stdClass Object ( [id] => 1166550 [title] => Sve o zimskom spinningu: što, kako i kada loviti, koje varalice izabrati... A za uspjeh su važni i doba dana, plima, tlak zraka... [alias] => sve-o-zimskom-spinningu-sto-kako-i-kada-loviti-koje-varalice-izabrati [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Većina starijih ribolovaca se vjerojatno sjeća pjesme koja je prije više od trideset godina pratila staru TV reklamu za šibenska vina, a koja bi se danas slobodno mogla pjevati s malo izmijenjenim tekstom – Škrto more čuva svoje blago…

A to je samo zato što je ribu sve teže uloviti, i to pogotovo u ovo hladno zimsko doba. Ribolovni pritisak je sve veći i riblji fond to itekako osjeća, a onda i sami ribolovci, što je nažalost poprilično zatvoren krug. I dok su gospodarski ili privredni ribolovci prisiljeni loviti i trgovati s tom ribom, ma koliko je bilo malo i ma koliko bila mala, sportski ribolovci ipak imaju izbor. Svoju lovinu mogu zadržati, ali i ne moraju.

ETIKA I MORAL

Pokret Ulovi i pusti, odnosno Catch&Release, sve je popularniji, i to posebno među spinnerima. Zanimljivo je da većina ribolovaca koji se pasionirano bave spinningom ribe doživljavaju kao ravnopravne protivnike u prastaroj igri u kojoj sudjeluju samo dva igrača – lovac i lovina. Pravila igre su jednostavna - lovac pokušava nadmudriti lovinu i uloviti je, a lovina pokušava ne biti ulovljena.

A budući da je spining uglavnom ciljani lov određenih ribljih vrsta, samim je tim selektivan. Bira se koja će se vrsta loviti, koje veličine, i što je najvažnije, može se birati hoće li se tako ulovljena lovina zadržati ili pustiti natrag u more.

Sad bi etičari i moralisti mogli naći cijelu hrpu argumenata kojima bi mogli napasti ovakav stav, pri čemu uvijek u prvi plan iskače ona već izlizana maksima: Ako ribi već želite dobro, onda je nemojte ni loviti, već je pustite da pliva bez tog vašeg C&R iskustva.

Druga struja će opet reći da smo mi kao vrsta lovci i da je prirodni slijed loviti i pojesti lovinu. Treći će pričati o tome da bi kao dobri gospodari trebali znati upravljati resursima, dok će četvrti reći da dokle god ne izlazi izvan zakonskih okvira, ribolovac pred nije u prekršaju…

Naravno, svaka od tih struja ima svoje argumente koji su na mjestu, tako da je u konačnici svakom ribolovcu ostavljeno na dušu da odluči, hoće li loviti i što će učiniti sa lovinom ukoliko je ulovi.

---

image
Zora je i zimi većini spinnera najlovnije doba dana
---

KRATAK POPIS

No, da bi uopće mogli odlučiti što ćemo s lovinom, trebalo bi je najprije uloviti, što s obzirom na doba godine i raspoložive vrste i količinu ribe u moru nije baš najjednostavniji zadatak. Spinneri su ribolovci koji vole da im je sve posloženo po nekom pravilu.

Katkad je to pravilo općeprihvaćeno, a katkada nekakvo lokalno ili osobno. No, bez obzira kakvim se pravilima rukovodili, spinneri ih se drže, pri čemu se uvijek zna što se i na koji način radi. Ili se barem misli da se zna.

Tako je izbor lovine prva muka s kojom se sreću. Budući da je u pitanju obalni ribolov i da su temperature mora u ovo doba godine u pravilu niske, izbor je poprilično oskudan.

Sitne uzobalne ribe je jako malo i u skladu s tim je i broj predatora koji su spinnerima glavna lovina desetkovan. Brancini, iglice, šaruni i ušate eventualne lice, strijelke i poneka zalutala palamida najčešće su vrste s kojima se zimski spinner može sresti.

Naravno, tu su i sitnije ribe kojima hladnoća nije tolika prepreka poput pirki ili glavoča s kojima se nadmeću ljubitelji ultra light spinninga. Ali i uz njih je popis vrlo kratak i oskudan. Upravo je zato većini spinnera zimski spinning poseban izazov.

---

image
Spinale su se ušate
---

OGRANIČENI DOMETI

Izlazak na zimsku obalu je uvijek spojen s određenom dozom sjete. Obala je prazna, a more prozirno i pusto, barem na prvi pogled. Jako daleko od onog ugođaja kakav ta ista obala ima ljeti. Kao da svi oni glasovi i vreva ljetnog šušura još negdje odjekuju, ali samo na kratko, nakon čega nastupa tišina koju remete samo koraci ribolovca koji još nije odlučio gdje će i na koji način zabaciti svoju varalicu.

Plitke obale imaju svoje ribe koje se itekako isplati potražiti. Brancini su u zimskom razdoblju, premda poprilično usporenog metabolizma, zapravo jako gladni tako da često krstare i u najplićem moru.

Upravo stoga, obali treba prići tiho i nevidljivo, bešumno ako je ikako moguće, s već spremljenom varalicom tako da je možemo odmah izbaciti. Možda će baš u trenutku kad se posljednjim korakom približimo moru ispred nas proplivati kapitalac kakvog se čeka cijeli život. No, pravo pitanje je što ribama ponuditi na takvim pustim obalama u tako prozirnom moru.

Prvi izbor je svakako nekakva zara ili makar, pencil inačica, nekakav stick kojeg ćemo moći polako vući. Naime, koliko se god trudili, izbačaj varalice ne može konkurirati surf izbačajima. Domet je u pravilu ograničen i često se događa da imamo pravo samo na jedan pokušaj u kojem ribu možemo ili uloviti ili je potjerati.

---

image
Izbačaji su uza sav trud ipak vrlo ograničenog dometa
---

A ako je teren jako plitak s istaknutim hridima koje možda svojim vrhovima vire iznad mora, tada i udice moraju biti single hook, s okom koje je poravnato s linijom tijela udice. Takve udice izvrsno kače ribu, a u usporedbi s klasičnim trokukim udicama imaju trostruko manje šanse za zadjev.

Tehnika povlačenja je najčešće walk the dog, pravolinijsko sporo privlačenje, ili twich sa zastojima. Na takvom terenu s tehnikama nema puno kalkuliranja, no zato je jako važno odabrati pravu boju varalice koja će svakako biti floating izvedbe.

Ako je vedro i svijetlo, tada su prvi izbor transparentne ili barem jako svijetle varalice. Po lagano uzburkanom moru i lagano oblačnom vremenu, klasično morsko obojani modeli će biti lovni, dok će u uvjetima loše vidljivosti, kroz sumrak ili noću loviti žuti, vrišteći narančasti ili bijeli modeli. Naravno, red head inačice love u svim uvjetima.

DUBOKO DO DNA

No, naša obala nije na svim dijelovima plitka. Dapače, puno su brojnija mjesta na kojima se obala strmo ruši u dubinu i gdje stijene na obali jedva da nude nekakav oslonac za izbačaj.

Na takvim su mjestima uvjeti potpuno drukčiji pa i varalice ne mogu biti iste kao na plitkim terenima. Ovdje se koriste sinking modeli ili barem oni suspending izvedbe.

Dakle ovdje se lov rijetko kada odvija na površini. Varalice je najpraktičnije potopiti na nekoliko metara dubine pa pokušati različitim animacijama isprovocirati griz. Naravno, svaka će varalica zahtijevati svoj pristup. Tako se s wobblerima sve svodi na izbačaj, čekanje zbog postizanja lovne dubine i privlačenje za taj wobbler optimalnom brzinom.

---

image
Iglice vole wobblere morskih boja
---

U sve treba svakako ukalkulirati i smjer kurenta da nam se ne bi dogodilo da varalicu povlačimo tek metar od kraja paralelno s linijom obale. Idealno je da wobbler bude opremljen rezonantnom kutijom kako bi imao veću privlačnu moć. Suspending modelima svakako treba omogućiti povremene zastoje koji katkada znaju biti tako lovni.

Osim wobblera, takvi strmi i duboki tereni su idealni za jigove i tehniku shore jigging kojom se mogu u kratkom vremenu pretražiti svi slojevi mora, od površine do dna, pri čemu moramo paziti da u povlačenju ne pronađemo i samo dno.

Osim klasičnih shore jigova mogu se vrlo uspješno koristiti i jigovi namijenjeni tehnici slow pitch ili light jigging, kod kojih je izražena sagitalna asimetričnost. Zahvaljujući takvoj asimetričnosti ove varalice dok tonu ostvaruju vrlo nepravilnu i ribljim predatorima tako atraktivnu putanju. Upravo ih zbog toga treba povlačiti sa zastojima u kojima ih treba što češće pustiti da tonu u režimu slobodnog pada.

Silikonci opremljeni jig glavama mogu biti jako lovni, pri čemu su puno podatniji od klasičnih jigova jer sporije tonu. Osim toga u, zavisnosti od oblika tijela mogu se animirati na različite načine.

I premda postoji cijela šuma takvih načina, najčešće se koristi twich u kojem se štapom kojem je vrh oboren prema površini mora varalica skokovito privlači obali.

---

image
Silikonci s ovećim jigg glavama mogu se pokazati vrlo lovnima
---

Drugi najčešće korišten način je pravolinijsko privlačenje od metar-dva, nakon čega slijedi stanka u kojoj silikonac, najčešće shad oblika, polagano tone šireći podmorjem posebno oblikovanim repom svoju gluhu vibru.

Na ovakvim terenima osim brancina, koji mogu biti uistinu impresivnih razmjera, možemo naići na iglice, šarune, lice, strijelke i ušate. Naravno, uvijek se može zaletjeti i nešto plavo poput palamide, ali je to s obzirom na doba godine prije iznimka nego pravilo.

UČINKOVITE KONTRE

Srednje duboke, ili srednje plitke obale, mogu držati doslovno sve vrste zimske lovine, pa u skladu s tim na takvim terenima treba imati u pripremi sve raspoloživo. U takve obale spadaju i obale gradskih luka u kojima su prva lovina strijelke i brancini.

I dok će se za brancine koristiti što je moguće mekše strune radi što je moguće prirodnije prezentacije, za lov strijelki je obavezna upotreba sajla neposredno ispred varalice. Naravno, sajlu postavljamo jedino ako smo sigurni u prisutnost strijelki. A ako smo u to sigurni, tada će i prva varalica biti popper koji je u lovu strijelki najubojitije oružje. Poppera uz povremene zastoje treba vući brzo, tako da u povlačenju prska i buči što više, a što je strijelkama posebno jak okidač za napad.

Mnogi ribolovci, ako im obala to dopušta, izbace varalicu dvadesetak metara te preklopivši preklopnik jednostavno šetaju rivom povlačeći varalicu. Premda takav pristup, pogotovo na gradskim obalama koje su osvijetljene umjetnom rasvjetom, može dati bogate rezultate, zapravo i nije preporučljiv jer su kontre u takvom položaju često neučinkovite, pa promašaja ima puno više nego bi itko htio.

Puno je praktičnije varalicu izbaciti te s otvorenom rolom prošetati koliko nam riva dopušta, te potom nastaviti spinati uz koncentraciju na rad varalice, te brzinu i način namatanja.

Silikonci s jig glavama kao i klasični shore jigovi, i to posebno micro jigovi, su također lovni, naravno, ako se pogodi lovna veličina. A izbor boja je na ovakvim obalama klasičan, isti kao i kod spinninga na plitkim terenima.

---

image
Ovakvim se jigovima u kratkom vremenu lako pretraži čitav vodeni stupac
---

TRIPUT VIŠE VRIDI

Još jedna od dvojbi oko koje se lomi veliki broj spinnera u ovo doba godine je vezana uz veličinu varalica. Kada sitne ribe ima u obilju, što je slučaj u toplijem djelu godine, tada se predatori najčešće profiliraju pa jedu isključivo određenu vrstu, i to određene veličine. No, u ovo posno doba, jede se što se nađe, pri čemu se vrše itekako veliki izračuni, naravno, ne na svjesnoj nego na onoj instinktivnoj razini.

Niske temperature usporavaju metabolizam, zbog čega je i općenito potrošnja energije manja. U trenutku lova energija se ubrzano troši, pa bi stoga ono zbog čega će se ta energija utrošit trebalo biti dovoljno kalorično da pokrije gubitak i osigura dodatnu energiju za period koji slijedi, da se ne bi odmah po obroku moralo ponovo loviti.

Naravno, ako se ukaže prilika za novim obrokom odmah po upravo odrađenom obroku, prilika se neće propustiti, no ukoliko je taj obrok sitan i neugledan, i energija potrošena za lov će biti veća od dobiti, što instinkt, podređen Prirodi koja nikada nije rastrošna, neće dopustiti.

Upravo se zbog toga ne treba bojati velikih ješki, odnosno varalica. Ne trebamo se pritom rukovoditi veličinom usta potencijalne lovine, jer je činjenica da predatori često napadaju plijen koji je više puta veći od očekivanog.

Wobbleri i stickovi, mogu biti veliki jer su naoružani s tri udice od kojih bi barem jedna trebala odraditi zadatak.

Jedino u slučaju lova ušata silikoncima trebamo ostati u granicama fizičkih zakonitosti, jer ušata svoj plijen ipak mora progutati kako bi došlo do klasičnog kačenja s jig udicom, a što s obzirom na veličinu njenih usta ipak podliježe određenim ograničenjima.

---

image
Prirodni položaj varalice je jako važan u bistrom zimskom moru
---

ZORA, PLIMA I TLAK ZRAKA

A s obzirom na doba dana, teško da možemo pričati o nekom istaknutom trenutku. Naime, i zora i suton su tehnički najbolji, no isto tako i bitno hladniji dijelovi dana, tako da i dnevni ribolov može donijeti odlićne rezultate. Puno je bitnije kakav je tlak zraka.

Tako će se bolji rezultati postići u trenucima kada tlak zraka polako pada nego kad raste. A kada naglo pada, tada definitivno treba potražiti brancine i to najvećim varalicama koje imate u svojoj kolekciji.

A s obzirom na plimu i oseku, najveće šanse bi trebali imati kada more počinje rasti.

Dakle, spinneri se zime definitivno ne bi trebali bojati, kao što ne treba misliti da je more škrto i da zimi ribe nema. Ima je, ima, i premda je more čuva, kad je dade, triput više vridi…

A što ćete napraviti s tom tri puta vrjednijom ribom kada je ulovite, hoćete li počastiti sebe, obitelj i ekipu gradeladom ili ćete album obogatiti još jednom fotografijom i ribi omogućiti da nastavi onu spomenutu vječnu igru, odluka je koja leži samo na vama.

---

image
Šaruni vole silikonce na jig udicama
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => hladni gušti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => hladni gušti 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-02-10 10:18:06 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Luka Morožin [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-02-10 11:00:15 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-02-10 10:41:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 121 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/02\/10\/10567850.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/10\/10567847.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/10\/10567848.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/10\/10567851.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/10\/10567852.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/10\/10567853.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/10\/10567854.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/10\/10567855.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/10\/10567864.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/10\/10567866.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/10\/10567867.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/10\/10567868.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/10\/10567869.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/10\/10567870.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/10\/10567885.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/10\/10567886.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/10\/10567887.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/10\/10567889.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/10\/10567890.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/10\/10567891.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/10\/10567892.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/10\/10567893.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/10\/10567894.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/10\/10567938.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/10\/10567939.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Luka Moro\u017ein","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Veliki dubokoronci donose velike ribe","Opreme nikada nije previ\u0161e","Zora je i zimi ve\u0107ini spinnera <\/em>najlovnije doba dana","Silikonci s ove\u0107im jigg <\/em>glavama mogu se pokazati vrlo lovnima","Povr\u0161inac namijenjen strijelki nasukao je ovog brancina","To\u010dno u podne","Single hook<\/em> je izvrstan izbor za plitke terene","Spinale su se u\u0161ate","Dnevna varalica","\u0160aruni vole silikonce na jig <\/em>udicama","Podlanica se digla do povr\u0161ine","Popperi <\/em>su prvi izbor kad je u pitanju lov strijelki","Prirodni polo\u017eaj varalice je jako va\u017ean u bistrom zimskom moru","Izba\u010daji su uza sav trud ipak vrlo ograni\u010denog dometa","Velika DTD-ova Barracuda <\/em>od 20cm\/25g je izvrstan izbor","Katkada treba posegnuti za \u017eiv\u010danom akcijom","Ovakvim se jigovima<\/em> u kratkom vremenu lako pretra\u017ei \u010ditav vodeni stupac","Kraljica na silikonca nije slu\u010dajnost","Guma im je ponekad neodoljiva","Uz kontrolirano vo\u0111enje ovakve varalice mogu biti vrlo ubojite","Iglice vole wobblere <\/em>morskih boja","Red head<\/em> je univerzalna boja","Long cast <\/em>varalice su idealne za zimsko doba","Bijelo i ozvu\u010deno u uvjetima lo\u0161e vidljivosti je uvijek dobar izbor","Shad <\/em>ga je ko\u0161tao glave"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1329","hd_10567850_1920.jpg":"1920x1080","k_10567850_1280.jpg":"1280x1280","k_10567850_1024.jpg":"1024x1024","k_10567850_640.jpg":"640x640","k_10567850_480.jpg":"480x480","k_10567850_340.jpg":"340x340","k_10567850_220.jpg":"220x220","o_10567850_1280.jpg":"1280x886","o_10567850_1024.jpg":"1024x708","o_10567850_640.jpg":"640x443","o_10567850_480.jpg":"480x332","o_10567850_340.jpg":"340x235","o_10567850_220.jpg":"220x152","h_10567850_1280.jpg":"1280x854","h_10567850_1024.jpg":"1024x683","h_10567850_640.jpg":"640x427","h_10567850_480.jpg":"480x320","h_10567850_340.jpg":"340x227","h_10567850_220.jpg":"220x147","pp_10567850_1280.jpg":"1006x1280","pp_10567850_1024.jpg":"805x1024","pp_10567850_640.jpg":"503x640","pp_10567850_480.jpg":"377x480","pp_10567850_340.jpg":"267x340","pp_10567850_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_10567847_1920.jpg":"1920x1080","k_10567847_1280.jpg":"1280x1280","k_10567847_1024.jpg":"1024x1024","k_10567847_640.jpg":"640x640","k_10567847_480.jpg":"480x480","k_10567847_340.jpg":"340x340","k_10567847_220.jpg":"220x220","o_10567847_1280.jpg":"1280x853","o_10567847_1024.jpg":"1024x682","o_10567847_640.jpg":"640x426","o_10567847_480.jpg":"480x320","o_10567847_340.jpg":"340x226","o_10567847_220.jpg":"220x146","h_10567847_1280.jpg":"1280x854","h_10567847_1024.jpg":"1024x683","h_10567847_640.jpg":"640x427","h_10567847_480.jpg":"480x320","h_10567847_340.jpg":"340x227","h_10567847_220.jpg":"220x147","pp_10567847_1280.jpg":"1006x1280","pp_10567847_1024.jpg":"805x1024","pp_10567847_640.jpg":"503x640","pp_10567847_480.jpg":"377x480","pp_10567847_340.jpg":"267x340","pp_10567847_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_10567848_1920.jpg":"1920x1080","k_10567848_1280.jpg":"1280x1280","k_10567848_1024.jpg":"1024x1024","k_10567848_640.jpg":"640x640","k_10567848_480.jpg":"480x480","k_10567848_340.jpg":"340x340","k_10567848_220.jpg":"220x220","o_10567848_1280.jpg":"1280x853","o_10567848_1024.jpg":"1024x682","o_10567848_640.jpg":"640x426","o_10567848_480.jpg":"480x320","o_10567848_340.jpg":"340x226","o_10567848_220.jpg":"220x146","h_10567848_1280.jpg":"1280x854","h_10567848_1024.jpg":"1024x683","h_10567848_640.jpg":"640x427","h_10567848_480.jpg":"480x320","h_10567848_340.jpg":"340x227","h_10567848_220.jpg":"220x147","pp_10567848_1280.jpg":"1006x1280","pp_10567848_1024.jpg":"805x1024","pp_10567848_640.jpg":"503x640","pp_10567848_480.jpg":"377x480","pp_10567848_340.jpg":"267x340","pp_10567848_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_10567851_1920.jpg":"1920x1080","k_10567851_1280.jpg":"1280x1280","k_10567851_1024.jpg":"1024x1024","k_10567851_640.jpg":"640x640","k_10567851_480.jpg":"480x480","k_10567851_340.jpg":"340x340","k_10567851_220.jpg":"220x220","o_10567851_1280.jpg":"1280x960","o_10567851_1024.jpg":"1024x768","o_10567851_640.jpg":"640x480","o_10567851_480.jpg":"480x360","o_10567851_340.jpg":"340x255","o_10567851_220.jpg":"220x165","h_10567851_1280.jpg":"1280x854","h_10567851_1024.jpg":"1024x683","h_10567851_640.jpg":"640x427","h_10567851_480.jpg":"480x320","h_10567851_340.jpg":"340x227","h_10567851_220.jpg":"220x147","pp_10567851_1280.jpg":"1006x1280","pp_10567851_1024.jpg":"805x1024","pp_10567851_640.jpg":"503x640","pp_10567851_480.jpg":"377x480","pp_10567851_340.jpg":"267x340","pp_10567851_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1162","hd_10567852_1920.jpg":"1920x1080","k_10567852_1280.jpg":"1280x1280","k_10567852_1024.jpg":"1024x1024","k_10567852_640.jpg":"640x640","k_10567852_480.jpg":"480x480","k_10567852_340.jpg":"340x340","k_10567852_220.jpg":"220x220","o_10567852_1280.jpg":"1280x774","o_10567852_1024.jpg":"1024x619","o_10567852_640.jpg":"640x387","o_10567852_480.jpg":"480x290","o_10567852_340.jpg":"340x205","o_10567852_220.jpg":"220x133","h_10567852_1280.jpg":"1280x854","h_10567852_1024.jpg":"1024x683","h_10567852_640.jpg":"640x427","h_10567852_480.jpg":"480x320","h_10567852_340.jpg":"340x227","h_10567852_220.jpg":"220x147","pp_10567852_1280.jpg":"1006x1280","pp_10567852_1024.jpg":"805x1024","pp_10567852_640.jpg":"503x640","pp_10567852_480.jpg":"377x480","pp_10567852_340.jpg":"267x340","pp_10567852_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1207","hd_10567853_1920.jpg":"1920x1080","k_10567853_1280.jpg":"1280x1280","k_10567853_1024.jpg":"1024x1024","k_10567853_640.jpg":"640x640","k_10567853_480.jpg":"480x480","k_10567853_340.jpg":"340x340","k_10567853_220.jpg":"220x220","o_10567853_1280.jpg":"1280x804","o_10567853_1024.jpg":"1024x643","o_10567853_640.jpg":"640x402","o_10567853_480.jpg":"480x301","o_10567853_340.jpg":"340x213","o_10567853_220.jpg":"220x138","h_10567853_1280.jpg":"1280x854","h_10567853_1024.jpg":"1024x683","h_10567853_640.jpg":"640x427","h_10567853_480.jpg":"480x320","h_10567853_340.jpg":"340x227","h_10567853_220.jpg":"220x147","pp_10567853_1280.jpg":"1006x1280","pp_10567853_1024.jpg":"805x1024","pp_10567853_640.jpg":"503x640","pp_10567853_480.jpg":"377x480","pp_10567853_340.jpg":"267x340","pp_10567853_220.jpg":"173x220"},{"size0":"830x639","hd_10567854_1920.jpg":"1920x1080","k_10567854_1280.jpg":"1280x1280","k_10567854_1024.jpg":"1024x1024","k_10567854_640.jpg":"640x640","k_10567854_480.jpg":"480x480","k_10567854_340.jpg":"340x340","k_10567854_220.jpg":"220x220","o_10567854_1280.jpg":"1280x985","o_10567854_1024.jpg":"1024x788","o_10567854_640.jpg":"640x492","o_10567854_480.jpg":"480x369","o_10567854_340.jpg":"340x261","o_10567854_220.jpg":"220x169","h_10567854_1280.jpg":"1280x854","h_10567854_1024.jpg":"1024x683","h_10567854_640.jpg":"640x427","h_10567854_480.jpg":"480x320","h_10567854_340.jpg":"340x227","h_10567854_220.jpg":"220x147","pp_10567854_1280.jpg":"1006x1280","pp_10567854_1024.jpg":"805x1024","pp_10567854_640.jpg":"503x640","pp_10567854_480.jpg":"377x480","pp_10567854_340.jpg":"267x340","pp_10567854_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_10567855_1920.jpg":"1920x1080","k_10567855_1280.jpg":"1280x1280","k_10567855_1024.jpg":"1024x1024","k_10567855_640.jpg":"640x640","k_10567855_480.jpg":"480x480","k_10567855_340.jpg":"340x340","k_10567855_220.jpg":"220x220","o_10567855_1280.jpg":"1280x960","o_10567855_1024.jpg":"1024x768","o_10567855_640.jpg":"640x480","o_10567855_480.jpg":"480x360","o_10567855_340.jpg":"340x255","o_10567855_220.jpg":"220x165","h_10567855_1280.jpg":"1280x854","h_10567855_1024.jpg":"1024x683","h_10567855_640.jpg":"640x427","h_10567855_480.jpg":"480x320","h_10567855_340.jpg":"340x227","h_10567855_220.jpg":"220x147","pp_10567855_1280.jpg":"1006x1280","pp_10567855_1024.jpg":"805x1024","pp_10567855_640.jpg":"503x640","pp_10567855_480.jpg":"377x480","pp_10567855_340.jpg":"267x340","pp_10567855_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_10567864_1920.jpg":"1920x1080","k_10567864_1280.jpg":"1280x1280","k_10567864_1024.jpg":"1024x1024","k_10567864_640.jpg":"640x640","k_10567864_480.jpg":"480x480","k_10567864_340.jpg":"340x340","k_10567864_220.jpg":"220x220","o_10567864_1280.jpg":"1280x960","o_10567864_1024.jpg":"1024x768","o_10567864_640.jpg":"640x480","o_10567864_480.jpg":"480x360","o_10567864_340.jpg":"340x255","o_10567864_220.jpg":"220x165","h_10567864_1280.jpg":"1280x854","h_10567864_1024.jpg":"1024x683","h_10567864_640.jpg":"640x427","h_10567864_480.jpg":"480x320","h_10567864_340.jpg":"340x227","h_10567864_220.jpg":"220x147","pp_10567864_1280.jpg":"1006x1280","pp_10567864_1024.jpg":"805x1024","pp_10567864_640.jpg":"503x640","pp_10567864_480.jpg":"377x480","pp_10567864_340.jpg":"267x340","pp_10567864_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_10567866_1920.jpg":"1920x1080","k_10567866_1280.jpg":"1280x1280","k_10567866_1024.jpg":"1024x1024","k_10567866_640.jpg":"640x640","k_10567866_480.jpg":"480x480","k_10567866_340.jpg":"340x340","k_10567866_220.jpg":"220x220","o_10567866_1280.jpg":"1280x960","o_10567866_1024.jpg":"1024x768","o_10567866_640.jpg":"640x480","o_10567866_480.jpg":"480x360","o_10567866_340.jpg":"340x255","o_10567866_220.jpg":"220x165","h_10567866_1280.jpg":"1280x854","h_10567866_1024.jpg":"1024x683","h_10567866_640.jpg":"640x427","h_10567866_480.jpg":"480x320","h_10567866_340.jpg":"340x227","h_10567866_220.jpg":"220x147","pp_10567866_1280.jpg":"1006x1280","pp_10567866_1024.jpg":"805x1024","pp_10567866_640.jpg":"503x640","pp_10567866_480.jpg":"377x480","pp_10567866_340.jpg":"267x340","pp_10567866_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x3413","hd_10567867_1920.jpg":"1920x1080","k_10567867_1280.jpg":"1280x1280","k_10567867_1024.jpg":"1024x1024","k_10567867_640.jpg":"640x640","k_10567867_480.jpg":"480x480","k_10567867_340.jpg":"340x340","k_10567867_220.jpg":"220x220","o_10567867_1280.jpg":"1280x2275","o_10567867_1024.jpg":"1024x1820","o_10567867_640.jpg":"640x1137","o_10567867_480.jpg":"480x853","o_10567867_340.jpg":"340x604","o_10567867_220.jpg":"220x391","h_10567867_1280.jpg":"1280x854","h_10567867_1024.jpg":"1024x683","h_10567867_640.jpg":"640x427","h_10567867_480.jpg":"480x320","h_10567867_340.jpg":"340x227","h_10567867_220.jpg":"220x147","pp_10567867_1280.jpg":"1006x1280","pp_10567867_1024.jpg":"805x1024","pp_10567867_640.jpg":"503x640","pp_10567867_480.jpg":"377x480","pp_10567867_340.jpg":"267x340","pp_10567867_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2721","hd_10567868_1920.jpg":"1920x1080","k_10567868_1280.jpg":"1280x1280","k_10567868_1024.jpg":"1024x1024","k_10567868_640.jpg":"640x640","k_10567868_480.jpg":"480x480","k_10567868_340.jpg":"340x340","k_10567868_220.jpg":"220x220","o_10567868_1280.jpg":"1280x1814","o_10567868_1024.jpg":"1024x1451","o_10567868_640.jpg":"640x907","o_10567868_480.jpg":"480x680","o_10567868_340.jpg":"340x481","o_10567868_220.jpg":"220x311","h_10567868_1280.jpg":"1280x854","h_10567868_1024.jpg":"1024x683","h_10567868_640.jpg":"640x427","h_10567868_480.jpg":"480x320","h_10567868_340.jpg":"340x227","h_10567868_220.jpg":"220x147","pp_10567868_1280.jpg":"1006x1280","pp_10567868_1024.jpg":"805x1024","pp_10567868_640.jpg":"503x640","pp_10567868_480.jpg":"377x480","pp_10567868_340.jpg":"267x340","pp_10567868_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_10567869_1920.jpg":"1920x1080","k_10567869_1280.jpg":"1280x1280","k_10567869_1024.jpg":"1024x1024","k_10567869_640.jpg":"640x640","k_10567869_480.jpg":"480x480","k_10567869_340.jpg":"340x340","k_10567869_220.jpg":"220x220","o_10567869_1280.jpg":"1280x960","o_10567869_1024.jpg":"1024x768","o_10567869_640.jpg":"640x480","o_10567869_480.jpg":"480x360","o_10567869_340.jpg":"340x255","o_10567869_220.jpg":"220x165","h_10567869_1280.jpg":"1280x854","h_10567869_1024.jpg":"1024x683","h_10567869_640.jpg":"640x427","h_10567869_480.jpg":"480x320","h_10567869_340.jpg":"340x227","h_10567869_220.jpg":"220x147","pp_10567869_1280.jpg":"1006x1280","pp_10567869_1024.jpg":"805x1024","pp_10567869_640.jpg":"503x640","pp_10567869_480.jpg":"377x480","pp_10567869_340.jpg":"267x340","pp_10567869_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_10567870_1920.jpg":"1920x1080","k_10567870_1280.jpg":"1280x1280","k_10567870_1024.jpg":"1024x1024","k_10567870_640.jpg":"640x640","k_10567870_480.jpg":"480x480","k_10567870_340.jpg":"340x340","k_10567870_220.jpg":"220x220","o_10567870_1280.jpg":"1280x853","o_10567870_1024.jpg":"1024x682","o_10567870_640.jpg":"640x426","o_10567870_480.jpg":"480x320","o_10567870_340.jpg":"340x226","o_10567870_220.jpg":"220x146","h_10567870_1280.jpg":"1280x854","h_10567870_1024.jpg":"1024x683","h_10567870_640.jpg":"640x427","h_10567870_480.jpg":"480x320","h_10567870_340.jpg":"340x227","h_10567870_220.jpg":"220x147","pp_10567870_1280.jpg":"1006x1280","pp_10567870_1024.jpg":"805x1024","pp_10567870_640.jpg":"503x640","pp_10567870_480.jpg":"377x480","pp_10567870_340.jpg":"267x340","pp_10567870_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1160x798","hd_10567885_1920.jpg":"1920x1080","k_10567885_1280.jpg":"1280x1280","k_10567885_1024.jpg":"1024x1024","k_10567885_640.jpg":"640x640","k_10567885_480.jpg":"480x480","k_10567885_340.jpg":"340x340","k_10567885_220.jpg":"220x220","o_10567885_1280.jpg":"1280x880","o_10567885_1024.jpg":"1024x704","o_10567885_640.jpg":"640x440","o_10567885_480.jpg":"480x330","o_10567885_340.jpg":"340x233","o_10567885_220.jpg":"220x151","h_10567885_1280.jpg":"1280x854","h_10567885_1024.jpg":"1024x683","h_10567885_640.jpg":"640x427","h_10567885_480.jpg":"480x320","h_10567885_340.jpg":"340x227","h_10567885_220.jpg":"220x147","pp_10567885_1280.jpg":"1006x1280","pp_10567885_1024.jpg":"805x1024","pp_10567885_640.jpg":"503x640","pp_10567885_480.jpg":"377x480","pp_10567885_340.jpg":"267x340","pp_10567885_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_10567886_1920.jpg":"1920x1080","k_10567886_1280.jpg":"1280x1280","k_10567886_1024.jpg":"1024x1024","k_10567886_640.jpg":"640x640","k_10567886_480.jpg":"480x480","k_10567886_340.jpg":"340x340","k_10567886_220.jpg":"220x220","o_10567886_1280.jpg":"1280x960","o_10567886_1024.jpg":"1024x768","o_10567886_640.jpg":"640x480","o_10567886_480.jpg":"480x360","o_10567886_340.jpg":"340x255","o_10567886_220.jpg":"220x165","h_10567886_1280.jpg":"1280x854","h_10567886_1024.jpg":"1024x683","h_10567886_640.jpg":"640x427","h_10567886_480.jpg":"480x320","h_10567886_340.jpg":"340x227","h_10567886_220.jpg":"220x147","pp_10567886_1280.jpg":"1006x1280","pp_10567886_1024.jpg":"805x1024","pp_10567886_640.jpg":"503x640","pp_10567886_480.jpg":"377x480","pp_10567886_340.jpg":"267x340","pp_10567886_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_10567887_1920.jpg":"1920x1080","k_10567887_1280.jpg":"1280x1280","k_10567887_1024.jpg":"1024x1024","k_10567887_640.jpg":"640x640","k_10567887_480.jpg":"480x480","k_10567887_340.jpg":"340x340","k_10567887_220.jpg":"220x220","o_10567887_1280.jpg":"1280x960","o_10567887_1024.jpg":"1024x768","o_10567887_640.jpg":"640x480","o_10567887_480.jpg":"480x360","o_10567887_340.jpg":"340x255","o_10567887_220.jpg":"220x165","h_10567887_1280.jpg":"1280x854","h_10567887_1024.jpg":"1024x683","h_10567887_640.jpg":"640x427","h_10567887_480.jpg":"480x320","h_10567887_340.jpg":"340x227","h_10567887_220.jpg":"220x147","pp_10567887_1280.jpg":"1006x1280","pp_10567887_1024.jpg":"805x1024","pp_10567887_640.jpg":"503x640","pp_10567887_480.jpg":"377x480","pp_10567887_340.jpg":"267x340","pp_10567887_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_10567889_1920.jpg":"1920x1080","k_10567889_1280.jpg":"1280x1280","k_10567889_1024.jpg":"1024x1024","k_10567889_640.jpg":"640x640","k_10567889_480.jpg":"480x480","k_10567889_340.jpg":"340x340","k_10567889_220.jpg":"220x220","o_10567889_1280.jpg":"1280x960","o_10567889_1024.jpg":"1024x768","o_10567889_640.jpg":"640x480","o_10567889_480.jpg":"480x360","o_10567889_340.jpg":"340x255","o_10567889_220.jpg":"220x165","h_10567889_1280.jpg":"1280x854","h_10567889_1024.jpg":"1024x683","h_10567889_640.jpg":"640x427","h_10567889_480.jpg":"480x320","h_10567889_340.jpg":"340x227","h_10567889_220.jpg":"220x147","pp_10567889_1280.jpg":"1006x1280","pp_10567889_1024.jpg":"805x1024","pp_10567889_640.jpg":"503x640","pp_10567889_480.jpg":"377x480","pp_10567889_340.jpg":"267x340","pp_10567889_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2561","hd_10567890_1920.jpg":"1920x1080","k_10567890_1280.jpg":"1280x1280","k_10567890_1024.jpg":"1024x1024","k_10567890_640.jpg":"640x640","k_10567890_480.jpg":"480x480","k_10567890_340.jpg":"340x340","k_10567890_220.jpg":"220x220","o_10567890_1280.jpg":"1280x1707","o_10567890_1024.jpg":"1024x1365","o_10567890_640.jpg":"640x853","o_10567890_480.jpg":"480x640","o_10567890_340.jpg":"340x453","o_10567890_220.jpg":"220x293","h_10567890_1280.jpg":"1280x854","h_10567890_1024.jpg":"1024x683","h_10567890_640.jpg":"640x427","h_10567890_480.jpg":"480x320","h_10567890_340.jpg":"340x227","h_10567890_220.jpg":"220x147","pp_10567890_1280.jpg":"1006x1280","pp_10567890_1024.jpg":"805x1024","pp_10567890_640.jpg":"503x640","pp_10567890_480.jpg":"377x480","pp_10567890_340.jpg":"267x340","pp_10567890_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_10567891_1920.jpg":"1920x1080","k_10567891_1280.jpg":"1280x1280","k_10567891_1024.jpg":"1024x1024","k_10567891_640.jpg":"640x640","k_10567891_480.jpg":"480x480","k_10567891_340.jpg":"340x340","k_10567891_220.jpg":"220x220","o_10567891_1280.jpg":"1280x960","o_10567891_1024.jpg":"1024x768","o_10567891_640.jpg":"640x480","o_10567891_480.jpg":"480x360","o_10567891_340.jpg":"340x255","o_10567891_220.jpg":"220x165","h_10567891_1280.jpg":"1280x854","h_10567891_1024.jpg":"1024x683","h_10567891_640.jpg":"640x427","h_10567891_480.jpg":"480x320","h_10567891_340.jpg":"340x227","h_10567891_220.jpg":"220x147","pp_10567891_1280.jpg":"1006x1280","pp_10567891_1024.jpg":"805x1024","pp_10567891_640.jpg":"503x640","pp_10567891_480.jpg":"377x480","pp_10567891_340.jpg":"267x340","pp_10567891_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2695","hd_10567892_1920.jpg":"1920x1080","k_10567892_1280.jpg":"1280x1280","k_10567892_1024.jpg":"1024x1024","k_10567892_640.jpg":"640x640","k_10567892_480.jpg":"480x480","k_10567892_340.jpg":"340x340","k_10567892_220.jpg":"220x220","o_10567892_1280.jpg":"1280x1796","o_10567892_1024.jpg":"1024x1437","o_10567892_640.jpg":"640x898","o_10567892_480.jpg":"480x673","o_10567892_340.jpg":"340x477","o_10567892_220.jpg":"220x308","h_10567892_1280.jpg":"1280x854","h_10567892_1024.jpg":"1024x683","h_10567892_640.jpg":"640x427","h_10567892_480.jpg":"480x320","h_10567892_340.jpg":"340x227","h_10567892_220.jpg":"220x147","pp_10567892_1280.jpg":"1006x1280","pp_10567892_1024.jpg":"805x1024","pp_10567892_640.jpg":"503x640","pp_10567892_480.jpg":"377x480","pp_10567892_340.jpg":"267x340","pp_10567892_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_10567893_1920.jpg":"1920x1080","k_10567893_1280.jpg":"1280x1280","k_10567893_1024.jpg":"1024x1024","k_10567893_640.jpg":"640x640","k_10567893_480.jpg":"480x480","k_10567893_340.jpg":"340x340","k_10567893_220.jpg":"220x220","o_10567893_1280.jpg":"1280x960","o_10567893_1024.jpg":"1024x768","o_10567893_640.jpg":"640x480","o_10567893_480.jpg":"480x360","o_10567893_340.jpg":"340x255","o_10567893_220.jpg":"220x165","h_10567893_1280.jpg":"1280x854","h_10567893_1024.jpg":"1024x683","h_10567893_640.jpg":"640x427","h_10567893_480.jpg":"480x320","h_10567893_340.jpg":"340x227","h_10567893_220.jpg":"220x147","pp_10567893_1280.jpg":"1006x1280","pp_10567893_1024.jpg":"805x1024","pp_10567893_640.jpg":"503x640","pp_10567893_480.jpg":"377x480","pp_10567893_340.jpg":"267x340","pp_10567893_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1282","hd_10567894_1920.jpg":"1920x1080","k_10567894_1280.jpg":"1280x1280","k_10567894_1024.jpg":"1024x1024","k_10567894_640.jpg":"640x640","k_10567894_480.jpg":"480x480","k_10567894_340.jpg":"340x340","k_10567894_220.jpg":"220x220","o_10567894_1280.jpg":"1280x854","o_10567894_1024.jpg":"1024x683","o_10567894_640.jpg":"640x427","o_10567894_480.jpg":"480x320","o_10567894_340.jpg":"340x227","o_10567894_220.jpg":"220x146","h_10567894_1280.jpg":"1280x854","h_10567894_1024.jpg":"1024x683","h_10567894_640.jpg":"640x427","h_10567894_480.jpg":"480x320","h_10567894_340.jpg":"340x227","h_10567894_220.jpg":"220x147","pp_10567894_1280.jpg":"1006x1280","pp_10567894_1024.jpg":"805x1024","pp_10567894_640.jpg":"503x640","pp_10567894_480.jpg":"377x480","pp_10567894_340.jpg":"267x340","pp_10567894_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_10567938_1920.jpg":"1920x1080","k_10567938_1280.jpg":"1280x1280","k_10567938_1024.jpg":"1024x1024","k_10567938_640.jpg":"640x640","k_10567938_480.jpg":"480x480","k_10567938_340.jpg":"340x340","k_10567938_220.jpg":"220x220","o_10567938_1280.jpg":"1280x1706","o_10567938_1024.jpg":"1024x1365","o_10567938_640.jpg":"640x853","o_10567938_480.jpg":"480x640","o_10567938_340.jpg":"340x453","o_10567938_220.jpg":"220x293","h_10567938_1280.jpg":"1280x854","h_10567938_1024.jpg":"1024x683","h_10567938_640.jpg":"640x427","h_10567938_480.jpg":"480x320","h_10567938_340.jpg":"340x227","h_10567938_220.jpg":"220x147","pp_10567938_1280.jpg":"1006x1280","pp_10567938_1024.jpg":"805x1024","pp_10567938_640.jpg":"503x640","pp_10567938_480.jpg":"377x480","pp_10567938_340.jpg":"267x340","pp_10567938_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_10567939_1920.jpg":"1920x1080","k_10567939_1280.jpg":"1280x1280","k_10567939_1024.jpg":"1024x1024","k_10567939_640.jpg":"640x640","k_10567939_480.jpg":"480x480","k_10567939_340.jpg":"340x340","k_10567939_220.jpg":"220x220","o_10567939_1280.jpg":"1280x1706","o_10567939_1024.jpg":"1024x1365","o_10567939_640.jpg":"640x853","o_10567939_480.jpg":"480x640","o_10567939_340.jpg":"340x453","o_10567939_220.jpg":"220x293","h_10567939_1280.jpg":"1280x854","h_10567939_1024.jpg":"1024x683","h_10567939_640.jpg":"640x427","h_10567939_480.jpg":"480x320","h_10567939_340.jpg":"340x227","h_10567939_220.jpg":"220x147","pp_10567939_1280.jpg":"1006x1280","pp_10567939_1024.jpg":"805x1024","pp_10567939_640.jpg":"503x640","pp_10567939_480.jpg":"377x480","pp_10567939_340.jpg":"267x340","pp_10567939_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14899992 Threads: 1 Questions: 3140551325 Slow queries: 7001559 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234783473 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/sve-o-zimskom-spinningu-sto-kako-i-kada-loviti-koje-varalice-izabrati-1166550 [printLink] => /om/ribolov/sve-o-zimskom-spinningu-sto-kako-i-kada-loviti-koje-varalice-izabrati-1166550?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 650530 [name] => kako loviti spinningom [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 22:20:32 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-spinningom [link] => /tag/kako-loviti-spinningom ) [1] => stdClass Object ( [id] => 656490 [name] => ribolov spinning [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-15 20:16:51 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov-spinning [link] => /tag/ribolov-spinning ) [2] => stdClass Object ( [id] => 666707 [name] => spinning tehnika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-10 11:43:17 [main_article_id] => 0 [alias] => spinning-tehnika [link] => /tag/spinning-tehnika ) [3] => stdClass Object ( [id] => 659076 [name] => zimski spinning [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-07 13:38:44 [main_article_id] => 0 [alias] => zimski-spinning [link] => /tag/zimski-spinning ) [4] => stdClass Object ( [id] => 666708 [name] => spinning u hladne dane [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-10 11:43:17 [main_article_id] => 0 [alias] => spinning-u-hladne-dane [link] => /tag/spinning-u-hladne-dane ) [5] => stdClass Object ( [id] => 666709 [name] => walk the dog ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-10 11:43:17 [main_article_id] => 0 [alias] => walk-the-dog-ribolov [link] => /tag/walk-the-dog-ribolov ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => hladni gušti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Sve o zimskom spinningu: što, kako i kada loviti, koje varalice izabrati... A za uspjeh su važni i doba dana, plima, tlak zraka... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-11-20-04-08-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/10/10567850.jpg [galleryCount] => 25 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Luka Morožin [mainImageDesc] => Veliki dubokoronci donose velike ribe [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/10/10567850.jpg [title] => Veliki dubokoronci donose velike ribe Luka Morožin ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/10/10567847.jpg [title] => Opreme nikada nije previše ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/10/10567848.jpg [title] => Zora je i zimi većini spinnera najlovnije doba dana ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/10/10567851.jpg [title] => Silikonci s ovećim jigg glavama mogu se pokazati vrlo lovnima ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/10/10567852.jpg [title] => Površinac namijenjen strijelki nasukao je ovog brancina ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/10/10567853.jpg [title] => Točno u podne ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/10/10567854.jpg [title] => Single hook je izvrstan izbor za plitke terene ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/10/10567855.jpg [title] => Spinale su se ušate ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/10/10567864.jpg [title] => Dnevna varalica ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/10/10567866.jpg [title] => Šaruni vole silikonce na jig udicama ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/10/10567867.jpg [title] => Podlanica se digla do površine ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/10/10567868.jpg [title] => Popperi su prvi izbor kad je u pitanju lov strijelki ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/10/10567869.jpg [title] => Prirodni položaj varalice je jako važan u bistrom zimskom moru ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/10/10567870.jpg [title] => Izbačaji su uza sav trud ipak vrlo ograničenog dometa ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/10/10567885.jpg [title] => Velika DTD-ova Barracuda od 20cm/25g je izvrstan izbor ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/10/10567886.jpg [title] => Katkada treba posegnuti za živčanom akcijom ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/10/10567887.jpg [title] => Ovakvim se jigovima u kratkom vremenu lako pretraži čitav vodeni stupac ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/10/10567889.jpg [title] => Kraljica na silikonca nije slučajnost ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/10/10567890.jpg [title] => Guma im je ponekad neodoljiva ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/10/10567891.jpg [title] => Uz kontrolirano vođenje ovakve varalice mogu biti vrlo ubojite ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/10/10567892.jpg [title] => Iglice vole wobblere morskih boja ) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/10/10567893.jpg [title] => Red head je univerzalna boja ) [22] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/10/10567894.jpg [title] => Long cast varalice su idealne za zimsko doba ) [23] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/10/10567938.jpg [title] => Bijelo i ozvučeno u uvjetima loše vidljivosti je uvijek dobar izbor ) [24] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/10/10567939.jpg [title] => Shad ga je koštao glave ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Većina starijih ribolovaca se vjerojatno sjeća pjesme koja je prije više od trideset godina pratila staru TV reklamu za šibenska vina, a koja bi se danas slobodno mogla pjevati s malo izmijenjenim tekstom – Škrto more čuva svoje blago…

A to je samo zato što je ribu sve teže uloviti, i to pogotovo u ovo hladno zimsko doba. Ribolovni pritisak je sve veći i riblji fond to itekako osjeća, a onda i sami ribolovci, što je nažalost poprilično zatvoren krug. I dok su gospodarski ili privredni ribolovci prisiljeni loviti i trgovati s tom ribom, ma koliko je bilo malo i ma koliko bila mala, sportski ribolovci ipak imaju izbor. Svoju lovinu mogu zadržati, ali i ne moraju.

ETIKA I MORAL

Pokret Ulovi i pusti, odnosno Catch&Release, sve je popularniji, i to posebno među spinnerima. Zanimljivo je da većina ribolovaca koji se pasionirano bave spinningom ribe doživljavaju kao ravnopravne protivnike u prastaroj igri u kojoj sudjeluju samo dva igrača – lovac i lovina. Pravila igre su jednostavna - lovac pokušava nadmudriti lovinu i uloviti je, a lovina pokušava ne biti ulovljena.

A budući da je spining uglavnom ciljani lov određenih ribljih vrsta, samim je tim selektivan. Bira se koja će se vrsta loviti, koje veličine, i što je najvažnije, može se birati hoće li se tako ulovljena lovina zadržati ili pustiti natrag u more.

Sad bi etičari i moralisti mogli naći cijelu hrpu argumenata kojima bi mogli napasti ovakav stav, pri čemu uvijek u prvi plan iskače ona već izlizana maksima: Ako ribi već želite dobro, onda je nemojte ni loviti, već je pustite da pliva bez tog vašeg C&R iskustva.

Druga struja će opet reći da smo mi kao vrsta lovci i da je prirodni slijed loviti i pojesti lovinu. Treći će pričati o tome da bi kao dobri gospodari trebali znati upravljati resursima, dok će četvrti reći da dokle god ne izlazi izvan zakonskih okvira, ribolovac pred nije u prekršaju…

Naravno, svaka od tih struja ima svoje argumente koji su na mjestu, tako da je u konačnici svakom ribolovcu ostavljeno na dušu da odluči, hoće li loviti i što će učiniti sa lovinom ukoliko je ulovi.

---

image
Zora je i zimi većini spinnera najlovnije doba dana
---

KRATAK POPIS

No, da bi uopće mogli odlučiti što ćemo s lovinom, trebalo bi je najprije uloviti, što s obzirom na doba godine i raspoložive vrste i količinu ribe u moru nije baš najjednostavniji zadatak. Spinneri su ribolovci koji vole da im je sve posloženo po nekom pravilu.

Katkad je to pravilo općeprihvaćeno, a katkada nekakvo lokalno ili osobno. No, bez obzira kakvim se pravilima rukovodili, spinneri ih se drže, pri čemu se uvijek zna što se i na koji način radi. Ili se barem misli da se zna.

Tako je izbor lovine prva muka s kojom se sreću. Budući da je u pitanju obalni ribolov i da su temperature mora u ovo doba godine u pravilu niske, izbor je poprilično oskudan.

Sitne uzobalne ribe je jako malo i u skladu s tim je i broj predatora koji su spinnerima glavna lovina desetkovan. Brancini, iglice, šaruni i ušate eventualne lice, strijelke i poneka zalutala palamida najčešće su vrste s kojima se zimski spinner može sresti.

Naravno, tu su i sitnije ribe kojima hladnoća nije tolika prepreka poput pirki ili glavoča s kojima se nadmeću ljubitelji ultra light spinninga. Ali i uz njih je popis vrlo kratak i oskudan. Upravo je zato većini spinnera zimski spinning poseban izazov.

---

image
Spinale su se ušate
---

OGRANIČENI DOMETI

Izlazak na zimsku obalu je uvijek spojen s određenom dozom sjete. Obala je prazna, a more prozirno i pusto, barem na prvi pogled. Jako daleko od onog ugođaja kakav ta ista obala ima ljeti. Kao da svi oni glasovi i vreva ljetnog šušura još negdje odjekuju, ali samo na kratko, nakon čega nastupa tišina koju remete samo koraci ribolovca koji još nije odlučio gdje će i na koji način zabaciti svoju varalicu.

Plitke obale imaju svoje ribe koje se itekako isplati potražiti. Brancini su u zimskom razdoblju, premda poprilično usporenog metabolizma, zapravo jako gladni tako da često krstare i u najplićem moru.

Upravo stoga, obali treba prići tiho i nevidljivo, bešumno ako je ikako moguće, s već spremljenom varalicom tako da je možemo odmah izbaciti. Možda će baš u trenutku kad se posljednjim korakom približimo moru ispred nas proplivati kapitalac kakvog se čeka cijeli život. No, pravo pitanje je što ribama ponuditi na takvim pustim obalama u tako prozirnom moru.

Prvi izbor je svakako nekakva zara ili makar, pencil inačica, nekakav stick kojeg ćemo moći polako vući. Naime, koliko se god trudili, izbačaj varalice ne može konkurirati surf izbačajima. Domet je u pravilu ograničen i često se događa da imamo pravo samo na jedan pokušaj u kojem ribu možemo ili uloviti ili je potjerati.

---

image
Izbačaji su uza sav trud ipak vrlo ograničenog dometa
---

A ako je teren jako plitak s istaknutim hridima koje možda svojim vrhovima vire iznad mora, tada i udice moraju biti single hook, s okom koje je poravnato s linijom tijela udice. Takve udice izvrsno kače ribu, a u usporedbi s klasičnim trokukim udicama imaju trostruko manje šanse za zadjev.

Tehnika povlačenja je najčešće walk the dog, pravolinijsko sporo privlačenje, ili twich sa zastojima. Na takvom terenu s tehnikama nema puno kalkuliranja, no zato je jako važno odabrati pravu boju varalice koja će svakako biti floating izvedbe.

Ako je vedro i svijetlo, tada su prvi izbor transparentne ili barem jako svijetle varalice. Po lagano uzburkanom moru i lagano oblačnom vremenu, klasično morsko obojani modeli će biti lovni, dok će u uvjetima loše vidljivosti, kroz sumrak ili noću loviti žuti, vrišteći narančasti ili bijeli modeli. Naravno, red head inačice love u svim uvjetima.

DUBOKO DO DNA

No, naša obala nije na svim dijelovima plitka. Dapače, puno su brojnija mjesta na kojima se obala strmo ruši u dubinu i gdje stijene na obali jedva da nude nekakav oslonac za izbačaj.

Na takvim su mjestima uvjeti potpuno drukčiji pa i varalice ne mogu biti iste kao na plitkim terenima. Ovdje se koriste sinking modeli ili barem oni suspending izvedbe.

Dakle ovdje se lov rijetko kada odvija na površini. Varalice je najpraktičnije potopiti na nekoliko metara dubine pa pokušati različitim animacijama isprovocirati griz. Naravno, svaka će varalica zahtijevati svoj pristup. Tako se s wobblerima sve svodi na izbačaj, čekanje zbog postizanja lovne dubine i privlačenje za taj wobbler optimalnom brzinom.

---

image
Iglice vole wobblere morskih boja
---

U sve treba svakako ukalkulirati i smjer kurenta da nam se ne bi dogodilo da varalicu povlačimo tek metar od kraja paralelno s linijom obale. Idealno je da wobbler bude opremljen rezonantnom kutijom kako bi imao veću privlačnu moć. Suspending modelima svakako treba omogućiti povremene zastoje koji katkada znaju biti tako lovni.

Osim wobblera, takvi strmi i duboki tereni su idealni za jigove i tehniku shore jigging kojom se mogu u kratkom vremenu pretražiti svi slojevi mora, od površine do dna, pri čemu moramo paziti da u povlačenju ne pronađemo i samo dno.

Osim klasičnih shore jigova mogu se vrlo uspješno koristiti i jigovi namijenjeni tehnici slow pitch ili light jigging, kod kojih je izražena sagitalna asimetričnost. Zahvaljujući takvoj asimetričnosti ove varalice dok tonu ostvaruju vrlo nepravilnu i ribljim predatorima tako atraktivnu putanju. Upravo ih zbog toga treba povlačiti sa zastojima u kojima ih treba što češće pustiti da tonu u režimu slobodnog pada.

Silikonci opremljeni jig glavama mogu biti jako lovni, pri čemu su puno podatniji od klasičnih jigova jer sporije tonu. Osim toga u, zavisnosti od oblika tijela mogu se animirati na različite načine.

I premda postoji cijela šuma takvih načina, najčešće se koristi twich u kojem se štapom kojem je vrh oboren prema površini mora varalica skokovito privlači obali.

---

image
Silikonci s ovećim jigg glavama mogu se pokazati vrlo lovnima
---

Drugi najčešće korišten način je pravolinijsko privlačenje od metar-dva, nakon čega slijedi stanka u kojoj silikonac, najčešće shad oblika, polagano tone šireći podmorjem posebno oblikovanim repom svoju gluhu vibru.

Na ovakvim terenima osim brancina, koji mogu biti uistinu impresivnih razmjera, možemo naići na iglice, šarune, lice, strijelke i ušate. Naravno, uvijek se može zaletjeti i nešto plavo poput palamide, ali je to s obzirom na doba godine prije iznimka nego pravilo.

UČINKOVITE KONTRE

Srednje duboke, ili srednje plitke obale, mogu držati doslovno sve vrste zimske lovine, pa u skladu s tim na takvim terenima treba imati u pripremi sve raspoloživo. U takve obale spadaju i obale gradskih luka u kojima su prva lovina strijelke i brancini.

I dok će se za brancine koristiti što je moguće mekše strune radi što je moguće prirodnije prezentacije, za lov strijelki je obavezna upotreba sajla neposredno ispred varalice. Naravno, sajlu postavljamo jedino ako smo sigurni u prisutnost strijelki. A ako smo u to sigurni, tada će i prva varalica biti popper koji je u lovu strijelki najubojitije oružje. Poppera uz povremene zastoje treba vući brzo, tako da u povlačenju prska i buči što više, a što je strijelkama posebno jak okidač za napad.

Mnogi ribolovci, ako im obala to dopušta, izbace varalicu dvadesetak metara te preklopivši preklopnik jednostavno šetaju rivom povlačeći varalicu. Premda takav pristup, pogotovo na gradskim obalama koje su osvijetljene umjetnom rasvjetom, može dati bogate rezultate, zapravo i nije preporučljiv jer su kontre u takvom položaju često neučinkovite, pa promašaja ima puno više nego bi itko htio.

Puno je praktičnije varalicu izbaciti te s otvorenom rolom prošetati koliko nam riva dopušta, te potom nastaviti spinati uz koncentraciju na rad varalice, te brzinu i način namatanja.

Silikonci s jig glavama kao i klasični shore jigovi, i to posebno micro jigovi, su također lovni, naravno, ako se pogodi lovna veličina. A izbor boja je na ovakvim obalama klasičan, isti kao i kod spinninga na plitkim terenima.

---

image
Ovakvim se jigovima u kratkom vremenu lako pretraži čitav vodeni stupac
---

TRIPUT VIŠE VRIDI

Još jedna od dvojbi oko koje se lomi veliki broj spinnera u ovo doba godine je vezana uz veličinu varalica. Kada sitne ribe ima u obilju, što je slučaj u toplijem djelu godine, tada se predatori najčešće profiliraju pa jedu isključivo određenu vrstu, i to određene veličine. No, u ovo posno doba, jede se što se nađe, pri čemu se vrše itekako veliki izračuni, naravno, ne na svjesnoj nego na onoj instinktivnoj razini.

Niske temperature usporavaju metabolizam, zbog čega je i općenito potrošnja energije manja. U trenutku lova energija se ubrzano troši, pa bi stoga ono zbog čega će se ta energija utrošit trebalo biti dovoljno kalorično da pokrije gubitak i osigura dodatnu energiju za period koji slijedi, da se ne bi odmah po obroku moralo ponovo loviti.

Naravno, ako se ukaže prilika za novim obrokom odmah po upravo odrađenom obroku, prilika se neće propustiti, no ukoliko je taj obrok sitan i neugledan, i energija potrošena za lov će biti veća od dobiti, što instinkt, podređen Prirodi koja nikada nije rastrošna, neće dopustiti.

Upravo se zbog toga ne treba bojati velikih ješki, odnosno varalica. Ne trebamo se pritom rukovoditi veličinom usta potencijalne lovine, jer je činjenica da predatori često napadaju plijen koji je više puta veći od očekivanog.

Wobbleri i stickovi, mogu biti veliki jer su naoružani s tri udice od kojih bi barem jedna trebala odraditi zadatak.

Jedino u slučaju lova ušata silikoncima trebamo ostati u granicama fizičkih zakonitosti, jer ušata svoj plijen ipak mora progutati kako bi došlo do klasičnog kačenja s jig udicom, a što s obzirom na veličinu njenih usta ipak podliježe određenim ograničenjima.

---

image
Prirodni položaj varalice je jako važan u bistrom zimskom moru
---

ZORA, PLIMA I TLAK ZRAKA

A s obzirom na doba dana, teško da možemo pričati o nekom istaknutom trenutku. Naime, i zora i suton su tehnički najbolji, no isto tako i bitno hladniji dijelovi dana, tako da i dnevni ribolov može donijeti odlićne rezultate. Puno je bitnije kakav je tlak zraka.

Tako će se bolji rezultati postići u trenucima kada tlak zraka polako pada nego kad raste. A kada naglo pada, tada definitivno treba potražiti brancine i to najvećim varalicama koje imate u svojoj kolekciji.

A s obzirom na plimu i oseku, najveće šanse bi trebali imati kada more počinje rasti.

Dakle, spinneri se zime definitivno ne bi trebali bojati, kao što ne treba misliti da je more škrto i da zimi ribe nema. Ima je, ima, i premda je more čuva, kad je dade, triput više vridi…

A što ćete napraviti s tom tri puta vrjednijom ribom kada je ulovite, hoćete li počastiti sebe, obitelj i ekipu gradeladom ili ćete album obogatiti još jednom fotografijom i ribi omogućiti da nastavi onu spomenutu vječnu igru, odluka je koja leži samo na vama.

---

image
Šaruni vole silikonce na jig udicama
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Luka Morožin
Luka Morožin
Veliki dubokoronci donose velike ribe

Opreme nikada nije previše

Zora je i zimi većini spinnera najlovnije doba dana

Silikonci s ovećim jigg glavama mogu se pokazati vrlo lovnima

Površinac namijenjen strijelki nasukao je ovog brancina

Točno u podne

Single hook je izvrstan izbor za plitke terene

Spinale su se ušate

Dnevna varalica

Šaruni vole silikonce na jig udicama

Podlanica se digla do površine

Popperi su prvi izbor kad je u pitanju lov strijelki

Prirodni položaj varalice je jako važan u bistrom zimskom moru

Izbačaji su uza sav trud ipak vrlo ograničenog dometa

Velika DTD-ova Barracuda od 20cm/25g je izvrstan izbor

Katkada treba posegnuti za živčanom akcijom

Ovakvim se jigovima u kratkom vremenu lako pretraži čitav vodeni stupac

Kraljica na silikonca nije slučajnost

Guma im je ponekad neodoljiva

Uz kontrolirano vođenje ovakve varalice mogu biti vrlo ubojite

Iglice vole wobblere morskih boja

Red head je univerzalna boja

Long cast varalice su idealne za zimsko doba

Bijelo i ozvučeno u uvjetima loše vidljivosti je uvijek dobar izbor

Shad ga je koštao glave
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/sve-o-zimskom-spinningu-sto-kako-i-kada-loviti-koje-varalice-izabrati-1166550 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=8e285e1214031ef2ee3c73290fe04a9ecc858346 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Sve+o+zimskom+spinningu%3A+%C5%A1to%2C+kako+i+kada+loviti%2C+koje+varalice+izabrati...+A+za+uspjeh+su+va%C5%BEni+i+doba+dana%2C+plima%2C+tlak+zraka...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fsve-o-zimskom-spinningu-sto-kako-i-kada-loviti-koje-varalice-izabrati-1166550 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fsve-o-zimskom-spinningu-sto-kako-i-kada-loviti-koje-varalice-izabrati-1166550 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => hladni gušti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

hladni guštiSve o zimskom spinningu: što, kako i kada loviti, koje varalice izabrati... A za uspjeh su važni i doba dana, plima, tlak zraka...

Piše Luka Morožin
10. veljače 2022. - 11:41

Većina starijih ribolovaca se vjerojatno sjeća pjesme koja je prije više od trideset godina pratila staru TV reklamu za šibenska vina, a koja bi se danas slobodno mogla pjevati s malo izmijenjenim tekstom – Škrto more čuva svoje blago…

A to je samo zato što je ribu sve teže uloviti, i to pogotovo u ovo hladno zimsko doba. Ribolovni pritisak je sve veći i riblji fond to itekako osjeća, a onda i sami ribolovci, što je nažalost poprilično zatvoren krug. I dok su gospodarski ili privredni ribolovci prisiljeni loviti i trgovati s tom ribom, ma koliko je bilo malo i ma koliko bila mala, sportski ribolovci ipak imaju izbor. Svoju lovinu mogu zadržati, ali i ne moraju.

ETIKA I MORAL

Pokret Ulovi i pusti, odnosno Catch&Release, sve je popularniji, i to posebno među spinnerima. Za...

11. svibanj 2024 22:04