stdClass Object ( [id] => 1264123 [title] => Smoje je obožavao Žrnovnicu, a ona mu sada ljubav uzvraća na najbolji način. Pogledajte mu ‘novu‘ sobu u centru mista [alias] => smoje-je-obozavao-zrnovnicu-a-ona-mu-sada-ljubav-uzvraca-na-najbolji-nacin-pogledajte-mu-novu-sobu-u-centru-mista [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Žrnovnica je posljednjih godina postala prava turistička i gastrodestinacija, ali od idućeg tjedna moći se pohvaliti i prevažnim kulturnim sadržajem kakav malo koji dio Splita ima.

U prostorima Gradske knjižnice Marko Marulić, smještenima u samom centru mjesta, otvorit će se spomen soba Miljenka Smoje! 

Ravnateljicu Knjižnice Grozdanu Ribičić i njezin mali krug velikih ljudi zatekli smo kao s puno strasti u rekordnom roku privode kraju posao uređenja Smojine sobe, koja će se otvoriti u utorak, 14. veljače, točno na njegov stoti rođendan. Svi rade sve, pod budnim oko arhitekta Dinka Peračića, ali i Antona Matijace, djelatnika Knjižnice, koji je uspješno iskoordinirao sve poslove i meštre koji su se posljednjih dana smjenjivali uređujući taj prostor.

---

image

Zadnje pripreme

Jakov Prkić/Cropix
---

Sretni su da je projekt podržao gradonačelnik Ivica Puljak, na kraju bi sve to moglo ispasti nekih 300.000 kuna, ali veseli ih i velika podrška lokalaca, prvenstveno predsjednika Mjesnog odbora Žrnovnica Marija Lolića i Udruge Žrvanj. Naravno, ništa od ovoga ne bi bilo da nema velikog Feđe Klarića, koji je i donirao Smojinu ostavštinu za potrebe ove sobe unutar knjižnice.

Ravnateljica Grozdana Ribičić mu je neizmjerno zahvalna, jer im je poklonio Smojinu radnu sobu koju je dobio u nasljedstvo, a stari namještaj je spašen uz pomoć poduzetnika Joška Berketa. Naime, u prostorima njegove marine u Kaštelima je bio uskladišten taj namještaj i sačuvan od propadanja.

U međuvremenu je bio na konzerviranju kod restauratora Josipa Lukinovića, a sad ga evo u knjižnici u Žrnovnici. Starinski, ali opet divan i autentičan. Čudimo se kako je Smoje mogao spavati na onom tvrdom zelenom kauču... Tu su još i njegov masivni radni stol, naslonjač, kredenca, police s knjigama i slike, kao i dvije makinjete na kojima je ispisao sve svoje legendarne tekstove i scenarije za televizijske serije i filmove.

---

image

Još malo pa gotovo

Jakov Prkic/Cropix
------
image
Jakov Prkić/Cropix
---

Prostorom dominira Smojin portret koji je izradio Luka Duplančić, odlično to izgleda, a u planu je da kroz koji mjesec zid na terasi na ulazu u žrnovačku Knjižnicu oslikaju studenti slikarstva Umjetničke akademije u Splitu uz mentorstvo prof. Vedrana Perkova. Na njemu će biti likovi iz Malog i Velog mista, a nije ni to slučajno.

Mario Lolić, novoizabrani šef Mjesnog odbora Žrnovnice napominje kako je dio scena Malog mista, poput sprovoda Načelnika sniman na groblju u Žrnovnici, a tada je svirala i žrnovačka čuvena limena glazba. Tad je navodno Smoje i odlučio da bude sahranjen upravo u Žrnovnici. U ovom mjestu se i vjenčao za svoju Lepu, a sad tamo zajedno i počivaju i to u grobnici koja je djelo još jednog splitskog velikana, Vaska Lipovca.

Lolić nam je skrenuo pozornost i na jednu od Smojinih reportaža iz Žrnovnice, radili su 1987. zajedno on i kolega Vojko Bašić, u okviru njegovog jako popularnog serijala u Slobodnoj pod egidom "Skitam i pitam".

---

image

Smojina reportaža iz Žrnovnice iz 1987. godine

Sd Arhiva/Slobodna Dalmacija
---

- Ovo mi je najdraži projekt u kojem sam sudjelovao otkad su me izabrali za predsjednika Vijeća Mjesnog odbora Žrnovnica. Puno hvala Feđi i Grozdani, bez njih se ništa od ovoga ne bi dogodilo. Ne treba ni biti sve u centru Splita, a ovo će svakako obogatiti kulturni život Žrnovnice. Želimo da se ovaj prostor koristi tijekom cijele godine, da se tu organiziraju razne manifestacije, da dolaze ljudi... - s puno entuzijazma govori Lolić.

I Grozdana Ribičić ističe kako je Žrnovnica tipično malo misto, jedno od onih o kojima je Smoje pisao s velikom strašću, i koje je jako volio. Baš zbog svega toga, Smojina soba nije mogla doći na bolje mjesto. 

---

image
Jakov Prkić/Cropix
---

- Samim činom otvaranja spomen-sobe posao naš posao ni približno nije gotov. Onaj knjižničarski i programski tek je pred nama i jako mu se veselimo - govori energična ravnateljica Gradske knjižnice, presretna zbog ovoga, ali i niza drugi velikih projekata koje je njezina ustanova pokrenula u zadnje vrijeme. Žena jednostavno pršti pozitivnom energijom, kojom kao da je zarazila sve oko sebe.

Ni arhitekt Peračić ne krije sreću što je dio ekipe koja je iznjedrila ovaj projekt.

- Jako mi je važno da je Smojina soba dio knjižnice, da to nije neka zaključana muzejska soba, nego se kroz nju doslovno mora proći da bi se ušlo unutra. Smoje je po svome duhu i po svemu onome što je radio bio dio svakodnevne kulture, kulture riječi, dio žive priče... i zato smo sve baš ovako napravili - govori nam Peračić.

---

image

Arhitekt Dinko Peračić

Jakov Prkić/Cropix
---

A da će joj pored 400 stalnih korisnika žrnovačke Knjižnice (u koju katkad nalete i Splićani kad im pomanjka koji naslov) uskoro dolaziti još više ljudi, vjeruje i knjižničarka Mirjana Kaličanin. Ona je tamo praktički jedina radnica otkad se 2008. godine otvorila biblioteka u mjestu, a osim što vodi brigu o bogatom knjižnom fundusu nije joj teško ni uzeti krpu u ruke i brisati prašinu kako bi sve blistalo na dan otvorenja Smojine sobe.

Mirjana tamo radi sama, pa je knjižnica otvorena samo u jednoj smjeni, a ljeti uopće ne radi mjesec dana zbog godišnjeg odmora, tako da je, svi se slažu, itekako važno, pogotovo sada, da se odobri još jedno radno mjesto kako bi ovaj prevažni prostor živio cijeli dan i cijele godine. 

Upoznali smo tamo i dvije mlade knjižničarke, Luciju Pivčević, inače Žrnovčanku djevojačkog prezimena Marin, i Mariju Gabrijelu Perić. Odradile su i one veliki posao oko Smojine sobe, ali nije im bilo ispod časti ni nabirati autentične maslinaste koltrine koje će krasiti novouređeni dio žrnovačke podružnice Gradske knjižnice.

---

image

Zadnje pripreme

Jakov Prkić/Cropix
---

Velika im je, kažu, čast da su njih dvije mlade knjižničarke iz GKMM-a od početka bile uključene u kreativno stvaranje Smojine spomen-sobe, posebice jer su i same odrasle uz kadrove Našeg malog mista i Velog mista. Radile su na popisivanju sveukupne ostavštine koju čine knjige, osobni predmeti, umjetničke slike i namještaj koji su se nalazili u radnoj sobi u kojoj je Smoje stvarao dalmatinske kronike, sve do konzervacije i pripreme postava koji će biti trajno ostati izložen u prostorijama knjižnice u Žrnovnici.

- Feđa Klarić nam je ustupio na korištenje preko 200 svojih fotografija na kojima je Smoje pa se rodila ideja da zabilježimo priče vezane uz pojedinu fotografiju. Koristeći Feđine fotografije snimili smo film "Miljenko Smoje kroz objektiv i riječi Feđe Klarića" u kojima Feđa priča anegdote i crtice iz Smojinog života.

Film u trajanju od sat i pol posjetitelji će moći pogledati unutar spomen-sobe. Iznimno smo mu zahvalne jer je svojim fotoaparatom zabilježio duh vremena u kojem je Smoje živio i radio. Bez njegovih priči i konteksta ne bismo mogli jednako promatrati te fotografije - govore nam ove mlade žene.

Na koncu, unutar Smojine spomen-sobe bit če i takozvani Feđin zid na kojem je izloženo 12 fotografije iz Smojinog života po njegovu izboru, uz koje je njegovom rukom napisan opis svake fotografije.

---

Uskoro se otvara i Knjižnica "Dalmatina" u sklopu Realke

Smojina soba nije jedini veliki projekt GKMM-a. Posljednje tri godine u aneksu Realke, a uz podršku Grada Splia, uredila se nova Knjižnica "Dalmatina". Riječ je, govori nam Grozdana Ribičić, o programu "Zavičajna kuća GKMM-a Split“ započetom spontano 2019. godine.

- Knjižnica je tada prihvatila donaciju privatne biblioteke pok. Jakše Fiamenga od njegovih nasljednika i privremeno je smjestila u taj zapušteni knjižnični prostor u centru Splita, u aneksu Velike realke u Zagrebačkoj ulici. Plan je bio zatražiti sredstva za uređenje tog prostora i formiranje novog poetsko-glazbenog odjela GKMM-a. Knjižnica je u međuvremenu dobila i ostavštinu pok. Ljube Stipišića Delmate od njegove obitelji - kaže ravnateljica GKMM-a.

Sve je, dakle, spremno za još jedno veliko otvorenje, čeka se samo blagoslov gradonačelnika da odobri zaposlenje osoba koje će tu raditi. Gradonačelniče, nemojte da predugo čekamo!

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => evo njega među svoje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => evo njega među svoje 2 0 6917 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-02-10 13:28:16 [created_by] => 3111 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-02-12 10:58:43 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-02-12 10:58:43 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1324 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Smoje je obožavao Žrnovnicu, a ona mu sada ljubav uzvraća na najbolji način. Pogledajte mu 'novu' sobu u centru mista [metakey] => smojina soba , Gradska knjižnica Marko Marulić, Žrnovnica, miljenko smoje, 100 godina Smoje [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/02\/10\/24298927.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/10\/24283471.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/10\/24283475.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/10\/24283473.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/10\/24283472.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/10\/24283470.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/10\/24283469.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/10\/24283468.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/10\/24283467.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/10\/24283466.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/10\/24283465.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/10\/24290224.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prkic\/Cropix","Jakov Prkic\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Sd Arhiva\/Slobodna Dalmacija"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Sad svi imaju veliki razlog za posjet \u017drnovnici<\/p>","

Ravnateljica Gradske knji\u017enice Grozdana Ribi\u010di\u0107 i mali krug velikih ljudi s kojima je u rekordnom vremenu uredila Smojinu sobu<\/p>","","","

Zadnje pripreme<\/p>","

Ravnateljica Gradske knji\u017enice Grozdana Ribi\u010di\u0107 i mali krug velikih ljudi s kojima je u rekordnom vremenu uredila Smojinu sobu<\/p>","

Jo\u0161 malo pa gotovo<\/p>","","","

Arhitekt Dinko Pera\u010di\u0107<\/p>","","

Smojina reporta\u017ea iz \u017drnovnice iz 1987. godine<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1091","hd_24298927_1920.jpg":"1920x1080","k_24298927_1280.jpg":"1280x1280","k_24298927_1024.jpg":"1024x1024","k_24298927_640.jpg":"640x640","k_24298927_480.jpg":"480x480","k_24298927_340.jpg":"340x340","k_24298927_220.jpg":"220x220","o_24298927_1280.jpg":"1280x727","o_24298927_1024.jpg":"1024x581","o_24298927_640.jpg":"640x363","o_24298927_480.jpg":"480x272","o_24298927_340.jpg":"340x193","o_24298927_220.jpg":"220x125","h_24298927_1280.jpg":"1280x854","h_24298927_1024.jpg":"1024x683","h_24298927_640.jpg":"640x427","h_24298927_480.jpg":"480x320","h_24298927_340.jpg":"340x227","h_24298927_220.jpg":"220x147","pp_24298927_1280.jpg":"1280x1628","pp_24298927_1024.jpg":"1024x1303","pp_24298927_640.jpg":"640x814","pp_24298927_480.jpg":"480x611","pp_24298927_340.jpg":"340x432","pp_24298927_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24283471_1920.jpg":"1920x1080","k_24283471_1280.jpg":"1280x1280","k_24283471_1024.jpg":"1024x1024","k_24283471_640.jpg":"640x640","k_24283471_480.jpg":"480x480","k_24283471_340.jpg":"340x340","k_24283471_220.jpg":"220x220","o_24283471_1280.jpg":"1280x853","o_24283471_1024.jpg":"1024x682","o_24283471_640.jpg":"640x426","o_24283471_480.jpg":"480x320","o_24283471_340.jpg":"340x226","o_24283471_220.jpg":"220x146","h_24283471_1280.jpg":"1280x854","h_24283471_1024.jpg":"1024x683","h_24283471_640.jpg":"640x427","h_24283471_480.jpg":"480x320","h_24283471_340.jpg":"340x227","h_24283471_220.jpg":"220x147","pp_24283471_1280.jpg":"1280x1628","pp_24283471_1024.jpg":"1024x1303","pp_24283471_640.jpg":"640x814","pp_24283471_480.jpg":"480x611","pp_24283471_340.jpg":"340x432","pp_24283471_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24283475_1920.jpg":"1920x1080","k_24283475_1280.jpg":"1280x1280","k_24283475_1024.jpg":"1024x1024","k_24283475_640.jpg":"640x640","k_24283475_480.jpg":"480x480","k_24283475_340.jpg":"340x340","k_24283475_220.jpg":"220x220","o_24283475_1280.jpg":"1280x853","o_24283475_1024.jpg":"1024x682","o_24283475_640.jpg":"640x426","o_24283475_480.jpg":"480x320","o_24283475_340.jpg":"340x226","o_24283475_220.jpg":"220x146","h_24283475_1280.jpg":"1280x854","h_24283475_1024.jpg":"1024x683","h_24283475_640.jpg":"640x427","h_24283475_480.jpg":"480x320","h_24283475_340.jpg":"340x227","h_24283475_220.jpg":"220x147","pp_24283475_1280.jpg":"1280x1628","pp_24283475_1024.jpg":"1024x1303","pp_24283475_640.jpg":"640x814","pp_24283475_480.jpg":"480x611","pp_24283475_340.jpg":"340x432","pp_24283475_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24283473_1920.jpg":"1920x1080","k_24283473_1280.jpg":"1280x1280","k_24283473_1024.jpg":"1024x1024","k_24283473_640.jpg":"640x640","k_24283473_480.jpg":"480x480","k_24283473_340.jpg":"340x340","k_24283473_220.jpg":"220x220","o_24283473_1280.jpg":"1280x853","o_24283473_1024.jpg":"1024x682","o_24283473_640.jpg":"640x426","o_24283473_480.jpg":"480x320","o_24283473_340.jpg":"340x226","o_24283473_220.jpg":"220x146","h_24283473_1280.jpg":"1280x854","h_24283473_1024.jpg":"1024x683","h_24283473_640.jpg":"640x427","h_24283473_480.jpg":"480x320","h_24283473_340.jpg":"340x227","h_24283473_220.jpg":"220x147","pp_24283473_1280.jpg":"1280x1628","pp_24283473_1024.jpg":"1024x1303","pp_24283473_640.jpg":"640x814","pp_24283473_480.jpg":"480x611","pp_24283473_340.jpg":"340x432","pp_24283473_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24283472_1920.jpg":"1920x1080","k_24283472_1280.jpg":"1280x1280","k_24283472_1024.jpg":"1024x1024","k_24283472_640.jpg":"640x640","k_24283472_480.jpg":"480x480","k_24283472_340.jpg":"340x340","k_24283472_220.jpg":"220x220","o_24283472_1280.jpg":"1280x853","o_24283472_1024.jpg":"1024x682","o_24283472_640.jpg":"640x426","o_24283472_480.jpg":"480x320","o_24283472_340.jpg":"340x226","o_24283472_220.jpg":"220x146","h_24283472_1280.jpg":"1280x854","h_24283472_1024.jpg":"1024x683","h_24283472_640.jpg":"640x427","h_24283472_480.jpg":"480x320","h_24283472_340.jpg":"340x227","h_24283472_220.jpg":"220x147","pp_24283472_1280.jpg":"1280x1628","pp_24283472_1024.jpg":"1024x1303","pp_24283472_640.jpg":"640x814","pp_24283472_480.jpg":"480x611","pp_24283472_340.jpg":"340x432","pp_24283472_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24283470_1920.jpg":"1920x1080","k_24283470_1280.jpg":"1280x1280","k_24283470_1024.jpg":"1024x1024","k_24283470_640.jpg":"640x640","k_24283470_480.jpg":"480x480","k_24283470_340.jpg":"340x340","k_24283470_220.jpg":"220x220","o_24283470_1280.jpg":"1280x853","o_24283470_1024.jpg":"1024x682","o_24283470_640.jpg":"640x426","o_24283470_480.jpg":"480x320","o_24283470_340.jpg":"340x226","o_24283470_220.jpg":"220x146","h_24283470_1280.jpg":"1280x854","h_24283470_1024.jpg":"1024x683","h_24283470_640.jpg":"640x427","h_24283470_480.jpg":"480x320","h_24283470_340.jpg":"340x227","h_24283470_220.jpg":"220x147","pp_24283470_1280.jpg":"1280x1628","pp_24283470_1024.jpg":"1024x1303","pp_24283470_640.jpg":"640x814","pp_24283470_480.jpg":"480x611","pp_24283470_340.jpg":"340x432","pp_24283470_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24283469_1920.jpg":"1920x1080","k_24283469_1280.jpg":"1280x1280","k_24283469_1024.jpg":"1024x1024","k_24283469_640.jpg":"640x640","k_24283469_480.jpg":"480x480","k_24283469_340.jpg":"340x340","k_24283469_220.jpg":"220x220","o_24283469_1280.jpg":"1280x853","o_24283469_1024.jpg":"1024x682","o_24283469_640.jpg":"640x426","o_24283469_480.jpg":"480x320","o_24283469_340.jpg":"340x226","o_24283469_220.jpg":"220x146","h_24283469_1280.jpg":"1280x854","h_24283469_1024.jpg":"1024x683","h_24283469_640.jpg":"640x427","h_24283469_480.jpg":"480x320","h_24283469_340.jpg":"340x227","h_24283469_220.jpg":"220x147","pp_24283469_1280.jpg":"1280x1628","pp_24283469_1024.jpg":"1024x1303","pp_24283469_640.jpg":"640x814","pp_24283469_480.jpg":"480x611","pp_24283469_340.jpg":"340x432","pp_24283469_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24283468_1920.jpg":"1920x1080","k_24283468_1280.jpg":"1280x1280","k_24283468_1024.jpg":"1024x1024","k_24283468_640.jpg":"640x640","k_24283468_480.jpg":"480x480","k_24283468_340.jpg":"340x340","k_24283468_220.jpg":"220x220","o_24283468_1280.jpg":"1280x853","o_24283468_1024.jpg":"1024x682","o_24283468_640.jpg":"640x426","o_24283468_480.jpg":"480x320","o_24283468_340.jpg":"340x226","o_24283468_220.jpg":"220x146","h_24283468_1280.jpg":"1280x854","h_24283468_1024.jpg":"1024x683","h_24283468_640.jpg":"640x427","h_24283468_480.jpg":"480x320","h_24283468_340.jpg":"340x227","h_24283468_220.jpg":"220x147","pp_24283468_1280.jpg":"1280x1628","pp_24283468_1024.jpg":"1024x1303","pp_24283468_640.jpg":"640x814","pp_24283468_480.jpg":"480x611","pp_24283468_340.jpg":"340x432","pp_24283468_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24283467_1920.jpg":"1920x1080","k_24283467_1280.jpg":"1280x1280","k_24283467_1024.jpg":"1024x1024","k_24283467_640.jpg":"640x640","k_24283467_480.jpg":"480x480","k_24283467_340.jpg":"340x340","k_24283467_220.jpg":"220x220","o_24283467_1280.jpg":"1280x853","o_24283467_1024.jpg":"1024x682","o_24283467_640.jpg":"640x426","o_24283467_480.jpg":"480x320","o_24283467_340.jpg":"340x226","o_24283467_220.jpg":"220x146","h_24283467_1280.jpg":"1280x854","h_24283467_1024.jpg":"1024x683","h_24283467_640.jpg":"640x427","h_24283467_480.jpg":"480x320","h_24283467_340.jpg":"340x227","h_24283467_220.jpg":"220x147","pp_24283467_1280.jpg":"1280x1628","pp_24283467_1024.jpg":"1024x1303","pp_24283467_640.jpg":"640x814","pp_24283467_480.jpg":"480x611","pp_24283467_340.jpg":"340x432","pp_24283467_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1135","hd_24283466_1920.jpg":"1920x1080","k_24283466_1280.jpg":"1280x1280","k_24283466_1024.jpg":"1024x1024","k_24283466_640.jpg":"640x640","k_24283466_480.jpg":"480x480","k_24283466_340.jpg":"340x340","k_24283466_220.jpg":"220x220","o_24283466_1280.jpg":"1280x756","o_24283466_1024.jpg":"1024x605","o_24283466_640.jpg":"640x378","o_24283466_480.jpg":"480x283","o_24283466_340.jpg":"340x200","o_24283466_220.jpg":"220x130","h_24283466_1280.jpg":"1280x854","h_24283466_1024.jpg":"1024x683","h_24283466_640.jpg":"640x427","h_24283466_480.jpg":"480x320","h_24283466_340.jpg":"340x227","h_24283466_220.jpg":"220x147","pp_24283466_1280.jpg":"1280x1628","pp_24283466_1024.jpg":"1024x1303","pp_24283466_640.jpg":"640x814","pp_24283466_480.jpg":"480x611","pp_24283466_340.jpg":"340x432","pp_24283466_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24283465_1920.jpg":"1920x1080","k_24283465_1280.jpg":"1280x1280","k_24283465_1024.jpg":"1024x1024","k_24283465_640.jpg":"640x640","k_24283465_480.jpg":"480x480","k_24283465_340.jpg":"340x340","k_24283465_220.jpg":"220x220","o_24283465_1280.jpg":"1280x853","o_24283465_1024.jpg":"1024x682","o_24283465_640.jpg":"640x426","o_24283465_480.jpg":"480x320","o_24283465_340.jpg":"340x226","o_24283465_220.jpg":"220x146","h_24283465_1280.jpg":"1280x854","h_24283465_1024.jpg":"1024x683","h_24283465_640.jpg":"640x427","h_24283465_480.jpg":"480x320","h_24283465_340.jpg":"340x227","h_24283465_220.jpg":"220x147","pp_24283465_1280.jpg":"1280x1628","pp_24283465_1024.jpg":"1024x1303","pp_24283465_640.jpg":"640x814","pp_24283465_480.jpg":"480x611","pp_24283465_340.jpg":"340x432","pp_24283465_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1080x766","hd_24290224_1920.jpg":"1920x1080","k_24290224_1280.jpg":"1280x1280","k_24290224_1024.jpg":"1024x1024","k_24290224_640.jpg":"640x640","k_24290224_480.jpg":"480x480","k_24290224_340.jpg":"340x340","k_24290224_220.jpg":"220x220","o_24290224_1280.jpg":"1280x907","o_24290224_1024.jpg":"1024x726","o_24290224_640.jpg":"640x453","o_24290224_480.jpg":"480x340","o_24290224_340.jpg":"340x241","o_24290224_220.jpg":"220x156","h_24290224_1280.jpg":"1280x854","h_24290224_1024.jpg":"1024x683","h_24290224_640.jpg":"640x427","h_24290224_480.jpg":"480x320","h_24290224_340.jpg":"340x227","h_24290224_220.jpg":"220x147","pp_24290224_1280.jpg":"1280x1628","pp_24290224_1024.jpg":"1024x1303","pp_24290224_640.jpg":"640x814","pp_24290224_480.jpg":"480x611","pp_24290224_340.jpg":"340x432","pp_24290224_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 15 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38760998 Threads: 3 Questions: 7122839414 Slow queries: 3309480 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608996425 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/smoje-je-obozavao-zrnovnicu-a-ona-mu-sada-ljubav-uzvraca-na-najbolji-nacin-pogledajte-mu-novu-sobu-u-centru-mista-1264123 [printLink] => /split/smoje-je-obozavao-zrnovnicu-a-ona-mu-sada-ljubav-uzvraca-na-najbolji-nacin-pogledajte-mu-novu-sobu-u-centru-mista-1264123?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 694800 [name] => smojina soba [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-10-21 15:52:20 [main_article_id] => 0 [alias] => smojina-soba [link] => /tag/smojina-soba ) [1] => stdClass Object ( [id] => 474904 [name] => Gradska knjižnica Marko Marulić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gradska-knjiznica-marko-marulic [link] => /tag/gradska-knjiznica-marko-marulic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 232071 [name] => žrnovnica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zrnovnica [link] => /tag/zrnovnica ) [3] => stdClass Object ( [id] => 435499 [name] => miljenko smoje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => miljenko-smoje [link] => /tag/miljenko-smoje ) [4] => stdClass Object ( [id] => 705963 [name] => 100 godina Smoje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-02-12 11:59:11 [main_article_id] => 0 [alias] => 100-godina-smoje [link] => /tag/100-godina-smoje ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => evo njega među svoje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Smoje je obožavao Žrnovnicu, a ona mu sada ljubav uzvraća na najbolji način. Pogledajte mu ‘novu‘ sobu u centru mista [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3111 [name] => Diana Barbarić [username] => diana-barbari [email] => diana-barbari@sd.hr [password] => $2y$10$TgGal197j7nS31typ4yMh.ij7cGZinZUyNYE5yXdu6k7UZUh/oru6 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/diana-barbaric-3111 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1629 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/b5bdeb0a848ebe05496b9ad281421f26?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/10/24298927.jpg [galleryCount] => 12 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Jakov Prkić/Cropix [mainImageDesc] =>

Sad svi imaju veliki razlog za posjet Žrnovnici

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/10/24298927.jpg [title] =>

Sad svi imaju veliki razlog za posjet Žrnovnici

Jakov Prkić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/10/24283471.jpg [title] =>

Ravnateljica Gradske knjižnice Grozdana Ribičić i mali krug velikih ljudi s kojima je u rekordnom vremenu uredila Smojinu sobu

Jakov Prkić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/10/24283475.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/10/24283473.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/10/24283472.jpg [title] =>

Zadnje pripreme

Jakov Prkić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/10/24283470.jpg [title] =>

Ravnateljica Gradske knjižnice Grozdana Ribičić i mali krug velikih ljudi s kojima je u rekordnom vremenu uredila Smojinu sobu

Jakov Prkic/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/10/24283469.jpg [title] =>

Još malo pa gotovo

Jakov Prkic/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/10/24283468.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/10/24283467.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/10/24283466.jpg [title] =>

Arhitekt Dinko Peračić

Jakov Prkić/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/10/24283465.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/10/24290224.jpg [title] =>

Smojina reportaža iz Žrnovnice iz 1987. godine

Sd Arhiva/Slobodna Dalmacija ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Žrnovnica je posljednjih godina postala prava turistička i gastrodestinacija, ali od idućeg tjedna moći se pohvaliti i prevažnim kulturnim sadržajem kakav malo koji dio Splita ima.

U prostorima Gradske knjižnice Marko Marulić, smještenima u samom centru mjesta, otvorit će se spomen soba Miljenka Smoje! 

Ravnateljicu Knjižnice Grozdanu Ribičić i njezin mali krug velikih ljudi zatekli smo kao s puno strasti u rekordnom roku privode kraju posao uređenja Smojine sobe, koja će se otvoriti u utorak, 14. veljače, točno na njegov stoti rođendan. Svi rade sve, pod budnim oko arhitekta Dinka Peračića, ali i Antona Matijace, djelatnika Knjižnice, koji je uspješno iskoordinirao sve poslove i meštre koji su se posljednjih dana smjenjivali uređujući taj prostor.

---

image

Zadnje pripreme

Jakov Prkić/Cropix
---

Sretni su da je projekt podržao gradonačelnik Ivica Puljak, na kraju bi sve to moglo ispasti nekih 300.000 kuna, ali veseli ih i velika podrška lokalaca, prvenstveno predsjednika Mjesnog odbora Žrnovnica Marija Lolića i Udruge Žrvanj. Naravno, ništa od ovoga ne bi bilo da nema velikog Feđe Klarića, koji je i donirao Smojinu ostavštinu za potrebe ove sobe unutar knjižnice.

Ravnateljica Grozdana Ribičić mu je neizmjerno zahvalna, jer im je poklonio Smojinu radnu sobu koju je dobio u nasljedstvo, a stari namještaj je spašen uz pomoć poduzetnika Joška Berketa. Naime, u prostorima njegove marine u Kaštelima je bio uskladišten taj namještaj i sačuvan od propadanja.

U međuvremenu je bio na konzerviranju kod restauratora Josipa Lukinovića, a sad ga evo u knjižnici u Žrnovnici. Starinski, ali opet divan i autentičan. Čudimo se kako je Smoje mogao spavati na onom tvrdom zelenom kauču... Tu su još i njegov masivni radni stol, naslonjač, kredenca, police s knjigama i slike, kao i dvije makinjete na kojima je ispisao sve svoje legendarne tekstove i scenarije za televizijske serije i filmove.

---

image

Još malo pa gotovo

Jakov Prkic/Cropix
------
image
Jakov Prkić/Cropix
---

Prostorom dominira Smojin portret koji je izradio Luka Duplančić, odlično to izgleda, a u planu je da kroz koji mjesec zid na terasi na ulazu u žrnovačku Knjižnicu oslikaju studenti slikarstva Umjetničke akademije u Splitu uz mentorstvo prof. Vedrana Perkova. Na njemu će biti likovi iz Malog i Velog mista, a nije ni to slučajno.

Mario Lolić, novoizabrani šef Mjesnog odbora Žrnovnice napominje kako je dio scena Malog mista, poput sprovoda Načelnika sniman na groblju u Žrnovnici, a tada je svirala i žrnovačka čuvena limena glazba. Tad je navodno Smoje i odlučio da bude sahranjen upravo u Žrnovnici. U ovom mjestu se i vjenčao za svoju Lepu, a sad tamo zajedno i počivaju i to u grobnici koja je djelo još jednog splitskog velikana, Vaska Lipovca.

Lolić nam je skrenuo pozornost i na jednu od Smojinih reportaža iz Žrnovnice, radili su 1987. zajedno on i kolega Vojko Bašić, u okviru njegovog jako popularnog serijala u Slobodnoj pod egidom "Skitam i pitam".

---

image

Smojina reportaža iz Žrnovnice iz 1987. godine

Sd Arhiva/Slobodna Dalmacija
---

- Ovo mi je najdraži projekt u kojem sam sudjelovao otkad su me izabrali za predsjednika Vijeća Mjesnog odbora Žrnovnica. Puno hvala Feđi i Grozdani, bez njih se ništa od ovoga ne bi dogodilo. Ne treba ni biti sve u centru Splita, a ovo će svakako obogatiti kulturni život Žrnovnice. Želimo da se ovaj prostor koristi tijekom cijele godine, da se tu organiziraju razne manifestacije, da dolaze ljudi... - s puno entuzijazma govori Lolić.

I Grozdana Ribičić ističe kako je Žrnovnica tipično malo misto, jedno od onih o kojima je Smoje pisao s velikom strašću, i koje je jako volio. Baš zbog svega toga, Smojina soba nije mogla doći na bolje mjesto. 

---

image
Jakov Prkić/Cropix
---

- Samim činom otvaranja spomen-sobe posao naš posao ni približno nije gotov. Onaj knjižničarski i programski tek je pred nama i jako mu se veselimo - govori energična ravnateljica Gradske knjižnice, presretna zbog ovoga, ali i niza drugi velikih projekata koje je njezina ustanova pokrenula u zadnje vrijeme. Žena jednostavno pršti pozitivnom energijom, kojom kao da je zarazila sve oko sebe.

Ni arhitekt Peračić ne krije sreću što je dio ekipe koja je iznjedrila ovaj projekt.

- Jako mi je važno da je Smojina soba dio knjižnice, da to nije neka zaključana muzejska soba, nego se kroz nju doslovno mora proći da bi se ušlo unutra. Smoje je po svome duhu i po svemu onome što je radio bio dio svakodnevne kulture, kulture riječi, dio žive priče... i zato smo sve baš ovako napravili - govori nam Peračić.

---

image

Arhitekt Dinko Peračić

Jakov Prkić/Cropix
---

A da će joj pored 400 stalnih korisnika žrnovačke Knjižnice (u koju katkad nalete i Splićani kad im pomanjka koji naslov) uskoro dolaziti još više ljudi, vjeruje i knjižničarka Mirjana Kaličanin. Ona je tamo praktički jedina radnica otkad se 2008. godine otvorila biblioteka u mjestu, a osim što vodi brigu o bogatom knjižnom fundusu nije joj teško ni uzeti krpu u ruke i brisati prašinu kako bi sve blistalo na dan otvorenja Smojine sobe.

Mirjana tamo radi sama, pa je knjižnica otvorena samo u jednoj smjeni, a ljeti uopće ne radi mjesec dana zbog godišnjeg odmora, tako da je, svi se slažu, itekako važno, pogotovo sada, da se odobri još jedno radno mjesto kako bi ovaj prevažni prostor živio cijeli dan i cijele godine. 

Upoznali smo tamo i dvije mlade knjižničarke, Luciju Pivčević, inače Žrnovčanku djevojačkog prezimena Marin, i Mariju Gabrijelu Perić. Odradile su i one veliki posao oko Smojine sobe, ali nije im bilo ispod časti ni nabirati autentične maslinaste koltrine koje će krasiti novouređeni dio žrnovačke podružnice Gradske knjižnice.

---

image

Zadnje pripreme

Jakov Prkić/Cropix
---

Velika im je, kažu, čast da su njih dvije mlade knjižničarke iz GKMM-a od početka bile uključene u kreativno stvaranje Smojine spomen-sobe, posebice jer su i same odrasle uz kadrove Našeg malog mista i Velog mista. Radile su na popisivanju sveukupne ostavštine koju čine knjige, osobni predmeti, umjetničke slike i namještaj koji su se nalazili u radnoj sobi u kojoj je Smoje stvarao dalmatinske kronike, sve do konzervacije i pripreme postava koji će biti trajno ostati izložen u prostorijama knjižnice u Žrnovnici.

- Feđa Klarić nam je ustupio na korištenje preko 200 svojih fotografija na kojima je Smoje pa se rodila ideja da zabilježimo priče vezane uz pojedinu fotografiju. Koristeći Feđine fotografije snimili smo film "Miljenko Smoje kroz objektiv i riječi Feđe Klarića" u kojima Feđa priča anegdote i crtice iz Smojinog života.

Film u trajanju od sat i pol posjetitelji će moći pogledati unutar spomen-sobe. Iznimno smo mu zahvalne jer je svojim fotoaparatom zabilježio duh vremena u kojem je Smoje živio i radio. Bez njegovih priči i konteksta ne bismo mogli jednako promatrati te fotografije - govore nam ove mlade žene.

Na koncu, unutar Smojine spomen-sobe bit če i takozvani Feđin zid na kojem je izloženo 12 fotografije iz Smojinog života po njegovu izboru, uz koje je njegovom rukom napisan opis svake fotografije.

---

Uskoro se otvara i Knjižnica "Dalmatina" u sklopu Realke

Smojina soba nije jedini veliki projekt GKMM-a. Posljednje tri godine u aneksu Realke, a uz podršku Grada Splia, uredila se nova Knjižnica "Dalmatina". Riječ je, govori nam Grozdana Ribičić, o programu "Zavičajna kuća GKMM-a Split“ započetom spontano 2019. godine.

- Knjižnica je tada prihvatila donaciju privatne biblioteke pok. Jakše Fiamenga od njegovih nasljednika i privremeno je smjestila u taj zapušteni knjižnični prostor u centru Splita, u aneksu Velike realke u Zagrebačkoj ulici. Plan je bio zatražiti sredstva za uređenje tog prostora i formiranje novog poetsko-glazbenog odjela GKMM-a. Knjižnica je u međuvremenu dobila i ostavštinu pok. Ljube Stipišića Delmate od njegove obitelji - kaže ravnateljica GKMM-a.

Sve je, dakle, spremno za još jedno veliko otvorenje, čeka se samo blagoslov gradonačelnika da odobri zaposlenje osoba koje će tu raditi. Gradonačelniče, nemojte da predugo čekamo!

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkic/Cropix Jakov Prkic/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Sd Arhiva/Slobodna Dalmacija
Jakov Prkić/Cropix

Sad svi imaju veliki razlog za posjet Žrnovnici

Jakov Prkić/Cropix

Ravnateljica Gradske knjižnice Grozdana Ribičić i mali krug velikih ljudi s kojima je u rekordnom vremenu uredila Smojinu sobu

Jakov Prkić/Cropix

Zadnje pripreme

Jakov Prkic/Cropix

Ravnateljica Gradske knjižnice Grozdana Ribičić i mali krug velikih ljudi s kojima je u rekordnom vremenu uredila Smojinu sobu

Jakov Prkic/Cropix

Još malo pa gotovo

Jakov Prkić/Cropix

Arhitekt Dinko Peračić

Sd Arhiva/Slobodna Dalmacija

Smojina reportaža iz Žrnovnice iz 1987. godine

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/smoje-je-obozavao-zrnovnicu-a-ona-mu-sada-ljubav-uzvraca-na-najbolji-nacin-pogledajte-mu-novu-sobu-u-centru-mista-1264123 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=56b1142448deee381a8def7cc5231f7405a7e053 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Smoje+je+obo%C5%BEavao+%C5%BDrnovnicu%2C+a+ona+mu+sada+ljubav+uzvra%C4%87a+na+najbolji+na%C4%8Din.+Pogledajte+mu+%E2%80%98novu%E2%80%98+sobu+u+centru+mista&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsmoje-je-obozavao-zrnovnicu-a-ona-mu-sada-ljubav-uzvraca-na-najbolji-nacin-pogledajte-mu-novu-sobu-u-centru-mista-1264123 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsmoje-je-obozavao-zrnovnicu-a-ona-mu-sada-ljubav-uzvraca-na-najbolji-nacin-pogledajte-mu-novu-sobu-u-centru-mista-1264123 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => evo njega među svoje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Splitevo njega među svoje

Smoje je obožavao Žrnovnicu, a ona mu sada ljubav uzvraća na najbolji način. Pogledajte mu ‘novu‘ sobu u centru mista

12. veljače 2023. - 11:58

Žrnovnica je posljednjih godina postala prava turistička i gastrodestinacija, ali od idućeg tjedna moći se pohvaliti i prevažnim kulturnim sadržajem kakav malo koji dio Splita ima.

U prostorima Gradske knjižnice Marko Marulić, smještenima u samom centru mjesta, otvorit će se spomen soba Miljenka Smoje! 

Ravnateljicu Knjižnice Grozdanu Ribičić i njezin mali krug velikih ljudi zatekli smo kao s puno strasti u rekordnom roku privode kraju posao uređenja Smojine sobe, koja će se otvoriti u utorak, 14. veljače, točno na njegov stoti rođendan. Svi rade sve, pod budnim oko arhitekta Dinka Peračića, ali i Antona Matijace, djelatnika Knjižnice, koji je uspješno iskoordinirao sve poslove i meštre koji su se posljednjih dana smjenjivali uređujući taj prostor.

...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 04:28