StoryEditorOCM
Splitalen munitić

Direktor Festivala mediteranskog filma Split komentira rekonstrukciju Kina Bačvice: ‘Nama je namjena najvažnija...‘

Piše Sandi Vidulić
26. ožujka 2024. - 08:19

Grad Split raspisao je javnu nabavu za projekt rekonstrukcije Ljetnog kina Bačvice, koje djeluje od 50-ih godina prošlog stoljeća. Osim radova na poboljšanju infrastrukture i hortikulturnom uređenju, izgradio bi se i novi objekt te bi se posjekli stari borovi.

Predviđeno je i da se proširi namjena na razne jednokratne događaje, manifestacije i sajmove, buvljake, Valentinovo u kinu, Advent u kinu…

Upitali smo Alena Munitića, direktora i osnivača Festivala mediteranskog filma Split, čiji se program odvija na Bačvicama, zna li zbog čega je za sanitarne potrebe i servisne funkcije ljetnog kina na Bačvicama potrebno izgraditi novi objekt površine 247 metara, kako stoji u dokumentaciji po kojoj se raspisuje javna nabava za izradu projektne dokumentacije.

Naime, prema konzervatorskom elaboratu, novi objekt na sjeveroistočnom dijelu imao bi maksimalne dimenzije 19 x 13 metara. Munitić je istaknuo zadovoljstvo što će u prvom planu ostati namjena kina.

– Veseli nas što je u objavljenom javnom pozivu naglašena uloga prvenstveno kino namjene Ljetnoga kina Bačvice i obveza od 80 dana filmskih projekcija po sezoni. Za to se zalažemo otkada smo dobili povjerenje za programsko vođenje ovog iznimno važnog prostora za kulturu našega grada – napominje Munitić.

image

Alen Munitić

Duje Klarić/Cropix

Kao korisnici prostora, kaže, već šest sezona rade u kinu s graničnim tehničkim i logističkim uvjetima, što im uvelike otežava rad, zbog čega su zahvalni Gradu Splitu i Centru za kulturu i cjeloživotno obrazovanje "Zlatna vrata" što su im dali povjerenje i priliku za iznošenje mišljenja o obnovi, kako bi se povećala funkcionalnost prostora i omogućilo njegovo korištenje u većem opsegu.

– Dodatni prostorni kapaciteti prijeko su potrebni i za udovoljavanje raznim propisima i standardima, koji trenutno u prostoru Ljetnoga kina Bačvice nisu zadovoljavajući. U projektu je naglasak na infrastrukturnoj obnovi, sigurnosti, saniranju terena, dostupnosti osobama s invaliditetom, ali i, što je najvažnije, na uređenju hortikulture, koja kinu daje čar i prepoznatljivost. Naime, osim akcije sadnje borova u organizaciji FMFS-a i "Zlatnih vrata" 2021., kad je posađeno 30 mladih borova uz južnu ogradu kina, u hortikulturu Ljetnoga kina Bačvice do sada se nikada nije ulagalo te opstanak borove šume doslovno ovisi o ovom projektu – tvrdi Alen Munitić.

image

Alen Munitić

Joško Šupić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 22:37