StoryEditor

koraci do uspjehaProljeće je vrijeme buđenja predatora, izbrusite svoje tehnike! Naoružajte se varalicama, kvalitetnim štapom, rolom, strunom..., ali i strpljenjem

Piše Miro Jovica
6. svibnja 2021. - 15:04
Velika lica na veliku varalicuMiro Jovica

Grupiranjem sitne ribe i približavanjem obali, pretežno papaline i gavuna koji su pokretači većine zbivanja u proljetnom razdoblju, počinje i proces intenzivne ishrane svih predatora. Tako se ulovi, zbog kojih je trebalo ustajati u zoru ili ići iz sutona u noć, sada mogu očekivati doslovno u svako doba dana. Topwater prezentacije sada rijetko prolaze nezapaženo, što je za mnoge predatore zbog njihove urođene znatiželje uglavnom i kobno.

POPPERI I DUHOVI

Meni omiljena lovina u proljetnom razdoblju je brancin. Buđenje nakon mrijesta i njegovo agresivno ponašanje donose mi jako puno zabave na površini. Svi se predatori, pa tako i brancin, u proljetnom razdoblju pretežno hrane spomenutom papalinom ili gavunima. Zato većina ribolovaca i poseže za manjim varalicama, koje uglavnom daju i puno bolje rezultate.

Istina je da brancini naprosto obožavaju male varalice duge maksimalno do 100 milimetara. Agresivnom i brzom prezentacijom postižu se izvrsni rezultati, što je zapravo suprotno jesenskom razdoblju godine. Ja osobno u ovo doba godine veliku prednost dajem malim popperima bijelih dekora ili raznih nijansi svijetlih ghost dekora.

Brancina generalno nije teško pronaći. On je posebna riba, teritorijalna riba koja voli štititi svoj prostor, pa ga se uvijek može očekivati na naglim prijelazima u dubinu ili raznim isturenim dijelovima obale neravnog dna s većim dubinskim oscilacijama. Posebno se zadržava na izlazima ili račvanjima kanala, kao i na ušćima rijeka.

image
Popper može biti vrlo učinkovit

Iako je brancin generalno priobalna riba koju možemo očekivati duž cijele obale, postoje mikrolokacije na kojima je njihova populacija nešto veća. Na takvim ga je mjestima, naravno, nešto lakše loviti jer ga zbog konkurencije prirođena znatiželja često natjera da pokupi varalicu i kad nije toliko gladan, i to u svako doba dana i noći.

STRIJELKE I LICE

Tu su i izvanredne, varaličarima uvijek omiljene strijelke. Nailazak na aktivnost strijelki gotovo uvijek je popraćena višestrukim ulovima, jer se strijelka pretežno kreće u većim jatima, s tim da se na određenom području uvijek i zadržava dulje vrijeme. To je riba koja je zapravo zaslužna za jako velik broj novih spinnera, a onda i pokretanje novih ribolovnih trendova na našoj obali.

Strijelka se postepeno s godinama prilagodila našim uvjetima. Dok su se nekada davno kapitalci isključivo lovili u razdoblju prijelaza s jeseni na zimu, i to uglavnom na južnom Jadranu, sada kapitalne strijelke često možemo loviti duž cijele obale i usred ljeta.

Još jedna riba san je svakog ozbiljnijeg spinnera i zauzima posebno mjesto u top-željama ribolovaca. To je izuzetno snažna i do bola borbena lica. U proljeće rijetko prilazi u sami kraj, no srećom to nije čvrsto pravilo. Nešto se više zadržava na pučini u dubinama i nerijetko iskorištava prisustvo tune, pa umjesto lice na udicu dobijete tunu, što je s obzirom na lagani pribor svakako vrhunski doživljaj i poseban izazov.

Naravno, tunu nije dopušteno loviti bez valjane dozvole pa je, u situaciji kada se ova riba na udici slučajno nađe kao kolateralna žrtva u lovu lica, morate neozlijeđenu pustiti i promijeniti lokaciju.

image
Sve s pristojne udaljenosti

BRZO I AGRESIVNO

Brancin slovi kao lukava riba, ali u suštini je dosta predvidljiv i neoprezan, a to se najbolje primijeti kod topwater ribolova. Prilikom ribolova silikoncima ili wobblerima koji imaju akciju, u nižim slojevima mora rijetko ili nikako se ne može uočiti prisutnost i spoznati ponašanje brancina iza varalice.

No, kod topwater prezentacija situacija je potpuno drukčija. Svaki pokret varalice izaziva brancina i nakon svega par provlačenja varalice lovnim područjem može se naslutiti prisutnost brancina u obliku kuhanja neposredno iza varalice. Upravo zato početnici trebaju što je moguće više igrati se varalicama, jer je svaki izlazak na more jedno novo iskustvo, čak i prekaljenim spinnerima.

Što se tiče same tehnike lova, pravilo je da male varalice traže brzu prezentaciju s povremenim pauzama, dok veći modeli bolje rezultate postižu suptilnijom prezentacijom s puno više duljih pauza.

Male poppere, koje u ovo doba godine brancini posebno obožavaju, treba prezentirati energičnije walk-the-dog tehnikom koja će brancine posebno iritirati i provocirati napad, osiguravajući naposljetku spektakularan ulov pun adrenalina. S većim popperima treba malo drukčije rukovati. Siloviti pop, pa pauza i do 10 sekundi nerijetko će realizirati kapitalne ulove brancina.

Lice i strijelke su dosta slične ribe, jer obje vole brzo i agresivno. Kod prezentacije na površini, nakon što se uoči prisustvo ribe iza varalice, treba napraviti pauzu. Treba zaustaviti varalicu na jednu sekundu, što će riba protumačiti kao destabilizirani plijen i bez oklijevanja pokupiti varalicu te pružiti ribolovcu veliku dozu adrenalina.

To posebno vrijedi kod lice koja u pravilu prvo bočno napada plijen, a potom radi nagli okret, zbog čega je jako bitno odraditi pauzu nakon prvog napada.

image
Strijelka traži grublju akciju

RAZINE IZDRŽLJIVOSTI

Odabir pribora mora biti u skladu s tehnikom i sa svim komponentama na istoj razini. Nema smisla imati izdržljivu i kvalitetnu rolu i štap, ako špaga nema dovoljnu nosivost u skladu s ostatkom opreme.

Kod slaganja pribora, ribolovci često griješe jer zanemare dijelove opreme, poput kopče ili predveza koji ne prate istu razinu izdržljivosti i nosivosti ostatka opreme. Nije toliko bitno jesu li lakši ili snažniji od osnove, koliko je bitno da zadrže i ne poremete akciju varalice ili njezinu nosivost.

Brancin je predvidiv borac bez nekih iznenađenja kod drila, pa stoga ne treba pretjerivati s debljinama osnove, predveza pa u konačnici ni u akcije štapa i veličine role. Dovoljno je koristiti predveze od 10 do 16 libri u skladu s upredenicom iste nosivosti. Za ribolov brancina topwater tehnikama idealan štap je dužine do 240 centimetara, brze akcije, uz rolu klase 3000 do 4000.

Kod ribolova strijelke i lice, opremu je potrebno pojačati, jer strijelka svojim oštrim zubima bez problema kida predvez, pa se debljim predvezom koliko-toliko smanjuje mogućnost gubitka ribe, a naposljetku i varalice. Kod lice, pak, treba uvijek biti spreman na primjerke iznad 10 kilograma zbog čega se oprema treba sastojati od predveza nosivosti od 20 do 40 libri i upredenice od 25 libri, s tim da će ostatak nosivosti amortizirati akcija štapa i kočnica na roli, ali i umjerenost ribolovca.
Štap idealan za ovakav ribolov dug je 250 pa sve do 300 centimetara, također brze akcije uz rolu klase od 4000 do 6000.

BRUŠENJE TEHNIKE

Što se tiče izbora varalica za strijelke i lice, kod njih vrijedi isto pravilo kao i kod brancina. No, kod veće brojnosti u jatu, njihova agresivnost dopušta korištenje i puno većih, ali i glasnijih varalica. Naravno, tu su nezaobilazne varalice koje simuliraju iglice, a koje su preplavile ne samo naše nego i svjetsko tržište, tako da ih sada nalazimo u raznim veličinama kod gotovo svih proizvođača.

image
Dobro odabrana rola i varalica pola su uspjeha

Za razliku od potrage za najizglednijom pozicijom za lov brancina, kod lova strijelke i lice imamo nešto jasniju situaciju. Njihovu aktivnost uglavnom nije teško primijetiti na samoj površini mora, pri čemu ih često odaje i nezaobilazno prisustvo galebova. Uglavnom se može primijetiti raubanje, pa je u tom slučaju dovoljno s pristojne udaljenosti popratiti aktivnost i doživjeti nezaboravan ribolov.

A upravo je sada pravo vrijeme kada svi početnici, ali i oni iskusniji imaju priliku izbrusiti svoje tehnike. Nažalost, ne postoji neka magična formula koju bi vam neki iskusniji ribolovci mogu otkriti ili dati, a koja bi rezultirala sigurnim ulovom. Dobar rezultat može se postići isključivo trudom i predanim zalaganjem koje će sigurno prije ili kasnije donijeti rezultate. Najviše ćete naučiti iz vlastitog iskustva pa će i zadovoljstvo zbog ulova biti puno veće.

Dakle, jedino što trebate jest naoružati se varalicama, kvalitetnim štapom, rolom i strunom te uz neizmjerno strpljenje izbacivati varalicu za varalicom pretražujući pedalj po pedalj mora i pritom pamtiti svaki detalj. U svakom novom zabačaju pokušajte varalici udahnuti još malo više života, a kada neka riba napadne tu vašu varalicu, pokušajte zapaziti i zapamtit sve što se toga trena dogodilo, jer je upravo to dobitna formula s kojom ćete sigurno i idući put uspješno isprovocirati i uloviti svoju ribu.

image
Dobra priprema je jako bitna
27. srpanj 2021 14:07