StoryEditor
SplitREPREZENTATIVAN ULAZ

Splićanka Lea Aviani dizajnirala je nova marjanska vrata, mijenjat će boju ovisno o dobu godine. Povirili smo u pogon gdje se izrađuju, bit će baš posebna

23. veljače 2021. - 14:04
Splitska dizajnerica Lea Aviani osmislila je nova marjanska vrata, koja se izrađuju u radionici tvrtke 'Salona Var'Tom Dubravec/Cropix

Pokušajte zamisliti vrata koja pod utjecajem vremenskih čimbenika mijenjaju boje. Zamislite ih kako u jesen postaju bakrena i stapaju se s prirodom. Sad zamislite da takva ideja zamijeni postojeća obična marjanska vrata.

Sve što ste pokušali vizualizirati uskoro ćete imati priliku vidjeti uživo. Ovih dana u "Salona Varu" završava se rezanje novih marjanskih vrata. Prije nego što počnu mijenjati boje i stapati se s prirodom, posjetili smo pogon u Solinu gdje se dovršava bogata konstrukcija koju je dizajnirala Splićanka Lea Aviani, izuzetno cijenjena dizajnerica, poznata i izvan Hrvatske.

image
Solin, 220221.
Splitska dizajnerica Lea Aviani, dizajnirala je nova celicna Marjanska vrata koja se izradjuju u radionici tvrtke Salona Var.
Foto: Tom Dubravec /CROPIX
Tom Dubravec/Cropix

Vrata su njezin umjetnički doživljaj Marjana sa simboličkim prikazom flore i faune, a ako se malo bolje zagledate, na njima ćete pronaći i alepski bor, čempres, piniju, crniku, grdelina, crvenkapu, drozda, crvendaća, sjenicu, vjevericu ili ježa. No, važno je naglasiti da su na vratima uočljivi stilizirani oblici, zato će ih svatko vidjeti i doživjeti na drugi način. Naravno, baš u tome je čar.

Stilizirani oblici

– Netko će to doživjeti kao pluća grada, netko će vidjeti biljne i životinjske vrste koje se nalaze u našoj park-šumi. Kad se zagledate, moći ćete prepoznati ono što vaše oko možda na prvu uoči. Nije mi bila želja da oblici budu previše uočljivi, a htjela bih da nas pri svakom dolasku na tu stranu Marjana vrata podsjete na to čega sve tu ima i da ulazimo u prirodno bogatstvo koje treba čuvati – rekla nam je dizajnerica o svojoj ideji.

image
Tom Dubravec/Cropix

Posebna priča krije se u izboru materijala, a odlučila se za corten, konstrukcijski čelik koji je izdržljiv i vrlo jednostavan za održavanje.

– Riječ je o materijalu koji svjetski umjetnici, arhitekti i kipari već neko vrijeme često koriste. Otporan je na atmosfersku koroziju i visoke temperature, ali i na negativne utjecaje blizine mora. Međutim, najveća je prednost cortena njegov atraktivan izgled, na površini jednog lista ima više različitih nijansi. Svaki je list malo drugačiji. To je njegova vrijednost, vrata će s vremenom mijenjati boju, što je poseban doživljaj – objašnjava naša sugovornica.

Kaže i da će prvih godinu dana razlika biti najuočljivija, a nakon toga boja će se stabilizirati i postat će smeđa, što će biti finalna boja.

Jednostavno održavanje

– Ipak, konstantno će se mijenjati s obzirom na količinu vlage i ostale vremenske utjecaje. Poseban fokus stavljen je na jednostavno održavanje masivnih vrata.

Dizajnerica smatra kako su u Splitu nastajali problemi s projektima koji su realizirani i kvalitetno su izvedeni, ali su zahtjevni za daljnje održavanje.

image
Solin, 220221.
Splitska dizajnerica Lea Aviani, dizajnirala je nova celicna Marjanska vrata koja se izradjuju u radionici tvrtke Salona Var.
Foto: Tom Dubravec /CROPIX
Tom Dubravec/Cropix

– Zbog neadekvatnog održavanja, neke su skulpture i projekti u lošem stanju, zato sam u ovom projektu htjela izbjeći problem kompliciranog održavanja. Kada imate rješenje koje zahtijeva da za dvije ili tri godine sve morate izbrusiti i ponovno bojiti, to vas limitira pri dizajniranju, a buduće održavanje zahtijeva stalna dodatna ulaganja – objasnila je Lea Aviani izbor materijala i boje koje će se prilagođavati prirodi.

Dodala je da se ni trenutak nije premišljala hoće li sudjelovati na provedenom natječaju.

– Marjan je simbol grada i mislim da zaslužuje da se bolje odnosimo prema njemu. Svi vole Marjan i to nam je jedina velika zelena površina. To su naša pluća grada i veseli me da je ulaz reprezentativniji. Kad se turisti ponovno vrate, neka dožive koliko je nama Marjan važan – naglasila je naša sugovornica.

image
Ovako će izgledati nova marjanska vrata
Javna Ustanova PŠm

Kaže da je već čula prve komentare na dizajn, koji su većinom pozitivni, ali pojedinci smatraju da sjeverna Marjanska vrata nisu toliko važna, pogotovo danas, kada imamo puno većih problema. No, kada se već rade, ističe kako bi onda trebala biti onakva kakva Marjan zaslužuje.

– Svjesna sam da neki neće razumjeti odluku što vrata nisu obojena, ali sve ovisi o tome kako gledate na to. Kada doživite tu promjenu godišnjeg doba zajedno s vratima, vjerujemo da će to biti poseban detalj koji će svi uočiti – poručila je sugrađanima, te im sugerira da nova marjanska vrata pri svakom prolasku dobro promotre.

image
Solin, 220221.
Splitska dizajnerica Lea Aviani, dizajnirala je nova celicna Marjanska vrata koja se izradjuju u radionici tvrtke Salona Var.
Foto: Tom Dubravec /CROPIX
Tom Dubravec/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

23. veljača 2021 14:04