StoryEditor

napravi i loviZavodljivo crijevo bolje je od metala: specijalisti koriste varalice koje su učinkovite, trajne i jeftine, a lako ih se može izraditi

Piše Šime Duvančić
17. lipnja 2021. - 14:51
Dugačke vezije često se kače i za tijeloŠime Duvančić

Strijelka skakuša, riba koja je donedavno obitavala samo u južnim dijelovima Jadrana, sada ne samo što je prisutna u cijelom Jadranu, nego je u posljednje dvije-tri godine postala najčešće lovljena krupnija jadranska grabljivica.

Ta vrlo agresivna riba ozbiljno je smanjila brojnost mnogih vrsta, ponajviše cipala, ali i grabljivica poput lubina. Zbog oštrih i jakih zubi, velike brzine te snažnog stiska strijelka je velika opasnost i za ribolovni pribor, posebice varalice.

Udičari, osobito oni sve brojniji koji strijelku ciljano love zbog velikog sportskog užitka, da bi smanjili broj izgubljenih ulova i dijelova pribora koriste jače pribore, ponajprije metalne strune i varalice.

Prilagođena verzija

Radije nego metalne varalice, specijalisti za lov strijelke koriste prilagođenu verziju, kod nas gotovo zaboravljene soft tube lure, mekane cjevaste varalice. Kako se radi o vrlo učinkovitoj, trajnoj, jeftinoj te varalici koju lako i brzo može izraditi i prosječno spretan ribolovac, red je detaljnije predstaviti tu varalicu!

Ribolovci su oduvijek nastojali praviti što vjernije imitacije mamaca, i oblikom i kretnjama, i savitljivošću te mekoćom. Varalice koje bi udovoljavale tim uvjetima mogle su biti napravljene tek kad je počela proizvodnja gume.

No takve varalice nisu bile osobito učinkovitije od tvrdih, sve dok se netko sredinom prošlog stoljeća nije dosjetio napraviti varalicu od surgical tube, vrlo mekanog i savitljivoga gumenog crijeva namijenjenog medicinskim zahvatima. Tako je nastala varalica koja je i dandanas veoma učinkovita, ali kod nas gotovo nepoznata.

image
Varalica ima sinusoidne, valovite kretnje

Da bi im još više povećali elastičnost, prve su varalice pravili od relativno dugačkih, a tankih crijeva. Zbog toga su one oblikom oponašale jeguljice i iglice, omiljenu hranu svih srednjih i krupnih morskih grabljivica. Sada se proizvode i od još podatnijeg materijala, kao što su mekani PVC, silikon i latex. Tako nove i znatno deblje cjevaste varalice još vjernije oponašaju sinusoidno lelujavo plivanje ranjene ribice – što je razlog njihove učinkovitosti.

Konstrukcija cjevastih varalica vrlo je jednostavna. Najjednostavnije, u pravilu najmanje, prave se samo od udice i crijeva, a nešto duže i kompliciranije s vrtilicom. Na zatvorenu, bačvastu ili valjkastu vrtilicu postavljena je udica, posredstvom prstena, žice ili strune, ovisno o dužini varalice.

Na sve to navučeno je crijevo koje prednjim dijelom mora stiskati vezište udice, odnosno prednji prsten vrtilice, ako je ima. Iz zadnjeg kraja crijeva mora viriti vrh i barem dio krivine udice. Zadnji kraj može biti ravan, postavljen ukoso ili odrezan u obliku lastina repa, što ga čini pokretnim i izazovnijim.

Privlačan rad

Poboljšana verzija ove varalice je ona s jig udicom na koju je navučena cjevčica približno istoga promjera, kao i crijevo od kojeg je napravljena varalica. Na vrat udice nataknuta je alkica vrtilice. Ovakva varalica ima privlačan rad i može se dalje zabaciti, zahvaljujući težini olovne glave jig udice.

image
Ubojite su i u kombinaciji s metalcima

Osim toga, zbog udice u prednjem dijelu varalica osigurava sigurno kačenje, pogotovo kad je lubin u pitanju, jer on plijen hvata za glavu. Za njega je najbolje rabiti varalice dužine 100 do 150 mm, s udicama broj 1/0 do 6/0, ovisno o očekivanoj veličini.

Varalica namijenjena dalekom bacanju i dubokom vođenju, umjesto jigom može biti opterećena i običnom, okruglom ili ovalnom šupljom olovnicom, koja se također stavlja na prednji kraj varalice. Umjesto klasičnim, neki proizvođači svoje varalice namijenjene dubinskom panulavanju opremaju olovnicama u obliku glave sa spojlerom, poput onih na teturavcima.

Lovu strijelke, škarma, gofa, zubaca, tune i ostalih krupnih grabljivica namijenjene su vrlo dugačke varalice s dvije jednokrake ili čak trokrake udice, na sredini i kraju tijela. Žicom, sajlicom, čak i lancem povezuju se udice broj 2/0 do čak 12/0, kad su u pitanju jednokrake, odnosno trokrake broj 2/0 do 4/0. Dužina takvih varalica iznosi 160, 180, 200, 240 čak i 300 mm.

Manji modeli mekanih cjevastih varalica, osim za lov manjih grabljivica, koriste se i za poboljšavanje akcije metalnih varalica, i teških kasmastera i pilkera, i žlica. Ti su hibridi podjednako učinkoviti za spinning, panulavanje te vertikalno skosavanje.

image
Izvorni oblici od suvremenih materijala

Prozirne su najbolje

I varalice od crijeva proizvode se u više boja. Najčešće su bijele, crvene, narančaste i prozirne, ali i žute, plave i zelene. Ima ih višebojnih. Najčešće se koriste kombinacije crvenog ili plavog prednjeg i bijelog zadnjeg dijela. Međutim, ribolovci koji dugo love ovim varalicama tvrde da njihov dekor nije presudan za uspjeh u ribolovu. Ipak, slažu se da su najučinkovitije prozirne varalice koje u tijelu i iza njega imaju svjetlucave lame konce.

Zbog jednostavne konstrukcije, čak i najkompliciranije mekane cjevaste varalice mogu izrađivati i prosječno vješti ribolovci. Potrebni materijal lako je pribaviti. Umjesto specijalno za njih pravljenih crijeva, koristiti se mogu i neki drugi materijali.

Osim surgical tube, medicinskog crijeva koje se može nabaviti u bolje opremljenim ljekarnama, odlično rješenje su i mekane vrtlarske cjevaste vezice. Surgical crijeva su u pravilu boje meda, a vezice zelene, ali ih je lako obojiti vodootpornim flomasterom. No, to i nije neophodno, jer je glavni adut ove vrste varalice izazovno lelujanje.

image
Uradi sam verzija za strijelku i škarma
27. srpanj 2021 02:26