stdClass Object ( [id] => 1149264 [title] => Uspjeh u zimskom varaličarenju ovisi o cijelom nizu sitnih elemenata. Pravilno ih posložite i rezultat neće izostati [alias] => za-uspjeh-u-zimskom-spinningu-treba-pravilno-posloziti-sve-detalje-savjetujemo-kako [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kad slučajni prolaznici, pod uvjetom da ih uopće ima, ugledaju spinnera kako u zimsko jutro izbacuje svoju varalicu, teško da mogu pomisliti išta pozitivno.

- Vidi ga jadnog i smrznutog… Barem da je nešto ulovio… Nema ni kantu s ribom… Na što sve nevolja natjera ljude… Ima li taj koga kući? - najčešće su misli koje im se vrte po glavi, pri čemu najčešće nisu ni svjesni da samo oprema vrijedi više nego sve ono što taj prolaznik ima na sebi.

DRAMA NA RUBU

I dok se ti prolaznici brinu oko spinnerskog zdravlja, njegovog socijalno-društvenog života i imovinskog stanja, spinner ih najčešće nije ni svjestan, jer koncentriran na lov razmišlja o putanji svoje varalice, moguće prisutnim predatorima i ispravnosti svoje odluke da to jutro uopće i izađe na rivu sa štapom u ruci.

A dileme koje ga muče nisu nimalo neosnovane. U toplijem dijelu godine uzobalje je bogato ribom i uloviti nešto najčešće nije neki osobiti problem, naravno, ako je štap u rukama nekoga tko zna što radi.

No, sada je zima i more je izdajnički prozirno, hladno i negostoljubivo i većina onoga što u njemu obitava je tromo i inertno. A onda, na samoj granici zabačaja, more se namreška. Silovito brzi trag nečega pod samom površinom i nakon metar-dva kratak pljusak s nekoliko zaostalih mjehurića na površini.

Nešto je bilo i pod morem odigralo zadnji čin nečeg jako tragičnog, no najtragičnije je što je sve to na rubu zabačaja i tada dileme postaju još veće i dublje, pri čemu je najdublja ona u kojoj postoji mogućnost da je sva riba koju tražimo zapravo tek iza točke na kojoj se odigrala drama i koja je nama, naravno, izvan domašaja.

---

image
Suton stvoren za gušte
---

DUGI I KRATKI

Sve je to sastavni dio spinnerskog života i ako je spinner imalo strastven i predan onome što radi, tada su takve misli zapravo dobrodošle, jer vode ribi više. Jedan od preduvjeta dalekog dometa svakako je adekvatna oprema. Dobar štap, rola i struna su osnova bez koje se ne može. No što čini opremu dobrom? Štap od tri metra ili onaj od 2,10? Rola klase 3000 ili 6000? Upredenice ne smijemo ni spominjati…

Krajnji domet je ovisan o cijelom nizu detalja, pri čemu je najvažnija sinkronizacija tehnike i opreme. Neki će se spinner dalje dobaciti kraćim štapom, jer će koristiti težu varalicu ili drugu tehniku zabacivanja, dok će opet neki drugi maksimalan domet postizati isključivo dugim štapovima.

Osim same dužine štapa, pažnju treba obratiti na njegovu akciju i težinu zabačaja, kako bismo od štapa mogli izvući maksimum. Korištenje premekih štapova će nam osigurati lakše zamaranje lovine, no na štetu krajnjeg dometa i kvalitete vođenja varalice.

S obzirom na pretpostavljene veličine i težine varalica koje će se tijekom lova koristiti, bira se i štap, kao uostalom i ostatak opreme. Raspon od 240 do 270 centimetara u pravilu pokriva većinu situacija, pri čemu su akcija i težina izbačaja varijable koje uzimamo u kalkulaciju u zavisnosti od spomenutih težina varalica i očekivanog ulova.

SAVRŠENI NAMOTAJI

Marka role, njezin naziv ili naziv brenda kojim je potpisana manje je važan od njezina kapaciteta. Pritom ne želim reći da je neki no name model jednako rangiran kao neki dokazano kvalitetan proizvod, već da polazim od pretpostavke da na izboru imamo kvalitetne spinnerske role kod kojih su dvojbe prvenstveno vezane uz klasu, odnosno kapacitet.

---

image
Ove lete jako daleko
---

Ta je stavka u spinningu od velikog značaja, ponajprije zbog očekivane lovine. Ako su na meti brancini ili šaruni, tada kapacitet role može biti manji jer se lov u pravilu odvija na nekih tridesetak metra od obale uz mogućnost izvlačenja još možda pedesetak metara maksimalno. No, ako su na meti palamide ili lice, tada se može očekivati osim dalekometnih izbačaja i od pedesetak metara, nakon kačenja izvlačenje i više od 200 metara strune.

Osim kapaciteta pažnju svakako treba obratiti na snagu kočnice i njezinu mikropodesivost kako bi kočila upravo kad i kako mi to želimo. I naravno, tu je i slaganje strune. Ako rola strunu ne slaže dobro, kvalitetni zabačaji su osuđeni na propast.

Dileme oko stacionarnih rola i bacačkih multiplikatora stvar su osobnog stila i ukusa, no generalno gledano, premda se o ostalim karakteristikama može razglabati nadugačko i naširoko, stacionarke u startu imaju bitno dalji domet.

PRVI IZBOR

Upredenica ili najlonski monofil odavno više nije dilema. U radu s minijaturnim varalicama i manjim očekivanim ulovima, kao i u radu s velikim varalicama i najvećim očekivanim ulovima, najlonski je monofil nezamjenjiv. Njegova elastičnost i podatnost će uvelike pomoći očuvanju zakačene ribe.

Nasuprot tome, u situacijama u kojima je neophodan direktan i trenutni kontakt s varalicom i lovinom, upredenica je prvi izbor. Naravno, u radu s upredenicom zbog njezine neistezljivosti kočnica mora biti savršeno ugođena, a štap bitno elastičniji nego neki koji je namijenjen radu s najlonskim monofilom, pri čemu ribolovac sve vrijeme mora biti maksimalno koncentriran i spreman na nagla, ali strogo kontrolirana popuštanja.

---

image
Počelo je...
---

SAMO DA JE BLIZU

Oko doba dana nema nekih dvojbi. Zora i sumrak su definitivno najjača doba dana za zimski spinning, premda na nekim pozicijama i cjelodnevno varaličarenje nije loš izbor, i to pogotovo ako je uočeno prisustvo plave ribe. No odabir pozicije je zato itekako bitan.

Budući da lijepe zimske dane pogodne za cjelodnevni boravak možemo nabrojati na prste ruke, većina se varaličara odlučuje za bliske pozicije, najčešće u neposrednoj blizini stanovanja. Malobrojni se odlučuju za neka duža pješačenja, eventualno za vožnju automobilom do sat vremena daleko od kuće. Nažalost, upravo je u toj ograničenosti najveći problem. Pošte, ako ih se tako može nazvati, najčešće su lukobrani, kantuni na rivama, glave mulića ili eventualno punte na izlazu iz luka.

Naravno, ulična rasvjeta također igra itekako važnu ulogu jer je riba zahvaljujući tom svjetlosnom zagađenju često aktivnija od uobičajenog.

Dakle, dolaskom na obalu, ma kakva ona bila, zatičemo nekakvu situaciju koju bi, da bi nam lov bio koliko-toliko uspješan, trebalo pravilno pročitati.

---

image
Pravo vrijeme za spinning
---

PLITKE POŠTE

Na terenima koje poznajemo kao svoj džep uglavnom nema problema, no na terenima na kojima se ne lovi toliko često ili se pošlo, eto, tek toliko da se isproba jer su one stare pošte pod tolikim pritiskom da su doslovno isprane, to je čitanje terena jako važno.

U zavisnosti od same konfiguracije terena može se očekivati različita lovina. Na plitkim pješčano ljušturastim terenima glavni su lovci brancini i eventualno lice, dok su na kamenitim terenima poput vanjskih strana lukobrana mogući ulovi doslovno svih predatora.

Na prvim plitkim terenima idealno je odabrati istake, pozicije koje su najisturenije i s njih pokušavati češljati teren u rasponu od barem 210⁰. Naravno, glavne su nam varalice zare, popperi, silikonci, najčešće naoružani sa single hook udicama.

Osim walk the dog i twicha, dobre su i sve ostale kombinacije kojima se varalica vodi po samoj površini ili pak neposredno ispod nje. Idealno je češljati teren neposredno uz sve vidljive zapreke poput većeg kamenja, nakupine trave ili bilo kakve promjene u sastavu dna.

---

image
Šaruni su noćni lovci
---

SAVIJENI KURENTI

Za razliku od plitkih terena, lov nad kamenitim dnom je puno kompleksniji. Ponajprije bi trebalo ustanoviti smjer kurenta, koji je na takvim pozicijama uvijek prisutan. Ako ga nema, tada ste definitivno na pogrešnom mjestu. Najčešće je dovoljno otići tek desetak metara desno ili lijevo da bi se pronašlo nekakvo gibanje mora. To je jako važno jer upravo kurenti nose kisik i hranu koja zadržava sitnu ribu koja je hrana našoj lovini.

Ako je glava lukobrana formirana tako da podsjeća na slovo 'L' tada svakako treba istražiti i unutrašnji kut te glave. Naime, u trenutku kada kurenat natiskuje more u lučicu, u takvom će se zaklonu stvarati vrtložne struje koje se vrte u smjeru u kojem završava lukobran.

Izbacivanjem laganih suspending varalica u maticu kurenta uz lagano zatezanje da bi varalica uopće upala u takav vrtlog, lako se može pretražiti taj, po svemu vrlo atraktivan potez. Naravno, varalice bi trebale biti realistične imitacije budući da ih ne vodimo već samo pratimo.

Izbacivanje klasičnih varalica na rub kurenta i njihovo privlačenje prema obali najčešća je metoda kojom se pretražuje teren. Malobrojni ribolovci bacaju varalicu tako da je kurenat nosi prema njima, no u situaciji kada ribe nema, upravo to može biti dobitna kombinacija.

---

image
Lokarde često napadaju u samu zoru
---

Ipak, da bi se varalica u tim uvjetima uspješno vukla, potrebno je malo prakse kao bi brzina povlačenja bila optimalna, tek nešto brža od brzine kurenta. U takvom povlačenju varalica bi trebala simulirati ribu koja se potpuno predaje kurentu, nemoćna oduprijeti mu se. Suvremene slow floating/suspending inačice, u kojima varalica u trenucima zastoja drhti lagano isplivavajući, savršene su za takvu prezentaciju.

DALEKOMETNA ARTILJERIJA

Ipak, najčešće se nastoji varalicu ispucati što je moguće dalje, pa je nekom za nju prikladnom tehnikom privlačiti obali.

Zare koje su u principu vrlo lagane varalice imaju cijeli niz otežanih verzija koje lete jako daleko. Nažalost, s povećanjem težine raste i volumen, odnosno dužina, tako da su ti modeli ne samo teži nego i veći, te kao takvi najčešće neprikladni za prosječnu lovinu. Ipak, velika prednost takvih modela je u njihovoj putanji koja je trostruko duža od klasične, naravno, ako se vodi walk the dog tehnikom.

Prednost je i u očekivanoj lovini, odnosno u gabaritima te lovine koja je u pravilu trofejna. Loša strana priče je što ti trofeji ipak ne padaju svakog dana, no to je dio druge priče koja govori o upornosti i predanosti spinnera.

Od ostalih varalica koje se mogu daleko ispucavati svakako treba spomenuti bait stickove, runnere, kao i teško balansirane wobblere koji su u pravilu tonući, što znači da ih se treba povlačiti relativno brzo, što je vremensko ograničenje koje u ovom zimskom periodu i nije neka velika prednost.

Naime, neodlučni predatori će se teško odlučiti za napad ako im varalica prebrzo prođe ispred nosa. Nasuprot tome, neki lovci zahtijevaju brzo vođenje jer im je napad na brzi plijen naprosto u naravi.

---

image
Ni arbuni nisu imuni na jigove
---

PRAVA NAGRADA

I na kraju ostaju silikonci otežani integriranim otežanjima ili jigg udicama kao i jiggovi za shore jigging. U oba slučaja je riječ o varalicama koje ne tonu kao kamen već malo brže, što znači da ih nakon što dotaknu površinu mora treba odmah početi povlačiti.

Svakako, ako se želi pretražiti neki drugi sloj mora tada treba pustiti da varalica potone, no takav je postupak uvijek povezan s dozom rizika od zadjeva koji raste s povećanjem dubine. No kako kažu, sreća prati hrabre. Tako se u tom pridnenom pretraživanju osim pirki i paukova katkad ulovi i zubatac, što je itekako prikladna nagrada za trud i do tada izgubljene varalice.

A za sami kraj ostaje još jedna dilema. Strijelki je u moru sve više i njihovim zubima ne odolijeva ništa osim sajle. No, ako se postavi sajla umjesto fluorokarbona, tada se možemo pozdraviti sa svim ostalim ulovima, od koji brancini postaju posebno nedostižni.

Da, sve su to razlozi zbog kojih spinner u zoru ne vidi one zabrinute prolaznike za svojim leđima, a što istini za volju uopće nije bitno. Jedino je zapravo važno biti na moru, pa dok varalica u povlačenju klizi i treperi, drhtati s njom u onom slatkom iščekivanju napada, jedinog smisla i nagrade za sav trud i neprospavana spinnerska jutra.

---

image
Pirke vole silikonce
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Spinnerske dileme [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Spinnerske dileme 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-12-07 12:13:26 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Boris Bulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-12-08 06:37:54 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2021-12-08 06:29:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 41 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/12\/07\/9307066.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/07\/9306955.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/07\/9306956.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/07\/9306958.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/07\/9306979.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/07\/9306981.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/07\/9306982.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/07\/9307064.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/07\/9307082.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Boris Buli\u0107","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Ni zubaci nisu neuhvatljivi","Ni arbuni nisu imuni na jigove<\/em>","Pirke vole silikonce","Po\u010delo je...","\u0160aruni su no\u0107ni lovci","Lokarde \u010desto napadaju u samu zoru","Pravo vrijeme za spinning<\/em>","Suton stvoren za gu\u0161te","Ove lete jako daleko"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_9307066_1920.jpg":"1920x1080","k_9307066_1280.jpg":"1280x1280","k_9307066_1024.jpg":"1024x1024","k_9307066_640.jpg":"640x640","k_9307066_480.jpg":"480x480","k_9307066_340.jpg":"340x340","k_9307066_220.jpg":"220x220","o_9307066_1280.jpg":"1280x960","o_9307066_1024.jpg":"1024x768","o_9307066_640.jpg":"640x480","o_9307066_480.jpg":"480x360","o_9307066_340.jpg":"340x255","o_9307066_220.jpg":"220x165","h_9307066_1280.jpg":"1280x854","h_9307066_1024.jpg":"1024x683","h_9307066_640.jpg":"640x427","h_9307066_480.jpg":"480x320","h_9307066_340.jpg":"340x227","h_9307066_220.jpg":"220x147","pp_9307066_1280.jpg":"1006x1280","pp_9307066_1024.jpg":"805x1024","pp_9307066_640.jpg":"503x640","pp_9307066_480.jpg":"377x480","pp_9307066_340.jpg":"267x340","pp_9307066_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_9306955_1920.jpg":"1920x1080","k_9306955_1280.jpg":"1280x1280","k_9306955_1024.jpg":"1024x1024","k_9306955_640.jpg":"640x640","k_9306955_480.jpg":"480x480","k_9306955_340.jpg":"340x340","k_9306955_220.jpg":"220x220","o_9306955_1280.jpg":"1280x960","o_9306955_1024.jpg":"1024x768","o_9306955_640.jpg":"640x480","o_9306955_480.jpg":"480x360","o_9306955_340.jpg":"340x255","o_9306955_220.jpg":"220x165","h_9306955_1280.jpg":"1280x854","h_9306955_1024.jpg":"1024x683","h_9306955_640.jpg":"640x427","h_9306955_480.jpg":"480x320","h_9306955_340.jpg":"340x227","h_9306955_220.jpg":"220x147","pp_9306955_1280.jpg":"1006x1280","pp_9306955_1024.jpg":"805x1024","pp_9306955_640.jpg":"503x640","pp_9306955_480.jpg":"377x480","pp_9306955_340.jpg":"267x340","pp_9306955_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_9306956_1920.jpg":"1920x1080","k_9306956_1280.jpg":"1280x1280","k_9306956_1024.jpg":"1024x1024","k_9306956_640.jpg":"640x640","k_9306956_480.jpg":"480x480","k_9306956_340.jpg":"340x340","k_9306956_220.jpg":"220x220","o_9306956_1280.jpg":"1280x960","o_9306956_1024.jpg":"1024x768","o_9306956_640.jpg":"640x480","o_9306956_480.jpg":"480x360","o_9306956_340.jpg":"340x255","o_9306956_220.jpg":"220x165","h_9306956_1280.jpg":"1280x854","h_9306956_1024.jpg":"1024x683","h_9306956_640.jpg":"640x427","h_9306956_480.jpg":"480x320","h_9306956_340.jpg":"340x227","h_9306956_220.jpg":"220x147","pp_9306956_1280.jpg":"1006x1280","pp_9306956_1024.jpg":"805x1024","pp_9306956_640.jpg":"503x640","pp_9306956_480.jpg":"377x480","pp_9306956_340.jpg":"267x340","pp_9306956_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_9306958_1920.jpg":"1920x1080","k_9306958_1280.jpg":"1280x1280","k_9306958_1024.jpg":"1024x1024","k_9306958_640.jpg":"640x640","k_9306958_480.jpg":"480x480","k_9306958_340.jpg":"340x340","k_9306958_220.jpg":"220x220","o_9306958_1280.jpg":"1280x960","o_9306958_1024.jpg":"1024x768","o_9306958_640.jpg":"640x480","o_9306958_480.jpg":"480x360","o_9306958_340.jpg":"340x255","o_9306958_220.jpg":"220x165","h_9306958_1280.jpg":"1280x854","h_9306958_1024.jpg":"1024x683","h_9306958_640.jpg":"640x427","h_9306958_480.jpg":"480x320","h_9306958_340.jpg":"340x227","h_9306958_220.jpg":"220x147","pp_9306958_1280.jpg":"1006x1280","pp_9306958_1024.jpg":"805x1024","pp_9306958_640.jpg":"503x640","pp_9306958_480.jpg":"377x480","pp_9306958_340.jpg":"267x340","pp_9306958_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_9306979_1920.jpg":"1920x1080","k_9306979_1280.jpg":"1280x1280","k_9306979_1024.jpg":"1024x1024","k_9306979_640.jpg":"640x640","k_9306979_480.jpg":"480x480","k_9306979_340.jpg":"340x340","k_9306979_220.jpg":"220x220","o_9306979_1280.jpg":"1280x853","o_9306979_1024.jpg":"1024x682","o_9306979_640.jpg":"640x426","o_9306979_480.jpg":"480x320","o_9306979_340.jpg":"340x226","o_9306979_220.jpg":"220x146","h_9306979_1280.jpg":"1280x854","h_9306979_1024.jpg":"1024x683","h_9306979_640.jpg":"640x427","h_9306979_480.jpg":"480x320","h_9306979_340.jpg":"340x227","h_9306979_220.jpg":"220x147","pp_9306979_1280.jpg":"1006x1280","pp_9306979_1024.jpg":"805x1024","pp_9306979_640.jpg":"503x640","pp_9306979_480.jpg":"377x480","pp_9306979_340.jpg":"267x340","pp_9306979_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_9306981_1920.jpg":"1920x1080","k_9306981_1280.jpg":"1280x1280","k_9306981_1024.jpg":"1024x1024","k_9306981_640.jpg":"640x640","k_9306981_480.jpg":"480x480","k_9306981_340.jpg":"340x340","k_9306981_220.jpg":"220x220","o_9306981_1280.jpg":"1280x853","o_9306981_1024.jpg":"1024x682","o_9306981_640.jpg":"640x426","o_9306981_480.jpg":"480x320","o_9306981_340.jpg":"340x226","o_9306981_220.jpg":"220x146","h_9306981_1280.jpg":"1280x854","h_9306981_1024.jpg":"1024x683","h_9306981_640.jpg":"640x427","h_9306981_480.jpg":"480x320","h_9306981_340.jpg":"340x227","h_9306981_220.jpg":"220x147","pp_9306981_1280.jpg":"1006x1280","pp_9306981_1024.jpg":"805x1024","pp_9306981_640.jpg":"503x640","pp_9306981_480.jpg":"377x480","pp_9306981_340.jpg":"267x340","pp_9306981_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_9306982_1920.jpg":"1920x1080","k_9306982_1280.jpg":"1280x1280","k_9306982_1024.jpg":"1024x1024","k_9306982_640.jpg":"640x640","k_9306982_480.jpg":"480x480","k_9306982_340.jpg":"340x340","k_9306982_220.jpg":"220x220","o_9306982_1280.jpg":"1280x853","o_9306982_1024.jpg":"1024x682","o_9306982_640.jpg":"640x426","o_9306982_480.jpg":"480x320","o_9306982_340.jpg":"340x226","o_9306982_220.jpg":"220x146","h_9306982_1280.jpg":"1280x854","h_9306982_1024.jpg":"1024x683","h_9306982_640.jpg":"640x427","h_9306982_480.jpg":"480x320","h_9306982_340.jpg":"340x227","h_9306982_220.jpg":"220x147","pp_9306982_1280.jpg":"1006x1280","pp_9306982_1024.jpg":"805x1024","pp_9306982_640.jpg":"503x640","pp_9306982_480.jpg":"377x480","pp_9306982_340.jpg":"267x340","pp_9306982_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_9307064_1920.jpg":"1920x1080","k_9307064_1280.jpg":"1280x1280","k_9307064_1024.jpg":"1024x1024","k_9307064_640.jpg":"640x640","k_9307064_480.jpg":"480x480","k_9307064_340.jpg":"340x340","k_9307064_220.jpg":"220x220","o_9307064_1280.jpg":"1280x853","o_9307064_1024.jpg":"1024x682","o_9307064_640.jpg":"640x426","o_9307064_480.jpg":"480x320","o_9307064_340.jpg":"340x226","o_9307064_220.jpg":"220x146","h_9307064_1280.jpg":"1280x854","h_9307064_1024.jpg":"1024x683","h_9307064_640.jpg":"640x427","h_9307064_480.jpg":"480x320","h_9307064_340.jpg":"340x227","h_9307064_220.jpg":"220x147","pp_9307064_1280.jpg":"1006x1280","pp_9307064_1024.jpg":"805x1024","pp_9307064_640.jpg":"503x640","pp_9307064_480.jpg":"377x480","pp_9307064_340.jpg":"267x340","pp_9307064_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_9307082_1920.jpg":"1920x1080","k_9307082_1280.jpg":"1280x1280","k_9307082_1024.jpg":"1024x1024","k_9307082_640.jpg":"640x640","k_9307082_480.jpg":"480x480","k_9307082_340.jpg":"340x340","k_9307082_220.jpg":"220x220","o_9307082_1280.jpg":"1280x960","o_9307082_1024.jpg":"1024x768","o_9307082_640.jpg":"640x480","o_9307082_480.jpg":"480x360","o_9307082_340.jpg":"340x255","o_9307082_220.jpg":"220x165","h_9307082_1280.jpg":"1280x854","h_9307082_1024.jpg":"1024x683","h_9307082_640.jpg":"640x427","h_9307082_480.jpg":"480x320","h_9307082_340.jpg":"340x227","h_9307082_220.jpg":"220x147","pp_9307082_1280.jpg":"1006x1280","pp_9307082_1024.jpg":"805x1024","pp_9307082_640.jpg":"503x640","pp_9307082_480.jpg":"377x480","pp_9307082_340.jpg":"267x340","pp_9307082_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7480959 Threads: 2 Questions: 1603543613 Slow queries: 4760451 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110603614 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/za-uspjeh-u-zimskom-spinningu-treba-pravilno-posloziti-sve-detalje-savjetujemo-kako-1149264 [printLink] => /om/ribolov/za-uspjeh-u-zimskom-spinningu-treba-pravilno-posloziti-sve-detalje-savjetujemo-kako-1149264?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 650530 [name] => kako loviti spinningom [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 22:20:32 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-spinningom [link] => /tag/kako-loviti-spinningom ) [1] => stdClass Object ( [id] => 650532 [name] => kako loviti varalicama [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 22:20:32 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-varalicama [link] => /tag/kako-loviti-varalicama ) [2] => stdClass Object ( [id] => 659076 [name] => zimski spinning [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-07 13:38:44 [main_article_id] => 0 [alias] => zimski-spinning [link] => /tag/zimski-spinning ) [3] => stdClass Object ( [id] => 659077 [name] => kako loviti ribu zimi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-07 13:38:44 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-ribu-zimi [link] => /tag/kako-loviti-ribu-zimi ) [4] => stdClass Object ( [id] => 659078 [name] => spinning zima [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-07 13:38:44 [main_article_id] => 0 [alias] => spinning-zima [link] => /tag/spinning-zima ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Spinnerske dileme [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Uspjeh u zimskom varaličarenju ovisi o cijelom nizu sitnih elemenata. Pravilno ih posložite i rezultat neće izostati [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-11-21-53-16-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/07/9307066.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Boris Bulić [mainImageDesc] => Ni zubaci nisu neuhvatljivi [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/07/9307066.jpg [title] => Ni zubaci nisu neuhvatljivi Boris Bulić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/07/9306955.jpg [title] => Ni arbuni nisu imuni na jigove ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/07/9306956.jpg [title] => Pirke vole silikonce ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/07/9306958.jpg [title] => Počelo je... ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/07/9306979.jpg [title] => Šaruni su noćni lovci ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/07/9306981.jpg [title] => Lokarde često napadaju u samu zoru ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/07/9306982.jpg [title] => Pravo vrijeme za spinning ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/07/9307064.jpg [title] => Suton stvoren za gušte ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/07/9307082.jpg [title] => Ove lete jako daleko ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kad slučajni prolaznici, pod uvjetom da ih uopće ima, ugledaju spinnera kako u zimsko jutro izbacuje svoju varalicu, teško da mogu pomisliti išta pozitivno.

- Vidi ga jadnog i smrznutog… Barem da je nešto ulovio… Nema ni kantu s ribom… Na što sve nevolja natjera ljude… Ima li taj koga kući? - najčešće su misli koje im se vrte po glavi, pri čemu najčešće nisu ni svjesni da samo oprema vrijedi više nego sve ono što taj prolaznik ima na sebi.

DRAMA NA RUBU

I dok se ti prolaznici brinu oko spinnerskog zdravlja, njegovog socijalno-društvenog života i imovinskog stanja, spinner ih najčešće nije ni svjestan, jer koncentriran na lov razmišlja o putanji svoje varalice, moguće prisutnim predatorima i ispravnosti svoje odluke da to jutro uopće i izađe na rivu sa štapom u ruci.

A dileme koje ga muče nisu nimalo neosnovane. U toplijem dijelu godine uzobalje je bogato ribom i uloviti nešto najčešće nije neki osobiti problem, naravno, ako je štap u rukama nekoga tko zna što radi.

No, sada je zima i more je izdajnički prozirno, hladno i negostoljubivo i većina onoga što u njemu obitava je tromo i inertno. A onda, na samoj granici zabačaja, more se namreška. Silovito brzi trag nečega pod samom površinom i nakon metar-dva kratak pljusak s nekoliko zaostalih mjehurića na površini.

Nešto je bilo i pod morem odigralo zadnji čin nečeg jako tragičnog, no najtragičnije je što je sve to na rubu zabačaja i tada dileme postaju još veće i dublje, pri čemu je najdublja ona u kojoj postoji mogućnost da je sva riba koju tražimo zapravo tek iza točke na kojoj se odigrala drama i koja je nama, naravno, izvan domašaja.

---

image
Suton stvoren za gušte
---

DUGI I KRATKI

Sve je to sastavni dio spinnerskog života i ako je spinner imalo strastven i predan onome što radi, tada su takve misli zapravo dobrodošle, jer vode ribi više. Jedan od preduvjeta dalekog dometa svakako je adekvatna oprema. Dobar štap, rola i struna su osnova bez koje se ne može. No što čini opremu dobrom? Štap od tri metra ili onaj od 2,10? Rola klase 3000 ili 6000? Upredenice ne smijemo ni spominjati…

Krajnji domet je ovisan o cijelom nizu detalja, pri čemu je najvažnija sinkronizacija tehnike i opreme. Neki će se spinner dalje dobaciti kraćim štapom, jer će koristiti težu varalicu ili drugu tehniku zabacivanja, dok će opet neki drugi maksimalan domet postizati isključivo dugim štapovima.

Osim same dužine štapa, pažnju treba obratiti na njegovu akciju i težinu zabačaja, kako bismo od štapa mogli izvući maksimum. Korištenje premekih štapova će nam osigurati lakše zamaranje lovine, no na štetu krajnjeg dometa i kvalitete vođenja varalice.

S obzirom na pretpostavljene veličine i težine varalica koje će se tijekom lova koristiti, bira se i štap, kao uostalom i ostatak opreme. Raspon od 240 do 270 centimetara u pravilu pokriva većinu situacija, pri čemu su akcija i težina izbačaja varijable koje uzimamo u kalkulaciju u zavisnosti od spomenutih težina varalica i očekivanog ulova.

SAVRŠENI NAMOTAJI

Marka role, njezin naziv ili naziv brenda kojim je potpisana manje je važan od njezina kapaciteta. Pritom ne želim reći da je neki no name model jednako rangiran kao neki dokazano kvalitetan proizvod, već da polazim od pretpostavke da na izboru imamo kvalitetne spinnerske role kod kojih su dvojbe prvenstveno vezane uz klasu, odnosno kapacitet.

---

image
Ove lete jako daleko
---

Ta je stavka u spinningu od velikog značaja, ponajprije zbog očekivane lovine. Ako su na meti brancini ili šaruni, tada kapacitet role može biti manji jer se lov u pravilu odvija na nekih tridesetak metra od obale uz mogućnost izvlačenja još možda pedesetak metara maksimalno. No, ako su na meti palamide ili lice, tada se može očekivati osim dalekometnih izbačaja i od pedesetak metara, nakon kačenja izvlačenje i više od 200 metara strune.

Osim kapaciteta pažnju svakako treba obratiti na snagu kočnice i njezinu mikropodesivost kako bi kočila upravo kad i kako mi to želimo. I naravno, tu je i slaganje strune. Ako rola strunu ne slaže dobro, kvalitetni zabačaji su osuđeni na propast.

Dileme oko stacionarnih rola i bacačkih multiplikatora stvar su osobnog stila i ukusa, no generalno gledano, premda se o ostalim karakteristikama može razglabati nadugačko i naširoko, stacionarke u startu imaju bitno dalji domet.

PRVI IZBOR

Upredenica ili najlonski monofil odavno više nije dilema. U radu s minijaturnim varalicama i manjim očekivanim ulovima, kao i u radu s velikim varalicama i najvećim očekivanim ulovima, najlonski je monofil nezamjenjiv. Njegova elastičnost i podatnost će uvelike pomoći očuvanju zakačene ribe.

Nasuprot tome, u situacijama u kojima je neophodan direktan i trenutni kontakt s varalicom i lovinom, upredenica je prvi izbor. Naravno, u radu s upredenicom zbog njezine neistezljivosti kočnica mora biti savršeno ugođena, a štap bitno elastičniji nego neki koji je namijenjen radu s najlonskim monofilom, pri čemu ribolovac sve vrijeme mora biti maksimalno koncentriran i spreman na nagla, ali strogo kontrolirana popuštanja.

---

image
Počelo je...
---

SAMO DA JE BLIZU

Oko doba dana nema nekih dvojbi. Zora i sumrak su definitivno najjača doba dana za zimski spinning, premda na nekim pozicijama i cjelodnevno varaličarenje nije loš izbor, i to pogotovo ako je uočeno prisustvo plave ribe. No odabir pozicije je zato itekako bitan.

Budući da lijepe zimske dane pogodne za cjelodnevni boravak možemo nabrojati na prste ruke, većina se varaličara odlučuje za bliske pozicije, najčešće u neposrednoj blizini stanovanja. Malobrojni se odlučuju za neka duža pješačenja, eventualno za vožnju automobilom do sat vremena daleko od kuće. Nažalost, upravo je u toj ograničenosti najveći problem. Pošte, ako ih se tako može nazvati, najčešće su lukobrani, kantuni na rivama, glave mulića ili eventualno punte na izlazu iz luka.

Naravno, ulična rasvjeta također igra itekako važnu ulogu jer je riba zahvaljujući tom svjetlosnom zagađenju često aktivnija od uobičajenog.

Dakle, dolaskom na obalu, ma kakva ona bila, zatičemo nekakvu situaciju koju bi, da bi nam lov bio koliko-toliko uspješan, trebalo pravilno pročitati.

---

image
Pravo vrijeme za spinning
---

PLITKE POŠTE

Na terenima koje poznajemo kao svoj džep uglavnom nema problema, no na terenima na kojima se ne lovi toliko često ili se pošlo, eto, tek toliko da se isproba jer su one stare pošte pod tolikim pritiskom da su doslovno isprane, to je čitanje terena jako važno.

U zavisnosti od same konfiguracije terena može se očekivati različita lovina. Na plitkim pješčano ljušturastim terenima glavni su lovci brancini i eventualno lice, dok su na kamenitim terenima poput vanjskih strana lukobrana mogući ulovi doslovno svih predatora.

Na prvim plitkim terenima idealno je odabrati istake, pozicije koje su najisturenije i s njih pokušavati češljati teren u rasponu od barem 210⁰. Naravno, glavne su nam varalice zare, popperi, silikonci, najčešće naoružani sa single hook udicama.

Osim walk the dog i twicha, dobre su i sve ostale kombinacije kojima se varalica vodi po samoj površini ili pak neposredno ispod nje. Idealno je češljati teren neposredno uz sve vidljive zapreke poput većeg kamenja, nakupine trave ili bilo kakve promjene u sastavu dna.

---

image
Šaruni su noćni lovci
---

SAVIJENI KURENTI

Za razliku od plitkih terena, lov nad kamenitim dnom je puno kompleksniji. Ponajprije bi trebalo ustanoviti smjer kurenta, koji je na takvim pozicijama uvijek prisutan. Ako ga nema, tada ste definitivno na pogrešnom mjestu. Najčešće je dovoljno otići tek desetak metara desno ili lijevo da bi se pronašlo nekakvo gibanje mora. To je jako važno jer upravo kurenti nose kisik i hranu koja zadržava sitnu ribu koja je hrana našoj lovini.

Ako je glava lukobrana formirana tako da podsjeća na slovo 'L' tada svakako treba istražiti i unutrašnji kut te glave. Naime, u trenutku kada kurenat natiskuje more u lučicu, u takvom će se zaklonu stvarati vrtložne struje koje se vrte u smjeru u kojem završava lukobran.

Izbacivanjem laganih suspending varalica u maticu kurenta uz lagano zatezanje da bi varalica uopće upala u takav vrtlog, lako se može pretražiti taj, po svemu vrlo atraktivan potez. Naravno, varalice bi trebale biti realistične imitacije budući da ih ne vodimo već samo pratimo.

Izbacivanje klasičnih varalica na rub kurenta i njihovo privlačenje prema obali najčešća je metoda kojom se pretražuje teren. Malobrojni ribolovci bacaju varalicu tako da je kurenat nosi prema njima, no u situaciji kada ribe nema, upravo to može biti dobitna kombinacija.

---

image
Lokarde često napadaju u samu zoru
---

Ipak, da bi se varalica u tim uvjetima uspješno vukla, potrebno je malo prakse kao bi brzina povlačenja bila optimalna, tek nešto brža od brzine kurenta. U takvom povlačenju varalica bi trebala simulirati ribu koja se potpuno predaje kurentu, nemoćna oduprijeti mu se. Suvremene slow floating/suspending inačice, u kojima varalica u trenucima zastoja drhti lagano isplivavajući, savršene su za takvu prezentaciju.

DALEKOMETNA ARTILJERIJA

Ipak, najčešće se nastoji varalicu ispucati što je moguće dalje, pa je nekom za nju prikladnom tehnikom privlačiti obali.

Zare koje su u principu vrlo lagane varalice imaju cijeli niz otežanih verzija koje lete jako daleko. Nažalost, s povećanjem težine raste i volumen, odnosno dužina, tako da su ti modeli ne samo teži nego i veći, te kao takvi najčešće neprikladni za prosječnu lovinu. Ipak, velika prednost takvih modela je u njihovoj putanji koja je trostruko duža od klasične, naravno, ako se vodi walk the dog tehnikom.

Prednost je i u očekivanoj lovini, odnosno u gabaritima te lovine koja je u pravilu trofejna. Loša strana priče je što ti trofeji ipak ne padaju svakog dana, no to je dio druge priče koja govori o upornosti i predanosti spinnera.

Od ostalih varalica koje se mogu daleko ispucavati svakako treba spomenuti bait stickove, runnere, kao i teško balansirane wobblere koji su u pravilu tonući, što znači da ih se treba povlačiti relativno brzo, što je vremensko ograničenje koje u ovom zimskom periodu i nije neka velika prednost.

Naime, neodlučni predatori će se teško odlučiti za napad ako im varalica prebrzo prođe ispred nosa. Nasuprot tome, neki lovci zahtijevaju brzo vođenje jer im je napad na brzi plijen naprosto u naravi.

---

image
Ni arbuni nisu imuni na jigove
---

PRAVA NAGRADA

I na kraju ostaju silikonci otežani integriranim otežanjima ili jigg udicama kao i jiggovi za shore jigging. U oba slučaja je riječ o varalicama koje ne tonu kao kamen već malo brže, što znači da ih nakon što dotaknu površinu mora treba odmah početi povlačiti.

Svakako, ako se želi pretražiti neki drugi sloj mora tada treba pustiti da varalica potone, no takav je postupak uvijek povezan s dozom rizika od zadjeva koji raste s povećanjem dubine. No kako kažu, sreća prati hrabre. Tako se u tom pridnenom pretraživanju osim pirki i paukova katkad ulovi i zubatac, što je itekako prikladna nagrada za trud i do tada izgubljene varalice.

A za sami kraj ostaje još jedna dilema. Strijelki je u moru sve više i njihovim zubima ne odolijeva ništa osim sajle. No, ako se postavi sajla umjesto fluorokarbona, tada se možemo pozdraviti sa svim ostalim ulovima, od koji brancini postaju posebno nedostižni.

Da, sve su to razlozi zbog kojih spinner u zoru ne vidi one zabrinute prolaznike za svojim leđima, a što istini za volju uopće nije bitno. Jedino je zapravo važno biti na moru, pa dok varalica u povlačenju klizi i treperi, drhtati s njom u onom slatkom iščekivanju napada, jedinog smisla i nagrade za sav trud i neprospavana spinnerska jutra.

---

image
Pirke vole silikonce
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Boris Bulić
Boris Bulić
Ni zubaci nisu neuhvatljivi

Ni arbuni nisu imuni na jigove

Pirke vole silikonce

Počelo je...

Šaruni su noćni lovci

Lokarde često napadaju u samu zoru

Pravo vrijeme za spinning

Suton stvoren za gušte

Ove lete jako daleko
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/za-uspjeh-u-zimskom-spinningu-treba-pravilno-posloziti-sve-detalje-savjetujemo-kako-1149264 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ec266c2261de7ff1bb8a50dd2664233d3bfdc2aa [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Uspjeh+u+zimskom+varali%C4%8Darenju+ovisi+o+cijelom+nizu+sitnih+elemenata.+Pravilno+ih+poslo%C5%BEite+i+rezultat+ne%C4%87e+izostati&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fza-uspjeh-u-zimskom-spinningu-treba-pravilno-posloziti-sve-detalje-savjetujemo-kako-1149264 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fza-uspjeh-u-zimskom-spinningu-treba-pravilno-posloziti-sve-detalje-savjetujemo-kako-1149264 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Spinnerske dileme [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

Spinnerske dilemeUspjeh u zimskom varaličarenju ovisi o cijelom nizu sitnih elemenata. Pravilno ih posložite i rezultat neće izostati

Piše Boris Bulić
8. prosinca 2021. - 07:29

Kad slučajni prolaznici, pod uvjetom da ih uopće ima, ugledaju spinnera kako u zimsko jutro izbacuje svoju varalicu, teško da mogu pomisliti išta pozitivno.

- Vidi ga jadnog i smrznutog… Barem da je nešto ulovio… Nema ni kantu s ribom… Na što sve nevolja natjera ljude… Ima li taj koga kući? - najčešće su misli koje im se vrte po glavi, pri čemu najčešće nisu ni svjesni da samo oprema vrijedi više nego sve ono što taj prolaznik ima na sebi.

DRAMA NA RUBU

I dok se ti prolaznici brinu oko spinnerskog zdravlja, njegovog socijalno-društvenog života i imovinskog stanja, spinner ih najčešće nije ni svjestan, jer koncentriran na lov razmišlja o putanji svoje varalice, moguće prisutnim predatorima i ispravnosti svoje odluke da to jutro uopće i izađe na rivu sa štapom u ruc...

11. svibanj 2024 23:53