stdClass Object ( [id] => 1183813 [title] => Proljetno šuljanje je filigranski rad u kojem lovac mora biti nečujan i brz, a hitac precizan. Česte mete su lubini, cipli, šarzi, kavale i fratri [alias] => savjeti-iskusnog-podvodnog-ribolovca-proljetno-suljanje-je-filigranski-rad [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Zimske mjesece lagano ostavljamo iza nas, a dugo zimsko sanjarenje ipak ustupa mjesto planiranju odlaska u ribolov.

S obzirom na blagu zimu i temperaturu mora, već početkom travnja možemo zamijetiti lagano buđenje života u moru. Postupno zagrijavanje površinskog morskog sloja neumitno budi hranidbeni lanac, u prvom redu fito i zooplanktona, idealne hrane za veliki broj sitnih račića.

Nestabilna atmosfera karakteristična za ovo doba godine rezultira stalnim izmjenama južnih i zapadnih vjetrova, što podiže pješčani sediment, otkrivajući skrivene crviće i školjke, nudeći obilje hrane za brojne riblje vrste.

Podizanje temperature također blagotvorno djeluje i na rast i razvoj mnoštva vrsta morskih trava, služeći morskim organizmima kao hrana ili mjesto gdje se mogu skriti od grabežljivaca. Ovakva eksplozija života lovcu daje mnoštvo prilika za uspješan ribolov, pa je pitanje samo njegove umješnosti prilagodbe na te uvjete.

Smanjena vidljivost

Pod prilagodbom u prvom redu mislim na smanjenu vidljivost koja lovcima nije najdraža opcija, ali kada prihvatite činjenicu da vidite maksimalno 7-8 metara, odaberete pravi teren za lov i tehniku lova, rezultati neće izostati. Budući da sam osobno ljubitelj dubljeg ribolova i ultra bistrog mora, iz osobnog iskustva znam što znači voziti se autom cijelu noć kako bih u zoru bio na poziciji.

Tijekom vožnje jedina misao bi mi bila koju ću boju mora ugledati kada dođem na poziciju, potajno se nadajući da će ona biti azurno plava, što garantira vidljivost od minimalno 15-tak metara.

Nažalost, nada ipak umire jer proljetna boja mora u pravilu ima zelene nijanse i tada smo sretni ako vidimo i onih prije spomenutih 7-8 metara, u pravilu su to 3-4 metra. Ipak, to je realnost i sada je na lovcu da otežane uvjete pretvori u svoju prednost.

Valovito more, smanjena vidljivost i obilje hrane ribama dijelom smanjuju oprez, što lovcu daje velike šanse za uspješan lov, prvenstveno tehnikom šuljanja i donekle čeke.

---

image

Procijepi u stijenama su dobre pozicije za lov

---

Ribolov tehnikom šuljanja u opisanim uvjetima garantira iznadprosječne ulove, posebice kada govorimo o raznovrsnosti ulovljenih riba koje nakon gladnih zimskog razdoblja započinju ciklus intenzivnog hranjenja, posebice sparida.

Spomenutu ribolovnu tehniku opisivali smo u više navrata, ali nije naodmet ponoviti nekoliko osnovnih postulata, uz koju proljetnu specifičnost što se može pametno iskoristiti.

Optimalna puška

U prvom redu treba naglasiti da svaka tehnika ovisi o individualnom stupnju prilagodljivosti svakoga lovca u odnosu na trenutne uvjete u moru. U ovom slučaju pravilna izbalansiranost lovca u odnosu na planiranu lovnu dubinu i optimalna dužina puške s obzirom na vidljivost u moru najvažniji su parametri koje moramo ispuniti.

Pravilno raspoređena olova po tijelu lovca rezultiraju laganim lebdenjem tik iznad tla, bez suvišnih dodira s njim, a što bi moglo upozoriti ribu na potencijalnu opasnost. Nebrojeno puta smo naglasili da kretnje lovca moraju biti odmjerene, bez naglih pokreta, uz dobro isplanirani pravac kretanja.

---

image

Maskirno odijelo, dobar balans olova i ne prejaka puška najbolja su kombinacija

---

Također je potrebno biti u svakom trenutku svjestan svojih psihofizičkih mogućnosti, jer lovac mora biti siguran da će zadani put odroniti bez dovođenja sebe u bilo kakvu opasnost.

Koristimo maskirna odijela s obveznim zaštitama na koljenima, poželjno i na laktovima, rukavice s kevlarskim ojačanjima, dok peraje ne moraju nužno biti predviđene za vrhunske urone.

S obzirom na relativno male lovne dubine, gdje većina lovaca ne prelazi 15 metara dubine, peraje s termoplastičnim ili stakloplastičnim listovima osiguravaju optimalan potisak uz smanjenu čujnost u odnosu na karbonske listove, ako njima udarimo o kamen pri provlačenju između stijena dok se prikradamo.

Peraje s karbonskim listovima nešto više zvone kada očešemo kamenje pri kretanju, pa je potrebno malo više lovačke rutine pri kretanju, ali su zlata vrijedne ako planiramo loviti na dugoj dionici, jer s njima bitno štedimo snagu pri plivanju.

Pravilno odabrana oprema čini samo manji dio preduvjeta za uspješni lov. Uspjeh ipak leži u lovačkoj vještini i maksimalnoj koncentraciji na pronalaženje i iščitavanje tragova hranjenja ribe koja je u blizini, signala njezina kretanja…

---

image

Šuljanje po dnu optimalna je proljetna tehnika

---

Razbijeni ježinci

Svježe razbijeni ježinac, ostaci netom zdrobljenih školjki ili oblak podignutog sedimenta s dna siguran su dokaz da je lovina negdje u blizini. Vizualni tragovi prisutnosti ribe su možda i najuzbudljiviji, ali i najteži. Lovac konstantno ima prilično napregnuti vid kako bi na granici vidljivosti ugledao odbljesak ribe ili lelujanje repne peraje dok je ostatak tijela zaklonjen iza kamena, odnosno trave.

Odabir puške za proljetni lov ovisi o situaciji u moru, prvenstveno vidljivosti, tehnici lova koju planiramo rabiti, ali i o terenu na kojem se nalazimo. U pravilu govorimo o puškama lagane i srednje kategorije, dužine od 80 do 100 cm s ne pretjeranom jakim lašticima i teškim strijelama.

Proljetno šuljanje je, možemo slobodno kazati, filigranski rad gdje lovac mora biti gotovo nečujan i brz, a hitac ne smije prestrašiti ostalu ribu u krugu od 50-70 metara.

Puška ne mora nužno biti izrađena od nekakvog svemirskog materijala. Okretna aluminijska puška je više nego dobar odabir, lagana karbonka je idealna za ovaj tip lova, dok puške s drvenim tijelom zbog svoje robusnosti donekle usporavaju manevar lovca.

---

image

Pretraživanje rupa zna biti naporno

---

Poželjna oprema na puškama su strijele promjera između 6,25 i 6,50 mm, dok su optimalni laštici debljine 14,50 ili 16 mm uz relativno blage koeficijente istezanja - 3,2 do 3,3. Preporučeni koeficijenti osiguravaju lagani, tihi i uravnoteženi hitac bez izraženog trzaja, brzo napinjanje puške u uvjetima valovitog mora i smanjeno oštećivanje strijele pri udaru u kamen.

Korisna spravica

Uzevši u obzir da 80 posto ribe lovimo dok se hrani, strijela kada probije ribu u pravilu završava u pijesku ili udara u kamen. Stoga je također bitno ne rabiti tešku artiljeriju u ovakvom tipu lova, jer će spomenute kombinacije strijela i laštika besprijekorno odraditi posao. Mulinel je obavezan!

Za ovaj lov savjetovao bih nošenje jedne male spravice za izvlačenje zaglavljenih strijela, koja ujedno može služiti i za ispravljanje vrha strijele ako je iskrivljen prilikom udara o stijenu. Takva se pegula, naime, obično dogodi daleko od mjesta ulaska u more. Može se nositi jedan rezervni laštik koji spremimo ispod gornjeg dijela odijela oko pojasa.

Izbor lovine može biti doista raznovrstan, a tu u prvom redu mislimo na sparide. Lubin je česta meta, cipli su u manjim skupinama, a time i lakši za lov, dok u drugom dijelu proljeća imamo mogućnost susreta s većim primjercima škarama.

---

image

I komarča je jedna od mušterija

---

More ipak ne funkcionira po nekoj uvriježenoj špranci, pa ni šuljanje nije uvijek idealna lovna tehnika, jer riba taj dan jednostavno ne reagira. U tom slučaju sve ovisi o lovcu, njegovom iskustvu i mogućnosti prilagodbe. U tom slučaju moramo se vratiti starom, dobrom i mukotrpnom lovu po rupama!

Današnji lov po rupama strahovito se razlikuje u odnosu na onaj unatrag 30-ak godina, u prvom redu zbog jednostavne činjenice da je riba shvatila kako rupe, ako nisu duboke i s brojnim nišama, ne garantiraju sigurnost, pa nju sada traže u slobodnom plavetnilu.

Rupe i procijepi

U uvjetima smanjene vidljivosti ova tehnika se dodatno komplicira, jer lovac ne može s površine ocijeniti je li pozicija dobra ili ne, ima li kretanja ribe ili ne, pa se lov svodi na mukotrpno beskonačno pregledavanje svih sumnjivih pozicija, jer riba može biti svugdje i nigdje!

---

image

Rupe treba znati naći i pretražiti

---

U takvim, ne baš bajnim uvjetima, lovac mora jednostavno odabirati po iskustvu one rupe, procijepe i kamene ploče koje mu po instinktu ili prethodnom znanju mogu dati ulov. U protivnom može izgubiti cijeli dan pregledavajući 200 metara terena. Savjet je dobro pripremiti svaki uron, jer se nerijetko u jednom uronu mora pronaći pozicija, locirati riba i ostvariti ulov.

Često prilikom pretraživanja terena nailazimo na nakupine sitnijeg kamenja u blizini veće gromade, gdje je grudobran načičkan ostacima školjaka, ili pojedenih žbiraca dok pirka pogledom fiksira nešto u rupi. Kada malo pomnije pogledamo u rupu, odmah možemo zapaziti oči hobotnice kako pozorno prati situaciju uz istovremeno ukopavanje snažnim krakovima.

Kamena ploča s pješčanim ispuhom idealna je pozicija za ugora, koji u ovo doba godine može i na manjim dubinama, od svega nekoliko metara, imati težinu i veću od 10 kilograma. Kod obje spomenute lovine hitac mora biti precizan i jak jer u protivnom nastaju problemi budući da su hobotnica i ugor iznimno jaki i uporni borci.

---

image

Hobotnicu je važno što prije izvući iz rupe

---

Puške koje koristimo u lovu po rupama obično su dužine do 80 cm, s jednim laštikom promjera 16 mm ili s dvostrukim lašticima, ovisno o terenu i očekivanoj lovini. Kod ugora i hobotnice dobro je kombinirati laštikaču s jednim laštikom promjera 16 mm ili 17,50 mm i strijelu s četverozubom koji pri udaru šokira lovinu i omogućuje lovcu njezino brzo izvlačenje iz rupe.

Pregledom hridinastog terena koji se stepenasto spušta u dubinu, posebnu pozornost moramo posvetiti procijepima i kamenim gromadama s malim terasama na kojima se često nađu dobro zamaskirane škarpine dok upijaju sunčeve zrake.

Plašenje škarpine

Ako niste sigurni u svoje vještine pronalaženja škarpine, možete sebi olakšati potragu namjernim stvaranjem buke, povlačeći vrh strijele puške preko kamenja. Zvuk, odnosno vibracija će u pravilu preplašiti škarpinu koja će se u tom momentu pomaknuti i odati svoju poziciju. Na taj način lovac nalazi ribu, ali i može naučiti kako se škarpina skriva i gdje su joj omiljene pozicije.

---

image

Kamufliranu škarpinu nije lako otkriti

---

Uz navedene vrste, klasična lovina po rupama su šarzi, kavale, fratri, a za lovce koji su fizički dobro pripremljeni i rone na većim dubinama, zubatac pod pločom na pjeskovitom terenu može biti realna opcija.

Srednji i južni Jadran nudi lovcima još jednu lovačku poslasticu, a to je kirnja! Ova kraljica podvodnog ribolova može se susresti već prvih dana proljeća pri pretraživanju rupa i na manjim dubinama.

S obzirom na to da su ribe termolabilna stvorenja, što hoće reći da je njihova životna aktivnost vezana uz temperaturu okoline, lovac ima u proljeće određenu prednost, jer su kirnje zbog niske temperature na određeni način trome i daju nam onu potrebnu sekundu više kako bismo reagirali.

Nadam se da nije uopće potrebno naglašavati važnost preciznog hica, jer u protivnom riskiramo dugotrajno izvlačenje zaglavljene lovine.

---

image

Veliki ugori znaju se naći i na samo desetak metara dubine

------
image

Kirnja je u ovom razdoblju tromija i time lakša meta

------
image

More je manje bistro, što treba znati iskoristiti u šuljanju

------
image

Ponekad se pronađe i veliki kantar

------
image

Kirnju treba precizno pogoditi

------
image

Nije se uspjela dobro skriti

------
image

Lubin je u proljeće česti plijen

------
image
Božidar Vukičević/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => podvodni ribolov [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => podvodni ribolov 2 0 10802 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-03-05 11:53:21 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Mislav Čalo [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-04-13 06:03:30 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2022-04-13 05:43:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 97 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/03\/05\/13305560.jpg","\/images\/slike\/2020\/03\/05\/13305500.jpg","\/images\/slike\/2020\/03\/05\/13305502.jpg","\/images\/slike\/2020\/03\/05\/13305504.jpg","\/images\/slike\/2020\/03\/05\/13305506.jpg","\/images\/slike\/2020\/03\/05\/13305508.jpg","\/images\/slike\/2020\/03\/05\/13305516.jpg","\/images\/slike\/2020\/03\/05\/13305518.jpg","\/images\/slike\/2020\/03\/05\/13305520.jpg","\/images\/slike\/2020\/03\/05\/13305522.jpg","\/images\/slike\/2020\/03\/05\/13305526.jpg","\/images\/slike\/2020\/03\/05\/13305530.jpg","\/images\/slike\/2020\/03\/05\/13305532.jpg","\/images\/slike\/2020\/03\/05\/13305534.jpg","\/images\/slike\/2020\/03\/05\/1307618.jpg","\/images\/slike\/2020\/03\/05\/1306877.jpg","\/images\/slike\/2020\/03\/05\/1306034.jpg","\/images\/slike\/2020\/03\/05\/12430290.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","","","","","","","","","","","","","","","","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Kavala je tako\u0111er proljetni plijen<\/p>","

Hobotnicu je dobro ga\u0111ati \u010detverozubom strijelom<\/p>","

Veliki ugori znaju se na\u0107i i na samo desetak metara dubine<\/p>","

Maskirno odijelo, dobar balans olova i ne prejaka pu\u0161ka najbolja su kombinacija<\/p>","

I komar\u010da je jedna od mu\u0161terija<\/em><\/p>","

Kirnja je u ovom razdoblju tromija i time lak\u0161a meta<\/p>","

Procijepi u stijenama su dobre pozicije za lov<\/p>","

Hobotnicu je va\u017eno \u0161to prije izvu\u0107i iz rupe<\/p>","

\u0160uljanje po dnu optimalna je proljetna tehnika<\/p>","

More je manje bistro, \u0161to treba znati iskoristiti u \u0161uljanju<\/p>","

Rupe treba znati na\u0107i i pretra\u017eiti<\/p>","

Ponekad se prona\u0111e i veliki kantar<\/p>","

Pretra\u017eivanje rupa zna biti naporno<\/p>","

Kirnju treba precizno pogoditi<\/p>","

Kamufliranu \u0161karpinu nije lako otkriti<\/p>","

Nije se uspjela dobro skriti<\/p>","

Lubin je u prolje\u0107e \u010desti plijen<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_13305560_1920.jpg":"1920x1080","k_13305560_1280.jpg":"1280x1280","k_13305560_1024.jpg":"1024x1024","k_13305560_640.jpg":"640x640","k_13305560_480.jpg":"480x480","k_13305560_340.jpg":"340x340","k_13305560_220.jpg":"220x220","o_13305560_1280.jpg":"1280x853","o_13305560_1024.jpg":"1024x682","o_13305560_640.jpg":"640x426","o_13305560_480.jpg":"480x320","o_13305560_340.jpg":"340x226","o_13305560_220.jpg":"220x146","h_13305560_1280.jpg":"1280x854","h_13305560_1024.jpg":"1024x683","h_13305560_640.jpg":"640x427","h_13305560_480.jpg":"480x320","h_13305560_340.jpg":"340x227","h_13305560_220.jpg":"220x147","pp_13305560_1280.jpg":"1006x1280","pp_13305560_1024.jpg":"805x1024","pp_13305560_640.jpg":"503x640","pp_13305560_480.jpg":"377x480","pp_13305560_340.jpg":"267x340","pp_13305560_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2974","hd_13305500_1920.jpg":"1920x1080","k_13305500_1280.jpg":"1280x1280","k_13305500_1024.jpg":"1024x1024","k_13305500_640.jpg":"640x640","k_13305500_480.jpg":"480x480","k_13305500_340.jpg":"340x340","k_13305500_220.jpg":"220x220","o_13305500_1280.jpg":"1280x1982","o_13305500_1024.jpg":"1024x1586","o_13305500_640.jpg":"640x991","o_13305500_480.jpg":"480x743","o_13305500_340.jpg":"340x526","o_13305500_220.jpg":"220x340","h_13305500_1280.jpg":"1280x854","h_13305500_1024.jpg":"1024x683","h_13305500_640.jpg":"640x427","h_13305500_480.jpg":"480x320","h_13305500_340.jpg":"340x227","h_13305500_220.jpg":"220x147","pp_13305500_1280.jpg":"1006x1280","pp_13305500_1024.jpg":"805x1024","pp_13305500_640.jpg":"503x640","pp_13305500_480.jpg":"377x480","pp_13305500_340.jpg":"267x340","pp_13305500_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_13305502_1920.jpg":"1920x1080","k_13305502_1280.jpg":"1280x1280","k_13305502_1024.jpg":"1024x1024","k_13305502_640.jpg":"640x640","k_13305502_480.jpg":"480x480","k_13305502_340.jpg":"340x340","k_13305502_220.jpg":"220x220","o_13305502_1280.jpg":"1280x1920","o_13305502_1024.jpg":"1024x1536","o_13305502_640.jpg":"640x960","o_13305502_480.jpg":"480x720","o_13305502_340.jpg":"340x510","o_13305502_220.jpg":"220x330","h_13305502_1280.jpg":"1280x854","h_13305502_1024.jpg":"1024x683","h_13305502_640.jpg":"640x427","h_13305502_480.jpg":"480x320","h_13305502_340.jpg":"340x227","h_13305502_220.jpg":"220x147","pp_13305502_1280.jpg":"1006x1280","pp_13305502_1024.jpg":"805x1024","pp_13305502_640.jpg":"503x640","pp_13305502_480.jpg":"377x480","pp_13305502_340.jpg":"267x340","pp_13305502_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_13305504_1920.jpg":"1920x1080","k_13305504_1280.jpg":"1280x1280","k_13305504_1024.jpg":"1024x1024","k_13305504_640.jpg":"640x640","k_13305504_480.jpg":"480x480","k_13305504_340.jpg":"340x340","k_13305504_220.jpg":"220x220","o_13305504_1280.jpg":"1280x853","o_13305504_1024.jpg":"1024x682","o_13305504_640.jpg":"640x426","o_13305504_480.jpg":"480x320","o_13305504_340.jpg":"340x226","o_13305504_220.jpg":"220x146","h_13305504_1280.jpg":"1280x854","h_13305504_1024.jpg":"1024x683","h_13305504_640.jpg":"640x427","h_13305504_480.jpg":"480x320","h_13305504_340.jpg":"340x227","h_13305504_220.jpg":"220x147","pp_13305504_1280.jpg":"1006x1280","pp_13305504_1024.jpg":"805x1024","pp_13305504_640.jpg":"503x640","pp_13305504_480.jpg":"377x480","pp_13305504_340.jpg":"267x340","pp_13305504_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_13305506_1920.jpg":"1920x1080","k_13305506_1280.jpg":"1280x1280","k_13305506_1024.jpg":"1024x1024","k_13305506_640.jpg":"640x640","k_13305506_480.jpg":"480x480","k_13305506_340.jpg":"340x340","k_13305506_220.jpg":"220x220","o_13305506_1280.jpg":"1280x1920","o_13305506_1024.jpg":"1024x1536","o_13305506_640.jpg":"640x960","o_13305506_480.jpg":"480x720","o_13305506_340.jpg":"340x510","o_13305506_220.jpg":"220x330","h_13305506_1280.jpg":"1280x854","h_13305506_1024.jpg":"1024x683","h_13305506_640.jpg":"640x427","h_13305506_480.jpg":"480x320","h_13305506_340.jpg":"340x227","h_13305506_220.jpg":"220x147","pp_13305506_1280.jpg":"1006x1280","pp_13305506_1024.jpg":"805x1024","pp_13305506_640.jpg":"503x640","pp_13305506_480.jpg":"377x480","pp_13305506_340.jpg":"267x340","pp_13305506_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2954","hd_13305508_1920.jpg":"1920x1080","k_13305508_1280.jpg":"1280x1280","k_13305508_1024.jpg":"1024x1024","k_13305508_640.jpg":"640x640","k_13305508_480.jpg":"480x480","k_13305508_340.jpg":"340x340","k_13305508_220.jpg":"220x220","o_13305508_1280.jpg":"1280x1969","o_13305508_1024.jpg":"1024x1575","o_13305508_640.jpg":"640x984","o_13305508_480.jpg":"480x738","o_13305508_340.jpg":"340x523","o_13305508_220.jpg":"220x338","h_13305508_1280.jpg":"1280x854","h_13305508_1024.jpg":"1024x683","h_13305508_640.jpg":"640x427","h_13305508_480.jpg":"480x320","h_13305508_340.jpg":"340x227","h_13305508_220.jpg":"220x147","pp_13305508_1280.jpg":"1006x1280","pp_13305508_1024.jpg":"805x1024","pp_13305508_640.jpg":"503x640","pp_13305508_480.jpg":"377x480","pp_13305508_340.jpg":"267x340","pp_13305508_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_13305516_1920.jpg":"1920x1080","k_13305516_1280.jpg":"1280x1280","k_13305516_1024.jpg":"1024x1024","k_13305516_640.jpg":"640x640","k_13305516_480.jpg":"480x480","k_13305516_340.jpg":"340x340","k_13305516_220.jpg":"220x220","o_13305516_1280.jpg":"1280x853","o_13305516_1024.jpg":"1024x682","o_13305516_640.jpg":"640x426","o_13305516_480.jpg":"480x320","o_13305516_340.jpg":"340x226","o_13305516_220.jpg":"220x146","h_13305516_1280.jpg":"1280x854","h_13305516_1024.jpg":"1024x683","h_13305516_640.jpg":"640x427","h_13305516_480.jpg":"480x320","h_13305516_340.jpg":"340x227","h_13305516_220.jpg":"220x147","pp_13305516_1280.jpg":"1006x1280","pp_13305516_1024.jpg":"805x1024","pp_13305516_640.jpg":"503x640","pp_13305516_480.jpg":"377x480","pp_13305516_340.jpg":"267x340","pp_13305516_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x995","hd_13305518_1920.jpg":"1920x1080","k_13305518_1280.jpg":"1280x1280","k_13305518_1024.jpg":"1024x1024","k_13305518_640.jpg":"640x640","k_13305518_480.jpg":"480x480","k_13305518_340.jpg":"340x340","k_13305518_220.jpg":"220x220","o_13305518_1280.jpg":"1280x663","o_13305518_1024.jpg":"1024x530","o_13305518_640.jpg":"640x331","o_13305518_480.jpg":"480x248","o_13305518_340.jpg":"340x176","o_13305518_220.jpg":"220x114","h_13305518_1280.jpg":"1280x854","h_13305518_1024.jpg":"1024x683","h_13305518_640.jpg":"640x427","h_13305518_480.jpg":"480x320","h_13305518_340.jpg":"340x227","h_13305518_220.jpg":"220x147","pp_13305518_1280.jpg":"1006x1280","pp_13305518_1024.jpg":"805x1024","pp_13305518_640.jpg":"503x640","pp_13305518_480.jpg":"377x480","pp_13305518_340.jpg":"267x340","pp_13305518_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_13305520_1920.jpg":"1920x1080","k_13305520_1280.jpg":"1280x1280","k_13305520_1024.jpg":"1024x1024","k_13305520_640.jpg":"640x640","k_13305520_480.jpg":"480x480","k_13305520_340.jpg":"340x340","k_13305520_220.jpg":"220x220","o_13305520_1280.jpg":"1280x1920","o_13305520_1024.jpg":"1024x1536","o_13305520_640.jpg":"640x960","o_13305520_480.jpg":"480x720","o_13305520_340.jpg":"340x510","o_13305520_220.jpg":"220x330","h_13305520_1280.jpg":"1280x854","h_13305520_1024.jpg":"1024x683","h_13305520_640.jpg":"640x427","h_13305520_480.jpg":"480x320","h_13305520_340.jpg":"340x227","h_13305520_220.jpg":"220x147","pp_13305520_1280.jpg":"1006x1280","pp_13305520_1024.jpg":"805x1024","pp_13305520_640.jpg":"503x640","pp_13305520_480.jpg":"377x480","pp_13305520_340.jpg":"267x340","pp_13305520_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_13305522_1920.jpg":"1920x1080","k_13305522_1280.jpg":"1280x1280","k_13305522_1024.jpg":"1024x1024","k_13305522_640.jpg":"640x640","k_13305522_480.jpg":"480x480","k_13305522_340.jpg":"340x340","k_13305522_220.jpg":"220x220","o_13305522_1280.jpg":"1280x853","o_13305522_1024.jpg":"1024x682","o_13305522_640.jpg":"640x426","o_13305522_480.jpg":"480x320","o_13305522_340.jpg":"340x226","o_13305522_220.jpg":"220x146","h_13305522_1280.jpg":"1280x854","h_13305522_1024.jpg":"1024x683","h_13305522_640.jpg":"640x427","h_13305522_480.jpg":"480x320","h_13305522_340.jpg":"340x227","h_13305522_220.jpg":"220x147","pp_13305522_1280.jpg":"1006x1280","pp_13305522_1024.jpg":"805x1024","pp_13305522_640.jpg":"503x640","pp_13305522_480.jpg":"377x480","pp_13305522_340.jpg":"267x340","pp_13305522_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2734","hd_13305526_1920.jpg":"1920x1080","k_13305526_1280.jpg":"1280x1280","k_13305526_1024.jpg":"1024x1024","k_13305526_640.jpg":"640x640","k_13305526_480.jpg":"480x480","k_13305526_340.jpg":"340x340","k_13305526_220.jpg":"220x220","o_13305526_1280.jpg":"1280x1822","o_13305526_1024.jpg":"1024x1458","o_13305526_640.jpg":"640x911","o_13305526_480.jpg":"480x683","o_13305526_340.jpg":"340x484","o_13305526_220.jpg":"220x313","h_13305526_1280.jpg":"1280x854","h_13305526_1024.jpg":"1024x683","h_13305526_640.jpg":"640x427","h_13305526_480.jpg":"480x320","h_13305526_340.jpg":"340x227","h_13305526_220.jpg":"220x147","pp_13305526_1280.jpg":"1006x1280","pp_13305526_1024.jpg":"805x1024","pp_13305526_640.jpg":"503x640","pp_13305526_480.jpg":"377x480","pp_13305526_340.jpg":"267x340","pp_13305526_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2770","hd_13305530_1920.jpg":"1920x1080","k_13305530_1280.jpg":"1280x1280","k_13305530_1024.jpg":"1024x1024","k_13305530_640.jpg":"640x640","k_13305530_480.jpg":"480x480","k_13305530_340.jpg":"340x340","k_13305530_220.jpg":"220x220","o_13305530_1280.jpg":"1280x1846","o_13305530_1024.jpg":"1024x1477","o_13305530_640.jpg":"640x923","o_13305530_480.jpg":"480x692","o_13305530_340.jpg":"340x490","o_13305530_220.jpg":"220x317","h_13305530_1280.jpg":"1280x854","h_13305530_1024.jpg":"1024x683","h_13305530_640.jpg":"640x427","h_13305530_480.jpg":"480x320","h_13305530_340.jpg":"340x227","h_13305530_220.jpg":"220x147","pp_13305530_1280.jpg":"1006x1280","pp_13305530_1024.jpg":"805x1024","pp_13305530_640.jpg":"503x640","pp_13305530_480.jpg":"377x480","pp_13305530_340.jpg":"267x340","pp_13305530_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_13305532_1920.jpg":"1920x1080","k_13305532_1280.jpg":"1280x1280","k_13305532_1024.jpg":"1024x1024","k_13305532_640.jpg":"640x640","k_13305532_480.jpg":"480x480","k_13305532_340.jpg":"340x340","k_13305532_220.jpg":"220x220","o_13305532_1280.jpg":"1280x853","o_13305532_1024.jpg":"1024x682","o_13305532_640.jpg":"640x426","o_13305532_480.jpg":"480x320","o_13305532_340.jpg":"340x226","o_13305532_220.jpg":"220x146","h_13305532_1280.jpg":"1280x854","h_13305532_1024.jpg":"1024x683","h_13305532_640.jpg":"640x427","h_13305532_480.jpg":"480x320","h_13305532_340.jpg":"340x227","h_13305532_220.jpg":"220x147","pp_13305532_1280.jpg":"1006x1280","pp_13305532_1024.jpg":"805x1024","pp_13305532_640.jpg":"503x640","pp_13305532_480.jpg":"377x480","pp_13305532_340.jpg":"267x340","pp_13305532_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1054","hd_13305534_1920.jpg":"1920x1080","k_13305534_1280.jpg":"1280x1280","k_13305534_1024.jpg":"1024x1024","k_13305534_640.jpg":"640x640","k_13305534_480.jpg":"480x480","k_13305534_340.jpg":"340x340","k_13305534_220.jpg":"220x220","o_13305534_1280.jpg":"1280x702","o_13305534_1024.jpg":"1024x562","o_13305534_640.jpg":"640x351","o_13305534_480.jpg":"480x263","o_13305534_340.jpg":"340x186","o_13305534_220.jpg":"220x120","h_13305534_1280.jpg":"1280x854","h_13305534_1024.jpg":"1024x683","h_13305534_640.jpg":"640x427","h_13305534_480.jpg":"480x320","h_13305534_340.jpg":"340x227","h_13305534_220.jpg":"220x147","pp_13305534_1280.jpg":"1006x1280","pp_13305534_1024.jpg":"805x1024","pp_13305534_640.jpg":"503x640","pp_13305534_480.jpg":"377x480","pp_13305534_340.jpg":"267x340","pp_13305534_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1875x2500","hd_1307618_1920.jpg":"1920x1080","k_1307618_1280.jpg":"1280x1280","k_1307618_1024.jpg":"1024x1024","k_1307618_640.jpg":"640x640","k_1307618_480.jpg":"480x480","k_1307618_340.jpg":"340x340","k_1307618_220.jpg":"220x220","o_1307618_1280.jpg":"1280x1706","o_1307618_1024.jpg":"1024x1365","o_1307618_640.jpg":"640x853","o_1307618_480.jpg":"480x640","o_1307618_340.jpg":"340x453","o_1307618_220.jpg":"220x293","h_1307618_1280.jpg":"1280x854","h_1307618_1024.jpg":"1024x683","h_1307618_640.jpg":"640x427","h_1307618_480.jpg":"480x320","h_1307618_340.jpg":"340x227","h_1307618_220.jpg":"220x147","pp_1307618_1280.jpg":"1006x1280","pp_1307618_1024.jpg":"805x1024","pp_1307618_640.jpg":"503x640","pp_1307618_480.jpg":"377x480","pp_1307618_340.jpg":"267x340","pp_1307618_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_1306877_1920.jpg":"1920x1080","k_1306877_1280.jpg":"1280x1280","k_1306877_1024.jpg":"1024x1024","k_1306877_640.jpg":"640x640","k_1306877_480.jpg":"480x480","k_1306877_340.jpg":"340x340","k_1306877_220.jpg":"220x220","o_1306877_1280.jpg":"1280x960","o_1306877_1024.jpg":"1024x768","o_1306877_640.jpg":"640x480","o_1306877_480.jpg":"480x360","o_1306877_340.jpg":"340x255","o_1306877_220.jpg":"220x165","h_1306877_1280.jpg":"1280x854","h_1306877_1024.jpg":"1024x683","h_1306877_640.jpg":"640x427","h_1306877_480.jpg":"480x320","h_1306877_340.jpg":"340x227","h_1306877_220.jpg":"220x147","pp_1306877_1280.jpg":"1006x1280","pp_1306877_1024.jpg":"805x1024","pp_1306877_640.jpg":"503x640","pp_1306877_480.jpg":"377x480","pp_1306877_340.jpg":"267x340","pp_1306877_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_1306034_1920.jpg":"1920x1080","k_1306034_1280.jpg":"1280x1280","k_1306034_1024.jpg":"1024x1024","k_1306034_640.jpg":"640x640","k_1306034_480.jpg":"480x480","k_1306034_340.jpg":"340x340","k_1306034_220.jpg":"220x220","o_1306034_1280.jpg":"1280x960","o_1306034_1024.jpg":"1024x768","o_1306034_640.jpg":"640x480","o_1306034_480.jpg":"480x360","o_1306034_340.jpg":"340x255","o_1306034_220.jpg":"220x165","h_1306034_1280.jpg":"1280x854","h_1306034_1024.jpg":"1024x683","h_1306034_640.jpg":"640x427","h_1306034_480.jpg":"480x320","h_1306034_340.jpg":"340x227","h_1306034_220.jpg":"220x147","pp_1306034_1280.jpg":"1006x1280","pp_1306034_1024.jpg":"805x1024","pp_1306034_640.jpg":"503x640","pp_1306034_480.jpg":"377x480","pp_1306034_340.jpg":"267x340","pp_1306034_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_12430290_1920.jpg":"1920x1080","k_12430290_1280.jpg":"1280x1280","k_12430290_1024.jpg":"1024x1024","k_12430290_640.jpg":"640x640","k_12430290_480.jpg":"480x480","k_12430290_340.jpg":"340x340","k_12430290_220.jpg":"220x220","o_12430290_1280.jpg":"1280x853","o_12430290_1024.jpg":"1024x682","o_12430290_640.jpg":"640x426","o_12430290_480.jpg":"480x320","o_12430290_340.jpg":"340x226","o_12430290_220.jpg":"220x146","h_12430290_1280.jpg":"1280x854","h_12430290_1024.jpg":"1024x683","h_12430290_640.jpg":"640x427","h_12430290_480.jpg":"480x320","h_12430290_340.jpg":"340x227","h_12430290_220.jpg":"220x147","pp_12430290_1280.jpg":"1006x1280","pp_12430290_1024.jpg":"805x1024","pp_12430290_640.jpg":"503x640","pp_12430290_480.jpg":"377x480","pp_12430290_340.jpg":"267x340","pp_12430290_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15355801 Threads: 2 Questions: 3185601979 Slow queries: 7150286 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235695230 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/savjeti-iskusnog-podvodnog-ribolovca-proljetno-suljanje-je-filigranski-rad-1183813 [printLink] => /om/ribolov/savjeti-iskusnog-podvodnog-ribolovca-proljetno-suljanje-je-filigranski-rad-1183813?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 610206 [name] => Mislav Čalo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-10 20:43:52 [main_article_id] => 0 [alias] => mislav-calo [link] => /tag/mislav-calo ) [1] => stdClass Object ( [id] => 659081 [name] => mislav čalo otvoreno more [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-07 14:17:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mislav-calo-otvoreno-more [link] => /tag/mislav-calo-otvoreno-more ) [2] => stdClass Object ( [id] => 313797 [name] => podvodni ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => podvodni-ribolov [link] => /tag/podvodni-ribolov ) [3] => stdClass Object ( [id] => 650606 [name] => podvodni ribolov puškom [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 23:30:13 [main_article_id] => 0 [alias] => podvodni-ribolov-puskom [link] => /tag/podvodni-ribolov-puskom ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => podvodni ribolov [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Proljetno šuljanje je filigranski rad u kojem lovac mora biti nečujan i brz, a hitac precizan. Česte mete su lubini, cipli, šarzi, kavale i fratri [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/05/13305560.jpg [galleryCount] => 18 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

Kavala je također proljetni plijen

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/05/13305560.jpg [title] =>

Kavala je također proljetni plijen

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/05/13305500.jpg [title] =>

Hobotnicu je dobro gađati četverozubom strijelom

Božidar Vukičević/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/05/13305502.jpg [title] =>

Veliki ugori znaju se naći i na samo desetak metara dubine

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/05/13305504.jpg [title] =>

Maskirno odijelo, dobar balans olova i ne prejaka puška najbolja su kombinacija

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/05/13305506.jpg [title] =>

I komarča je jedna od mušterija

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/05/13305508.jpg [title] =>

Kirnja je u ovom razdoblju tromija i time lakša meta

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/05/13305516.jpg [title] =>

Procijepi u stijenama su dobre pozicije za lov

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/05/13305518.jpg [title] =>

Hobotnicu je važno što prije izvući iz rupe

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/05/13305520.jpg [title] =>

Šuljanje po dnu optimalna je proljetna tehnika

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/05/13305522.jpg [title] =>

More je manje bistro, što treba znati iskoristiti u šuljanju

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/05/13305526.jpg [title] =>

Rupe treba znati naći i pretražiti

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/05/13305530.jpg [title] =>

Ponekad se pronađe i veliki kantar

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/05/13305532.jpg [title] =>

Pretraživanje rupa zna biti naporno

) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/05/13305534.jpg [title] =>

Kirnju treba precizno pogoditi

) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/05/1307618.jpg [title] =>

Kamufliranu škarpinu nije lako otkriti

) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/05/1306877.jpg [title] =>

Nije se uspjela dobro skriti

) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/05/1306034.jpg [title] =>

Lubin je u proljeće česti plijen

) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/03/05/12430290.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Zimske mjesece lagano ostavljamo iza nas, a dugo zimsko sanjarenje ipak ustupa mjesto planiranju odlaska u ribolov.

S obzirom na blagu zimu i temperaturu mora, već početkom travnja možemo zamijetiti lagano buđenje života u moru. Postupno zagrijavanje površinskog morskog sloja neumitno budi hranidbeni lanac, u prvom redu fito i zooplanktona, idealne hrane za veliki broj sitnih račića.

Nestabilna atmosfera karakteristična za ovo doba godine rezultira stalnim izmjenama južnih i zapadnih vjetrova, što podiže pješčani sediment, otkrivajući skrivene crviće i školjke, nudeći obilje hrane za brojne riblje vrste.

Podizanje temperature također blagotvorno djeluje i na rast i razvoj mnoštva vrsta morskih trava, služeći morskim organizmima kao hrana ili mjesto gdje se mogu skriti od grabežljivaca. Ovakva eksplozija života lovcu daje mnoštvo prilika za uspješan ribolov, pa je pitanje samo njegove umješnosti prilagodbe na te uvjete.

Smanjena vidljivost

Pod prilagodbom u prvom redu mislim na smanjenu vidljivost koja lovcima nije najdraža opcija, ali kada prihvatite činjenicu da vidite maksimalno 7-8 metara, odaberete pravi teren za lov i tehniku lova, rezultati neće izostati. Budući da sam osobno ljubitelj dubljeg ribolova i ultra bistrog mora, iz osobnog iskustva znam što znači voziti se autom cijelu noć kako bih u zoru bio na poziciji.

Tijekom vožnje jedina misao bi mi bila koju ću boju mora ugledati kada dođem na poziciju, potajno se nadajući da će ona biti azurno plava, što garantira vidljivost od minimalno 15-tak metara.

Nažalost, nada ipak umire jer proljetna boja mora u pravilu ima zelene nijanse i tada smo sretni ako vidimo i onih prije spomenutih 7-8 metara, u pravilu su to 3-4 metra. Ipak, to je realnost i sada je na lovcu da otežane uvjete pretvori u svoju prednost.

Valovito more, smanjena vidljivost i obilje hrane ribama dijelom smanjuju oprez, što lovcu daje velike šanse za uspješan lov, prvenstveno tehnikom šuljanja i donekle čeke.

---

image

Procijepi u stijenama su dobre pozicije za lov

---

Ribolov tehnikom šuljanja u opisanim uvjetima garantira iznadprosječne ulove, posebice kada govorimo o raznovrsnosti ulovljenih riba koje nakon gladnih zimskog razdoblja započinju ciklus intenzivnog hranjenja, posebice sparida.

Spomenutu ribolovnu tehniku opisivali smo u više navrata, ali nije naodmet ponoviti nekoliko osnovnih postulata, uz koju proljetnu specifičnost što se može pametno iskoristiti.

Optimalna puška

U prvom redu treba naglasiti da svaka tehnika ovisi o individualnom stupnju prilagodljivosti svakoga lovca u odnosu na trenutne uvjete u moru. U ovom slučaju pravilna izbalansiranost lovca u odnosu na planiranu lovnu dubinu i optimalna dužina puške s obzirom na vidljivost u moru najvažniji su parametri koje moramo ispuniti.

Pravilno raspoređena olova po tijelu lovca rezultiraju laganim lebdenjem tik iznad tla, bez suvišnih dodira s njim, a što bi moglo upozoriti ribu na potencijalnu opasnost. Nebrojeno puta smo naglasili da kretnje lovca moraju biti odmjerene, bez naglih pokreta, uz dobro isplanirani pravac kretanja.

---

image

Maskirno odijelo, dobar balans olova i ne prejaka puška najbolja su kombinacija

---

Također je potrebno biti u svakom trenutku svjestan svojih psihofizičkih mogućnosti, jer lovac mora biti siguran da će zadani put odroniti bez dovođenja sebe u bilo kakvu opasnost.

Koristimo maskirna odijela s obveznim zaštitama na koljenima, poželjno i na laktovima, rukavice s kevlarskim ojačanjima, dok peraje ne moraju nužno biti predviđene za vrhunske urone.

S obzirom na relativno male lovne dubine, gdje većina lovaca ne prelazi 15 metara dubine, peraje s termoplastičnim ili stakloplastičnim listovima osiguravaju optimalan potisak uz smanjenu čujnost u odnosu na karbonske listove, ako njima udarimo o kamen pri provlačenju između stijena dok se prikradamo.

Peraje s karbonskim listovima nešto više zvone kada očešemo kamenje pri kretanju, pa je potrebno malo više lovačke rutine pri kretanju, ali su zlata vrijedne ako planiramo loviti na dugoj dionici, jer s njima bitno štedimo snagu pri plivanju.

Pravilno odabrana oprema čini samo manji dio preduvjeta za uspješni lov. Uspjeh ipak leži u lovačkoj vještini i maksimalnoj koncentraciji na pronalaženje i iščitavanje tragova hranjenja ribe koja je u blizini, signala njezina kretanja…

---

image

Šuljanje po dnu optimalna je proljetna tehnika

---

Razbijeni ježinci

Svježe razbijeni ježinac, ostaci netom zdrobljenih školjki ili oblak podignutog sedimenta s dna siguran su dokaz da je lovina negdje u blizini. Vizualni tragovi prisutnosti ribe su možda i najuzbudljiviji, ali i najteži. Lovac konstantno ima prilično napregnuti vid kako bi na granici vidljivosti ugledao odbljesak ribe ili lelujanje repne peraje dok je ostatak tijela zaklonjen iza kamena, odnosno trave.

Odabir puške za proljetni lov ovisi o situaciji u moru, prvenstveno vidljivosti, tehnici lova koju planiramo rabiti, ali i o terenu na kojem se nalazimo. U pravilu govorimo o puškama lagane i srednje kategorije, dužine od 80 do 100 cm s ne pretjeranom jakim lašticima i teškim strijelama.

Proljetno šuljanje je, možemo slobodno kazati, filigranski rad gdje lovac mora biti gotovo nečujan i brz, a hitac ne smije prestrašiti ostalu ribu u krugu od 50-70 metara.

Puška ne mora nužno biti izrađena od nekakvog svemirskog materijala. Okretna aluminijska puška je više nego dobar odabir, lagana karbonka je idealna za ovaj tip lova, dok puške s drvenim tijelom zbog svoje robusnosti donekle usporavaju manevar lovca.

---

image

Pretraživanje rupa zna biti naporno

---

Poželjna oprema na puškama su strijele promjera između 6,25 i 6,50 mm, dok su optimalni laštici debljine 14,50 ili 16 mm uz relativno blage koeficijente istezanja - 3,2 do 3,3. Preporučeni koeficijenti osiguravaju lagani, tihi i uravnoteženi hitac bez izraženog trzaja, brzo napinjanje puške u uvjetima valovitog mora i smanjeno oštećivanje strijele pri udaru u kamen.

Korisna spravica

Uzevši u obzir da 80 posto ribe lovimo dok se hrani, strijela kada probije ribu u pravilu završava u pijesku ili udara u kamen. Stoga je također bitno ne rabiti tešku artiljeriju u ovakvom tipu lova, jer će spomenute kombinacije strijela i laštika besprijekorno odraditi posao. Mulinel je obavezan!

Za ovaj lov savjetovao bih nošenje jedne male spravice za izvlačenje zaglavljenih strijela, koja ujedno može služiti i za ispravljanje vrha strijele ako je iskrivljen prilikom udara o stijenu. Takva se pegula, naime, obično dogodi daleko od mjesta ulaska u more. Može se nositi jedan rezervni laštik koji spremimo ispod gornjeg dijela odijela oko pojasa.

Izbor lovine može biti doista raznovrstan, a tu u prvom redu mislimo na sparide. Lubin je česta meta, cipli su u manjim skupinama, a time i lakši za lov, dok u drugom dijelu proljeća imamo mogućnost susreta s većim primjercima škarama.

---

image

I komarča je jedna od mušterija

---

More ipak ne funkcionira po nekoj uvriježenoj špranci, pa ni šuljanje nije uvijek idealna lovna tehnika, jer riba taj dan jednostavno ne reagira. U tom slučaju sve ovisi o lovcu, njegovom iskustvu i mogućnosti prilagodbe. U tom slučaju moramo se vratiti starom, dobrom i mukotrpnom lovu po rupama!

Današnji lov po rupama strahovito se razlikuje u odnosu na onaj unatrag 30-ak godina, u prvom redu zbog jednostavne činjenice da je riba shvatila kako rupe, ako nisu duboke i s brojnim nišama, ne garantiraju sigurnost, pa nju sada traže u slobodnom plavetnilu.

Rupe i procijepi

U uvjetima smanjene vidljivosti ova tehnika se dodatno komplicira, jer lovac ne može s površine ocijeniti je li pozicija dobra ili ne, ima li kretanja ribe ili ne, pa se lov svodi na mukotrpno beskonačno pregledavanje svih sumnjivih pozicija, jer riba može biti svugdje i nigdje!

---

image

Rupe treba znati naći i pretražiti

---

U takvim, ne baš bajnim uvjetima, lovac mora jednostavno odabirati po iskustvu one rupe, procijepe i kamene ploče koje mu po instinktu ili prethodnom znanju mogu dati ulov. U protivnom može izgubiti cijeli dan pregledavajući 200 metara terena. Savjet je dobro pripremiti svaki uron, jer se nerijetko u jednom uronu mora pronaći pozicija, locirati riba i ostvariti ulov.

Često prilikom pretraživanja terena nailazimo na nakupine sitnijeg kamenja u blizini veće gromade, gdje je grudobran načičkan ostacima školjaka, ili pojedenih žbiraca dok pirka pogledom fiksira nešto u rupi. Kada malo pomnije pogledamo u rupu, odmah možemo zapaziti oči hobotnice kako pozorno prati situaciju uz istovremeno ukopavanje snažnim krakovima.

Kamena ploča s pješčanim ispuhom idealna je pozicija za ugora, koji u ovo doba godine može i na manjim dubinama, od svega nekoliko metara, imati težinu i veću od 10 kilograma. Kod obje spomenute lovine hitac mora biti precizan i jak jer u protivnom nastaju problemi budući da su hobotnica i ugor iznimno jaki i uporni borci.

---

image

Hobotnicu je važno što prije izvući iz rupe

---

Puške koje koristimo u lovu po rupama obično su dužine do 80 cm, s jednim laštikom promjera 16 mm ili s dvostrukim lašticima, ovisno o terenu i očekivanoj lovini. Kod ugora i hobotnice dobro je kombinirati laštikaču s jednim laštikom promjera 16 mm ili 17,50 mm i strijelu s četverozubom koji pri udaru šokira lovinu i omogućuje lovcu njezino brzo izvlačenje iz rupe.

Pregledom hridinastog terena koji se stepenasto spušta u dubinu, posebnu pozornost moramo posvetiti procijepima i kamenim gromadama s malim terasama na kojima se često nađu dobro zamaskirane škarpine dok upijaju sunčeve zrake.

Plašenje škarpine

Ako niste sigurni u svoje vještine pronalaženja škarpine, možete sebi olakšati potragu namjernim stvaranjem buke, povlačeći vrh strijele puške preko kamenja. Zvuk, odnosno vibracija će u pravilu preplašiti škarpinu koja će se u tom momentu pomaknuti i odati svoju poziciju. Na taj način lovac nalazi ribu, ali i može naučiti kako se škarpina skriva i gdje su joj omiljene pozicije.

---

image

Kamufliranu škarpinu nije lako otkriti

---

Uz navedene vrste, klasična lovina po rupama su šarzi, kavale, fratri, a za lovce koji su fizički dobro pripremljeni i rone na većim dubinama, zubatac pod pločom na pjeskovitom terenu može biti realna opcija.

Srednji i južni Jadran nudi lovcima još jednu lovačku poslasticu, a to je kirnja! Ova kraljica podvodnog ribolova može se susresti već prvih dana proljeća pri pretraživanju rupa i na manjim dubinama.

S obzirom na to da su ribe termolabilna stvorenja, što hoće reći da je njihova životna aktivnost vezana uz temperaturu okoline, lovac ima u proljeće određenu prednost, jer su kirnje zbog niske temperature na određeni način trome i daju nam onu potrebnu sekundu više kako bismo reagirali.

Nadam se da nije uopće potrebno naglašavati važnost preciznog hica, jer u protivnom riskiramo dugotrajno izvlačenje zaglavljene lovine.

---

image

Veliki ugori znaju se naći i na samo desetak metara dubine

------
image

Kirnja je u ovom razdoblju tromija i time lakša meta

------
image

More je manje bistro, što treba znati iskoristiti u šuljanju

------
image

Ponekad se pronađe i veliki kantar

------
image

Kirnju treba precizno pogoditi

------
image

Nije se uspjela dobro skriti

------
image

Lubin je u proljeće česti plijen

------
image
Božidar Vukičević/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix

Kavala je također proljetni plijen

Božidar Vukičević/Cropix

Hobotnicu je dobro gađati četverozubom strijelom


Veliki ugori znaju se naći i na samo desetak metara dubine


Maskirno odijelo, dobar balans olova i ne prejaka puška najbolja su kombinacija


I komarča je jedna od mušterija


Kirnja je u ovom razdoblju tromija i time lakša meta


Procijepi u stijenama su dobre pozicije za lov


Hobotnicu je važno što prije izvući iz rupe


Šuljanje po dnu optimalna je proljetna tehnika


More je manje bistro, što treba znati iskoristiti u šuljanju


Rupe treba znati naći i pretražiti


Ponekad se pronađe i veliki kantar


Pretraživanje rupa zna biti naporno


Kirnju treba precizno pogoditi


Kamufliranu škarpinu nije lako otkriti


Nije se uspjela dobro skriti


Lubin je u proljeće česti plijen

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/savjeti-iskusnog-podvodnog-ribolovca-proljetno-suljanje-je-filigranski-rad-1183813 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a3b25b8037fc1c9d0ff2b10218774a690a00d365 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Proljetno+%C5%A1uljanje+je+filigranski+rad+u+kojem+lovac+mora+biti+ne%C4%8Dujan+i+brz%2C+a+hitac+precizan.+%C4%8Ceste+mete+su+lubini%2C+cipli%2C+%C5%A1arzi%2C+kavale+i+fratri&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fsavjeti-iskusnog-podvodnog-ribolovca-proljetno-suljanje-je-filigranski-rad-1183813 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fsavjeti-iskusnog-podvodnog-ribolovca-proljetno-suljanje-je-filigranski-rad-1183813 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => podvodni ribolov [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

podvodni ribolovProljetno šuljanje je filigranski rad u kojem lovac mora biti nečujan i brz, a hitac precizan. Česte mete su lubini, cipli, šarzi, kavale i fratri

Piše Mislav Čalo
13. travnja 2022. - 07:43

Zimske mjesece lagano ostavljamo iza nas, a dugo zimsko sanjarenje ipak ustupa mjesto planiranju odlaska u ribolov.

S obzirom na blagu zimu i temperaturu mora, već početkom travnja možemo zamijetiti lagano buđenje života u moru. Postupno zagrijavanje površinskog morskog sloja neumitno budi hranidbeni lanac, u prvom redu fito i zooplanktona, idealne hrane za veliki broj sitnih račića.

Nestabilna atmosfera karakteristična za ovo doba godine rezultira stalnim izmjenama južnih i zapadnih vjetrova, što podiže pješčani sediment, otkrivajući skrivene crviće i školjke, nudeći obilje hrane za brojne riblje vrste.

Podizanje temperature također blagotvorno djeluje i na rast i razvoj mnoštva vrsta morskih trava, služeći morskim organizmima kao hrana ili mjesto gdje se mogu skriti od ...

17. svibanj 2024 04:40