StoryEditorOCM
Splitroof 68

Imamo fotografije ilegalnog bazena na gradskoj Turističkoj palači! Đerek je ljuta: Nismo znali za ovo, ide im prijava

Piše Sandi Vidulić
6. srpnja 2023. - 09:24
Restoran Roof 68 na krovu Turističke palače je bez znanja vlasnika (Grada Splita) i bez ikakve dozvole napravio bazen!  Nikola Vilić/Cropix

Bespravno izgrađeni bazen na terasi Turističke palače, koja se nalazi na istočnom dijelu rive i preko puta Dioklecijanove palače, morat će biti uklonjen. Ispuštanje vode iz bazena nije dovoljno, nego Grad traži da se ukloni konstrukcija, odnosno čitava "kada" od bazena koja je bez dozvola osvanula u zaštićenoj povijesnoj jezgri.

Naime, kako smo ovih dana pisali, na društvenim mrežama pojavio se video koji prikazuje oveći bazen izgrađen u sklopu ugostiteljskog objekta na terasi Turističke palače. Vlasnik tvrtke Valleus d.o.o., Stipe Mađor, koja je nositelj prava plodouživanja, prošli put nam je kazao da su bazen izveli ugostitelji koji su u podnajmu, bez njegovog znanja i ikakvih dozvola, kao i to da je on zatražio od njih da ispuste vodu.

image

nelegalni bazen na Turističkoj palači

Grad Split/

U međuvremenu, dobili smo odgovore iz Grada na pitanja - je li od nadležnih službi zatražena dozvola za bazen i je li uopće potrebna dozvola za takav zahvat?

- Niti je izdana dozvola, niti je zatražena. Ovakav bazen se ne može postaviti bez dozvole. - odgovorio nam je pročelnik Upravnog odjela za urbanizma i izgradnju Teo Vojković.

image

nelegalni bazen na Turističkoj palači

Grad Split/

Podsjetimo, arhitekt Dean Stubnja, po čijem projektu je pred desetak godina bila izvršena rekonstrukcija derutne Turističke palače, bio je iznenađen kad smo ga prošli put upitali za bazen. Rekao je da nije imao nikakvih saznanja o ovoj intervenciji i da nije u tome sudjelovao.

Što će dalje biti? Obzirom da iz odgovora pročelnika Vojkovića, a i nositelja prava plodouživanja Stipe Mađora, proizlazi da nema dozvole za bazen, a Vojković tvrdi da je morala biti izdana, što bi značilo da je riječ o bespravnoj gradnji, što će Grad kao vlasnik Turističke palače poduzeti da zaštiti svoju imovinu? Odgovor smo potražili kod pročelnice za gradsku imovinu Maje Đerek.

Pročelnica je u odgovoru istaknula kako je do sada predmet Ugovora o osnivanju prava plodouživanja na nekretnini "Turistička palača" iz nekog razloga bio arhiviran i nije se pratilo postupanje i obveze društva Valleus d.o.o. po Ugovoru.

- Rekonstruirala sam predmet i ono što sam našla, te će od sada sve obveze plodouživatelja Valleus d.o.o. po Ugovoru biti strogo kontrolirane. Sukladno sklopljenom Ugovoru, članku 28. za praćenje realizacije istog Ugovora bio je zadužen bivši pročelnik Ivica Pavić imenom i prezimenom, no predmet mi nikada nije predan niti mi je ukazano na isto - napominje Đerek.

- Nakon saznanja da je na Turističkoj palači "niknuo" bazen (isto sam saznala ovaj vikend putem društvenih mreža) i nakon očitovanja nadležnog odjela Grada Splita kako su za isti bazen potrebne dozvole, hitno je izvršen očevid od strane Upravnog odjela za gradsku imovin - napominje Đerek koja je poslala slike snimljene od gradske službe.

- Očevidom je utvrđeno da je na zapadnom dijelu krova, na kojem se inače nalazi restoran "ROOF 69", bez suglasnosti Grada Splita, postavljeno korito za vodu. Naime, radi se o koritu dubine 40-ak centimetara, u kojem je bilo 5 do 10 centimetara vode, što je vidljivo po tragovima koje je voda ostavila na rubovima korita - objašnjava detaljno pročelnica.

Voda je u međuvremenu uklonjena, ali ne i samo korito. Đerek objašnjava kako su očevidom na licu mjesta zatečeni radnici koji unutar korita, koje je sada bez vode, postavljaju drvene podeste na metalnim nogama, visine 40-ak centimetara, na kojima se zatim postavljaju stolovi i stolice. Dodaje kako je plodouživatelj Valleus d.o.o. izjavio u zapisnik da je još prije 20-ak dana putem maila upozorio zakupnika da ukloni vodu, koju je postavio bez ikakve suglasnosti.

- Dakle, Grad Split kao vlasnik nikada nije bio obaviješten o navedenom. Upravni odjel za gradsku imovinu će žurno podnijeti prijavu nadležnoj Građevinskoj inspekciji - ističe Maja Đerek, napominjući koje će se mjere poduzeti protiv plodouživatelja.

image

Maja Đerek

Duje Klaric/Cropix

- Budući da čl. 11. Ugovora utvrđuje kako za vrijeme trajanja prava plodouživanja Valleus d.o.o. ne smije izvoditi novu rekonstrukciju, dogradnju ili slične zahvate na Turističkoj palači bez prethodne pisane suglasnosti Grada Splita te kako je čl. 20. Ugovora utvrđeno kako je plodouživatelj dužan koristiti ukupnu zgradu pažnjom dobrog gospodarstvenika te istu održavati u stalnoj funkcionalnoj ispravnosti i korištenju, plodouživatelju Valleus d.o.o. je poslana opomena sa zahtjevom da se u najkraćem roku ukloni navedeno, uz upozorenje da se će se u protivnom otkazati/ raskinuti Ugovor o plodouživanju. Očevid će u najkraćem roku biti ponovljen - ističe pročelnica.

- Napominjemo kako je Grad Split isključivo u ugovornom odnosu s tvrtkom Valleus d.o.o. te da je Valleus d.o.o. dužan i odgovoran postupati prema svojim zakupnicima. Od sada će korištenje Turističke palače i obveze plodouživatelja po Ugovoru biti strogo kontrolirane - zaključuje Maja Đerek.

image
Vojko Bašić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 12:02