StoryEditorOCM
SplitSAGA SE NASTAVLJA

Komora tvrdi da čeka dokumentaciju o ‘sumnjivim smrtima‘ dvaju mladića u KBC-u Split. Beroš ih dematira i šalje dokaz!

Piše Ivica Marković
24. travnja 2024. - 15:53

Ne našom voljom, tragična "saga" o dvije smrti koje su se zbile u veljači i ožujku u KBC-u Split, kada su preminuli 19-godišnjak i 33-godišnjak nastavlja se i dalje.

Nakon našega jučerašnjeg teksta iz kojeg se dalo zaključiti kako Hrvatska liječnička komora (HLK) još uvijek nije zaprimila dokumentaciju, koju je u KBC-u Split, još u zadnjem tjednu ožujka izuzela zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravstva (MIZ), provodeći inspekcijski nadzor povodom ta dva slučaja, "na noge" se diglo Ministarstvo zdravstva, odnosno sam ministar Vili Beroš.

Oni su nam, odnosno sam ministar nam je podastro dokaze kako je dokumentacija inspekcijskog nadzora poslana iz Ministarstva prema Hrvatskoj liječničkoj komori i to s datumom 16. travnja i kako je pošiljka uručena primatelju odnosno HLK-u.

Dakle, u trenutku pisanja teksta kako dokumentacija nije zaprimljena u HLK mi nismo znali da je ona zaprimljena u HLK-u, a očigledno to nisu znali ni oni u HLK-u jer su nam još u ponedjeljak poslali mail u kojemu kažu kako "Hrvatska liječnika komora nije zaprimila navedeni predmet od Ministarstva zdravstva."

E, pa ako oni u HLK-u ne znaju da su zaprimili potrebne dokumente od Ministarstva zdravstva, to ne možemo znati ni mi, štoviše ako nam pošalju i takav službeni odgovor. A, poslali su ga.

image

M Z

Bilo kako bilo, Ministarstvo zdravstva poslalo je dokumentaciju Hrvatskoj liječničkoj komori koja ju je i dobila (valjda) i sada, vrlo uskoro možemo očekivati pravorijek - je li liječenje u ova dva slučaja provedeno "po pravilima struke", odnosno treba li itko i tko snositi odgovornost za smrt dvoje mladih ljudi.

Podsjetimo na slučaj: 

“Hrvatska liječnička komora (HLK) nije zaprimila navedeni predmet od Ministarstva zdravstva.”

Odgovor je to iz HLK-a na naš upit kada bi se mogli znati rezultati zdravstvene inspekcije Ministarstva zdravstva (MIZ), koja je u KBC-u Split u zadnjem tjednu ožujka obavila inspekcijski nadzor u povodu dviju smrti koje su se dogodile u splitskoj bolnici u veljači i ožujku ove godine. Naime, kako smo već, prije nešto više od mjesec dana, pisali na stranicama naših novina, u KBC-u Split su se u kratkom roku dogodile dvije smrti mladih ljudi koje se možda i nisu trebale dogoditi.

Šanse za preživljavanje

Prvo se radilo o smrti 19-godišnjaka koji je preminuo početkom veljače zbog disekcije abdominalne aorte (raslojavanje aorte), i to nekoliko sati nakon što je zatražio liječničku pomoć na Objedinjenom hitnom prijemu (OHBP) KBC-a Split.

Na OHBP-u je, kako smo tada pisali, liječen zbog sumnje na bubrežne kamence. Napravljen mu je RTG pluća, pregledali su ga urolog i kardiolog, koji su otklonili sumnju da se radi o “njihovim” slučajevima. Dobio je medikamentoznu terapiju, dva je puta navodno kolabirao i tek je, po jednom izvoru nakon šest sati, a po drugom nakon osam sati, poslan na MSCT, gdje se vrlo brzo utvrdila disekcija aorte, nakon čega je u vrlo kratkom roku i preminuo.

Stoga se postavilo vrlo logično pitanje: bi li mladić preživio ili barem imao šansu za preživljavanjem da je kojim slučajem nekoliko sati ranije poslan na MSCT?

Druga smrt, 33-godišnjeg muškarca, nastupila je sredinom ožujka, kako smo već pisali, u bolnici na Križinama, gdje je čovjek došao na ablaciju srca, kardiološku proceduru koju vrsni splitski kardiolozi vrlo uspješno obavljaju na dnevnoj bazi. No zbog rijetke komplikacije, koja se pojavljuje u jedan posto slučajeva, čovjek je preminuo od tamponade srca (pritisak na srce krvlju ili tekućinom koja se nakuplja u dvoslovnoj vreći oko srca i taj poremećaj ometa sposobnost srca da pumpa krv). Splitski kardiolozi su poduzeli sve što je njihovoj moći da spase čovjeku život, ali, nažalost, u tome nisu uspjeli.

Veće šanse za preživljavanje 33-godišnjak bi imao da se kojim slučajem Kardiologija i Kardiokirurgija nalaze u istoj zgradi, u istom gradskom kvartu, odnosno na istoj mikrolokaciji, jer da je to bio slučaj, u pomoć splitskim kardiolozima priskočio bi kardiokirurg, koji bi možda riješio problem.

Pacijent bi vrlo vjerojatno imao veće sanše za preživljavanje. Međutim, kako se Kardiokirurgija KBC-a Split na Firulama i Kardiologija na Križinama nalaze udaljene 1 do 1,5 kilometara jedna od druge, u dva gradska kvarta, bilo je iluzorno očekivati da će kardiokirurg s Firula na vrijeme stići na Križine kako bi pokušao pacijentu spasiti život.

Zbog svega toga Ministarstvo zdravstva RH je u splitsku “tvornicu zdravlja” hitno poslalo zdravstvenu inspekciju, koja je stigla u zadnjem tjednu ožujka i vrlo je brzo, u roku od dan ili dva, obavila sve potrebne razgovore, izuzela svu potrebnu dokumentaciju i zaputila se natrag u Zagreb. Nakon desetak dana nazvali smo Ministarstvo i upitali ih je li inspekcijski nadzor dovršen, odnosno je li donesena odluka o tome je li se pogriješilo u procedurama liječenja, odnosno je li liječenje provedeno po “pravilima struke”.

Rekli su nam da se na predmetu još uvijek radi i da će javnost o rezultatima nadzora biti izviješćena čim odluka bude donesena.

Smatrajući da smo im možda dali premalo vremena da se donese odluka o tako dva vrlo teška, tužna i komplicirana slučaja, a i uz činjenicu kako je u tijeku predizborna kampanja, koja je “naravno najvažnija”, ponovno smo ih kontaktirali prije šest dana (18. travnja), dakle, 15-ak dana nakon prvog kontakta, a mjesec dana nakon pisanja prvog teksta o ovim slučajevima.

I tada smo iz MIZ-a dobili odgovor putem WhatsAppa:

“Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravstva provela je zdravstveno-inspekcijski nadzor u KBC-u Split, u kojemu je izuzeta medicinska dokumentacija i ostala dokumentacija te je predmet dostavljen na mišljenje Hrvatskoj liječničkoj komori (HLK) i Povjerenstvu za stručna pitanja i stručni nadzor Hrvatske liječničke komore u svrhu dobivanja stručnog mišljenja je li liječenje provedeno po pravilima struke.”

Čekajući dokumente

Iz MIZ-a nas mole da dalje kontakte po pitanju inspekcijskog nadzora u KBC-u Split ostvarimo s HLK-om i mi, sukladno savjetu iz MIZ-a, šaljemo upit mailom HLK-u u kojemu ih pitamo:

“Budući smo pisali o ta dva slučaja, molimo Vas da nam odgovorite da li je Povjerenstvo za stručna pitanja i stručni nadzor već donijelo svoje stručno mišljenje i da li su uočene neke i koje nepravilnosti u liječenju, odnosno je li liječenje provedeno po pravilima struke.”

Odgovor HLK-a na naše pitanje pročitali ste u prvoj rečenici ovog teksta: “HLK nije zaprimio navedeni predmet od Ministarstva zdravstva.”, a potom i odgovor Beroša koji tvrdi da je Komori poslao dopis... 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 02:36