StoryEditorOCM

Bivši Milanovićev ministar: Počeli smo skupljati potpise; Tajnik DP-a: Mobitel je užaren, svi nas zovu

Piše Vijesti SD
18. travnja 2024. - 20:40

NOVO 20:40 Siniša Hajdaš Dončić, potpredsjednik SDP-a, otkrio je kako teku pregovori s ostalim strankama te je li razgovarao sa Zoranom Milanovićem.

- HDZ je relativni pobjednik. Dakle, ja ću čestitati svim političkim strankama koje su ušle u Hrvatski sabor, rekao je Hajdaš Dončić, no nije želio posebno čestitati HDZ-u čiji se predsjednik Andrej Plenković u četvrtak iz Bruxellesa požalio kako im nitko nije čestitao na pobjedi na parlamentarnim izborima.

Potpredsjednik SDP-a potvrdio je da traju telefonski pregovori s ostalim strankama koje su osvojile mandate u Saboru, ali i istaknuo da o svemu tome neće govoriti sada, već će njegova stranka najprije održati sjednicu predsjedništva u ponedjeljak. Na njoj će analizirati izborne rezultate.

- Predsjednik će nas izvijestiti o razgovorima i dogovorima koje je u tih par dana obavio. Predsjednik stranke obavlja razgovare, rekao je Hajdaš Dončić, a odlučno demantirao da Milanović obavlja za njih razgovore.

Potpredsjednik SDP-a otkrio je i da se čuo sa Zoranom Milanovićem, ali sadržaj njihovih razgovora nazvao je tajnom.

- HDZ je u Hrvatskoj dobio manje od 60 mandata. Mi smo očekivali negdje između 40 i 50 mandata. Realno. Dobili smo 42. Nisam u potpunosti zadovoljan, bilo bi mi draže da smo dobili četiri do pet mandata više, a to sam osobno i očekivao, rekao je i istaknuo da su sve političke stranke decidirano u kampanji govorile da neće ići u koaliciju s HDZ-om.

- Mi ćemo određeni broj mandata predati predsjedniku Republike. Da li će on uspjeti skupiti ostatak to ćemo vidjeti. Mi razgovaramo s određenim blokom političkih stranaka, od kojih ćemo u jednom trenutku vjerojatno skupiti potpise. Nominalno smo počeli skupljati potpise, o tome se razgovara, objasnio je Siniša Hajdaš Dončić.

SDP-ovac smatra da je moguće da njegova stranka formira novu većinu u Saboru.

- Mi mislimo da s našom platformom, koja se bori protiv korupcije, na određeni vremenski period uz podršku mandatara Zorana Milanovića možemo sudjelovati u vlasti. Ja govorim o Vladi koja može biti funkcionalna i koja ima prioritetan cilj. Ta Vlada može biti stabilna dva mjeseca ili četiri godine. Tko može garantirati za bilo koju Vladu da će biti stabilna. Vlade Andreja Plenkovića su ovisile o jednom ili dva glasa, zaključio je Hajdaš Dončić.

Na kraju je poručio da se u SDP-u ne govori o nezadovoljstvu dokle god traju pregovori, a nakon toga moći će se i o tome razgovarati.

20:38 Mario Radić, potpredsjednik DP-a i ponovno izabrani saborski zastupnik, gostovao je na Dnevniku Nove TV.

- Nisam ni znao da smo udavača. Što smo pričali ranije tako će i biti. Imat ćemo predsjedništvo koje će donijeti pregovaračku platformu. Istaknut ćemo ono što smo pričali i prije. Nama je vrlo bitan demografski slom i na tome ćemo pregovarati. Nikakva ministarstva i fotelje, započeo je Radić.

20:33 Josip Dabro, glavni tajnik Domovinskog pokreta, bio je gost Dnevnika N1 te je komentirao s kojim je strankama Domovinski pokret spreman koalirati.

- Mobitel je užaren cijeli dan. Svi zovu, sa svima smo razgovarali. Jutros smo imali sastanak s novoizabranim zastupnicima. Mi smo kompaktni, nismo raslojeni. Zaključak naših zastupnika je da smo nezavisni do kraja. Danas smo na brifingu dogovorili pregovarački tim te ćemo razgovarati o mogućim partnerima. Ono što je DP obećao svojim partnerima, da nećemo ići sa SDSS-om i Možemo, nećemo iznevjeriti, rekao je Josip Dabro iz DP-a.

- Da nije Plenković otjerao djecu od matere danas ne bi bilo Domovinskog pokreta. Prije svega smo normalni ljudi i kršćani, trebamo opraštati svima. Politika je takva, tu nema ljutnje. Govoriti istinu, ne znači širiti mržnju. Nikom nisam ništa zamjerio. Ono što muči Slavoniju, Dalmaciju i cijelu Hrvatsku je migrantska kriza, demografski slom, da ne pričamo o poljoprivredi. Ne želimo mijenjati sebe i lagati ljude pa ćemo vidjeti tko želi prihvatiti takvu priču, zaključio je Dabro.

20:05 Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava je gostovao u studiju RTL-a Danas gdje je komentirao rezultate izbora i daljnje korake, što je dogovoreno na zatvorenom sastanku stranke, te je li ga zvao Andrej Plenković ili Zoran Milanović.

19:36 Davor Božinović, međunarodni tajnik HDZ-a, u razgovoru za Dnevnik Nove TV kazao je kako će ‘vrlo brzo sastaviti Vladu s budućim partnerima‘.

Koji će to biti partneri, nije želio reći, kao ni je li među njima Domovinski pokret.

Istaknuo je da ovo sigurno nije vrijeme kada će javno voditi pregovore, a potvrdio je da oni traju:

- To se radi nakon izbora. Ono što sam siguran jest da HDZ ima najširi koalicijski potencijal i to će se pokazati vrlo brzo.

Upitan u kojem roku će sastaviti Vladu, odvratio je: ‘Vrlo brzo. Ne mogu vam sada reći hoće li to biti tri ili pet dana. Razgovaramo, kao što je već i rečeno, sa strankama s kojima mislimo da se može sastaviti Vladu‘.

Je li među partnerima Domovinski pokret (DP), Božinović nije želio reći.

- Sigurno će se razgovarati s Domovinskim pokretom - zaključio je Božinović.

19:50 Politički analitičar: U Domovinskom pokretu postoje dvije struje, ovo će biti ključan trenutak. Više pročitajte OVDJE.

17:55 Međimurski župan Matija Posavec osvojio je dva mandata sa svojom Nezavisnom platformom Sjever a za N1 otkrio je jesu li ga zvali iz kojeg od dva tabora oko sastavljanja vlade, ali i koliko je zadovoljan ishodom.

Najprije se zahvalio svima koji su sudjelovali na izborima, a posebno onima iz njegove sjeverne regije, koja mu je ukazala povjerenje.

“Imamo političku platformu koja je snažna regionalna stranka i u polariziranoj situaciji dobila dva mandata. Neke dugovječnije i jače stranke osvojile su malo ili nisu prešle prag. Trenutno smo najjača centristička stranka u Hrvatskoj.

Za razliku od mnogih, izašli smo samostalno, nismo bili dio koalicije nego smo jasnim i iskrenim putem tražili povjerenje birača. I dobili smo ga”, rekao pa se okrenuo eventualnim kombinacijama:

“Kao što smo rekli prije, a toga se držimo i dalje, podržat ćemo vladu lijevog centra, ukoliko će biti prostora za njeno sastavljanje. I jedni i drugi imaju mogućnost sastaviti većinu.”

Ako lijeva opcija ne postigne mogućnost dogovora, ostaje u oporbi?

“Bit ćemo konstruktivna oporba, sukladno volji birača i svemu što smo komunicirali. Kao što vidimo, ili će vladu sastaviti HDZ s Domovinskim pokretom ili SDP s Možemo, IDS-om, Mostom… Tad bi jedni i drugi s manjinama imali potrebnih 76 ruku.”

Dakle, nema šanse da ga premijer Andrej Plenković nagovori da ide uz HDZ?

“Ne vidim ni kako bi naša dva mandata bila presudna. To nije izgledna opcija. Mi razmišljamo i stvaramo centristički prostor s takvim strankama, kao IDF, Fokus… Zajedno imamo pet mandata. A što se kontakata tiče, bilo je čestitki, no nije bilo nikakvog sastanka, razgovora ili pregovora.”

Uistinu, IDS je potvrdio da neće uz HDZ, ali Fokus još uvijek nije jasan po tom pitanju. Odnosno, konzultirat će se s biračima.

“Svi mi osluškujemo volju biračkog tijela jer se inače teško može uživati povjerenje birača. Bez toga ne bismo postigli ovo što smo postigli. Zato su naš stav i pozicija jasni. Također, uskoro su izbori za Europarlament i mi centrističke stranke razmišljamo ići zajedno”, zaključio je Matija Posavec,

17:45 Rijeke pravde su, kako doznaje Telegram, dosad već okupili 57 zastupnika koji bi za mandatara podržali Zorana Milanovića.

Osim SDP-a i koalicijskih partnera te stranke, svoju su načelnu podršku (ne još potpise) dali zastupnici Možemo!, IDS-a, Nezavisne liste Matije Posavca i zastupnik Fokusa. U ovom taboru očekuju i podršku Mosta, a stranka Bože Petrova dan provodi na internim sastancima. S potpisima zastupnika koalicije Mosta i Suverenista, Milanović bi imao potporu 68 zastupnika, sa čime bi se išlo prema zastupnicima nacionalnih manjina. Kad bi dobili i tih osam potpisa, imali bi većinu u parlamentu, piše Telegram.

U SDP-u stoga, navodno već rade i na sastavljanju prijedloga kadrova za novu Vladu. 

Telegram je dobio i komentar Nikole Grmoje.

- Sve ovisi o tome što će odlučiti Domovinski pokret, tada ćemo znati tko će sastaviti Vladu. Što se tiče Milanovićeve inicijative, od početka smo govorili da mi naše birače nećemo iznevjeriti – ostajemo na svojoj platformi, oko koje nas može podržati i bivša oporba i tako osigurati borbu protiv korupcije. Ono što je sigurno, to je da HDZ nikada neće dobiti našu podršku za formiranje Vlade - poručio je Grmoja.

image

Nikola Grmoja

Ranko Šuvar/Cropix

17:34 Iz Mosta poručuju kako je dobra strana izbora velika izlaznost koja će iznjedriti i veći legitimitet novog Sabora i Vlade, ako se uspije formirati. Mostov Nino Raspudić za HRT je rekao jesu li s njima kontaktirale druge političke stranke...

- Ne, nema još nikakvih kontakata. Mislim, HDZ zna da nema što s nama tražiti, a ovi preostali, ako se uspiju izdogovarati, uključujući i s DP-om, vjerojatno će onda kontaktirati nas, ali zasad..., rekao je Raspudić.

Dodao je da HDZ apsolutno ne dolazi u obzir.

- Nisam rekao da dolaze ni Rijeke pravde, nego se može razgovarati o široj, od DP-a prema centru lijevo, koaliciji protiv korupcije. Ali o tom, potom, rekao je Raspudić.

image

Nino raspudić

Ranko Šuvar/Cropix

15:05 Osim na 13 zastupnika Domovinskog pokreta (jer na četrnaesti mandat Mislava Kolakušića više ne mogu računati, nap. a.), potencijalni mandatari za sastavljanje nove vlade - Andrej Plenković i Zoran Milanović - udicu bi mogli baciti i prema još nekim strankama i(li) zastupnicima koji su osvojili mjesto u novom sazivu Sabora na jučerašnjim izborima.

Je li moguć dogovor s nekim iz koalicije Mosta i Hrvatskih suverenista koji kontroliraju 11 mjesta u Saboru - devet ima Most, a preostala dva Hrvatski suverenisti (njihov predsjednik Marijan Pavliček i članica Predsjedništva Vesna Vučemilović)?

- Nitko me još nije zvao da bi zatražio potporu za sastavljanje nove saborske većine. Nisu zvali ni iz HDZ-a, ni iz SDP-a. Ali naš je stav poznat, Hrvatski suverenisti ne mogu s onima koji će ići s SDSS-om i s Možemo!. A što se svega ostalog tiče, mi ćemo sve raditi u koordinaciji s našim koalicijskim partnerima iz Mosta. Sve ćemo odluke donositi konsenzusom, soliranja neće biti. Zasad vam ništa više od toga ne mogu reći. Uostalom, stranački sastanak održat ćemo tek sutra - rekao je Pavliček za Jutarnji list.

Slično tvrdi i njegova kolegica Vesna Vučemilović koja u prošli saziv Sabora ušla na listi Domovinskog pokreta, dok je na čelu te stranke još bio njen brat Miroslav Škoro.

- Telefon mi zvoni cijelo jutro, ali zovu me samo prijatelji kako bi mi čestitali na ulasku u Sabor. Nitko me iz HDZ-a nije zvao, kao ni iz SDP-a - rekla nam je Vučemilović.

A što ako vas nazove Plenković ili Milanović, ili obojica, jeste li spremni na razgovore o poslijeizbornoj suradnji?

- U politici sam naučila da nikada ne treba odgovarati na hipotetska pitanja pa tako neću odgovoriti niti na ovo vaše. Pogotovo stoga što sjednica Predsjedništva stranke tek treba biti održana - rekla je zastupnica Vesna Vučemilović za Jutarnji list.

image

Marija Pavliček i Vesna Vučemilović

Damjan Tadic/Cropix

15:00 Nakon što je zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić rekao kako mu se koalicijski partner Mislav Kolakušić (čelnik stranke Pravo i pravda) ne javlja ne telefon, jasno je da DP više ne kontrolira 14 nego 13 novoosvojenih saborskih mandata.

No kako je Kolakušić i ranije najavljivao da nikakvi poslijeizborni pregovori s HDZ-om ne dolaze u obzir, lideri DP-a neće puno očajavati, jer će bez Kolakušića imati širi manevarski prostor za pregovore i eventualan dogovor s HDZ-om.

Uostalom, Mislav Kolakušić najvjerojatnije uopće neće biti saborski zastupnik pošto je ta funkcija - po sili zakona - nespojiva s njegovom dužnošću zastupnika u Europskom parlamentu.

A pošto je Kolakušić već najavio i kandidaturu za novi mandat u Bruxellesu, na lipanjskim izborima za Europski parlament, jasno je kako će u Saboru priliku dobiti netko drugi.

A tko će to biti, zasad nije najjasnije pošto Kolakušić ne želi odgovoriti na naša pitanja vezana uz njegov saborski status.

image

Mislav Kolakušić

Damir Krajac/Cropix

U međuvremenu se pojavila i spekulacija kako bi, kao Kolakušićeva zamjena, u Saboru mogao ući Zlatko Hasanbegović koji je na jučerašnjim izborima zauzeo drugo mjesto na listi koalicije DP-a i "Prava i pravde" u I. izbornoj jedinici.

Hasanbegović je osvojio 6.157 preferencijalnih glasova, što je jako dobar rezultat čak i u usporedbi s odličnim rezultatom Mislava Kolakušića koji je osvojio 8.361 preferencijalnih glasova.

Ni Hasanbegović nije želio komentirati spekulacije o svom ulasku u Sabor.

14:53 - Zoran Milanović se napokon oglasio na Facebooku i prokomentirao jučerašnje izbore.

- Zahvaljujem svima vama, hrvatskim ljudima, koji ste u srijedu izašli na izbore za Hrvatski sabor. Određujući za datum izbora srijedu 17. travnja želio sam vas potaknuti da u što većem broju izađete na izbore jer sam smatrao i smatram da odluku o budućnosti naše Domovine morate donijeti svi vi. Velika izlaznost potvrdila je da hrvatski ljudi vole svoju zemlju, da vjeruju u nju i da žele promjenu.

Opširnije pročitajte OVDJE.

image

Zoran Milanović

Goran Mehekek/Cropix

14:52 - Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić rekao je u četvrtak kako je bilo poziva toj stranci iz HDZ-a i poručio da ljudi mogu pozivati s bilo koje strane, ali da će DP imati čvrsti stav u pregovorima.

"Poziva je bilo i i bit će. Mi ćemo imati čvrst stav i gard u pregovorima", kazao je Radić novinarima nakon stranačkog sastanka u Hotelu International.

Potvrdno je odgovorio i na upit je li došao poziv iz HDZ-a. "Ljudi mogu pozivati s bilo koje strane. Mi ne želimo na taj način pregovarati. Bit će vrlo jasno na koji ćemo način pregovarati. Nećemo pregovarati ni o ministarstvima niti o foteljama. Pričat ćemo o provedbi naše politike", poručio je.

Opširnije pročitajte OVDJE

image

Mario Radić

Damjan Tadić/Cropix

14:45 Državno izborno povjerenstvo održalo je konferenciju za medije o rezultatima parlamentarnih izbora. Predsjednik DIP-a Radovan Dobronić rekao je da se izborni proces odvio vrlo dobro.

"Glasalo je 62,31 posto od ukupnog broja upisanih birača. Prije četiri godine je izlaznost bila manja, ali ne trebamo do kraja uzimati usporedbe kao relevantne jer je tada zbog korone izlaznost bila manja. Države Europske unije imaju još veću izlaznost i mi tome trebamo težiti", rekao je.

"Dvije stvari su bitne: da ljudi shvate da izlaskom na izbore mogu utjecati na svoju sudbinu, da povežu politiku sa svojim osobnim životom. Osim toga, izlaskom na izbore se pokazuje i briga za državu, što je neki oblik patriotizma, ali kod nas se na to ne gleda na taj način", dodao je, javlja Dnevnik.hr.

Što se tiče kršenja izborne šutnje, Dobronić smatra kako nije bilo ničega što je previše izlazilo iz okvira.

"Možda su prilikom izlaska na izbore previše pričali. Dosad je bila praksa da se ljude pozove na izbore, a ovog puta se to nije dogodilo", rekao je.

Komentirao je i probleme s glasanjem koji su nastali zbog plavih potvrda.

"To nije u domeni DIP-a. Za to je nadležan MUP. Mi smo posredovali i u Zagrebu su svi koji su bili upućeni po potvrde njih dobili na vrijeme i stigli su do 19 sati glasati tako da to nije moglo utjecati na izbore", ustvrdio je.

Na dva biračka mjesta, u općini Sračinec i općini Markušica, će se ove nedjelje ponoviti izbori za jednog predstavnika manjina.

"Pronađeno je više glasačkih listića nego što ih je trebalo biti. Izbori će se ponoviti vrlo brzo", izvijestili su iz DIP-a.

14:21 - Nakon što je HDZ osvojio 61 mandat na parlamentarnim izborima, pred novinare je izašao predsjednik stranke Andrej Plenković. Plenković je dan nakon izbora otputovao u Bruxelles na drugi izvanredni summit EU-a.

- Poručujem svim partnerima, ako vas zove Milanović, ne vjerujte mu. Jako je naštetio SDP-u, uništio je Grbina kojemu je čvrgu opalio, koji je četiri godine bio nepotrebno šef SDP-a, rekao je.

Više pročitajte OVDJE.

13.30 Novoizabrani zastupnici Domovinskog pokreta upravo su održali prvi poslijeizborni sastanak kako bi dogovorili svoje početne pozicije pred pregovore s premijerom Andrejom Plenkovićem i HDZ-om i(li) Rijekama pravde predsjednika Zorana Milanovića.

Zanimljivo, na sastanku nije bilo Mislava Kolakušića (predsjednika stranke Pravo i pravda), koji je jučer osvojio saborski mandat kao nositelj liste Domovinskog pokreta i Prava i pravde u I. (zagrebačkoj) izbornoj jedinici.

- Zvao sam ga, ali mi se ne javlja na telefon - rekao je maloprije zamjenik predsjednika Domovisnkog pokreta Mario Radić.


13:10 Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava u izbornoj noći najavio je da će u četvrtak "sjesti i razgovarati tko raspolaže i s kakvim kartama". Danas se DP sastao u stranci u Vlaškoj ulici, ali dobili su poziv da se ipak nađu na drugoj, tajnoj lokaciji, piše danas.hr.

"Poštovani predstavnici medija, sastanak zastupnika Domovinskog pokreta prebačen je na drugu lokaciju. O datumu predsjedništva bit ćete na vrijeme obaviješteni", napisali su iz DP-a, nakon čega su na svojim društvenim mrežama objavili fotografiju sa sastanka, uz poruku: ‘Jedinstveno i pobjednički‘.



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 14:21