stdClass Object ( [id] => 1327699 [title] => Jesenski brancini: donosimo savjete za lov proždrljivog predatora panulom i spinningom [alias] => jesenski-brancini-donosimo-savjete-za-lov-prozdrljivog-predatora-panulom-i-spinningom [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Jesen je za većinu ribolovaca srce ribolovne sezone. Unatoč relativno nepovoljnim vremenskim uvjetima poput kiše, naglih zahlađenja ili nenajavljenih udara vjetra, riba se u ovo doba godine intenzivno lovi.

Razlog je vrlo jednostavan. Minula je turistička sezona, ispunjena vriskom i larmom kupača i glisiranjem nabrijanih motora, pa je u podmorju puno tiše i mirnije, pri čemu riba sluti skori pad temperature i zimski post zbog čega se intenzivnije i znatno neopreznije hrani.

Ovo razdoblje predatori koriste u najvećem mogućem obujmu. Zbog još uvijek toploga mora, sitne ribe ima u uzobalju u više nego dovoljnim količinama, dok je termoklina vrlo plitko, što predatorima nije ništa drugo doli švedski stol. Uz minimalan napor i malo strpljenja, do obroka se dolazi praktički uz jedan zamah peraja i trzaj repa, popraćen otvaranjem i zatvaranjem usta. A jedan od vječno gladnih i za napad uvijek spremnih lovaca kome u ovo doba godine oprez pada daleko ispod razine očekivanog jest brancin.

Površina kao zid

Brancina možemo naći doslovno na svim terenima, no najbrojniji je na područjima gdje se miješa slatka i slana voda, na ušćima rijeka, u velikim lukama, kao i na izlazima iz takvih luka. Voli mutno more u kojem još lakše dolazi do hrane, a kao predator, i kad je najsitiji, ne može odoljeti živom mesnom obroku. Može se loviti na cijeli niz načina, od kojih su u našem moru najzastupljenije tehnike spinning i panula.

---

image

Savršeni vremenski uvjeti za panulanje brancina

 

---

Za spinning brancina postoji cijela šuma kombinacija od koje nakon prorjeđivanja krošnji i probijanja staza u toj šumi ostaju zapravo samo dvije osnovne varijante – lov tvrdim varalicama, među kojim su wobbleri na prvom mjestu, i lov mekanim varalicama, među kojima realistične imitacije čvrsto drže samo vrh. Premda se mogu loviti sa sve tri inačice, modeli floating i suspending pokazali su se znatno boljima od modela sinking.

Iako brancina možemo pronaći i neposredno uz dno, naravno, na plićim terenima, brancin je temeljno predator gornjeg sloja mora u kojem se modeli sinking u svom tonjenju vrlo kratko zadržavaju ili pak u provlačenju prolaze prebrzo. No zato se modeli floating i suspending mogu povlačiti vrlo sporo s dugim zastojima i u vrlo nepravilnoj putanji, pri čemu se ribi ostavlja dovoljno vremena za donošenje odluke o napadu.

Osim toga, brancin, kao i većina ostalih površinskih predatora, površinu koristi kao zid koji plijen ne može zaobići. Sitna riba stjerana uz zid površine nema kamo pobjeći, nego se u panici vrti u mjestu, što brancin itekako dobro zna iskoristiti. Upravo su zbog toga površinske varalice najlovnije.

Zastoji su okidač

Prednost treba dati morsko obojenim modelima s plavim ili sivim leđima i srebrnobijelim trbuhom, kao i modelima sa širim spojlerima koji omogućavaju lelujavu sporu akciju šire i veće amplitude.

---

image

Ove su varalice primjenjive i u panuli i u spinningu

---

No isto tako, u vrlo mutnom moru i po kiši, živo obojene ozvučene varalice nervozne akcije daju bolje rezultate.

U vrlo bistrom moru i na plitkim terenima posebno su se lovnima pokazale prozirne zare koje se povlače tehnikom walk the dog. Osim što je ta tehnika provokativna sama po sebi, zahvaljujući posebnom načinu povlačenja, varalica ostaje tri puta duže u moru prevaljujući pritom i tri puta duži put.

Suspendig inačice su posebno učinkovite u lovu brancina koji su neodlučni. Naime, često se dogodi da brancin uporno prati varalicu, ali je ne napada. Tad je potrebno zastati i napraviti pauzu od petnaestak sekundi, što je u toj situaciji za ribolovca užasno dugo vrijeme, te varalicu nakon tog zastoja naglo povući. Takav zastoj i nagli bijeg su u 90 posto slučajeva dostatni okidač za napad, nakon čega slijedi zamaranje i izvlačenje ulovljene ribe.

Od mekanih silikonskih varalica, najlovnije su realistične imitacije, ali i sve riboliko-crvolike verzije. Dva su načina korištenja ovakvih varalica, s otežanjem i bez otežanja. U prvoj se verziji uglavnom koriste udice s jigg glavama koje mogu biti okrugle, valjkaste, ili pak oblika riblje glave, dok se u drugoj verziji koriste varalice bez ikakvog otežanja, montirane na golu udicu. Posljednja se montaža koristi za lov na manjim distancama na samoj površini, a ako se želi ostvariti dalji domet, tada se mogu koristiti vodene kugle, naravno, uz rizik nešto manjeg uspjeha.

---

image

Silikonci su nezaobilazni dio arsenala spinnera

---

Kratak otpor

Većina se silikonskih varalica vodi twich tehnikom kod koje je vrh štapa oboren prema moru te se uz lagane i odmjerene trzaje štapa varalica skokovito i sporo privlači obali. Rola pritom ima sporednu ulogu u kojoj samo namotava višak strune koji se pojavio nakon privlačenja varalice štapom.

Spomenuti zastoji u radu s tvrdim varalicama mogući su i u radu sa silikonskim varalicama, ali samo ako su varalice neopterećene. Kod montaža s jigg glavama, svaki zastoj varalicu odvlači prema dnu. Što se izbora boja tiče, pravila su i kod silikonaca jednaka kao i kod tvrdih varalica. Premda se kaže da se s veličinom ne može pretjerati, 18 centimetara dužine ipak bi bila neka optimalna gornja granica za lov na našem moru.

---

image

Twich je često korištena spinnerska tehnika

---

Izvlačenje brancina ulovljenog nekom od spinning tehnika ne bi trebao biti problem. U zavisnosti od veličine brancina otpor će biti različitog intenziteta, no karakteristično je da je otpor najjači u prvih nekoliko metara. U trenutku kada se privuče u neposrednu blizinu obale, može uslijediti još jedan ili dva pokušaja bijega, ali se u principu brancin vrlo brzo predaje, tako da se u najvećem broju slučajeva prihvat može odraditi rukom. Ako je ulovljen na plitkom i položenom terenu, najpraktičnije ga je nasukati, dok je u svim drugim situacijama podmetač obvezan.

Bez opterećenja

O panuli brancina postoji cijeli niz teorija od kojih je većina, nažalost, poprilično neutemeljena. Situacije i tehnike u kojima se ulov ostvari slučajno, u skladu s običajima naših ribara, preko noći postaju pravilo i jedina prava metoda. Naravno, pritom se ribolovac koji je ostvario takav slučajni ulov i koji sam širi tu priču nimalo ne drži pravila koji je pokušao stvoriti.

---

image

Dobra varalica i pravi teren dali su rezultat

---

No ako pustimo na stranu sve priče i bajke koje prate svaku uspješnu tehniku, pa tako i panulu za brancina, možemo zaključiti da su najlovnija dva pristupa – bez opterećenja i s opterećenjem.

Jedna od najčešće korištenih varalica u lovu bez ikakvog opterećenja jest Raglou, varalica koja oponaša pješčanu jeguljicu koja je brancinima cijelog svijeta, pa tako i ovima u našemu moru, najdraža hrana. Raglou se povlači za brodom nekih 30 do 40 metara, brzinom od jednog do jednog i pol čvora. Naravno, osim Ragloua mogu se povlačiti i ostale mekane silikonske inačice, kao i razne tvrde varalice.

---

image

Raglou je jedna od najviše korištenih mekanih varalica za lov brancina

---

---

image

Varalice s malim stabilizatorom imaju sitniju akciju

---

Od tvrdih varalica najkorišteniji su wobbleri sličnih karakteristika kao i oni korišteni u spinningu, s tim da karakteristikama moraju udovoljavati tehnici. To se ponajprije odnosi na njihovu plovnost, ali i dubinu urona koja ne bi trebala prelaziti pet metara, dok su tri metra optimum.

Budući da u panuli nema zastoja osim u trenutku kačenja ribe, modeli floating jedini su prihvatljivi. Naime, kod istodobnog povlačenja dviju varalica, u trenutku kada se zakači riba, većina ribolovaca gasi motor, ili ga barem usporava, što varalicu, ako nije plivajuća, uglavnom odvlači na dno.

Klizno olovo

Verzija s opterećenjem ima uistinu mnoštvo, pri čemu se razlike uglavnom svode na težinu i način montaže olovnice.

---

image

Panulaški sistem s kliznom olovnicom

---

Jedna od posebno uspješnih suvremenih montaža podrazumijeva korištenje klizne olovnice sa stoperom. Na osnovnu se strunu najprije navlači gumena perla, klizna olovnica te za njom jedan do dva stopera, veličinom primjerena težini olovnice i promjeru strune. Olovnica sa stoperom se u spuštanju sistema od spojnog zogulina pomiče prema štapu za 10 do 12 paši, odnosno 8 do 10 metara. U povlačenju će stoperi zadržavati olovnicu na udaljenosti od desetak metara od ješke ili varalice, dok će u trenutku kačenja i namatanja olovnica pod pritiskom namatanja role jednostavno kliziti do spojnog zogulina, što omogućuje kvalitetno zamaranje do samog kraja. Naravno, gornja perla se brine za to da prvi vršni provodnik na štapu ostane neoštećen.

Za ovakav su lov idealne olovnice oblika suze s integriranim bužirom uz koji je oštećenje strune svedeno na minimum.

Ova je verzija pogodna za povlačenje žive ješke, u prvom redu iglice montirane na klasičan panulaški predvez s tri udice brzinom od 1,5 do 1,8 milja. U zavisnosti od dubine mora koriste se olovnice različite težine, no nekakva zlatna sredina bila bi težina od 50 grama.

Ako se, pak, povlače dva sistema istodobno, korištenjem olovnica različite težine moguće je pokriti različite dubine, a čime se šanse za kvalitetan ulov znatno povećavaju. No bez obzira za koju se verziju spinninga ili panule odlučili, nemojte smetnuti s uma da jesen brzo prolazi. Stoga požurite na more, pokušajte nasukati brancina koji samo vas čeka.

---

image

Ovakvi ulovi nisu rijetkost

------
image

Isplatilo se biti strpljiv

------
image

Evo izlike za feštu

---

 

 

 

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Podmorje u jesen vrvi gladnim ustima od kojih se neka nikada ne zatvaraju. Jedan od uvijek gladnih i za napad spremnih predatora jest brancin, koji će rado napasti i progutati ne samo ono što živi pod morem, nego i ono što mu vi ponudite. Naravno, samo ako je servirano na pravi način [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SEZONSKe mete [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Podmorje u jesen vrvi gladnim ustima od kojih se neka nikada ne zatvaraju. Jedan od uvijek gladnih i za napad spremnih predatora jest brancin, koji će rado napasti i progutati ne samo ono što živi pod morem, nego i ono što mu vi ponudite. Naravno, samo ako je servirano na pravi način SEZONSKe mete 2 0 9055 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-04 07:09:51 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Boris BULIĆ/Max FISHING [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-10-04 07:22:57 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-10-04 07:22:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Podmorje u jesen vrvi gladnim ustima od kojih se neka nikada ne zatvaraju. Jedan od uvijek gladnih i za napad spremnih predatora jest brancin, koji će rado napasti i progutati ne samo ono što živi pod morem, nego i ono što mu vi ponudite. Naravno, samo ako je servirano na pravi način [metadata] => robots= author= title=Jesenski brancini: donosimo savjete za lov proždrljivog predatora panulom i spinningom [metakey] => brancini, lov brancina, spinning, panula, kako loviti brancine, lov brancina u jesen, ribolov, Boris Bulić, jesenski brancini [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/04\/4445401.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/04\/4445425.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/04\/4445424.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/04\/4445420.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/04\/4445418.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/04\/4445417.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/04\/4445416.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/04\/4445415.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/04\/4445414.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/04\/4445413.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/04\/4445412.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/04\/4445411.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/04\/4445410.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/04\/4445409.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/04\/4445408.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/04\/4445407.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/04\/4445406.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/04\/4445405.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/04\/4445404.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/04\/4445403.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/04\/4445402.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/04\/4445400.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/04\/3856464.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Boris Buli\u0107","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Panula na \u017eivu iglicu je donijela ulov<\/p>","

Raglou je jedna od najvi\u0161e kori\u0161tenih mekanih varalica za lov brancina<\/p>","

Slu\u010dajni dodir sa strane bio je dovoljan za nasukavanje<\/p>","

Dobra varalica i pravi teren dali su rezultat<\/p>","

Savr\u0161eni vremenski uvjeti za panulanje brancina<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Ovakvi ulovi nisu rijetkost<\/p>","

Sretan zavr\u0161etak panula\u0161kog pohoda<\/p>","

Varalice s malim stabilizatorom imaju sitniju akciju<\/p>","

Katkad za dobar spin valja malo smo\u010diti noge<\/p>","

Isplatilo se biti strpljiv<\/p>","

Ove su varalice primjenjive i u panuli i u spinningu<\/p>","

No\u0107u su \u017eive boje lak\u0161e uo\u010dljive<\/p>","

Twich je \u010desto kori\u0161tena spinnerska tehnika<\/p>","

Evo izlike za fe\u0161tu<\/p>","

Uz \u0161tap s multiplikatorom velike ribe imaju malo izgleda<\/p>","

\u0160tap sa stacionarnom rolom garancija je dinami\u010dnije borbe<\/p>","

Transparentni silikonci za bistro more i vedar dan<\/p>","

Silikonci su nezaobilazni dio arsenala spinnera<\/p>","

Tri na\u010dina monta\u017ee silikonske varalice na udicu s jigg glavom<\/p>","

Male zare su savr\u0161ene za povr\u0161inski spinning<\/p>","

Panulom u zoru ostvaruju se ovakvi ulovi<\/p>","

Panula\u0161ki sistem s kliznom olovnicom<\/p>","

deep fluking tehnika<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1434","hd_4445401_1920.jpg":"1920x1080","k_4445401_1280.jpg":"1280x1280","k_4445401_1024.jpg":"1024x1024","k_4445401_640.jpg":"640x640","k_4445401_480.jpg":"480x480","k_4445401_340.jpg":"340x340","k_4445401_220.jpg":"220x220","o_4445401_1280.jpg":"1280x956","o_4445401_1024.jpg":"1024x764","o_4445401_640.jpg":"640x478","o_4445401_480.jpg":"480x358","o_4445401_340.jpg":"340x253","o_4445401_220.jpg":"220x164","h_4445401_1280.jpg":"1280x854","h_4445401_1024.jpg":"1024x683","h_4445401_640.jpg":"640x427","h_4445401_480.jpg":"480x320","h_4445401_340.jpg":"340x227","h_4445401_220.jpg":"220x147","pp_4445401_1280.jpg":"1280x1628","pp_4445401_1024.jpg":"1024x1303","pp_4445401_640.jpg":"640x814","pp_4445401_480.jpg":"480x611","pp_4445401_340.jpg":"340x432","pp_4445401_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1287","hd_4445425_1920.jpg":"1920x1080","k_4445425_1280.jpg":"1280x1280","k_4445425_1024.jpg":"1024x1024","k_4445425_640.jpg":"640x640","k_4445425_480.jpg":"480x480","k_4445425_340.jpg":"340x340","k_4445425_220.jpg":"220x220","o_4445425_1280.jpg":"1280x858","o_4445425_1024.jpg":"1024x686","o_4445425_640.jpg":"640x429","o_4445425_480.jpg":"480x321","o_4445425_340.jpg":"340x227","o_4445425_220.jpg":"220x147","h_4445425_1280.jpg":"1280x854","h_4445425_1024.jpg":"1024x683","h_4445425_640.jpg":"640x427","h_4445425_480.jpg":"480x320","h_4445425_340.jpg":"340x227","h_4445425_220.jpg":"220x147","pp_4445425_1280.jpg":"1280x1628","pp_4445425_1024.jpg":"1024x1303","pp_4445425_640.jpg":"640x814","pp_4445425_480.jpg":"480x611","pp_4445425_340.jpg":"340x432","pp_4445425_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1632x1224","hd_4445424_1920.jpg":"1920x1080","k_4445424_1280.jpg":"1280x1280","k_4445424_1024.jpg":"1024x1024","k_4445424_640.jpg":"640x640","k_4445424_480.jpg":"480x480","k_4445424_340.jpg":"340x340","k_4445424_220.jpg":"220x220","o_4445424_1280.jpg":"1280x960","o_4445424_1024.jpg":"1024x768","o_4445424_640.jpg":"640x480","o_4445424_480.jpg":"480x360","o_4445424_340.jpg":"340x255","o_4445424_220.jpg":"220x165","h_4445424_1280.jpg":"1280x854","h_4445424_1024.jpg":"1024x683","h_4445424_640.jpg":"640x427","h_4445424_480.jpg":"480x320","h_4445424_340.jpg":"340x227","h_4445424_220.jpg":"220x147","pp_4445424_1280.jpg":"1280x1628","pp_4445424_1024.jpg":"1024x1303","pp_4445424_640.jpg":"640x814","pp_4445424_480.jpg":"480x611","pp_4445424_340.jpg":"340x432","pp_4445424_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_4445420_1920.jpg":"1920x1080","k_4445420_1280.jpg":"1280x1280","k_4445420_1024.jpg":"1024x1024","k_4445420_640.jpg":"640x640","k_4445420_480.jpg":"480x480","k_4445420_340.jpg":"340x340","k_4445420_220.jpg":"220x220","o_4445420_1280.jpg":"1280x853","o_4445420_1024.jpg":"1024x682","o_4445420_640.jpg":"640x426","o_4445420_480.jpg":"480x320","o_4445420_340.jpg":"340x226","o_4445420_220.jpg":"220x146","h_4445420_1280.jpg":"1280x854","h_4445420_1024.jpg":"1024x683","h_4445420_640.jpg":"640x427","h_4445420_480.jpg":"480x320","h_4445420_340.jpg":"340x227","h_4445420_220.jpg":"220x147","pp_4445420_1280.jpg":"1280x1628","pp_4445420_1024.jpg":"1024x1303","pp_4445420_640.jpg":"640x814","pp_4445420_480.jpg":"480x611","pp_4445420_340.jpg":"340x432","pp_4445420_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_4445418_1920.jpg":"1920x1080","k_4445418_1280.jpg":"1280x1280","k_4445418_1024.jpg":"1024x1024","k_4445418_640.jpg":"640x640","k_4445418_480.jpg":"480x480","k_4445418_340.jpg":"340x340","k_4445418_220.jpg":"220x220","o_4445418_1280.jpg":"1280x853","o_4445418_1024.jpg":"1024x682","o_4445418_640.jpg":"640x426","o_4445418_480.jpg":"480x320","o_4445418_340.jpg":"340x226","o_4445418_220.jpg":"220x146","h_4445418_1280.jpg":"1280x854","h_4445418_1024.jpg":"1024x683","h_4445418_640.jpg":"640x427","h_4445418_480.jpg":"480x320","h_4445418_340.jpg":"340x227","h_4445418_220.jpg":"220x147","pp_4445418_1280.jpg":"1280x1628","pp_4445418_1024.jpg":"1024x1303","pp_4445418_640.jpg":"640x814","pp_4445418_480.jpg":"480x611","pp_4445418_340.jpg":"340x432","pp_4445418_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_4445417_1920.jpg":"1920x1080","k_4445417_1280.jpg":"1280x1280","k_4445417_1024.jpg":"1024x1024","k_4445417_640.jpg":"640x640","k_4445417_480.jpg":"480x480","k_4445417_340.jpg":"340x340","k_4445417_220.jpg":"220x220","o_4445417_1280.jpg":"1280x960","o_4445417_1024.jpg":"1024x768","o_4445417_640.jpg":"640x480","o_4445417_480.jpg":"480x360","o_4445417_340.jpg":"340x255","o_4445417_220.jpg":"220x165","h_4445417_1280.jpg":"1280x854","h_4445417_1024.jpg":"1024x683","h_4445417_640.jpg":"640x427","h_4445417_480.jpg":"480x320","h_4445417_340.jpg":"340x227","h_4445417_220.jpg":"220x147","pp_4445417_1280.jpg":"1280x1628","pp_4445417_1024.jpg":"1024x1303","pp_4445417_640.jpg":"640x814","pp_4445417_480.jpg":"480x611","pp_4445417_340.jpg":"340x432","pp_4445417_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_4445416_1920.jpg":"1920x1080","k_4445416_1280.jpg":"1280x1280","k_4445416_1024.jpg":"1024x1024","k_4445416_640.jpg":"640x640","k_4445416_480.jpg":"480x480","k_4445416_340.jpg":"340x340","k_4445416_220.jpg":"220x220","o_4445416_1280.jpg":"1280x960","o_4445416_1024.jpg":"1024x768","o_4445416_640.jpg":"640x480","o_4445416_480.jpg":"480x360","o_4445416_340.jpg":"340x255","o_4445416_220.jpg":"220x165","h_4445416_1280.jpg":"1280x854","h_4445416_1024.jpg":"1024x683","h_4445416_640.jpg":"640x427","h_4445416_480.jpg":"480x320","h_4445416_340.jpg":"340x227","h_4445416_220.jpg":"220x147","pp_4445416_1280.jpg":"1280x1628","pp_4445416_1024.jpg":"1024x1303","pp_4445416_640.jpg":"640x814","pp_4445416_480.jpg":"480x611","pp_4445416_340.jpg":"340x432","pp_4445416_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_4445415_1920.jpg":"1920x1080","k_4445415_1280.jpg":"1280x1280","k_4445415_1024.jpg":"1024x1024","k_4445415_640.jpg":"640x640","k_4445415_480.jpg":"480x480","k_4445415_340.jpg":"340x340","k_4445415_220.jpg":"220x220","o_4445415_1280.jpg":"1280x960","o_4445415_1024.jpg":"1024x768","o_4445415_640.jpg":"640x480","o_4445415_480.jpg":"480x360","o_4445415_340.jpg":"340x255","o_4445415_220.jpg":"220x165","h_4445415_1280.jpg":"1280x854","h_4445415_1024.jpg":"1024x683","h_4445415_640.jpg":"640x427","h_4445415_480.jpg":"480x320","h_4445415_340.jpg":"340x227","h_4445415_220.jpg":"220x147","pp_4445415_1280.jpg":"1280x1628","pp_4445415_1024.jpg":"1024x1303","pp_4445415_640.jpg":"640x814","pp_4445415_480.jpg":"480x611","pp_4445415_340.jpg":"340x432","pp_4445415_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_4445414_1920.jpg":"1920x1080","k_4445414_1280.jpg":"1280x1280","k_4445414_1024.jpg":"1024x1024","k_4445414_640.jpg":"640x640","k_4445414_480.jpg":"480x480","k_4445414_340.jpg":"340x340","k_4445414_220.jpg":"220x220","o_4445414_1280.jpg":"1280x853","o_4445414_1024.jpg":"1024x682","o_4445414_640.jpg":"640x426","o_4445414_480.jpg":"480x320","o_4445414_340.jpg":"340x226","o_4445414_220.jpg":"220x146","h_4445414_1280.jpg":"1280x854","h_4445414_1024.jpg":"1024x683","h_4445414_640.jpg":"640x427","h_4445414_480.jpg":"480x320","h_4445414_340.jpg":"340x227","h_4445414_220.jpg":"220x147","pp_4445414_1280.jpg":"1280x1628","pp_4445414_1024.jpg":"1024x1303","pp_4445414_640.jpg":"640x814","pp_4445414_480.jpg":"480x611","pp_4445414_340.jpg":"340x432","pp_4445414_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_4445413_1920.jpg":"1920x1080","k_4445413_1280.jpg":"1280x1280","k_4445413_1024.jpg":"1024x1024","k_4445413_640.jpg":"640x640","k_4445413_480.jpg":"480x480","k_4445413_340.jpg":"340x340","k_4445413_220.jpg":"220x220","o_4445413_1280.jpg":"1280x960","o_4445413_1024.jpg":"1024x768","o_4445413_640.jpg":"640x480","o_4445413_480.jpg":"480x360","o_4445413_340.jpg":"340x255","o_4445413_220.jpg":"220x165","h_4445413_1280.jpg":"1280x854","h_4445413_1024.jpg":"1024x683","h_4445413_640.jpg":"640x427","h_4445413_480.jpg":"480x320","h_4445413_340.jpg":"340x227","h_4445413_220.jpg":"220x147","pp_4445413_1280.jpg":"1280x1628","pp_4445413_1024.jpg":"1024x1303","pp_4445413_640.jpg":"640x814","pp_4445413_480.jpg":"480x611","pp_4445413_340.jpg":"340x432","pp_4445413_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x761","hd_4445412_1920.jpg":"1920x1080","k_4445412_1280.jpg":"1280x1280","k_4445412_1024.jpg":"1024x1024","k_4445412_640.jpg":"640x640","k_4445412_480.jpg":"480x480","k_4445412_340.jpg":"340x340","k_4445412_220.jpg":"220x220","o_4445412_1280.jpg":"1280x507","o_4445412_1024.jpg":"1024x405","o_4445412_640.jpg":"640x253","o_4445412_480.jpg":"480x190","o_4445412_340.jpg":"340x134","o_4445412_220.jpg":"220x87","h_4445412_1280.jpg":"1280x854","h_4445412_1024.jpg":"1024x683","h_4445412_640.jpg":"640x427","h_4445412_480.jpg":"480x320","h_4445412_340.jpg":"340x227","h_4445412_220.jpg":"220x147","pp_4445412_1280.jpg":"1280x1628","pp_4445412_1024.jpg":"1024x1303","pp_4445412_640.jpg":"640x814","pp_4445412_480.jpg":"480x611","pp_4445412_340.jpg":"340x432","pp_4445412_220.jpg":"220x280"},{"size0":"480x640","hd_4445411_1920.jpg":"1920x1080","k_4445411_1280.jpg":"1280x1280","k_4445411_1024.jpg":"1024x1024","k_4445411_640.jpg":"640x640","k_4445411_480.jpg":"480x480","k_4445411_340.jpg":"340x340","k_4445411_220.jpg":"220x220","o_4445411_1280.jpg":"1280x1706","o_4445411_1024.jpg":"1024x1365","o_4445411_640.jpg":"640x853","o_4445411_480.jpg":"480x640","o_4445411_340.jpg":"340x453","o_4445411_220.jpg":"220x293","h_4445411_1280.jpg":"1280x854","h_4445411_1024.jpg":"1024x683","h_4445411_640.jpg":"640x427","h_4445411_480.jpg":"480x320","h_4445411_340.jpg":"340x227","h_4445411_220.jpg":"220x147","pp_4445411_1280.jpg":"1280x1628","pp_4445411_1024.jpg":"1024x1303","pp_4445411_640.jpg":"640x814","pp_4445411_480.jpg":"480x611","pp_4445411_340.jpg":"340x432","pp_4445411_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_4445410_1920.jpg":"1920x1080","k_4445410_1280.jpg":"1280x1280","k_4445410_1024.jpg":"1024x1024","k_4445410_640.jpg":"640x640","k_4445410_480.jpg":"480x480","k_4445410_340.jpg":"340x340","k_4445410_220.jpg":"220x220","o_4445410_1280.jpg":"1280x960","o_4445410_1024.jpg":"1024x768","o_4445410_640.jpg":"640x480","o_4445410_480.jpg":"480x360","o_4445410_340.jpg":"340x255","o_4445410_220.jpg":"220x165","h_4445410_1280.jpg":"1280x854","h_4445410_1024.jpg":"1024x683","h_4445410_640.jpg":"640x427","h_4445410_480.jpg":"480x320","h_4445410_340.jpg":"340x227","h_4445410_220.jpg":"220x147","pp_4445410_1280.jpg":"1280x1628","pp_4445410_1024.jpg":"1024x1303","pp_4445410_640.jpg":"640x814","pp_4445410_480.jpg":"480x611","pp_4445410_340.jpg":"340x432","pp_4445410_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_4445409_1920.jpg":"1920x1080","k_4445409_1280.jpg":"1280x1280","k_4445409_1024.jpg":"1024x1024","k_4445409_640.jpg":"640x640","k_4445409_480.jpg":"480x480","k_4445409_340.jpg":"340x340","k_4445409_220.jpg":"220x220","o_4445409_1280.jpg":"1280x1706","o_4445409_1024.jpg":"1024x1365","o_4445409_640.jpg":"640x853","o_4445409_480.jpg":"480x640","o_4445409_340.jpg":"340x453","o_4445409_220.jpg":"220x293","h_4445409_1280.jpg":"1280x854","h_4445409_1024.jpg":"1024x683","h_4445409_640.jpg":"640x427","h_4445409_480.jpg":"480x320","h_4445409_340.jpg":"340x227","h_4445409_220.jpg":"220x147","pp_4445409_1280.jpg":"1280x1628","pp_4445409_1024.jpg":"1024x1303","pp_4445409_640.jpg":"640x814","pp_4445409_480.jpg":"480x611","pp_4445409_340.jpg":"340x432","pp_4445409_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_4445408_1920.jpg":"1920x1080","k_4445408_1280.jpg":"1280x1280","k_4445408_1024.jpg":"1024x1024","k_4445408_640.jpg":"640x640","k_4445408_480.jpg":"480x480","k_4445408_340.jpg":"340x340","k_4445408_220.jpg":"220x220","o_4445408_1280.jpg":"1280x1706","o_4445408_1024.jpg":"1024x1365","o_4445408_640.jpg":"640x853","o_4445408_480.jpg":"480x640","o_4445408_340.jpg":"340x453","o_4445408_220.jpg":"220x293","h_4445408_1280.jpg":"1280x854","h_4445408_1024.jpg":"1024x683","h_4445408_640.jpg":"640x427","h_4445408_480.jpg":"480x320","h_4445408_340.jpg":"340x227","h_4445408_220.jpg":"220x147","pp_4445408_1280.jpg":"1280x1628","pp_4445408_1024.jpg":"1024x1303","pp_4445408_640.jpg":"640x814","pp_4445408_480.jpg":"480x611","pp_4445408_340.jpg":"340x432","pp_4445408_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_4445407_1920.jpg":"1920x1080","k_4445407_1280.jpg":"1280x1280","k_4445407_1024.jpg":"1024x1024","k_4445407_640.jpg":"640x640","k_4445407_480.jpg":"480x480","k_4445407_340.jpg":"340x340","k_4445407_220.jpg":"220x220","o_4445407_1280.jpg":"1280x1706","o_4445407_1024.jpg":"1024x1365","o_4445407_640.jpg":"640x853","o_4445407_480.jpg":"480x640","o_4445407_340.jpg":"340x453","o_4445407_220.jpg":"220x293","h_4445407_1280.jpg":"1280x854","h_4445407_1024.jpg":"1024x683","h_4445407_640.jpg":"640x427","h_4445407_480.jpg":"480x320","h_4445407_340.jpg":"340x227","h_4445407_220.jpg":"220x147","pp_4445407_1280.jpg":"1280x1628","pp_4445407_1024.jpg":"1024x1303","pp_4445407_640.jpg":"640x814","pp_4445407_480.jpg":"480x611","pp_4445407_340.jpg":"340x432","pp_4445407_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_4445406_1920.jpg":"1920x1080","k_4445406_1280.jpg":"1280x1280","k_4445406_1024.jpg":"1024x1024","k_4445406_640.jpg":"640x640","k_4445406_480.jpg":"480x480","k_4445406_340.jpg":"340x340","k_4445406_220.jpg":"220x220","o_4445406_1280.jpg":"1280x960","o_4445406_1024.jpg":"1024x768","o_4445406_640.jpg":"640x480","o_4445406_480.jpg":"480x360","o_4445406_340.jpg":"340x255","o_4445406_220.jpg":"220x165","h_4445406_1280.jpg":"1280x854","h_4445406_1024.jpg":"1024x683","h_4445406_640.jpg":"640x427","h_4445406_480.jpg":"480x320","h_4445406_340.jpg":"340x227","h_4445406_220.jpg":"220x147","pp_4445406_1280.jpg":"1280x1628","pp_4445406_1024.jpg":"1024x1303","pp_4445406_640.jpg":"640x814","pp_4445406_480.jpg":"480x611","pp_4445406_340.jpg":"340x432","pp_4445406_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_4445405_1920.jpg":"1920x1080","k_4445405_1280.jpg":"1280x1280","k_4445405_1024.jpg":"1024x1024","k_4445405_640.jpg":"640x640","k_4445405_480.jpg":"480x480","k_4445405_340.jpg":"340x340","k_4445405_220.jpg":"220x220","o_4445405_1280.jpg":"1280x960","o_4445405_1024.jpg":"1024x768","o_4445405_640.jpg":"640x480","o_4445405_480.jpg":"480x360","o_4445405_340.jpg":"340x255","o_4445405_220.jpg":"220x165","h_4445405_1280.jpg":"1280x854","h_4445405_1024.jpg":"1024x683","h_4445405_640.jpg":"640x427","h_4445405_480.jpg":"480x320","h_4445405_340.jpg":"340x227","h_4445405_220.jpg":"220x147","pp_4445405_1280.jpg":"1280x1628","pp_4445405_1024.jpg":"1024x1303","pp_4445405_640.jpg":"640x814","pp_4445405_480.jpg":"480x611","pp_4445405_340.jpg":"340x432","pp_4445405_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1558x1100","hd_4445404_1920.jpg":"1920x1080","k_4445404_1280.jpg":"1280x1280","k_4445404_1024.jpg":"1024x1024","k_4445404_640.jpg":"640x640","k_4445404_480.jpg":"480x480","k_4445404_340.jpg":"340x340","k_4445404_220.jpg":"220x220","o_4445404_1280.jpg":"1280x903","o_4445404_1024.jpg":"1024x722","o_4445404_640.jpg":"640x451","o_4445404_480.jpg":"480x338","o_4445404_340.jpg":"340x240","o_4445404_220.jpg":"220x155","h_4445404_1280.jpg":"1280x854","h_4445404_1024.jpg":"1024x683","h_4445404_640.jpg":"640x427","h_4445404_480.jpg":"480x320","h_4445404_340.jpg":"340x227","h_4445404_220.jpg":"220x147","pp_4445404_1280.jpg":"1280x1628","pp_4445404_1024.jpg":"1024x1303","pp_4445404_640.jpg":"640x814","pp_4445404_480.jpg":"480x611","pp_4445404_340.jpg":"340x432","pp_4445404_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_4445403_1920.jpg":"1920x1080","k_4445403_1280.jpg":"1280x1280","k_4445403_1024.jpg":"1024x1024","k_4445403_640.jpg":"640x640","k_4445403_480.jpg":"480x480","k_4445403_340.jpg":"340x340","k_4445403_220.jpg":"220x220","o_4445403_1280.jpg":"1280x960","o_4445403_1024.jpg":"1024x768","o_4445403_640.jpg":"640x480","o_4445403_480.jpg":"480x360","o_4445403_340.jpg":"340x255","o_4445403_220.jpg":"220x165","h_4445403_1280.jpg":"1280x854","h_4445403_1024.jpg":"1024x683","h_4445403_640.jpg":"640x427","h_4445403_480.jpg":"480x320","h_4445403_340.jpg":"340x227","h_4445403_220.jpg":"220x147","pp_4445403_1280.jpg":"1280x1628","pp_4445403_1024.jpg":"1024x1303","pp_4445403_640.jpg":"640x814","pp_4445403_480.jpg":"480x611","pp_4445403_340.jpg":"340x432","pp_4445403_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2571","hd_4445402_1920.jpg":"1920x1080","k_4445402_1280.jpg":"1280x1280","k_4445402_1024.jpg":"1024x1024","k_4445402_640.jpg":"640x640","k_4445402_480.jpg":"480x480","k_4445402_340.jpg":"340x340","k_4445402_220.jpg":"220x220","o_4445402_1280.jpg":"1280x1714","o_4445402_1024.jpg":"1024x1371","o_4445402_640.jpg":"640x857","o_4445402_480.jpg":"480x642","o_4445402_340.jpg":"340x455","o_4445402_220.jpg":"220x294","h_4445402_1280.jpg":"1280x854","h_4445402_1024.jpg":"1024x683","h_4445402_640.jpg":"640x427","h_4445402_480.jpg":"480x320","h_4445402_340.jpg":"340x227","h_4445402_220.jpg":"220x147","pp_4445402_1280.jpg":"1280x1628","pp_4445402_1024.jpg":"1024x1303","pp_4445402_640.jpg":"640x814","pp_4445402_480.jpg":"480x611","pp_4445402_340.jpg":"340x432","pp_4445402_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_4445400_1920.jpg":"1920x1080","k_4445400_1280.jpg":"1280x1280","k_4445400_1024.jpg":"1024x1024","k_4445400_640.jpg":"640x640","k_4445400_480.jpg":"480x480","k_4445400_340.jpg":"340x340","k_4445400_220.jpg":"220x220","o_4445400_1280.jpg":"1280x960","o_4445400_1024.jpg":"1024x768","o_4445400_640.jpg":"640x480","o_4445400_480.jpg":"480x360","o_4445400_340.jpg":"340x255","o_4445400_220.jpg":"220x165","h_4445400_1280.jpg":"1280x854","h_4445400_1024.jpg":"1024x683","h_4445400_640.jpg":"640x427","h_4445400_480.jpg":"480x320","h_4445400_340.jpg":"340x227","h_4445400_220.jpg":"220x147","pp_4445400_1280.jpg":"1280x1628","pp_4445400_1024.jpg":"1024x1303","pp_4445400_640.jpg":"640x814","pp_4445400_480.jpg":"480x611","pp_4445400_340.jpg":"340x432","pp_4445400_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_3856464_1920.jpg":"1920x1080","k_3856464_1280.jpg":"1280x1280","k_3856464_1024.jpg":"1024x1024","k_3856464_640.jpg":"640x640","k_3856464_480.jpg":"480x480","k_3856464_340.jpg":"340x340","k_3856464_220.jpg":"220x220","o_3856464_1280.jpg":"1280x960","o_3856464_1024.jpg":"1024x768","o_3856464_640.jpg":"640x480","o_3856464_480.jpg":"480x360","o_3856464_340.jpg":"340x255","o_3856464_220.jpg":"220x165","h_3856464_1280.jpg":"1280x854","h_3856464_1024.jpg":"1024x683","h_3856464_640.jpg":"640x427","h_3856464_480.jpg":"480x320","h_3856464_340.jpg":"340x227","h_3856464_220.jpg":"220x147","pp_3856464_1280.jpg":"1280x1628","pp_3856464_1024.jpg":"1024x1303","pp_3856464_640.jpg":"640x814","pp_3856464_480.jpg":"480x611","pp_3856464_340.jpg":"340x432","pp_3856464_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14871003 Threads: 3 Questions: 3137860768 Slow queries: 6992294 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234727948 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/jesenski-brancini-donosimo-savjete-za-lov-prozdrljivog-predatora-panulom-i-spinningom-1327699 [printLink] => /om/ribolov/jesenski-brancini-donosimo-savjete-za-lov-prozdrljivog-predatora-panulom-i-spinningom-1327699?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 708251 [name] => brancini [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-03-06 12:01:01 [main_article_id] => 0 [alias] => brancini [link] => /tag/brancini ) [1] => stdClass Object ( [id] => 701976 [name] => lov brancina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-01-05 14:07:01 [main_article_id] => 0 [alias] => lov-brancina [link] => /tag/lov-brancina ) [2] => stdClass Object ( [id] => 628516 [name] => spinning [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-01-18 13:39:32 [main_article_id] => 0 [alias] => spinning [link] => /tag/spinning ) [3] => stdClass Object ( [id] => 345540 [name] => panula [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => panula [link] => /tag/panula ) [4] => stdClass Object ( [id] => 650540 [name] => kako loviti brancine [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 22:30:25 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-brancine [link] => /tag/kako-loviti-brancine ) [5] => stdClass Object ( [id] => 732088 [name] => lov brancina u jesen [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-04 09:23:46 [main_article_id] => 0 [alias] => lov-brancina-u-jesen [link] => /tag/lov-brancina-u-jesen ) [6] => stdClass Object ( [id] => 363052 [name] => ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov [link] => /tag/ribolov ) [7] => stdClass Object ( [id] => 648280 [name] => Boris Bulić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-02 15:21:04 [main_article_id] => 0 [alias] => boris-bulic [link] => /tag/boris-bulic ) [8] => stdClass Object ( [id] => 732089 [name] => jesenski brancini [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-04 09:23:46 [main_article_id] => 0 [alias] => jesenski-brancini [link] => /tag/jesenski-brancini ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Podmorje u jesen vrvi gladnim ustima od kojih se neka nikada ne zatvaraju. Jedan od uvijek gladnih i za napad spremnih predatora jest brancin, koji će rado napasti i progutati ne samo ono što živi pod morem, nego i ono što mu vi ponudite. Naravno, samo ako je servirano na pravi način [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SEZONSKe mete [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Jesenski brancini: donosimo savjete za lov proždrljivog predatora panulom i spinningom [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-11-12-00-58-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/04/4445401.jpg [galleryCount] => 23 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Boris Bulić [mainImageDesc] =>

Panula na živu iglicu je donijela ulov

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/04/4445401.jpg [title] =>

Panula na živu iglicu je donijela ulov

Boris Bulić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/04/4445425.jpg [title] =>

Raglou je jedna od najviše korištenih mekanih varalica za lov brancina

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/04/4445424.jpg [title] =>

Slučajni dodir sa strane bio je dovoljan za nasukavanje

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/04/4445420.jpg [title] =>

Dobra varalica i pravi teren dali su rezultat

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/04/4445418.jpg [title] =>

Savršeni vremenski uvjeti za panulanje brancina

 

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/04/4445417.jpg [title] =>

Ovakvi ulovi nisu rijetkost

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/04/4445416.jpg [title] =>

Sretan završetak panulaškog pohoda

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/04/4445415.jpg [title] =>

Varalice s malim stabilizatorom imaju sitniju akciju

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/04/4445414.jpg [title] =>

Katkad za dobar spin valja malo smočiti noge

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/04/4445413.jpg [title] =>

Isplatilo se biti strpljiv

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/04/4445412.jpg [title] =>

Ove su varalice primjenjive i u panuli i u spinningu

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/04/4445411.jpg [title] =>

Noću su žive boje lakše uočljive

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/04/4445410.jpg [title] =>

Twich je često korištena spinnerska tehnika

) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/04/4445409.jpg [title] =>

Evo izlike za feštu

) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/04/4445408.jpg [title] =>

Uz štap s multiplikatorom velike ribe imaju malo izgleda

) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/04/4445407.jpg [title] =>

Štap sa stacionarnom rolom garancija je dinamičnije borbe

) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/04/4445406.jpg [title] =>

Transparentni silikonci za bistro more i vedar dan

) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/04/4445405.jpg [title] =>

Silikonci su nezaobilazni dio arsenala spinnera

) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/04/4445404.jpg [title] =>

Tri načina montaže silikonske varalice na udicu s jigg glavom

) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/04/4445403.jpg [title] =>

Male zare su savršene za površinski spinning

) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/04/4445402.jpg [title] =>

Panulom u zoru ostvaruju se ovakvi ulovi

) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/04/4445400.jpg [title] =>

Panulaški sistem s kliznom olovnicom

) [22] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/04/3856464.jpg [title] =>

deep fluking tehnika

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Jesen je za većinu ribolovaca srce ribolovne sezone. Unatoč relativno nepovoljnim vremenskim uvjetima poput kiše, naglih zahlađenja ili nenajavljenih udara vjetra, riba se u ovo doba godine intenzivno lovi.

Razlog je vrlo jednostavan. Minula je turistička sezona, ispunjena vriskom i larmom kupača i glisiranjem nabrijanih motora, pa je u podmorju puno tiše i mirnije, pri čemu riba sluti skori pad temperature i zimski post zbog čega se intenzivnije i znatno neopreznije hrani.

Ovo razdoblje predatori koriste u najvećem mogućem obujmu. Zbog još uvijek toploga mora, sitne ribe ima u uzobalju u više nego dovoljnim količinama, dok je termoklina vrlo plitko, što predatorima nije ništa drugo doli švedski stol. Uz minimalan napor i malo strpljenja, do obroka se dolazi praktički uz jedan zamah peraja i trzaj repa, popraćen otvaranjem i zatvaranjem usta. A jedan od vječno gladnih i za napad uvijek spremnih lovaca kome u ovo doba godine oprez pada daleko ispod razine očekivanog jest brancin.

Površina kao zid

Brancina možemo naći doslovno na svim terenima, no najbrojniji je na područjima gdje se miješa slatka i slana voda, na ušćima rijeka, u velikim lukama, kao i na izlazima iz takvih luka. Voli mutno more u kojem još lakše dolazi do hrane, a kao predator, i kad je najsitiji, ne može odoljeti živom mesnom obroku. Može se loviti na cijeli niz načina, od kojih su u našem moru najzastupljenije tehnike spinning i panula.

---

image

Savršeni vremenski uvjeti za panulanje brancina

 

---

Za spinning brancina postoji cijela šuma kombinacija od koje nakon prorjeđivanja krošnji i probijanja staza u toj šumi ostaju zapravo samo dvije osnovne varijante – lov tvrdim varalicama, među kojim su wobbleri na prvom mjestu, i lov mekanim varalicama, među kojima realistične imitacije čvrsto drže samo vrh. Premda se mogu loviti sa sve tri inačice, modeli floating i suspending pokazali su se znatno boljima od modela sinking.

Iako brancina možemo pronaći i neposredno uz dno, naravno, na plićim terenima, brancin je temeljno predator gornjeg sloja mora u kojem se modeli sinking u svom tonjenju vrlo kratko zadržavaju ili pak u provlačenju prolaze prebrzo. No zato se modeli floating i suspending mogu povlačiti vrlo sporo s dugim zastojima i u vrlo nepravilnoj putanji, pri čemu se ribi ostavlja dovoljno vremena za donošenje odluke o napadu.

Osim toga, brancin, kao i većina ostalih površinskih predatora, površinu koristi kao zid koji plijen ne može zaobići. Sitna riba stjerana uz zid površine nema kamo pobjeći, nego se u panici vrti u mjestu, što brancin itekako dobro zna iskoristiti. Upravo su zbog toga površinske varalice najlovnije.

Zastoji su okidač

Prednost treba dati morsko obojenim modelima s plavim ili sivim leđima i srebrnobijelim trbuhom, kao i modelima sa širim spojlerima koji omogućavaju lelujavu sporu akciju šire i veće amplitude.

---

image

Ove su varalice primjenjive i u panuli i u spinningu

---

No isto tako, u vrlo mutnom moru i po kiši, živo obojene ozvučene varalice nervozne akcije daju bolje rezultate.

U vrlo bistrom moru i na plitkim terenima posebno su se lovnima pokazale prozirne zare koje se povlače tehnikom walk the dog. Osim što je ta tehnika provokativna sama po sebi, zahvaljujući posebnom načinu povlačenja, varalica ostaje tri puta duže u moru prevaljujući pritom i tri puta duži put.

Suspendig inačice su posebno učinkovite u lovu brancina koji su neodlučni. Naime, često se dogodi da brancin uporno prati varalicu, ali je ne napada. Tad je potrebno zastati i napraviti pauzu od petnaestak sekundi, što je u toj situaciji za ribolovca užasno dugo vrijeme, te varalicu nakon tog zastoja naglo povući. Takav zastoj i nagli bijeg su u 90 posto slučajeva dostatni okidač za napad, nakon čega slijedi zamaranje i izvlačenje ulovljene ribe.

Od mekanih silikonskih varalica, najlovnije su realistične imitacije, ali i sve riboliko-crvolike verzije. Dva su načina korištenja ovakvih varalica, s otežanjem i bez otežanja. U prvoj se verziji uglavnom koriste udice s jigg glavama koje mogu biti okrugle, valjkaste, ili pak oblika riblje glave, dok se u drugoj verziji koriste varalice bez ikakvog otežanja, montirane na golu udicu. Posljednja se montaža koristi za lov na manjim distancama na samoj površini, a ako se želi ostvariti dalji domet, tada se mogu koristiti vodene kugle, naravno, uz rizik nešto manjeg uspjeha.

---

image

Silikonci su nezaobilazni dio arsenala spinnera

---

Kratak otpor

Većina se silikonskih varalica vodi twich tehnikom kod koje je vrh štapa oboren prema moru te se uz lagane i odmjerene trzaje štapa varalica skokovito i sporo privlači obali. Rola pritom ima sporednu ulogu u kojoj samo namotava višak strune koji se pojavio nakon privlačenja varalice štapom.

Spomenuti zastoji u radu s tvrdim varalicama mogući su i u radu sa silikonskim varalicama, ali samo ako su varalice neopterećene. Kod montaža s jigg glavama, svaki zastoj varalicu odvlači prema dnu. Što se izbora boja tiče, pravila su i kod silikonaca jednaka kao i kod tvrdih varalica. Premda se kaže da se s veličinom ne može pretjerati, 18 centimetara dužine ipak bi bila neka optimalna gornja granica za lov na našem moru.

---

image

Twich je često korištena spinnerska tehnika

---

Izvlačenje brancina ulovljenog nekom od spinning tehnika ne bi trebao biti problem. U zavisnosti od veličine brancina otpor će biti različitog intenziteta, no karakteristično je da je otpor najjači u prvih nekoliko metara. U trenutku kada se privuče u neposrednu blizinu obale, može uslijediti još jedan ili dva pokušaja bijega, ali se u principu brancin vrlo brzo predaje, tako da se u najvećem broju slučajeva prihvat može odraditi rukom. Ako je ulovljen na plitkom i položenom terenu, najpraktičnije ga je nasukati, dok je u svim drugim situacijama podmetač obvezan.

Bez opterećenja

O panuli brancina postoji cijeli niz teorija od kojih je većina, nažalost, poprilično neutemeljena. Situacije i tehnike u kojima se ulov ostvari slučajno, u skladu s običajima naših ribara, preko noći postaju pravilo i jedina prava metoda. Naravno, pritom se ribolovac koji je ostvario takav slučajni ulov i koji sam širi tu priču nimalo ne drži pravila koji je pokušao stvoriti.

---

image

Dobra varalica i pravi teren dali su rezultat

---

No ako pustimo na stranu sve priče i bajke koje prate svaku uspješnu tehniku, pa tako i panulu za brancina, možemo zaključiti da su najlovnija dva pristupa – bez opterećenja i s opterećenjem.

Jedna od najčešće korištenih varalica u lovu bez ikakvog opterećenja jest Raglou, varalica koja oponaša pješčanu jeguljicu koja je brancinima cijelog svijeta, pa tako i ovima u našemu moru, najdraža hrana. Raglou se povlači za brodom nekih 30 do 40 metara, brzinom od jednog do jednog i pol čvora. Naravno, osim Ragloua mogu se povlačiti i ostale mekane silikonske inačice, kao i razne tvrde varalice.

---

image

Raglou je jedna od najviše korištenih mekanih varalica za lov brancina

---

---

image

Varalice s malim stabilizatorom imaju sitniju akciju

---

Od tvrdih varalica najkorišteniji su wobbleri sličnih karakteristika kao i oni korišteni u spinningu, s tim da karakteristikama moraju udovoljavati tehnici. To se ponajprije odnosi na njihovu plovnost, ali i dubinu urona koja ne bi trebala prelaziti pet metara, dok su tri metra optimum.

Budući da u panuli nema zastoja osim u trenutku kačenja ribe, modeli floating jedini su prihvatljivi. Naime, kod istodobnog povlačenja dviju varalica, u trenutku kada se zakači riba, većina ribolovaca gasi motor, ili ga barem usporava, što varalicu, ako nije plivajuća, uglavnom odvlači na dno.

Klizno olovo

Verzija s opterećenjem ima uistinu mnoštvo, pri čemu se razlike uglavnom svode na težinu i način montaže olovnice.

---

image

Panulaški sistem s kliznom olovnicom

---

Jedna od posebno uspješnih suvremenih montaža podrazumijeva korištenje klizne olovnice sa stoperom. Na osnovnu se strunu najprije navlači gumena perla, klizna olovnica te za njom jedan do dva stopera, veličinom primjerena težini olovnice i promjeru strune. Olovnica sa stoperom se u spuštanju sistema od spojnog zogulina pomiče prema štapu za 10 do 12 paši, odnosno 8 do 10 metara. U povlačenju će stoperi zadržavati olovnicu na udaljenosti od desetak metara od ješke ili varalice, dok će u trenutku kačenja i namatanja olovnica pod pritiskom namatanja role jednostavno kliziti do spojnog zogulina, što omogućuje kvalitetno zamaranje do samog kraja. Naravno, gornja perla se brine za to da prvi vršni provodnik na štapu ostane neoštećen.

Za ovakav su lov idealne olovnice oblika suze s integriranim bužirom uz koji je oštećenje strune svedeno na minimum.

Ova je verzija pogodna za povlačenje žive ješke, u prvom redu iglice montirane na klasičan panulaški predvez s tri udice brzinom od 1,5 do 1,8 milja. U zavisnosti od dubine mora koriste se olovnice različite težine, no nekakva zlatna sredina bila bi težina od 50 grama.

Ako se, pak, povlače dva sistema istodobno, korištenjem olovnica različite težine moguće je pokriti različite dubine, a čime se šanse za kvalitetan ulov znatno povećavaju. No bez obzira za koju se verziju spinninga ili panule odlučili, nemojte smetnuti s uma da jesen brzo prolazi. Stoga požurite na more, pokušajte nasukati brancina koji samo vas čeka.

---

image

Ovakvi ulovi nisu rijetkost

------
image

Isplatilo se biti strpljiv

------
image

Evo izlike za feštu

---

 

 

 

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Boris Bulić
Boris Bulić

Panula na živu iglicu je donijela ulov


Raglou je jedna od najviše korištenih mekanih varalica za lov brancina


Slučajni dodir sa strane bio je dovoljan za nasukavanje


Dobra varalica i pravi teren dali su rezultat


Savršeni vremenski uvjeti za panulanje brancina

 


Ovakvi ulovi nisu rijetkost


Sretan završetak panulaškog pohoda


Varalice s malim stabilizatorom imaju sitniju akciju


Katkad za dobar spin valja malo smočiti noge


Isplatilo se biti strpljiv


Ove su varalice primjenjive i u panuli i u spinningu


Noću su žive boje lakše uočljive


Twich je često korištena spinnerska tehnika


Evo izlike za feštu


Uz štap s multiplikatorom velike ribe imaju malo izgleda


Štap sa stacionarnom rolom garancija je dinamičnije borbe


Transparentni silikonci za bistro more i vedar dan


Silikonci su nezaobilazni dio arsenala spinnera


Tri načina montaže silikonske varalice na udicu s jigg glavom


Male zare su savršene za površinski spinning


Panulom u zoru ostvaruju se ovakvi ulovi


Panulaški sistem s kliznom olovnicom


deep fluking tehnika

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/jesenski-brancini-donosimo-savjete-za-lov-prozdrljivog-predatora-panulom-i-spinningom-1327699 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=7e2d725b66955397bc851449095d95a6ef02d181 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Jesenski+brancini%3A+donosimo+savjete+za+lov+pro%C5%BEdrljivog+predatora+panulom+i+spinningom&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fjesenski-brancini-donosimo-savjete-za-lov-prozdrljivog-predatora-panulom-i-spinningom-1327699 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fjesenski-brancini-donosimo-savjete-za-lov-prozdrljivog-predatora-panulom-i-spinningom-1327699 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Podmorje u jesen vrvi gladnim ustima od kojih se neka nikada ne zatvaraju. Jedan od uvijek gladnih i za napad spremnih predatora jest brancin, koji će rado napasti i progutati ne samo ono što živi pod morem, nego i ono što mu vi ponudite. Naravno, samo ako je servirano na pravi način [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SEZONSKe mete [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM

SEZONSKe meteJesenski brancini: donosimo savjete za lov proždrljivog predatora panulom i spinningom

Piše Boris BULIĆ/Max FISHING
4. listopada 2023. - 09:22

Jesen je za većinu ribolovaca srce ribolovne sezone. Unatoč relativno nepovoljnim vremenskim uvjetima poput kiše, naglih zahlađenja ili nenajavljenih udara vjetra, riba se u ovo doba godine intenzivno lovi.

Razlog je vrlo jednostavan. Minula je turistička sezona, ispunjena vriskom i larmom kupača i glisiranjem nabrijanih motora, pa je u podmorju puno tiše i mirnije, pri čemu riba sluti skori pad temperature i zimski post zbog čega se intenzivnije i znatno neopreznije hrani.

Ovo razdoblje predatori koriste u najvećem mogućem obujmu. Zbog još uvijek toploga mora, sitne ribe ima u uzobalju u više nego dovoljnim količinama, dok je termoklina vrlo plitko, što predatorima nije ništa drugo doli švedski stol. Uz minimalan napor i malo strpljenja, do obroka se dolazi praktički uz jedan za...

11. svibanj 2024 14:00