stdClass Object ( [id] => 1358091 [title] => Čuvaju nas od bolesti, podižu raspoloženje i djeluju kao afrodizijak. Evo kako ih uvesti u prehranu i pritom uživati [alias] => cuvaju-nas-od-bolesti-podizu-raspolozenje-i-djeluju-kao-afrodizijak-evo-kako-ih-uvesti-u-prehranu-i-pritom-uzivati [catid] => 488 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Želite li učiniti nešto za svoje zdravlje - popravite prehranu. Savjet je jednostavan, no provedba baš i nije. Što je danas uopće zdravo, a o čemu samo vlada fama da je takvo? Zapravo je teško reći, pored mnoštva suprotstavljenih informacija. No ipak, jedna sitna, ali nutrijentima nabijena namirnica svima bi nam mogla činiti dobro budemo li je češće imali na jelovniku. Riječ je o sjemenkama.

Sjemenke su male, ali moćne nutritivne bombice koje nam pomažu u organizam unijeti vitamine i minerale koji bi nam inače bili nedostatni za optimalno funkcioniranje. Želite više energije? Postoje sjemenke koje vam mogu pomoći. Trebate više vlakana u prehrani? Postoje sjemenke i za taj problem. Voljeli biste imati ljepšu kožu i kosu? Pogađate, postoje sjemenke koje vam i to mogu omogućiti.

Uvesti sjemenke u prehranu može biti vrlo jednostavno, ali također i vrlo izazovno, no hoće li biti teško ili lako ovisi samo vama, odnosno o vašoj maštovitosti u kuhinji i otvorenosti prema novim idejama.

---

image
Shutterstock
---

Naravno, najlakše je posuti sjemenke po hrani koju se upravo spremate pojesti, ali je li to zaista i najbolji način da se iz njih izvuče maksimum vrijednih sastojaka? I pritom uživati?

Nudimo vam par ideja uz koje ćete sjemenke uvesti u prehranu na najbolji mogući način, kao i popis različitih vrsta sjemenki na koje vrijedi obratiti pažnju jer se osobito ističu hranjivim tvarima. Popis je mogao biti još dulji, no zadržali smo se na onima do kojih je relativno jednostavno doći.

---

image
Shutterstock
---

Sjemenke lana

Sjemenke lana odavno su na glasu kao pomoć u slučaju zatvora te kao saveznik ljepote, a u novije vrijeme cijenjene su zbog visokog sadržaja tiamina, koji potiče metabolizam i rad stanica. Samo 1 žlica (7 grama) osigurat će vam dnevnu potrebu vlakana te će vam obogatiti prehranu proteinima ​​i nizom korisnih vitamina i minerala -  na popisu su, pored tiamina, još i bakar, mangan, magnezij, fosfor, selen, cink, vitamin B6, željezo i folat. 

---

image
Shutterstock
---

Okus im je blag, orašast i postaje još bolji nakon što sjemenke tostiramo. Organizam ih najbolje koristi kad su samljevene u prah pa iskoristite tu činjenicu i opskrbite se lanenim brašnom.

Možete ga načiniti sami mljevenjem lana u blenderu. Laneno brašno dodajte kruhu i pecivima, ubacite ga u žitarice za doručak i u smoothie, samo pripazite s količinom kad je riječ o posljednjem jer će ga poprilično zgusnuti. Iskušajte i laneno ulje, najbolje kao dodatak salati ili kuhanom povrću, samo budite oprezni jer se lako kvari pa ga držite u hladnjaku i brzo potrošite.

---

image
Shutterstock
---

Sjemenke suncokreta

Sjemenke suncokreta nisu samo savršene za grickanje, nego također sadrže visoku razinu omega-6 masnih kiselina koje mogu pomoći u smanjenju razine kolesterola i upala u organizmu, a smanjujući upalu, ove sjemenke također mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti. Porcija od oko 30 grama ovih sjemenki ima nevjerojatnih 6,4 grama omega-6 masti, kao i 47 posto dnevne preporučene količine vitamina E, poznatog saveznika lijepe kože, kose i noktiju.

---

image
Shutterstock
---

Kako jesti sjemenke suncokreta, osim "onako", grickajući ih? Opcija je puno. Možete ih posuti po salatama, dodati u zobene pahuljice ili muesli, koristiti ih kao jedan od sastojaka za energetske kuglice (trebat će vam još i namočene datulje te druge sjemenke po vašem izboru).

Također ih možete dodati u plant-based hamburgere, ubaciti u pirjano povrće dok je još u tavi (zajedno sa sezamom koji je super kad se tako koristi), a možete ih uz pomoć blendera pretvoriti u vrlo fin maslac sličan onome od badema ili kikirikija.

---

image
Shutterstock
---

Chia sjemenke

Chia sjemenke, nekoć dio prehrane drevnih naroda Maja i Asteka, danas stječu popularnost zbog visokog sadržaja omega-3 masnih kiselina i vlakana te bogatstva različitih antioksidansa. Moćan kemijski sastav čini ih blagotvornima u prevenciji niza kroničnih bolesti, saveznicima u mršavljenju te zaštitnicima kardiovaskularnog sustava, zglobova i mozga.

---

image
Shutterstock
---

Uvesti ih u prehranu vrlo je jednostavno i poprilično "bezbolno" jer su neutralna okusa. Pripazite samo kad ih dodajte u tekuću hranu jer će je zgusnuti.

Zgodne su kao opcija za doručak: pomiješajte ih s mlijekom po svom izboru, ostavite ih 15-ak minuta i zatim im dodajte što god želite: voće, zobene pahuljice ili jogurt, sve je dobro. Ako ćete se malo poigrati i rekonstruirati super popularan doručak s društvenih mreža, ovo ćete napraviti večer prije te vrh svoje chia kašice ukrasiti otopljenom čokoladom.  

---

image
Shutterstock
---

Sjemenke sezama 

Ako ste u potrazi za dobrim izvorom kalcija, sezam je na samom vrhu najboljih opcija, a bogat je i magnezijem, kalijem, cinkom te vitaminom B6, kao i zdravim mastima i brojnim antioksidansima. Zbog svega navedenog, koristan je za zdravlje kostiju, kože, kose i zglobova, a pomaže i u regulaciji krvnog tlaka, šećera i kolesterola.

No samo ako ga jedete u većim količinama, ono malo sezama poškropljenog po pecivu ima isključivo ukrasni karakter.

---

image
Shutterstock
---

Srećom, sa sezamom se može svašta: sameljite ga u tahini pastu pa ga u tom obliku dodajte u gotovo koje god jelo poželite, sameljite ga u prah pa ga dodajte kruhu i pecivima, onako "u komadu" dodajte ga krušnim mrvicama i "pašteli.

Ubacite ga u pirjano povrće dok je još u tavi, koristite ga umjesto lješnjaka i oraha u krokantu, tostirajte ga i sameljite pa pomiješajte sa solju te koristite kao začin - njegov puni, orašasti okus učinit će da ne primijetite kako koristite manje soli no inače. Isprobajte i sezamovo ulje, vrlo je zgodno za prženje jer dobro podnosi visoke temperature. 

---

image
Shutterstock
---

Sjemenke konoplje

Unatoč tome što potječu od kanabisa, sjemenke konoplje koje koristimo za jelo nemaju sastojke koji utječu na promjenu svijesti jer Cannabis sativa, od koje dobivamo sjemenke o kojima je ovdje riječ, sadrži daleko manje THC-a od biljke čiji latinski naziv glasi Cannabis indica i čijim se sjemenkama u ovoj priči nećemo baviti.

Sitne sjemenčice koje tek posljednjih godina ulaze u modu kao zdrava namirnica bogate su, međutim, dvjema esencijalnim masnim kiselinama: omega-6 masnom kiselinom te omega-3 masnom kiselinom.

Osim toga, smatraju se kompletnim izvorom proteina jer osiguravaju unos svih esencijalnih aminokiselina koje ljudsko tijelo ne može proizvesti, a sadrže i značajne količine vitamina E te minerala poput fosfora, kalija, natrija, magnezija, sumpora, kalcija, željeza i cinka.

---

image
Shutterstock
---

Zbog svega navedenog povoljno utječu na zdravlje srca te probavnog i neurološkog sustava, a smatra se da bi mogle biti korisne u prevenciji stanja poput Parkinsonove ili Alzheimerove bolesti. Osobito su zanimljive ženama jer su koristan saveznik ljepote te ublažavaju simptome PMS-a.

U prehranu ih možete uvesti na više načina, bilo cijele ili u prahu, a možete ih također usitniti u namaz. Zgodne su kao dodatak jelima poput variva i juha te kruha, peciva, salata, kašica za doručak i smoothieja, izvrsne su kao sirovina za zdrave slatke sitne kolačiće poput bombica, a svakako isprobajte i konopljino ulje.

---

image
Shutterstock
---

Sjemenke bundeve

Baš poput suncokretovih, ove sjemenke nisu samo ukusna grickalica, nego izvrsna potpora zdravlju. Zbog visokog sadržaja antioksidansa, esencijalnih masnih kiselina, željeza i minerala poput magnezija i cinka, na cijeni su kao blagotvorne za kosti, probavu, srce, krvni tlak i šećer u krvi, a mogu čak i podići imunitet, pomoći mršavljenju te poboljšati raspoloženje.

Neki vjeruju da su ove sjemenke korisne i u slučaju nesanice te da služe kao afrodizijak.

---

image
Shutterstock
---

Možete ih usitniti u blenderu za hranjiv i ukusan maslac koji je izvrstan u sendvičima i kao dodatak preljevu za salate, dok nasjeckane ili samljevene sjemenke možete dodati u pahuljice za doručak, smoothieje, chia puding, salate, juhe, granola pločice, muffine ili druga peciva te kruh.

A možete ih i grickati "onako" ili ispečene u pećnici i dobro začinjene ili tek posoljene, odnosno poškropljene dobro zasoljenom vodom prije pečenja. Ovojnica im je jestiva, ali teško probavljiva pa ju je bolje odstraniti. 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nutritivne bombice [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => nutritivne bombice 2 0 8237 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-01-24 12:06:45 [created_by] => 3242 [created_by_alias] => Tea Sumić Miletić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-01-24 22:04:46 [modified_by] => 3242 [publish_up] => 2024-01-24 17:15:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 488 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [getCategoryIdFromPath] => 0 [getFeedByRelatedModules] => 0 [theme] => default [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Hrana [menu-meta_keywords] => Hrana [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Spiza plus [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Čuvaju nas od bolesti, podižu raspoloženje i djeluju kao afrodizijak. Evo kako ih uvesti u prehranu i pritom uživati page_title=Čuvaju nas od bolesti, podižu raspoloženje i djeluju kao afrodizijak. Evo kako ih uvesti u prehranu i pritom uživati [metakey] => sjemenke, SJEMENKE LANA, lan, sezam, sjemenke sezama, sjemenke konoplje, suncokretove sjemenke, chia sjemenke [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/01\/24\/26439465.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/24\/24504470.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/24\/24272968.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/24\/24961045.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/24\/23579005.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/24\/26353336.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/24\/23498968.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/24\/24255384.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/24\/26439462.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/24\/26439463.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/24\/26439464.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/24\/26439491.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/24\/24405890.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/24\/26439512.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/24\/26247300.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Shutterstock","Shutterstock","Shutterstock","Shutterstock","Shutterstock","Shutterstock","Shutterstock","Shutterstock","Shutterstock","Shutterstock","Shutterstock","Shutterstock","Shutterstock","Shutterstock","Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1139","hd_26439465_1920.jpg":"1920x1080","k_26439465_1280.jpg":"1280x1280","k_26439465_1024.jpg":"1024x1024","k_26439465_640.jpg":"640x640","k_26439465_480.jpg":"480x480","k_26439465_340.jpg":"340x340","k_26439465_220.jpg":"220x220","o_26439465_1280.jpg":"1280x759","o_26439465_1024.jpg":"1024x607","o_26439465_640.jpg":"640x379","o_26439465_480.jpg":"480x284","o_26439465_340.jpg":"340x201","o_26439465_220.jpg":"220x130","h_26439465_1280.jpg":"1280x854","h_26439465_1024.jpg":"1024x683","h_26439465_640.jpg":"640x427","h_26439465_480.jpg":"480x320","h_26439465_340.jpg":"340x227","h_26439465_220.jpg":"220x147","pp_26439465_1280.jpg":"1280x1628","pp_26439465_1024.jpg":"1024x1303","pp_26439465_640.jpg":"640x814","pp_26439465_480.jpg":"480x611","pp_26439465_340.jpg":"340x432","pp_26439465_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24504470_1920.jpg":"1920x1080","k_24504470_1280.jpg":"1280x1280","k_24504470_1024.jpg":"1024x1024","k_24504470_640.jpg":"640x640","k_24504470_480.jpg":"480x480","k_24504470_340.jpg":"340x340","k_24504470_220.jpg":"220x220","o_24504470_1280.jpg":"1280x853","o_24504470_1024.jpg":"1024x682","o_24504470_640.jpg":"640x426","o_24504470_480.jpg":"480x320","o_24504470_340.jpg":"340x226","o_24504470_220.jpg":"220x146","h_24504470_1280.jpg":"1280x854","h_24504470_1024.jpg":"1024x683","h_24504470_640.jpg":"640x427","h_24504470_480.jpg":"480x320","h_24504470_340.jpg":"340x227","h_24504470_220.jpg":"220x147","pp_24504470_1280.jpg":"1280x1628","pp_24504470_1024.jpg":"1024x1303","pp_24504470_640.jpg":"640x814","pp_24504470_480.jpg":"480x611","pp_24504470_340.jpg":"340x432","pp_24504470_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24272968_1920.jpg":"1920x1080","k_24272968_1280.jpg":"1280x1280","k_24272968_1024.jpg":"1024x1024","k_24272968_640.jpg":"640x640","k_24272968_480.jpg":"480x480","k_24272968_340.jpg":"340x340","k_24272968_220.jpg":"220x220","o_24272968_1280.jpg":"1280x853","o_24272968_1024.jpg":"1024x682","o_24272968_640.jpg":"640x426","o_24272968_480.jpg":"480x320","o_24272968_340.jpg":"340x226","o_24272968_220.jpg":"220x146","h_24272968_1280.jpg":"1280x854","h_24272968_1024.jpg":"1024x683","h_24272968_640.jpg":"640x427","h_24272968_480.jpg":"480x320","h_24272968_340.jpg":"340x227","h_24272968_220.jpg":"220x147","pp_24272968_1280.jpg":"1280x1628","pp_24272968_1024.jpg":"1024x1303","pp_24272968_640.jpg":"640x814","pp_24272968_480.jpg":"480x611","pp_24272968_340.jpg":"340x432","pp_24272968_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1219","hd_24961045_1920.jpg":"1920x1080","k_24961045_1280.jpg":"1280x1280","k_24961045_1024.jpg":"1024x1024","k_24961045_640.jpg":"640x640","k_24961045_480.jpg":"480x480","k_24961045_340.jpg":"340x340","k_24961045_220.jpg":"220x220","o_24961045_1280.jpg":"1280x812","o_24961045_1024.jpg":"1024x650","o_24961045_640.jpg":"640x406","o_24961045_480.jpg":"480x304","o_24961045_340.jpg":"340x215","o_24961045_220.jpg":"220x139","h_24961045_1280.jpg":"1280x854","h_24961045_1024.jpg":"1024x683","h_24961045_640.jpg":"640x427","h_24961045_480.jpg":"480x320","h_24961045_340.jpg":"340x227","h_24961045_220.jpg":"220x147","pp_24961045_1280.jpg":"1280x1628","pp_24961045_1024.jpg":"1024x1303","pp_24961045_640.jpg":"640x814","pp_24961045_480.jpg":"480x611","pp_24961045_340.jpg":"340x432","pp_24961045_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1000x664","hd_23579005_1920.jpg":"1920x1080","k_23579005_1280.jpg":"1280x1280","k_23579005_1024.jpg":"1024x1024","k_23579005_640.jpg":"640x640","k_23579005_480.jpg":"480x480","k_23579005_340.jpg":"340x340","k_23579005_220.jpg":"220x220","o_23579005_1280.jpg":"1280x849","o_23579005_1024.jpg":"1024x679","o_23579005_640.jpg":"640x424","o_23579005_480.jpg":"480x318","o_23579005_340.jpg":"340x225","o_23579005_220.jpg":"220x146","h_23579005_1280.jpg":"1280x854","h_23579005_1024.jpg":"1024x683","h_23579005_640.jpg":"640x427","h_23579005_480.jpg":"480x320","h_23579005_340.jpg":"340x227","h_23579005_220.jpg":"220x147","pp_23579005_1280.jpg":"1280x1628","pp_23579005_1024.jpg":"1024x1303","pp_23579005_640.jpg":"640x814","pp_23579005_480.jpg":"480x611","pp_23579005_340.jpg":"340x432","pp_23579005_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26353336_1920.jpg":"1920x1080","k_26353336_1280.jpg":"1280x1280","k_26353336_1024.jpg":"1024x1024","k_26353336_640.jpg":"640x640","k_26353336_480.jpg":"480x480","k_26353336_340.jpg":"340x340","k_26353336_220.jpg":"220x220","o_26353336_1280.jpg":"1280x853","o_26353336_1024.jpg":"1024x682","o_26353336_640.jpg":"640x426","o_26353336_480.jpg":"480x320","o_26353336_340.jpg":"340x226","o_26353336_220.jpg":"220x146","h_26353336_1280.jpg":"1280x854","h_26353336_1024.jpg":"1024x683","h_26353336_640.jpg":"640x427","h_26353336_480.jpg":"480x320","h_26353336_340.jpg":"340x227","h_26353336_220.jpg":"220x147","pp_26353336_1280.jpg":"1280x1628","pp_26353336_1024.jpg":"1024x1303","pp_26353336_640.jpg":"640x814","pp_26353336_480.jpg":"480x611","pp_26353336_340.jpg":"340x432","pp_26353336_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1000x664","hd_23498968_1920.jpg":"1920x1080","k_23498968_1280.jpg":"1280x1280","k_23498968_1024.jpg":"1024x1024","k_23498968_640.jpg":"640x640","k_23498968_480.jpg":"480x480","k_23498968_340.jpg":"340x340","k_23498968_220.jpg":"220x220","o_23498968_1280.jpg":"1280x849","o_23498968_1024.jpg":"1024x679","o_23498968_640.jpg":"640x424","o_23498968_480.jpg":"480x318","o_23498968_340.jpg":"340x225","o_23498968_220.jpg":"220x146","h_23498968_1280.jpg":"1280x854","h_23498968_1024.jpg":"1024x683","h_23498968_640.jpg":"640x427","h_23498968_480.jpg":"480x320","h_23498968_340.jpg":"340x227","h_23498968_220.jpg":"220x147","pp_23498968_1280.jpg":"1280x1628","pp_23498968_1024.jpg":"1024x1303","pp_23498968_640.jpg":"640x814","pp_23498968_480.jpg":"480x611","pp_23498968_340.jpg":"340x432","pp_23498968_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24255384_1920.jpg":"1920x1080","k_24255384_1280.jpg":"1280x1280","k_24255384_1024.jpg":"1024x1024","k_24255384_640.jpg":"640x640","k_24255384_480.jpg":"480x480","k_24255384_340.jpg":"340x340","k_24255384_220.jpg":"220x220","o_24255384_1280.jpg":"1280x853","o_24255384_1024.jpg":"1024x682","o_24255384_640.jpg":"640x426","o_24255384_480.jpg":"480x320","o_24255384_340.jpg":"340x226","o_24255384_220.jpg":"220x146","h_24255384_1280.jpg":"1280x854","h_24255384_1024.jpg":"1024x683","h_24255384_640.jpg":"640x427","h_24255384_480.jpg":"480x320","h_24255384_340.jpg":"340x227","h_24255384_220.jpg":"220x147","pp_24255384_1280.jpg":"1280x1628","pp_24255384_1024.jpg":"1024x1303","pp_24255384_640.jpg":"640x814","pp_24255384_480.jpg":"480x611","pp_24255384_340.jpg":"340x432","pp_24255384_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1400","hd_26439462_1920.jpg":"1920x1080","k_26439462_1280.jpg":"1280x1280","k_26439462_1024.jpg":"1024x1024","k_26439462_640.jpg":"640x640","k_26439462_480.jpg":"480x480","k_26439462_340.jpg":"340x340","k_26439462_220.jpg":"220x220","o_26439462_1280.jpg":"1280x933","o_26439462_1024.jpg":"1024x746","o_26439462_640.jpg":"640x466","o_26439462_480.jpg":"480x350","o_26439462_340.jpg":"340x247","o_26439462_220.jpg":"220x160","h_26439462_1280.jpg":"1280x854","h_26439462_1024.jpg":"1024x683","h_26439462_640.jpg":"640x427","h_26439462_480.jpg":"480x320","h_26439462_340.jpg":"340x227","h_26439462_220.jpg":"220x147","pp_26439462_1280.jpg":"1280x1628","pp_26439462_1024.jpg":"1024x1303","pp_26439462_640.jpg":"640x814","pp_26439462_480.jpg":"480x611","pp_26439462_340.jpg":"340x432","pp_26439462_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26439463_1920.jpg":"1920x1080","k_26439463_1280.jpg":"1280x1280","k_26439463_1024.jpg":"1024x1024","k_26439463_640.jpg":"640x640","k_26439463_480.jpg":"480x480","k_26439463_340.jpg":"340x340","k_26439463_220.jpg":"220x220","o_26439463_1280.jpg":"1280x853","o_26439463_1024.jpg":"1024x682","o_26439463_640.jpg":"640x426","o_26439463_480.jpg":"480x320","o_26439463_340.jpg":"340x226","o_26439463_220.jpg":"220x146","h_26439463_1280.jpg":"1280x854","h_26439463_1024.jpg":"1024x683","h_26439463_640.jpg":"640x427","h_26439463_480.jpg":"480x320","h_26439463_340.jpg":"340x227","h_26439463_220.jpg":"220x147","pp_26439463_1280.jpg":"1280x1628","pp_26439463_1024.jpg":"1024x1303","pp_26439463_640.jpg":"640x814","pp_26439463_480.jpg":"480x611","pp_26439463_340.jpg":"340x432","pp_26439463_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_26439464_1920.jpg":"1920x1080","k_26439464_1280.jpg":"1280x1280","k_26439464_1024.jpg":"1024x1024","k_26439464_640.jpg":"640x640","k_26439464_480.jpg":"480x480","k_26439464_340.jpg":"340x340","k_26439464_220.jpg":"220x220","o_26439464_1280.jpg":"1280x854","o_26439464_1024.jpg":"1024x683","o_26439464_640.jpg":"640x427","o_26439464_480.jpg":"480x320","o_26439464_340.jpg":"340x227","o_26439464_220.jpg":"220x146","h_26439464_1280.jpg":"1280x854","h_26439464_1024.jpg":"1024x683","h_26439464_640.jpg":"640x427","h_26439464_480.jpg":"480x320","h_26439464_340.jpg":"340x227","h_26439464_220.jpg":"220x147","pp_26439464_1280.jpg":"1280x1628","pp_26439464_1024.jpg":"1024x1303","pp_26439464_640.jpg":"640x814","pp_26439464_480.jpg":"480x611","pp_26439464_340.jpg":"340x432","pp_26439464_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26439491_1920.jpg":"1920x1080","k_26439491_1280.jpg":"1280x1280","k_26439491_1024.jpg":"1024x1024","k_26439491_640.jpg":"640x640","k_26439491_480.jpg":"480x480","k_26439491_340.jpg":"340x340","k_26439491_220.jpg":"220x220","o_26439491_1280.jpg":"1280x960","o_26439491_1024.jpg":"1024x768","o_26439491_640.jpg":"640x480","o_26439491_480.jpg":"480x360","o_26439491_340.jpg":"340x255","o_26439491_220.jpg":"220x165","h_26439491_1280.jpg":"1280x854","h_26439491_1024.jpg":"1024x683","h_26439491_640.jpg":"640x427","h_26439491_480.jpg":"480x320","h_26439491_340.jpg":"340x227","h_26439491_220.jpg":"220x147","pp_26439491_1280.jpg":"1280x1628","pp_26439491_1024.jpg":"1024x1303","pp_26439491_640.jpg":"640x814","pp_26439491_480.jpg":"480x611","pp_26439491_340.jpg":"340x432","pp_26439491_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24405890_1920.jpg":"1920x1080","k_24405890_1280.jpg":"1280x1280","k_24405890_1024.jpg":"1024x1024","k_24405890_640.jpg":"640x640","k_24405890_480.jpg":"480x480","k_24405890_340.jpg":"340x340","k_24405890_220.jpg":"220x220","o_24405890_1280.jpg":"1280x853","o_24405890_1024.jpg":"1024x682","o_24405890_640.jpg":"640x426","o_24405890_480.jpg":"480x320","o_24405890_340.jpg":"340x226","o_24405890_220.jpg":"220x146","h_24405890_1280.jpg":"1280x854","h_24405890_1024.jpg":"1024x683","h_24405890_640.jpg":"640x427","h_24405890_480.jpg":"480x320","h_24405890_340.jpg":"340x227","h_24405890_220.jpg":"220x147","pp_24405890_1280.jpg":"1280x1628","pp_24405890_1024.jpg":"1024x1303","pp_24405890_640.jpg":"640x814","pp_24405890_480.jpg":"480x611","pp_24405890_340.jpg":"340x432","pp_24405890_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26439512_1920.jpg":"1920x1080","k_26439512_1280.jpg":"1280x1280","k_26439512_1024.jpg":"1024x1024","k_26439512_640.jpg":"640x640","k_26439512_480.jpg":"480x480","k_26439512_340.jpg":"340x340","k_26439512_220.jpg":"220x220","o_26439512_1280.jpg":"1280x853","o_26439512_1024.jpg":"1024x682","o_26439512_640.jpg":"640x426","o_26439512_480.jpg":"480x320","o_26439512_340.jpg":"340x226","o_26439512_220.jpg":"220x146","h_26439512_1280.jpg":"1280x854","h_26439512_1024.jpg":"1024x683","h_26439512_640.jpg":"640x427","h_26439512_480.jpg":"480x320","h_26439512_340.jpg":"340x227","h_26439512_220.jpg":"220x147","pp_26439512_1280.jpg":"1280x1628","pp_26439512_1024.jpg":"1024x1303","pp_26439512_640.jpg":"640x814","pp_26439512_480.jpg":"480x611","pp_26439512_340.jpg":"340x432","pp_26439512_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26247300_1920.jpg":"1920x1080","k_26247300_1280.jpg":"1280x1280","k_26247300_1024.jpg":"1024x1024","k_26247300_640.jpg":"640x640","k_26247300_480.jpg":"480x480","k_26247300_340.jpg":"340x340","k_26247300_220.jpg":"220x220","o_26247300_1280.jpg":"1280x960","o_26247300_1024.jpg":"1024x768","o_26247300_640.jpg":"640x480","o_26247300_480.jpg":"480x360","o_26247300_340.jpg":"340x255","o_26247300_220.jpg":"220x165","h_26247300_1280.jpg":"1280x854","h_26247300_1024.jpg":"1024x683","h_26247300_640.jpg":"640x427","h_26247300_480.jpg":"480x320","h_26247300_340.jpg":"340x227","h_26247300_220.jpg":"220x147","pp_26247300_1280.jpg":"1280x1628","pp_26247300_1024.jpg":"1024x1303","pp_26247300_640.jpg":"640x814","pp_26247300_480.jpg":"480x611","pp_26247300_340.jpg":"340x432","pp_26247300_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 488 [name] => Spiza plus [alias] => spiza-plus [description] => [parent] => 483 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"483","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"1","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4418091 Threads: 2 Questions: 140727590 Slow queries: 59743 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4201365 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/spiza/spiza-plus ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 488 [name] => Spiza plus [alias] => spiza-plus [parent] => 483 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/spiza/spiza-plus ) ) [link] => /mozaik/spiza/spiza-plus/cuvaju-nas-od-bolesti-podizu-raspolozenje-i-djeluju-kao-afrodizijak-evo-kako-ih-uvesti-u-prehranu-i-pritom-uzivati-1358091 [printLink] => /mozaik/spiza/spiza-plus/cuvaju-nas-od-bolesti-podizu-raspolozenje-i-djeluju-kao-afrodizijak-evo-kako-ih-uvesti-u-prehranu-i-pritom-uzivati-1358091?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 494830 [name] => sjemenke [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sjemenke [link] => /tag/sjemenke ) [1] => stdClass Object ( [id] => 697286 [name] => SJEMENKE LANA [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-11-16 18:14:17 [main_article_id] => 0 [alias] => sjemenke-lana [link] => /tag/sjemenke-lana ) [2] => stdClass Object ( [id] => 629702 [name] => lan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-01-31 13:00:51 [main_article_id] => 0 [alias] => lan [link] => /tag/lan ) [3] => stdClass Object ( [id] => 629226 [name] => sezam [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-01-26 07:47:46 [main_article_id] => 0 [alias] => sezam [link] => /tag/sezam ) [4] => stdClass Object ( [id] => 745310 [name] => sjemenke sezama [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-24 18:16:10 [main_article_id] => 0 [alias] => sjemenke-sezama [link] => /tag/sjemenke-sezama ) [5] => stdClass Object ( [id] => 438085 [name] => sjemenke konoplje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sjemenke-konoplje [link] => /tag/sjemenke-konoplje ) [6] => stdClass Object ( [id] => 745311 [name] => suncokretove sjemenke [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-24 18:16:10 [main_article_id] => 0 [alias] => suncokretove-sjemenke [link] => /tag/suncokretove-sjemenke ) [7] => stdClass Object ( [id] => 420281 [name] => chia sjemenke [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => chia-sjemenke [link] => /tag/chia-sjemenke ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nutritivne bombice [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Čuvaju nas od bolesti, podižu raspoloženje i djeluju kao afrodizijak. Evo kako ih uvesti u prehranu i pritom uživati [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3242 [name] => Tea Sumić Miletić [username] => tea.sumic [email] => tea.sumic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$KFHqP694ipYnFwy9WRCFzuHPf2MJ51KZAfr7Pd0b2WbTCCs5s1Om. [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/tea-sumic-miletic-3242 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1757 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/a8969c4b53c0b1333ee04669632693e6?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/24/26439465.jpg [galleryCount] => 15 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Shutterstock [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/24/26439465.jpg [title] => Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/24/24504470.jpg [title] => Shutterstock ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/24/24272968.jpg [title] => Shutterstock ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/24/24961045.jpg [title] => Shutterstock ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/24/23579005.jpg [title] => Shutterstock ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/24/26353336.jpg [title] => Shutterstock ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/24/23498968.jpg [title] => Shutterstock ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/24/24255384.jpg [title] => Shutterstock ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/24/26439462.jpg [title] => Shutterstock ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/24/26439463.jpg [title] => Shutterstock ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/24/26439464.jpg [title] => Shutterstock ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/24/26439491.jpg [title] => Shutterstock ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/24/24405890.jpg [title] => Shutterstock ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/24/26439512.jpg [title] => Shutterstock ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/24/26247300.jpg [title] => Shutterstock ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Želite li učiniti nešto za svoje zdravlje - popravite prehranu. Savjet je jednostavan, no provedba baš i nije. Što je danas uopće zdravo, a o čemu samo vlada fama da je takvo? Zapravo je teško reći, pored mnoštva suprotstavljenih informacija. No ipak, jedna sitna, ali nutrijentima nabijena namirnica svima bi nam mogla činiti dobro budemo li je češće imali na jelovniku. Riječ je o sjemenkama.

Sjemenke su male, ali moćne nutritivne bombice koje nam pomažu u organizam unijeti vitamine i minerale koji bi nam inače bili nedostatni za optimalno funkcioniranje. Želite više energije? Postoje sjemenke koje vam mogu pomoći. Trebate više vlakana u prehrani? Postoje sjemenke i za taj problem. Voljeli biste imati ljepšu kožu i kosu? Pogađate, postoje sjemenke koje vam i to mogu omogućiti.

Uvesti sjemenke u prehranu može biti vrlo jednostavno, ali također i vrlo izazovno, no hoće li biti teško ili lako ovisi samo vama, odnosno o vašoj maštovitosti u kuhinji i otvorenosti prema novim idejama.

---

image
Shutterstock
---

Naravno, najlakše je posuti sjemenke po hrani koju se upravo spremate pojesti, ali je li to zaista i najbolji način da se iz njih izvuče maksimum vrijednih sastojaka? I pritom uživati?

Nudimo vam par ideja uz koje ćete sjemenke uvesti u prehranu na najbolji mogući način, kao i popis različitih vrsta sjemenki na koje vrijedi obratiti pažnju jer se osobito ističu hranjivim tvarima. Popis je mogao biti još dulji, no zadržali smo se na onima do kojih je relativno jednostavno doći.

---

image
Shutterstock
---

Sjemenke lana

Sjemenke lana odavno su na glasu kao pomoć u slučaju zatvora te kao saveznik ljepote, a u novije vrijeme cijenjene su zbog visokog sadržaja tiamina, koji potiče metabolizam i rad stanica. Samo 1 žlica (7 grama) osigurat će vam dnevnu potrebu vlakana te će vam obogatiti prehranu proteinima ​​i nizom korisnih vitamina i minerala -  na popisu su, pored tiamina, još i bakar, mangan, magnezij, fosfor, selen, cink, vitamin B6, željezo i folat. 

---

image
Shutterstock
---

Okus im je blag, orašast i postaje još bolji nakon što sjemenke tostiramo. Organizam ih najbolje koristi kad su samljevene u prah pa iskoristite tu činjenicu i opskrbite se lanenim brašnom.

Možete ga načiniti sami mljevenjem lana u blenderu. Laneno brašno dodajte kruhu i pecivima, ubacite ga u žitarice za doručak i u smoothie, samo pripazite s količinom kad je riječ o posljednjem jer će ga poprilično zgusnuti. Iskušajte i laneno ulje, najbolje kao dodatak salati ili kuhanom povrću, samo budite oprezni jer se lako kvari pa ga držite u hladnjaku i brzo potrošite.

---

image
Shutterstock
---

Sjemenke suncokreta

Sjemenke suncokreta nisu samo savršene za grickanje, nego također sadrže visoku razinu omega-6 masnih kiselina koje mogu pomoći u smanjenju razine kolesterola i upala u organizmu, a smanjujući upalu, ove sjemenke također mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti. Porcija od oko 30 grama ovih sjemenki ima nevjerojatnih 6,4 grama omega-6 masti, kao i 47 posto dnevne preporučene količine vitamina E, poznatog saveznika lijepe kože, kose i noktiju.

---

image
Shutterstock
---

Kako jesti sjemenke suncokreta, osim "onako", grickajući ih? Opcija je puno. Možete ih posuti po salatama, dodati u zobene pahuljice ili muesli, koristiti ih kao jedan od sastojaka za energetske kuglice (trebat će vam još i namočene datulje te druge sjemenke po vašem izboru).

Također ih možete dodati u plant-based hamburgere, ubaciti u pirjano povrće dok je još u tavi (zajedno sa sezamom koji je super kad se tako koristi), a možete ih uz pomoć blendera pretvoriti u vrlo fin maslac sličan onome od badema ili kikirikija.

---

image
Shutterstock
---

Chia sjemenke

Chia sjemenke, nekoć dio prehrane drevnih naroda Maja i Asteka, danas stječu popularnost zbog visokog sadržaja omega-3 masnih kiselina i vlakana te bogatstva različitih antioksidansa. Moćan kemijski sastav čini ih blagotvornima u prevenciji niza kroničnih bolesti, saveznicima u mršavljenju te zaštitnicima kardiovaskularnog sustava, zglobova i mozga.

---

image
Shutterstock
---

Uvesti ih u prehranu vrlo je jednostavno i poprilično "bezbolno" jer su neutralna okusa. Pripazite samo kad ih dodajte u tekuću hranu jer će je zgusnuti.

Zgodne su kao opcija za doručak: pomiješajte ih s mlijekom po svom izboru, ostavite ih 15-ak minuta i zatim im dodajte što god želite: voće, zobene pahuljice ili jogurt, sve je dobro. Ako ćete se malo poigrati i rekonstruirati super popularan doručak s društvenih mreža, ovo ćete napraviti večer prije te vrh svoje chia kašice ukrasiti otopljenom čokoladom.  

---

image
Shutterstock
---

Sjemenke sezama 

Ako ste u potrazi za dobrim izvorom kalcija, sezam je na samom vrhu najboljih opcija, a bogat je i magnezijem, kalijem, cinkom te vitaminom B6, kao i zdravim mastima i brojnim antioksidansima. Zbog svega navedenog, koristan je za zdravlje kostiju, kože, kose i zglobova, a pomaže i u regulaciji krvnog tlaka, šećera i kolesterola.

No samo ako ga jedete u većim količinama, ono malo sezama poškropljenog po pecivu ima isključivo ukrasni karakter.

---

image
Shutterstock
---

Srećom, sa sezamom se može svašta: sameljite ga u tahini pastu pa ga u tom obliku dodajte u gotovo koje god jelo poželite, sameljite ga u prah pa ga dodajte kruhu i pecivima, onako "u komadu" dodajte ga krušnim mrvicama i "pašteli.

Ubacite ga u pirjano povrće dok je još u tavi, koristite ga umjesto lješnjaka i oraha u krokantu, tostirajte ga i sameljite pa pomiješajte sa solju te koristite kao začin - njegov puni, orašasti okus učinit će da ne primijetite kako koristite manje soli no inače. Isprobajte i sezamovo ulje, vrlo je zgodno za prženje jer dobro podnosi visoke temperature. 

---

image
Shutterstock
---

Sjemenke konoplje

Unatoč tome što potječu od kanabisa, sjemenke konoplje koje koristimo za jelo nemaju sastojke koji utječu na promjenu svijesti jer Cannabis sativa, od koje dobivamo sjemenke o kojima je ovdje riječ, sadrži daleko manje THC-a od biljke čiji latinski naziv glasi Cannabis indica i čijim se sjemenkama u ovoj priči nećemo baviti.

Sitne sjemenčice koje tek posljednjih godina ulaze u modu kao zdrava namirnica bogate su, međutim, dvjema esencijalnim masnim kiselinama: omega-6 masnom kiselinom te omega-3 masnom kiselinom.

Osim toga, smatraju se kompletnim izvorom proteina jer osiguravaju unos svih esencijalnih aminokiselina koje ljudsko tijelo ne može proizvesti, a sadrže i značajne količine vitamina E te minerala poput fosfora, kalija, natrija, magnezija, sumpora, kalcija, željeza i cinka.

---

image
Shutterstock
---

Zbog svega navedenog povoljno utječu na zdravlje srca te probavnog i neurološkog sustava, a smatra se da bi mogle biti korisne u prevenciji stanja poput Parkinsonove ili Alzheimerove bolesti. Osobito su zanimljive ženama jer su koristan saveznik ljepote te ublažavaju simptome PMS-a.

U prehranu ih možete uvesti na više načina, bilo cijele ili u prahu, a možete ih također usitniti u namaz. Zgodne su kao dodatak jelima poput variva i juha te kruha, peciva, salata, kašica za doručak i smoothieja, izvrsne su kao sirovina za zdrave slatke sitne kolačiće poput bombica, a svakako isprobajte i konopljino ulje.

---

image
Shutterstock
---

Sjemenke bundeve

Baš poput suncokretovih, ove sjemenke nisu samo ukusna grickalica, nego izvrsna potpora zdravlju. Zbog visokog sadržaja antioksidansa, esencijalnih masnih kiselina, željeza i minerala poput magnezija i cinka, na cijeni su kao blagotvorne za kosti, probavu, srce, krvni tlak i šećer u krvi, a mogu čak i podići imunitet, pomoći mršavljenju te poboljšati raspoloženje.

Neki vjeruju da su ove sjemenke korisne i u slučaju nesanice te da služe kao afrodizijak.

---

image
Shutterstock
---

Možete ih usitniti u blenderu za hranjiv i ukusan maslac koji je izvrstan u sendvičima i kao dodatak preljevu za salate, dok nasjeckane ili samljevene sjemenke možete dodati u pahuljice za doručak, smoothieje, chia puding, salate, juhe, granola pločice, muffine ili druga peciva te kruh.

A možete ih i grickati "onako" ili ispečene u pećnici i dobro začinjene ili tek posoljene, odnosno poškropljene dobro zasoljenom vodom prije pečenja. Ovojnica im je jestiva, ali teško probavljiva pa ju je bolje odstraniti. 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Shutterstock Shutterstock Shutterstock Shutterstock Shutterstock Shutterstock Shutterstock Shutterstock Shutterstock Shutterstock Shutterstock Shutterstock Shutterstock Shutterstock Shutterstock
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/spiza/spiza-plus/cuvaju-nas-od-bolesti-podizu-raspolozenje-i-djeluju-kao-afrodizijak-evo-kako-ih-uvesti-u-prehranu-i-pritom-uzivati-1358091 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f12811dd11255ac78b7528fe7becb2c307a3a2fb [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C4%8Cuvaju+nas+od+bolesti%2C+podi%C5%BEu+raspolo%C5%BEenje+i+djeluju+kao+afrodizijak.+Evo+kako+ih+uvesti+u+prehranu+i+pritom+u%C5%BEivati&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fspiza%2Fspiza-plus%2Fcuvaju-nas-od-bolesti-podizu-raspolozenje-i-djeluju-kao-afrodizijak-evo-kako-ih-uvesti-u-prehranu-i-pritom-uzivati-1358091 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fspiza%2Fspiza-plus%2Fcuvaju-nas-od-bolesti-podizu-raspolozenje-i-djeluju-kao-afrodizijak-evo-kako-ih-uvesti-u-prehranu-i-pritom-uzivati-1358091 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nutritivne bombice [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Spiza plusnutritivne bombice

Čuvaju nas od bolesti, podižu raspoloženje i djeluju kao afrodizijak. Evo kako ih uvesti u prehranu i pritom uživati

Piše Tea Sumić Miletić
24. siječnja 2024. - 18:15

Želite li učiniti nešto za svoje zdravlje - popravite prehranu. Savjet je jednostavan, no provedba baš i nije. Što je danas uopće zdravo, a o čemu samo vlada fama da je takvo? Zapravo je teško reći, pored mnoštva suprotstavljenih informacija. No ipak, jedna sitna, ali nutrijentima nabijena namirnica svima bi nam mogla činiti dobro budemo li je češće imali na jelovniku. Riječ je o sjemenkama.

Sjemenke su male, ali moćne nutritivne bombice koje nam pomažu u organizam unijeti vitamine i minerale koji bi nam inače bili nedostatni za optimalno funkcioniranje. Želite više energije? Postoje sjemenke koje vam mogu pomoći. Trebate više vlakana u prehrani? Postoje sjemenke i za taj problem. Voljeli biste imati ljepšu kožu i kosu? Pogađate, postoje sjemenke koje vam i to mogu omoguć...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 07:42