stdClass Object ( [id] => 1192046 [title] => Škola podvodnog ribolova (2. dio): priprema za zaron i najbolji recept za čeku [alias] => skola-podvodnog-ribolova-2-dio-priprema-za-zaron-i-najbolji-recept-za-ceku [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U prvom dijelu nastojali smo vam približiti povijest podvodnog ribolova i razvoj opreme do današnjih dana uz kratki opis njenih najvažniji segmenata.

U ovome nastavku bavit ćemo se, pak, pripremama za odlazak na ribolov uz nekoliko savjeta kako bi guštali u blagodatima ljeta i ovog predivnog sporta.

Priprema za odlazak na more podrazumijeva detaljnu provjeru opreme, odnosno njene ispravnosti, a kada sve strpate u torbu, moj savjet je još jednom provjeriti jeste li uzeli ribolovnu dozvolu i svoju omiljenu masku, ovo iz vlastitog iskustva!

Ne želim uopće opisivati količinu bijesa i nemoći kada glisirate dva sata do pozicije za lov i prije skoka u more shvatite kako je maska na sigurnom, hoću reći doma!

Provjera opreme potrebna je i zbog eventualnih sitnih popravaka, zamjene najlona na pušci, saniranja sitnih oštećenja na odijelu, jer nekada samo kap-dvije neoprenskoga ljepila može spriječiti daleko veće oštećenje i upropašteni lov.

Oblačenje odijela

Pravilno korištenje ribolovne opreme i nije nekakva nuklearna fizika, ali ipak zahtijeva određeno predznanje i posebice pažljivo rukovanje. Najbolji primjer su moderna ribolovna odijela, izrađena u pravilu u kombinaciji vanjske yersey zaštitne folije i unutarnjeg dijela od sirovog neoprena, kombinacija poznatija pod talijanskim nazivom fodera/spaccato, dok su natjecateljska odijela u kombinaciji glatki neopren izvana, sirovi iznutra, liscio/spaccato.

Spaccato tip odijela pruža iznimnu udobnost i toplinsku zaštitu, ali zahtijeva određeno znanje pri uporabi, posebice pri navlačenju i skidanju.

Tu u prvom redu mislim na uporabu šampona pri oblačenju, oni neiskusniji mogu koristiti više šampona, pa neka bude i pjena party, ali će odijelo ostati u jednom komadu. Posebno je bitno kako se spaccato odijelo hvata prstima - nikada nemojte spaccato materijal držati noktima, već isključivo jagodicama prstiju.

---

image

Šamponiranje pomaže u oblačenju odijela

Božidar Vukičević/Cropix
---

Termo odijela odabir su možda nešto starijih lovaca, ili onih koji nemaju previše strpljenja pri oblačenju, robusnija su i otpornija na habanje, ali gubimo na udobnosti i pokretljivosti.

Posebnu pozornost moramo posvetiti odabiru peraja i debljine čarapa, iako veliki broj lovaca tom izboru ne pridaje preveliku pozornost. Najčešća greška u odabiru je korištenje iste veličine stope sa čarapama različitih debljina, jer tijesna stopa uzrokuje otežanu cirkulaciju u stopalima, a krajnji rezultat su nesnosni bolovi u nogama, pa od ronjenje nema ništa.

Priprema puške

Podvodnim ribolovcima uvijek je najdraže baviti se opremanjem i dotjerivanjem pušaka, bez obzira radi li se o najjednostavnijim modelima za lov po rupama ili super moćnim rollerima. Bez obzira na dužinu i snagu puške, podvodne puške NE DRŽATI NAPETE NA SUHOM I NIKADA NE OKRETATI U SMJERU DRUGIH OSOBA.

Osim sigurnosnog aspekta, ispaljivanje strijele na suhom može dovesti do ozbiljnih oštećenja na pušci, posebice kod zračnih modela. Napinjanje puške u moru također je i bitno lakše, jer je naše tijelo u fluidu gdje je dovođenje u idealni položaj olakšano.

Laštikače napinjemo postavljajući kundak na donji dio sredine trbuha u području pojasa za olova kako bi imali potpunu kontrolu pri napinjanju, dok zračnu pušku, odnosno kundak postavljamo na bedro pazeći da osti budu uvijek udaljene od glave. Laštikače se konstrukcijski bitno razlikuju od zračnih pušaka, pa pri njihovu napinjanju lovcu ne prijeti opasnost od strijele, ali mora obratiti pažnju na pravilno sjedanje potkove u utor strijele jer u protivnom, ako iskoči, potkova može uzrokovati ozbiljne ozljede prstiju.

U svakom slučaju uporaba rukavica je poželjna zbog zaštite od različitih morskih organizama, a kod korištenja laštikača je jednostavno obvezna.

---

image

Pravilno natezanja laštikače

Božidar Vukičević/Cropix
---

Kod ovog tipa pušaka moramo voditi računa i o pravilnom slaganju najlona, odnosno konopa iz mulinela, jer loše složeni predvez rezultira zapletanjem, gubitkom ribe, ali i oštećenjima laštika, nerijetko njegovim pucanjem.

Zračna puška također krije svoje male tajne pravilnog korištenja, a najvažnije je ne ispuštati zračnu pušku na pješčano dno dok se pripremamo za ronjenje u plićaku. Pijesak bez problema ulazi u cijev puške, pa kod ispaljivanja klip gura zrnca pijeska ispred sebe koja doslovce izbrazdaju cijev sprječavajući optimalno brtvljenje O-ringa na klipu. Rezultat je gubitak pritiska u pušci i novac u džepu servisera prije nego što ste planirali redoviti servis.

---

image

Zračna puška nateže se oslanjanjem na bedro, a kad je preduga na stopalo

Božidar Vukičević/Cropix
---

Zamah iz kuka

Znači, kupili smo opremu, naučili smo osnove kako je pravilno koristiti i bilo bi vrijeme krenuti u podvodne avanture, a to podrazumijeva nešto znanja o pravilnom načinu plivanja s perajama i sigurnom pripremanju zarona.

---

image

Sve je spremno za početak lova

Božidar Vukičević/Cropix
---

Početnici u startu rade grešku izvodeći zamah iz koljena, što rezultira slabijim zamahom, brzim zamaranjem i u konačnici lošijim zaronom.

Doduše, na tržištu se pojavljuju tijekom posljednjih par godina karbonski listovi koji su konstruirani za zarone gdje se izvode brzi pokreti iz koljena kako se ne bi koristili bedreni mišići, zbog svoje veličine veliki potrošači kisika. No, ti su modeli peraja više pogodni za natjecateljsko ronjenje u apnei nego u podvodnom ribolovu, jer lovac ima potrebu za raznim manevrima što kod ovih modela u tom slučaju smanjuje njihovu efikasnost.

Klasičan pravilan zamah dolazi iz kuka, mora biti ravnomjeran i odmjeren kako bi noga u svoj svojoj dužini poput opruge dala impuls peraji u pravilnoj amplitudi. Pravilnom tehnikom plivanja izvlačimo maksimum brzine uz minimalnu potrošnju kisika u krvi, što je i bit ronjenja, što manja potrošnja kisika.

Obogaćivanje crvenih krvnih zrnaca kisikom, ili narodski rečeno priprema zarona, za svakog lovca je individualna, kako u trajanju, tako i u intenzitetu, a ono zajedničko svima je nastojanje pripremiti zaron bez hiperventilacije.

Do pet udisaja

Hiperventilacija je postupak kada lovac tijekom pripreme zarona ubrzano i duboko diše nastojeći pripremiti uron, ali na taj način smanjuje nivo ugljičnog dioksida u krvi čija razina inicira podražaj za udisaj. Postupkom hiperventilacije pada razina ugljičnog dioksida u krvi, ali se ne povećava proporcionalno količina kisika, pa ronilac bez obzira na nedostatak kisika nema pravovremeni podražaj za udisaj.

To, pak, rezultira gubitkom svijesti, nerijetko sa smrtnim ishodom. Na pitanje kako izbjeći hiperventilaciju nije lako odgovoriti. Primarno je znati slušati vlastiti organizam i biti svjestan svojih limita, a oni se pomiču isključivo ustrajnim treningom.

Dubokih uzastopni udisaja prije urona ne bi smjelo biti više od pet, maksimalno sedam, jer sve iznad toga broja znači da riskiramo hiperventilaciju. Vremenski razmak između dvaju zarona također mora biti dostatan za oporavak organizma - u pravilu ne manje od dvije minute, a pri ronjenju na većim dubinama preporučuje se minimalno četiri.

Osim ove opasnosti, ribolovce tijekom ljetnih mjeseci vrebaju i brojne druge što se ponajprije odnosi na nesavjesne vozače glisera i jet skijeva.

Bova koju lovac mora obvezno koristiti nije nikakva garancija sigurnosti i spokojnog ronjenja, jer nekada umjesto odvraćanja gliseraša ona kod njih dodatno budi znatiželju i na koncu ima upravo suprotni učinak.

Moguće nerazumno ponašanje i nepoznavanje zakona od strane gliseraša ne znači da lovac ima pravo kršiti zakon i ne nositi bovu, ali mora biti svjestan kako mu ona nije jamstvo sigurnosti, već isključivo jamstvo da neće platiti kaznu zbog toga što je nema. Takva paradoksalna situacija ipak ide na dušu onima koji donose i primjenjuju zakonske odredbe!

---

image

Ronilačka plutača je obavezna

Božidar Vukičević/Cropix
---

Idemo u lov

Do sada smo govorili o onome na što trebate obratiti pažnju, potencijalnim opasnostima i drugim ne baš simpatičnim situacijama, a sada idemo malo po malo guštati u ribolovu i tehnikama lova. Prva, ujedno i osnovna tehnika podvodnog ribolova, je lov po rupama koji početniku nudi mogućnosti za nadmudrivanje s manje opreznim i pokretnim ribljim vrstama, dok za mudrice poput kirnje, velike kavale i šarga ipak treba malo više znanja i iskustva.

Lovac početnik je u pravilu opremljen zračnom puškom i kreće u pregled terena do desetak metara dubine, pregledavajući svaki sumnjivi kamen i procjep. Normalno, riba se krije ispod svakog kamena i pri prvim koracima lovac dolazi kući krepan ka' pas od umora s ne baš reprezentativnim ulovom.

---

image

Lov po rupama najbolji je za početnike

Božidar Vukičević/Cropix
---

No, to je dio lovačkog odrastanja, a svaki slijedeći lov korak je naprijed, kako iskustveno, tako i u smislu fizičke spreme. Polako skupljajući iskustvo počinjemo lagano prepoznavati koji kamen ili procjep drži ribu, a koji ne, i zato evo nekoliko savjeta kako bih vam skratio bespotrebno pregledavanje svakog kamena i rupe!

Puška, pa lampa...

U prvom redu nemojte srljati, dok plivate uvijek gledajte ispred sebe, ne ispod sebe, jer na taj način imate optimalan pregled terena. Ribe koje uočite ispred rupe na čistini ne treba odmah progoniti, već ih lagano početi pratiti istovremeno im zatvarajući im put prema dubini uz lagano približavanje, bez izazivanja mogućeg paničnog bijega.

To se posebno odnosi na šarga, pica, manje primjerke komarči koji će se prije ili kasnije tako praćeni skloniti ispod kamena, gdje često može biti skriveno i nekoliko većih primjeraka iste vrste.

Kada riba uđe u procijep, sačekajte koji trenutak kako ne bi pobjegla kroz nekakav drugi prolaz i tek tada krenite u oprezan zaron prema procjepu, ujedno kontrolirajući poziciju. Pri prilaženju pokušajte uvijek doći sa strane.

---

image

Šarzi se često kriju u rupi ispod pločaste stijene na dnu

Božidar Vukičević/Cropix
---

Ono najvažnije jest, u rupu ide prvo puška, potpuno nečujno, zatim lampa i tek onda glava lovca. Na taj način možemo najbrže reagirati, jer je puška već u poziciji za brzi hitac, pa ne moramo gubiti vrijeme od trenutka kada smo uočili ribu do uvlačenja puške, jer vas riba neće čekati.

O potrebi efikasnog i preciznog hica koji će lovini momentalno skratiti muke suvišno je i pisati, to je u prvom redu pitanje lovačke etike. No, isto tako i zbog mogućnosti da nam loše pogođena riba pobjegne ili, što je još gore, zavuče se dublje u rupu zajedno sa strijelom i ugine.

Podvodnu lampu kao nezaobilazni dio opreme za lov po rupama koristimo što manje, jer je riba osjetljiva na svijetlo, a ako moramo lampu upotrijebiti, tada ribu osvjetljavamo samim rubom snopa kako bi je što manje uznemirili. Riba u pravilu bira na prvi pogled neupadljive zaklone i neće se skloniti ispod velikog, otvorenog kamena.

---

image

Odabir prave pozicije za čeku traži znanje i iskustvo

Božidar Vukičević/Cropix
---

U pravilu su to široke ploče, ili usjeci čiji se krajevi stapaju s dnom i tvore komplicirane labirinte, pogotovo su interesantni okomiti procjepi koji se poslije horizontalno šire i ribi omogućuju idealnu zaštitu. Upravo na kamenim pločama i sličnim terenima lovac kod prilaženja koristi posebnu tehniku pretraživanja lebdeći okomito s glavom prema dolje kako riba ne bi mogla vidjeti konture lovca.

Šuljanje i čeka

Ribolovne tehnike šuljanja i čeke novijeg su datuma. Dok šuljanje preferiraju kako početnici, tako i napredni lovci, čeka je ipak rezervirana za lovce sa zavidnim stažem, pogotovo kada se radi o lovu na trofejne glave poput zubaca i gofa ljeti, odnosno lice, lubina i drugih riba tijekom jeseni i zime.

Čeka zahtijeva veći stupanj fizičke pripremljenosti i znanja, ali i opremljenosti što se tiče odabira odijela, peraja, posebice pušaka. No, početnik ovu tehniku može brusiti tijekom ljeta u plićim područjima nadmudrujući se s ciplima, salpama, manjim lubinima te stjecati dragocjeno iskustvo.

Šuljanje je de facto unaprijeđena, aktivna tehnika čeke gdje se lovac aktivno kreće prateći reljef dna nastojeći locirati lovinu u daljini i približiti joj se što tiše. Ova tehnika ima također svoju plitku i duboku verziju koju osobno smatram najzahtjevnijom ribolovnom tehnikom uopće i doista je rezervirana za rijetke znalce koji posjeduju psihofizičke performanse i lovačko iskustvo najviše razine. Jer pod dubokim šuljanjem podrazumijevam šuljanje na preko trideset metara dubine.

---

image

U šuljanju lovac prati reljef dna nastojeći locirati lovinu u daljini i približiti joj se što tiše

Božidar Vukičević/Cropix
---

Kod tehnike šuljanja potrebno je prije zarona odabrati najbolju rutu kretanja s obzirom na položaj ribe kojoj se želimo prikrasti, ili doći do pozicije gdje ćemo se zaustaviti i za koju smatramo da bi mogli privući ribu iz udaljenog prostora.

Ovdje je od iznimne važnosti izbalansiranost lovca s olovima koja moraju biti ravnomjerno raspoređena po tijelu, uključujući prsluk i dvostruki pojas, ali i olova na nogama. Pravilni razmještaj olova po tijelu je od iznimne važnosti, jer nam omogućuje nečujno kretanje između kamenja, tik iznad dna.

Ovisno o terenu i godišnjem dobu, kod šuljanja koristimo laštikače dužine od 90 do 10 centimetara, relativno lagane kombinacije strijele i laštika, dok kod dubokog šuljanja koristimo tešku artiljeriju kao i kod čeke. Tehnika čeke je u osnovi vrlo jednostavna.

Uvriježeno je mišljenje da zaroniš, sakriješ se iza stijene i čekaš radoznalu ribu da dobije po glavi ali, kako to obično biva, istina je ipak drukčija. U prvom redu potrebno je na osnovi znanja i iskustva odabrati poziciju, iščitavati tragove i ponašanje male ribe, te odabrati idealan zaklon u odnosu na smjer potencijalnog dolaska ribe.

---

image

Puna samokontrola najvažnija je za čeku

Božidar Vukičević/Cropix
---

Harmonija pokreta

Također je uvriježeno mišljenje kako se lovac na čeki ne smije micati, što je još jedna zabluda, Naprotiv, kretanje unutar zaklona dodatno budi znatiželju kod lovine. Kod kretanja moramo obratiti pažnju na rafiniranost i mekoću pokreta, što podrazumijeva da moraju biti lagani, oprezni, bez naglih trzaja i u harmoniji s kretnjama same ribe. Pod pojmom harmonije podrazumijeva se pomno praćenje kretanja ribe i polagano skrivanje, tako da ribu držimo na oku i pobuđujemo njenu radoznalost.

Najbolji učitelj takvog načina kretanja je hobotnica koja iz svoje rupe stalno promatra okolinu i čim krenete prema njoj, počinje se lagano uvlačiti, ali ako zastanete i ona se zaustavi, krenete li se udaljavati, odmah se lagano izvlači iz rupe i cijelo vrijeme vas promatra.

Kod lova na čeku vrlo je bitna samokontrola, jer riba nerijetko sporo prilazi, okreće se pa ponovo radi krug u pravcu lovca, koji opet misli da će svakog trenutka riba krenuti prema njemu i stići na domet. Takvo nadmudrivanje nekada može trajati i iznad lovčevih mogućnosti što, nažalost, u pojedinim slučajevima rezultira utapanjem, pogotovo kod lova zubaca, pravog majstora điravanja.

Najvažnija poruka svim podvodnim ribolovcima koji započinju svoje podmorske avanture, jest kako ni jedna riba nije vrijedna vašeg života, pa ako taj dan niste uspjeli nadmudriti komarču ili zubaca života, budite uvjereni da već sutra može doći drugi trofej. Jer riba, ako ne želi prići, neće prići, pa ma koliko vi stajali, dozivali je, ili što već radili!

---

image

Neke rupe kriju i trofejne glave

Božidar Vukičević/Cropix
---

Upravo zbog prethodno spomenutih razloga naša je preporuka za prva lovačka iskustva u podvodnom ribolovu, uz neizbježan lov po rupama do desetak metara dubine, okušati se i u tehnici plitkoga šuljanja. Ljudi nekada nisu ni svjesni koliko se riba i vrsta kreće u plitkom morskom pojasu do 5 – 6 metara dubine.

Ljetna predvečerja

Za razliku lova po rupama i čeke, gdje lovac mora biti bolje pripremljen, kako znanjem tako i fizičkom spremom, šuljanje ne zahtijeva kod početnika nekakvu Rambo fizičku spremu, a zbog raznolikosti života i susreta s mnoštvom ribljih vrsta, mladi lovac ima mogućnost brzo učiti. U tom morskom pojasu stalno susrećete ciple, salpe, lubine, komarče, strijelke i druge vrst koje vam sistemom pokušaja i pogrešaka daju šansu za brzo učenje o životnim navikama ribljih vrsta.

Ljetno šuljanje podrazumijeva malo ranije dizanje iz kreveta, jer zbog šušura na moru riba već nakon devete ure napušta kraj, ali se isto tako vraća u zenitu maestrala - oko 17 sati, pa do sumraka najproduktivnije je vrijeme za ovaj lov.

Najvažnije je pratiti liniju obale, planirati svoje kretanje i gledati prema naprijed kako bi u daljini ugledali toliko željeni odbljesak ribe koja se mirno hrani.

Kada ste uočili ribu, ostanite mirni i strpljivi, pričekajte nekoliko trenutaka kako bi ustanovili njezin smjer kretanja i tek onda započnite s prikradanjem.

Ako se riba kreće prema vama, ocijenite kada bi mogla doći u domet, iskoristite moment kada joj kamen ili trava zaklanjaju pogled, tiho zaronite i iz zaklona namjestite pušku u smjeru nailaska ribe.

Pucajte čim se ukaže prilika, bez obzira vidite li cijelu ribu, ili samo dio tijela - uz napomenu da mora biti efikasan, jer se ne smije pucati samo radi pucanja.

---

image

Izron nikada ne smijete odgađati do rizičnog trenutka

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Kada je jato gusto, može se pucati

Božidar Vukičević/Cropix
---

(NASTAVLJA SE)

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => buđenje znatiželje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => buđenje znatiželje 2 0 16452 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-06-22 06:18:12 [created_by] => 3262 [created_by_alias] => Mislav Čalo, izbornik hrvatske reprezentacije u podvodnom ribolovu [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-05-26 12:56:45 [modified_by] => 3262 [publish_up] => 2022-05-13 05:43:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 41 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/06\/22\/13961974.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/22\/13961964.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/22\/13961966.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/22\/13961968.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/22\/13961970.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/22\/13961972.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/22\/13961976.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/22\/13961978.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/22\/13961980.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/22\/13961982.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/22\/13961984.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/22\/13961986.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/22\/13961988.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/22\/13961990.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u0160karpinu je najte\u017ee prona\u0107i i uo\u010diti zbog uspje\u0161ne mimikrije<\/p>","

\u0160arzi se \u010desto kriju u rupi ispod plo\u010daste stijene na dnu<\/p>","

Odabir prave pozicije za \u010deku tra\u017ei znanje i iskustvo<\/p>","

Izron nikada ne smijete odga\u0111ati do rizi\u010dnog trenutka<\/p>","

Puna samokontrola najva\u017enija je za \u010deku<\/p>","

Neke rupe kriju i trofejne glave<\/p>","

Kada je jato gusto, mo\u017ee se pucati<\/p>","

Pravilno natezanja la\u0161tika\u010de<\/p>","

Sve je spremno za po\u010detak lova<\/p>","

Lov po rupama najbolji je za po\u010detnike<\/p>","

U \u0161uljanju lovac prati reljef dna nastoje\u0107i locirati lovinu u daljini i pribli\u017eiti joj se \u0161to ti\u0161e<\/p>","

Ronila\u010dka pluta\u010da je obavezna<\/p>","

\u0160amponiranje poma\u017ee u obla\u010denju odijela<\/p>","

Zra\u010dna pu\u0161ka nate\u017ee se oslanjanjem na bedro, a kad je preduga na stopalo<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_13961974_1920.jpg":"1920x1080","k_13961974_1280.jpg":"1280x1280","k_13961974_1024.jpg":"1024x1024","k_13961974_640.jpg":"640x640","k_13961974_480.jpg":"480x480","k_13961974_340.jpg":"340x340","k_13961974_220.jpg":"220x220","o_13961974_1280.jpg":"1280x853","o_13961974_1024.jpg":"1024x682","o_13961974_640.jpg":"640x426","o_13961974_480.jpg":"480x320","o_13961974_340.jpg":"340x226","o_13961974_220.jpg":"220x146","h_13961974_1280.jpg":"1280x854","h_13961974_1024.jpg":"1024x683","h_13961974_640.jpg":"640x427","h_13961974_480.jpg":"480x320","h_13961974_340.jpg":"340x227","h_13961974_220.jpg":"220x147","pp_13961974_1280.jpg":"1006x1280","pp_13961974_1024.jpg":"805x1024","pp_13961974_640.jpg":"503x640","pp_13961974_480.jpg":"377x480","pp_13961974_340.jpg":"267x340","pp_13961974_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_13961964_1920.jpg":"1920x1080","k_13961964_1280.jpg":"1280x1280","k_13961964_1024.jpg":"1024x1024","k_13961964_640.jpg":"640x640","k_13961964_480.jpg":"480x480","k_13961964_340.jpg":"340x340","k_13961964_220.jpg":"220x220","o_13961964_1280.jpg":"1280x853","o_13961964_1024.jpg":"1024x682","o_13961964_640.jpg":"640x426","o_13961964_480.jpg":"480x320","o_13961964_340.jpg":"340x226","o_13961964_220.jpg":"220x146","h_13961964_1280.jpg":"1280x854","h_13961964_1024.jpg":"1024x683","h_13961964_640.jpg":"640x427","h_13961964_480.jpg":"480x320","h_13961964_340.jpg":"340x227","h_13961964_220.jpg":"220x147","pp_13961964_1280.jpg":"1006x1280","pp_13961964_1024.jpg":"805x1024","pp_13961964_640.jpg":"503x640","pp_13961964_480.jpg":"377x480","pp_13961964_340.jpg":"267x340","pp_13961964_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_13961966_1920.jpg":"1920x1080","k_13961966_1280.jpg":"1280x1280","k_13961966_1024.jpg":"1024x1024","k_13961966_640.jpg":"640x640","k_13961966_480.jpg":"480x480","k_13961966_340.jpg":"340x340","k_13961966_220.jpg":"220x220","o_13961966_1280.jpg":"1280x853","o_13961966_1024.jpg":"1024x682","o_13961966_640.jpg":"640x426","o_13961966_480.jpg":"480x320","o_13961966_340.jpg":"340x226","o_13961966_220.jpg":"220x146","h_13961966_1280.jpg":"1280x854","h_13961966_1024.jpg":"1024x683","h_13961966_640.jpg":"640x427","h_13961966_480.jpg":"480x320","h_13961966_340.jpg":"340x227","h_13961966_220.jpg":"220x147","pp_13961966_1280.jpg":"1006x1280","pp_13961966_1024.jpg":"805x1024","pp_13961966_640.jpg":"503x640","pp_13961966_480.jpg":"377x480","pp_13961966_340.jpg":"267x340","pp_13961966_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_13961968_1920.jpg":"1920x1080","k_13961968_1280.jpg":"1280x1280","k_13961968_1024.jpg":"1024x1024","k_13961968_640.jpg":"640x640","k_13961968_480.jpg":"480x480","k_13961968_340.jpg":"340x340","k_13961968_220.jpg":"220x220","o_13961968_1280.jpg":"1280x1920","o_13961968_1024.jpg":"1024x1536","o_13961968_640.jpg":"640x960","o_13961968_480.jpg":"480x720","o_13961968_340.jpg":"340x510","o_13961968_220.jpg":"220x330","h_13961968_1280.jpg":"1280x854","h_13961968_1024.jpg":"1024x683","h_13961968_640.jpg":"640x427","h_13961968_480.jpg":"480x320","h_13961968_340.jpg":"340x227","h_13961968_220.jpg":"220x147","pp_13961968_1280.jpg":"1006x1280","pp_13961968_1024.jpg":"805x1024","pp_13961968_640.jpg":"503x640","pp_13961968_480.jpg":"377x480","pp_13961968_340.jpg":"267x340","pp_13961968_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1212","hd_13961970_1920.jpg":"1920x1080","k_13961970_1280.jpg":"1280x1280","k_13961970_1024.jpg":"1024x1024","k_13961970_640.jpg":"640x640","k_13961970_480.jpg":"480x480","k_13961970_340.jpg":"340x340","k_13961970_220.jpg":"220x220","o_13961970_1280.jpg":"1280x808","o_13961970_1024.jpg":"1024x646","o_13961970_640.jpg":"640x404","o_13961970_480.jpg":"480x303","o_13961970_340.jpg":"340x214","o_13961970_220.jpg":"220x138","h_13961970_1280.jpg":"1280x854","h_13961970_1024.jpg":"1024x683","h_13961970_640.jpg":"640x427","h_13961970_480.jpg":"480x320","h_13961970_340.jpg":"340x227","h_13961970_220.jpg":"220x147","pp_13961970_1280.jpg":"1006x1280","pp_13961970_1024.jpg":"805x1024","pp_13961970_640.jpg":"503x640","pp_13961970_480.jpg":"377x480","pp_13961970_340.jpg":"267x340","pp_13961970_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_13961972_1920.jpg":"1920x1080","k_13961972_1280.jpg":"1280x1280","k_13961972_1024.jpg":"1024x1024","k_13961972_640.jpg":"640x640","k_13961972_480.jpg":"480x480","k_13961972_340.jpg":"340x340","k_13961972_220.jpg":"220x220","o_13961972_1280.jpg":"1280x1706","o_13961972_1024.jpg":"1024x1365","o_13961972_640.jpg":"640x853","o_13961972_480.jpg":"480x640","o_13961972_340.jpg":"340x453","o_13961972_220.jpg":"220x293","h_13961972_1280.jpg":"1280x854","h_13961972_1024.jpg":"1024x683","h_13961972_640.jpg":"640x427","h_13961972_480.jpg":"480x320","h_13961972_340.jpg":"340x227","h_13961972_220.jpg":"220x147","pp_13961972_1280.jpg":"1006x1280","pp_13961972_1024.jpg":"805x1024","pp_13961972_640.jpg":"503x640","pp_13961972_480.jpg":"377x480","pp_13961972_340.jpg":"267x340","pp_13961972_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_13961976_1920.jpg":"1920x1080","k_13961976_1280.jpg":"1280x1280","k_13961976_1024.jpg":"1024x1024","k_13961976_640.jpg":"640x640","k_13961976_480.jpg":"480x480","k_13961976_340.jpg":"340x340","k_13961976_220.jpg":"220x220","o_13961976_1280.jpg":"1280x853","o_13961976_1024.jpg":"1024x682","o_13961976_640.jpg":"640x426","o_13961976_480.jpg":"480x320","o_13961976_340.jpg":"340x226","o_13961976_220.jpg":"220x146","h_13961976_1280.jpg":"1280x854","h_13961976_1024.jpg":"1024x683","h_13961976_640.jpg":"640x427","h_13961976_480.jpg":"480x320","h_13961976_340.jpg":"340x227","h_13961976_220.jpg":"220x147","pp_13961976_1280.jpg":"1006x1280","pp_13961976_1024.jpg":"805x1024","pp_13961976_640.jpg":"503x640","pp_13961976_480.jpg":"377x480","pp_13961976_340.jpg":"267x340","pp_13961976_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_13961978_1920.jpg":"1920x1080","k_13961978_1280.jpg":"1280x1280","k_13961978_1024.jpg":"1024x1024","k_13961978_640.jpg":"640x640","k_13961978_480.jpg":"480x480","k_13961978_340.jpg":"340x340","k_13961978_220.jpg":"220x220","o_13961978_1280.jpg":"1280x853","o_13961978_1024.jpg":"1024x682","o_13961978_640.jpg":"640x426","o_13961978_480.jpg":"480x320","o_13961978_340.jpg":"340x226","o_13961978_220.jpg":"220x146","h_13961978_1280.jpg":"1280x854","h_13961978_1024.jpg":"1024x683","h_13961978_640.jpg":"640x427","h_13961978_480.jpg":"480x320","h_13961978_340.jpg":"340x227","h_13961978_220.jpg":"220x147","pp_13961978_1280.jpg":"1006x1280","pp_13961978_1024.jpg":"805x1024","pp_13961978_640.jpg":"503x640","pp_13961978_480.jpg":"377x480","pp_13961978_340.jpg":"267x340","pp_13961978_220.jpg":"173x220"},{"size0":"781x1246","hd_13961980_1920.jpg":"1920x1080","k_13961980_1280.jpg":"1280x1280","k_13961980_1024.jpg":"1024x1024","k_13961980_640.jpg":"640x640","k_13961980_480.jpg":"480x480","k_13961980_340.jpg":"340x340","k_13961980_220.jpg":"220x220","o_13961980_1280.jpg":"1280x2042","o_13961980_1024.jpg":"1024x1633","o_13961980_640.jpg":"640x1021","o_13961980_480.jpg":"480x765","o_13961980_340.jpg":"340x542","o_13961980_220.jpg":"220x350","h_13961980_1280.jpg":"1280x854","h_13961980_1024.jpg":"1024x683","h_13961980_640.jpg":"640x427","h_13961980_480.jpg":"480x320","h_13961980_340.jpg":"340x227","h_13961980_220.jpg":"220x147","pp_13961980_1280.jpg":"1006x1280","pp_13961980_1024.jpg":"805x1024","pp_13961980_640.jpg":"503x640","pp_13961980_480.jpg":"377x480","pp_13961980_340.jpg":"267x340","pp_13961980_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_13961982_1920.jpg":"1920x1080","k_13961982_1280.jpg":"1280x1280","k_13961982_1024.jpg":"1024x1024","k_13961982_640.jpg":"640x640","k_13961982_480.jpg":"480x480","k_13961982_340.jpg":"340x340","k_13961982_220.jpg":"220x220","o_13961982_1280.jpg":"1280x1920","o_13961982_1024.jpg":"1024x1536","o_13961982_640.jpg":"640x960","o_13961982_480.jpg":"480x720","o_13961982_340.jpg":"340x510","o_13961982_220.jpg":"220x330","h_13961982_1280.jpg":"1280x854","h_13961982_1024.jpg":"1024x683","h_13961982_640.jpg":"640x427","h_13961982_480.jpg":"480x320","h_13961982_340.jpg":"340x227","h_13961982_220.jpg":"220x147","pp_13961982_1280.jpg":"1006x1280","pp_13961982_1024.jpg":"805x1024","pp_13961982_640.jpg":"503x640","pp_13961982_480.jpg":"377x480","pp_13961982_340.jpg":"267x340","pp_13961982_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_13961984_1920.jpg":"1920x1080","k_13961984_1280.jpg":"1280x1280","k_13961984_1024.jpg":"1024x1024","k_13961984_640.jpg":"640x640","k_13961984_480.jpg":"480x480","k_13961984_340.jpg":"340x340","k_13961984_220.jpg":"220x220","o_13961984_1280.jpg":"1280x853","o_13961984_1024.jpg":"1024x682","o_13961984_640.jpg":"640x426","o_13961984_480.jpg":"480x320","o_13961984_340.jpg":"340x226","o_13961984_220.jpg":"220x146","h_13961984_1280.jpg":"1280x854","h_13961984_1024.jpg":"1024x683","h_13961984_640.jpg":"640x427","h_13961984_480.jpg":"480x320","h_13961984_340.jpg":"340x227","h_13961984_220.jpg":"220x147","pp_13961984_1280.jpg":"1006x1280","pp_13961984_1024.jpg":"805x1024","pp_13961984_640.jpg":"503x640","pp_13961984_480.jpg":"377x480","pp_13961984_340.jpg":"267x340","pp_13961984_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1333","hd_13961986_1920.jpg":"1920x1080","k_13961986_1280.jpg":"1280x1280","k_13961986_1024.jpg":"1024x1024","k_13961986_640.jpg":"640x640","k_13961986_480.jpg":"480x480","k_13961986_340.jpg":"340x340","k_13961986_220.jpg":"220x220","o_13961986_1280.jpg":"1280x888","o_13961986_1024.jpg":"1024x710","o_13961986_640.jpg":"640x444","o_13961986_480.jpg":"480x333","o_13961986_340.jpg":"340x236","o_13961986_220.jpg":"220x152","h_13961986_1280.jpg":"1280x854","h_13961986_1024.jpg":"1024x683","h_13961986_640.jpg":"640x427","h_13961986_480.jpg":"480x320","h_13961986_340.jpg":"340x227","h_13961986_220.jpg":"220x147","pp_13961986_1280.jpg":"1006x1280","pp_13961986_1024.jpg":"805x1024","pp_13961986_640.jpg":"503x640","pp_13961986_480.jpg":"377x480","pp_13961986_340.jpg":"267x340","pp_13961986_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_13961988_1920.jpg":"1920x1080","k_13961988_1280.jpg":"1280x1280","k_13961988_1024.jpg":"1024x1024","k_13961988_640.jpg":"640x640","k_13961988_480.jpg":"480x480","k_13961988_340.jpg":"340x340","k_13961988_220.jpg":"220x220","o_13961988_1280.jpg":"1280x853","o_13961988_1024.jpg":"1024x682","o_13961988_640.jpg":"640x426","o_13961988_480.jpg":"480x320","o_13961988_340.jpg":"340x226","o_13961988_220.jpg":"220x146","h_13961988_1280.jpg":"1280x854","h_13961988_1024.jpg":"1024x683","h_13961988_640.jpg":"640x427","h_13961988_480.jpg":"480x320","h_13961988_340.jpg":"340x227","h_13961988_220.jpg":"220x147","pp_13961988_1280.jpg":"1006x1280","pp_13961988_1024.jpg":"805x1024","pp_13961988_640.jpg":"503x640","pp_13961988_480.jpg":"377x480","pp_13961988_340.jpg":"267x340","pp_13961988_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_13961990_1920.jpg":"1920x1080","k_13961990_1280.jpg":"1280x1280","k_13961990_1024.jpg":"1024x1024","k_13961990_640.jpg":"640x640","k_13961990_480.jpg":"480x480","k_13961990_340.jpg":"340x340","k_13961990_220.jpg":"220x220","o_13961990_1280.jpg":"1280x1920","o_13961990_1024.jpg":"1024x1536","o_13961990_640.jpg":"640x960","o_13961990_480.jpg":"480x720","o_13961990_340.jpg":"340x510","o_13961990_220.jpg":"220x330","h_13961990_1280.jpg":"1280x854","h_13961990_1024.jpg":"1024x683","h_13961990_640.jpg":"640x427","h_13961990_480.jpg":"480x320","h_13961990_340.jpg":"340x227","h_13961990_220.jpg":"220x147","pp_13961990_1280.jpg":"1006x1280","pp_13961990_1024.jpg":"805x1024","pp_13961990_640.jpg":"503x640","pp_13961990_480.jpg":"377x480","pp_13961990_340.jpg":"267x340","pp_13961990_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15355927 Threads: 1 Questions: 3185625828 Slow queries: 7150347 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235695552 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/skola-podvodnog-ribolova-2-dio-priprema-za-zaron-i-najbolji-recept-za-ceku-1192046 [printLink] => /om/ribolov/skola-podvodnog-ribolova-2-dio-priprema-za-zaron-i-najbolji-recept-za-ceku-1192046?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 676286 [name] => Škola podvodnog ribolova [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-03 15:23:53 [main_article_id] => 0 [alias] => skola-podvodnog-ribolova [link] => /tag/skola-podvodnog-ribolova ) [1] => stdClass Object ( [id] => 313797 [name] => podvodni ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => podvodni-ribolov [link] => /tag/podvodni-ribolov ) [2] => stdClass Object ( [id] => 610206 [name] => Mislav Čalo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-10 20:43:52 [main_article_id] => 0 [alias] => mislav-calo [link] => /tag/mislav-calo ) [3] => stdClass Object ( [id] => 659081 [name] => mislav čalo otvoreno more [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-07 14:17:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mislav-calo-otvoreno-more [link] => /tag/mislav-calo-otvoreno-more ) [4] => stdClass Object ( [id] => 650606 [name] => podvodni ribolov puškom [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 23:30:13 [main_article_id] => 0 [alias] => podvodni-ribolov-puskom [link] => /tag/podvodni-ribolov-puskom ) [5] => stdClass Object ( [id] => 677308 [name] => podvodni ribolov čeka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-12 13:17:44 [main_article_id] => 0 [alias] => podvodni-ribolov-ceka [link] => /tag/podvodni-ribolov-ceka ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => buđenje znatiželje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Škola podvodnog ribolova (2. dio): priprema za zaron i najbolji recept za čeku [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3262 [name] => Gordan Jelavić [username] => gordan.jelavic [email] => gordan.jelavic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$pjw9/C5Oziy8qZrqHobR7OT3fv5kb/rIGrGqNLgCe25ow8rbnNDcy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/gordan-jelavic-3262 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1776 [gender] => m [description] => [image] => 1776.jpeg [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1776.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/22/13961974.jpg [galleryCount] => 14 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božidar Vukičević/Cropix [mainImageDesc] =>

Škarpinu je najteže pronaći i uočiti zbog uspješne mimikrije

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/22/13961974.jpg [title] =>

Škarpinu je najteže pronaći i uočiti zbog uspješne mimikrije

Božidar Vukičević/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/22/13961964.jpg [title] =>

Šarzi se često kriju u rupi ispod pločaste stijene na dnu

Božidar Vukičević/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/22/13961966.jpg [title] =>

Odabir prave pozicije za čeku traži znanje i iskustvo

Božidar Vukičević/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/22/13961968.jpg [title] =>

Izron nikada ne smijete odgađati do rizičnog trenutka

Božidar Vukičević/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/22/13961970.jpg [title] =>

Puna samokontrola najvažnija je za čeku

Božidar Vukičević/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/22/13961972.jpg [title] =>

Neke rupe kriju i trofejne glave

Božidar Vukičević/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/22/13961976.jpg [title] =>

Kada je jato gusto, može se pucati

Božidar Vukičević/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/22/13961978.jpg [title] =>

Pravilno natezanja laštikače

Božidar Vukičević/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/22/13961980.jpg [title] =>

Sve je spremno za početak lova

Božidar Vukičević/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/22/13961982.jpg [title] =>

Lov po rupama najbolji je za početnike

Božidar Vukičević/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/22/13961984.jpg [title] =>

U šuljanju lovac prati reljef dna nastojeći locirati lovinu u daljini i približiti joj se što tiše

Božidar Vukičević/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/22/13961986.jpg [title] =>

Ronilačka plutača je obavezna

Božidar Vukičević/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/22/13961988.jpg [title] =>

Šamponiranje pomaže u oblačenju odijela

Božidar Vukičević/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/22/13961990.jpg [title] =>

Zračna puška nateže se oslanjanjem na bedro, a kad je preduga na stopalo

Božidar Vukičević/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U prvom dijelu nastojali smo vam približiti povijest podvodnog ribolova i razvoj opreme do današnjih dana uz kratki opis njenih najvažniji segmenata.

U ovome nastavku bavit ćemo se, pak, pripremama za odlazak na ribolov uz nekoliko savjeta kako bi guštali u blagodatima ljeta i ovog predivnog sporta.

Priprema za odlazak na more podrazumijeva detaljnu provjeru opreme, odnosno njene ispravnosti, a kada sve strpate u torbu, moj savjet je još jednom provjeriti jeste li uzeli ribolovnu dozvolu i svoju omiljenu masku, ovo iz vlastitog iskustva!

Ne želim uopće opisivati količinu bijesa i nemoći kada glisirate dva sata do pozicije za lov i prije skoka u more shvatite kako je maska na sigurnom, hoću reći doma!

Provjera opreme potrebna je i zbog eventualnih sitnih popravaka, zamjene najlona na pušci, saniranja sitnih oštećenja na odijelu, jer nekada samo kap-dvije neoprenskoga ljepila može spriječiti daleko veće oštećenje i upropašteni lov.

Oblačenje odijela

Pravilno korištenje ribolovne opreme i nije nekakva nuklearna fizika, ali ipak zahtijeva određeno predznanje i posebice pažljivo rukovanje. Najbolji primjer su moderna ribolovna odijela, izrađena u pravilu u kombinaciji vanjske yersey zaštitne folije i unutarnjeg dijela od sirovog neoprena, kombinacija poznatija pod talijanskim nazivom fodera/spaccato, dok su natjecateljska odijela u kombinaciji glatki neopren izvana, sirovi iznutra, liscio/spaccato.

Spaccato tip odijela pruža iznimnu udobnost i toplinsku zaštitu, ali zahtijeva određeno znanje pri uporabi, posebice pri navlačenju i skidanju.

Tu u prvom redu mislim na uporabu šampona pri oblačenju, oni neiskusniji mogu koristiti više šampona, pa neka bude i pjena party, ali će odijelo ostati u jednom komadu. Posebno je bitno kako se spaccato odijelo hvata prstima - nikada nemojte spaccato materijal držati noktima, već isključivo jagodicama prstiju.

---

image

Šamponiranje pomaže u oblačenju odijela

Božidar Vukičević/Cropix
---

Termo odijela odabir su možda nešto starijih lovaca, ili onih koji nemaju previše strpljenja pri oblačenju, robusnija su i otpornija na habanje, ali gubimo na udobnosti i pokretljivosti.

Posebnu pozornost moramo posvetiti odabiru peraja i debljine čarapa, iako veliki broj lovaca tom izboru ne pridaje preveliku pozornost. Najčešća greška u odabiru je korištenje iste veličine stope sa čarapama različitih debljina, jer tijesna stopa uzrokuje otežanu cirkulaciju u stopalima, a krajnji rezultat su nesnosni bolovi u nogama, pa od ronjenje nema ništa.

Priprema puške

Podvodnim ribolovcima uvijek je najdraže baviti se opremanjem i dotjerivanjem pušaka, bez obzira radi li se o najjednostavnijim modelima za lov po rupama ili super moćnim rollerima. Bez obzira na dužinu i snagu puške, podvodne puške NE DRŽATI NAPETE NA SUHOM I NIKADA NE OKRETATI U SMJERU DRUGIH OSOBA.

Osim sigurnosnog aspekta, ispaljivanje strijele na suhom može dovesti do ozbiljnih oštećenja na pušci, posebice kod zračnih modela. Napinjanje puške u moru također je i bitno lakše, jer je naše tijelo u fluidu gdje je dovođenje u idealni položaj olakšano.

Laštikače napinjemo postavljajući kundak na donji dio sredine trbuha u području pojasa za olova kako bi imali potpunu kontrolu pri napinjanju, dok zračnu pušku, odnosno kundak postavljamo na bedro pazeći da osti budu uvijek udaljene od glave. Laštikače se konstrukcijski bitno razlikuju od zračnih pušaka, pa pri njihovu napinjanju lovcu ne prijeti opasnost od strijele, ali mora obratiti pažnju na pravilno sjedanje potkove u utor strijele jer u protivnom, ako iskoči, potkova može uzrokovati ozbiljne ozljede prstiju.

U svakom slučaju uporaba rukavica je poželjna zbog zaštite od različitih morskih organizama, a kod korištenja laštikača je jednostavno obvezna.

---

image

Pravilno natezanja laštikače

Božidar Vukičević/Cropix
---

Kod ovog tipa pušaka moramo voditi računa i o pravilnom slaganju najlona, odnosno konopa iz mulinela, jer loše složeni predvez rezultira zapletanjem, gubitkom ribe, ali i oštećenjima laštika, nerijetko njegovim pucanjem.

Zračna puška također krije svoje male tajne pravilnog korištenja, a najvažnije je ne ispuštati zračnu pušku na pješčano dno dok se pripremamo za ronjenje u plićaku. Pijesak bez problema ulazi u cijev puške, pa kod ispaljivanja klip gura zrnca pijeska ispred sebe koja doslovce izbrazdaju cijev sprječavajući optimalno brtvljenje O-ringa na klipu. Rezultat je gubitak pritiska u pušci i novac u džepu servisera prije nego što ste planirali redoviti servis.

---

image

Zračna puška nateže se oslanjanjem na bedro, a kad je preduga na stopalo

Božidar Vukičević/Cropix
---

Zamah iz kuka

Znači, kupili smo opremu, naučili smo osnove kako je pravilno koristiti i bilo bi vrijeme krenuti u podvodne avanture, a to podrazumijeva nešto znanja o pravilnom načinu plivanja s perajama i sigurnom pripremanju zarona.

---

image

Sve je spremno za početak lova

Božidar Vukičević/Cropix
---

Početnici u startu rade grešku izvodeći zamah iz koljena, što rezultira slabijim zamahom, brzim zamaranjem i u konačnici lošijim zaronom.

Doduše, na tržištu se pojavljuju tijekom posljednjih par godina karbonski listovi koji su konstruirani za zarone gdje se izvode brzi pokreti iz koljena kako se ne bi koristili bedreni mišići, zbog svoje veličine veliki potrošači kisika. No, ti su modeli peraja više pogodni za natjecateljsko ronjenje u apnei nego u podvodnom ribolovu, jer lovac ima potrebu za raznim manevrima što kod ovih modela u tom slučaju smanjuje njihovu efikasnost.

Klasičan pravilan zamah dolazi iz kuka, mora biti ravnomjeran i odmjeren kako bi noga u svoj svojoj dužini poput opruge dala impuls peraji u pravilnoj amplitudi. Pravilnom tehnikom plivanja izvlačimo maksimum brzine uz minimalnu potrošnju kisika u krvi, što je i bit ronjenja, što manja potrošnja kisika.

Obogaćivanje crvenih krvnih zrnaca kisikom, ili narodski rečeno priprema zarona, za svakog lovca je individualna, kako u trajanju, tako i u intenzitetu, a ono zajedničko svima je nastojanje pripremiti zaron bez hiperventilacije.

Do pet udisaja

Hiperventilacija je postupak kada lovac tijekom pripreme zarona ubrzano i duboko diše nastojeći pripremiti uron, ali na taj način smanjuje nivo ugljičnog dioksida u krvi čija razina inicira podražaj za udisaj. Postupkom hiperventilacije pada razina ugljičnog dioksida u krvi, ali se ne povećava proporcionalno količina kisika, pa ronilac bez obzira na nedostatak kisika nema pravovremeni podražaj za udisaj.

To, pak, rezultira gubitkom svijesti, nerijetko sa smrtnim ishodom. Na pitanje kako izbjeći hiperventilaciju nije lako odgovoriti. Primarno je znati slušati vlastiti organizam i biti svjestan svojih limita, a oni se pomiču isključivo ustrajnim treningom.

Dubokih uzastopni udisaja prije urona ne bi smjelo biti više od pet, maksimalno sedam, jer sve iznad toga broja znači da riskiramo hiperventilaciju. Vremenski razmak između dvaju zarona također mora biti dostatan za oporavak organizma - u pravilu ne manje od dvije minute, a pri ronjenju na većim dubinama preporučuje se minimalno četiri.

Osim ove opasnosti, ribolovce tijekom ljetnih mjeseci vrebaju i brojne druge što se ponajprije odnosi na nesavjesne vozače glisera i jet skijeva.

Bova koju lovac mora obvezno koristiti nije nikakva garancija sigurnosti i spokojnog ronjenja, jer nekada umjesto odvraćanja gliseraša ona kod njih dodatno budi znatiželju i na koncu ima upravo suprotni učinak.

Moguće nerazumno ponašanje i nepoznavanje zakona od strane gliseraša ne znači da lovac ima pravo kršiti zakon i ne nositi bovu, ali mora biti svjestan kako mu ona nije jamstvo sigurnosti, već isključivo jamstvo da neće platiti kaznu zbog toga što je nema. Takva paradoksalna situacija ipak ide na dušu onima koji donose i primjenjuju zakonske odredbe!

---

image

Ronilačka plutača je obavezna

Božidar Vukičević/Cropix
---

Idemo u lov

Do sada smo govorili o onome na što trebate obratiti pažnju, potencijalnim opasnostima i drugim ne baš simpatičnim situacijama, a sada idemo malo po malo guštati u ribolovu i tehnikama lova. Prva, ujedno i osnovna tehnika podvodnog ribolova, je lov po rupama koji početniku nudi mogućnosti za nadmudrivanje s manje opreznim i pokretnim ribljim vrstama, dok za mudrice poput kirnje, velike kavale i šarga ipak treba malo više znanja i iskustva.

Lovac početnik je u pravilu opremljen zračnom puškom i kreće u pregled terena do desetak metara dubine, pregledavajući svaki sumnjivi kamen i procjep. Normalno, riba se krije ispod svakog kamena i pri prvim koracima lovac dolazi kući krepan ka' pas od umora s ne baš reprezentativnim ulovom.

---

image

Lov po rupama najbolji je za početnike

Božidar Vukičević/Cropix
---

No, to je dio lovačkog odrastanja, a svaki slijedeći lov korak je naprijed, kako iskustveno, tako i u smislu fizičke spreme. Polako skupljajući iskustvo počinjemo lagano prepoznavati koji kamen ili procjep drži ribu, a koji ne, i zato evo nekoliko savjeta kako bih vam skratio bespotrebno pregledavanje svakog kamena i rupe!

Puška, pa lampa...

U prvom redu nemojte srljati, dok plivate uvijek gledajte ispred sebe, ne ispod sebe, jer na taj način imate optimalan pregled terena. Ribe koje uočite ispred rupe na čistini ne treba odmah progoniti, već ih lagano početi pratiti istovremeno im zatvarajući im put prema dubini uz lagano približavanje, bez izazivanja mogućeg paničnog bijega.

To se posebno odnosi na šarga, pica, manje primjerke komarči koji će se prije ili kasnije tako praćeni skloniti ispod kamena, gdje često može biti skriveno i nekoliko većih primjeraka iste vrste.

Kada riba uđe u procijep, sačekajte koji trenutak kako ne bi pobjegla kroz nekakav drugi prolaz i tek tada krenite u oprezan zaron prema procjepu, ujedno kontrolirajući poziciju. Pri prilaženju pokušajte uvijek doći sa strane.

---

image

Šarzi se često kriju u rupi ispod pločaste stijene na dnu

Božidar Vukičević/Cropix
---

Ono najvažnije jest, u rupu ide prvo puška, potpuno nečujno, zatim lampa i tek onda glava lovca. Na taj način možemo najbrže reagirati, jer je puška već u poziciji za brzi hitac, pa ne moramo gubiti vrijeme od trenutka kada smo uočili ribu do uvlačenja puške, jer vas riba neće čekati.

O potrebi efikasnog i preciznog hica koji će lovini momentalno skratiti muke suvišno je i pisati, to je u prvom redu pitanje lovačke etike. No, isto tako i zbog mogućnosti da nam loše pogođena riba pobjegne ili, što je još gore, zavuče se dublje u rupu zajedno sa strijelom i ugine.

Podvodnu lampu kao nezaobilazni dio opreme za lov po rupama koristimo što manje, jer je riba osjetljiva na svijetlo, a ako moramo lampu upotrijebiti, tada ribu osvjetljavamo samim rubom snopa kako bi je što manje uznemirili. Riba u pravilu bira na prvi pogled neupadljive zaklone i neće se skloniti ispod velikog, otvorenog kamena.

---

image

Odabir prave pozicije za čeku traži znanje i iskustvo

Božidar Vukičević/Cropix
---

U pravilu su to široke ploče, ili usjeci čiji se krajevi stapaju s dnom i tvore komplicirane labirinte, pogotovo su interesantni okomiti procjepi koji se poslije horizontalno šire i ribi omogućuju idealnu zaštitu. Upravo na kamenim pločama i sličnim terenima lovac kod prilaženja koristi posebnu tehniku pretraživanja lebdeći okomito s glavom prema dolje kako riba ne bi mogla vidjeti konture lovca.

Šuljanje i čeka

Ribolovne tehnike šuljanja i čeke novijeg su datuma. Dok šuljanje preferiraju kako početnici, tako i napredni lovci, čeka je ipak rezervirana za lovce sa zavidnim stažem, pogotovo kada se radi o lovu na trofejne glave poput zubaca i gofa ljeti, odnosno lice, lubina i drugih riba tijekom jeseni i zime.

Čeka zahtijeva veći stupanj fizičke pripremljenosti i znanja, ali i opremljenosti što se tiče odabira odijela, peraja, posebice pušaka. No, početnik ovu tehniku može brusiti tijekom ljeta u plićim područjima nadmudrujući se s ciplima, salpama, manjim lubinima te stjecati dragocjeno iskustvo.

Šuljanje je de facto unaprijeđena, aktivna tehnika čeke gdje se lovac aktivno kreće prateći reljef dna nastojeći locirati lovinu u daljini i približiti joj se što tiše. Ova tehnika ima također svoju plitku i duboku verziju koju osobno smatram najzahtjevnijom ribolovnom tehnikom uopće i doista je rezervirana za rijetke znalce koji posjeduju psihofizičke performanse i lovačko iskustvo najviše razine. Jer pod dubokim šuljanjem podrazumijevam šuljanje na preko trideset metara dubine.

---

image

U šuljanju lovac prati reljef dna nastojeći locirati lovinu u daljini i približiti joj se što tiše

Božidar Vukičević/Cropix
---

Kod tehnike šuljanja potrebno je prije zarona odabrati najbolju rutu kretanja s obzirom na položaj ribe kojoj se želimo prikrasti, ili doći do pozicije gdje ćemo se zaustaviti i za koju smatramo da bi mogli privući ribu iz udaljenog prostora.

Ovdje je od iznimne važnosti izbalansiranost lovca s olovima koja moraju biti ravnomjerno raspoređena po tijelu, uključujući prsluk i dvostruki pojas, ali i olova na nogama. Pravilni razmještaj olova po tijelu je od iznimne važnosti, jer nam omogućuje nečujno kretanje između kamenja, tik iznad dna.

Ovisno o terenu i godišnjem dobu, kod šuljanja koristimo laštikače dužine od 90 do 10 centimetara, relativno lagane kombinacije strijele i laštika, dok kod dubokog šuljanja koristimo tešku artiljeriju kao i kod čeke. Tehnika čeke je u osnovi vrlo jednostavna.

Uvriježeno je mišljenje da zaroniš, sakriješ se iza stijene i čekaš radoznalu ribu da dobije po glavi ali, kako to obično biva, istina je ipak drukčija. U prvom redu potrebno je na osnovi znanja i iskustva odabrati poziciju, iščitavati tragove i ponašanje male ribe, te odabrati idealan zaklon u odnosu na smjer potencijalnog dolaska ribe.

---

image

Puna samokontrola najvažnija je za čeku

Božidar Vukičević/Cropix
---

Harmonija pokreta

Također je uvriježeno mišljenje kako se lovac na čeki ne smije micati, što je još jedna zabluda, Naprotiv, kretanje unutar zaklona dodatno budi znatiželju kod lovine. Kod kretanja moramo obratiti pažnju na rafiniranost i mekoću pokreta, što podrazumijeva da moraju biti lagani, oprezni, bez naglih trzaja i u harmoniji s kretnjama same ribe. Pod pojmom harmonije podrazumijeva se pomno praćenje kretanja ribe i polagano skrivanje, tako da ribu držimo na oku i pobuđujemo njenu radoznalost.

Najbolji učitelj takvog načina kretanja je hobotnica koja iz svoje rupe stalno promatra okolinu i čim krenete prema njoj, počinje se lagano uvlačiti, ali ako zastanete i ona se zaustavi, krenete li se udaljavati, odmah se lagano izvlači iz rupe i cijelo vrijeme vas promatra.

Kod lova na čeku vrlo je bitna samokontrola, jer riba nerijetko sporo prilazi, okreće se pa ponovo radi krug u pravcu lovca, koji opet misli da će svakog trenutka riba krenuti prema njemu i stići na domet. Takvo nadmudrivanje nekada može trajati i iznad lovčevih mogućnosti što, nažalost, u pojedinim slučajevima rezultira utapanjem, pogotovo kod lova zubaca, pravog majstora điravanja.

Najvažnija poruka svim podvodnim ribolovcima koji započinju svoje podmorske avanture, jest kako ni jedna riba nije vrijedna vašeg života, pa ako taj dan niste uspjeli nadmudriti komarču ili zubaca života, budite uvjereni da već sutra može doći drugi trofej. Jer riba, ako ne želi prići, neće prići, pa ma koliko vi stajali, dozivali je, ili što već radili!

---

image

Neke rupe kriju i trofejne glave

Božidar Vukičević/Cropix
---

Upravo zbog prethodno spomenutih razloga naša je preporuka za prva lovačka iskustva u podvodnom ribolovu, uz neizbježan lov po rupama do desetak metara dubine, okušati se i u tehnici plitkoga šuljanja. Ljudi nekada nisu ni svjesni koliko se riba i vrsta kreće u plitkom morskom pojasu do 5 – 6 metara dubine.

Ljetna predvečerja

Za razliku lova po rupama i čeke, gdje lovac mora biti bolje pripremljen, kako znanjem tako i fizičkom spremom, šuljanje ne zahtijeva kod početnika nekakvu Rambo fizičku spremu, a zbog raznolikosti života i susreta s mnoštvom ribljih vrsta, mladi lovac ima mogućnost brzo učiti. U tom morskom pojasu stalno susrećete ciple, salpe, lubine, komarče, strijelke i druge vrst koje vam sistemom pokušaja i pogrešaka daju šansu za brzo učenje o životnim navikama ribljih vrsta.

Ljetno šuljanje podrazumijeva malo ranije dizanje iz kreveta, jer zbog šušura na moru riba već nakon devete ure napušta kraj, ali se isto tako vraća u zenitu maestrala - oko 17 sati, pa do sumraka najproduktivnije je vrijeme za ovaj lov.

Najvažnije je pratiti liniju obale, planirati svoje kretanje i gledati prema naprijed kako bi u daljini ugledali toliko željeni odbljesak ribe koja se mirno hrani.

Kada ste uočili ribu, ostanite mirni i strpljivi, pričekajte nekoliko trenutaka kako bi ustanovili njezin smjer kretanja i tek onda započnite s prikradanjem.

Ako se riba kreće prema vama, ocijenite kada bi mogla doći u domet, iskoristite moment kada joj kamen ili trava zaklanjaju pogled, tiho zaronite i iz zaklona namjestite pušku u smjeru nailaska ribe.

Pucajte čim se ukaže prilika, bez obzira vidite li cijelu ribu, ili samo dio tijela - uz napomenu da mora biti efikasan, jer se ne smije pucati samo radi pucanja.

---

image

Izron nikada ne smijete odgađati do rizičnog trenutka

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Kada je jato gusto, može se pucati

Božidar Vukičević/Cropix
---

(NASTAVLJA SE)

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix
Božidar Vukičević/Cropix

Škarpinu je najteže pronaći i uočiti zbog uspješne mimikrije

Božidar Vukičević/Cropix

Šarzi se često kriju u rupi ispod pločaste stijene na dnu

Božidar Vukičević/Cropix

Odabir prave pozicije za čeku traži znanje i iskustvo

Božidar Vukičević/Cropix

Izron nikada ne smijete odgađati do rizičnog trenutka

Božidar Vukičević/Cropix

Puna samokontrola najvažnija je za čeku

Božidar Vukičević/Cropix

Neke rupe kriju i trofejne glave

Božidar Vukičević/Cropix

Kada je jato gusto, može se pucati

Božidar Vukičević/Cropix

Pravilno natezanja laštikače

Božidar Vukičević/Cropix

Sve je spremno za početak lova

Božidar Vukičević/Cropix

Lov po rupama najbolji je za početnike

Božidar Vukičević/Cropix

U šuljanju lovac prati reljef dna nastojeći locirati lovinu u daljini i približiti joj se što tiše

Božidar Vukičević/Cropix

Ronilačka plutača je obavezna

Božidar Vukičević/Cropix

Šamponiranje pomaže u oblačenju odijela

Božidar Vukičević/Cropix

Zračna puška nateže se oslanjanjem na bedro, a kad je preduga na stopalo

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/skola-podvodnog-ribolova-2-dio-priprema-za-zaron-i-najbolji-recept-za-ceku-1192046 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d4a4f4fed14de7db8eb52b79293bea2b46e7522d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%A0kola+podvodnog+ribolova+%282.+dio%29%3A+priprema+za+zaron+i+najbolji+recept+za+%C4%8Deku&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fskola-podvodnog-ribolova-2-dio-priprema-za-zaron-i-najbolji-recept-za-ceku-1192046 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fskola-podvodnog-ribolova-2-dio-priprema-za-zaron-i-najbolji-recept-za-ceku-1192046 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => buđenje znatiželje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

buđenje znatiželjeŠkola podvodnog ribolova (2. dio): priprema za zaron i najbolji recept za čeku

Piše Mislav Čalo, izbornik hrvatske reprezentacije u podvodnom ribolovu
13. svibnja 2022. - 07:43

U prvom dijelu nastojali smo vam približiti povijest podvodnog ribolova i razvoj opreme do današnjih dana uz kratki opis njenih najvažniji segmenata.

U ovome nastavku bavit ćemo se, pak, pripremama za odlazak na ribolov uz nekoliko savjeta kako bi guštali u blagodatima ljeta i ovog predivnog sporta.

Priprema za odlazak na more podrazumijeva detaljnu provjeru opreme, odnosno njene ispravnosti, a kada sve strpate u torbu, moj savjet je još jednom provjeriti jeste li uzeli ribolovnu dozvolu i svoju omiljenu masku, ovo iz vlastitog iskustva!

Ne želim uopće opisivati količinu bijesa i nemoći kada glisirate dva sata do pozicije za lov i prije skoka u more shvatite kako je maska na sigurnom, hoću reći doma!

Provjera opreme potrebna je i zbog eventualnih sitnih popravaka, zamjene najl...

17. svibanj 2024 04:43