stdClass Object ( [id] => 1320870 [title] => Težak okršaj u splitskoj vijećnici, prozivali se očevi i supruge, Domazet ispalio: ‘Bojane, sedmi put ti govorim!‘ [alias] => pred-splitskim-vijecnicama-danas-su-dvije-sjednice-najzesca-rasprava-se-ocekuje-oko-komunalnog-reda [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

13:35

Na red je došla i točka o Odluci o komunalnom redu, a nakon izlaganja pročelnice Leone Grgić, prvi se za riječ javio Tomislav Šuta

 Šuta smatra da opet ima proceduralnih grešaka te je otkrio da će HDZ podržati ovu odluku samo u jednom slučaju.

- Glasat ćemo za ovu odluku samo ako Puljak i Ivošević, koji su toliko uvjereni da je procedura provedena zakonski, garantiraju svoju imovinom i ako potpišu bjanko zadužnicu svak na iznos od milijun i pol eura u slučaju isplate naknade štete iz proračuna – kazao je Šuta.

Skoko je replicirao Šuti i onda je opet zaiskrilo između Ivoševića, Prljevića i Šute.

Domazet se trudio smiriti strasti.

Skoko je Šuti poručio da mu je drago da je pronašao aceton da se makne iz fotelje "Vodovoda", na što mu je uzvratio čelnik splitskog HDZ-a.

- Neka acetonom odlijepe oca Bojana Ivoševića iz stana – kazao je Šuta.

- Sad će Vam familija doći na red za pet minuta – odgovorio mu je Ivošević i kazao da će pričati o njegovoj supruzi.

Prljević je tražio pauzu, a kao razlog je spominjao "bolesno ponašanje dogradonačelnika".

Teško je bilo razumjeti što su sve dogradonačelnik, Šuta i Prljević jedan drugome dobacivali.

 - Vrijeđali ste oca gospodina Budimira, a sada ovdje glumite papka – kazao je Prljević.

- Nisu Vam radionice baš pomogle – nadovezao se Šuta.

- Vama preporučujem antikorupcijske radnje – odgovorio im je Ivošević.

- Tko je ovdje u vijećnici osuđen? – pitao ga je Šuta.

- Pa Vaša stranka – rekao je Ivošević.

Domazet je pokušavao smiriti strasti, ali Prljević, Šuta i Ivošević su se stalno nadvikivali i upadali mu u riječ.

- Bojane, sedmi put ti govorim ne upadaj u riječ – samo je jedan od Domazetovih komentara.

Poručio je Šuti da je temu proširio bez potrebe spominjući oca dogradonačelnika.

- Nema potrebe za spominjanjem obitelji. To samo širi sukobe. Sve vas lijepo molim da se smirite i da se isključivo držite teme – apelirao je Domazet.

No nadvikivanju nije bilo kraja, pa je Domazet zaprijetio izbacivanjem glavnih aktera da se vanka smire. Na kraju je određena pauza od 10 minuta.

11:45

Nakon vijećničkih pitanja, lokalni zastupnici nastavili su s točkama dnevnog reda. Prva točka dnevnog reda su promjene vezano uz Odluku o socijalnoj skrbi, a izvjestitelj je Mario Negotić, v.d. pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti. 

U prijedlogu odluke mjesečna potpora za umirovljenike starije od 60 godine ovisila bi o visini ukupnih prihoda. Ako su prihodi do 119,45 eura visina potpore bi iznosila 39,82 eura. Za prihode od 119,46 eura do 159,27 eura mjesečna potpora bi iznosila 33,18 eura. Potpora od 159,28 eura do 199,08 eura iznos potpore bi bio 26,54 eura dok bi se mjesečno davalo 13,27 eura za umirovljenike starije od 60 godina s ukupnim prihodima od 199,09 do 292 eura.

Korisnici osobne invalidnine s prebivalištem u Gradu Splitu ostvarili bi pravo na mjesečnu naknadu u iznosu od 60 eura ako su im mjesečna primanja do 365 eura.

Ova točka je nakon rasprave usvojena. 

U sklopu ove točke je izglasan i porast visina naknade za korisnike osobne invalidnine Zavoda za socijalni rad s dosadašnjih 19,91 eura na 60 eura.

- Riječ je o potrebitoj skupini naših sugrađana kojima smo, ovim povišenjem, bar malo olakšali život u vrijeme inflacije – poručio je Damir Barbir, inicijator Amandmana i predsjednik Socijalnog vijeća Grada Splita.

Od kada je preuzeo presjedanje Socijalnim vijećem, Barbir je pokrenuo niz inicijativa, među kojima je i Amandman kojim je osigurana Božićnica za gotovo 150 Splićana koji su korisnici Nacionalne naknade za starije osobe.

- Posebno se želim zahvaliti Magdaleni Milas iz Centra za socijalnu skrb te Eleni Gudelj iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, zbog ogromnog truda i neizmjerne pomoći koju su pružile prilikom sastavljanja Amandmana – poručio je Barbir te dodao kako je riječ o našim sugrađanima, kojima je zaista potrebna pomoć:

- Činjenica je kako je tim ljudima jedini prihod Nacionalna naknada od 106 eura koja ne može zadovoljiti ni osnovne potrebe. Proračun Grada, trenutno, nije u mogućnosti značajnije im pomoći, ali mislim da su božićnice, gesta kojom pokazujemo kako ih nismo zaboravili i najmanje što možemo učiniti - napisao je Barbir u priopćenju.

Socijalno vijeće je nedavno usvojilo i prijedlog da Grad Split, prilikom sklapanja novih ugovora o zakupu poslovnih prostora u vlasništvu Grada, stavi ugovornu obvezu zakupcima da prilagode pristup osobama s invaliditetom u prostorima u kojima je to moguće.

- Pomaci koje činimo su možda mali, ali upornim i sustavnim radom, planiramo prijeći dug put prema Splitu kao gradu koji je primjer zaštite najranjivijih. Nastavljamo s proaktivnim djelovanjem te ovim putem pozivam sve zainteresirane, koji imaju konkretne prijedloge, da nam se obrate, kako bi zajedno poboljšali kvalitetu života potrebitih sugrađana – zaključio je nezavisni gradski vijećnik.

11:00

Tomislav Šuta (HDZ) je pitao oko vrtića.

- Premda niste objavili službene podatke o upisima vrtića. Jasno je i vidljivo da sva djeca nisu upisana i stvarne brojke su veće od onih predstavljenih u javnosti - rekao je Šuta i dodao da je radio pritisak na djelatnike vrtića da se prošire grupe i time krši pedagoški standard.

Dodao je da se bilježi kontinuirani pad upisane djece u škole te da se u školama "Marjan", "Pojišan", "Lučac", oslobodio određeni prostor koji bi se mogao koristiti za vrtićke skupine.

- Drago mi je da ste pronašli aceton da se odlijepite od vaše fotelje direktora "Vodovoda". Niste napravili niti centimetar nove kanalizacije i dalje pijemo zamućenu vodu. Vi ste najneuspješniji direktor u povijesti grada Splita. Bili ste direktor "Lećevice", "Vodovoda", sada ste gradski vijećnik i drago mi je da ste došli ovdje da razgovaramo o tome.

Što se tiče djece u vrtićima evo vas opet kritizirate ministra Fuchsa koji je jasno rekao da je plan države da sva djeca do 2027. godine idu u jednu smjenu, a vi bi sad djecu vratili u dvije smjene da bi riješili jedan problem koji ćemo mi riješiti na drugačiji način. Već smo dio riješili. Vi ne možete od zavisti i ljubomore priznati i pohvaliti da smo upisali svu djecu u vrtiće iznad tri godine. Upisali smo čak djecu iz drugih općina i gradova u naše vrtiće - rekao je Puljak. 

---

image
Vojko Bašić/Cropix
---

Šuta mu nije ostao dužan. 

- Vaše izlaganje puno govori o vama i pokazuje nervozu kod vas i jedan oblik vrijeđanja. To govori tko ste i što ste. Vrlo rado ću vam se referirati na ono što sam napravio. Izgradio sam kilometre i kilometre vodovodne mreže, a vi jedino bilježite kilometre putovanja. Vi u životu nikad ništa niste vodili i niste pripremali projekt. Ono s čime ste se susretali su čestice i čestice se za vas najbolja stvar u životu. Vrlo rado ću vam pokazati što znači priprema i provedba projekta - rekao je Šuta i nastavio:

- Ostao sam zatečen pristupom i načinom kako izlažete. Gdje su veliki strateški projekti? Nema ih! Držite predavanje kako bi zamazali oči javnosti. Najveći domet su vam wc, stupići i obračuni ako vam netko nije privatno sjeo. Uvijek vam je izlika Vlada, ne znam zašto toliko sanjate o tome. Ne zanimaju vas problemi - kazao je Šuta.

---

image

Ivana Zelić i Tomislav Šuta

Vojko Bašić/Cropix
---

Jakšu Balova (HDZ) je zanimalo je li Grad Split izdao građevinsku dozvolu za projekt Žnjan i je li naveo izvor financiranja. 

Puljak mu je odgovorio da ne sluša njegove mjesečne prezentacije.

- Sjedi 1, opet ne slušate. Ne mislim vječito ponavljat ono što sam rekao jer vi ne slušate - kazao je Puljak.

Balov mu je uzvratio da sramoti Grad i institucije te da njegova retorika nije na razini intelektualca. 

10:35

Na red su došla i vijećnička pitanja, a HDZ-ov Marijan Čelan pitao je o odnosu prema sportu i predložio gradnju sportskog centra na Trsteniku. 

---

image

Marijan Čelan

Vojko Bašić/Cropix
---

Gradonačelnik Puljak mu je odgovorio da on zapravo proziva i kritizira HDZ.

- Kritizirate i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića isto tako, ne znam zašto. Plenković ne odobrava Europske igre u Splitu samo zato što vi niste ovdje na vlasti. Mi smo napravili apsolutno sve što treba i poslali Andreju Plenkoviću sve dokumente, a on to neće da odobri jer ne voli Split i građane Splita - kazao je Puljak.

Čelan je replicirao da se što se tiče Puljkovog poštenja govori dovoljno to koliko je otišlo suradnika.

- Što se tiče vaše transparentnosti, znate, kruži legenda da od cijelog odjela OTP banke niste samo zlatnu ribicu prebacili na javnu sisu. Ne zato što niste znali nego jer je niste svi skupa sposobni uloviti - za kraj je kazao Čelan. 

Reagirao je i predsjednik Gradskog vijeća Željko Domazet koji je zamolio gradonačelnika i vijećnike da ne politiziraju. 

---

image

Predsjednik Gradskog vijeća Željko Domazet

Vojko Bašić/Cropix
---

- Molim vas sve skupa da se koncentrirate na jasna i precizna pitanja koja ne moraju imati obrazlaganja tipa od kad su Slaveni došli na more, nego da budu ciljana. Isto tako molim i gradonačelnika da ne širi temu i da ne proziva od premijera na dolje sve i svakoga, jasno odgovorite na jasno postavljena pitanja - poručio je Domazet. 

HGS-ovog Igora Stanišića je zanimalo kada će zadužiti službenika da se sastavi aneks ugovora za stanare Vukovarske, a odgovor gradonačelnika Puljka će dobiti pisanim putem. 

Davora Matijevića (SDP) je zanimalo u kojem je statusu zaključak Gradskog vijeća o Small Mallu. 

- Donijeli smo zaključak da treba dobiti odgovor od Pravnog fakulteta. Kada su dokumenti poslani USKOK-u i koji je pravni fakultet odabran? Željeli smo žurnost, vi niste dopuštali da se o temi Small Malla raspravlja na redovitoj sjednici Gradskog vijeća Grada Splita. Još nema odgovora od nikoga, niti tri mjeseca kasnije. Predlažem da se ova lokacija nazove šoping centar Ivice Puljka - poručio je Matijević.

09:50

Na samom početku sjednice Gradskog vijeća prisegu su potpisali Magdalena Vrcelj (Centar) koja mijenja Danijelu Dujlović te Tomislav Šuta (HDZ) koji je došao na mjesto Dražena Budimira.

Igor Skoko (Centar) predstavio je zaključke Centra, među kojima je i jedan Damira Barbira

Tomislav Šuta je poručio Centru da se samo bave nacionalnom politikom.

- Najveća većina zaključaka koja je predložena odnosi se na Hrvatski sabor i adresa je u Zagrebu. Mi smo predložili zaključke na temelju struke koja je bila i sudjelovala na Gradskom vijeću. Obratili smo se i gospodinu Skoki da se izdignemo iznad politikantstva i da sagledamo i jedne i druge zaključke i pokušamo pronaći rješenje - rekao je Šuta i predstavio zaključke HDZ-a.

Nakon kratke rasprave prošli su zaključci Centra, dok oni HDZ-a nisu usvojeni. 

---

Prihvaćeni zaključci Centra oko tematske sjednice o turizmu

Sa 16 glasova za, izglasani su zaključci Tematske sjednice Gradskog vijeća Grada Splita na temu "Turizam u gradu Splitu". Riječ je o zaključcima koje je predložila stranka Centra. 

1) Zadužuje se Predsjednik Gradskog vijeća grada Splita da od Vlade Republike Hrvatske zatraži pokretanje sljedećih izmjena zakona koje bi omogućile bolje upravljanje turizmom:

- gradovima i općinama omogućiti upravljanje pomorskim dobrom, te sav prihod ostvaren od upravljanja pomorskim dobrom staviti na raspolaganje gradovima i općinama,

- gradovima i općinama omogućiti nadležnost nad inspekcijama iz područja turizma,

- gradovima i općinama prenijeti ovlasti za odlučivanje o minimalnom tehničkim uvjetima,

- gradovima i općinama prenijeti vlasništvo nad svim nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske koje su na njihovom teritoriju,

- gradovima i općinama prenijeti isključivo odlučivanje o namjeni poslovnih prostora,

- članstva u Hrvatskoj gospodarskoj komori, Hrvatskoj obrtničkoj komori i Hrvatskoj turističkoj zajednici učiniti dobrovoljnima,

- ukinuti predujam poreza na dobit te smanjiti porez na dobit i PDV,

- ukinuti odredbe Zakona o trgovini koje ograničavaju rad nedjeljama i praznicima.

2) Zadužuje se Gradonačelnik grada Splita da od Ministarstva kulture i medija zatraži izdavanje obvezujućeg naloga konzervatorima po kojem bi pri odlučivanju o namjeni poslovnih prostora morali uvažiti mišljenje gradonačelnika/načelnika, do promjene zakona kroz koje bi gradovi i općine imali isključivo pravo odlučivanja o njihovoj namjeni.

3) Zadužuje se Gradonačelnik grada Splita da ispita mogućnost stipendiranja obrazovanja iz područja urbanizma kao strateški važne, ali trenutno deficitarne struke.

4) Gradsko vijeće poziva turističke zajednice grada i županije na daljnji razvoj i organizaciju manifestacija van glavne sezone u koordinaciji i partnerstvu s poduzetnicima, kulturnim i sportskim društvima i ustanovama.

5) Gradsko vijeće, uz suglasnost Gradonačelnika, pozivaju Ministricu turizma i sporta u službeni posjet gradu Splitu kako bi razgovarali o budućnosti turizma.

6) Gradsko vijeće grada Splita poziva sve aktere društvenog života da poštuju činjenicu kako je turizam važna gospodarska grana, te da se prema djelatnicima u turizmu odnose s poštovanjem.

7) Zadužuje se Gradonačelnik grada Splita da kao Predsjednik turističkog vijeća posveti dužnu pažnju razvoju zdravstvenog i kongresnog turizma, te da u jednom od gradskih projekata uplanira i kongresni centar.

---

RANIJE

Pred splitskim gradskim vijećnicima danas su na rasporedu dvije sjednice Gradskog vijeća.

Prva je nastavak tematske sjednice o turizmu za koju bi trebali donijeti zaključke. Podsjetimo, tematska sjednica održana je sredinom kolovoza, a prekinuta je jer nije bilo kvoruma, a zaključci nisu izglasani.

Nakon toga, slijedi redovna sjednica Gradskog vijeća.

Već je jasno da će najviše rasprave biti oko prijedloga nove Odluke o komunalnom redu te oko povećanja koeficijenata zaposlenicima Banovine. 

Pred gradske vijećnike doći će i Marko Pejnović, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje park šumom Marjan kako bi predstavio izvješće o radu za 2022. godinu. 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sjednica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => sjednica 2 0 11076 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-09-07 07:03:32 [created_by] => 3236 [created_by_alias] => Ana Pivčević, Božidar Lončar [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-09-07 21:21:14 [modified_by] => 3236 [publish_up] => 2023-09-07 07:17:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Pred splitskim vijećnicama danas su dvije sjednice: najžešća rasprava se očekuje oko komunalnog reda [metakey] => Gradsko vijeće, turizam, Odluka o komunalnom redu, koeficijenti plaća [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/09\/07\/25582638.png","\/images\/slike\/2023\/09\/07\/25581986.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/07\/25415598.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/07\/25582018.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/07\/25582017.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/07\/25582016.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/07\/25582015.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/07\/25582014.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/07\/25582013.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/07\/25582012.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/07\/25582011.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/07\/25582010.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/07\/25582009.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/07\/25582008.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/07\/25582007.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/07\/25582006.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/07\/25582005.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/07\/25582004.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/07\/25582003.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/07\/25582002.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/07\/25582001.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/07\/25582000.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/07\/25581999.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/07\/25581998.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/07\/25581997.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/07\/25581996.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/07\/25581995.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/07\/25581994.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/07\/25581993.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/07\/25581992.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/07\/25581991.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/07\/25581990.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/07\/25581988.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/07\/25581987.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","

Davor Matijevi\u0107<\/p>","","

Magdalena Matijevi\u0107<\/p>","","

Predsjednik Gradskog vije\u0107a \u017deljko Domazet<\/p>","

Lidija Bekavac i\u00a0Ivana Zeli\u0107
\n\u00a0<\/p>","

Ivana Zeli\u0107 i Tomislav \u0160uta<\/p>","

Tomislav \u0160uta<\/p>","

Martin Pauk<\/p>","","","","","","

Vije\u0107nici Centra Igor Skoko, Petar Ugarkovi\u0107 i Nenad Uvodi\u0107
\n\u00a0<\/p>","

Vije\u0107nici HDZ-a Ivana Zeli\u0107, Tomislav \u0160uta i Ivica Budimir<\/p>","

Bojan Ivo\u0161evi\u0107, Damir Barbir i Ivica Puljak<\/p>","","","

Dogradona\u010delnik Bojan Ivo\u0161evi\u0107<\/p>","","

Damir Barbir<\/p>","","

Ante Grubi\u0161i\u0107<\/p>","

Marko Matijevi\u0107<\/p>","","","

Igor Skoko<\/p>","

Marijan \u010celan<\/p>","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1640x924","hd_25582638_1920.png":"1920x1080","k_25582638_1280.png":"1280x1280","k_25582638_1024.png":"1024x1024","k_25582638_640.png":"640x640","k_25582638_480.png":"480x480","k_25582638_340.png":"340x340","k_25582638_220.png":"220x220","o_25582638_1280.png":"1280x721","o_25582638_1024.png":"1024x576","o_25582638_640.png":"640x360","o_25582638_480.png":"480x270","o_25582638_340.png":"340x191","o_25582638_220.png":"220x123","h_25582638_1280.png":"1280x854","h_25582638_1024.png":"1024x683","h_25582638_640.png":"640x427","h_25582638_480.png":"480x320","h_25582638_340.png":"340x227","h_25582638_220.png":"220x147","pp_25582638_1280.png":"1280x1628","pp_25582638_1024.png":"1024x1303","pp_25582638_640.png":"640x814","pp_25582638_480.png":"480x611","pp_25582638_340.png":"340x432","pp_25582638_220.png":"220x280"},{"size0":"1920x1249","hd_25581986_1920.jpg":"1920x1080","k_25581986_1280.jpg":"1280x1280","k_25581986_1024.jpg":"1024x1024","k_25581986_640.jpg":"640x640","k_25581986_480.jpg":"480x480","k_25581986_340.jpg":"340x340","k_25581986_220.jpg":"220x220","o_25581986_1280.jpg":"1280x832","o_25581986_1024.jpg":"1024x666","o_25581986_640.jpg":"640x416","o_25581986_480.jpg":"480x312","o_25581986_340.jpg":"340x221","o_25581986_220.jpg":"220x143","h_25581986_1280.jpg":"1280x854","h_25581986_1024.jpg":"1024x683","h_25581986_640.jpg":"640x427","h_25581986_480.jpg":"480x320","h_25581986_340.jpg":"340x227","h_25581986_220.jpg":"220x147","pp_25581986_1280.jpg":"1280x1628","pp_25581986_1024.jpg":"1024x1303","pp_25581986_640.jpg":"640x814","pp_25581986_480.jpg":"480x611","pp_25581986_340.jpg":"340x432","pp_25581986_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25415598_1920.jpg":"1920x1080","k_25415598_1280.jpg":"1280x1280","k_25415598_1024.jpg":"1024x1024","k_25415598_640.jpg":"640x640","k_25415598_480.jpg":"480x480","k_25415598_340.jpg":"340x340","k_25415598_220.jpg":"220x220","o_25415598_1280.jpg":"1280x853","o_25415598_1024.jpg":"1024x682","o_25415598_640.jpg":"640x426","o_25415598_480.jpg":"480x320","o_25415598_340.jpg":"340x226","o_25415598_220.jpg":"220x146","h_25415598_1280.jpg":"1280x854","h_25415598_1024.jpg":"1024x683","h_25415598_640.jpg":"640x427","h_25415598_480.jpg":"480x320","h_25415598_340.jpg":"340x227","h_25415598_220.jpg":"220x147","pp_25415598_1280.jpg":"1280x1628","pp_25415598_1024.jpg":"1024x1303","pp_25415598_640.jpg":"640x814","pp_25415598_480.jpg":"480x611","pp_25415598_340.jpg":"340x432","pp_25415598_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1437","hd_25582018_1920.jpg":"1920x1080","k_25582018_1280.jpg":"1280x1280","k_25582018_1024.jpg":"1024x1024","k_25582018_640.jpg":"640x640","k_25582018_480.jpg":"480x480","k_25582018_340.jpg":"340x340","k_25582018_220.jpg":"220x220","o_25582018_1280.jpg":"1280x958","o_25582018_1024.jpg":"1024x766","o_25582018_640.jpg":"640x479","o_25582018_480.jpg":"480x359","o_25582018_340.jpg":"340x254","o_25582018_220.jpg":"220x164","h_25582018_1280.jpg":"1280x854","h_25582018_1024.jpg":"1024x683","h_25582018_640.jpg":"640x427","h_25582018_480.jpg":"480x320","h_25582018_340.jpg":"340x227","h_25582018_220.jpg":"220x147","pp_25582018_1280.jpg":"1280x1628","pp_25582018_1024.jpg":"1024x1303","pp_25582018_640.jpg":"640x814","pp_25582018_480.jpg":"480x611","pp_25582018_340.jpg":"340x432","pp_25582018_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1077","hd_25582017_1920.jpg":"1920x1080","k_25582017_1280.jpg":"1280x1280","k_25582017_1024.jpg":"1024x1024","k_25582017_640.jpg":"640x640","k_25582017_480.jpg":"480x480","k_25582017_340.jpg":"340x340","k_25582017_220.jpg":"220x220","o_25582017_1280.jpg":"1280x718","o_25582017_1024.jpg":"1024x574","o_25582017_640.jpg":"640x359","o_25582017_480.jpg":"480x269","o_25582017_340.jpg":"340x190","o_25582017_220.jpg":"220x123","h_25582017_1280.jpg":"1280x854","h_25582017_1024.jpg":"1024x683","h_25582017_640.jpg":"640x427","h_25582017_480.jpg":"480x320","h_25582017_340.jpg":"340x227","h_25582017_220.jpg":"220x147","pp_25582017_1280.jpg":"1280x1628","pp_25582017_1024.jpg":"1024x1303","pp_25582017_640.jpg":"640x814","pp_25582017_480.jpg":"480x611","pp_25582017_340.jpg":"340x432","pp_25582017_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1408","hd_25582016_1920.jpg":"1920x1080","k_25582016_1280.jpg":"1280x1280","k_25582016_1024.jpg":"1024x1024","k_25582016_640.jpg":"640x640","k_25582016_480.jpg":"480x480","k_25582016_340.jpg":"340x340","k_25582016_220.jpg":"220x220","o_25582016_1280.jpg":"1280x938","o_25582016_1024.jpg":"1024x750","o_25582016_640.jpg":"640x469","o_25582016_480.jpg":"480x352","o_25582016_340.jpg":"340x249","o_25582016_220.jpg":"220x161","h_25582016_1280.jpg":"1280x854","h_25582016_1024.jpg":"1024x683","h_25582016_640.jpg":"640x427","h_25582016_480.jpg":"480x320","h_25582016_340.jpg":"340x227","h_25582016_220.jpg":"220x147","pp_25582016_1280.jpg":"1280x1628","pp_25582016_1024.jpg":"1024x1303","pp_25582016_640.jpg":"640x814","pp_25582016_480.jpg":"480x611","pp_25582016_340.jpg":"340x432","pp_25582016_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1206","hd_25582015_1920.jpg":"1920x1080","k_25582015_1280.jpg":"1280x1280","k_25582015_1024.jpg":"1024x1024","k_25582015_640.jpg":"640x640","k_25582015_480.jpg":"480x480","k_25582015_340.jpg":"340x340","k_25582015_220.jpg":"220x220","o_25582015_1280.jpg":"1280x804","o_25582015_1024.jpg":"1024x643","o_25582015_640.jpg":"640x402","o_25582015_480.jpg":"480x301","o_25582015_340.jpg":"340x213","o_25582015_220.jpg":"220x138","h_25582015_1280.jpg":"1280x854","h_25582015_1024.jpg":"1024x683","h_25582015_640.jpg":"640x427","h_25582015_480.jpg":"480x320","h_25582015_340.jpg":"340x227","h_25582015_220.jpg":"220x147","pp_25582015_1280.jpg":"1280x1628","pp_25582015_1024.jpg":"1024x1303","pp_25582015_640.jpg":"640x814","pp_25582015_480.jpg":"480x611","pp_25582015_340.jpg":"340x432","pp_25582015_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1474","hd_25582014_1920.jpg":"1920x1080","k_25582014_1280.jpg":"1280x1280","k_25582014_1024.jpg":"1024x1024","k_25582014_640.jpg":"640x640","k_25582014_480.jpg":"480x480","k_25582014_340.jpg":"340x340","k_25582014_220.jpg":"220x220","o_25582014_1280.jpg":"1280x982","o_25582014_1024.jpg":"1024x786","o_25582014_640.jpg":"640x491","o_25582014_480.jpg":"480x368","o_25582014_340.jpg":"340x261","o_25582014_220.jpg":"220x168","h_25582014_1280.jpg":"1280x854","h_25582014_1024.jpg":"1024x683","h_25582014_640.jpg":"640x427","h_25582014_480.jpg":"480x320","h_25582014_340.jpg":"340x227","h_25582014_220.jpg":"220x147","pp_25582014_1280.jpg":"1280x1628","pp_25582014_1024.jpg":"1024x1303","pp_25582014_640.jpg":"640x814","pp_25582014_480.jpg":"480x611","pp_25582014_340.jpg":"340x432","pp_25582014_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1196","hd_25582013_1920.jpg":"1920x1080","k_25582013_1280.jpg":"1280x1280","k_25582013_1024.jpg":"1024x1024","k_25582013_640.jpg":"640x640","k_25582013_480.jpg":"480x480","k_25582013_340.jpg":"340x340","k_25582013_220.jpg":"220x220","o_25582013_1280.jpg":"1280x797","o_25582013_1024.jpg":"1024x637","o_25582013_640.jpg":"640x398","o_25582013_480.jpg":"480x299","o_25582013_340.jpg":"340x211","o_25582013_220.jpg":"220x137","h_25582013_1280.jpg":"1280x854","h_25582013_1024.jpg":"1024x683","h_25582013_640.jpg":"640x427","h_25582013_480.jpg":"480x320","h_25582013_340.jpg":"340x227","h_25582013_220.jpg":"220x147","pp_25582013_1280.jpg":"1280x1628","pp_25582013_1024.jpg":"1024x1303","pp_25582013_640.jpg":"640x814","pp_25582013_480.jpg":"480x611","pp_25582013_340.jpg":"340x432","pp_25582013_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1352","hd_25582012_1920.jpg":"1920x1080","k_25582012_1280.jpg":"1280x1280","k_25582012_1024.jpg":"1024x1024","k_25582012_640.jpg":"640x640","k_25582012_480.jpg":"480x480","k_25582012_340.jpg":"340x340","k_25582012_220.jpg":"220x220","o_25582012_1280.jpg":"1280x901","o_25582012_1024.jpg":"1024x721","o_25582012_640.jpg":"640x450","o_25582012_480.jpg":"480x338","o_25582012_340.jpg":"340x239","o_25582012_220.jpg":"220x154","h_25582012_1280.jpg":"1280x854","h_25582012_1024.jpg":"1024x683","h_25582012_640.jpg":"640x427","h_25582012_480.jpg":"480x320","h_25582012_340.jpg":"340x227","h_25582012_220.jpg":"220x147","pp_25582012_1280.jpg":"1280x1628","pp_25582012_1024.jpg":"1024x1303","pp_25582012_640.jpg":"640x814","pp_25582012_480.jpg":"480x611","pp_25582012_340.jpg":"340x432","pp_25582012_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1312","hd_25582011_1920.jpg":"1920x1080","k_25582011_1280.jpg":"1280x1280","k_25582011_1024.jpg":"1024x1024","k_25582011_640.jpg":"640x640","k_25582011_480.jpg":"480x480","k_25582011_340.jpg":"340x340","k_25582011_220.jpg":"220x220","o_25582011_1280.jpg":"1280x874","o_25582011_1024.jpg":"1024x699","o_25582011_640.jpg":"640x437","o_25582011_480.jpg":"480x328","o_25582011_340.jpg":"340x232","o_25582011_220.jpg":"220x150","h_25582011_1280.jpg":"1280x854","h_25582011_1024.jpg":"1024x683","h_25582011_640.jpg":"640x427","h_25582011_480.jpg":"480x320","h_25582011_340.jpg":"340x227","h_25582011_220.jpg":"220x147","pp_25582011_1280.jpg":"1280x1628","pp_25582011_1024.jpg":"1024x1303","pp_25582011_640.jpg":"640x814","pp_25582011_480.jpg":"480x611","pp_25582011_340.jpg":"340x432","pp_25582011_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1356","hd_25582010_1920.jpg":"1920x1080","k_25582010_1280.jpg":"1280x1280","k_25582010_1024.jpg":"1024x1024","k_25582010_640.jpg":"640x640","k_25582010_480.jpg":"480x480","k_25582010_340.jpg":"340x340","k_25582010_220.jpg":"220x220","o_25582010_1280.jpg":"1280x904","o_25582010_1024.jpg":"1024x723","o_25582010_640.jpg":"640x452","o_25582010_480.jpg":"480x339","o_25582010_340.jpg":"340x240","o_25582010_220.jpg":"220x155","h_25582010_1280.jpg":"1280x854","h_25582010_1024.jpg":"1024x683","h_25582010_640.jpg":"640x427","h_25582010_480.jpg":"480x320","h_25582010_340.jpg":"340x227","h_25582010_220.jpg":"220x147","pp_25582010_1280.jpg":"1280x1628","pp_25582010_1024.jpg":"1024x1303","pp_25582010_640.jpg":"640x814","pp_25582010_480.jpg":"480x611","pp_25582010_340.jpg":"340x432","pp_25582010_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1491","hd_25582009_1920.jpg":"1920x1080","k_25582009_1280.jpg":"1280x1280","k_25582009_1024.jpg":"1024x1024","k_25582009_640.jpg":"640x640","k_25582009_480.jpg":"480x480","k_25582009_340.jpg":"340x340","k_25582009_220.jpg":"220x220","o_25582009_1280.jpg":"1280x994","o_25582009_1024.jpg":"1024x795","o_25582009_640.jpg":"640x497","o_25582009_480.jpg":"480x372","o_25582009_340.jpg":"340x264","o_25582009_220.jpg":"220x170","h_25582009_1280.jpg":"1280x854","h_25582009_1024.jpg":"1024x683","h_25582009_640.jpg":"640x427","h_25582009_480.jpg":"480x320","h_25582009_340.jpg":"340x227","h_25582009_220.jpg":"220x147","pp_25582009_1280.jpg":"1280x1628","pp_25582009_1024.jpg":"1024x1303","pp_25582009_640.jpg":"640x814","pp_25582009_480.jpg":"480x611","pp_25582009_340.jpg":"340x432","pp_25582009_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1239","hd_25582008_1920.jpg":"1920x1080","k_25582008_1280.jpg":"1280x1280","k_25582008_1024.jpg":"1024x1024","k_25582008_640.jpg":"640x640","k_25582008_480.jpg":"480x480","k_25582008_340.jpg":"340x340","k_25582008_220.jpg":"220x220","o_25582008_1280.jpg":"1280x826","o_25582008_1024.jpg":"1024x660","o_25582008_640.jpg":"640x413","o_25582008_480.jpg":"480x309","o_25582008_340.jpg":"340x219","o_25582008_220.jpg":"220x141","h_25582008_1280.jpg":"1280x854","h_25582008_1024.jpg":"1024x683","h_25582008_640.jpg":"640x427","h_25582008_480.jpg":"480x320","h_25582008_340.jpg":"340x227","h_25582008_220.jpg":"220x147","pp_25582008_1280.jpg":"1280x1628","pp_25582008_1024.jpg":"1024x1303","pp_25582008_640.jpg":"640x814","pp_25582008_480.jpg":"480x611","pp_25582008_340.jpg":"340x432","pp_25582008_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1454","hd_25582007_1920.jpg":"1920x1080","k_25582007_1280.jpg":"1280x1280","k_25582007_1024.jpg":"1024x1024","k_25582007_640.jpg":"640x640","k_25582007_480.jpg":"480x480","k_25582007_340.jpg":"340x340","k_25582007_220.jpg":"220x220","o_25582007_1280.jpg":"1280x969","o_25582007_1024.jpg":"1024x775","o_25582007_640.jpg":"640x484","o_25582007_480.jpg":"480x363","o_25582007_340.jpg":"340x257","o_25582007_220.jpg":"220x166","h_25582007_1280.jpg":"1280x854","h_25582007_1024.jpg":"1024x683","h_25582007_640.jpg":"640x427","h_25582007_480.jpg":"480x320","h_25582007_340.jpg":"340x227","h_25582007_220.jpg":"220x147","pp_25582007_1280.jpg":"1280x1628","pp_25582007_1024.jpg":"1024x1303","pp_25582007_640.jpg":"640x814","pp_25582007_480.jpg":"480x611","pp_25582007_340.jpg":"340x432","pp_25582007_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1291","hd_25582006_1920.jpg":"1920x1080","k_25582006_1280.jpg":"1280x1280","k_25582006_1024.jpg":"1024x1024","k_25582006_640.jpg":"640x640","k_25582006_480.jpg":"480x480","k_25582006_340.jpg":"340x340","k_25582006_220.jpg":"220x220","o_25582006_1280.jpg":"1280x860","o_25582006_1024.jpg":"1024x688","o_25582006_640.jpg":"640x430","o_25582006_480.jpg":"480x322","o_25582006_340.jpg":"340x228","o_25582006_220.jpg":"220x147","h_25582006_1280.jpg":"1280x854","h_25582006_1024.jpg":"1024x683","h_25582006_640.jpg":"640x427","h_25582006_480.jpg":"480x320","h_25582006_340.jpg":"340x227","h_25582006_220.jpg":"220x147","pp_25582006_1280.jpg":"1280x1628","pp_25582006_1024.jpg":"1024x1303","pp_25582006_640.jpg":"640x814","pp_25582006_480.jpg":"480x611","pp_25582006_340.jpg":"340x432","pp_25582006_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2123","hd_25582005_1920.jpg":"1920x1080","k_25582005_1280.jpg":"1280x1280","k_25582005_1024.jpg":"1024x1024","k_25582005_640.jpg":"640x640","k_25582005_480.jpg":"480x480","k_25582005_340.jpg":"340x340","k_25582005_220.jpg":"220x220","o_25582005_1280.jpg":"1280x1415","o_25582005_1024.jpg":"1024x1132","o_25582005_640.jpg":"640x707","o_25582005_480.jpg":"480x530","o_25582005_340.jpg":"340x375","o_25582005_220.jpg":"220x243","h_25582005_1280.jpg":"1280x854","h_25582005_1024.jpg":"1024x683","h_25582005_640.jpg":"640x427","h_25582005_480.jpg":"480x320","h_25582005_340.jpg":"340x227","h_25582005_220.jpg":"220x147","pp_25582005_1280.jpg":"1280x1628","pp_25582005_1024.jpg":"1024x1303","pp_25582005_640.jpg":"640x814","pp_25582005_480.jpg":"480x611","pp_25582005_340.jpg":"340x432","pp_25582005_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1216","hd_25582004_1920.jpg":"1920x1080","k_25582004_1280.jpg":"1280x1280","k_25582004_1024.jpg":"1024x1024","k_25582004_640.jpg":"640x640","k_25582004_480.jpg":"480x480","k_25582004_340.jpg":"340x340","k_25582004_220.jpg":"220x220","o_25582004_1280.jpg":"1280x810","o_25582004_1024.jpg":"1024x648","o_25582004_640.jpg":"640x405","o_25582004_480.jpg":"480x304","o_25582004_340.jpg":"340x215","o_25582004_220.jpg":"220x139","h_25582004_1280.jpg":"1280x854","h_25582004_1024.jpg":"1024x683","h_25582004_640.jpg":"640x427","h_25582004_480.jpg":"480x320","h_25582004_340.jpg":"340x227","h_25582004_220.jpg":"220x147","pp_25582004_1280.jpg":"1280x1628","pp_25582004_1024.jpg":"1024x1303","pp_25582004_640.jpg":"640x814","pp_25582004_480.jpg":"480x611","pp_25582004_340.jpg":"340x432","pp_25582004_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1408","hd_25582003_1920.jpg":"1920x1080","k_25582003_1280.jpg":"1280x1280","k_25582003_1024.jpg":"1024x1024","k_25582003_640.jpg":"640x640","k_25582003_480.jpg":"480x480","k_25582003_340.jpg":"340x340","k_25582003_220.jpg":"220x220","o_25582003_1280.jpg":"1280x938","o_25582003_1024.jpg":"1024x750","o_25582003_640.jpg":"640x469","o_25582003_480.jpg":"480x352","o_25582003_340.jpg":"340x249","o_25582003_220.jpg":"220x161","h_25582003_1280.jpg":"1280x854","h_25582003_1024.jpg":"1024x683","h_25582003_640.jpg":"640x427","h_25582003_480.jpg":"480x320","h_25582003_340.jpg":"340x227","h_25582003_220.jpg":"220x147","pp_25582003_1280.jpg":"1280x1628","pp_25582003_1024.jpg":"1024x1303","pp_25582003_640.jpg":"640x814","pp_25582003_480.jpg":"480x611","pp_25582003_340.jpg":"340x432","pp_25582003_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1128","hd_25582002_1920.jpg":"1920x1080","k_25582002_1280.jpg":"1280x1280","k_25582002_1024.jpg":"1024x1024","k_25582002_640.jpg":"640x640","k_25582002_480.jpg":"480x480","k_25582002_340.jpg":"340x340","k_25582002_220.jpg":"220x220","o_25582002_1280.jpg":"1280x752","o_25582002_1024.jpg":"1024x601","o_25582002_640.jpg":"640x376","o_25582002_480.jpg":"480x282","o_25582002_340.jpg":"340x199","o_25582002_220.jpg":"220x129","h_25582002_1280.jpg":"1280x854","h_25582002_1024.jpg":"1024x683","h_25582002_640.jpg":"640x427","h_25582002_480.jpg":"480x320","h_25582002_340.jpg":"340x227","h_25582002_220.jpg":"220x147","pp_25582002_1280.jpg":"1280x1628","pp_25582002_1024.jpg":"1024x1303","pp_25582002_640.jpg":"640x814","pp_25582002_480.jpg":"480x611","pp_25582002_340.jpg":"340x432","pp_25582002_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1404","hd_25582001_1920.jpg":"1920x1080","k_25582001_1280.jpg":"1280x1280","k_25582001_1024.jpg":"1024x1024","k_25582001_640.jpg":"640x640","k_25582001_480.jpg":"480x480","k_25582001_340.jpg":"340x340","k_25582001_220.jpg":"220x220","o_25582001_1280.jpg":"1280x936","o_25582001_1024.jpg":"1024x748","o_25582001_640.jpg":"640x468","o_25582001_480.jpg":"480x351","o_25582001_340.jpg":"340x248","o_25582001_220.jpg":"220x160","h_25582001_1280.jpg":"1280x854","h_25582001_1024.jpg":"1024x683","h_25582001_640.jpg":"640x427","h_25582001_480.jpg":"480x320","h_25582001_340.jpg":"340x227","h_25582001_220.jpg":"220x147","pp_25582001_1280.jpg":"1280x1628","pp_25582001_1024.jpg":"1024x1303","pp_25582001_640.jpg":"640x814","pp_25582001_480.jpg":"480x611","pp_25582001_340.jpg":"340x432","pp_25582001_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1269","hd_25582000_1920.jpg":"1920x1080","k_25582000_1280.jpg":"1280x1280","k_25582000_1024.jpg":"1024x1024","k_25582000_640.jpg":"640x640","k_25582000_480.jpg":"480x480","k_25582000_340.jpg":"340x340","k_25582000_220.jpg":"220x220","o_25582000_1280.jpg":"1280x846","o_25582000_1024.jpg":"1024x676","o_25582000_640.jpg":"640x423","o_25582000_480.jpg":"480x317","o_25582000_340.jpg":"340x224","o_25582000_220.jpg":"220x145","h_25582000_1280.jpg":"1280x854","h_25582000_1024.jpg":"1024x683","h_25582000_640.jpg":"640x427","h_25582000_480.jpg":"480x320","h_25582000_340.jpg":"340x227","h_25582000_220.jpg":"220x147","pp_25582000_1280.jpg":"1280x1628","pp_25582000_1024.jpg":"1024x1303","pp_25582000_640.jpg":"640x814","pp_25582000_480.jpg":"480x611","pp_25582000_340.jpg":"340x432","pp_25582000_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1477","hd_25581999_1920.jpg":"1920x1080","k_25581999_1280.jpg":"1280x1280","k_25581999_1024.jpg":"1024x1024","k_25581999_640.jpg":"640x640","k_25581999_480.jpg":"480x480","k_25581999_340.jpg":"340x340","k_25581999_220.jpg":"220x220","o_25581999_1280.jpg":"1280x984","o_25581999_1024.jpg":"1024x787","o_25581999_640.jpg":"640x492","o_25581999_480.jpg":"480x369","o_25581999_340.jpg":"340x261","o_25581999_220.jpg":"220x169","h_25581999_1280.jpg":"1280x854","h_25581999_1024.jpg":"1024x683","h_25581999_640.jpg":"640x427","h_25581999_480.jpg":"480x320","h_25581999_340.jpg":"340x227","h_25581999_220.jpg":"220x147","pp_25581999_1280.jpg":"1280x1628","pp_25581999_1024.jpg":"1024x1303","pp_25581999_640.jpg":"640x814","pp_25581999_480.jpg":"480x611","pp_25581999_340.jpg":"340x432","pp_25581999_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1246","hd_25581998_1920.jpg":"1920x1080","k_25581998_1280.jpg":"1280x1280","k_25581998_1024.jpg":"1024x1024","k_25581998_640.jpg":"640x640","k_25581998_480.jpg":"480x480","k_25581998_340.jpg":"340x340","k_25581998_220.jpg":"220x220","o_25581998_1280.jpg":"1280x830","o_25581998_1024.jpg":"1024x664","o_25581998_640.jpg":"640x415","o_25581998_480.jpg":"480x311","o_25581998_340.jpg":"340x220","o_25581998_220.jpg":"220x142","h_25581998_1280.jpg":"1280x854","h_25581998_1024.jpg":"1024x683","h_25581998_640.jpg":"640x427","h_25581998_480.jpg":"480x320","h_25581998_340.jpg":"340x227","h_25581998_220.jpg":"220x147","pp_25581998_1280.jpg":"1280x1628","pp_25581998_1024.jpg":"1024x1303","pp_25581998_640.jpg":"640x814","pp_25581998_480.jpg":"480x611","pp_25581998_340.jpg":"340x432","pp_25581998_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1464","hd_25581997_1920.jpg":"1920x1080","k_25581997_1280.jpg":"1280x1280","k_25581997_1024.jpg":"1024x1024","k_25581997_640.jpg":"640x640","k_25581997_480.jpg":"480x480","k_25581997_340.jpg":"340x340","k_25581997_220.jpg":"220x220","o_25581997_1280.jpg":"1280x976","o_25581997_1024.jpg":"1024x780","o_25581997_640.jpg":"640x488","o_25581997_480.jpg":"480x366","o_25581997_340.jpg":"340x259","o_25581997_220.jpg":"220x167","h_25581997_1280.jpg":"1280x854","h_25581997_1024.jpg":"1024x683","h_25581997_640.jpg":"640x427","h_25581997_480.jpg":"480x320","h_25581997_340.jpg":"340x227","h_25581997_220.jpg":"220x147","pp_25581997_1280.jpg":"1280x1628","pp_25581997_1024.jpg":"1024x1303","pp_25581997_640.jpg":"640x814","pp_25581997_480.jpg":"480x611","pp_25581997_340.jpg":"340x432","pp_25581997_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1352","hd_25581996_1920.jpg":"1920x1080","k_25581996_1280.jpg":"1280x1280","k_25581996_1024.jpg":"1024x1024","k_25581996_640.jpg":"640x640","k_25581996_480.jpg":"480x480","k_25581996_340.jpg":"340x340","k_25581996_220.jpg":"220x220","o_25581996_1280.jpg":"1280x901","o_25581996_1024.jpg":"1024x721","o_25581996_640.jpg":"640x450","o_25581996_480.jpg":"480x338","o_25581996_340.jpg":"340x239","o_25581996_220.jpg":"220x154","h_25581996_1280.jpg":"1280x854","h_25581996_1024.jpg":"1024x683","h_25581996_640.jpg":"640x427","h_25581996_480.jpg":"480x320","h_25581996_340.jpg":"340x227","h_25581996_220.jpg":"220x147","pp_25581996_1280.jpg":"1280x1628","pp_25581996_1024.jpg":"1024x1303","pp_25581996_640.jpg":"640x814","pp_25581996_480.jpg":"480x611","pp_25581996_340.jpg":"340x432","pp_25581996_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1436","hd_25581995_1920.jpg":"1920x1080","k_25581995_1280.jpg":"1280x1280","k_25581995_1024.jpg":"1024x1024","k_25581995_640.jpg":"640x640","k_25581995_480.jpg":"480x480","k_25581995_340.jpg":"340x340","k_25581995_220.jpg":"220x220","o_25581995_1280.jpg":"1280x957","o_25581995_1024.jpg":"1024x765","o_25581995_640.jpg":"640x478","o_25581995_480.jpg":"480x359","o_25581995_340.jpg":"340x254","o_25581995_220.jpg":"220x164","h_25581995_1280.jpg":"1280x854","h_25581995_1024.jpg":"1024x683","h_25581995_640.jpg":"640x427","h_25581995_480.jpg":"480x320","h_25581995_340.jpg":"340x227","h_25581995_220.jpg":"220x147","pp_25581995_1280.jpg":"1280x1628","pp_25581995_1024.jpg":"1024x1303","pp_25581995_640.jpg":"640x814","pp_25581995_480.jpg":"480x611","pp_25581995_340.jpg":"340x432","pp_25581995_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1391","hd_25581994_1920.jpg":"1920x1080","k_25581994_1280.jpg":"1280x1280","k_25581994_1024.jpg":"1024x1024","k_25581994_640.jpg":"640x640","k_25581994_480.jpg":"480x480","k_25581994_340.jpg":"340x340","k_25581994_220.jpg":"220x220","o_25581994_1280.jpg":"1280x927","o_25581994_1024.jpg":"1024x741","o_25581994_640.jpg":"640x463","o_25581994_480.jpg":"480x347","o_25581994_340.jpg":"340x246","o_25581994_220.jpg":"220x159","h_25581994_1280.jpg":"1280x854","h_25581994_1024.jpg":"1024x683","h_25581994_640.jpg":"640x427","h_25581994_480.jpg":"480x320","h_25581994_340.jpg":"340x227","h_25581994_220.jpg":"220x147","pp_25581994_1280.jpg":"1280x1628","pp_25581994_1024.jpg":"1024x1303","pp_25581994_640.jpg":"640x814","pp_25581994_480.jpg":"480x611","pp_25581994_340.jpg":"340x432","pp_25581994_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1209","hd_25581993_1920.jpg":"1920x1080","k_25581993_1280.jpg":"1280x1280","k_25581993_1024.jpg":"1024x1024","k_25581993_640.jpg":"640x640","k_25581993_480.jpg":"480x480","k_25581993_340.jpg":"340x340","k_25581993_220.jpg":"220x220","o_25581993_1280.jpg":"1280x806","o_25581993_1024.jpg":"1024x644","o_25581993_640.jpg":"640x403","o_25581993_480.jpg":"480x302","o_25581993_340.jpg":"340x214","o_25581993_220.jpg":"220x138","h_25581993_1280.jpg":"1280x854","h_25581993_1024.jpg":"1024x683","h_25581993_640.jpg":"640x427","h_25581993_480.jpg":"480x320","h_25581993_340.jpg":"340x227","h_25581993_220.jpg":"220x147","pp_25581993_1280.jpg":"1280x1628","pp_25581993_1024.jpg":"1024x1303","pp_25581993_640.jpg":"640x814","pp_25581993_480.jpg":"480x611","pp_25581993_340.jpg":"340x432","pp_25581993_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1273","hd_25581992_1920.jpg":"1920x1080","k_25581992_1280.jpg":"1280x1280","k_25581992_1024.jpg":"1024x1024","k_25581992_640.jpg":"640x640","k_25581992_480.jpg":"480x480","k_25581992_340.jpg":"340x340","k_25581992_220.jpg":"220x220","o_25581992_1280.jpg":"1280x848","o_25581992_1024.jpg":"1024x678","o_25581992_640.jpg":"640x424","o_25581992_480.jpg":"480x318","o_25581992_340.jpg":"340x225","o_25581992_220.jpg":"220x145","h_25581992_1280.jpg":"1280x854","h_25581992_1024.jpg":"1024x683","h_25581992_640.jpg":"640x427","h_25581992_480.jpg":"480x320","h_25581992_340.jpg":"340x227","h_25581992_220.jpg":"220x147","pp_25581992_1280.jpg":"1280x1628","pp_25581992_1024.jpg":"1024x1303","pp_25581992_640.jpg":"640x814","pp_25581992_480.jpg":"480x611","pp_25581992_340.jpg":"340x432","pp_25581992_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1548","hd_25581991_1920.jpg":"1920x1080","k_25581991_1280.jpg":"1280x1280","k_25581991_1024.jpg":"1024x1024","k_25581991_640.jpg":"640x640","k_25581991_480.jpg":"480x480","k_25581991_340.jpg":"340x340","k_25581991_220.jpg":"220x220","o_25581991_1280.jpg":"1280x1032","o_25581991_1024.jpg":"1024x825","o_25581991_640.jpg":"640x516","o_25581991_480.jpg":"480x387","o_25581991_340.jpg":"340x274","o_25581991_220.jpg":"220x177","h_25581991_1280.jpg":"1280x854","h_25581991_1024.jpg":"1024x683","h_25581991_640.jpg":"640x427","h_25581991_480.jpg":"480x320","h_25581991_340.jpg":"340x227","h_25581991_220.jpg":"220x147","pp_25581991_1280.jpg":"1280x1628","pp_25581991_1024.jpg":"1024x1303","pp_25581991_640.jpg":"640x814","pp_25581991_480.jpg":"480x611","pp_25581991_340.jpg":"340x432","pp_25581991_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1301","hd_25581990_1920.jpg":"1920x1080","k_25581990_1280.jpg":"1280x1280","k_25581990_1024.jpg":"1024x1024","k_25581990_640.jpg":"640x640","k_25581990_480.jpg":"480x480","k_25581990_340.jpg":"340x340","k_25581990_220.jpg":"220x220","o_25581990_1280.jpg":"1280x867","o_25581990_1024.jpg":"1024x693","o_25581990_640.jpg":"640x433","o_25581990_480.jpg":"480x325","o_25581990_340.jpg":"340x230","o_25581990_220.jpg":"220x149","h_25581990_1280.jpg":"1280x854","h_25581990_1024.jpg":"1024x683","h_25581990_640.jpg":"640x427","h_25581990_480.jpg":"480x320","h_25581990_340.jpg":"340x227","h_25581990_220.jpg":"220x147","pp_25581990_1280.jpg":"1280x1628","pp_25581990_1024.jpg":"1024x1303","pp_25581990_640.jpg":"640x814","pp_25581990_480.jpg":"480x611","pp_25581990_340.jpg":"340x432","pp_25581990_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1173","hd_25581988_1920.jpg":"1920x1080","k_25581988_1280.jpg":"1280x1280","k_25581988_1024.jpg":"1024x1024","k_25581988_640.jpg":"640x640","k_25581988_480.jpg":"480x480","k_25581988_340.jpg":"340x340","k_25581988_220.jpg":"220x220","o_25581988_1280.jpg":"1280x782","o_25581988_1024.jpg":"1024x625","o_25581988_640.jpg":"640x391","o_25581988_480.jpg":"480x293","o_25581988_340.jpg":"340x207","o_25581988_220.jpg":"220x134","h_25581988_1280.jpg":"1280x854","h_25581988_1024.jpg":"1024x683","h_25581988_640.jpg":"640x427","h_25581988_480.jpg":"480x320","h_25581988_340.jpg":"340x227","h_25581988_220.jpg":"220x147","pp_25581988_1280.jpg":"1280x1628","pp_25581988_1024.jpg":"1024x1303","pp_25581988_640.jpg":"640x814","pp_25581988_480.jpg":"480x611","pp_25581988_340.jpg":"340x432","pp_25581988_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1045","hd_25581987_1920.jpg":"1920x1080","k_25581987_1280.jpg":"1280x1280","k_25581987_1024.jpg":"1024x1024","k_25581987_640.jpg":"640x640","k_25581987_480.jpg":"480x480","k_25581987_340.jpg":"340x340","k_25581987_220.jpg":"220x220","o_25581987_1280.jpg":"1280x696","o_25581987_1024.jpg":"1024x557","o_25581987_640.jpg":"640x348","o_25581987_480.jpg":"480x261","o_25581987_340.jpg":"340x185","o_25581987_220.jpg":"220x119","h_25581987_1280.jpg":"1280x854","h_25581987_1024.jpg":"1024x683","h_25581987_640.jpg":"640x427","h_25581987_480.jpg":"480x320","h_25581987_340.jpg":"340x227","h_25581987_220.jpg":"220x147","pp_25581987_1280.jpg":"1280x1628","pp_25581987_1024.jpg":"1024x1303","pp_25581987_640.jpg":"640x814","pp_25581987_480.jpg":"480x611","pp_25581987_340.jpg":"340x432","pp_25581987_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7543814 Threads: 3 Questions: 1610044685 Slow queries: 4778271 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110759763 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/pred-splitskim-vijecnicama-danas-su-dvije-sjednice-najzesca-rasprava-se-ocekuje-oko-komunalnog-reda-1320870 [printLink] => /split/pred-splitskim-vijecnicama-danas-su-dvije-sjednice-najzesca-rasprava-se-ocekuje-oko-komunalnog-reda-1320870?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 279687 [name] => gradsko vijeće [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gradsko-vijece [link] => /tag/gradsko-vijece ) [1] => stdClass Object ( [id] => 281475 [name] => turizam [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => turizam [link] => /tag/turizam ) [2] => stdClass Object ( [id] => 486413 [name] => Odluka o komunalnom redu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => odluka-o-komunalnom-redu [link] => /tag/odluka-o-komunalnom-redu ) [3] => stdClass Object ( [id] => 729022 [name] => koeficijenti plaća [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-07 09:17:12 [main_article_id] => 0 [alias] => koeficijenti-placa [link] => /tag/koeficijenti-placa ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sjednica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Težak okršaj u splitskoj vijećnici, prozivali se očevi i supruge, Domazet ispalio: ‘Bojane, sedmi put ti govorim!‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3236 [name] => Ana Franić [username] => ana.franic [email] => ana.franic19@gmail.com [password] => $2y$10$0c/xFYzVkUxu.3JckxR1WeF9P8AbP8.ZRMq2NRth0zPVIlLgcthzi [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ana-franic-3236 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1754 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/7471820448baecffbae80b49125e63e4?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/07/25582638.png [galleryCount] => 34 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vojko Bašić/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/07/25582638.png [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/07/25581986.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/07/25415598.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/07/25582018.jpg [title] =>

Davor Matijević

Vojko Bašić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/07/25582017.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/07/25582016.jpg [title] =>

Magdalena Matijević

Vojko Bašić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/07/25582015.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/07/25582014.jpg [title] =>

Predsjednik Gradskog vijeća Željko Domazet

Vojko Bašić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/07/25582013.jpg [title] =>

Lidija Bekavac i Ivana Zelić
 

Vojko Bašić/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/07/25582012.jpg [title] =>

Ivana Zelić i Tomislav Šuta

Vojko Bašić/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/07/25582011.jpg [title] =>

Tomislav Šuta

Vojko Bašić/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/07/25582010.jpg [title] =>

Martin Pauk

Vojko Bašić/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/07/25582009.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/07/25582008.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/07/25582007.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/07/25582006.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/07/25582005.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/07/25582004.jpg [title] =>

Vijećnici Centra Igor Skoko, Petar Ugarković i Nenad Uvodić
 

Vojko Bašić/Cropix ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/07/25582003.jpg [title] =>

Vijećnici HDZ-a Ivana Zelić, Tomislav Šuta i Ivica Budimir

Vojko Bašić/Cropix ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/07/25582002.jpg [title] =>

Bojan Ivošević, Damir Barbir i Ivica Puljak

Vojko Bašić/Cropix ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/07/25582001.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/07/25582000.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [22] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/07/25581999.jpg [title] =>

Dogradonačelnik Bojan Ivošević

Vojko Bašić/Cropix ) [23] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/07/25581998.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [24] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/07/25581997.jpg [title] =>

Damir Barbir

Vojko Bašić/Cropix ) [25] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/07/25581996.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [26] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/07/25581995.jpg [title] =>

Ante Grubišić

Vojko Bašić/Cropix ) [27] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/07/25581994.jpg [title] =>

Marko Matijević

Vojko Bašić/Cropix ) [28] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/07/25581993.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [29] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/07/25581992.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [30] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/07/25581991.jpg [title] =>

Igor Skoko

Vojko Bašić/Cropix ) [31] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/07/25581990.jpg [title] =>

Marijan Čelan

Vojko Bašić/Cropix ) [32] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/07/25581988.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [33] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/07/25581987.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

13:35

Na red je došla i točka o Odluci o komunalnom redu, a nakon izlaganja pročelnice Leone Grgić, prvi se za riječ javio Tomislav Šuta

 Šuta smatra da opet ima proceduralnih grešaka te je otkrio da će HDZ podržati ovu odluku samo u jednom slučaju.

- Glasat ćemo za ovu odluku samo ako Puljak i Ivošević, koji su toliko uvjereni da je procedura provedena zakonski, garantiraju svoju imovinom i ako potpišu bjanko zadužnicu svak na iznos od milijun i pol eura u slučaju isplate naknade štete iz proračuna – kazao je Šuta.

Skoko je replicirao Šuti i onda je opet zaiskrilo između Ivoševića, Prljevića i Šute.

Domazet se trudio smiriti strasti.

Skoko je Šuti poručio da mu je drago da je pronašao aceton da se makne iz fotelje "Vodovoda", na što mu je uzvratio čelnik splitskog HDZ-a.

- Neka acetonom odlijepe oca Bojana Ivoševića iz stana – kazao je Šuta.

- Sad će Vam familija doći na red za pet minuta – odgovorio mu je Ivošević i kazao da će pričati o njegovoj supruzi.

Prljević je tražio pauzu, a kao razlog je spominjao "bolesno ponašanje dogradonačelnika".

Teško je bilo razumjeti što su sve dogradonačelnik, Šuta i Prljević jedan drugome dobacivali.

 - Vrijeđali ste oca gospodina Budimira, a sada ovdje glumite papka – kazao je Prljević.

- Nisu Vam radionice baš pomogle – nadovezao se Šuta.

- Vama preporučujem antikorupcijske radnje – odgovorio im je Ivošević.

- Tko je ovdje u vijećnici osuđen? – pitao ga je Šuta.

- Pa Vaša stranka – rekao je Ivošević.

Domazet je pokušavao smiriti strasti, ali Prljević, Šuta i Ivošević su se stalno nadvikivali i upadali mu u riječ.

- Bojane, sedmi put ti govorim ne upadaj u riječ – samo je jedan od Domazetovih komentara.

Poručio je Šuti da je temu proširio bez potrebe spominjući oca dogradonačelnika.

- Nema potrebe za spominjanjem obitelji. To samo širi sukobe. Sve vas lijepo molim da se smirite i da se isključivo držite teme – apelirao je Domazet.

No nadvikivanju nije bilo kraja, pa je Domazet zaprijetio izbacivanjem glavnih aktera da se vanka smire. Na kraju je određena pauza od 10 minuta.

11:45

Nakon vijećničkih pitanja, lokalni zastupnici nastavili su s točkama dnevnog reda. Prva točka dnevnog reda su promjene vezano uz Odluku o socijalnoj skrbi, a izvjestitelj je Mario Negotić, v.d. pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti. 

U prijedlogu odluke mjesečna potpora za umirovljenike starije od 60 godine ovisila bi o visini ukupnih prihoda. Ako su prihodi do 119,45 eura visina potpore bi iznosila 39,82 eura. Za prihode od 119,46 eura do 159,27 eura mjesečna potpora bi iznosila 33,18 eura. Potpora od 159,28 eura do 199,08 eura iznos potpore bi bio 26,54 eura dok bi se mjesečno davalo 13,27 eura za umirovljenike starije od 60 godina s ukupnim prihodima od 199,09 do 292 eura.

Korisnici osobne invalidnine s prebivalištem u Gradu Splitu ostvarili bi pravo na mjesečnu naknadu u iznosu od 60 eura ako su im mjesečna primanja do 365 eura.

Ova točka je nakon rasprave usvojena. 

U sklopu ove točke je izglasan i porast visina naknade za korisnike osobne invalidnine Zavoda za socijalni rad s dosadašnjih 19,91 eura na 60 eura.

- Riječ je o potrebitoj skupini naših sugrađana kojima smo, ovim povišenjem, bar malo olakšali život u vrijeme inflacije – poručio je Damir Barbir, inicijator Amandmana i predsjednik Socijalnog vijeća Grada Splita.

Od kada je preuzeo presjedanje Socijalnim vijećem, Barbir je pokrenuo niz inicijativa, među kojima je i Amandman kojim je osigurana Božićnica za gotovo 150 Splićana koji su korisnici Nacionalne naknade za starije osobe.

- Posebno se želim zahvaliti Magdaleni Milas iz Centra za socijalnu skrb te Eleni Gudelj iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, zbog ogromnog truda i neizmjerne pomoći koju su pružile prilikom sastavljanja Amandmana – poručio je Barbir te dodao kako je riječ o našim sugrađanima, kojima je zaista potrebna pomoć:

- Činjenica je kako je tim ljudima jedini prihod Nacionalna naknada od 106 eura koja ne može zadovoljiti ni osnovne potrebe. Proračun Grada, trenutno, nije u mogućnosti značajnije im pomoći, ali mislim da su božićnice, gesta kojom pokazujemo kako ih nismo zaboravili i najmanje što možemo učiniti - napisao je Barbir u priopćenju.

Socijalno vijeće je nedavno usvojilo i prijedlog da Grad Split, prilikom sklapanja novih ugovora o zakupu poslovnih prostora u vlasništvu Grada, stavi ugovornu obvezu zakupcima da prilagode pristup osobama s invaliditetom u prostorima u kojima je to moguće.

- Pomaci koje činimo su možda mali, ali upornim i sustavnim radom, planiramo prijeći dug put prema Splitu kao gradu koji je primjer zaštite najranjivijih. Nastavljamo s proaktivnim djelovanjem te ovim putem pozivam sve zainteresirane, koji imaju konkretne prijedloge, da nam se obrate, kako bi zajedno poboljšali kvalitetu života potrebitih sugrađana – zaključio je nezavisni gradski vijećnik.

11:00

Tomislav Šuta (HDZ) je pitao oko vrtića.

- Premda niste objavili službene podatke o upisima vrtića. Jasno je i vidljivo da sva djeca nisu upisana i stvarne brojke su veće od onih predstavljenih u javnosti - rekao je Šuta i dodao da je radio pritisak na djelatnike vrtića da se prošire grupe i time krši pedagoški standard.

Dodao je da se bilježi kontinuirani pad upisane djece u škole te da se u školama "Marjan", "Pojišan", "Lučac", oslobodio određeni prostor koji bi se mogao koristiti za vrtićke skupine.

- Drago mi je da ste pronašli aceton da se odlijepite od vaše fotelje direktora "Vodovoda". Niste napravili niti centimetar nove kanalizacije i dalje pijemo zamućenu vodu. Vi ste najneuspješniji direktor u povijesti grada Splita. Bili ste direktor "Lećevice", "Vodovoda", sada ste gradski vijećnik i drago mi je da ste došli ovdje da razgovaramo o tome.

Što se tiče djece u vrtićima evo vas opet kritizirate ministra Fuchsa koji je jasno rekao da je plan države da sva djeca do 2027. godine idu u jednu smjenu, a vi bi sad djecu vratili u dvije smjene da bi riješili jedan problem koji ćemo mi riješiti na drugačiji način. Već smo dio riješili. Vi ne možete od zavisti i ljubomore priznati i pohvaliti da smo upisali svu djecu u vrtiće iznad tri godine. Upisali smo čak djecu iz drugih općina i gradova u naše vrtiće - rekao je Puljak. 

---

image
Vojko Bašić/Cropix
---

Šuta mu nije ostao dužan. 

- Vaše izlaganje puno govori o vama i pokazuje nervozu kod vas i jedan oblik vrijeđanja. To govori tko ste i što ste. Vrlo rado ću vam se referirati na ono što sam napravio. Izgradio sam kilometre i kilometre vodovodne mreže, a vi jedino bilježite kilometre putovanja. Vi u životu nikad ništa niste vodili i niste pripremali projekt. Ono s čime ste se susretali su čestice i čestice se za vas najbolja stvar u životu. Vrlo rado ću vam pokazati što znači priprema i provedba projekta - rekao je Šuta i nastavio:

- Ostao sam zatečen pristupom i načinom kako izlažete. Gdje su veliki strateški projekti? Nema ih! Držite predavanje kako bi zamazali oči javnosti. Najveći domet su vam wc, stupići i obračuni ako vam netko nije privatno sjeo. Uvijek vam je izlika Vlada, ne znam zašto toliko sanjate o tome. Ne zanimaju vas problemi - kazao je Šuta.

---

image

Ivana Zelić i Tomislav Šuta

Vojko Bašić/Cropix
---

Jakšu Balova (HDZ) je zanimalo je li Grad Split izdao građevinsku dozvolu za projekt Žnjan i je li naveo izvor financiranja. 

Puljak mu je odgovorio da ne sluša njegove mjesečne prezentacije.

- Sjedi 1, opet ne slušate. Ne mislim vječito ponavljat ono što sam rekao jer vi ne slušate - kazao je Puljak.

Balov mu je uzvratio da sramoti Grad i institucije te da njegova retorika nije na razini intelektualca. 

10:35

Na red su došla i vijećnička pitanja, a HDZ-ov Marijan Čelan pitao je o odnosu prema sportu i predložio gradnju sportskog centra na Trsteniku. 

---

image

Marijan Čelan

Vojko Bašić/Cropix
---

Gradonačelnik Puljak mu je odgovorio da on zapravo proziva i kritizira HDZ.

- Kritizirate i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića isto tako, ne znam zašto. Plenković ne odobrava Europske igre u Splitu samo zato što vi niste ovdje na vlasti. Mi smo napravili apsolutno sve što treba i poslali Andreju Plenkoviću sve dokumente, a on to neće da odobri jer ne voli Split i građane Splita - kazao je Puljak.

Čelan je replicirao da se što se tiče Puljkovog poštenja govori dovoljno to koliko je otišlo suradnika.

- Što se tiče vaše transparentnosti, znate, kruži legenda da od cijelog odjela OTP banke niste samo zlatnu ribicu prebacili na javnu sisu. Ne zato što niste znali nego jer je niste svi skupa sposobni uloviti - za kraj je kazao Čelan. 

Reagirao je i predsjednik Gradskog vijeća Željko Domazet koji je zamolio gradonačelnika i vijećnike da ne politiziraju. 

---

image

Predsjednik Gradskog vijeća Željko Domazet

Vojko Bašić/Cropix
---

- Molim vas sve skupa da se koncentrirate na jasna i precizna pitanja koja ne moraju imati obrazlaganja tipa od kad su Slaveni došli na more, nego da budu ciljana. Isto tako molim i gradonačelnika da ne širi temu i da ne proziva od premijera na dolje sve i svakoga, jasno odgovorite na jasno postavljena pitanja - poručio je Domazet. 

HGS-ovog Igora Stanišića je zanimalo kada će zadužiti službenika da se sastavi aneks ugovora za stanare Vukovarske, a odgovor gradonačelnika Puljka će dobiti pisanim putem. 

Davora Matijevića (SDP) je zanimalo u kojem je statusu zaključak Gradskog vijeća o Small Mallu. 

- Donijeli smo zaključak da treba dobiti odgovor od Pravnog fakulteta. Kada su dokumenti poslani USKOK-u i koji je pravni fakultet odabran? Željeli smo žurnost, vi niste dopuštali da se o temi Small Malla raspravlja na redovitoj sjednici Gradskog vijeća Grada Splita. Još nema odgovora od nikoga, niti tri mjeseca kasnije. Predlažem da se ova lokacija nazove šoping centar Ivice Puljka - poručio je Matijević.

09:50

Na samom početku sjednice Gradskog vijeća prisegu su potpisali Magdalena Vrcelj (Centar) koja mijenja Danijelu Dujlović te Tomislav Šuta (HDZ) koji je došao na mjesto Dražena Budimira.

Igor Skoko (Centar) predstavio je zaključke Centra, među kojima je i jedan Damira Barbira

Tomislav Šuta je poručio Centru da se samo bave nacionalnom politikom.

- Najveća većina zaključaka koja je predložena odnosi se na Hrvatski sabor i adresa je u Zagrebu. Mi smo predložili zaključke na temelju struke koja je bila i sudjelovala na Gradskom vijeću. Obratili smo se i gospodinu Skoki da se izdignemo iznad politikantstva i da sagledamo i jedne i druge zaključke i pokušamo pronaći rješenje - rekao je Šuta i predstavio zaključke HDZ-a.

Nakon kratke rasprave prošli su zaključci Centra, dok oni HDZ-a nisu usvojeni. 

---

Prihvaćeni zaključci Centra oko tematske sjednice o turizmu

Sa 16 glasova za, izglasani su zaključci Tematske sjednice Gradskog vijeća Grada Splita na temu "Turizam u gradu Splitu". Riječ je o zaključcima koje je predložila stranka Centra. 

1) Zadužuje se Predsjednik Gradskog vijeća grada Splita da od Vlade Republike Hrvatske zatraži pokretanje sljedećih izmjena zakona koje bi omogućile bolje upravljanje turizmom:

- gradovima i općinama omogućiti upravljanje pomorskim dobrom, te sav prihod ostvaren od upravljanja pomorskim dobrom staviti na raspolaganje gradovima i općinama,

- gradovima i općinama omogućiti nadležnost nad inspekcijama iz područja turizma,

- gradovima i općinama prenijeti ovlasti za odlučivanje o minimalnom tehničkim uvjetima,

- gradovima i općinama prenijeti vlasništvo nad svim nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske koje su na njihovom teritoriju,

- gradovima i općinama prenijeti isključivo odlučivanje o namjeni poslovnih prostora,

- članstva u Hrvatskoj gospodarskoj komori, Hrvatskoj obrtničkoj komori i Hrvatskoj turističkoj zajednici učiniti dobrovoljnima,

- ukinuti predujam poreza na dobit te smanjiti porez na dobit i PDV,

- ukinuti odredbe Zakona o trgovini koje ograničavaju rad nedjeljama i praznicima.

2) Zadužuje se Gradonačelnik grada Splita da od Ministarstva kulture i medija zatraži izdavanje obvezujućeg naloga konzervatorima po kojem bi pri odlučivanju o namjeni poslovnih prostora morali uvažiti mišljenje gradonačelnika/načelnika, do promjene zakona kroz koje bi gradovi i općine imali isključivo pravo odlučivanja o njihovoj namjeni.

3) Zadužuje se Gradonačelnik grada Splita da ispita mogućnost stipendiranja obrazovanja iz područja urbanizma kao strateški važne, ali trenutno deficitarne struke.

4) Gradsko vijeće poziva turističke zajednice grada i županije na daljnji razvoj i organizaciju manifestacija van glavne sezone u koordinaciji i partnerstvu s poduzetnicima, kulturnim i sportskim društvima i ustanovama.

5) Gradsko vijeće, uz suglasnost Gradonačelnika, pozivaju Ministricu turizma i sporta u službeni posjet gradu Splitu kako bi razgovarali o budućnosti turizma.

6) Gradsko vijeće grada Splita poziva sve aktere društvenog života da poštuju činjenicu kako je turizam važna gospodarska grana, te da se prema djelatnicima u turizmu odnose s poštovanjem.

7) Zadužuje se Gradonačelnik grada Splita da kao Predsjednik turističkog vijeća posveti dužnu pažnju razvoju zdravstvenog i kongresnog turizma, te da u jednom od gradskih projekata uplanira i kongresni centar.

---

RANIJE

Pred splitskim gradskim vijećnicima danas su na rasporedu dvije sjednice Gradskog vijeća.

Prva je nastavak tematske sjednice o turizmu za koju bi trebali donijeti zaključke. Podsjetimo, tematska sjednica održana je sredinom kolovoza, a prekinuta je jer nije bilo kvoruma, a zaključci nisu izglasani.

Nakon toga, slijedi redovna sjednica Gradskog vijeća.

Već je jasno da će najviše rasprave biti oko prijedloga nove Odluke o komunalnom redu te oko povećanja koeficijenata zaposlenicima Banovine. 

Pred gradske vijećnike doći će i Marko Pejnović, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje park šumom Marjan kako bi predstavio izvješće o radu za 2022. godinu. 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Tom Dubravec/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix
Vojko Bašić/Cropix

Davor Matijević

Vojko Bašić/Cropix

Magdalena Matijević

Vojko Bašić/Cropix

Predsjednik Gradskog vijeća Željko Domazet

Vojko Bašić/Cropix

Lidija Bekavac i Ivana Zelić
 

Vojko Bašić/Cropix

Ivana Zelić i Tomislav Šuta

Vojko Bašić/Cropix

Tomislav Šuta

Vojko Bašić/Cropix

Martin Pauk

Vojko Bašić/Cropix

Vijećnici Centra Igor Skoko, Petar Ugarković i Nenad Uvodić
 

Vojko Bašić/Cropix

Vijećnici HDZ-a Ivana Zelić, Tomislav Šuta i Ivica Budimir

Vojko Bašić/Cropix

Bojan Ivošević, Damir Barbir i Ivica Puljak

Vojko Bašić/Cropix

Dogradonačelnik Bojan Ivošević

Vojko Bašić/Cropix

Damir Barbir

Vojko Bašić/Cropix

Ante Grubišić

Vojko Bašić/Cropix

Marko Matijević

Vojko Bašić/Cropix

Marijan Čelan

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/pred-splitskim-vijecnicama-danas-su-dvije-sjednice-najzesca-rasprava-se-ocekuje-oko-komunalnog-reda-1320870 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c542e2c2af5333213cb47f8f841e3caccabfe11e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Te%C5%BEak+okr%C5%A1aj+u+splitskoj+vije%C4%87nici%2C+prozivali+se+o%C4%8Devi+i+supruge%2C+Domazet+ispalio%3A+%E2%80%98Bojane%2C+sedmi+put+ti+govorim%21%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fpred-splitskim-vijecnicama-danas-su-dvije-sjednice-najzesca-rasprava-se-ocekuje-oko-komunalnog-reda-1320870 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fpred-splitskim-vijecnicama-danas-su-dvije-sjednice-najzesca-rasprava-se-ocekuje-oko-komunalnog-reda-1320870 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sjednica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Splitsjednica

Težak okršaj u splitskoj vijećnici, prozivali se očevi i supruge, Domazet ispalio: ‘Bojane, sedmi put ti govorim!‘

Piše Ana Pivčević, Božidar Lončar
7. rujna 2023. - 09:17

13:35

Na red je došla i točka o Odluci o komunalnom redu, a nakon izlaganja pročelnice Leone Grgić, prvi se za riječ javio Tomislav Šuta

 Šuta smatra da opet ima proceduralnih grešaka te je otkrio da će HDZ podržati ovu odluku samo u jednom slučaju.

- Glasat ćemo za ovu odluku samo ako Puljak i Ivošević, koji su toliko uvjereni da je procedura provedena zakonski, garantiraju svoju imovinom i ako potpišu bjanko zadužnicu svak na iznos od milijun i pol eura u slučaju isplate naknade štete iz proračuna – kazao je Šuta.

Skoko je replicirao Šuti i onda je opet zaiskrilo između Ivoševića, Prljevića i Šute.

Domazet se trudio smiriti strasti.

Skoko je Šuti poručio da mu je drago da je pronašao aceton da se makne iz fotelje "Vodovoda", na što mu je uzvratio čelnik splitskog HDZ-a.

- Neka acetonom odlijepe oca Bojana Ivoševića iz stana – kazao je Šuta.

- Sad će Vam familija doći na red za pet minuta – odgovorio mu je Ivošević i kazao da će pričati o njegovoj supruzi.

Prljević je tražio pauzu, a kao razlog je spominjao "bolesno ponašanje dogradonačelnika".

Teško je bilo razumjeti što su sve dogradonačelnik, Šuta i Prljević jedan drugome dobacivali.

 - Vrijeđali ste oca gospodina Budimira, a sada ovdje glumite papka – kazao je Prljević.

- Nisu Vam radionice baš pomogle – nadovezao se Šuta.

- Vama preporučujem antikorupcijske radnje – odgovorio im je Ivošević.

- Tko je ovdje u vijećnici osuđen? – pitao ga je Šuta.

- Pa Vaša stranka – rekao je Ivošević.

Domazet je pokušavao smiriti strasti, ali Prljević, Šuta i Ivošević su se stalno nadvikivali i upadali mu u riječ.

- Bojane, sedmi put ti govorim ne upadaj u riječ – samo je jedan od Domazetovih komentara.

Poručio je Šuti da je temu proširio bez potrebe spominjući oca dogradonačelnika.

- Nema potrebe za spominjanjem obitelji. To samo širi sukobe. Sve vas lijepo molim da se smirite i da se isključivo držite teme – apelirao je Domazet.

No nadvikivanju nije bilo kraja, pa je Domazet zaprijetio izbacivanjem glavnih aktera da se vanka smire. Na kraju je određena pauza od 10 minuta.

11:45

Nakon vijećničkih pitanja, lokalni zastupnici nastavili su s točkama dnevnog reda. Prva točka dnevnog reda su promjene vezano uz Odluku o socijalnoj skrbi, a izvjestitelj je Mario Negotić, v.d. pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti. 

U prijedlogu odluke mjesečna potpora za umirovljenike starije od 60 godine ovisila bi o visini ukupnih prihoda. Ako su prihodi do 119,45 eura visina potpore bi iznosila 39,82 eura. Za prihode od 119,46 eura do 159,27 eura mjesečna potpora bi iznosila 33,18 eura. Potpora od 159,28 eura do 199,08 eura iznos potpore bi bio 26,54 eura dok bi se mjesečno davalo 13,27 eura za umirovljenike starije od 60 godina s ukupnim prihodima od 199,09 do 292 eura.

Korisnici osobne invalidnine s prebivalištem u Gradu Splitu ostvarili bi pravo na mjesečnu naknadu u iznosu od 60 eura ako su im mjesečna primanja do 365 eura.

Ova točka je nakon rasprave usvojena. 

U sklopu ove točke je izglasan i porast visina naknade za korisnike osobne invalidnine Zavoda za socijalni rad s dosadašnjih 19,91 eura na 60 eura.

- Riječ je o potrebitoj skupini naših sugrađana kojima smo, ovim povišenjem, bar malo olakšali život u vrijeme inflacije – poručio je Damir Barbir, inicijator Amandmana i predsjednik Socijalnog vijeća Grada Splita.

Od kada je preuzeo presjedanje Socijalnim vijećem, Barbir je pokrenuo niz inicijativa, među kojima je i Amandman kojim je osigurana Božićnica za gotovo 150 Splićana koji su korisnici Nacionalne naknade za starije osobe.

- Posebno se želim zahvaliti Magdaleni Milas iz Centra za socijalnu skrb te Eleni Gudelj iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, zbog ogromnog truda i neizmjerne pomoći koju su pružile prilikom sastavljanja Amandmana – poručio je Barbir te dodao kako je riječ o našim sugrađanima, kojima je zaista potrebna pomoć:

- Činjenica je kako je tim ljudima jedini prihod Nacionalna naknada od 106 eura koja ne može zadovoljiti ni osnovne potrebe. Proračun Grada, trenutno, nije u mogućnosti značajnije im pomoći, ali mislim da su božićnice, gesta kojom pokazujemo kako ih nismo zaboravili i najmanje što možemo učiniti - napisao je Barbir u priopćenju.

Socijalno vijeće je nedavno usvojilo i prijedlog da Grad Split, prilikom sklapanja novih ugovora o zakupu poslovnih prostora u vlasništvu Grada, stavi ugovornu obvezu zakupcima da prilagode pristup osobama s invaliditetom u prostorima u kojima je to moguće.

- Pomaci koje činimo su možda mali, ali upornim i sustavnim radom, planiramo prijeći dug put prema Splitu kao gradu koji je primjer zaštite najranjivijih. Nastavljamo s proaktivnim djelovanjem te ovim putem pozivam sve zainteresirane, koji imaju konkretne prijedloge, da nam se obrate, kako bi zajedno poboljšali kvalitetu života potrebitih sugrađana – zaključio je nezavisni gradski vijećnik.

11:00

Tomislav Šuta (HDZ) je pitao oko vrtića.

- Premda niste objavili službene podatke o upisima vrtića. Jasno je i vidljivo da sva djeca nisu upisana i stvarne brojke su veće od onih predstavljenih u javnosti - rekao je Šuta i dodao da je radio pritisak na djelatnike vrtića da se prošire grupe i time krši pedagoški standard.

Dodao je da se bilježi kontinuirani pad upisane djece u škole te da se u školama "Marjan", "Pojišan", "Lučac", oslobodio određeni prostor koji bi se mogao koristiti za vrtićke skupine.

- Drago mi je da ste pronašli aceton da se odlijepite od vaše fotelje direktora "Vodovoda". Niste napravili niti centimetar nove kanalizacije i dalje pijemo zamućenu vodu. Vi ste najneuspješniji direktor u povijesti grada Splita. Bili ste direktor "Lećevice", "Vodovoda", sada ste gradski vijećnik i drago mi je da ste došli ovdje da razgovaramo o tome.

Što se tiče djece u vrtićima evo vas opet kritizirate ministra Fuchsa koji je jasno rekao da je plan države da sva djeca do 2027. godine idu u jednu smjenu, a vi bi sad djecu vratili u dvije smjene da bi riješili jedan problem koji ćemo mi riješiti na drugačiji način. Već smo dio riješili. Vi ne možete od zavisti i ljubomore priznati i pohvaliti da smo upisali svu djecu u vrtiće iznad tri godine. Upisali smo čak djecu iz drugih općina i gradova u naše vrtiće - rekao je Puljak. 

image
Vojko Bašić/Cropix

Šuta mu nije ostao dužan. 

- Vaše izlaganje puno govori o vama i pokazuje nervozu kod vas i jedan oblik vrijeđanja. To govori tko ste i što ste. Vrlo rado ću vam se referirati na ono što sam napravio. Izgradio sam kilometre i kilometre vodovodne mreže, a vi jedino bilježite kilometre putovanja. Vi u životu nikad ništa niste vodili i niste pripremali projekt. Ono s čime ste se susretali su čestice i čestice se za vas najbolja stvar u životu. Vrlo rado ću vam pokazati što znači priprema i provedba projekta - rekao je Šuta i nastavio:

- Ostao sam zatečen pristupom i načinom kako izlažete. Gdje su veliki strateški projekti? Nema ih! Držite predavanje kako bi zamazali oči javnosti. Najveći domet su vam wc, stupići i obračuni ako vam netko nije privatno sjeo. Uvijek vam je izlika Vlada, ne znam zašto toliko sanjate o tome. Ne zanimaju vas problemi - kazao je Šuta.

image

Ivana Zelić i Tomislav Šuta

Vojko Bašić/Cropix

Jakšu Balova (HDZ) je zanimalo je li Grad Split izdao građevinsku dozvolu za projekt Žnjan i je li naveo izvor financiranja. 

Puljak mu je odgovorio da ne sluša njegove mjesečne prezentacije.

- Sjedi 1, opet ne slušate. Ne mislim vječito ponavljat ono što sam rekao jer vi ne slušate - kazao je Puljak.

Balov mu je uzvratio da sramoti Grad i institucije te da njegova retorika nije na razini intelektualca. 

10:35

Na red su došla i vijećnička pitanja, a HDZ-ov Marijan Čelan pitao je o odnosu prema sportu i predložio gradnju sportskog centra na Trsteniku. 

image

Marijan Čelan

Vojko Bašić/Cropix

Gradonačelnik Puljak mu je odgovorio da on zapravo proziva i kritizira HDZ.

- Kritizirate i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića isto tako, ne znam zašto. Plenković ne odobrava Europske igre u Splitu samo zato što vi niste ovdje na vlasti. Mi smo napravili apsolutno sve što treba i poslali Andreju Plenkoviću sve dokumente, a on to neće da odobri jer ne voli Split i građane Splita - kazao je Puljak.

Čelan je replicirao da se što se tiče Puljkovog poštenja govori dovoljno to koliko je otišlo suradnika.

- Što se tiče vaše transparentnosti, znate, kruži legenda da od cijelog odjela OTP banke niste samo zlatnu ribicu prebacili na javnu sisu. Ne zato što niste znali nego jer je niste svi skupa sposobni uloviti - za kraj je kazao Čelan. 

Reagirao je i predsjednik Gradskog vijeća Željko Domazet koji je zamolio gradonačelnika i vijećnike da ne politiziraju. 

image

Predsjednik Gradskog vijeća Željko Domazet

Vojko Bašić/Cropix

- Molim vas sve skupa da se koncentrirate na jasna i precizna pitanja koja ne moraju imati obrazlaganja tipa od kad su Slaveni došli na more, nego da budu ciljana. Isto tako molim i gradonačelnika da ne širi temu i da ne proziva od premijera na dolje sve i svakoga, jasno odgovorite na jasno postavljena pitanja - poručio je Domazet. 

HGS-ovog Igora Stanišića je zanimalo kada će zadužiti službenika da se sastavi aneks ugovora za stanare Vukovarske, a odgovor gradonačelnika Puljka će dobiti pisanim putem. 

Davora Matijevića (SDP) je zanimalo u kojem je statusu zaključak Gradskog vijeća o Small Mallu. 

- Donijeli smo zaključak da treba dobiti odgovor od Pravnog fakulteta. Kada su dokumenti poslani USKOK-u i koji je pravni fakultet odabran? Željeli smo žurnost, vi niste dopuštali da se o temi Small Malla raspravlja na redovitoj sjednici Gradskog vijeća Grada Splita. Još nema odgovora od nikoga, niti tri mjeseca kasnije. Predlažem da se ova lokacija nazove šoping centar Ivice Puljka - poručio je Matijević.

09:50

Na samom početku sjednice Gradskog vijeća prisegu su potpisali Magdalena Vrcelj (Centar) koja mijenja Danijelu Dujlović te Tomislav Šuta (HDZ) koji je došao na mjesto Dražena Budimira.

Igor Skoko (Centar) predstavio je zaključke Centra, među kojima je i jedan Damira Barbira

Tomislav Šuta je poručio Centru da se samo bave nacionalnom politikom.

- Najveća većina zaključaka koja je predložena odnosi se na Hrvatski sabor i adresa je u Zagrebu. Mi smo predložili zaključke na temelju struke koja je bila i sudjelovala na Gradskom vijeću. Obratili smo se i gospodinu Skoki da se izdignemo iznad politikantstva i da sagledamo i jedne i druge zaključke i pokušamo pronaći rješenje - rekao je Šuta i predstavio zaključke HDZ-a.

Nakon kratke rasprave prošli su zaključci Centra, dok oni HDZ-a nisu usvojeni. 

Prihvaćeni zaključci Centra oko tematske sjednice o turizmu

Sa 16 glasova za, izglasani su zaključci Tematske sjednice Gradskog vijeća Grada Splita na temu "Turizam u gradu Splitu". Riječ je o zaključcima koje je predložila stranka Centra. 

1) Zadužuje se Predsjednik Gradskog vijeća grada Splita da od Vlade Republike Hrvatske zatraži pokretanje sljedećih izmjena zakona koje bi omogućile bolje upravljanje turizmom:

- gradovima i općinama omogućiti upravljanje pomorskim dobrom, te sav prihod ostvaren od upravljanja pomorskim dobrom staviti na raspolaganje gradovima i općinama,

- gradovima i općinama omogućiti nadležnost nad inspekcijama iz područja turizma,

- gradovima i općinama prenijeti ovlasti za odlučivanje o minimalnom tehničkim uvjetima,

- gradovima i općinama prenijeti vlasništvo nad svim nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske koje su na njihovom teritoriju,

- gradovima i općinama prenijeti isključivo odlučivanje o namjeni poslovnih prostora,

- članstva u Hrvatskoj gospodarskoj komori, Hrvatskoj obrtničkoj komori i Hrvatskoj turističkoj zajednici učiniti dobrovoljnima,

- ukinuti predujam poreza na dobit te smanjiti porez na dobit i PDV,

- ukinuti odredbe Zakona o trgovini koje ograničavaju rad nedjeljama i praznicima.

2) Zadužuje se Gradonačelnik grada Splita da od Ministarstva kulture i medija zatraži izdavanje obvezujućeg naloga konzervatorima po kojem bi pri odlučivanju o namjeni poslovnih prostora morali uvažiti mišljenje gradonačelnika/načelnika, do promjene zakona kroz koje bi gradovi i općine imali isključivo pravo odlučivanja o njihovoj namjeni.

3) Zadužuje se Gradonačelnik grada Splita da ispita mogućnost stipendiranja obrazovanja iz područja urbanizma kao strateški važne, ali trenutno deficitarne struke.

4) Gradsko vijeće poziva turističke zajednice grada i županije na daljnji razvoj i organizaciju manifestacija van glavne sezone u koordinaciji i partnerstvu s poduzetnicima, kulturnim i sportskim društvima i ustanovama.

5) Gradsko vijeće, uz suglasnost Gradonačelnika, pozivaju Ministricu turizma i sporta u službeni posjet gradu Splitu kako bi razgovarali o budućnosti turizma.

6) Gradsko vijeće grada Splita poziva sve aktere društvenog života da poštuju činjenicu kako je turizam važna gospodarska grana, te da se prema djelatnicima u turizmu odnose s poštovanjem.

7) Zadužuje se Gradonačelnik grada Splita da kao Predsjednik turističkog vijeća posveti dužnu pažnju razvoju zdravstvenog i kongresnog turizma, te da u jednom od gradskih projekata uplanira i kongresni centar.

RANIJE

Pred splitskim gradskim vijećnicima danas su na rasporedu dvije sjednice Gradskog vijeća.

Prva je nastavak tematske sjednice o turizmu za koju bi trebali donijeti zaključke. Podsjetimo, tematska sjednica održana je sredinom kolovoza, a prekinuta je jer nije bilo kvoruma, a zaključci nisu izglasani.

Nakon toga, slijedi redovna sjednica Gradskog vijeća.

Već je jasno da će najviše rasprave biti oko prijedloga nove Odluke o komunalnom redu te oko povećanja koeficijenata zaposlenicima Banovine. 

Pred gradske vijećnike doći će i Marko Pejnović, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje park šumom Marjan kako bi predstavio izvješće o radu za 2022. godinu. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 17:20