StoryEditorOCM
ShowbizI DALJE GA VOLIMO

Prošlo je punih trideset godina od smti Kurta Cobaina. S plavom kosom do ramena, mladolika lica i umorna pogleda...

Piše SCENA SD
7. travnja 2024. - 16:10

Prošlo je punih trideset godina od smrti Kurta Cobaina.

S plavom kosom do ramena, trodnevom bradom, mladolika lica i umorna pogleda, još uvijek je jedna od najpoznatijih figura devedesetih i najvažniji glazbenik grunge scene.

Da je ostao živ, sada bi bio u srednjim pedesetima.

BBC je o tridesetoj godišnjici njegove smrti pokušao odgonetnuti zašto je i danas tako popularan, izdvojivši niz njegovih izjava, poteza i svjedočenja bliskih suradnika.

Kurt je otvoreno govorio o pravima homoseksualaca, homofobiji i seksizmu. Rekao je da bi volio da je gay, samo kako bi iživcirao homofobe, te je često nosio haljine u znak protesta protiv seksizma.

image
Bertrand Guay/Afp

- Nošenje haljine pokazuje da mogu biti ženstven koliko god želim. Ja sam heteroseksualac... velika stvar. Ali da sam homoseksualac, ni to ne bi bilo važno - rekao je za LA Times, oštro se osvrnuvši na mačizam koji je mrzio u rocku.

Priznao je da je po automobilima šarao natpis "Bog je homoseksualac", a jednom ga je policija u Aberdeenu, u Washingtonu, uhitila zbog ispisivanja grafita.

- Zgrožen sam svojom apatijom i apatijom svoje generacije. Zgrožen sam onim što dopuštamo da se događa, koliki smo beskičmenjaci, letargičari i krivci zato što se ne suprotstavljamo rasizmu, seksizmu i svim onim "izmima" - govorio je.

Zabilježene su i njegove misli o uspjehu:

- Što je alternativa? Što je kontrakultura? Što je cool? Tko zna? Koga briga? Ako ti je važno biti cool, ti si idiot! - kazao je u intervjuu iz 1991. godine.

Također je odbacivao priče o takozvanom uspjehu "preko noći" - jer je njegova grupa "Nirvana" postojala već pet godina kada je uspjeh došao.

Lakše bi bilo nabrojiti na koga "Nirvana" nije utjecala nego na koga jest. Lana Del Rey, Blink-182, Justin Timberlake i Jay Z citirali su "Nirvanine" pjesme u svojim tekstovima, dok je sastav "Weezer" jednom odsvirao cijeli koncert obrada "Nirvane".

"Cobain je promijenio smjer glazbe", rekao je Vernon Reid iz rock grupe "Living Colour":

- Postoje određeni ljudi koji mijenjaju povijest glazbe: Hendrix je bio ključan, Prince je bio ključan, Cobain je bio ključan.

"Nirvana" je potaknula osnivanje nebrojenih "garažnih bendova" - jednostavni akordi koji otvaraju pjesmu "Smells Like Teen Spirit" prvi su koje mnogi gitaristi nauče.

image
/Shutterstock

Evo još jedne njegove interesantne misli:

- Uopće ne shvaćam ništa o tehničkim apektima glazbe. Ne razumijem zašto ne možete spojiti ove zvukove s onim zvukovima. Znam samo ono što nama zvuči dobro. Ni ja ni bend nikada nismo kopirali ili provodili vrijeme učeći tuđe pjesme. Nikada nismo imali strpljenja za to! Pa smo energiju uložili u stvaranje vlastitih pjesama, učili i igrali se istovremeno.

Zapamćeni su i neki Kurtovi neobični nastupi, poput onog na Reading Festivalu početkom devedesetih.

Kružile su glasine i pisalo se da su Kurt i njegova supruga Courtney Love, koja je upravo rodila kćer Frances Bean, teško bolesni. Došao je stoga na pozornicu u invalidskim kolicima, odjeven u bolničku haljinu s plavom perikom i pretvarao se da se srušio - a uz to je novinarima pokazao srednji prst.

Ovih dana rado se citiraju njegove izjave poput:

- Nikada nisam želio pjevati. Samo sam želio svirati ritam gitaru - biti sa strane i samo svirati.

- Definitivno se osjećam bliže ženskoj strani ljudskog bića nego muškoj.

- Dužnost mladih je suprotstaviti se korupciji.

- Želio sam imati obožavatelje Johna Lennona, ali i anonimnost Ringa Starra.

- Želio bih se izgubiti u masi ljudi.

- Rap-glazba je jedini vitalni oblik glazbe nakon punk-rocka.

image
/Shutterstock

Kakav bi bio Cobainov put da je poživio?

- Možda bi bilo lijepo početi svirati akustičnu gitaru da me počnu doživljavati kao pjevača i tekstopisca, a ne grunge rockera.To bih mogao učiniti kada budem stariji, sjesti na stolicu i svirati gitaru kao Johnny Cash - i uopće ne bi bilo smiješno - rekao je.

Međutim, starost nije dočekao, a njegova kći Frances Bean Cobain, koja je imala samo dvije godine kada joj je otac umro, danas je vlasnica njegovih autorskih prava koja joj donose stotinjak tisuća dolara svakog mjeseca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 16:05