stdClass Object ( [id] => 1384000 [title] => Australci htjeli unajmiti jahtu u Splitu pa ostali bez 1500 €, javila se i Splićanka... A sve ih je izvarala Crnogorka? [alias] => australci-htjeli-unajmiti-jahtu-u-splitu-pa-ostali-bez-1500-javila-se-i-splicanka-a-sve-ih-je-izvarala-crnogorka [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Događaju li se opet slučajevi nevraćenih depozita kao s rent-a-car agencijom "Vintax"  što je Slobodna Dalmacija otkrila i opširno pokrivala, a što je dovelo do kriminalističkog istraživanja zbog sumnje u 20 kaznenih djela gospodarskog kriminala?

To smo pitanje otvorili kada smo stupili u kontakt s bračnim parom  iz Australije. Rikki-May N. (puni podaci poznati redakciji)​ 8. ožujka u privatnoj Facebook grupi je napisala kako su izgubili depozit u vrijednosti od 3000 australskih dolara (1536,40 eura, op.a.) za plovilo iznajmljeno preko svjetski poznate platforme za putovanje od Splita do Dubrovnika.

---

---

Direktor ‘Vintaxa‘ prijavljen za 20 kaznenih djela: splitska policija ne staje na tome, DORH-u se javio niz klijenata

Popis prevarenih kojima rent-a-car agencija ne vraća depozit sve je duži. Priče su nevjerojatne, u tijeku krim-istraga

Stranci napadaju agenciju zbog duga, Nijemac André: ‘Nisu mi vraćali 1250 € puna 44 dana, sve dok ih niste nazvali‘

– Zizoo je u bankrotu. Nismo još platili osiguranje za putovanje. Može li nam netko preporučiti sigurnu i legalnu kompaniju za najam jahti u Hrvatskoj? – pitala je Australka na Facebooku.

Stupili smo u kontakt s Rikki-May N. koja nam je otkrila više detalja.

– Rezervirali smo online. Vlasnik plovila me kontaktirao i kazao kako nisu dobili naš depozit jer je Zizoo u financijskim problemima. Otkazao nam je rezervaciju od 10.000 australskih dolara i nije nam dao popust. Dobili smo obavijest kako je Zizoo prodan. Javili su nam se novi vlasnici i kazali kako traže način za povrat depozita i otkazanih rezervacija. Čekamo njihov odgovor – rekla nam je 8. ožujka.

---

image

Bračni par Matt i Rikki-May N. iz Australije

Facebook/Rikki-May N.
---

U međuvremenu su iz platforme tražili ispunjavanje formulara te su im obećali povrat novca, kazala nam je. Kako do danas nisu odgovor dobili, odlučili su izići u javnost, dodala je Australka.

– Trebalo nam je vremena za prvu uplatu nakon rezervacije. Duboko smo uznemireni jer su znali za svoju financijsku situaciju. Ono što zabrinjava jest da i dalje imaju plaćene oglase na Googleu – rekla nam je ovog tjedna.

Australka tvrdi kako je njen muž Matt rezervirao plovilo čarterske kompanije putem platforme Zizoo 31. siječnja za razdoblje od 31. kolovoza do 7. rujna za iznos od 6167,58 eura. Matt istog dana piše agenciji kako im banka neće dozvoliti uplatu i šalje zahtjev za transferom novca.

– Vaš je put u jednom smjeru od Splita do Dubrovnika s uključenom cijenom puta. Ali kako ćete se vratiti? – odgovara, navodno, osoba koja se predstavlja kao planer putovanja u Zizoo.

---

image

Rezervacija plovila putem platforme Zizoo 31. siječnja, tvrdi Rikki-May N.

Rikki-May N.
---

Australac na to odgovara kako će pokušati obaviti međunarodno plaćanje idućeg dana.

Dok se čekao odgovor platforme, u komentarima na Facebooku se javila Splićanka, ujedno i vlasnica čarterske kompanije koja je navela kako je imala isto iskustvo prošlog ljeta.

– Klijenti su došli na brod, platili su platformi Zizoo unaprijed, ali mi nikada nismo dobili njihovu uplatu. Klijent im je zaprijetio tužbom pa su im na kraju kompenzirali uplatu, a mi smo im osigurali plovilo. Nastavite ih zvati, pisati i uvijek pregledajte recenzije na internetu prije nego što ikome pošaljete novac – napisala je Splićanka, na što je jedan od komentara bio i savjet Australki da provjeri s čarterskom kompanijom svoju situaciju.

Objava i komentari su nas potaknuli na istraživanje. O platformi su pisali strani, a posljedično i neki domaći mediji. Tako je njemački časopis Yacht od rujna 2023. do danas objavio niz tekstova o agenciji. U jednom od članaka navode kako su stupili u kontakt s pet osoba kojima su rezervacije otkazane jer, kako piše Yacht.de, novac uplaćen platformi nije došao do čarterske kompanije.

– U jednom slučaju su klijenti doputovali u Hrvatsku i tek tada su otkrili da novac nikada nije transferiran. Tek nakon što je posada zaprijetila odlaskom na hrvatsku policiju, klijenti su dobili depozit. Tražili su kompenzaciju Zizooa koja nikada nije stigla – piše Yacht.

Par mjeseci kasnije sa sličnom pričom se portalu Morski.hr javio vlasnik čarterske kompanije. Početkom godine Yacht piše kako je protiv vlasnice Zizooa Anne Baničević, Bečanke crnogorskog podrijetla, pokrenuta istraga zbog sumnje u prijevaru kupaca, dok je o privatnim tužbama izvještavala austrijska agencija APA-OTS mjesec dana poslije u susjednoj zemlji. Prije mjesec dana Zizoo je prodan britanskim konkurentima iz tvrtke "Borrow a boat" dok se istraga nastavlja, pisao je Yacht.

---

image

Anna Baničević, Zizoo

Screenshot/LinkedIn
---

Nešto prije preuzimanja, planer putovanja u Zizoou potvrđuje uplatu prve rate Mattu N., veli Rikki-May.

– Vidim kako ste platili 1536,40 eura kao prvu ratu. Možete li provjeriti kako je novac koji ste uplatili poslan uspješno? Ako uplata nije "prošla", postoji šansa kako će čarterska agencija kasnije odbiti i otkazati rezervaciju – odgovorio je djelatnik platforme, veli Australka.

---

image

Navodni odgovor zaposlenika Zizooa njenom mužu nakon uplate prve rate za rezervaciju plovila putem čarterske kompanije za putovanje od Splita do Dubrovnika...

Rikki-May N.
---

Matt N. je dobio plan otplate od tvrtke u kojem je navedeno kako su ostale još dvije uplate: 1. ožujka na iznos od 1536,40 eura i 17. srpnja u iznosu od 3072,79 eura, nastavlja Rikki-May N. i dodaje: broj rezervacije je ostao isti dok se plaćanje prve rate ostvarilo putem "Revoluta" na IBAN tvrtke "Borrow a boat" (op.a.).

---

image

Upozorenje o kašnjenju s uplatom koje je navodno dobio Matt N. s informacijama o računu platforme Zizoo, a na kojem je naveden isti broj rezervacije

Rikki-May N.
---

---

image

Mail koji je Matt N. dobio od platforme Zizoo o uplati prve rate, tvrdi Rikki-May N.

Rikki-May N.
---

Na web-stranici bivši Zizoo, a sada "Borrow a boat" je opisan kao vodeća platforma za najam plovila za odmor s ponudom koja obuhvaća 44.000 brodova u 500 destinacija. Zizoo je osnovan u Austriji, sjedište mu je u Berlinu dok su jedni od suosnivača bili Hrvati: Sinan Mašović i Ivan Miletić. Mašović je 2016. za Jutarnji list izjavio kako je Zizoo kao "Uber za jahte" svoj poslovni put započeo, između ostalog, i u Zagrebu.

Upit smo Zizoou poslali 15. travnja i zvali bezuspješno na nekoliko telefonskih brojeva. No, stupili smo u kontakt s osobom koja je, navodno, u vrijeme rezervacije obitelji N. bila zaposlenik platforme te se njegovo ime, prezime i kontakt broj nalazi u mailovima koje nam je Rikki-May N. proslijedila.

– Zizoo je otkupljen i većina tadašnjih zaposlenika je otišla. Najbolje bi bilo pitati Annu (Baničević, op.a.). Ni tada, a ni sada ne smijemo davati nikakve informacije pa ni one koje uključuju povrat depozita – kratko nam je odgovorio bivši zaposlenik, Britanac.

Provjerili smo i recenzije na internetu na popularnim stranicama kao što su Trustpilot, Tripadvisor i Google recenzije. Na Trustpilotu, Zizoo ima prosječnu ocjenu 3.9. Posljednje tri ocjene su "jedinice" te se klijenti u recenzijama žale na nevraćeni depozit i dvostruko plaćanje rezervacije. Pohvale se pak odnose na rad agenata, poput onog s kojim smo razgovarali. Na Tripadvisoru je Zizoo u posljednjih nekoliko recenzija ocijenjen s "jedinicom", a od 20 recenzija na Googleu Zizoo ima ocjenu 1.6.

– Priča kao i kod svih: zadržali su mi depozit od 2000 eura te sam preko druge platforme došao do vlasnika i uštedio makar nešto novca – napisao je Grk.

– Vlasnik sam broda i Zizoo nikada nije platio za goste koji su rezervirali plovilo putem njihove platforme. To je bilo na ljeto prošle godine – svoja navodna iskustva prenio je jedan Splićanin.

– Bankrotirali su! Dobio sam pismo danas. Primjer kako se prema klijentima ne bi trebalo ponašati. Otišlo je 5000 eura "u vodu" zajedno s pustim razgovorima preko telefonima – napisao je L. J.

– Vlasnik sam brodova i pokušali smo rezervirati plovila preko Zizooa i uspjeli smo. Gosti su bili zadovoljni i sve su platili Zizoou unaprijed koji nama nikada nije isplatio svoj dio – dodao je vlasnik kompanije za iznajmljivanje brodova u Dubrovniku.

---

image

Recenzije Zizooa na stranici Tripadvisor

Screenshot/Tripadvisor
---

Preko e-mailova koje nam je ustupila Rikki-May N., a koji prema njenim riječima potvrđuju rezervaciju i uplatu "prve rate" putem platforme Zizoo, došli smo do telefonskog broja osobe koja bi navodno trebala biti zaposlenik čarterske kompanije. On nas je uputio na kolegu koji je, prema njegovim riječima, zadužen za rezervacije.

Njegov kolega, koji nam se predstavio kao zaposlenik kompanije koja je vlasnik plovila, a koje je navodno iznajmila obitelj N., kazao nam je da je, po njegovu saznanju, Zizoo zaprimio uplatu te se Australci moraju od njih naplatiti. Dodao je i kako im ovo nije prvi ovakav slučaj s platformom Zizoo.

– Rezervacija je otkazana jer uplata nije izvršena u dogovorenom roku od "bookinga". Kada nam je Zizoo kazao da ne može poslati uplatu, mi smo je otkazali. Klijentima smo ponudili direktnu rezervaciju i tražimo im najbolju soluciju putovanja. Po svemu što mi znamo, Zizoo je zaprimio uplatu i moraju se od njih naplatiti. 

Zizoo je imao problema, imali smo nekoliko takvih slučajeva i nastojimo izići ususret klijentima s obzirom na problem u kojem su se našli – odgovorio nam je zaposlenik čarterske kompanije.

Službeni odgovor od kompanije Zizoo i Anne Baničević do danas nismo dobili. Nakon niza poziva, ipak smo ih uspjeli dobiti na jedan od telefonskih brojeva navedenih na web stranici:

- Da, platili su. Upoznati smo s ovom situacijom, komuniciramo s njima i s njihovim odvjetnikom. Menadžer je informiran vezano za ovaj slučaj – telefonski su nam odgovorili iz kontakt centra Zizoo-a.

---

image

Rikki-May i Matt N.

Rikki-May N.
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Turisti i čarteraši luduju zbog otkazanih rezervacija i neisplaćenih depozita, istraga traje: ‘Izgubili smo 1500 eura‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SLUČAJ ZIZOO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => Turisti i čarteraši luduju zbog otkazanih rezervacija i neisplaćenih depozita, istraga traje: ‘Izgubili smo 1500 eura‘ SLUČAJ ZIZOO 2 0 9143 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-04-24 11:30:25 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Božidar Lončar [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-26 14:06:02 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-04-26 14:06:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Turisti i čarteraši luduju zbog otkazanih rezervacija i neisplaćenih depozita, istraga traje: 'Izgubili smo 1500 eura' [metadata] => robots= author= title=Australci htjeli unajmiti jahtu u Splitu pa ostali bez 1500 €, javila se i Splićanka... A sve ih je izvarala Crnogorka? page_title=Australci htjeli unajmiti jahtu u Splitu pa ostali bez 1500 €, javila se i Splićanka... A sve ih je izvarala Crnogorka? [metakey] => depozit, hrvatska, Zizoo, vintax, CHARTER, plovila, istraga, prevara [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/04\/24\/26999719.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/24\/26996290.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/24\/26996319.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/24\/26996365.png","\/images\/slike\/2024\/04\/24\/26996380.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/24\/26996409.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/24\/26996434.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/24\/26996476.png","\/images\/slike\/2024\/04\/24\/26996497.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["ilustracija\/privatni album, Shutterstock","Facebook\/Rikki-May N.","Rikki-May N.","Screenshot\/LinkedIn","Rikki-May N.","Rikki-May N.","Rikki-May N.","Screenshot\/Tripadvisor","Rikki-May N."],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Bra\u010dni par Matt i Rikki-May N. iz Australije<\/p>","

Rezervacija plovila putem platforme Zizoo 31. sije\u010dnja, tvrdi Rikki-May N.<\/p>","

Anna Bani\u010devi\u0107, Zizoo<\/p>","

Navodni odgovor zaposlenika Zizooa njenom mu\u017eu nakon uplate prve rate za rezervaciju plovila putem \u010darterske kompanije za putovanje od Splita do Dubrovnika...<\/p>","

Mail koji je Matt N. dobio od platforme Zizoo o uplati prve rate, tvrdi Rikki-May N.<\/p>","

Upozorenje o ka\u0161njenju s uplatom koje je navodno dobio Matt N. s informacijama o ra\u010dunu platforme Zizoo, a na kojem je naveden isti broj rezervacije<\/p>","

Recenzije Zizooa na stranici Tripadvisor<\/p>","

Rikki-May i Matt N.<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x800","hd_26999719_1920.jpg":"1920x1080","k_26999719_1280.jpg":"1280x1280","k_26999719_1024.jpg":"1024x1024","k_26999719_640.jpg":"640x640","k_26999719_480.jpg":"480x480","k_26999719_340.jpg":"340x340","k_26999719_220.jpg":"220x220","o_26999719_1280.jpg":"1280x853","o_26999719_1024.jpg":"1024x682","o_26999719_640.jpg":"640x426","o_26999719_480.jpg":"480x320","o_26999719_340.jpg":"340x226","o_26999719_220.jpg":"220x146","h_26999719_1280.jpg":"1280x854","h_26999719_1024.jpg":"1024x683","h_26999719_640.jpg":"640x427","h_26999719_480.jpg":"480x320","h_26999719_340.jpg":"340x227","h_26999719_220.jpg":"220x147","pp_26999719_1280.jpg":"1280x1628","pp_26999719_1024.jpg":"1024x1303","pp_26999719_640.jpg":"640x814","pp_26999719_480.jpg":"480x611","pp_26999719_340.jpg":"340x432","pp_26999719_220.jpg":"220x280"},{"size0":"689x960","hd_26996290_1920.jpg":"1920x1080","k_26996290_1280.jpg":"1280x1280","k_26996290_1024.jpg":"1024x1024","k_26996290_640.jpg":"640x640","k_26996290_480.jpg":"480x480","k_26996290_340.jpg":"340x340","k_26996290_220.jpg":"220x220","o_26996290_1280.jpg":"1280x1783","o_26996290_1024.jpg":"1024x1426","o_26996290_640.jpg":"640x891","o_26996290_480.jpg":"480x668","o_26996290_340.jpg":"340x473","o_26996290_220.jpg":"220x306","h_26996290_1280.jpg":"1280x854","h_26996290_1024.jpg":"1024x683","h_26996290_640.jpg":"640x427","h_26996290_480.jpg":"480x320","h_26996290_340.jpg":"340x227","h_26996290_220.jpg":"220x147","pp_26996290_1280.jpg":"1280x1628","pp_26996290_1024.jpg":"1024x1303","pp_26996290_640.jpg":"640x814","pp_26996290_480.jpg":"480x611","pp_26996290_340.jpg":"340x432","pp_26996290_220.jpg":"220x280"},{"size0":"946x2048","hd_26996319_1920.jpg":"1920x1080","k_26996319_1280.jpg":"1280x1280","k_26996319_1024.jpg":"1024x1024","k_26996319_640.jpg":"640x640","k_26996319_480.jpg":"480x480","k_26996319_340.jpg":"340x340","k_26996319_220.jpg":"220x220","o_26996319_1280.jpg":"1280x2771","o_26996319_1024.jpg":"1024x2216","o_26996319_640.jpg":"640x1385","o_26996319_480.jpg":"480x1039","o_26996319_340.jpg":"340x736","o_26996319_220.jpg":"220x476","h_26996319_1280.jpg":"1280x854","h_26996319_1024.jpg":"1024x683","h_26996319_640.jpg":"640x427","h_26996319_480.jpg":"480x320","h_26996319_340.jpg":"340x227","h_26996319_220.jpg":"220x147","pp_26996319_1280.jpg":"1280x1628","pp_26996319_1024.jpg":"1024x1303","pp_26996319_640.jpg":"640x814","pp_26996319_480.jpg":"480x611","pp_26996319_340.jpg":"340x432","pp_26996319_220.jpg":"220x280"},{"size0":"537x500","hd_26996365_1920.png":"1920x1080","k_26996365_1280.png":"1280x1280","k_26996365_1024.png":"1024x1024","k_26996365_640.png":"640x640","k_26996365_480.png":"480x480","k_26996365_340.png":"340x340","k_26996365_220.png":"220x220","o_26996365_1280.png":"1280x1191","o_26996365_1024.png":"1024x953","o_26996365_640.png":"640x595","o_26996365_480.png":"480x446","o_26996365_340.png":"340x316","o_26996365_220.png":"220x204","h_26996365_1280.png":"1280x854","h_26996365_1024.png":"1024x683","h_26996365_640.png":"640x427","h_26996365_480.png":"480x320","h_26996365_340.png":"340x227","h_26996365_220.png":"220x147","pp_26996365_1280.png":"1280x1628","pp_26996365_1024.png":"1024x1303","pp_26996365_640.png":"640x814","pp_26996365_480.png":"480x611","pp_26996365_340.png":"340x432","pp_26996365_220.png":"220x280"},{"size0":"946x2048","hd_26996380_1920.jpg":"1920x1080","k_26996380_1280.jpg":"1280x1280","k_26996380_1024.jpg":"1024x1024","k_26996380_640.jpg":"640x640","k_26996380_480.jpg":"480x480","k_26996380_340.jpg":"340x340","k_26996380_220.jpg":"220x220","o_26996380_1280.jpg":"1280x2771","o_26996380_1024.jpg":"1024x2216","o_26996380_640.jpg":"640x1385","o_26996380_480.jpg":"480x1039","o_26996380_340.jpg":"340x736","o_26996380_220.jpg":"220x476","h_26996380_1280.jpg":"1280x854","h_26996380_1024.jpg":"1024x683","h_26996380_640.jpg":"640x427","h_26996380_480.jpg":"480x320","h_26996380_340.jpg":"340x227","h_26996380_220.jpg":"220x147","pp_26996380_1280.jpg":"1280x1628","pp_26996380_1024.jpg":"1024x1303","pp_26996380_640.jpg":"640x814","pp_26996380_480.jpg":"480x611","pp_26996380_340.jpg":"340x432","pp_26996380_220.jpg":"220x280"},{"size0":"946x2048","hd_26996409_1920.jpg":"1920x1080","k_26996409_1280.jpg":"1280x1280","k_26996409_1024.jpg":"1024x1024","k_26996409_640.jpg":"640x640","k_26996409_480.jpg":"480x480","k_26996409_340.jpg":"340x340","k_26996409_220.jpg":"220x220","o_26996409_1280.jpg":"1280x2771","o_26996409_1024.jpg":"1024x2216","o_26996409_640.jpg":"640x1385","o_26996409_480.jpg":"480x1039","o_26996409_340.jpg":"340x736","o_26996409_220.jpg":"220x476","h_26996409_1280.jpg":"1280x854","h_26996409_1024.jpg":"1024x683","h_26996409_640.jpg":"640x427","h_26996409_480.jpg":"480x320","h_26996409_340.jpg":"340x227","h_26996409_220.jpg":"220x147","pp_26996409_1280.jpg":"1280x1628","pp_26996409_1024.jpg":"1024x1303","pp_26996409_640.jpg":"640x814","pp_26996409_480.jpg":"480x611","pp_26996409_340.jpg":"340x432","pp_26996409_220.jpg":"220x280"},{"size0":"946x2048","hd_26996434_1920.jpg":"1920x1080","k_26996434_1280.jpg":"1280x1280","k_26996434_1024.jpg":"1024x1024","k_26996434_640.jpg":"640x640","k_26996434_480.jpg":"480x480","k_26996434_340.jpg":"340x340","k_26996434_220.jpg":"220x220","o_26996434_1280.jpg":"1280x2771","o_26996434_1024.jpg":"1024x2216","o_26996434_640.jpg":"640x1385","o_26996434_480.jpg":"480x1039","o_26996434_340.jpg":"340x736","o_26996434_220.jpg":"220x476","h_26996434_1280.jpg":"1280x854","h_26996434_1024.jpg":"1024x683","h_26996434_640.jpg":"640x427","h_26996434_480.jpg":"480x320","h_26996434_340.jpg":"340x227","h_26996434_220.jpg":"220x147","pp_26996434_1280.jpg":"1280x1628","pp_26996434_1024.jpg":"1024x1303","pp_26996434_640.jpg":"640x814","pp_26996434_480.jpg":"480x611","pp_26996434_340.jpg":"340x432","pp_26996434_220.jpg":"220x280"},{"size0":"689x843","hd_26996476_1920.png":"1920x1080","k_26996476_1280.png":"1280x1280","k_26996476_1024.png":"1024x1024","k_26996476_640.png":"640x640","k_26996476_480.png":"480x480","k_26996476_340.png":"340x340","k_26996476_220.png":"220x220","o_26996476_1280.png":"1280x1566","o_26996476_1024.png":"1024x1252","o_26996476_640.png":"640x783","o_26996476_480.png":"480x587","o_26996476_340.png":"340x415","o_26996476_220.png":"220x269","h_26996476_1280.png":"1280x854","h_26996476_1024.png":"1024x683","h_26996476_640.png":"640x427","h_26996476_480.png":"480x320","h_26996476_340.png":"340x227","h_26996476_220.png":"220x147","pp_26996476_1280.png":"1280x1628","pp_26996476_1024.png":"1024x1303","pp_26996476_640.png":"640x814","pp_26996476_480.png":"480x611","pp_26996476_340.png":"340x432","pp_26996476_220.png":"220x280"},{"size0":"960x960","hd_26996497_1920.jpg":"1920x1080","k_26996497_1280.jpg":"1280x1280","k_26996497_1024.jpg":"1024x1024","k_26996497_640.jpg":"640x640","k_26996497_480.jpg":"480x480","k_26996497_340.jpg":"340x340","k_26996497_220.jpg":"220x220","o_26996497_1280.jpg":"1280x1280","o_26996497_1024.jpg":"1024x1024","o_26996497_640.jpg":"640x640","o_26996497_480.jpg":"480x480","o_26996497_340.jpg":"340x340","o_26996497_220.jpg":"220x220","h_26996497_1280.jpg":"1280x854","h_26996497_1024.jpg":"1024x683","h_26996497_640.jpg":"640x427","h_26996497_480.jpg":"480x320","h_26996497_340.jpg":"340x227","h_26996497_220.jpg":"220x147","pp_26996497_1280.jpg":"1280x1628","pp_26996497_1024.jpg":"1024x1303","pp_26996497_640.jpg":"640x814","pp_26996497_480.jpg":"480x611","pp_26996497_340.jpg":"340x432","pp_26996497_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7525783 Threads: 2 Questions: 1608111670 Slow queries: 4772238 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110709496 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/australci-htjeli-unajmiti-jahtu-u-splitu-pa-ostali-bez-1500-javila-se-i-splicanka-a-sve-ih-je-izvarala-crnogorka-1384000 [printLink] => /split/australci-htjeli-unajmiti-jahtu-u-splitu-pa-ostali-bez-1500-javila-se-i-splicanka-a-sve-ih-je-izvarala-crnogorka-1384000?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 725741 [name] => depozit [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-07 09:34:45 [main_article_id] => 0 [alias] => depozit [link] => /tag/depozit ) [1] => stdClass Object ( [id] => 283328 [name] => hrvatska [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hrvatska [link] => /tag/hrvatska ) [2] => stdClass Object ( [id] => 756863 [name] => Zizoo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-25 16:51:15 [main_article_id] => 0 [alias] => zizoo [link] => /tag/zizoo ) [3] => stdClass Object ( [id] => 725740 [name] => vintax [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-07 09:34:45 [main_article_id] => 0 [alias] => vintax [link] => /tag/vintax ) [4] => stdClass Object ( [id] => 608318 [name] => charter [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-05-16 09:24:59 [main_article_id] => 0 [alias] => charter [link] => /tag/charter ) [5] => stdClass Object ( [id] => 416096 [name] => plovila [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => plovila [link] => /tag/plovila ) [6] => stdClass Object ( [id] => 291491 [name] => istraga [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => istraga [link] => /tag/istraga ) [7] => stdClass Object ( [id] => 279129 [name] => prevara [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => prevara [link] => /tag/prevara ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Turisti i čarteraši luduju zbog otkazanih rezervacija i neisplaćenih depozita, istraga traje: ‘Izgubili smo 1500 eura‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SLUČAJ ZIZOO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Australci htjeli unajmiti jahtu u Splitu pa ostali bez 1500 €, javila se i Splićanka... A sve ih je izvarala Crnogorka? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-10-20-20-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/24/26999719.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => ilustracija/privatni album, Shutterstock [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/24/26999719.jpg [title] => ilustracija/privatni album, Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/24/26996290.jpg [title] =>

Bračni par Matt i Rikki-May N. iz Australije

Facebook/Rikki-May N. ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/24/26996319.jpg [title] =>

Rezervacija plovila putem platforme Zizoo 31. siječnja, tvrdi Rikki-May N.

Rikki-May N. ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/24/26996365.png [title] =>

Anna Baničević, Zizoo

Screenshot/LinkedIn ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/24/26996380.jpg [title] =>

Navodni odgovor zaposlenika Zizooa njenom mužu nakon uplate prve rate za rezervaciju plovila putem čarterske kompanije za putovanje od Splita do Dubrovnika...

Rikki-May N. ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/24/26996409.jpg [title] =>

Mail koji je Matt N. dobio od platforme Zizoo o uplati prve rate, tvrdi Rikki-May N.

Rikki-May N. ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/24/26996434.jpg [title] =>

Upozorenje o kašnjenju s uplatom koje je navodno dobio Matt N. s informacijama o računu platforme Zizoo, a na kojem je naveden isti broj rezervacije

Rikki-May N. ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/24/26996476.png [title] =>

Recenzije Zizooa na stranici Tripadvisor

Screenshot/Tripadvisor ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/24/26996497.jpg [title] =>

Rikki-May i Matt N.

Rikki-May N. ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Događaju li se opet slučajevi nevraćenih depozita kao s rent-a-car agencijom "Vintax"  što je Slobodna Dalmacija otkrila i opširno pokrivala, a što je dovelo do kriminalističkog istraživanja zbog sumnje u 20 kaznenih djela gospodarskog kriminala?

To smo pitanje otvorili kada smo stupili u kontakt s bračnim parom  iz Australije. Rikki-May N. (puni podaci poznati redakciji)​ 8. ožujka u privatnoj Facebook grupi je napisala kako su izgubili depozit u vrijednosti od 3000 australskih dolara (1536,40 eura, op.a.) za plovilo iznajmljeno preko svjetski poznate platforme za putovanje od Splita do Dubrovnika.

---

---

Direktor ‘Vintaxa‘ prijavljen za 20 kaznenih djela: splitska policija ne staje na tome, DORH-u se javio niz klijenata

Popis prevarenih kojima rent-a-car agencija ne vraća depozit sve je duži. Priče su nevjerojatne, u tijeku krim-istraga

Stranci napadaju agenciju zbog duga, Nijemac André: ‘Nisu mi vraćali 1250 € puna 44 dana, sve dok ih niste nazvali‘

– Zizoo je u bankrotu. Nismo još platili osiguranje za putovanje. Može li nam netko preporučiti sigurnu i legalnu kompaniju za najam jahti u Hrvatskoj? – pitala je Australka na Facebooku.

Stupili smo u kontakt s Rikki-May N. koja nam je otkrila više detalja.

– Rezervirali smo online. Vlasnik plovila me kontaktirao i kazao kako nisu dobili naš depozit jer je Zizoo u financijskim problemima. Otkazao nam je rezervaciju od 10.000 australskih dolara i nije nam dao popust. Dobili smo obavijest kako je Zizoo prodan. Javili su nam se novi vlasnici i kazali kako traže način za povrat depozita i otkazanih rezervacija. Čekamo njihov odgovor – rekla nam je 8. ožujka.

---

image

Bračni par Matt i Rikki-May N. iz Australije

Facebook/Rikki-May N.
---

U međuvremenu su iz platforme tražili ispunjavanje formulara te su im obećali povrat novca, kazala nam je. Kako do danas nisu odgovor dobili, odlučili su izići u javnost, dodala je Australka.

– Trebalo nam je vremena za prvu uplatu nakon rezervacije. Duboko smo uznemireni jer su znali za svoju financijsku situaciju. Ono što zabrinjava jest da i dalje imaju plaćene oglase na Googleu – rekla nam je ovog tjedna.

Australka tvrdi kako je njen muž Matt rezervirao plovilo čarterske kompanije putem platforme Zizoo 31. siječnja za razdoblje od 31. kolovoza do 7. rujna za iznos od 6167,58 eura. Matt istog dana piše agenciji kako im banka neće dozvoliti uplatu i šalje zahtjev za transferom novca.

– Vaš je put u jednom smjeru od Splita do Dubrovnika s uključenom cijenom puta. Ali kako ćete se vratiti? – odgovara, navodno, osoba koja se predstavlja kao planer putovanja u Zizoo.

---

image

Rezervacija plovila putem platforme Zizoo 31. siječnja, tvrdi Rikki-May N.

Rikki-May N.
---

Australac na to odgovara kako će pokušati obaviti međunarodno plaćanje idućeg dana.

Dok se čekao odgovor platforme, u komentarima na Facebooku se javila Splićanka, ujedno i vlasnica čarterske kompanije koja je navela kako je imala isto iskustvo prošlog ljeta.

– Klijenti su došli na brod, platili su platformi Zizoo unaprijed, ali mi nikada nismo dobili njihovu uplatu. Klijent im je zaprijetio tužbom pa su im na kraju kompenzirali uplatu, a mi smo im osigurali plovilo. Nastavite ih zvati, pisati i uvijek pregledajte recenzije na internetu prije nego što ikome pošaljete novac – napisala je Splićanka, na što je jedan od komentara bio i savjet Australki da provjeri s čarterskom kompanijom svoju situaciju.

Objava i komentari su nas potaknuli na istraživanje. O platformi su pisali strani, a posljedično i neki domaći mediji. Tako je njemački časopis Yacht od rujna 2023. do danas objavio niz tekstova o agenciji. U jednom od članaka navode kako su stupili u kontakt s pet osoba kojima su rezervacije otkazane jer, kako piše Yacht.de, novac uplaćen platformi nije došao do čarterske kompanije.

– U jednom slučaju su klijenti doputovali u Hrvatsku i tek tada su otkrili da novac nikada nije transferiran. Tek nakon što je posada zaprijetila odlaskom na hrvatsku policiju, klijenti su dobili depozit. Tražili su kompenzaciju Zizooa koja nikada nije stigla – piše Yacht.

Par mjeseci kasnije sa sličnom pričom se portalu Morski.hr javio vlasnik čarterske kompanije. Početkom godine Yacht piše kako je protiv vlasnice Zizooa Anne Baničević, Bečanke crnogorskog podrijetla, pokrenuta istraga zbog sumnje u prijevaru kupaca, dok je o privatnim tužbama izvještavala austrijska agencija APA-OTS mjesec dana poslije u susjednoj zemlji. Prije mjesec dana Zizoo je prodan britanskim konkurentima iz tvrtke "Borrow a boat" dok se istraga nastavlja, pisao je Yacht.

---

image

Anna Baničević, Zizoo

Screenshot/LinkedIn
---

Nešto prije preuzimanja, planer putovanja u Zizoou potvrđuje uplatu prve rate Mattu N., veli Rikki-May.

– Vidim kako ste platili 1536,40 eura kao prvu ratu. Možete li provjeriti kako je novac koji ste uplatili poslan uspješno? Ako uplata nije "prošla", postoji šansa kako će čarterska agencija kasnije odbiti i otkazati rezervaciju – odgovorio je djelatnik platforme, veli Australka.

---

image

Navodni odgovor zaposlenika Zizooa njenom mužu nakon uplate prve rate za rezervaciju plovila putem čarterske kompanije za putovanje od Splita do Dubrovnika...

Rikki-May N.
---

Matt N. je dobio plan otplate od tvrtke u kojem je navedeno kako su ostale još dvije uplate: 1. ožujka na iznos od 1536,40 eura i 17. srpnja u iznosu od 3072,79 eura, nastavlja Rikki-May N. i dodaje: broj rezervacije je ostao isti dok se plaćanje prve rate ostvarilo putem "Revoluta" na IBAN tvrtke "Borrow a boat" (op.a.).

---

image

Upozorenje o kašnjenju s uplatom koje je navodno dobio Matt N. s informacijama o računu platforme Zizoo, a na kojem je naveden isti broj rezervacije

Rikki-May N.
---

---

image

Mail koji je Matt N. dobio od platforme Zizoo o uplati prve rate, tvrdi Rikki-May N.

Rikki-May N.
---

Na web-stranici bivši Zizoo, a sada "Borrow a boat" je opisan kao vodeća platforma za najam plovila za odmor s ponudom koja obuhvaća 44.000 brodova u 500 destinacija. Zizoo je osnovan u Austriji, sjedište mu je u Berlinu dok su jedni od suosnivača bili Hrvati: Sinan Mašović i Ivan Miletić. Mašović je 2016. za Jutarnji list izjavio kako je Zizoo kao "Uber za jahte" svoj poslovni put započeo, između ostalog, i u Zagrebu.

Upit smo Zizoou poslali 15. travnja i zvali bezuspješno na nekoliko telefonskih brojeva. No, stupili smo u kontakt s osobom koja je, navodno, u vrijeme rezervacije obitelji N. bila zaposlenik platforme te se njegovo ime, prezime i kontakt broj nalazi u mailovima koje nam je Rikki-May N. proslijedila.

– Zizoo je otkupljen i većina tadašnjih zaposlenika je otišla. Najbolje bi bilo pitati Annu (Baničević, op.a.). Ni tada, a ni sada ne smijemo davati nikakve informacije pa ni one koje uključuju povrat depozita – kratko nam je odgovorio bivši zaposlenik, Britanac.

Provjerili smo i recenzije na internetu na popularnim stranicama kao što su Trustpilot, Tripadvisor i Google recenzije. Na Trustpilotu, Zizoo ima prosječnu ocjenu 3.9. Posljednje tri ocjene su "jedinice" te se klijenti u recenzijama žale na nevraćeni depozit i dvostruko plaćanje rezervacije. Pohvale se pak odnose na rad agenata, poput onog s kojim smo razgovarali. Na Tripadvisoru je Zizoo u posljednjih nekoliko recenzija ocijenjen s "jedinicom", a od 20 recenzija na Googleu Zizoo ima ocjenu 1.6.

– Priča kao i kod svih: zadržali su mi depozit od 2000 eura te sam preko druge platforme došao do vlasnika i uštedio makar nešto novca – napisao je Grk.

– Vlasnik sam broda i Zizoo nikada nije platio za goste koji su rezervirali plovilo putem njihove platforme. To je bilo na ljeto prošle godine – svoja navodna iskustva prenio je jedan Splićanin.

– Bankrotirali su! Dobio sam pismo danas. Primjer kako se prema klijentima ne bi trebalo ponašati. Otišlo je 5000 eura "u vodu" zajedno s pustim razgovorima preko telefonima – napisao je L. J.

– Vlasnik sam brodova i pokušali smo rezervirati plovila preko Zizooa i uspjeli smo. Gosti su bili zadovoljni i sve su platili Zizoou unaprijed koji nama nikada nije isplatio svoj dio – dodao je vlasnik kompanije za iznajmljivanje brodova u Dubrovniku.

---

image

Recenzije Zizooa na stranici Tripadvisor

Screenshot/Tripadvisor
---

Preko e-mailova koje nam je ustupila Rikki-May N., a koji prema njenim riječima potvrđuju rezervaciju i uplatu "prve rate" putem platforme Zizoo, došli smo do telefonskog broja osobe koja bi navodno trebala biti zaposlenik čarterske kompanije. On nas je uputio na kolegu koji je, prema njegovim riječima, zadužen za rezervacije.

Njegov kolega, koji nam se predstavio kao zaposlenik kompanije koja je vlasnik plovila, a koje je navodno iznajmila obitelj N., kazao nam je da je, po njegovu saznanju, Zizoo zaprimio uplatu te se Australci moraju od njih naplatiti. Dodao je i kako im ovo nije prvi ovakav slučaj s platformom Zizoo.

– Rezervacija je otkazana jer uplata nije izvršena u dogovorenom roku od "bookinga". Kada nam je Zizoo kazao da ne može poslati uplatu, mi smo je otkazali. Klijentima smo ponudili direktnu rezervaciju i tražimo im najbolju soluciju putovanja. Po svemu što mi znamo, Zizoo je zaprimio uplatu i moraju se od njih naplatiti. 

Zizoo je imao problema, imali smo nekoliko takvih slučajeva i nastojimo izići ususret klijentima s obzirom na problem u kojem su se našli – odgovorio nam je zaposlenik čarterske kompanije.

Službeni odgovor od kompanije Zizoo i Anne Baničević do danas nismo dobili. Nakon niza poziva, ipak smo ih uspjeli dobiti na jedan od telefonskih brojeva navedenih na web stranici:

- Da, platili su. Upoznati smo s ovom situacijom, komuniciramo s njima i s njihovim odvjetnikom. Menadžer je informiran vezano za ovaj slučaj – telefonski su nam odgovorili iz kontakt centra Zizoo-a.

---

image

Rikki-May i Matt N.

Rikki-May N.
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
ilustracija/privatni album, Shutterstock Facebook/Rikki-May N. Rikki-May N. Screenshot/LinkedIn Rikki-May N. Rikki-May N. Rikki-May N. Screenshot/Tripadvisor Rikki-May N.
Facebook/Rikki-May N.

Bračni par Matt i Rikki-May N. iz Australije

Rikki-May N.

Rezervacija plovila putem platforme Zizoo 31. siječnja, tvrdi Rikki-May N.

Screenshot/LinkedIn

Anna Baničević, Zizoo

Rikki-May N.

Navodni odgovor zaposlenika Zizooa njenom mužu nakon uplate prve rate za rezervaciju plovila putem čarterske kompanije za putovanje od Splita do Dubrovnika...

Rikki-May N.

Mail koji je Matt N. dobio od platforme Zizoo o uplati prve rate, tvrdi Rikki-May N.

Rikki-May N.

Upozorenje o kašnjenju s uplatom koje je navodno dobio Matt N. s informacijama o računu platforme Zizoo, a na kojem je naveden isti broj rezervacije

Screenshot/Tripadvisor

Recenzije Zizooa na stranici Tripadvisor

Rikki-May N.

Rikki-May i Matt N.

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/australci-htjeli-unajmiti-jahtu-u-splitu-pa-ostali-bez-1500-javila-se-i-splicanka-a-sve-ih-je-izvarala-crnogorka-1384000 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=34732ad984cbf9848646ce00f800c499b6a19e61 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Australci+htjeli+unajmiti+jahtu+u+Splitu+pa+ostali+bez+1500+%E2%82%AC%2C+javila+se+i+Spli%C4%87anka...+A+sve+ih+je+izvarala+Crnogorka%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Faustralci-htjeli-unajmiti-jahtu-u-splitu-pa-ostali-bez-1500-javila-se-i-splicanka-a-sve-ih-je-izvarala-crnogorka-1384000 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Faustralci-htjeli-unajmiti-jahtu-u-splitu-pa-ostali-bez-1500-javila-se-i-splicanka-a-sve-ih-je-izvarala-crnogorka-1384000 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Turisti i čarteraši luduju zbog otkazanih rezervacija i neisplaćenih depozita, istraga traje: ‘Izgubili smo 1500 eura‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SLUČAJ ZIZOO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
SplitSLUČAJ ZIZOO

Australci htjeli unajmiti jahtu u Splitu pa ostali bez 1500 €, javila se i Splićanka... A sve ih je izvarala Crnogorka?

Piše Božidar Lončar
26. travnja 2024. - 16:06

Događaju li se opet slučajevi nevraćenih depozita kao s rent-a-car agencijom "Vintax"  što je Slobodna Dalmacija otkrila i opširno pokrivala, a što je dovelo do kriminalističkog istraživanja zbog sumnje u 20 kaznenih djela gospodarskog kriminala?

To smo pitanje otvorili kada smo stupili u kontakt s bračnim parom  iz Australije. Rikki-May N. (puni podaci poznati redakciji)​ 8. ožujka u privatnoj Facebook grupi je napisala kako su izgubili depozit u vrijednosti od 3000 australskih dolara (1536,40 eura, op.a.) za plovilo iznajmljeno preko svjetski poznate platforme za putovanje od Splita do Dubrovnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 12:20