StoryEditorOCM

Nikolina BrnjacMinistrica turizma najavila promjene: ‘Kroz novi Zakon idu poticaji za održivi nautički turizam‘

Piše M. I.
24. lipnja 2023. - 09:51

U sklopu programa hrvatskog predsjedanja Strategijom EU za jadransku i jonsku regiju (EUSAIR), a uz potporu projekta EUSAIR Facility Point za podršku provedbi Strategije te 4. Stupa EUSAIR-a "Održivi turizam" Ministarstvo turizma i sporta organiziralo je konferenciju "Održivi nautički turizam". Konferencija je okupila eminentne stručnjake iz ovih područja, kreatore politika, obrazovne institucije i druge relevantne dionike kako bi raspravljali o načinima poticanja razvoja održivog nautičkog turizma.

"Jadranska i jonska regija iznimno je bogata vodama – uz mora, obuhvaća i brojne rijeke i jezera, kao i više od 70 kulturnih i prirodnih dobara na popisu Svjetske baštine UNSECO-a. Zato je iznimno važno očuvati te resurse, ne samo za turiste koji nas posjećuju, već i za sve stanovnike ovog područja, kao i za generacije koje dolaze. Zbog toga smo kao prioritet hrvatskog predsjedanja EUSAIR-om istaknuli temu primjene mjerljivih pokazatelja održivog turizma, a posebice u brizi za čisto more. Održivi razvoj i inovacije su temeljni stupovi zajedničkog puta prema prosperitetnoj budućnosti jadranske i jonske regije", rekla je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac te istaknula koje novitete će za nautički turizam donijeti novi krovni zakon koji će se uskoro naći na javnoj raspravi.

"Kroz novi Zakon o turizmu unaprijedit ćemo okvir za poticanje ulaganja u turizmu, a po prvi puta će se stvoriti i poseban okvir poticaja za održivu nautiku. Poticat će se projekti u turizmu visoke dodane vrijednosti, koji između ostaloga uključuju i charter flotu kao i djelatnosti smještaja gostiju na plovilima nautičkog turizma za krstarenje i plovila za jednodnevne i višednevne izlete. Radi smanjivanja emisija stakleničkih plinova iz turizma, osigurat će se dekarbonizacija turističke infrastrukture i zelena tranzicija turističke flote. Po prvi puta će se omogućiti korištenje potpora za charter flotu i to za obnavljanje ili kupnju čistih vozila ili vozila s nultom stopom emisije. Omogućit će se i ulaganje u marine, i to prihvatnih kapaciteta za crne tankove u marinama", zaključila je Brnjac.

02. svibanj 2024 01:26