stdClass Object ( [id] => 1326927 [title] => Pravi alat za pravu ribu: savjetujemo kako izabrati varalicu za odabrani teren [alias] => pravi-alat-za-pravu-ribu-savjetujemo-kako-izabrati-odgovarajucu-varalicu-za-odabrani-teren [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Iskusniji varaličari, bili oni spinneri ili panulaši, uglavnom nemaju problema i dvojbi u izboru varalica. Doba godine i dana, pozicija, tehnika i trenutačni vremenski uvjeti, a nadasve lovina, temeljne su odrednice kojima se valja rukovoditi u odabiru varalice. Naravno, ponekad se i znalci premišljaju i kalkuliraju, pa i ne uspiju iskalkulirati pravu kombinaciju, dok su početnicima i manje iskusnima ovakve prepreke na varaličarskom putu često nepremostive zapreke koje svladavaju samo najsretniji i najuporniji. Ovi prvi zato što imaju sreće pa informacije dobiju od iskusnijih ribolovaca, dok su ovi drugi osuđeni na učenje po sistemu pokušaja i pogrešaka. Nažalost, ovaj drugi put ne samo da je teži, nego često završava u slijepim ulicama ispunjenima s još više nepoznanica nego što ih je bilo prije ribolova.

Dovoljno je da neki sitni detalj bude promašen da bi se ribolov prepun nade i očekivanja pretvorio u fijasko. I iskusnijim je ribolovcima u takvim promašenim pohodima katkad teško otkriti gdje i što je bila greška, dok su kod manje iskusnih šanse za otkrivanje razloga neuspjeha uistinu minimalne.

Ograničavajući faktori

Pretpostavka je da je ostatak pribora dobro posložen i da je izbor materijala u nekakvom optimumu, nakon čega preostaje samo odabrati pravu varalicu. Panulaši s tim nemaju većih problema jer uglavnom tehnika, odnosno tip panule, određuje i tip varalice. Jedine dvojbe oko kojih se kalkulacija vrti su boja i veličina varalice.

---

image

Vanjska strana lukobrana dobar je izbor za varaličarenje jer objedinjuje više različitih terena

---

No, zato je spinning ili obalno varaličarenje znatno kompleksnije područje. Jedan je od osnovnih razloga relativna ograničenost mobilnosti. Za razliku od panule, s kojom je ribolovac u neprestanom pokretu pretražujući široko područje, pri čemu u tren oka može prijeći s dubinske panule u površinsku, bliže ili dalje od obale, obalni varaličar vezan je uz određeni dio obale na kojem su uvjeti uglavnom uskih gabarita. Lovina je također ograničena, dok se izmjenom kurenta kompletni uvjeti iz temelja mijenjaju.

Ako je obala prohodna, tada ribolovac još može donekle mijenjati poziciju, ali ako je riječ o ribolovu s neuređene obale ili rock fishing spinningu, tada se područje od par desetaka metara smatra promenadom, što je unatoč svoj potencijalnoj spretnosti ribolovca ipak vrlo ograničavajući faktor.

Teren diktira lovinu

Uzaludno je izbacivati varalicu na terenu na kojem nema predatora, a još uzaludnije bacati pogrešnu varalicu na terenu koje obiluje predatorima. Da biste preskočili ovu temeljnu prepreku, potrebno je poznavati osnovne navike lovine, odnosno vezanost ribe uz određeni tip dna ili obale, što je osnovna postavka svakog uspješnog ribolova. Svaki teren krije svoju ribu, a to zapravo uopće nije teško otkriti.

Sastav dna, dubina, salinitet i jačina strujanja temeljne su odrednice kojima se pritom trebamo rukovoditi. Stjenovita obala s relativno plitko položenim dnom krije mnoštvo predatora. Na takvom terenu, osim uobičajenih sitnijih lovaca poput pirke, možemo pronaći brancina, pa i licu. Ako se teren strmije ruši, uz dno se mogu naći zubaci, škrpuni i škrpine, dok se u srednjem i gornjem sloju mogu naći šaruni, brancini, ušate, palamide, lokarde, skuše i lice.

---

image

Najčešća montaža silikonskih varalica

---

Nad pjeskovitim dnom brancini su redoviti lovci. Pri dnu vrebaju pauci i gušteri, dok se na samoj površini love iglice.

More s muljevitim dnom i s izraženim strujanjima stanište je brancina i lica, ali i strijelki koje tuda krstare loveći u mutnoj vodi, pri čemu se od svih osjetila najmanje oslanjaju na vid.

Lučke vode, kao i more u neposrednoj blizini luka, bogate su brancinima, licama, strijelkama, no i ušatama i šarunima, dok se, ovisno o čistoći mora, na pojedinim lokacijama često i u samo dno lučke uvale zavuče plava riba, poput palamida i luceva.

Ako je obala okomito odsječena, tada su šanse za prisutnošću krupnije plave ribe, naravno, znatno veće.

Riječna su ušća manje-više slična staništima s muljevitim dnom i lučkim vodama, s tim da je na ušćima prisutnost plave ribe iznimka.

Iako je za preciznije otkrivanje potencijalne lovine potrebno utvrditi puno više odrednica, ovih nekoliko vezanih uz teren za početak je, zapravo, sasvim dovoljno.

Osnovni modeli

Na stjenovitoj obali može se loviti doslovno svim varalicama namijenjenima spinningu. Naravno, svaki će ribolovac u skladu s prisutnom lovinom imati svoje favorite, no općenito gledano, svaki sloj mora krije svoje lovce i u skladu s tim trebalo bi koristiti adekvatne varalice. Plivajući wobbleri, lagani silikonci, kao i sve metalne varalice mogu se jednostavno voditi u gornjem sloju mora, gdje se, osim plave ribe, love i brancini i ušate.

---

image

Wobbleri specifičnog dizajna ostvaruju jednako specifičnu akciju

---

Srednji sloj mora može se pretraživati suspending ili sinking wobblerima, metalnim jigovima ili otežanim silikoncima, dok se pridneni sloj najkvalitetnije pretražuje silikoncima s jigg glavama ili pak jigovima za shore jigging s jednokrakim in line udicama.

Na pjeskovitom se dnu uspješno mogu koristiti iste varalice kao i za lov u pridnenom sloju nad kamenitim dnom, osim za lov brancina, gdje su najbolji izbor plivajuće tvrde varalice poput zara ili plitkoronećih wobblera.

U mutnome moru, kakvo je uglavnom na riječnim ušćima ili u lučkim vodama, prednost treba dati ozvučenim modelima, tvrdim varalicama s akustičnim komorama u kojima se pri povlačenju sudaraju metalne kuglice. Taj zvučni impuls provjereni je okidač za većinu predatora koji love u mutnom okruženju.

Osim tvrdih varalica, izvrsnim su se izborom pokazale i silikonske pucketajuće verzije poput serije Fish Arrow, koje u povlačenju emitiraju zvuk nalik na pucketanje ili sudaranje krljušti koje se može čuti kad ozlijeđena riba uspaničeno pokušava pobjeći.

Slatke muke

Veličina varalice u uskoj je vezi s veličinom lovine, pri čemu se uglavnom potvrđuje svima znana izreka: što veća varalica – to veća riba. Naravno, u tom segmentu valja biti razuman. Na varalicu od 18 centimetara teško ćemo uloviti šaruna ili ušatu od 40 dekagrama, dok su šanse za gubitak kapitalnog brancina zakačenog na minijaturnu jigg udicu s montiranim silikoncem uistinu velike.

---

image

Silikonci s otežanim jigg glavama sve su popularniji

---

Varalica veličinom i težinom svakako mora biti usklađena i s ostatkom pribora, no katkad ostatak pribora mora biti jači od varalice, što je slučaj u lovu strijelki, koje bez sajle na predvezu baš i nema smisla loviti.

Boja varalice tema je kojoj u ribarskim raspravama nema kraja, pri čemu je, naravno generalizirajući, stvar vrlo jednostavna.

Po vedrom vremenu i u bistrome moru treba koristiti transparentne varalice, dok u zamućenome moru i po oblačnom vremenu, kao i noću, treba koristiti varalice kontrastnih i življih boja. Pritom su, naravno, morski uzorci uvijek korak ispred ostalih.

Posebno su lovne realistične imitacije koje su kod morskih spinnera sve više zastupljene, i to ne bez razloga. Zahvaljujući svojem izgledu omogućuju vrlo sporo povlačenje s čestim zastojima, što omogućuje lovini da se unatoč svoj nepovjerljivosti odluči za napad.

---

image

Realistične imitacije omogućuju spora povlačenja uz duže zastoje

---

Tvrdi modeli

Ove varalice u principu se proizvode od silikonskih masa, pri čemu postoje i tvrdi modeli. Kod tehnika sa zastojima treba koristiti

suspending ili slow sinking modele, s kojima je jedino i moguće odraditi takvu prezentaciju. Kod metalnih varalica dvojbi oko boja i oblika nema. Važno je samo da bliješte, da nepravilno i provokativno tonu, te da uz daleki izbačaj omogućuju i brzo bljeskavo povlačenje.

Naravno, sve ovo što ste pročitali nipošto ne upućuje na to da u ribolovu treba imati jednu ili dvije varalice. Situacija na moru može se promijeniti u tren oka. Nailazak oblaka, promjena jačine ili smjera vjetra ili kurenta može odvući ili pak privući ribu, što zahtijeva promjenu načina lova, a uz to uglavnom i izmjenu varalice. Stoga, da biste uvijek bili pripravni, sa sobom valja imati dovoljno različitih modela, tako da u svakom trenutku možete izvući svojeg favorita za određenu situaciju. A ako imate više od jednog favorita, ne brinite se. To su slatke muke u kojima svaki varaličar neizmjerno uživa, a koje spinningu daju posebnu draž.

---

image

Jig se može armati i preko kopče

------
image

Neopterećeni silikonci nemaju dalek domet, ali su vrlo lovni na mjestima s jakim kurentom

------
image

In line udice savršene su za plitke terene bogate zadjevima

------
image

Ova varalica nema stabilizator, ali ipak uranja, pri čemu ima akustičnu komoru s kuglicama

------
image

Mala pločica garancija je brze i sitne vibracije

------
image

Popperi su savršeni za površinske predatore

------
image

S težim olovnim jigovima može se brzo i lako pretražiti vodeni stup od površine do dna

------
image

Varalice s malim stabilizatorom imaju sitnu i gotovo pravolinijsku putanju u povlačenju

------
image

S metalnim jigovima vrlo se brzo i efikasno može pretražiti široko lovno područje

------
image

Ultralagane površinske varalice koriste se bez opterećenja s najfinijim priborom

------
image

Ne treba se bojati težih i većih modela, koji nam mogu donijeti i veliki ulov

------
image

Kastmaster je nenadmašan za daleke izbačaje i brze površinske lovce

------
image

Zadnja trokuka udica na ovom jigu bila je dodatno osiguranje

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => U šumi varalica, kojima je obrastao barem jedan zid u svakom ribomaterijalu, katkad se uistinu teško snaći i odabrati model koji će ispuniti nade i očekivanja. Možda vam ovaj tekst pomogne da se u idućoj kupnji brže i lakše odlučite i iz trgovine iziđete s manje nedoumica nego što ste ih imali kad ste zadnji put kupili svoju najbolju varalicu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OBALNI SPINNING [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => U šumi varalica, kojima je obrastao barem jedan zid u svakom ribomaterijalu, katkad se uistinu teško snaći i odabrati model koji će ispuniti nade i očekivanja. Možda vam ovaj tekst pomogne da se u idućoj kupnji brže i lakše odlučite i iz trgovine iziđete s manje nedoumica nego što ste ih imali kad ste zadnji put kupili svoju najbolju varalicu OBALNI SPINNING 2 0 8506 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-01 09:38:26 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Boris BULIĆ/Max FISHING [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-10-01 09:49:44 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2023-10-01 09:47:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => U šumi varalica, kojima je obrastao barem jedan zid u svakom ribomaterijalu, katkad se uistinu teško snaći i odabrati model koji će ispuniti nade i očekivanja. Možda vam ovaj tekst pomogne da se u idućoj kupnji brže i lakše odlučite i iz trgovine izi [metadata] => robots= author= title=Pravi alat za pravu ribu: savjetujemo kako izabrati odgovarajuću varalicu za odabrani teren [metakey] => obalno varaličanje, obalni spinning, spinning, varalice, kako odabrati varalicu, ribolov, Boris Bulić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/01\/4375480.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/01\/4375485.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/01\/4375492.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/01\/4375491.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/01\/4375490.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/01\/4375489.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/01\/4375488.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/01\/4375487.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/01\/4375486.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/01\/4375483.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/01\/4375482.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/01\/4375481.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/01\/4375479.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/01\/4375478.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/01\/4375477.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/01\/4375476.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/01\/4375475.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/01\/4375474.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/01\/4375471.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/01\/4375470.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/01\/4375469.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/01\/4375468.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Jigovi se mogu naoru\u017eavati na razli\u010dite na\u010dine<\/p>","

Jig se mo\u017ee armati i preko kop\u010de<\/p>","

Realisti\u010dne imitacije omogu\u0107uju spora povla\u010denja uz du\u017ee zastoje<\/p>","

Naj\u010de\u0161\u0107a monta\u017ea silikonskih varalica<\/p>","

Vanjska strana lukobrana dobar je izbor za varali\u010darenje jer objedinjuje vi\u0161e razli\u010ditih terena<\/p>","

Neoptere\u0107eni silikonci nemaju dalek domet, ali su vrlo lovni na mjestima s jakim kurentom<\/p>","

In line udice savr\u0161ene su za plitke terene bogate zadjevima<\/p>","

Jigom na povr\u0161insku plavu ribu<\/p>","

Dobro slo\u017een pribor donijet \u0107e bolji ulov<\/p>","

Ova varalica nema stabilizator, ali ipak uranja, pri \u010demu ima akusti\u010dnu komoru s kuglicama<\/p>","

Silikonci s ote\u017eanim jigg glavama sve su popularniji<\/p>","

Mala plo\u010dica garancija je brze i sitne vibracije<\/p>","

Popperi su savr\u0161eni za povr\u0161inske predatore<\/p>","

S te\u017eim olovnim jigovima mo\u017ee se brzo i lako pretra\u017eiti vodeni stup od povr\u0161ine do dna<\/p>","

Varalice s malim stabilizatorom imaju sitnu i gotovo pravolinijsku putanju u povla\u010denju<\/p>","

Wobbleri specifi\u010dnog dizajna ostvaruju jednako specifi\u010dnu akciju<\/p>","

S metalnim jigovima<\/em> vrlo se brzo i efikasno mo\u017ee pretra\u017eiti \u0161iroko lovno podru\u010dje<\/p>","

Ultralagane povr\u0161inske varalice koriste se bez optere\u0107enja s najfinijim priborom<\/p>","

Wobbleri sa \u0161irim stabilizatorima imaju dublji uron te mirniju i \u0161iru lelujavu akciju<\/p>","

Ne treba se bojati te\u017eih i ve\u0107ih modela, koji nam mogu donijeti i veliki ulov<\/p>","

Kastmaster je nenadma\u0161an za daleke izba\u010daje i brze povr\u0161inske lovce<\/p>","

Zadnja trokuka udica na ovom jigu bila je dodatno osiguranje<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_4375480_1920.jpg":"1920x1080","k_4375480_1280.jpg":"1280x1280","k_4375480_1024.jpg":"1024x1024","k_4375480_640.jpg":"640x640","k_4375480_480.jpg":"480x480","k_4375480_340.jpg":"340x340","k_4375480_220.jpg":"220x220","o_4375480_1280.jpg":"1280x960","o_4375480_1024.jpg":"1024x768","o_4375480_640.jpg":"640x480","o_4375480_480.jpg":"480x360","o_4375480_340.jpg":"340x255","o_4375480_220.jpg":"220x165","h_4375480_1280.jpg":"1280x854","h_4375480_1024.jpg":"1024x683","h_4375480_640.jpg":"640x427","h_4375480_480.jpg":"480x320","h_4375480_340.jpg":"340x227","h_4375480_220.jpg":"220x147","pp_4375480_1280.jpg":"1280x1628","pp_4375480_1024.jpg":"1024x1303","pp_4375480_640.jpg":"640x814","pp_4375480_480.jpg":"480x611","pp_4375480_340.jpg":"340x432","pp_4375480_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_4375485_1920.jpg":"1920x1080","k_4375485_1280.jpg":"1280x1280","k_4375485_1024.jpg":"1024x1024","k_4375485_640.jpg":"640x640","k_4375485_480.jpg":"480x480","k_4375485_340.jpg":"340x340","k_4375485_220.jpg":"220x220","o_4375485_1280.jpg":"1280x853","o_4375485_1024.jpg":"1024x682","o_4375485_640.jpg":"640x426","o_4375485_480.jpg":"480x320","o_4375485_340.jpg":"340x226","o_4375485_220.jpg":"220x146","h_4375485_1280.jpg":"1280x854","h_4375485_1024.jpg":"1024x683","h_4375485_640.jpg":"640x427","h_4375485_480.jpg":"480x320","h_4375485_340.jpg":"340x227","h_4375485_220.jpg":"220x147","pp_4375485_1280.jpg":"1280x1628","pp_4375485_1024.jpg":"1024x1303","pp_4375485_640.jpg":"640x814","pp_4375485_480.jpg":"480x611","pp_4375485_340.jpg":"340x432","pp_4375485_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1488x1984","hd_4375492_1920.jpg":"1920x1080","k_4375492_1280.jpg":"1280x1280","k_4375492_1024.jpg":"1024x1024","k_4375492_640.jpg":"640x640","k_4375492_480.jpg":"480x480","k_4375492_340.jpg":"340x340","k_4375492_220.jpg":"220x220","o_4375492_1280.jpg":"1280x1706","o_4375492_1024.jpg":"1024x1365","o_4375492_640.jpg":"640x853","o_4375492_480.jpg":"480x640","o_4375492_340.jpg":"340x453","o_4375492_220.jpg":"220x293","h_4375492_1280.jpg":"1280x854","h_4375492_1024.jpg":"1024x683","h_4375492_640.jpg":"640x427","h_4375492_480.jpg":"480x320","h_4375492_340.jpg":"340x227","h_4375492_220.jpg":"220x147","pp_4375492_1280.jpg":"1280x1628","pp_4375492_1024.jpg":"1024x1303","pp_4375492_640.jpg":"640x814","pp_4375492_480.jpg":"480x611","pp_4375492_340.jpg":"340x432","pp_4375492_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_4375491_1920.jpg":"1920x1080","k_4375491_1280.jpg":"1280x1280","k_4375491_1024.jpg":"1024x1024","k_4375491_640.jpg":"640x640","k_4375491_480.jpg":"480x480","k_4375491_340.jpg":"340x340","k_4375491_220.jpg":"220x220","o_4375491_1280.jpg":"1280x960","o_4375491_1024.jpg":"1024x768","o_4375491_640.jpg":"640x480","o_4375491_480.jpg":"480x360","o_4375491_340.jpg":"340x255","o_4375491_220.jpg":"220x165","h_4375491_1280.jpg":"1280x854","h_4375491_1024.jpg":"1024x683","h_4375491_640.jpg":"640x427","h_4375491_480.jpg":"480x320","h_4375491_340.jpg":"340x227","h_4375491_220.jpg":"220x147","pp_4375491_1280.jpg":"1280x1628","pp_4375491_1024.jpg":"1024x1303","pp_4375491_640.jpg":"640x814","pp_4375491_480.jpg":"480x611","pp_4375491_340.jpg":"340x432","pp_4375491_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_4375490_1920.jpg":"1920x1080","k_4375490_1280.jpg":"1280x1280","k_4375490_1024.jpg":"1024x1024","k_4375490_640.jpg":"640x640","k_4375490_480.jpg":"480x480","k_4375490_340.jpg":"340x340","k_4375490_220.jpg":"220x220","o_4375490_1280.jpg":"1280x960","o_4375490_1024.jpg":"1024x768","o_4375490_640.jpg":"640x480","o_4375490_480.jpg":"480x360","o_4375490_340.jpg":"340x255","o_4375490_220.jpg":"220x165","h_4375490_1280.jpg":"1280x854","h_4375490_1024.jpg":"1024x683","h_4375490_640.jpg":"640x427","h_4375490_480.jpg":"480x320","h_4375490_340.jpg":"340x227","h_4375490_220.jpg":"220x147","pp_4375490_1280.jpg":"1280x1628","pp_4375490_1024.jpg":"1024x1303","pp_4375490_640.jpg":"640x814","pp_4375490_480.jpg":"480x611","pp_4375490_340.jpg":"340x432","pp_4375490_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_4375489_1920.jpg":"1920x1080","k_4375489_1280.jpg":"1280x1280","k_4375489_1024.jpg":"1024x1024","k_4375489_640.jpg":"640x640","k_4375489_480.jpg":"480x480","k_4375489_340.jpg":"340x340","k_4375489_220.jpg":"220x220","o_4375489_1280.jpg":"1280x960","o_4375489_1024.jpg":"1024x768","o_4375489_640.jpg":"640x480","o_4375489_480.jpg":"480x360","o_4375489_340.jpg":"340x255","o_4375489_220.jpg":"220x165","h_4375489_1280.jpg":"1280x854","h_4375489_1024.jpg":"1024x683","h_4375489_640.jpg":"640x427","h_4375489_480.jpg":"480x320","h_4375489_340.jpg":"340x227","h_4375489_220.jpg":"220x147","pp_4375489_1280.jpg":"1280x1628","pp_4375489_1024.jpg":"1024x1303","pp_4375489_640.jpg":"640x814","pp_4375489_480.jpg":"480x611","pp_4375489_340.jpg":"340x432","pp_4375489_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1493x900","hd_4375488_1920.jpg":"1920x1080","k_4375488_1280.jpg":"1280x1280","k_4375488_1024.jpg":"1024x1024","k_4375488_640.jpg":"640x640","k_4375488_480.jpg":"480x480","k_4375488_340.jpg":"340x340","k_4375488_220.jpg":"220x220","o_4375488_1280.jpg":"1280x771","o_4375488_1024.jpg":"1024x617","o_4375488_640.jpg":"640x385","o_4375488_480.jpg":"480x289","o_4375488_340.jpg":"340x204","o_4375488_220.jpg":"220x132","h_4375488_1280.jpg":"1280x854","h_4375488_1024.jpg":"1024x683","h_4375488_640.jpg":"640x427","h_4375488_480.jpg":"480x320","h_4375488_340.jpg":"340x227","h_4375488_220.jpg":"220x147","pp_4375488_1280.jpg":"1280x1628","pp_4375488_1024.jpg":"1024x1303","pp_4375488_640.jpg":"640x814","pp_4375488_480.jpg":"480x611","pp_4375488_340.jpg":"340x432","pp_4375488_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_4375487_1920.jpg":"1920x1080","k_4375487_1280.jpg":"1280x1280","k_4375487_1024.jpg":"1024x1024","k_4375487_640.jpg":"640x640","k_4375487_480.jpg":"480x480","k_4375487_340.jpg":"340x340","k_4375487_220.jpg":"220x220","o_4375487_1280.jpg":"1280x853","o_4375487_1024.jpg":"1024x682","o_4375487_640.jpg":"640x426","o_4375487_480.jpg":"480x320","o_4375487_340.jpg":"340x226","o_4375487_220.jpg":"220x146","h_4375487_1280.jpg":"1280x854","h_4375487_1024.jpg":"1024x683","h_4375487_640.jpg":"640x427","h_4375487_480.jpg":"480x320","h_4375487_340.jpg":"340x227","h_4375487_220.jpg":"220x147","pp_4375487_1280.jpg":"1280x1628","pp_4375487_1024.jpg":"1024x1303","pp_4375487_640.jpg":"640x814","pp_4375487_480.jpg":"480x611","pp_4375487_340.jpg":"340x432","pp_4375487_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_4375486_1920.jpg":"1920x1080","k_4375486_1280.jpg":"1280x1280","k_4375486_1024.jpg":"1024x1024","k_4375486_640.jpg":"640x640","k_4375486_480.jpg":"480x480","k_4375486_340.jpg":"340x340","k_4375486_220.jpg":"220x220","o_4375486_1280.jpg":"1280x853","o_4375486_1024.jpg":"1024x682","o_4375486_640.jpg":"640x426","o_4375486_480.jpg":"480x320","o_4375486_340.jpg":"340x226","o_4375486_220.jpg":"220x146","h_4375486_1280.jpg":"1280x854","h_4375486_1024.jpg":"1024x683","h_4375486_640.jpg":"640x427","h_4375486_480.jpg":"480x320","h_4375486_340.jpg":"340x227","h_4375486_220.jpg":"220x147","pp_4375486_1280.jpg":"1280x1628","pp_4375486_1024.jpg":"1024x1303","pp_4375486_640.jpg":"640x814","pp_4375486_480.jpg":"480x611","pp_4375486_340.jpg":"340x432","pp_4375486_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_4375483_1920.jpg":"1920x1080","k_4375483_1280.jpg":"1280x1280","k_4375483_1024.jpg":"1024x1024","k_4375483_640.jpg":"640x640","k_4375483_480.jpg":"480x480","k_4375483_340.jpg":"340x340","k_4375483_220.jpg":"220x220","o_4375483_1280.jpg":"1280x853","o_4375483_1024.jpg":"1024x682","o_4375483_640.jpg":"640x426","o_4375483_480.jpg":"480x320","o_4375483_340.jpg":"340x226","o_4375483_220.jpg":"220x146","h_4375483_1280.jpg":"1280x854","h_4375483_1024.jpg":"1024x683","h_4375483_640.jpg":"640x427","h_4375483_480.jpg":"480x320","h_4375483_340.jpg":"340x227","h_4375483_220.jpg":"220x147","pp_4375483_1280.jpg":"1280x1628","pp_4375483_1024.jpg":"1024x1303","pp_4375483_640.jpg":"640x814","pp_4375483_480.jpg":"480x611","pp_4375483_340.jpg":"340x432","pp_4375483_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_4375482_1920.jpg":"1920x1080","k_4375482_1280.jpg":"1280x1280","k_4375482_1024.jpg":"1024x1024","k_4375482_640.jpg":"640x640","k_4375482_480.jpg":"480x480","k_4375482_340.jpg":"340x340","k_4375482_220.jpg":"220x220","o_4375482_1280.jpg":"1280x960","o_4375482_1024.jpg":"1024x768","o_4375482_640.jpg":"640x480","o_4375482_480.jpg":"480x360","o_4375482_340.jpg":"340x255","o_4375482_220.jpg":"220x165","h_4375482_1280.jpg":"1280x854","h_4375482_1024.jpg":"1024x683","h_4375482_640.jpg":"640x427","h_4375482_480.jpg":"480x320","h_4375482_340.jpg":"340x227","h_4375482_220.jpg":"220x147","pp_4375482_1280.jpg":"1280x1628","pp_4375482_1024.jpg":"1024x1303","pp_4375482_640.jpg":"640x814","pp_4375482_480.jpg":"480x611","pp_4375482_340.jpg":"340x432","pp_4375482_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_4375481_1920.jpg":"1920x1080","k_4375481_1280.jpg":"1280x1280","k_4375481_1024.jpg":"1024x1024","k_4375481_640.jpg":"640x640","k_4375481_480.jpg":"480x480","k_4375481_340.jpg":"340x340","k_4375481_220.jpg":"220x220","o_4375481_1280.jpg":"1280x960","o_4375481_1024.jpg":"1024x768","o_4375481_640.jpg":"640x480","o_4375481_480.jpg":"480x360","o_4375481_340.jpg":"340x255","o_4375481_220.jpg":"220x165","h_4375481_1280.jpg":"1280x854","h_4375481_1024.jpg":"1024x683","h_4375481_640.jpg":"640x427","h_4375481_480.jpg":"480x320","h_4375481_340.jpg":"340x227","h_4375481_220.jpg":"220x147","pp_4375481_1280.jpg":"1280x1628","pp_4375481_1024.jpg":"1024x1303","pp_4375481_640.jpg":"640x814","pp_4375481_480.jpg":"480x611","pp_4375481_340.jpg":"340x432","pp_4375481_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_4375479_1920.jpg":"1920x1080","k_4375479_1280.jpg":"1280x1280","k_4375479_1024.jpg":"1024x1024","k_4375479_640.jpg":"640x640","k_4375479_480.jpg":"480x480","k_4375479_340.jpg":"340x340","k_4375479_220.jpg":"220x220","o_4375479_1280.jpg":"1280x960","o_4375479_1024.jpg":"1024x768","o_4375479_640.jpg":"640x480","o_4375479_480.jpg":"480x360","o_4375479_340.jpg":"340x255","o_4375479_220.jpg":"220x165","h_4375479_1280.jpg":"1280x854","h_4375479_1024.jpg":"1024x683","h_4375479_640.jpg":"640x427","h_4375479_480.jpg":"480x320","h_4375479_340.jpg":"340x227","h_4375479_220.jpg":"220x147","pp_4375479_1280.jpg":"1280x1628","pp_4375479_1024.jpg":"1024x1303","pp_4375479_640.jpg":"640x814","pp_4375479_480.jpg":"480x611","pp_4375479_340.jpg":"340x432","pp_4375479_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_4375478_1920.jpg":"1920x1080","k_4375478_1280.jpg":"1280x1280","k_4375478_1024.jpg":"1024x1024","k_4375478_640.jpg":"640x640","k_4375478_480.jpg":"480x480","k_4375478_340.jpg":"340x340","k_4375478_220.jpg":"220x220","o_4375478_1280.jpg":"1280x960","o_4375478_1024.jpg":"1024x768","o_4375478_640.jpg":"640x480","o_4375478_480.jpg":"480x360","o_4375478_340.jpg":"340x255","o_4375478_220.jpg":"220x165","h_4375478_1280.jpg":"1280x854","h_4375478_1024.jpg":"1024x683","h_4375478_640.jpg":"640x427","h_4375478_480.jpg":"480x320","h_4375478_340.jpg":"340x227","h_4375478_220.jpg":"220x147","pp_4375478_1280.jpg":"1280x1628","pp_4375478_1024.jpg":"1024x1303","pp_4375478_640.jpg":"640x814","pp_4375478_480.jpg":"480x611","pp_4375478_340.jpg":"340x432","pp_4375478_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_4375477_1920.jpg":"1920x1080","k_4375477_1280.jpg":"1280x1280","k_4375477_1024.jpg":"1024x1024","k_4375477_640.jpg":"640x640","k_4375477_480.jpg":"480x480","k_4375477_340.jpg":"340x340","k_4375477_220.jpg":"220x220","o_4375477_1280.jpg":"1280x960","o_4375477_1024.jpg":"1024x768","o_4375477_640.jpg":"640x480","o_4375477_480.jpg":"480x360","o_4375477_340.jpg":"340x255","o_4375477_220.jpg":"220x165","h_4375477_1280.jpg":"1280x854","h_4375477_1024.jpg":"1024x683","h_4375477_640.jpg":"640x427","h_4375477_480.jpg":"480x320","h_4375477_340.jpg":"340x227","h_4375477_220.jpg":"220x147","pp_4375477_1280.jpg":"1280x1628","pp_4375477_1024.jpg":"1024x1303","pp_4375477_640.jpg":"640x814","pp_4375477_480.jpg":"480x611","pp_4375477_340.jpg":"340x432","pp_4375477_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_4375476_1920.jpg":"1920x1080","k_4375476_1280.jpg":"1280x1280","k_4375476_1024.jpg":"1024x1024","k_4375476_640.jpg":"640x640","k_4375476_480.jpg":"480x480","k_4375476_340.jpg":"340x340","k_4375476_220.jpg":"220x220","o_4375476_1280.jpg":"1280x1706","o_4375476_1024.jpg":"1024x1365","o_4375476_640.jpg":"640x853","o_4375476_480.jpg":"480x640","o_4375476_340.jpg":"340x453","o_4375476_220.jpg":"220x293","h_4375476_1280.jpg":"1280x854","h_4375476_1024.jpg":"1024x683","h_4375476_640.jpg":"640x427","h_4375476_480.jpg":"480x320","h_4375476_340.jpg":"340x227","h_4375476_220.jpg":"220x147","pp_4375476_1280.jpg":"1280x1628","pp_4375476_1024.jpg":"1024x1303","pp_4375476_640.jpg":"640x814","pp_4375476_480.jpg":"480x611","pp_4375476_340.jpg":"340x432","pp_4375476_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_4375475_1920.jpg":"1920x1080","k_4375475_1280.jpg":"1280x1280","k_4375475_1024.jpg":"1024x1024","k_4375475_640.jpg":"640x640","k_4375475_480.jpg":"480x480","k_4375475_340.jpg":"340x340","k_4375475_220.jpg":"220x220","o_4375475_1280.jpg":"1280x960","o_4375475_1024.jpg":"1024x768","o_4375475_640.jpg":"640x480","o_4375475_480.jpg":"480x360","o_4375475_340.jpg":"340x255","o_4375475_220.jpg":"220x165","h_4375475_1280.jpg":"1280x854","h_4375475_1024.jpg":"1024x683","h_4375475_640.jpg":"640x427","h_4375475_480.jpg":"480x320","h_4375475_340.jpg":"340x227","h_4375475_220.jpg":"220x147","pp_4375475_1280.jpg":"1280x1628","pp_4375475_1024.jpg":"1024x1303","pp_4375475_640.jpg":"640x814","pp_4375475_480.jpg":"480x611","pp_4375475_340.jpg":"340x432","pp_4375475_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_4375474_1920.jpg":"1920x1080","k_4375474_1280.jpg":"1280x1280","k_4375474_1024.jpg":"1024x1024","k_4375474_640.jpg":"640x640","k_4375474_480.jpg":"480x480","k_4375474_340.jpg":"340x340","k_4375474_220.jpg":"220x220","o_4375474_1280.jpg":"1280x960","o_4375474_1024.jpg":"1024x768","o_4375474_640.jpg":"640x480","o_4375474_480.jpg":"480x360","o_4375474_340.jpg":"340x255","o_4375474_220.jpg":"220x165","h_4375474_1280.jpg":"1280x854","h_4375474_1024.jpg":"1024x683","h_4375474_640.jpg":"640x427","h_4375474_480.jpg":"480x320","h_4375474_340.jpg":"340x227","h_4375474_220.jpg":"220x147","pp_4375474_1280.jpg":"1280x1628","pp_4375474_1024.jpg":"1024x1303","pp_4375474_640.jpg":"640x814","pp_4375474_480.jpg":"480x611","pp_4375474_340.jpg":"340x432","pp_4375474_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_4375471_1920.jpg":"1920x1080","k_4375471_1280.jpg":"1280x1280","k_4375471_1024.jpg":"1024x1024","k_4375471_640.jpg":"640x640","k_4375471_480.jpg":"480x480","k_4375471_340.jpg":"340x340","k_4375471_220.jpg":"220x220","o_4375471_1280.jpg":"1280x960","o_4375471_1024.jpg":"1024x768","o_4375471_640.jpg":"640x480","o_4375471_480.jpg":"480x360","o_4375471_340.jpg":"340x255","o_4375471_220.jpg":"220x165","h_4375471_1280.jpg":"1280x854","h_4375471_1024.jpg":"1024x683","h_4375471_640.jpg":"640x427","h_4375471_480.jpg":"480x320","h_4375471_340.jpg":"340x227","h_4375471_220.jpg":"220x147","pp_4375471_1280.jpg":"1280x1628","pp_4375471_1024.jpg":"1024x1303","pp_4375471_640.jpg":"640x814","pp_4375471_480.jpg":"480x611","pp_4375471_340.jpg":"340x432","pp_4375471_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_4375470_1920.jpg":"1920x1080","k_4375470_1280.jpg":"1280x1280","k_4375470_1024.jpg":"1024x1024","k_4375470_640.jpg":"640x640","k_4375470_480.jpg":"480x480","k_4375470_340.jpg":"340x340","k_4375470_220.jpg":"220x220","o_4375470_1280.jpg":"1280x960","o_4375470_1024.jpg":"1024x768","o_4375470_640.jpg":"640x480","o_4375470_480.jpg":"480x360","o_4375470_340.jpg":"340x255","o_4375470_220.jpg":"220x165","h_4375470_1280.jpg":"1280x854","h_4375470_1024.jpg":"1024x683","h_4375470_640.jpg":"640x427","h_4375470_480.jpg":"480x320","h_4375470_340.jpg":"340x227","h_4375470_220.jpg":"220x147","pp_4375470_1280.jpg":"1280x1628","pp_4375470_1024.jpg":"1024x1303","pp_4375470_640.jpg":"640x814","pp_4375470_480.jpg":"480x611","pp_4375470_340.jpg":"340x432","pp_4375470_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1800x1199","hd_4375469_1920.jpg":"1920x1080","k_4375469_1280.jpg":"1280x1280","k_4375469_1024.jpg":"1024x1024","k_4375469_640.jpg":"640x640","k_4375469_480.jpg":"480x480","k_4375469_340.jpg":"340x340","k_4375469_220.jpg":"220x220","o_4375469_1280.jpg":"1280x852","o_4375469_1024.jpg":"1024x682","o_4375469_640.jpg":"640x426","o_4375469_480.jpg":"480x319","o_4375469_340.jpg":"340x226","o_4375469_220.jpg":"220x146","h_4375469_1280.jpg":"1280x854","h_4375469_1024.jpg":"1024x683","h_4375469_640.jpg":"640x427","h_4375469_480.jpg":"480x320","h_4375469_340.jpg":"340x227","h_4375469_220.jpg":"220x147","pp_4375469_1280.jpg":"1280x1628","pp_4375469_1024.jpg":"1024x1303","pp_4375469_640.jpg":"640x814","pp_4375469_480.jpg":"480x611","pp_4375469_340.jpg":"340x432","pp_4375469_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_4375468_1920.jpg":"1920x1080","k_4375468_1280.jpg":"1280x1280","k_4375468_1024.jpg":"1024x1024","k_4375468_640.jpg":"640x640","k_4375468_480.jpg":"480x480","k_4375468_340.jpg":"340x340","k_4375468_220.jpg":"220x220","o_4375468_1280.jpg":"1280x960","o_4375468_1024.jpg":"1024x768","o_4375468_640.jpg":"640x480","o_4375468_480.jpg":"480x360","o_4375468_340.jpg":"340x255","o_4375468_220.jpg":"220x165","h_4375468_1280.jpg":"1280x854","h_4375468_1024.jpg":"1024x683","h_4375468_640.jpg":"640x427","h_4375468_480.jpg":"480x320","h_4375468_340.jpg":"340x227","h_4375468_220.jpg":"220x147","pp_4375468_1280.jpg":"1280x1628","pp_4375468_1024.jpg":"1024x1303","pp_4375468_640.jpg":"640x814","pp_4375468_480.jpg":"480x611","pp_4375468_340.jpg":"340x432","pp_4375468_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14926930 Threads: 3 Questions: 3143116625 Slow queries: 7008218 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234827998 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/pravi-alat-za-pravu-ribu-savjetujemo-kako-izabrati-odgovarajucu-varalicu-za-odabrani-teren-1326927 [printLink] => /om/ribolov/pravi-alat-za-pravu-ribu-savjetujemo-kako-izabrati-odgovarajucu-varalicu-za-odabrani-teren-1326927?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 731745 [name] => obalno varaličanje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-01 11:48:04 [main_article_id] => 0 [alias] => obalno-varalicanje [link] => /tag/obalno-varalicanje ) [1] => stdClass Object ( [id] => 731746 [name] => obalni spinning [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-01 11:48:04 [main_article_id] => 0 [alias] => obalni-spinning [link] => /tag/obalni-spinning ) [2] => stdClass Object ( [id] => 628516 [name] => spinning [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-01-18 13:39:32 [main_article_id] => 0 [alias] => spinning [link] => /tag/spinning ) [3] => stdClass Object ( [id] => 450392 [name] => varalice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => varalice [link] => /tag/varalice ) [4] => stdClass Object ( [id] => 728904 [name] => kako odabrati varalicu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-06 09:20:59 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-odabrati-varalicu [link] => /tag/kako-odabrati-varalicu ) [5] => stdClass Object ( [id] => 363052 [name] => ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov [link] => /tag/ribolov ) [6] => stdClass Object ( [id] => 648280 [name] => Boris Bulić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-02 15:21:04 [main_article_id] => 0 [alias] => boris-bulic [link] => /tag/boris-bulic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => U šumi varalica, kojima je obrastao barem jedan zid u svakom ribomaterijalu, katkad se uistinu teško snaći i odabrati model koji će ispuniti nade i očekivanja. Možda vam ovaj tekst pomogne da se u idućoj kupnji brže i lakše odlučite i iz trgovine iziđete s manje nedoumica nego što ste ih imali kad ste zadnji put kupili svoju najbolju varalicu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OBALNI SPINNING [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Pravi alat za pravu ribu: savjetujemo kako izabrati varalicu za odabrani teren [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-03-33-06-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/01/4375480.jpg [galleryCount] => 22 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

Jigovi se mogu naoružavati na različite načine

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/01/4375480.jpg [title] =>

Jigovi se mogu naoružavati na različite načine

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/01/4375485.jpg [title] =>

Jig se može armati i preko kopče

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/01/4375492.jpg [title] =>

Realistične imitacije omogućuju spora povlačenja uz duže zastoje

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/01/4375491.jpg [title] =>

Najčešća montaža silikonskih varalica

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/01/4375490.jpg [title] =>

Vanjska strana lukobrana dobar je izbor za varaličarenje jer objedinjuje više različitih terena

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/01/4375489.jpg [title] =>

Neopterećeni silikonci nemaju dalek domet, ali su vrlo lovni na mjestima s jakim kurentom

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/01/4375488.jpg [title] =>

In line udice savršene su za plitke terene bogate zadjevima

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/01/4375487.jpg [title] =>

Jigom na površinsku plavu ribu

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/01/4375486.jpg [title] =>

Dobro složen pribor donijet će bolji ulov

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/01/4375483.jpg [title] =>

Ova varalica nema stabilizator, ali ipak uranja, pri čemu ima akustičnu komoru s kuglicama

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/01/4375482.jpg [title] =>

Silikonci s otežanim jigg glavama sve su popularniji

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/01/4375481.jpg [title] =>

Mala pločica garancija je brze i sitne vibracije

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/01/4375479.jpg [title] =>

Popperi su savršeni za površinske predatore

) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/01/4375478.jpg [title] =>

S težim olovnim jigovima može se brzo i lako pretražiti vodeni stup od površine do dna

) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/01/4375477.jpg [title] =>

Varalice s malim stabilizatorom imaju sitnu i gotovo pravolinijsku putanju u povlačenju

) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/01/4375476.jpg [title] =>

Wobbleri specifičnog dizajna ostvaruju jednako specifičnu akciju

) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/01/4375475.jpg [title] =>

S metalnim jigovima vrlo se brzo i efikasno može pretražiti široko lovno područje

) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/01/4375474.jpg [title] =>

Ultralagane površinske varalice koriste se bez opterećenja s najfinijim priborom

) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/01/4375471.jpg [title] =>

Wobbleri sa širim stabilizatorima imaju dublji uron te mirniju i širu lelujavu akciju

) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/01/4375470.jpg [title] =>

Ne treba se bojati težih i većih modela, koji nam mogu donijeti i veliki ulov

) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/01/4375469.jpg [title] =>

Kastmaster je nenadmašan za daleke izbačaje i brze površinske lovce

) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/01/4375468.jpg [title] =>

Zadnja trokuka udica na ovom jigu bila je dodatno osiguranje

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Iskusniji varaličari, bili oni spinneri ili panulaši, uglavnom nemaju problema i dvojbi u izboru varalica. Doba godine i dana, pozicija, tehnika i trenutačni vremenski uvjeti, a nadasve lovina, temeljne su odrednice kojima se valja rukovoditi u odabiru varalice. Naravno, ponekad se i znalci premišljaju i kalkuliraju, pa i ne uspiju iskalkulirati pravu kombinaciju, dok su početnicima i manje iskusnima ovakve prepreke na varaličarskom putu često nepremostive zapreke koje svladavaju samo najsretniji i najuporniji. Ovi prvi zato što imaju sreće pa informacije dobiju od iskusnijih ribolovaca, dok su ovi drugi osuđeni na učenje po sistemu pokušaja i pogrešaka. Nažalost, ovaj drugi put ne samo da je teži, nego često završava u slijepim ulicama ispunjenima s još više nepoznanica nego što ih je bilo prije ribolova.

Dovoljno je da neki sitni detalj bude promašen da bi se ribolov prepun nade i očekivanja pretvorio u fijasko. I iskusnijim je ribolovcima u takvim promašenim pohodima katkad teško otkriti gdje i što je bila greška, dok su kod manje iskusnih šanse za otkrivanje razloga neuspjeha uistinu minimalne.

Ograničavajući faktori

Pretpostavka je da je ostatak pribora dobro posložen i da je izbor materijala u nekakvom optimumu, nakon čega preostaje samo odabrati pravu varalicu. Panulaši s tim nemaju većih problema jer uglavnom tehnika, odnosno tip panule, određuje i tip varalice. Jedine dvojbe oko kojih se kalkulacija vrti su boja i veličina varalice.

---

image

Vanjska strana lukobrana dobar je izbor za varaličarenje jer objedinjuje više različitih terena

---

No, zato je spinning ili obalno varaličarenje znatno kompleksnije područje. Jedan je od osnovnih razloga relativna ograničenost mobilnosti. Za razliku od panule, s kojom je ribolovac u neprestanom pokretu pretražujući široko područje, pri čemu u tren oka može prijeći s dubinske panule u površinsku, bliže ili dalje od obale, obalni varaličar vezan je uz određeni dio obale na kojem su uvjeti uglavnom uskih gabarita. Lovina je također ograničena, dok se izmjenom kurenta kompletni uvjeti iz temelja mijenjaju.

Ako je obala prohodna, tada ribolovac još može donekle mijenjati poziciju, ali ako je riječ o ribolovu s neuređene obale ili rock fishing spinningu, tada se područje od par desetaka metara smatra promenadom, što je unatoč svoj potencijalnoj spretnosti ribolovca ipak vrlo ograničavajući faktor.

Teren diktira lovinu

Uzaludno je izbacivati varalicu na terenu na kojem nema predatora, a još uzaludnije bacati pogrešnu varalicu na terenu koje obiluje predatorima. Da biste preskočili ovu temeljnu prepreku, potrebno je poznavati osnovne navike lovine, odnosno vezanost ribe uz određeni tip dna ili obale, što je osnovna postavka svakog uspješnog ribolova. Svaki teren krije svoju ribu, a to zapravo uopće nije teško otkriti.

Sastav dna, dubina, salinitet i jačina strujanja temeljne su odrednice kojima se pritom trebamo rukovoditi. Stjenovita obala s relativno plitko položenim dnom krije mnoštvo predatora. Na takvom terenu, osim uobičajenih sitnijih lovaca poput pirke, možemo pronaći brancina, pa i licu. Ako se teren strmije ruši, uz dno se mogu naći zubaci, škrpuni i škrpine, dok se u srednjem i gornjem sloju mogu naći šaruni, brancini, ušate, palamide, lokarde, skuše i lice.

---

image

Najčešća montaža silikonskih varalica

---

Nad pjeskovitim dnom brancini su redoviti lovci. Pri dnu vrebaju pauci i gušteri, dok se na samoj površini love iglice.

More s muljevitim dnom i s izraženim strujanjima stanište je brancina i lica, ali i strijelki koje tuda krstare loveći u mutnoj vodi, pri čemu se od svih osjetila najmanje oslanjaju na vid.

Lučke vode, kao i more u neposrednoj blizini luka, bogate su brancinima, licama, strijelkama, no i ušatama i šarunima, dok se, ovisno o čistoći mora, na pojedinim lokacijama često i u samo dno lučke uvale zavuče plava riba, poput palamida i luceva.

Ako je obala okomito odsječena, tada su šanse za prisutnošću krupnije plave ribe, naravno, znatno veće.

Riječna su ušća manje-više slična staništima s muljevitim dnom i lučkim vodama, s tim da je na ušćima prisutnost plave ribe iznimka.

Iako je za preciznije otkrivanje potencijalne lovine potrebno utvrditi puno više odrednica, ovih nekoliko vezanih uz teren za početak je, zapravo, sasvim dovoljno.

Osnovni modeli

Na stjenovitoj obali može se loviti doslovno svim varalicama namijenjenima spinningu. Naravno, svaki će ribolovac u skladu s prisutnom lovinom imati svoje favorite, no općenito gledano, svaki sloj mora krije svoje lovce i u skladu s tim trebalo bi koristiti adekvatne varalice. Plivajući wobbleri, lagani silikonci, kao i sve metalne varalice mogu se jednostavno voditi u gornjem sloju mora, gdje se, osim plave ribe, love i brancini i ušate.

---

image

Wobbleri specifičnog dizajna ostvaruju jednako specifičnu akciju

---

Srednji sloj mora može se pretraživati suspending ili sinking wobblerima, metalnim jigovima ili otežanim silikoncima, dok se pridneni sloj najkvalitetnije pretražuje silikoncima s jigg glavama ili pak jigovima za shore jigging s jednokrakim in line udicama.

Na pjeskovitom se dnu uspješno mogu koristiti iste varalice kao i za lov u pridnenom sloju nad kamenitim dnom, osim za lov brancina, gdje su najbolji izbor plivajuće tvrde varalice poput zara ili plitkoronećih wobblera.

U mutnome moru, kakvo je uglavnom na riječnim ušćima ili u lučkim vodama, prednost treba dati ozvučenim modelima, tvrdim varalicama s akustičnim komorama u kojima se pri povlačenju sudaraju metalne kuglice. Taj zvučni impuls provjereni je okidač za većinu predatora koji love u mutnom okruženju.

Osim tvrdih varalica, izvrsnim su se izborom pokazale i silikonske pucketajuće verzije poput serije Fish Arrow, koje u povlačenju emitiraju zvuk nalik na pucketanje ili sudaranje krljušti koje se može čuti kad ozlijeđena riba uspaničeno pokušava pobjeći.

Slatke muke

Veličina varalice u uskoj je vezi s veličinom lovine, pri čemu se uglavnom potvrđuje svima znana izreka: što veća varalica – to veća riba. Naravno, u tom segmentu valja biti razuman. Na varalicu od 18 centimetara teško ćemo uloviti šaruna ili ušatu od 40 dekagrama, dok su šanse za gubitak kapitalnog brancina zakačenog na minijaturnu jigg udicu s montiranim silikoncem uistinu velike.

---

image

Silikonci s otežanim jigg glavama sve su popularniji

---

Varalica veličinom i težinom svakako mora biti usklađena i s ostatkom pribora, no katkad ostatak pribora mora biti jači od varalice, što je slučaj u lovu strijelki, koje bez sajle na predvezu baš i nema smisla loviti.

Boja varalice tema je kojoj u ribarskim raspravama nema kraja, pri čemu je, naravno generalizirajući, stvar vrlo jednostavna.

Po vedrom vremenu i u bistrome moru treba koristiti transparentne varalice, dok u zamućenome moru i po oblačnom vremenu, kao i noću, treba koristiti varalice kontrastnih i življih boja. Pritom su, naravno, morski uzorci uvijek korak ispred ostalih.

Posebno su lovne realistične imitacije koje su kod morskih spinnera sve više zastupljene, i to ne bez razloga. Zahvaljujući svojem izgledu omogućuju vrlo sporo povlačenje s čestim zastojima, što omogućuje lovini da se unatoč svoj nepovjerljivosti odluči za napad.

---

image

Realistične imitacije omogućuju spora povlačenja uz duže zastoje

---

Tvrdi modeli

Ove varalice u principu se proizvode od silikonskih masa, pri čemu postoje i tvrdi modeli. Kod tehnika sa zastojima treba koristiti

suspending ili slow sinking modele, s kojima je jedino i moguće odraditi takvu prezentaciju. Kod metalnih varalica dvojbi oko boja i oblika nema. Važno je samo da bliješte, da nepravilno i provokativno tonu, te da uz daleki izbačaj omogućuju i brzo bljeskavo povlačenje.

Naravno, sve ovo što ste pročitali nipošto ne upućuje na to da u ribolovu treba imati jednu ili dvije varalice. Situacija na moru može se promijeniti u tren oka. Nailazak oblaka, promjena jačine ili smjera vjetra ili kurenta može odvući ili pak privući ribu, što zahtijeva promjenu načina lova, a uz to uglavnom i izmjenu varalice. Stoga, da biste uvijek bili pripravni, sa sobom valja imati dovoljno različitih modela, tako da u svakom trenutku možete izvući svojeg favorita za određenu situaciju. A ako imate više od jednog favorita, ne brinite se. To su slatke muke u kojima svaki varaličar neizmjerno uživa, a koje spinningu daju posebnu draž.

---

image

Jig se može armati i preko kopče

------
image

Neopterećeni silikonci nemaju dalek domet, ali su vrlo lovni na mjestima s jakim kurentom

------
image

In line udice savršene su za plitke terene bogate zadjevima

------
image

Ova varalica nema stabilizator, ali ipak uranja, pri čemu ima akustičnu komoru s kuglicama

------
image

Mala pločica garancija je brze i sitne vibracije

------
image

Popperi su savršeni za površinske predatore

------
image

S težim olovnim jigovima može se brzo i lako pretražiti vodeni stup od površine do dna

------
image

Varalice s malim stabilizatorom imaju sitnu i gotovo pravolinijsku putanju u povlačenju

------
image

S metalnim jigovima vrlo se brzo i efikasno može pretražiti široko lovno područje

------
image

Ultralagane površinske varalice koriste se bez opterećenja s najfinijim priborom

------
image

Ne treba se bojati težih i većih modela, koji nam mogu donijeti i veliki ulov

------
image

Kastmaster je nenadmašan za daleke izbačaje i brze površinske lovce

------
image

Zadnja trokuka udica na ovom jigu bila je dodatno osiguranje

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

Jigovi se mogu naoružavati na različite načine


Jig se može armati i preko kopče


Realistične imitacije omogućuju spora povlačenja uz duže zastoje


Najčešća montaža silikonskih varalica


Vanjska strana lukobrana dobar je izbor za varaličarenje jer objedinjuje više različitih terena


Neopterećeni silikonci nemaju dalek domet, ali su vrlo lovni na mjestima s jakim kurentom


In line udice savršene su za plitke terene bogate zadjevima


Jigom na površinsku plavu ribu


Dobro složen pribor donijet će bolji ulov


Ova varalica nema stabilizator, ali ipak uranja, pri čemu ima akustičnu komoru s kuglicama


Silikonci s otežanim jigg glavama sve su popularniji


Mala pločica garancija je brze i sitne vibracije


Popperi su savršeni za površinske predatore


S težim olovnim jigovima može se brzo i lako pretražiti vodeni stup od površine do dna


Varalice s malim stabilizatorom imaju sitnu i gotovo pravolinijsku putanju u povlačenju


Wobbleri specifičnog dizajna ostvaruju jednako specifičnu akciju


S metalnim jigovima vrlo se brzo i efikasno može pretražiti široko lovno područje


Ultralagane površinske varalice koriste se bez opterećenja s najfinijim priborom


Wobbleri sa širim stabilizatorima imaju dublji uron te mirniju i širu lelujavu akciju


Ne treba se bojati težih i većih modela, koji nam mogu donijeti i veliki ulov


Kastmaster je nenadmašan za daleke izbačaje i brze površinske lovce


Zadnja trokuka udica na ovom jigu bila je dodatno osiguranje

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/pravi-alat-za-pravu-ribu-savjetujemo-kako-izabrati-odgovarajucu-varalicu-za-odabrani-teren-1326927 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d5f498c5ed6031a374e0fc79f1eb328bc58a611d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pravi+alat+za+pravu+ribu%3A+savjetujemo+kako+izabrati+varalicu+za+odabrani+teren&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fpravi-alat-za-pravu-ribu-savjetujemo-kako-izabrati-odgovarajucu-varalicu-za-odabrani-teren-1326927 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fpravi-alat-za-pravu-ribu-savjetujemo-kako-izabrati-odgovarajucu-varalicu-za-odabrani-teren-1326927 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => U šumi varalica, kojima je obrastao barem jedan zid u svakom ribomaterijalu, katkad se uistinu teško snaći i odabrati model koji će ispuniti nade i očekivanja. Možda vam ovaj tekst pomogne da se u idućoj kupnji brže i lakše odlučite i iz trgovine iziđete s manje nedoumica nego što ste ih imali kad ste zadnji put kupili svoju najbolju varalicu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OBALNI SPINNING [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM

OBALNI SPINNINGPravi alat za pravu ribu: savjetujemo kako izabrati varalicu za odabrani teren

Piše Boris BULIĆ/Max FISHING
1. listopada 2023. - 11:47

Iskusniji varaličari, bili oni spinneri ili panulaši, uglavnom nemaju problema i dvojbi u izboru varalica. Doba godine i dana, pozicija, tehnika i trenutačni vremenski uvjeti, a nadasve lovina, temeljne su odrednice kojima se valja rukovoditi u odabiru varalice. Naravno, ponekad se i znalci premišljaju i kalkuliraju, pa i ne uspiju iskalkulirati pravu kombinaciju, dok su početnicima i manje iskusnima ovakve prepreke na varaličarskom putu često nepremostive zapreke koje svladavaju samo najsretniji i najuporniji. Ovi prvi zato što imaju sreće pa informacije dobiju od iskusnijih ribolovaca, dok su ovi drugi osuđeni na učenje po sistemu pokušaja i pogrešaka. Nažalost, ovaj drugi put ne samo da je teži, nego često završava u slijepim ulicama ispunjenima s još više nepoznanica nego što ih je ...

12. svibanj 2024 05:33