stdClass Object ( [id] => 1384904 [title] => Gopođa Lasta je najstarija splitska studentica. Njezina životna priča je impresivna: Sa suprugom Brankom sam pobjegla... [alias] => gopoda-lasta-je-najstarija-splitska-studentica-njezina-zivotna-prica-je-impresivna-sa-suprugom-brankom-sam-pobjegla [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Život piše romane i nekada nas najneočekivanije situacije čekaju iza ugla. Za Lastu Kocjančić Curty prvi smo put čuli kao najstariju studenticu Sveučilišta u Splitu. Energična 74-godišnjakinja studenica je prve godine Filozofsko-teološkog studija na Katoličko bogoslovnom fakultetu. S gospođom Lastom našli smo se kako bismo saznali što ju je nagnalo da u poznim godinama upiše fakultet, a na kraju nam se otvorila priča o njezinom impresivnom životu. Krenimo redom.

Gospođa Lasta odrasla je u Radunici s roditeljima, sestrom i dva brata. Život ju je na kraju odveo do Švicarske gdje je provela više od 50 godina, ali ljubav prema domovini bila je jača.

- Moje djetinjstvo je bilo fantastično. Živjeli smo u jednom malom iznajmljenom stančiću, ali nam ništa nije nedostajalo. Uvijek sam sanjala ići prema zvijezdama i jedan od prvih letova je bilo kada sam kao dijete izabrana da predam cvijeće Nehru. Tada sam imala oko šest godina i kada sam mu dala to cvijeće osjećala sam se da mogu osvojiti svijet. Svi smo znali za kujicu Lajku koju su Rusi poslali u svemir i ja sam uvijek željela biti na tom mjestu. Majci sam govorila da želim doživjeti to, vidjeti zvijezde i onda se vratiti i svima ispričati kako to izgleda u svemiru – prisjeća se gospođa Lasta svoga djetinjstva.

Završila je srednju školu za zdravstvenog tehničara i ističe nam da to je bila želja njezinih roditelja, kako bi si osigurala kruh, ali i imala temelje za Medicinski fakultet koji nažalost nije upisala jer nije položila prijemni ispit. Nakon završetka srednje škole željela je učiniti nešto za sebe pa je upisala Pedagošku akademiju. Paralelno je studirala i radila kao tehničarka, a onda je kaže nam, u 22. godini upoznala ljubav svog života – supruga Branka, splitskog odvjetnika.

- Očarao me i vrlo brzo smo počeli živjeti skupa, a onda sam ostala trudna. To je bio najljepši period mog života. No, onda se sve promijenilo. On je 1972. godine dao podršku studentima da se hrvatski jezik uvede na fakultete. Nakon što je to potpisao, s 40 svojih kolega, policija nam je banula na vrata, pretražila stan i njegov kabinet, a njega strpala u zatvor na Katalinića brigu – objašnjava nam gospođa Lasta.

Dodaje da je nakon mjesec dana pušten kako bi se branio sa slobode. Bila je tada trudna i odlučili su pobjeći.

---

image

U meni je tinjala želja da nastavim s teologijom s kojom sam počela u Ženevi na njihovom protestantskom fakultetu‘

Saša Burić/Cropix
---

- Sjećam se kao da je bilo jučer. Rekao mi je da se ne bojim i da će me odvesti u najljepši grad na vodi gdje mi more neće nedostajati, ali nije mi rekao gdje točno. Preko Italije došli smo do Ženeve u Švicarskoj gdje smo tražili politički azil koji smo dobili nakon tri dana. On tamo nije mogao raditi kao odvjetnik, tako da je iz poštovanja prema njima što su nas primili i pomagali nam, prihvatio prvi posao koji su mu ponudili i počeo raditi kao običan radnik koji prevozi smrznuto meso po trgovinama – govori nam Lasta.

U Ženevi su dobili kćerku Astu, a nakon nekog vremena Branko je imao sreće i dobio posao u Ujedinjenim narodima.

- Puno smo se voljeli i razumjeli, ali životne okolnosti su nam bile strašne. Živjeli smo u Ženevi koja je tri kilometra od granice, ali nismo mogli nigdje. Nismo mogli ni nazvati roditelje i rodbinu. No, ništa mi nije bilo problem s mojim Brankom. S njim bih otišla i na kraj svijeta. Bio mi je sve, a divila sam se i njegovoj dosljednosti. Kod njega nije bilo kolebanja. Kad je nešto odlučio nije se predomišljao – opisuje nam Lasta.

Nakon kćerke Aste, dobili su i sina Marka Branimira. Branko je imao i kćer Vandu iz prvog braka koja je došla kod njih u Švicarsku nakon što su gore živjeli godinu dana. Priča nam da je nisu odmah mogli povesti jer nisu znali ni gdje idu ni kako će im biti. Nakon nekoliko godina u Švicarskoj odlučila je pronaći posao. U Splitu nije završila Pedagošku akademiju jer su otišli u Švicarsku, tako da je tražila posao u struci zdravstvene tehničarke.

- Prva adresa na koju sam se obratila bio je njihov medicinski fakultet gdje sam upoznala svjetskog poznatog mikrobiologa, profesora Jean-Claudea Pechera. Imala sam sreće i zaposlila se preko švicarskog Crvenog križa kao asistent u laboratoriju. Paralelno sam se usavršavala i dobila diplomu višeg laboranta, a to vam je viša škola. Počela sam raditi od najnižeg mjesta, ali stalno sam se trudila i učila, polagala ispite, kako bi mogla napredovati u svojoj struci. Slijedeći profesora Pechera stekla sam dosta znanja iz genetike i molekularne biologije, a on mi je otvorio sva vrata – objašnjava nam Lasta.

Zanimljivo je da se na kraju pronašla u struci koju je u srednjoj školi upisala samo kako bi ispunila želju svojih roditelja.

- Moje usavršavanje je trajalo 10-ak godina, a dvije godine provela sam i na relaciji Ženeva – Pariz gdje sam sudjelovala na naučnom projektu. Konstantno sam učila i "grizla". Tada se u meni rodila i želja za teologijom pa sam godinu dana kao izvanredni student slušala predavanja na njihovom fakultetu teologije koji je protestantski jer je Ženeva grad kalvinista – priča nam.

---

image

Velika podrška su joj i njezina djeca i unuka jer, kako kaže, znaju da je to bila njezina velika želja

Saša Burić/Cropix
---

U međuvremenu, rastala se od Branka, kaže nam jednostavno su im se putevi razišli. Drugi put se udala za Švicarca. Dobila je i životnu bitku – pobijedila je rak dojke.

- U mirovinu sam otišla negdje u 64. godini i odlučila sam se vratiti u Split. Jednostavno vuklo me da dođem natrag na svoje tlo. Djeca su odrasla i svatko je otišao svojim putem i shvatila sam da je to bio moj trenutak da se vratim Splitu u kojem nisam bila nekih 20-ak godina.

Kada sam se vratila, u meni je tinjala želja da nastavim s teologijom s kojom sam počela u Ženevi na njihovu protestantskom fakultetu. Godinu dana sam u Splitu slušala predavanja da vidim mogu li ja to uopće – objašnjava nam Lasta koja je sebe željela testirati jer su joj francuski i engleski jezik dugi niz godina bili primarni jezici i hrvatski joj je malo zahrđao.

Nakon godinu dana shvatila je da ona to može i odlučila upisati fakultet, ali opet ju je život vratio u Švicarsku.

- Nakon dvije godine što sam bila u Splitu zvali su me iz Ženeve da se vratim i radim u laboratoriju na Medicinskom fakultetu koji je bio financiran od strane privatnog fonda. Prihvatila sam poziv i vratila se na još nekoliko godina – govori nam Lasta.

U 70. godini donijela je konačnu odluku i ponovno se vratila svom Splitu, taman na početku pandemije koronavirusa.

- Dobila sam koronu i moram vam priznati baš me namučila, tako da sam odgodila upis fakulteta zbog zdravstvenih razloga. Kockice su se posložile prošle godine u listopadu kada sam službeno postala studentica na splitskom Katoličko bogoslovnom fakultetu. Sada dolazi jedan lijepi period moga života i moram vam reći, meni je raj na zemlji – s osmijehom će Lasta.

Oduševila se kako je primljena na fakultetu, od strane profesora, ali i studenata. Velika podrška su joj i njezina djeca i unuka jer, kako kaže, znaju da je to bila njezina velika želja.

- Veliko hvala svim profesorima koji su mi ukazali povjerenje, ali i kolegama studentima koji su me od prvog dana odlično prihvatili i velika su mi podrška. U našoj različitosti pronašli smo puno zajedničkog i lijepog. Fantastično mi je. Učimo puno, ali ide mi – govori nam Lasta i otkriva da studenti planiraju i zajedničko putovanje.

---

image

Plan joj je uspješno i u roku završiti fakultet, a što će biti nakon toga, kaže ne zna.‘

Saša Burić/Cropix
---

Pitamo je ima li savjet možda za studente.

- Treba odmah učiti, a ne odgađati. Kad se redovito uči sve je lakše, a tako se stječe i disciplina – kao iz topa će Lasta.

Dodaje da se nekad njezini kolege čude odakle joj energije za studiranje u ovim godinama.

- Mi zajedno učimo do 3 sata ujutro, ponavljamo, ma sve. Jedino s njima ne izlazim – priča nam.

Zanimalo nas je ima li gospođa Lasta iksicu.

- Naravno da imam. Ludilo mi je, lijepo ručam za jedan euro. Gospođe u menzi su bile zbunjene prvi put kad su me vidjele, ništa im nije bilo jasno, ali sada su već naviknule – iskreno će. Plan joj je uspješno i u roku završiti fakultet, a što će biti nakon toga, kaže ne zna.

- Pripada mi reći "Bože, vodi me" i upravo to je upleteno u moj odabir baš ovog teološkog studija – objašnjava nam.

Pitamo je žali li za nečim u životu. 

Niti jednu fazu svog života ne bih promijenila. Sve se s razlogom dogodilo. Jedino žalim za nekim svojim reakcijama u nekoliko trenutaka u životu. Sada kada iz ove perspektive promatram, možda sam mogla drugačije reagirati ili nešto promijeniti – govori nam za kraj gospođa Lasta.

---

Odrasla u miješanoj religiji

Gospođa Lasta objasnila nam je i obiteljsku povijest.

- Moja majka je ruska Mongolka i njezina obitelj bili su izbjeglice koje su oko 1925. godine bježali iz Rostova na Donu od boljševika. Primili su ih u Kikindu. Po ocu sam židovka, Slovenka. Djed Antun je u Austriji bio činovnik, a dobio je premještaj u Sinj i oženio se za baku Boku, kršćanku. Odrasla sam u miješanoj religiji što je bilo bitno za moje kasnije opredjeljenje – objašnjava nam Lasta.

Veliki utjecaj na nju imala je i očeva sestra, teta Kaća, koja je bila profesorica u gimnaziji gdje je predavala francuski i hrvatski jezik.

- Većinu vremena sam s njom provodila i bile smo jako bliske, pogotovo kada je moja majka rodila blizance. Teta Kaća me očarala, a njezin stan je bio kao biblioteka. Voljela sam povijest i kod nje bih uronila u carstvo knjiga. Otvorila mi je i vrata opere. Nikada neću zaboraviti prvu na koju me odvela, a riječ je o "Pikovoj dami". Nikad se nije udala i baš smo bile bliske – sa sjetom nam govori gospođa Lasta.

---

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nikad nije kasno [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => nikad nije kasno 2 0 8330 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-04-29 09:44:36 [created_by] => 3236 [created_by_alias] => Ana Pivčević [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-30 19:14:02 [modified_by] => 3236 [publish_up] => 2024-04-30 10:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Gopođa Lasta je najstarija splitska studentica. Njezina životna priča je impresivna: Sa suprugom Brankom sam pobjegla... page_title=Gopođa Lasta je najstarija splitska studentica. Njezina životna priča je impresivna: Sa suprugom Brankom sam pobjegla... [metakey] => Lasta kocjančić curty, Sveučilište u Splitu, katoličko bogoslovni fakultet, najstarija studentica, Split [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/04\/29\/27002643.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/29\/27002654.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/29\/27002653.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/29\/27002651.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/29\/27002649.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/29\/27002645.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

U 70. godini donijela je kona\u010dnu odluku i ponovno se vratila svom Splitu. I upisala fakultet.<\/p>","

Plan joj je uspje\u0161no i u roku zavr\u0161iti fakultet, a \u0161to \u0107e biti nakon toga, ka\u017ee ne zna.\u2018<\/p>","","

Velika podr\u0161ka su joj i njezina djeca i unuka jer, kako ka\u017ee, znaju da je to bila njezina velika \u017eelja<\/p>","

U meni je tinjala \u017eelja da nastavim s teologijom s kojom sam po\u010dela u \u017denevi na njihovom protestantskom fakultetu\u2018<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_27002643_1920.jpg":"1920x1080","k_27002643_1280.jpg":"1280x1280","k_27002643_1024.jpg":"1024x1024","k_27002643_640.jpg":"640x640","k_27002643_480.jpg":"480x480","k_27002643_340.jpg":"340x340","k_27002643_220.jpg":"220x220","o_27002643_1280.jpg":"1280x853","o_27002643_1024.jpg":"1024x682","o_27002643_640.jpg":"640x426","o_27002643_480.jpg":"480x320","o_27002643_340.jpg":"340x226","o_27002643_220.jpg":"220x146","h_27002643_1280.jpg":"1280x854","h_27002643_1024.jpg":"1024x683","h_27002643_640.jpg":"640x427","h_27002643_480.jpg":"480x320","h_27002643_340.jpg":"340x227","h_27002643_220.jpg":"220x147","pp_27002643_1280.jpg":"1280x1628","pp_27002643_1024.jpg":"1024x1303","pp_27002643_640.jpg":"640x814","pp_27002643_480.jpg":"480x611","pp_27002643_340.jpg":"340x432","pp_27002643_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_27002654_1920.jpg":"1920x1080","k_27002654_1280.jpg":"1280x1280","k_27002654_1024.jpg":"1024x1024","k_27002654_640.jpg":"640x640","k_27002654_480.jpg":"480x480","k_27002654_340.jpg":"340x340","k_27002654_220.jpg":"220x220","o_27002654_1280.jpg":"1280x853","o_27002654_1024.jpg":"1024x682","o_27002654_640.jpg":"640x426","o_27002654_480.jpg":"480x320","o_27002654_340.jpg":"340x226","o_27002654_220.jpg":"220x146","h_27002654_1280.jpg":"1280x854","h_27002654_1024.jpg":"1024x683","h_27002654_640.jpg":"640x427","h_27002654_480.jpg":"480x320","h_27002654_340.jpg":"340x227","h_27002654_220.jpg":"220x147","pp_27002654_1280.jpg":"1280x1628","pp_27002654_1024.jpg":"1024x1303","pp_27002654_640.jpg":"640x814","pp_27002654_480.jpg":"480x611","pp_27002654_340.jpg":"340x432","pp_27002654_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1189","hd_27002653_1920.jpg":"1920x1080","k_27002653_1280.jpg":"1280x1280","k_27002653_1024.jpg":"1024x1024","k_27002653_640.jpg":"640x640","k_27002653_480.jpg":"480x480","k_27002653_340.jpg":"340x340","k_27002653_220.jpg":"220x220","o_27002653_1280.jpg":"1280x792","o_27002653_1024.jpg":"1024x634","o_27002653_640.jpg":"640x396","o_27002653_480.jpg":"480x297","o_27002653_340.jpg":"340x210","o_27002653_220.jpg":"220x136","h_27002653_1280.jpg":"1280x854","h_27002653_1024.jpg":"1024x683","h_27002653_640.jpg":"640x427","h_27002653_480.jpg":"480x320","h_27002653_340.jpg":"340x227","h_27002653_220.jpg":"220x147","pp_27002653_1280.jpg":"1280x1628","pp_27002653_1024.jpg":"1024x1303","pp_27002653_640.jpg":"640x814","pp_27002653_480.jpg":"480x611","pp_27002653_340.jpg":"340x432","pp_27002653_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_27002651_1920.jpg":"1920x1080","k_27002651_1280.jpg":"1280x1280","k_27002651_1024.jpg":"1024x1024","k_27002651_640.jpg":"640x640","k_27002651_480.jpg":"480x480","k_27002651_340.jpg":"340x340","k_27002651_220.jpg":"220x220","o_27002651_1280.jpg":"1280x853","o_27002651_1024.jpg":"1024x682","o_27002651_640.jpg":"640x426","o_27002651_480.jpg":"480x320","o_27002651_340.jpg":"340x226","o_27002651_220.jpg":"220x146","h_27002651_1280.jpg":"1280x854","h_27002651_1024.jpg":"1024x683","h_27002651_640.jpg":"640x427","h_27002651_480.jpg":"480x320","h_27002651_340.jpg":"340x227","h_27002651_220.jpg":"220x147","pp_27002651_1280.jpg":"1280x1628","pp_27002651_1024.jpg":"1024x1303","pp_27002651_640.jpg":"640x814","pp_27002651_480.jpg":"480x611","pp_27002651_340.jpg":"340x432","pp_27002651_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2663","hd_27002649_1920.jpg":"1920x1080","k_27002649_1280.jpg":"1280x1280","k_27002649_1024.jpg":"1024x1024","k_27002649_640.jpg":"640x640","k_27002649_480.jpg":"480x480","k_27002649_340.jpg":"340x340","k_27002649_220.jpg":"220x220","o_27002649_1280.jpg":"1280x1775","o_27002649_1024.jpg":"1024x1420","o_27002649_640.jpg":"640x887","o_27002649_480.jpg":"480x665","o_27002649_340.jpg":"340x471","o_27002649_220.jpg":"220x305","h_27002649_1280.jpg":"1280x854","h_27002649_1024.jpg":"1024x683","h_27002649_640.jpg":"640x427","h_27002649_480.jpg":"480x320","h_27002649_340.jpg":"340x227","h_27002649_220.jpg":"220x147","pp_27002649_1280.jpg":"1280x1628","pp_27002649_1024.jpg":"1024x1303","pp_27002649_640.jpg":"640x814","pp_27002649_480.jpg":"480x611","pp_27002649_340.jpg":"340x432","pp_27002649_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_27002645_1920.jpg":"1920x1080","k_27002645_1280.jpg":"1280x1280","k_27002645_1024.jpg":"1024x1024","k_27002645_640.jpg":"640x640","k_27002645_480.jpg":"480x480","k_27002645_340.jpg":"340x340","k_27002645_220.jpg":"220x220","o_27002645_1280.jpg":"1280x853","o_27002645_1024.jpg":"1024x682","o_27002645_640.jpg":"640x426","o_27002645_480.jpg":"480x320","o_27002645_340.jpg":"340x226","o_27002645_220.jpg":"220x146","h_27002645_1280.jpg":"1280x854","h_27002645_1024.jpg":"1024x683","h_27002645_640.jpg":"640x427","h_27002645_480.jpg":"480x320","h_27002645_340.jpg":"340x227","h_27002645_220.jpg":"220x147","pp_27002645_1280.jpg":"1280x1628","pp_27002645_1024.jpg":"1024x1303","pp_27002645_640.jpg":"640x814","pp_27002645_480.jpg":"480x611","pp_27002645_340.jpg":"340x432","pp_27002645_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7519416 Threads: 4 Questions: 1607430366 Slow queries: 4770368 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110691078 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/gopoda-lasta-je-najstarija-splitska-studentica-njezina-zivotna-prica-je-impresivna-sa-suprugom-brankom-sam-pobjegla-1384904 [printLink] => /split/gopoda-lasta-je-najstarija-splitska-studentica-njezina-zivotna-prica-je-impresivna-sa-suprugom-brankom-sam-pobjegla-1384904?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 757366 [name] => Lasta kocjančić curty [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-30 11:23:20 [main_article_id] => 0 [alias] => lasta-kocjancic-curty [link] => /tag/lasta-kocjancic-curty ) [1] => stdClass Object ( [id] => 235248 [name] => Sveučilište u Splitu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sveuciliste-u-splitu [link] => /tag/sveuciliste-u-splitu ) [2] => stdClass Object ( [id] => 617356 [name] => katoličko bogoslovni fakultet [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-09-10 14:23:24 [main_article_id] => 0 [alias] => katolicko-bogoslovni-fakultet [link] => /tag/katolicko-bogoslovni-fakultet ) [3] => stdClass Object ( [id] => 757367 [name] => najstarija studentica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-30 11:23:20 [main_article_id] => 0 [alias] => najstarija-studentica [link] => /tag/najstarija-studentica ) [4] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nikad nije kasno [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Gopođa Lasta je najstarija splitska studentica. Njezina životna priča je impresivna: Sa suprugom Brankom sam pobjegla... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3236 [name] => Ana Franić [username] => ana.franic [email] => ana.franic19@gmail.com [password] => $2y$10$0c/xFYzVkUxu.3JckxR1WeF9P8AbP8.ZRMq2NRth0zPVIlLgcthzi [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ana-franic-3236 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1754 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/7471820448baecffbae80b49125e63e4?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/29/27002643.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Saša Burić/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/29/27002643.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/29/27002654.jpg [title] =>

U 70. godini donijela je konačnu odluku i ponovno se vratila svom Splitu. I upisala fakultet.

Saša Burić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/29/27002653.jpg [title] =>

Plan joj je uspješno i u roku završiti fakultet, a što će biti nakon toga, kaže ne zna.‘

Saša Burić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/29/27002651.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/29/27002649.jpg [title] =>

Velika podrška su joj i njezina djeca i unuka jer, kako kaže, znaju da je to bila njezina velika želja

Saša Burić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/29/27002645.jpg [title] =>

U meni je tinjala želja da nastavim s teologijom s kojom sam počela u Ženevi na njihovom protestantskom fakultetu‘

Saša Burić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Život piše romane i nekada nas najneočekivanije situacije čekaju iza ugla. Za Lastu Kocjančić Curty prvi smo put čuli kao najstariju studenticu Sveučilišta u Splitu. Energična 74-godišnjakinja studenica je prve godine Filozofsko-teološkog studija na Katoličko bogoslovnom fakultetu. S gospođom Lastom našli smo se kako bismo saznali što ju je nagnalo da u poznim godinama upiše fakultet, a na kraju nam se otvorila priča o njezinom impresivnom životu. Krenimo redom.

Gospođa Lasta odrasla je u Radunici s roditeljima, sestrom i dva brata. Život ju je na kraju odveo do Švicarske gdje je provela više od 50 godina, ali ljubav prema domovini bila je jača.

- Moje djetinjstvo je bilo fantastično. Živjeli smo u jednom malom iznajmljenom stančiću, ali nam ništa nije nedostajalo. Uvijek sam sanjala ići prema zvijezdama i jedan od prvih letova je bilo kada sam kao dijete izabrana da predam cvijeće Nehru. Tada sam imala oko šest godina i kada sam mu dala to cvijeće osjećala sam se da mogu osvojiti svijet. Svi smo znali za kujicu Lajku koju su Rusi poslali u svemir i ja sam uvijek željela biti na tom mjestu. Majci sam govorila da želim doživjeti to, vidjeti zvijezde i onda se vratiti i svima ispričati kako to izgleda u svemiru – prisjeća se gospođa Lasta svoga djetinjstva.

Završila je srednju školu za zdravstvenog tehničara i ističe nam da to je bila želja njezinih roditelja, kako bi si osigurala kruh, ali i imala temelje za Medicinski fakultet koji nažalost nije upisala jer nije položila prijemni ispit. Nakon završetka srednje škole željela je učiniti nešto za sebe pa je upisala Pedagošku akademiju. Paralelno je studirala i radila kao tehničarka, a onda je kaže nam, u 22. godini upoznala ljubav svog života – supruga Branka, splitskog odvjetnika.

- Očarao me i vrlo brzo smo počeli živjeti skupa, a onda sam ostala trudna. To je bio najljepši period mog života. No, onda se sve promijenilo. On je 1972. godine dao podršku studentima da se hrvatski jezik uvede na fakultete. Nakon što je to potpisao, s 40 svojih kolega, policija nam je banula na vrata, pretražila stan i njegov kabinet, a njega strpala u zatvor na Katalinića brigu – objašnjava nam gospođa Lasta.

Dodaje da je nakon mjesec dana pušten kako bi se branio sa slobode. Bila je tada trudna i odlučili su pobjeći.

---

image

U meni je tinjala želja da nastavim s teologijom s kojom sam počela u Ženevi na njihovom protestantskom fakultetu‘

Saša Burić/Cropix
---

- Sjećam se kao da je bilo jučer. Rekao mi je da se ne bojim i da će me odvesti u najljepši grad na vodi gdje mi more neće nedostajati, ali nije mi rekao gdje točno. Preko Italije došli smo do Ženeve u Švicarskoj gdje smo tražili politički azil koji smo dobili nakon tri dana. On tamo nije mogao raditi kao odvjetnik, tako da je iz poštovanja prema njima što su nas primili i pomagali nam, prihvatio prvi posao koji su mu ponudili i počeo raditi kao običan radnik koji prevozi smrznuto meso po trgovinama – govori nam Lasta.

U Ženevi su dobili kćerku Astu, a nakon nekog vremena Branko je imao sreće i dobio posao u Ujedinjenim narodima.

- Puno smo se voljeli i razumjeli, ali životne okolnosti su nam bile strašne. Živjeli smo u Ženevi koja je tri kilometra od granice, ali nismo mogli nigdje. Nismo mogli ni nazvati roditelje i rodbinu. No, ništa mi nije bilo problem s mojim Brankom. S njim bih otišla i na kraj svijeta. Bio mi je sve, a divila sam se i njegovoj dosljednosti. Kod njega nije bilo kolebanja. Kad je nešto odlučio nije se predomišljao – opisuje nam Lasta.

Nakon kćerke Aste, dobili su i sina Marka Branimira. Branko je imao i kćer Vandu iz prvog braka koja je došla kod njih u Švicarsku nakon što su gore živjeli godinu dana. Priča nam da je nisu odmah mogli povesti jer nisu znali ni gdje idu ni kako će im biti. Nakon nekoliko godina u Švicarskoj odlučila je pronaći posao. U Splitu nije završila Pedagošku akademiju jer su otišli u Švicarsku, tako da je tražila posao u struci zdravstvene tehničarke.

- Prva adresa na koju sam se obratila bio je njihov medicinski fakultet gdje sam upoznala svjetskog poznatog mikrobiologa, profesora Jean-Claudea Pechera. Imala sam sreće i zaposlila se preko švicarskog Crvenog križa kao asistent u laboratoriju. Paralelno sam se usavršavala i dobila diplomu višeg laboranta, a to vam je viša škola. Počela sam raditi od najnižeg mjesta, ali stalno sam se trudila i učila, polagala ispite, kako bi mogla napredovati u svojoj struci. Slijedeći profesora Pechera stekla sam dosta znanja iz genetike i molekularne biologije, a on mi je otvorio sva vrata – objašnjava nam Lasta.

Zanimljivo je da se na kraju pronašla u struci koju je u srednjoj školi upisala samo kako bi ispunila želju svojih roditelja.

- Moje usavršavanje je trajalo 10-ak godina, a dvije godine provela sam i na relaciji Ženeva – Pariz gdje sam sudjelovala na naučnom projektu. Konstantno sam učila i "grizla". Tada se u meni rodila i želja za teologijom pa sam godinu dana kao izvanredni student slušala predavanja na njihovom fakultetu teologije koji je protestantski jer je Ženeva grad kalvinista – priča nam.

---

image

Velika podrška su joj i njezina djeca i unuka jer, kako kaže, znaju da je to bila njezina velika želja

Saša Burić/Cropix
---

U međuvremenu, rastala se od Branka, kaže nam jednostavno su im se putevi razišli. Drugi put se udala za Švicarca. Dobila je i životnu bitku – pobijedila je rak dojke.

- U mirovinu sam otišla negdje u 64. godini i odlučila sam se vratiti u Split. Jednostavno vuklo me da dođem natrag na svoje tlo. Djeca su odrasla i svatko je otišao svojim putem i shvatila sam da je to bio moj trenutak da se vratim Splitu u kojem nisam bila nekih 20-ak godina.

Kada sam se vratila, u meni je tinjala želja da nastavim s teologijom s kojom sam počela u Ženevi na njihovu protestantskom fakultetu. Godinu dana sam u Splitu slušala predavanja da vidim mogu li ja to uopće – objašnjava nam Lasta koja je sebe željela testirati jer su joj francuski i engleski jezik dugi niz godina bili primarni jezici i hrvatski joj je malo zahrđao.

Nakon godinu dana shvatila je da ona to može i odlučila upisati fakultet, ali opet ju je život vratio u Švicarsku.

- Nakon dvije godine što sam bila u Splitu zvali su me iz Ženeve da se vratim i radim u laboratoriju na Medicinskom fakultetu koji je bio financiran od strane privatnog fonda. Prihvatila sam poziv i vratila se na još nekoliko godina – govori nam Lasta.

U 70. godini donijela je konačnu odluku i ponovno se vratila svom Splitu, taman na početku pandemije koronavirusa.

- Dobila sam koronu i moram vam priznati baš me namučila, tako da sam odgodila upis fakulteta zbog zdravstvenih razloga. Kockice su se posložile prošle godine u listopadu kada sam službeno postala studentica na splitskom Katoličko bogoslovnom fakultetu. Sada dolazi jedan lijepi period moga života i moram vam reći, meni je raj na zemlji – s osmijehom će Lasta.

Oduševila se kako je primljena na fakultetu, od strane profesora, ali i studenata. Velika podrška su joj i njezina djeca i unuka jer, kako kaže, znaju da je to bila njezina velika želja.

- Veliko hvala svim profesorima koji su mi ukazali povjerenje, ali i kolegama studentima koji su me od prvog dana odlično prihvatili i velika su mi podrška. U našoj različitosti pronašli smo puno zajedničkog i lijepog. Fantastično mi je. Učimo puno, ali ide mi – govori nam Lasta i otkriva da studenti planiraju i zajedničko putovanje.

---

image

Plan joj je uspješno i u roku završiti fakultet, a što će biti nakon toga, kaže ne zna.‘

Saša Burić/Cropix
---

Pitamo je ima li savjet možda za studente.

- Treba odmah učiti, a ne odgađati. Kad se redovito uči sve je lakše, a tako se stječe i disciplina – kao iz topa će Lasta.

Dodaje da se nekad njezini kolege čude odakle joj energije za studiranje u ovim godinama.

- Mi zajedno učimo do 3 sata ujutro, ponavljamo, ma sve. Jedino s njima ne izlazim – priča nam.

Zanimalo nas je ima li gospođa Lasta iksicu.

- Naravno da imam. Ludilo mi je, lijepo ručam za jedan euro. Gospođe u menzi su bile zbunjene prvi put kad su me vidjele, ništa im nije bilo jasno, ali sada su već naviknule – iskreno će. Plan joj je uspješno i u roku završiti fakultet, a što će biti nakon toga, kaže ne zna.

- Pripada mi reći "Bože, vodi me" i upravo to je upleteno u moj odabir baš ovog teološkog studija – objašnjava nam.

Pitamo je žali li za nečim u životu. 

Niti jednu fazu svog života ne bih promijenila. Sve se s razlogom dogodilo. Jedino žalim za nekim svojim reakcijama u nekoliko trenutaka u životu. Sada kada iz ove perspektive promatram, možda sam mogla drugačije reagirati ili nešto promijeniti – govori nam za kraj gospođa Lasta.

---

Odrasla u miješanoj religiji

Gospođa Lasta objasnila nam je i obiteljsku povijest.

- Moja majka je ruska Mongolka i njezina obitelj bili su izbjeglice koje su oko 1925. godine bježali iz Rostova na Donu od boljševika. Primili su ih u Kikindu. Po ocu sam židovka, Slovenka. Djed Antun je u Austriji bio činovnik, a dobio je premještaj u Sinj i oženio se za baku Boku, kršćanku. Odrasla sam u miješanoj religiji što je bilo bitno za moje kasnije opredjeljenje – objašnjava nam Lasta.

Veliki utjecaj na nju imala je i očeva sestra, teta Kaća, koja je bila profesorica u gimnaziji gdje je predavala francuski i hrvatski jezik.

- Većinu vremena sam s njom provodila i bile smo jako bliske, pogotovo kada je moja majka rodila blizance. Teta Kaća me očarala, a njezin stan je bio kao biblioteka. Voljela sam povijest i kod nje bih uronila u carstvo knjiga. Otvorila mi je i vrata opere. Nikada neću zaboraviti prvu na koju me odvela, a riječ je o "Pikovoj dami". Nikad se nije udala i baš smo bile bliske – sa sjetom nam govori gospođa Lasta.

---

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix
Saša Burić/Cropix

U 70. godini donijela je konačnu odluku i ponovno se vratila svom Splitu. I upisala fakultet.

Saša Burić/Cropix

Plan joj je uspješno i u roku završiti fakultet, a što će biti nakon toga, kaže ne zna.‘

Saša Burić/Cropix

Velika podrška su joj i njezina djeca i unuka jer, kako kaže, znaju da je to bila njezina velika želja

Saša Burić/Cropix

U meni je tinjala želja da nastavim s teologijom s kojom sam počela u Ženevi na njihovom protestantskom fakultetu‘

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/gopoda-lasta-je-najstarija-splitska-studentica-njezina-zivotna-prica-je-impresivna-sa-suprugom-brankom-sam-pobjegla-1384904 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=bad559cecd575522be93a17dc18d0fa56c7fe7ff [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Gopo%C4%91a+Lasta+je+najstarija+splitska+studentica.+Njezina+%C5%BEivotna+pri%C4%8Da+je+impresivna%3A+Sa+suprugom+Brankom+sam+pobjegla...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fgopoda-lasta-je-najstarija-splitska-studentica-njezina-zivotna-prica-je-impresivna-sa-suprugom-brankom-sam-pobjegla-1384904 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fgopoda-lasta-je-najstarija-splitska-studentica-njezina-zivotna-prica-je-impresivna-sa-suprugom-brankom-sam-pobjegla-1384904 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nikad nije kasno [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Splitnikad nije kasno

Gopođa Lasta je najstarija splitska studentica. Njezina životna priča je impresivna: Sa suprugom Brankom sam pobjegla...

Piše Ana Pivčević
30. travnja 2024. - 12:00

Život piše romane i nekada nas najneočekivanije situacije čekaju iza ugla. Za Lastu Kocjančić Curty prvi smo put čuli kao najstariju studenticu Sveučilišta u Splitu. Energična 74-godišnjakinja studenica je prve godine Filozofsko-teološkog studija na Katoličko bogoslovnom fakultetu. S gospođom Lastom našli smo se kako bismo saznali što ju je nagnalo da u poznim godinama upiše fakultet, a na kraju nam se otvorila priča o njezinom impresivnom životu. Krenimo redom.

Gospođa Lasta odrasla je u Radunici s roditeljima, sestrom i dva brata. Život ju je na kraju odveo do Švicarske gdje je provela više od 50 godina, ali ljubav prema domovini bila je jača.

- Moje djetinjstvo je bilo fantastično. Živjeli smo u jednom malom iznajmljenom stančiću, ali nam ništa nije nedostaja...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 10:34