliti. Nema, jer nema račun kojim bi potvrdio lošu uslugu. Kome se onda može tužiti? Nikome. Pacijenti rade veliku grešku time što ne traže račun i ne prijavljuju ovakve slučajeve. Nažalost, kod nas ne funkcionira sustav kažnjavanja neodgovornih, kao ni stimulacije ili barem pohvale odgovornima. Nema mrkve i batine. Osobno mislim da se tu red treba uvesti – veli dr. Marko Rađa.

Slične situacije imamo i u ginekološkim ordinacijama, u kojima teret plaćanja ultrazvuka pada na leđa trudnica. Moraju li plaćati baš svaki UZV? Ne moraju. U praktičnim odrednicama stoji da su dvije ultrazvučne pretrage besplatne. Naravno, uvijek ima liječnika koji će pri svakoj kontroli ponuditi UZV pregled. I, naravno, koja bi to trudnica imala snage odbiti. Sve iznad dva se plaća.

– Da, i tu imamo problem. Žene na svakom kontrolnom pregledu traže ili pristaju na ponuđeni UZV tretman. Osobno držim da ga ne bi trebale toliko često raditi. Na to bi ih trebali upozoriti i sami liječnici, od kojih neki učestalost UZV pregleda potiču. I to je siva zona koja završi bez računa. Zato stalno upozoravam, budite oprezni, za svaku radnju tražite račun. Dobijemo ga i u ljekarnama, na pumpama, u trgovini. Zašto ne bismo i u ordinacijama? – konstatira ravnatelj Marko Rađa.

---

Cjenik Dentalne komore

Hrvatska komora dentalne medicine ima cjenik za nadstandardne dentalne usluge koje se obavljaju izvan radnog vremena.

Usporedite obvezno najniže cijene usluga dentalne medicine s onima koje vam stomatolozi koji imaju ugovor s HZZO-m računaju. Bit će jasno zašto ne dobivate račun nakon zahvata.

---

---

Hoće li bijele plombe biti besplatne za sve zube?

Takozvana crna plomba ili, stručno nazvano, amalgamski ispun u sebi nosi živu, no u zubu, u ustima, nije opasan. Opasan postaje tek prilikom brušenja ako se djelići amalgama sa živom progutaju ili ako završi u okolišu. Upravo zbog takve konzistencije, nije izbor većine pacijenata, koji radije biraju neštetnu bijelu, estetski prihvatljiviju verziju.

Veliki prijepori u dentalnoj medicini vladaju kad su u pitanju crne plombe. Mnogi smatraju kako je vrijeme toga materijala prošlo. Posebice zato što je tržište prepuno sigurnijih, inovativnijih materijala koji u sebi ne nose opasne sastojke i lakše se zbrinjavaju.

Nacionalnim planom predviđeno je da se do 2025. godine amalgam izbaci iz korištenja. Zato se očekuje da će HZZO morati promijeniti nešto u svom radu, drugim riječima izbaciti crne plombe, i u potpunosti prijeći na bijele. Time bi i one automatski trebale postati posve besplatne za sve zube.

---

ISPRAVAK: 

‘Nije točno da izabrani stomatolog može naručiti pacijenta u drugu smjenu radi pružanja nadstandardne usluge‘

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ne dajte se... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => ne dajte se... 2 0 6402 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-03-27 14:13:00 [created_by] => 3217 [created_by_alias] => Tanja Šimundić Bendić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-30 07:51:35 [modified_by] => 3217 [publish_up] => 2024-03-29 08:03:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Stomatolozi nas varaju! Dr. Rađa nabraja koje su usluge besplatne i upozorava na važnu stvar: 'Ovo obvezno tražite' page_title=Stomatolozi nas varaju! Dr. Rađa nabraja koje su usluge besplatne i upozorava na važnu stvar: 'Ovo obvezno tražite' [metakey] => stomatolozi, stomatološke usluge, HZZO, ugovorni stomatolog, Dr. Marko Rađa [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/03\/27\/26867690.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/27\/26786559.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/27\/26893630.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/27\/26893631.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Shutterstock","Microgen Images\/science Photo Li\/Science Photo Library Via Afp","Vladimir Dugandzic\/Cropix","Tom Dubravec\/ Cropix\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u2018Pristankom na uslugu bez ra\u010duna po smanjenoj cijeni pacijent tako\u0111er postaje dio nelegalne pri\u010de. A ako ne\u0161to po\u0111e po zlu, nema se ni pravo po\u017ealiti\u2018, obja\u0161njava dr. Ra\u0111a<\/p>","

Dental anaesthesia. (Photo by MICROGEN IMAGES\/SCIENCE PHOTO LI\/SMD\/Science Photo Library via AFP)<\/p>","

Split, 191222
\nZupanijska skupstina Splitsko dalmatinske zupanije odrzana je na Kemijsko tehnoloskom fakultetu.
\nNa fotografiji: Marko Radja.
","

Split, 120721.
\nCijepljenje za ugostiteljske djelatnike i privatne iznajmljivace obavljalo se danas u velikoj dvorani SC Gripe u organizaciji Nastavnog centra za javno zdravstvo.
\nNa fotografiji: Marko Radja, ravnatelj Doma zdravlja Split
"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1281","hd_26867690_1920.jpg":"1920x1080","k_26867690_1280.jpg":"1280x1280","k_26867690_1024.jpg":"1024x1024","k_26867690_640.jpg":"640x640","k_26867690_480.jpg":"480x480","k_26867690_340.jpg":"340x340","k_26867690_220.jpg":"220x220","o_26867690_1280.jpg":"1280x854","o_26867690_1024.jpg":"1024x683","o_26867690_640.jpg":"640x427","o_26867690_480.jpg":"480x320","o_26867690_340.jpg":"340x226","o_26867690_220.jpg":"220x146","h_26867690_1280.jpg":"1280x854","h_26867690_1024.jpg":"1024x683","h_26867690_640.jpg":"640x427","h_26867690_480.jpg":"480x320","h_26867690_340.jpg":"340x227","h_26867690_220.jpg":"220x147","pp_26867690_1280.jpg":"1280x1628","pp_26867690_1024.jpg":"1024x1303","pp_26867690_640.jpg":"640x814","pp_26867690_480.jpg":"480x611","pp_26867690_340.jpg":"340x432","pp_26867690_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x683","hd_26786559_1920.jpg":"1920x1080","k_26786559_1280.jpg":"1280x1280","k_26786559_1024.jpg":"1024x1024","k_26786559_640.jpg":"640x640","k_26786559_480.jpg":"480x480","k_26786559_340.jpg":"340x340","k_26786559_220.jpg":"220x220","o_26786559_1280.jpg":"1280x853","o_26786559_1024.jpg":"1024x683","o_26786559_640.jpg":"640x426","o_26786559_480.jpg":"480x320","o_26786559_340.jpg":"340x226","o_26786559_220.jpg":"220x146","h_26786559_1280.jpg":"1280x854","h_26786559_1024.jpg":"1024x683","h_26786559_640.jpg":"640x427","h_26786559_480.jpg":"480x320","h_26786559_340.jpg":"340x227","h_26786559_220.jpg":"220x147","pp_26786559_1280.jpg":"1280x1628","pp_26786559_1024.jpg":"1024x1303","pp_26786559_640.jpg":"640x814","pp_26786559_480.jpg":"480x611","pp_26786559_340.jpg":"340x432","pp_26786559_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26893630_1920.jpg":"1920x1080","k_26893630_1280.jpg":"1280x1280","k_26893630_1024.jpg":"1024x1024","k_26893630_640.jpg":"640x640","k_26893630_480.jpg":"480x480","k_26893630_340.jpg":"340x340","k_26893630_220.jpg":"220x220","o_26893630_1280.jpg":"1280x853","o_26893630_1024.jpg":"1024x682","o_26893630_640.jpg":"640x426","o_26893630_480.jpg":"480x320","o_26893630_340.jpg":"340x226","o_26893630_220.jpg":"220x146","h_26893630_1280.jpg":"1280x854","h_26893630_1024.jpg":"1024x683","h_26893630_640.jpg":"640x427","h_26893630_480.jpg":"480x320","h_26893630_340.jpg":"340x227","h_26893630_220.jpg":"220x147","pp_26893630_1280.jpg":"1280x1628","pp_26893630_1024.jpg":"1024x1303","pp_26893630_640.jpg":"640x814","pp_26893630_480.jpg":"480x611","pp_26893630_340.jpg":"340x432","pp_26893630_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1272","hd_26893631_1920.jpg":"1920x1080","k_26893631_1280.jpg":"1280x1280","k_26893631_1024.jpg":"1024x1024","k_26893631_640.jpg":"640x640","k_26893631_480.jpg":"480x480","k_26893631_340.jpg":"340x340","k_26893631_220.jpg":"220x220","o_26893631_1280.jpg":"1280x848","o_26893631_1024.jpg":"1024x678","o_26893631_640.jpg":"640x424","o_26893631_480.jpg":"480x318","o_26893631_340.jpg":"340x225","o_26893631_220.jpg":"220x145","h_26893631_1280.jpg":"1280x854","h_26893631_1024.jpg":"1024x683","h_26893631_640.jpg":"640x427","h_26893631_480.jpg":"480x320","h_26893631_340.jpg":"340x227","h_26893631_220.jpg":"220x147","pp_26893631_1280.jpg":"1280x1628","pp_26893631_1024.jpg":"1024x1303","pp_26893631_640.jpg":"640x814","pp_26893631_480.jpg":"480x611","pp_26893631_340.jpg":"340x432","pp_26893631_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7864272 Threads: 5 Questions: 1578482076 Slow queries: 4816639 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111970253 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/stomatolozi-nas-varaju-dr-rada-nabraja-koje-su-usluge-besplatne-i-upozorava-na-vaznu-stvar-ovo-obvezno-trazite-1376334 [printLink] => /split/stomatolozi-nas-varaju-dr-rada-nabraja-koje-su-usluge-besplatne-i-upozorava-na-vaznu-stvar-ovo-obvezno-trazite-1376334?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 390309 [name] => stomatolozi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => stomatolozi [link] => /tag/stomatolozi ) [1] => stdClass Object ( [id] => 357173 [name] => stomatološke usluge [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => stomatoloske-usluge [link] => /tag/stomatoloske-usluge ) [2] => stdClass Object ( [id] => 506321 [name] => HZZO [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hzzo [link] => /tag/hzzo ) [3] => stdClass Object ( [id] => 753716 [name] => ugovorni stomatolog [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-29 09:04:14 [main_article_id] => 0 [alias] => ugovorni-stomatolog [link] => /tag/ugovorni-stomatolog ) [4] => stdClass Object ( [id] => 612185 [name] => Dr. Marko Rađa [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-07-07 20:41:49 [main_article_id] => 0 [alias] => dr-marko-rada [link] => /tag/dr-marko-rada ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ne dajte se... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Stomatolozi nas varaju! Dr. Rađa nabraja koje su usluge besplatne i upozorava na važnu stvar: ‘Ovo obvezno tražite‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3217 [name] => Tanja Šimundić Bendić [username] => tanja-imundi-bendi [email] => tanja-imundi-bendi@sd.hr [password] => $2y$10$pUwQkXak8MBBFRZddgYi7O8lKWTvyopqB9.l9GaJ1mTnpzbpYht4O [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/tanja-simundic-bendic-3217 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1735 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/22fccec878c9560c0665062e0cc12aa5?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/27/26867690.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Shutterstock [mainImageDesc] =>

‘Pristankom na uslugu bez računa po smanjenoj cijeni pacijent također postaje dio nelegalne priče. A ako nešto pođe po zlu, nema se ni pravo požaliti‘, objašnjava dr. Rađa

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/27/26867690.jpg [title] =>

‘Pristankom na uslugu bez računa po smanjenoj cijeni pacijent također postaje dio nelegalne priče. A ako nešto pođe po zlu, nema se ni pravo požaliti‘, objašnjava dr. Rađa

Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/27/26786559.jpg [title] =>

Dental anaesthesia. (Photo by MICROGEN IMAGES/SCIENCE PHOTO LI/SMD/Science Photo Library via AFP)

Microgen Images/science Photo Li/Science Photo Library Via Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/27/26893630.jpg [title] =>

Split, 191222
Zupanijska skupstina Splitsko dalmatinske zupanije odrzana je na Kemijsko tehnoloskom fakultetu.
Na fotografiji: Marko Radja.
Vladimir Dugandzic/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/27/26893631.jpg [title] =>

Split, 120721.
Cijepljenje za ugostiteljske djelatnike i privatne iznajmljivace obavljalo se danas u velikoj dvorani SC Gripe u organizaciji Nastavnog centra za javno zdravstvo.
Na fotografiji: Marko Radja, ravnatelj Doma zdravlja Split
Tom Dubravec/ Cropix/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Pa da vam još jednom ponovimo kada vas već toliko varaju: kod vašeg odabranog stomatologa koji ima ugovor s HZZO-om ne trebate, među ostalim, plaćati popravak ili vađenje zuba. Ne smije vam se naplatiti stavljanje bijele plombe na jedinicama, dvojkama i trojkama, ili crne, amalgamske, na ostalim zubima.

Ti su stomatološki zahvati za sve osiguranike Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje besplatni. Isto kao što je trebalo biti i besplatno čišćenje zubnih kanala, za što je jednom našem sugrađaninu, sve do izlječenja, na svakom dolasku naplaćivano po 10 do 15 eura. Kao i konačno stavljanje nove plombe.

Kada je bol popustila, javila mu se glavobolja nakon što je napravio troškovnik svojih zdravstvenih boravaka u ordinaciji. Obratila nam se i sugovornica kojoj je stomatolog prilikom redovne kontrole naplatio stavljanje bijele plombe na peticu. Iznos je bio 15 eura. Izdani račun? Nula bodova. Na udaru su i trudnice, kod kojih često slušamo priče o naplatama ultrazvuka. Mnoge često zbog nelagode, straha u ginekološkoj ordinaciji šute. I plaćaju iako znaju da im taj tretman kod liječnika, bilo da je on koncesionar koji ima ugovor s HZZO-om, ili onog iz Doma zdravlja, treba biti besplatan.

– I svaki put kad dođem na pregled naplati mi se ultrazvuk. Znam da postoji besplatna kvota. Ali kada ti ponude ultrazvuk, kako ga odbiti. Platim i šutim, i nikada ne dobijem račun. Računam, bolje je tako, ne želim stres, ne smijem se uznemiravati – veli nam splitska trudnica.

Svi su oni žrtve neetičkog ponašanja određenih liječnika iz sive zone poslovanja, koji rade po principu pacijentu trošak, njima dodatna lova. Najčešće se ovakve "prigode beru jagode" situacije događaju upravo u stomatološkim i ginekološkim ordinacijama. Pa da vas više ne prave naivcima, donosimo popis onoga što HZZO određuje kao besplatnu uslugu, za koju on snosi troškove materijala i rada.

U ostvarivanje naših prava upućuje nas dr. Marko Rađa, ravnatelj splitskog Doma zdravlja. Odmah i potvrđuje saznanja o određenim nepravilnostima vezanim uz naplatu besplatnih usluga. Ističe kako ih je najveći problem dokazati.

– Kako dokazati da je pacijent platio uslugu koja je trebala biti besplatna ako nam to ne može potkrijepiti izdanim računom. Znate kako se kaže, bez računa se ne računa, tada imamo samo riječ protiv riječi, što u konačnici znači ništa. Još je veći problem što ga pacijenti ni ne traže. I zato opet ponavljam, za sve što vam se u ordinaciji naplati morate tražiti račun kao dokaz, kao potvrdu nedopuštene liječničke usluge. Ali i kao način za refundiranje novca od HZZO-a. Stomatologija je tu na posebnom udaru, tu se lov u mutnom najčešće događa prilikom stavljanja plombi – veli.

Jer sve plombe nisu besplatne. Na teret HZZO-a imate pravo na bijele plombe na jedinicama, dvojkama i trojkama, te crne amalgamske na svim ostalim zubima. Besplatne su i usluge vađenja zuba, ili korijenova, popravak zuba ma koliko popravak trajao, u čiji sklop ulazi i čišćenje zubnih kanala. Na teret HZZO-a ide i liječenje paradentoze, protetski radovi tipa ugradnje zubnih krunica, djelomičnih i totalnih zubnih proteza, iako u ovom postupku nešto ovisi i o dobi pacijenta. Apsolutno ne trebate otvarati novčanik i kada vam vaš stomatolog iz HZZO sustava dva puta godišnje odradi čišćenje zubnog kamenca. Besplatne su vam i RTG snimke zubi i ortopan.

– U stomatološkim ugovornim ordinacijama otvara se prostor za varanje. Recimo, koliko god željeli bijele plombe, one se plaćaju ako idu na stražnje zube, od četvorke pa nadalje. Umjesto takvih, mnogima estetski prihvatljivijim, stavljaju se besplatne crne plombe. To su amalgamski ispuni koji sve više stvaraju nelagodu pacijentima s obzirom da u sebi imaju živu. Prije nego što se pristupi zahvatu stomatolog vam mora pojasniti razliku između bijele i crne plombe, ukazati na cjenovni razred. I ako se odlučite na plaćanje bijele plombe, tada vam mora ponuditi termin izvan radnog vremena. Primjerice, ako ordinacija taj tjedan radi ujutro, stomatolog će vas za stavljanje bijelih plombi naručiti u popodnevnoj smjeni – veli dr. Rađa.

---

image

‘Pristankom na uslugu bez računa po smanjenoj cijeni pacijent također postaje dio nelegalne priče. A ako nešto pođe po zlu, nema se ni pravo požaliti‘, objašnjava dr. Rađa

Shutterstock
---

No tu ne prestaje procedura. Stomatolog vam mora dati i obrazac na kojem svojim potpisom dajete suglasnost za plaćeni postupak. Po njegovu završetku dužan vam je dati račun u skladu s cjenikom usluga Hrvatske komore za dentalnu medicinu. On mora biti izložen na vidljivom mjestu. Ali što se događa? Stomatolog s pacijentom dogovori stavljanje bijele plombe, naplati to vrlo često u radnom vremenu, posao obavi po nižoj cijeni. Ako je definiranom zahvatu iznos za materijal i ruke 38,80 eura, on, kako čujemo, naplati 15 do 20. I ne izdaje račun. I eto nas u sivoj zoni. I neka pritom naruči još nekoliko pacijenata na dnevnoj osnovi izvan radnog vremena, i ide na ovakav isti obrazac bez računa sa sniženom cijenom, možete samo pretpostaviti koliku zaradu ima. Lijepi je to neprijavljeni honorar, nema što.

– Pristankom na uslugu bez računa po smanjenoj cijeni pacijent također postaje dio nelegalne priče. A ako nešto pođe po zlu, nema se ni pravo požaliti. Nema, jer nema račun kojim bi potvrdio lošu uslugu. Kome se onda može tužiti? Nikome. Pacijenti rade veliku grešku time što ne traže račun i ne prijavljuju ovakve slučajeve. Nažalost, kod nas ne funkcionira sustav kažnjavanja neodgovornih, kao ni stimulacije ili barem pohvale odgovornima. Nema mrkve i batine. Osobno mislim da se tu red treba uvesti – veli dr. Marko Rađa.

Slične situacije imamo i u ginekološkim ordinacijama, u kojima teret plaćanja ultrazvuka pada na leđa trudnica. Moraju li plaćati baš svaki UZV? Ne moraju. U praktičnim odrednicama stoji da su dvije ultrazvučne pretrage besplatne. Naravno, uvijek ima liječnika koji će pri svakoj kontroli ponuditi UZV pregled. I, naravno, koja bi to trudnica imala snage odbiti. Sve iznad dva se plaća.

– Da, i tu imamo problem. Žene na svakom kontrolnom pregledu traže ili pristaju na ponuđeni UZV tretman. Osobno držim da ga ne bi trebale toliko često raditi. Na to bi ih trebali upozoriti i sami liječnici, od kojih neki učestalost UZV pregleda potiču. I to je siva zona koja završi bez računa. Zato stalno upozoravam, budite oprezni, za svaku radnju tražite račun. Dobijemo ga i u ljekarnama, na pumpama, u trgovini. Zašto ne bismo i u ordinacijama? – konstatira ravnatelj Marko Rađa.

---

Cjenik Dentalne komore

Hrvatska komora dentalne medicine ima cjenik za nadstandardne dentalne usluge koje se obavljaju izvan radnog vremena.

Usporedite obvezno najniže cijene usluga dentalne medicine s onima koje vam stomatolozi koji imaju ugovor s HZZO-m računaju. Bit će jasno zašto ne dobivate račun nakon zahvata.

---

---

Hoće li bijele plombe biti besplatne za sve zube?

Takozvana crna plomba ili, stručno nazvano, amalgamski ispun u sebi nosi živu, no u zubu, u ustima, nije opasan. Opasan postaje tek prilikom brušenja ako se djelići amalgama sa živom progutaju ili ako završi u okolišu. Upravo zbog takve konzistencije, nije izbor većine pacijenata, koji radije biraju neštetnu bijelu, estetski prihvatljiviju verziju.

Veliki prijepori u dentalnoj medicini vladaju kad su u pitanju crne plombe. Mnogi smatraju kako je vrijeme toga materijala prošlo. Posebice zato što je tržište prepuno sigurnijih, inovativnijih materijala koji u sebi ne nose opasne sastojke i lakše se zbrinjavaju.

Nacionalnim planom predviđeno je da se do 2025. godine amalgam izbaci iz korištenja. Zato se očekuje da će HZZO morati promijeniti nešto u svom radu, drugim riječima izbaciti crne plombe, i u potpunosti prijeći na bijele. Time bi i one automatski trebale postati posve besplatne za sve zube.

---

ISPRAVAK: 

‘Nije točno da izabrani stomatolog može naručiti pacijenta u drugu smjenu radi pružanja nadstandardne usluge‘

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Shutterstock Microgen Images/science Photo Li/Science Photo Library Via Afp Vladimir Dugandzic/Cropix Tom Dubravec/ Cropix/Cropix
Shutterstock

‘Pristankom na uslugu bez računa po smanjenoj cijeni pacijent također postaje dio nelegalne priče. A ako nešto pođe po zlu, nema se ni pravo požaliti‘, objašnjava dr. Rađa

Microgen Images/science Photo Li/Science Photo Library Via Afp

Dental anaesthesia. (Photo by MICROGEN IMAGES/SCIENCE PHOTO LI/SMD/Science Photo Library via AFP)

Vladimir Dugandzic/Cropix

Split, 191222
Zupanijska skupstina Splitsko dalmatinske zupanije odrzana je na Kemijsko tehnoloskom fakultetu.
Na fotografiji: Marko Radja.

Tom Dubravec/ Cropix/Cropix

Split, 120721.
Cijepljenje za ugostiteljske djelatnike i privatne iznajmljivace obavljalo se danas u velikoj dvorani SC Gripe u organizaciji Nastavnog centra za javno zdravstvo.
Na fotografiji: Marko Radja, ravnatelj Doma zdravlja Split

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/stomatolozi-nas-varaju-dr-rada-nabraja-koje-su-usluge-besplatne-i-upozorava-na-vaznu-stvar-ovo-obvezno-trazite-1376334 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=6f1fe546513edb284b278dc4e9c7fb0ebbb85402 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Stomatolozi+nas+varaju%21+Dr.+Ra%C4%91a+nabraja+koje+su+usluge+besplatne+i+upozorava+na+va%C5%BEnu+stvar%3A+%E2%80%98Ovo+obvezno+tra%C5%BEite%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fstomatolozi-nas-varaju-dr-rada-nabraja-koje-su-usluge-besplatne-i-upozorava-na-vaznu-stvar-ovo-obvezno-trazite-1376334 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fstomatolozi-nas-varaju-dr-rada-nabraja-koje-su-usluge-besplatne-i-upozorava-na-vaznu-stvar-ovo-obvezno-trazite-1376334 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ne dajte se... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Splitne dajte se...

Stomatolozi nas varaju! Dr. Rađa nabraja koje su usluge besplatne i upozorava na važnu stvar: ‘Ovo obvezno tražite‘

Piše Tanja Šimundić Bendić
29. ožujka 2024. - 09:03
‘Pristankom na uslugu bez računa po smanjenoj cijeni pacijent također postaje dio nelegalne priče. A ako nešto pođe po zlu, nema se ni pravo požaliti‘, objašnjava dr. RađaShutterstock

Pa da vam još jednom ponovimo kada vas već toliko varaju: kod vašeg odabranog stomatologa koji ima ugovor s HZZO-om ne trebate, među ostalim, plaćati popravak ili vađenje zuba. Ne smije vam se naplatiti stavljanje bijele plombe na jedinicama, dvojkama i trojkama, ili crne, amalgamske, na ostalim zubima.

Ti su stomatološki zahvati za sve osiguranike Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje besplatni. Isto kao što je trebalo biti i besplatno čišćenje zubnih kanala, za što je jednom našem sugrađaninu, sve do izlječenja, na svakom dolasku naplaćivano po 10 do 15 eura. Kao i konačno stavljanje nove plombe.

Kada je bol popustila, javila mu se glavobolja nakon što je napravio troškovnik svojih zdravstvenih boravaka u ordinaciji. Obratila nam se i sugovornica kojoj je stomatolo...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 09:46