stdClass Object ( [id] => 1361510 [title] => Investitor Kraljević ispao je spretniji i brži od države i Grada zajedno, oni djeluju kao da voze auto bez sva 4 kotača [alias] => investitor-kraljevic-ispao-je-spretniji-i-brzi-od-drzave-i-grada-zajedno-oni-djeluju-kao-da-voze-auto-bez-tri-kotaca [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Zadnjih mjeseci burni događaji oko Tvrđave Gripe privlače pažnju javnosti, podmukla piljenja velikih borova po noći, intervencije policije koja odvodi dogradonačelnika Bojana Ivoševića i investitora Igora Kraljevića, privođenje Ante Bešlića zbog prijetnji Ivoševiću...

Na tom mjestu planira se gradnja koja se agresivno nameće u odnosu na zatečeni ambijent. Ako ćemo suditi po simulacijama koje su objavljene prije nekoliko godina, bit će u pitanju srozavanje još jednog urbanog krajolika grada. Dogradonačelnik Ivošević i gradonačelnik Ivica Puljak prozivaju "vanjske neprijatelje", ali ono što se od njih u prvom redu očekuje jest da iskoriste sve mehanizme vođenja grada kako bi gradske službe radile profesionalno i odgovorno svoj posao.

Naravno, veliku nadležnost imaju tijela države, a koja nerijetko sramotno propuštaju djelovati u suzbijanju korupcije i devastacije prostora. Ali, na ovom primjeru se vidi da Puljak i Ivošević nisu u Banovini "začepili rupe", kako vole govoriti.

Kad su 31. listopada 2023. Bojan Ivošević i pročelnica za komunalne poslove Leona Grgić došli na Gripe povodom prvog mučkog rušenja bora i još nekoliko "načetih", djelovali su nepripremljeno. Grgić je izjavila za jedan portal da će se onima koji su stabla pilili ispisati kazna zbog uništavanja zelenila na gradskoj parceli, što u vlasničkom pogledu uopće nije bila istina, jer su parcelu tada dijelili država i privatni vlasnik, tvrtka "Cacao", koja je nedavno u cijelosti otkupila nekretninu.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

Bojan Ivošević je istom prilikom kazao da bi, zato jer je parcela pod zaštitom Ministarstva kulture, trebala biti stavljena na prvokup. Tek tri dana kasnije, kad se ponovno pojavio na Gripama, kazao je da je ta parcela bila ponuđena na prvokup od Ministarstva graditeljstva u listopadu 2021. (dakle, kad su oni bili na vlasti). Rekao je da ne može ništa učiniti protiv gradske službe za imovinu koja se nije očitovala na tu ponudu i da će morati mijenjati propise. Istaknuo je da je Grad mogao otkupiti tu parcelu za tri milijuna kuna, ali da ponuda nikad nije došla do izvršne vlasti ni Gradskog vijeća.

Posve je nejasno na kakve propise je mislio Ivošević. Zašto se može kazniti Maju Đerek, a ne može osobu odgovornu zbog toga što prvokup zemljišta, kojeg bi po Ivoševiću kupio Grad i tako spriječio devastaciju, nije došao na Gradsko vijeće? Naime, Zakon o lokalnoj i područnoj samoupravi kaže da gradonačelnik odlučuje o iznosima do milijun kuna, a o većim iznosima odlučuje Gradsko vijeće. No, činjenica je da kasnije nije na Gradsko vijeće došla niti ponuda prvokupa za Ad basilicas pictas, prvoklasno arheološko nalazište na kojem se dovršava zgrada koja je izazvala nezadovoljstvo javnosti. Dakle, dvije vrijedne lokacije u mandatu ove vlasti nisu stavljene na Gradsko vijeće da o njihovom otkupu odlučuje.

Druga, još poraznija stvar, tiče se toga da je investitor zatražio izdavanje građevinske dozvole iako nije bio vlasnik čitave parcele. Naime, iako je zahtjev odbijen u studenome 2021. godine, ono što je investitoru u stvari trebalo, to je i dobio. U Rješenju o odbijanju građevinske dozvole navodi se da po GUP-u za to područje nisu dozvoljena tri kata i potkrovlje, sugerira se da je maksimalna visina tri kata i ravni krov, kao i da podnositelj zahtjeva mora dokazati vlasništvo nad čitavom parcelom, ili pristanak suvlasnika.

Međutim, u odbijanju zahtjeva nigdje se ne spominje da se ne smije graditi zbog borova, ili da se projekt mora prilagoditi njima. Ne spominju se ni arheološka istraživanja. A takav dokument bio je potreban investitoru, jer Ministarstvo graditeljstva može prodati izravno, dakle bez natječaja, 50 posto suvlasničkog udjela (onoliko koliko je Kraljević tražio), ako je riječ o građevinskoj parceli. Načinom na koji je odbijena građevinska dozvola potvrđeno je zapravo da je riječ o građevinskom zemljištu na kojem je dozvoljeno graditi.

Treći problem jest što borovi u stvari nisu zaštićeni, iako ih navodno GUP štiti. Naime, u GUP-u piše da se ne smije uklanjati stabla koja imaju prsni promjer 60 centimetara i šire, bez obzira da li se nalaze na privatnim ili javnim parcelama. "Nove građevine ili parkirališta treba planirati tako da se ne moraju narušavati prostori zelenila ili ruše stabla, nego ih treba smjestiti na način da se osigura opstanak parka ili stabala", stoji u GUP-u.

---

image
Jakov Prkić/Cropix
---

Prema skici tlocrta kakav je na Geoportalu ucrtan za građevinu kojoj je odbijena građevinska dozvola, ne bi se moglo graditi kad bi se poštivala ova odredba GUP-a. Naime, tlocrt koji se može vidjeti lociran je preko krošnji stabala. No, ako se stabla ne spominju, ne treba paziti kako se smješta zgrada. Što se tiče zaštite stabala čije je deblo šire od 60 cm, zapravo ne postoji adekvatna kazna kojom bi se zaštitila njihova sječa. Čak niti u Katastru zelenila Grada Splita na stranicama "Parkova i nasada" nisu označena sva stabla koja bi po GUP-u trebala biti zaštićena, pa tako ni ova na Gripama.

Teško je zamisliti kolika bi trebala biti kazna za sječu stabala da osujeti nekog da to učini radi gradnje skupih stanova ili apartmana. Zapravo, glavni alat kojim se moglo spriječiti investitora je izostao. Dakle, da se izmijenio GUP dok je Kraljević bio u suvlasništvu s državom, tad ga se moglo zaustaviti. Naime, najavljeno je da će se izmjenama GUP-a povećati zelene zone u gradu. Ovo područje se sada nalazi u stambenoj zoni, iako je u katastru upisano kao šuma. No to je vrijedilo onda, a pitanje je koliko vrijedi sad kad su borovi uklonjeni i kad se promijenilo vlasništvo. Naime, prema Zakonu o prostornom uređenju gleda se datum kad je podnesen zahtjev za građevinskom dozvolom, a ne datum kad je promijenjen urbanistički plan, osim ako sam investitor ne ocijeni da su izmjene plana povoljnije za njega. Podsjetimo da je pročelnik službe za urbanizam Teo Vojković obećao u kolovozu 2022. da će u listopadu, kad prođu vrućine, staviti na javnu raspravu izmjene GUP-a. Prošlo je od tada 1,5 godina, još nije održana niti javna rasprava, a nitko od nadležnih više ne želi službeno izjaviti kad će biti usvojene izmjene GUP-a.

Što se tiče pomoći od države, nje do sada nije bilo. Dapače, predstavnik konzervatora Radoslav Bužančić je 2010. ovo područje bez ikakvog dobrog razloga izdvojio iz kulturno-povijesne cjeline grada Splita (zona A i zona B) i stavio ga u manje vrijednu zonu C (zona lokalne važnosti), za koju važe slabije mjere zaštite. S druge strane, upravo za potrebe arheoloških istraživanja ostataka sjeverozapadnog bedema, koja su krenula na poticaj investitora, uklonjena su dva velika bora, i to tako što je Bužančić poslao dopis Gradu. One borove koji nisu prošli tu proceduru "pojela je noć".

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

Ne želimo umanjiti napore koje ulažu Ivošević i Puljak, niti omalovažiti ozbiljnost prijetnji kojima bivaju izloženi, ali umjesto da se bave gerilskom borbom za grad trebali bi više koristiti alate koje imaju na popravljanju sustava kojim upravljaju, jer djeluju kao vozači u vozilu kojem nedostaju kotači. Prvi kotač koji je "zaškripao" jest Služba za gradsku imovinu, koja se oglušila na ponudu za prvokup, iako je Gradsko vijeće po zakonu nadležno za tolike iznose. Drugi nedostajući kotač je Upravni odjel za urbanizam, koji je poručio investitoru da kad sredi vlasništvo i prilagodi projekt može dobiti građevinsku dozvolu za gradnju stanova neovisno o borovima koje bi GUP trebao štititi. Treći kotač koji nema ovo vozilo jest katastrofalno kašnjenje izmjena GUP-a, koje bi zaštitile vrijedna područja grada kao zelene površine. A četvrti nedostajući kotač je taj da je splitski urbanizam previše ovisan o GUP-u, kronično nedostaje detaljnijih planova, građevinske dozvole se izdaju i za osjetljiva područja na osnovu GUP-a koji u stvari daje osnovne regule, što investitorima omogućuje širok manevarski prostor.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => slučaj ‘bor‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => slučaj ‘bor‘ 2 0 7841 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-02-05 14:52:51 [created_by] => 3201 [created_by_alias] => Sandi Vidulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-02-06 09:33:16 [modified_by] => 3201 [publish_up] => 2024-02-06 08:57:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Investitor Kraljević ispao je spretniji i brži od države i grada zajedno, oni djeluju kao da voze auto bez tri kotača page_title=Investitor Kraljević ispao je spretniji i brži od države i grada zajedno, oni djeluju kao da voze auto bez tri kotača [metakey] => Gripe, Split, glagoljaška ulica, tvrđava Gripe, Bojan Ivošević, Igor Kraljević, Ante Bešlić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/02\/05\/26521024.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/05\/26487248.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/05\/26487251.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/05\/26487246.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/05\/26478199.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/05\/26477770.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/05\/26477758.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/05\/26477751.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix, Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Dogradona\u010delnik Ivo\u0161evi\u0107 i gradona\u010delnik Puljak prozivaju \u2018vanjske neprijatelje\u2018, ali ono \u0161to se od njih u prvom redu o\u010dekuje jest da iskoriste sve mehanizme vo\u0111enja grada kako bi gradske slu\u017ebe radile profesionalno i odgovorno<\/p>","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1439","hd_26521024_1920.jpg":"1920x1080","k_26521024_1280.jpg":"1280x1280","k_26521024_1024.jpg":"1024x1024","k_26521024_640.jpg":"640x640","k_26521024_480.jpg":"480x480","k_26521024_340.jpg":"340x340","k_26521024_220.jpg":"220x220","o_26521024_1280.jpg":"1280x959","o_26521024_1024.jpg":"1024x767","o_26521024_640.jpg":"640x479","o_26521024_480.jpg":"480x359","o_26521024_340.jpg":"340x254","o_26521024_220.jpg":"220x164","h_26521024_1280.jpg":"1280x854","h_26521024_1024.jpg":"1024x683","h_26521024_640.jpg":"640x427","h_26521024_480.jpg":"480x320","h_26521024_340.jpg":"340x227","h_26521024_220.jpg":"220x147","pp_26521024_1280.jpg":"1280x1628","pp_26521024_1024.jpg":"1024x1303","pp_26521024_640.jpg":"640x814","pp_26521024_480.jpg":"480x611","pp_26521024_340.jpg":"340x432","pp_26521024_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26487248_1920.jpg":"1920x1080","k_26487248_1280.jpg":"1280x1280","k_26487248_1024.jpg":"1024x1024","k_26487248_640.jpg":"640x640","k_26487248_480.jpg":"480x480","k_26487248_340.jpg":"340x340","k_26487248_220.jpg":"220x220","o_26487248_1280.jpg":"1280x853","o_26487248_1024.jpg":"1024x682","o_26487248_640.jpg":"640x426","o_26487248_480.jpg":"480x320","o_26487248_340.jpg":"340x226","o_26487248_220.jpg":"220x146","h_26487248_1280.jpg":"1280x854","h_26487248_1024.jpg":"1024x683","h_26487248_640.jpg":"640x427","h_26487248_480.jpg":"480x320","h_26487248_340.jpg":"340x227","h_26487248_220.jpg":"220x147","pp_26487248_1280.jpg":"1280x1628","pp_26487248_1024.jpg":"1024x1303","pp_26487248_640.jpg":"640x814","pp_26487248_480.jpg":"480x611","pp_26487248_340.jpg":"340x432","pp_26487248_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26487251_1920.jpg":"1920x1080","k_26487251_1280.jpg":"1280x1280","k_26487251_1024.jpg":"1024x1024","k_26487251_640.jpg":"640x640","k_26487251_480.jpg":"480x480","k_26487251_340.jpg":"340x340","k_26487251_220.jpg":"220x220","o_26487251_1280.jpg":"1280x853","o_26487251_1024.jpg":"1024x682","o_26487251_640.jpg":"640x426","o_26487251_480.jpg":"480x320","o_26487251_340.jpg":"340x226","o_26487251_220.jpg":"220x146","h_26487251_1280.jpg":"1280x854","h_26487251_1024.jpg":"1024x683","h_26487251_640.jpg":"640x427","h_26487251_480.jpg":"480x320","h_26487251_340.jpg":"340x227","h_26487251_220.jpg":"220x147","pp_26487251_1280.jpg":"1280x1628","pp_26487251_1024.jpg":"1024x1303","pp_26487251_640.jpg":"640x814","pp_26487251_480.jpg":"480x611","pp_26487251_340.jpg":"340x432","pp_26487251_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26487246_1920.jpg":"1920x1080","k_26487246_1280.jpg":"1280x1280","k_26487246_1024.jpg":"1024x1024","k_26487246_640.jpg":"640x640","k_26487246_480.jpg":"480x480","k_26487246_340.jpg":"340x340","k_26487246_220.jpg":"220x220","o_26487246_1280.jpg":"1280x853","o_26487246_1024.jpg":"1024x682","o_26487246_640.jpg":"640x426","o_26487246_480.jpg":"480x320","o_26487246_340.jpg":"340x226","o_26487246_220.jpg":"220x146","h_26487246_1280.jpg":"1280x854","h_26487246_1024.jpg":"1024x683","h_26487246_640.jpg":"640x427","h_26487246_480.jpg":"480x320","h_26487246_340.jpg":"340x227","h_26487246_220.jpg":"220x147","pp_26487246_1280.jpg":"1280x1628","pp_26487246_1024.jpg":"1024x1303","pp_26487246_640.jpg":"640x814","pp_26487246_480.jpg":"480x611","pp_26487246_340.jpg":"340x432","pp_26487246_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_26478199_1920.jpg":"1920x1080","k_26478199_1280.jpg":"1280x1280","k_26478199_1024.jpg":"1024x1024","k_26478199_640.jpg":"640x640","k_26478199_480.jpg":"480x480","k_26478199_340.jpg":"340x340","k_26478199_220.jpg":"220x220","o_26478199_1280.jpg":"1280x852","o_26478199_1024.jpg":"1024x682","o_26478199_640.jpg":"640x426","o_26478199_480.jpg":"480x319","o_26478199_340.jpg":"340x226","o_26478199_220.jpg":"220x146","h_26478199_1280.jpg":"1280x854","h_26478199_1024.jpg":"1024x683","h_26478199_640.jpg":"640x427","h_26478199_480.jpg":"480x320","h_26478199_340.jpg":"340x227","h_26478199_220.jpg":"220x147","pp_26478199_1280.jpg":"1280x1628","pp_26478199_1024.jpg":"1024x1303","pp_26478199_640.jpg":"640x814","pp_26478199_480.jpg":"480x611","pp_26478199_340.jpg":"340x432","pp_26478199_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_26477770_1920.jpg":"1920x1080","k_26477770_1280.jpg":"1280x1280","k_26477770_1024.jpg":"1024x1024","k_26477770_640.jpg":"640x640","k_26477770_480.jpg":"480x480","k_26477770_340.jpg":"340x340","k_26477770_220.jpg":"220x220","o_26477770_1280.jpg":"1280x852","o_26477770_1024.jpg":"1024x682","o_26477770_640.jpg":"640x426","o_26477770_480.jpg":"480x319","o_26477770_340.jpg":"340x226","o_26477770_220.jpg":"220x146","h_26477770_1280.jpg":"1280x854","h_26477770_1024.jpg":"1024x683","h_26477770_640.jpg":"640x427","h_26477770_480.jpg":"480x320","h_26477770_340.jpg":"340x227","h_26477770_220.jpg":"220x147","pp_26477770_1280.jpg":"1280x1628","pp_26477770_1024.jpg":"1024x1303","pp_26477770_640.jpg":"640x814","pp_26477770_480.jpg":"480x611","pp_26477770_340.jpg":"340x432","pp_26477770_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26477758_1920.jpg":"1920x1080","k_26477758_1280.jpg":"1280x1280","k_26477758_1024.jpg":"1024x1024","k_26477758_640.jpg":"640x640","k_26477758_480.jpg":"480x480","k_26477758_340.jpg":"340x340","k_26477758_220.jpg":"220x220","o_26477758_1280.jpg":"1280x853","o_26477758_1024.jpg":"1024x682","o_26477758_640.jpg":"640x426","o_26477758_480.jpg":"480x320","o_26477758_340.jpg":"340x226","o_26477758_220.jpg":"220x146","h_26477758_1280.jpg":"1280x854","h_26477758_1024.jpg":"1024x683","h_26477758_640.jpg":"640x427","h_26477758_480.jpg":"480x320","h_26477758_340.jpg":"340x227","h_26477758_220.jpg":"220x147","pp_26477758_1280.jpg":"1280x1628","pp_26477758_1024.jpg":"1024x1303","pp_26477758_640.jpg":"640x814","pp_26477758_480.jpg":"480x611","pp_26477758_340.jpg":"340x432","pp_26477758_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26477751_1920.jpg":"1920x1080","k_26477751_1280.jpg":"1280x1280","k_26477751_1024.jpg":"1024x1024","k_26477751_640.jpg":"640x640","k_26477751_480.jpg":"480x480","k_26477751_340.jpg":"340x340","k_26477751_220.jpg":"220x220","o_26477751_1280.jpg":"1280x853","o_26477751_1024.jpg":"1024x682","o_26477751_640.jpg":"640x426","o_26477751_480.jpg":"480x320","o_26477751_340.jpg":"340x226","o_26477751_220.jpg":"220x146","h_26477751_1280.jpg":"1280x854","h_26477751_1024.jpg":"1024x683","h_26477751_640.jpg":"640x427","h_26477751_480.jpg":"480x320","h_26477751_340.jpg":"340x227","h_26477751_220.jpg":"220x147","pp_26477751_1280.jpg":"1280x1628","pp_26477751_1024.jpg":"1024x1303","pp_26477751_640.jpg":"640x814","pp_26477751_480.jpg":"480x611","pp_26477751_340.jpg":"340x432","pp_26477751_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7563072 Threads: 1 Questions: 1612250457 Slow queries: 4785271 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110816839 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/investitor-kraljevic-ispao-je-spretniji-i-brzi-od-drzave-i-grada-zajedno-oni-djeluju-kao-da-voze-auto-bez-tri-kotaca-1361510 [printLink] => /split/investitor-kraljevic-ispao-je-spretniji-i-brzi-od-drzave-i-grada-zajedno-oni-djeluju-kao-da-voze-auto-bez-tri-kotaca-1361510?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 297623 [name] => gripe [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gripe [link] => /tag/gripe ) [1] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) [2] => stdClass Object ( [id] => 622873 [name] => glagoljaška ulica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-11-12 09:28:55 [main_article_id] => 0 [alias] => glagoljaska-ulica [link] => /tag/glagoljaska-ulica ) [3] => stdClass Object ( [id] => 255659 [name] => Tvrđava Gripe [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tvrdava-gripe [link] => /tag/tvrdava-gripe ) [4] => stdClass Object ( [id] => 446529 [name] => Bojan Ivošević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bojan-ivosevic [link] => /tag/bojan-ivosevic ) [5] => stdClass Object ( [id] => 735508 [name] => Igor Kraljević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-03 12:09:49 [main_article_id] => 0 [alias] => igor-kraljevic [link] => /tag/igor-kraljevic ) [6] => stdClass Object ( [id] => 642028 [name] => Ante Bešlić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-06-24 11:08:51 [main_article_id] => 0 [alias] => ante-beslic [link] => /tag/ante-beslic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => slučaj ‘bor‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Investitor Kraljević ispao je spretniji i brži od države i Grada zajedno, oni djeluju kao da voze auto bez sva 4 kotača [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3201 [name] => Sandi Vidulić [username] => sandi-viduli [email] => sandi-viduli@sd.hr [password] => $2y$10$QEONSV0iJcSKDJHoRmUlnugIL0..tKPBYNZIP7zCykZEUoWHMIhke [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sandi-vidulic-3201 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1719 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/d7b193a1bc1ac1437dad7e71367ea22f?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/05/26521024.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ante Čizmić/Cropix, Jakov Prkić/Cropix [mainImageDesc] =>

Dogradonačelnik Ivošević i gradonačelnik Puljak prozivaju ‘vanjske neprijatelje‘, ali ono što se od njih u prvom redu očekuje jest da iskoriste sve mehanizme vođenja grada kako bi gradske službe radile profesionalno i odgovorno

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/05/26521024.jpg [title] =>

Dogradonačelnik Ivošević i gradonačelnik Puljak prozivaju ‘vanjske neprijatelje‘, ali ono što se od njih u prvom redu očekuje jest da iskoriste sve mehanizme vođenja grada kako bi gradske službe radile profesionalno i odgovorno

Ante Čizmić/Cropix, Jakov Prkić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/05/26487248.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/05/26487251.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/05/26487246.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/05/26478199.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/05/26477770.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/05/26477758.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/05/26477751.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Zadnjih mjeseci burni događaji oko Tvrđave Gripe privlače pažnju javnosti, podmukla piljenja velikih borova po noći, intervencije policije koja odvodi dogradonačelnika Bojana Ivoševića i investitora Igora Kraljevića, privođenje Ante Bešlića zbog prijetnji Ivoševiću...

Na tom mjestu planira se gradnja koja se agresivno nameće u odnosu na zatečeni ambijent. Ako ćemo suditi po simulacijama koje su objavljene prije nekoliko godina, bit će u pitanju srozavanje još jednog urbanog krajolika grada. Dogradonačelnik Ivošević i gradonačelnik Ivica Puljak prozivaju "vanjske neprijatelje", ali ono što se od njih u prvom redu očekuje jest da iskoriste sve mehanizme vođenja grada kako bi gradske službe radile profesionalno i odgovorno svoj posao.

Naravno, veliku nadležnost imaju tijela države, a koja nerijetko sramotno propuštaju djelovati u suzbijanju korupcije i devastacije prostora. Ali, na ovom primjeru se vidi da Puljak i Ivošević nisu u Banovini "začepili rupe", kako vole govoriti.

Kad su 31. listopada 2023. Bojan Ivošević i pročelnica za komunalne poslove Leona Grgić došli na Gripe povodom prvog mučkog rušenja bora i još nekoliko "načetih", djelovali su nepripremljeno. Grgić je izjavila za jedan portal da će se onima koji su stabla pilili ispisati kazna zbog uništavanja zelenila na gradskoj parceli, što u vlasničkom pogledu uopće nije bila istina, jer su parcelu tada dijelili država i privatni vlasnik, tvrtka "Cacao", koja je nedavno u cijelosti otkupila nekretninu.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

Bojan Ivošević je istom prilikom kazao da bi, zato jer je parcela pod zaštitom Ministarstva kulture, trebala biti stavljena na prvokup. Tek tri dana kasnije, kad se ponovno pojavio na Gripama, kazao je da je ta parcela bila ponuđena na prvokup od Ministarstva graditeljstva u listopadu 2021. (dakle, kad su oni bili na vlasti). Rekao je da ne može ništa učiniti protiv gradske službe za imovinu koja se nije očitovala na tu ponudu i da će morati mijenjati propise. Istaknuo je da je Grad mogao otkupiti tu parcelu za tri milijuna kuna, ali da ponuda nikad nije došla do izvršne vlasti ni Gradskog vijeća.

Posve je nejasno na kakve propise je mislio Ivošević. Zašto se može kazniti Maju Đerek, a ne može osobu odgovornu zbog toga što prvokup zemljišta, kojeg bi po Ivoševiću kupio Grad i tako spriječio devastaciju, nije došao na Gradsko vijeće? Naime, Zakon o lokalnoj i područnoj samoupravi kaže da gradonačelnik odlučuje o iznosima do milijun kuna, a o većim iznosima odlučuje Gradsko vijeće. No, činjenica je da kasnije nije na Gradsko vijeće došla niti ponuda prvokupa za Ad basilicas pictas, prvoklasno arheološko nalazište na kojem se dovršava zgrada koja je izazvala nezadovoljstvo javnosti. Dakle, dvije vrijedne lokacije u mandatu ove vlasti nisu stavljene na Gradsko vijeće da o njihovom otkupu odlučuje.

Druga, još poraznija stvar, tiče se toga da je investitor zatražio izdavanje građevinske dozvole iako nije bio vlasnik čitave parcele. Naime, iako je zahtjev odbijen u studenome 2021. godine, ono što je investitoru u stvari trebalo, to je i dobio. U Rješenju o odbijanju građevinske dozvole navodi se da po GUP-u za to područje nisu dozvoljena tri kata i potkrovlje, sugerira se da je maksimalna visina tri kata i ravni krov, kao i da podnositelj zahtjeva mora dokazati vlasništvo nad čitavom parcelom, ili pristanak suvlasnika.

Međutim, u odbijanju zahtjeva nigdje se ne spominje da se ne smije graditi zbog borova, ili da se projekt mora prilagoditi njima. Ne spominju se ni arheološka istraživanja. A takav dokument bio je potreban investitoru, jer Ministarstvo graditeljstva može prodati izravno, dakle bez natječaja, 50 posto suvlasničkog udjela (onoliko koliko je Kraljević tražio), ako je riječ o građevinskoj parceli. Načinom na koji je odbijena građevinska dozvola potvrđeno je zapravo da je riječ o građevinskom zemljištu na kojem je dozvoljeno graditi.

Treći problem jest što borovi u stvari nisu zaštićeni, iako ih navodno GUP štiti. Naime, u GUP-u piše da se ne smije uklanjati stabla koja imaju prsni promjer 60 centimetara i šire, bez obzira da li se nalaze na privatnim ili javnim parcelama. "Nove građevine ili parkirališta treba planirati tako da se ne moraju narušavati prostori zelenila ili ruše stabla, nego ih treba smjestiti na način da se osigura opstanak parka ili stabala", stoji u GUP-u.

---

image
Jakov Prkić/Cropix
---

Prema skici tlocrta kakav je na Geoportalu ucrtan za građevinu kojoj je odbijena građevinska dozvola, ne bi se moglo graditi kad bi se poštivala ova odredba GUP-a. Naime, tlocrt koji se može vidjeti lociran je preko krošnji stabala. No, ako se stabla ne spominju, ne treba paziti kako se smješta zgrada. Što se tiče zaštite stabala čije je deblo šire od 60 cm, zapravo ne postoji adekvatna kazna kojom bi se zaštitila njihova sječa. Čak niti u Katastru zelenila Grada Splita na stranicama "Parkova i nasada" nisu označena sva stabla koja bi po GUP-u trebala biti zaštićena, pa tako ni ova na Gripama.

Teško je zamisliti kolika bi trebala biti kazna za sječu stabala da osujeti nekog da to učini radi gradnje skupih stanova ili apartmana. Zapravo, glavni alat kojim se moglo spriječiti investitora je izostao. Dakle, da se izmijenio GUP dok je Kraljević bio u suvlasništvu s državom, tad ga se moglo zaustaviti. Naime, najavljeno je da će se izmjenama GUP-a povećati zelene zone u gradu. Ovo područje se sada nalazi u stambenoj zoni, iako je u katastru upisano kao šuma. No to je vrijedilo onda, a pitanje je koliko vrijedi sad kad su borovi uklonjeni i kad se promijenilo vlasništvo. Naime, prema Zakonu o prostornom uređenju gleda se datum kad je podnesen zahtjev za građevinskom dozvolom, a ne datum kad je promijenjen urbanistički plan, osim ako sam investitor ne ocijeni da su izmjene plana povoljnije za njega. Podsjetimo da je pročelnik službe za urbanizam Teo Vojković obećao u kolovozu 2022. da će u listopadu, kad prođu vrućine, staviti na javnu raspravu izmjene GUP-a. Prošlo je od tada 1,5 godina, još nije održana niti javna rasprava, a nitko od nadležnih više ne želi službeno izjaviti kad će biti usvojene izmjene GUP-a.

Što se tiče pomoći od države, nje do sada nije bilo. Dapače, predstavnik konzervatora Radoslav Bužančić je 2010. ovo područje bez ikakvog dobrog razloga izdvojio iz kulturno-povijesne cjeline grada Splita (zona A i zona B) i stavio ga u manje vrijednu zonu C (zona lokalne važnosti), za koju važe slabije mjere zaštite. S druge strane, upravo za potrebe arheoloških istraživanja ostataka sjeverozapadnog bedema, koja su krenula na poticaj investitora, uklonjena su dva velika bora, i to tako što je Bužančić poslao dopis Gradu. One borove koji nisu prošli tu proceduru "pojela je noć".

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

Ne želimo umanjiti napore koje ulažu Ivošević i Puljak, niti omalovažiti ozbiljnost prijetnji kojima bivaju izloženi, ali umjesto da se bave gerilskom borbom za grad trebali bi više koristiti alate koje imaju na popravljanju sustava kojim upravljaju, jer djeluju kao vozači u vozilu kojem nedostaju kotači. Prvi kotač koji je "zaškripao" jest Služba za gradsku imovinu, koja se oglušila na ponudu za prvokup, iako je Gradsko vijeće po zakonu nadležno za tolike iznose. Drugi nedostajući kotač je Upravni odjel za urbanizam, koji je poručio investitoru da kad sredi vlasništvo i prilagodi projekt može dobiti građevinsku dozvolu za gradnju stanova neovisno o borovima koje bi GUP trebao štititi. Treći kotač koji nema ovo vozilo jest katastrofalno kašnjenje izmjena GUP-a, koje bi zaštitile vrijedna područja grada kao zelene površine. A četvrti nedostajući kotač je taj da je splitski urbanizam previše ovisan o GUP-u, kronično nedostaje detaljnijih planova, građevinske dozvole se izdaju i za osjetljiva područja na osnovu GUP-a koji u stvari daje osnovne regule, što investitorima omogućuje širok manevarski prostor.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ante Čizmić/Cropix, Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix
Ante Čizmić/Cropix, Jakov Prkić/Cropix

Dogradonačelnik Ivošević i gradonačelnik Puljak prozivaju ‘vanjske neprijatelje‘, ali ono što se od njih u prvom redu očekuje jest da iskoriste sve mehanizme vođenja grada kako bi gradske službe radile profesionalno i odgovorno

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/investitor-kraljevic-ispao-je-spretniji-i-brzi-od-drzave-i-grada-zajedno-oni-djeluju-kao-da-voze-auto-bez-tri-kotaca-1361510 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c105284614d2adc090a244f6bd6b4bc5b1d694c4 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Investitor+Kraljevi%C4%87+ispao+je+spretniji+i+br%C5%BEi+od+dr%C5%BEave+i+Grada+zajedno%2C+oni+djeluju+kao+da+voze+auto+bez+sva+4+kota%C4%8Da&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Finvestitor-kraljevic-ispao-je-spretniji-i-brzi-od-drzave-i-grada-zajedno-oni-djeluju-kao-da-voze-auto-bez-tri-kotaca-1361510 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Finvestitor-kraljevic-ispao-je-spretniji-i-brzi-od-drzave-i-grada-zajedno-oni-djeluju-kao-da-voze-auto-bez-tri-kotaca-1361510 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => slučaj ‘bor‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Splitslučaj ‘bor‘

Investitor Kraljević ispao je spretniji i brži od države i Grada zajedno, oni djeluju kao da voze auto bez sva 4 kotača

Piše Sandi Vidulić
6. veljače 2024. - 09:57
Dogradonačelnik Ivošević i gradonačelnik Puljak prozivaju ‘vanjske neprijatelje‘, ali ono što se od njih u prvom redu očekuje jest da iskoriste sve mehanizme vođenja grada kako bi gradske službe radile profesionalno i odgovornoAnte Čizmić/Cropix, Jakov Prkić/Cropix

Zadnjih mjeseci burni događaji oko Tvrđave Gripe privlače pažnju javnosti, podmukla piljenja velikih borova po noći, intervencije policije koja odvodi dogradonačelnika Bojana Ivoševića i investitora Igora Kraljevića, privođenje Ante Bešlića zbog prijetnji Ivoševiću...

Na tom mjestu planira se gradnja koja se agresivno nameće u odnosu na zatečeni ambijent. Ako ćemo suditi po simulacijama koje su objavljene prije nekoliko godina, bit će u pitanju srozavanje još jednog urbanog krajolika grada. Dogradonačelnik Ivošević i gradonačelnik Ivica Puljak prozivaju "vanjske neprijatelje", ali ono što se od njih u prvom redu očekuje jest da iskoriste sve mehanizme vođenja grada kako bi gradske službe radile profesionalno i odgovorno svoj posao.

Naravno, veliku nadležnost ima...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 22:41