stdClass Object ( [id] => 1194949 [title] => Američki crv neodoljiva je poslastica za jadranske ribe: uz lubina, rado će ga napasti komarča, pagar, fratar, ovčica, šarag, kokoti, trlja, kavala i arbun [alias] => americki-crv-neodoljiva-je-poslastica-za-jadranske-ribe-evo-kako-ga-jeskati [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Crvi su vjerojatno jedina skupina morskih organizama koji jedu sve morske ribe, čak i one poput salpe, koja preferiraju biljnu hranu. Osim toga, crvi su i vrstama te količinom jedna od najbrojnijih skupina stanovnika mora. Zato je posve razumljivo da su globalno i najčešće korišteni mamci.

Među nekoliko tisuća vrsta, širinom primjene uz korejskog se ističe američki crv (Glycera americana, Glycera dibranchiata), koji pohlepno uzima većina sitnijih i srednjih morskih riba, zbog čega je on u svijetu jedan od najkorištenijih crva za morsko udičarenje.

Radi se o čekinjastom kolutićavcu koji potječe s plitkih pjeskovito-blatnih obala sjeverne i srednje Amerike. Može narasti do 37 dužine i centimetar promjera.

Na tržište najčešće dolazi u dužinama između 6 i 8 te 15 i 20 cm, što su i najprimjerenije mjere za nadijevanje cijelih crva u lovu srednjih te krupnih jadranskih riba. Boja američkog crva ovisi o njegovoj starosti te staništu, u rasponu je od ružičaste do crvenkaste ili smeđe. Mlađi su svjetliji, a svi imaju svjetliji trbuh i nešto tamniju uzdužnu prugu na leđima.

Ovaj crv izgleda poput mnogih drugih s mekim tijelom, ali se razlikuje po jakoj, žilavoj opni. Najlakše ga je prepoznati po ustima, koja su skrivena unutar glave.

Kad se osjeti ugrožen grize – iz usta izbaci usta, svojevrstan produžetak glave, na čijem su kraju čeljusti s četiri crna, vrlo oštra zuba u obliku kandže. Zato u rukovanju sa živim crvom treba biti oprezan, njegov ugriz izaziva intenzivnu bol koja može trajati neko vrijeme, poput uboda pčele.

Druga, još važnija osobina ovoga crva jest da ima puno krvi, znatno više od sličnih crva, zbog čega ga mnogi diljem svijeta nazivaju i morski krvni crv (Blood worm, Minhoca de sangue, Vermi di sangue...).

---

image

Pri mamčenju živih crva dobro je raditi u rukavicama

---

Krv mu je mirisna i gusta, te slična ljudskoj. Zbog gustoće i velike količine krvi nadjenuti crv vrlo dugo krvari te tako privlači ribe. Osim toga, privlači ih i zato što je na udici vrlo aktivan.

Zbog jače opne, američki je crv znatno žilaviji, pa bolje podnosi napade sitnih riba te odbačaje i potezanje nego korejski i ostali slični crvi koji se koriste kao mamac. Zato je posebno dobar za lov surfcasting tehnikom. Jedu ga praktično sve jadranske ribe, pa se može koristiti u lovu svim načinima, pogotovo na dnu, i odmetom i kančanicom, čak i panulom.

Najčešće se njime lovi u plićem, ali je podjednako učinkovit i u dubljem moru. U lovu s obale surfcasting i osobito beach ledgering te rockfishing tehnikom, najučinkovitiji je po lagano valovitom moru.

Ribe ga vole

Američki crv je učinkovit u svim godišnjim dobima, ali najbolje rezultate daje tijekom jeseni i zime, osobito u lovu lubina, posebno dobro u zamućenim vodama ušća te u valovitom i moru u pokretu.

Uz lubina, od najcjenjenijih priobalnih riba ovog crva će veoma rado napasti komarča, pagar, fratar, ovčica, šarag, kokoti, trlja, ali i kavala, arbun…

---

image

Najviše se koriste za ciljani lov lubina

------
image

Kokoti i ostali kopači dna ga obožavaju

---

Osim tih pridnenih, njime se više nego uspješno love i ribe gornjih slojeva mora, poput kantra, bukve, šaruna... Za takav ribolov ne mora se koristiti živi i cijeli crv. Posve je dobar i uginuli, izrezan na komade. Takav je dobar i u lovu cipala te trlja.

Kao ni ostali, američki crvi na naše tržište ne dolazi iz postojbine, nego iz Francuske i Italije, gdje se uzgaja. Takvi su kvalitetniji od uvezenih iz Amerike ili Azije, koji mogu biti nehigijenski.

U prodaji je najčešće u kartonskoj kutiji s grudvicama papirne mase ili humusa 4-5 do 10 komada, ukupne težine oko 25 grama. Postoji i jumbo pakiranje samo najkrupnijih crva. Skuplji je od korejskog crva i ostalih sličnih uvoznih mamaca, što mu je najveća mana.

---

image

Na naše tržište dolaze crvi iz europskog uzgoja

---

Specijalna igla

Američki crv je najučinkovitiji živ. Da bi takav ostao što duže i na udici, najbolje ga je nadijevati što tanjom specijalnom iglom, obvezno tako da se ona uvede kroz usta, a izvede malo poviše kraja repa kako bi on visio ispod udice i lelujanjem dodatno provocirao ribe.

Pri mamčenju treba biti vrlo oprezan, jer je vrlo sklizak, agresivan i nemiran, pa nije lako izbjeći probijanje njegove opne, što uzrokuje neželjeno krvarenje. Preporučuje se mamčiti ga na udice s vezištem u obliku alkice, koja olakšava postavljanje. Najlakše ga je nadijevati tako da ga se prisili da iz glave potpuno izbaci usta. To se postiže trljanjem crva.

Za lov potezanjem ili driftingom, puštanjem u struju, najbolje ga je nadjenuti na dvije udice kroz rep, tako da mu prva udica viri blizu kraja repa, a na krivini druge stoje usta sa zubima, kao što se vidi na slici br. 1.

---

image

Slika br. 1- Mamčenje na dvije udice za lov povlačenjem i puštanjem u kurenat

---

Nadijevati se može i u dijelovima, također najbolje pomoću igle. Nikako se ne smije rezati škarama ili kojom drugom oštricom, jer će veoma brzo izgubiti svu krv, koja je ribama najprimamljiviji dio. Mjesto gdje se želi podijeliti treba masirati, valjati između kažiprsta i palca sve dok ne postane vrlo tanko i na kraju se razdvoji. Nakon toga razdvojene krajeve treba lagano pritiskati, kako ne bi ispuštali krv.

---

image

Mamčiti ih treba što tanjom specijalnom iglom

---

Drugi način dijeljenja crva je da se željeno mjesto prekida progresivno stisne između dva prsta. Dok to radite, primijetit ćete kako se s toga mjesta premješta sve dok je tu ne bude. Kad se to dogodi, treba stisnuti jače da se crv podijeli. Ako se sve pravilno izvede, crv neće izgubiti ni kap krvi.

Američki crv vrlo je osjetljiv na temperaturu na kojoj se drži. Najduže se živim može održati do 10 dana na temperaturi između 4 i 6 stupnjeva. Na samo dva stupnja nižim ili višim od navedenih poživjet će 4 do 7 dana, dok na temperaturama ispod 2 i više od 9 stupnjeva ugiba već nakon jednog ili dva dana. Zato ga je najbolje čuvati i u ribolov nositi u hladnjaku.

Kod kuće ga je najbolje držati u odjeljku za voće i povrće hladnjaka, jer tu vladaju spomenute temperature. Može se držati u originalnom pakiranju, ali je bolje u posudu dodati fini čisti morski pijesak te morsku vodu, tek toliko da prekrije pijesak. Kutiju treba prekriti kako bi se usporilo isparenje vode.

Izvan hladnjaka, ali u vlažnom originalnom pakiranju i na sjenovitom mjestu podnosi i srednje visoke temperature na kojima može poživjeti dva do tri dana. Iz svega navedenog vidljivo je da je puno bolji od ostalih sličnih crva za ribolov zimi, jer bolje od njih podnosi hladnoću.

---

image

Najbolje ih je držati u originalnom pakiranju

---

Uginuli američki crvi mogu se zamrznuti, ali i usoliti na isti način kao i ostali crvi i tako čuvati vrlo dugo do upotrebe. Najduže, praktično neograničeno mogu se skladištiti dehidrirani crvi, kakvi se odnedavno nude i na našem tržištu. Prije upotrebe ih ponovno treba hidratizirati, što može potrajati do 20, čak i 60 minuta, ovisno o veličini mamca, ali i tekućini u koju se potapaju.

Kad je to voda, najbolje je koristiti onu u kojoj će se loviti. Dehidrirani crvi su najmanje učinkoviti, pa ih je dobro učiniti privlačnijim potapanjem u atraktore, najbolje obojene, ili njihove mješavine s vodom. Ako ih treba rezati, to treba učiniti dok su suhi, jer je tako najlakše, a i brže se hidratiziraju.

---

image

Dehidrirani se mogu čuvati praktično neograničeno

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => vrhunski mamac [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => vrhunski mamac 2 0 7069 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2019-11-19 09:03:17 [created_by] => 3262 [created_by_alias] => Šime Duvančić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-05-24 05:52:08 [modified_by] => 3262 [publish_up] => 2022-05-24 05:42:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 101 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2019\/11\/19\/12202720.jpg","\/images\/slike\/2019\/11\/19\/12202714.jpg","\/images\/slike\/2019\/11\/19\/12202716.jpg","\/images\/slike\/2019\/11\/19\/12202718.jpg","\/images\/slike\/2019\/11\/19\/12202722.jpg","\/images\/slike\/2019\/11\/19\/12202724.jpg","\/images\/slike\/2019\/11\/19\/12202726.jpg","\/images\/slike\/2019\/11\/19\/12202728.jpg","\/images\/slike\/2019\/11\/19\/12202730.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\u0160ime Duvan\u010di\u0107","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Kad je ugro\u017een izbacuje usne s opasnim zubima<\/p>","

Dehidrirani se mogu \u010duvati prakti\u010dno neograni\u010deno<\/p>","

Na na\u0161e tr\u017ei\u0161te dolaze crvi iz europskog uzgoja<\/p>","

Mam\u010diti ih treba \u0161to tanjom specijalnom iglom<\/p>","

Najvi\u0161e se koriste za ciljani lov lubina<\/p>","

Kokoti i ostali kopa\u010di dna ga obo\u017eavaju<\/p>","

Pri mam\u010denju \u017eivih crva dobro je raditi u rukavicama<\/p>","

Slika br. 1- Mam\u010denje na dvije udice za lov povla\u010denjem i pu\u0161tanjem u kurenat<\/p>","

Najbolje ih je dr\u017eati u originalnom pakiranju<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1446","hd_12202720_1920.jpg":"1920x1080","k_12202720_1280.jpg":"1280x1280","k_12202720_1024.jpg":"1024x1024","k_12202720_640.jpg":"640x640","k_12202720_480.jpg":"480x480","k_12202720_340.jpg":"340x340","k_12202720_220.jpg":"220x220","o_12202720_1280.jpg":"1280x964","o_12202720_1024.jpg":"1024x771","o_12202720_640.jpg":"640x482","o_12202720_480.jpg":"480x361","o_12202720_340.jpg":"340x256","o_12202720_220.jpg":"220x165","h_12202720_1280.jpg":"1280x854","h_12202720_1024.jpg":"1024x683","h_12202720_640.jpg":"640x427","h_12202720_480.jpg":"480x320","h_12202720_340.jpg":"340x227","h_12202720_220.jpg":"220x147","pp_12202720_1280.jpg":"1006x1280","pp_12202720_1024.jpg":"805x1024","pp_12202720_640.jpg":"503x640","pp_12202720_480.jpg":"377x480","pp_12202720_340.jpg":"267x340","pp_12202720_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_12202714_1920.jpg":"1920x1080","k_12202714_1280.jpg":"1280x1280","k_12202714_1024.jpg":"1024x1024","k_12202714_640.jpg":"640x640","k_12202714_480.jpg":"480x480","k_12202714_340.jpg":"340x340","k_12202714_220.jpg":"220x220","o_12202714_1280.jpg":"1280x960","o_12202714_1024.jpg":"1024x768","o_12202714_640.jpg":"640x480","o_12202714_480.jpg":"480x360","o_12202714_340.jpg":"340x255","o_12202714_220.jpg":"220x165","h_12202714_1280.jpg":"1280x854","h_12202714_1024.jpg":"1024x683","h_12202714_640.jpg":"640x427","h_12202714_480.jpg":"480x320","h_12202714_340.jpg":"340x227","h_12202714_220.jpg":"220x147","pp_12202714_1280.jpg":"1006x1280","pp_12202714_1024.jpg":"805x1024","pp_12202714_640.jpg":"503x640","pp_12202714_480.jpg":"377x480","pp_12202714_340.jpg":"267x340","pp_12202714_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1279","hd_12202716_1920.jpg":"1920x1080","k_12202716_1280.jpg":"1280x1280","k_12202716_1024.jpg":"1024x1024","k_12202716_640.jpg":"640x640","k_12202716_480.jpg":"480x480","k_12202716_340.jpg":"340x340","k_12202716_220.jpg":"220x220","o_12202716_1280.jpg":"1280x852","o_12202716_1024.jpg":"1024x682","o_12202716_640.jpg":"640x426","o_12202716_480.jpg":"480x319","o_12202716_340.jpg":"340x226","o_12202716_220.jpg":"220x146","h_12202716_1280.jpg":"1280x854","h_12202716_1024.jpg":"1024x683","h_12202716_640.jpg":"640x427","h_12202716_480.jpg":"480x320","h_12202716_340.jpg":"340x227","h_12202716_220.jpg":"220x147","pp_12202716_1280.jpg":"1006x1280","pp_12202716_1024.jpg":"805x1024","pp_12202716_640.jpg":"503x640","pp_12202716_480.jpg":"377x480","pp_12202716_340.jpg":"267x340","pp_12202716_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2872","hd_12202718_1920.jpg":"1920x1080","k_12202718_1280.jpg":"1280x1280","k_12202718_1024.jpg":"1024x1024","k_12202718_640.jpg":"640x640","k_12202718_480.jpg":"480x480","k_12202718_340.jpg":"340x340","k_12202718_220.jpg":"220x220","o_12202718_1280.jpg":"1280x1914","o_12202718_1024.jpg":"1024x1531","o_12202718_640.jpg":"640x957","o_12202718_480.jpg":"480x718","o_12202718_340.jpg":"340x508","o_12202718_220.jpg":"220x329","h_12202718_1280.jpg":"1280x854","h_12202718_1024.jpg":"1024x683","h_12202718_640.jpg":"640x427","h_12202718_480.jpg":"480x320","h_12202718_340.jpg":"340x227","h_12202718_220.jpg":"220x147","pp_12202718_1280.jpg":"1006x1280","pp_12202718_1024.jpg":"805x1024","pp_12202718_640.jpg":"503x640","pp_12202718_480.jpg":"377x480","pp_12202718_340.jpg":"267x340","pp_12202718_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_12202722_1920.jpg":"1920x1080","k_12202722_1280.jpg":"1280x1280","k_12202722_1024.jpg":"1024x1024","k_12202722_640.jpg":"640x640","k_12202722_480.jpg":"480x480","k_12202722_340.jpg":"340x340","k_12202722_220.jpg":"220x220","o_12202722_1280.jpg":"1280x960","o_12202722_1024.jpg":"1024x768","o_12202722_640.jpg":"640x480","o_12202722_480.jpg":"480x360","o_12202722_340.jpg":"340x255","o_12202722_220.jpg":"220x165","h_12202722_1280.jpg":"1280x854","h_12202722_1024.jpg":"1024x683","h_12202722_640.jpg":"640x427","h_12202722_480.jpg":"480x320","h_12202722_340.jpg":"340x227","h_12202722_220.jpg":"220x147","pp_12202722_1280.jpg":"1006x1280","pp_12202722_1024.jpg":"805x1024","pp_12202722_640.jpg":"503x640","pp_12202722_480.jpg":"377x480","pp_12202722_340.jpg":"267x340","pp_12202722_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_12202724_1920.jpg":"1920x1080","k_12202724_1280.jpg":"1280x1280","k_12202724_1024.jpg":"1024x1024","k_12202724_640.jpg":"640x640","k_12202724_480.jpg":"480x480","k_12202724_340.jpg":"340x340","k_12202724_220.jpg":"220x220","o_12202724_1280.jpg":"1280x960","o_12202724_1024.jpg":"1024x768","o_12202724_640.jpg":"640x480","o_12202724_480.jpg":"480x360","o_12202724_340.jpg":"340x255","o_12202724_220.jpg":"220x165","h_12202724_1280.jpg":"1280x854","h_12202724_1024.jpg":"1024x683","h_12202724_640.jpg":"640x427","h_12202724_480.jpg":"480x320","h_12202724_340.jpg":"340x227","h_12202724_220.jpg":"220x147","pp_12202724_1280.jpg":"1006x1280","pp_12202724_1024.jpg":"805x1024","pp_12202724_640.jpg":"503x640","pp_12202724_480.jpg":"377x480","pp_12202724_340.jpg":"267x340","pp_12202724_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1276","hd_12202726_1920.jpg":"1920x1080","k_12202726_1280.jpg":"1280x1280","k_12202726_1024.jpg":"1024x1024","k_12202726_640.jpg":"640x640","k_12202726_480.jpg":"480x480","k_12202726_340.jpg":"340x340","k_12202726_220.jpg":"220x220","o_12202726_1280.jpg":"1280x850","o_12202726_1024.jpg":"1024x680","o_12202726_640.jpg":"640x425","o_12202726_480.jpg":"480x319","o_12202726_340.jpg":"340x225","o_12202726_220.jpg":"220x146","h_12202726_1280.jpg":"1280x854","h_12202726_1024.jpg":"1024x683","h_12202726_640.jpg":"640x427","h_12202726_480.jpg":"480x320","h_12202726_340.jpg":"340x227","h_12202726_220.jpg":"220x147","pp_12202726_1280.jpg":"1006x1280","pp_12202726_1024.jpg":"805x1024","pp_12202726_640.jpg":"503x640","pp_12202726_480.jpg":"377x480","pp_12202726_340.jpg":"267x340","pp_12202726_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_12202728_1920.jpg":"1920x1080","k_12202728_1280.jpg":"1280x1280","k_12202728_1024.jpg":"1024x1024","k_12202728_640.jpg":"640x640","k_12202728_480.jpg":"480x480","k_12202728_340.jpg":"340x340","k_12202728_220.jpg":"220x220","o_12202728_1280.jpg":"1280x1706","o_12202728_1024.jpg":"1024x1365","o_12202728_640.jpg":"640x853","o_12202728_480.jpg":"480x640","o_12202728_340.jpg":"340x453","o_12202728_220.jpg":"220x293","h_12202728_1280.jpg":"1280x854","h_12202728_1024.jpg":"1024x683","h_12202728_640.jpg":"640x427","h_12202728_480.jpg":"480x320","h_12202728_340.jpg":"340x227","h_12202728_220.jpg":"220x147","pp_12202728_1280.jpg":"1006x1280","pp_12202728_1024.jpg":"805x1024","pp_12202728_640.jpg":"503x640","pp_12202728_480.jpg":"377x480","pp_12202728_340.jpg":"267x340","pp_12202728_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_12202730_1920.jpg":"1920x1080","k_12202730_1280.jpg":"1280x1280","k_12202730_1024.jpg":"1024x1024","k_12202730_640.jpg":"640x640","k_12202730_480.jpg":"480x480","k_12202730_340.jpg":"340x340","k_12202730_220.jpg":"220x220","o_12202730_1280.jpg":"1280x960","o_12202730_1024.jpg":"1024x768","o_12202730_640.jpg":"640x480","o_12202730_480.jpg":"480x360","o_12202730_340.jpg":"340x255","o_12202730_220.jpg":"220x165","h_12202730_1280.jpg":"1280x854","h_12202730_1024.jpg":"1024x683","h_12202730_640.jpg":"640x427","h_12202730_480.jpg":"480x320","h_12202730_340.jpg":"340x227","h_12202730_220.jpg":"220x147","pp_12202730_1280.jpg":"1006x1280","pp_12202730_1024.jpg":"805x1024","pp_12202730_640.jpg":"503x640","pp_12202730_480.jpg":"377x480","pp_12202730_340.jpg":"267x340","pp_12202730_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7611890 Threads: 1 Questions: 1616847143 Slow queries: 4800543 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110927650 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/americki-crv-neodoljiva-je-poslastica-za-jadranske-ribe-evo-kako-ga-jeskati-1194949 [printLink] => /om/ribolov/americki-crv-neodoljiva-je-poslastica-za-jadranske-ribe-evo-kako-ga-jeskati-1194949?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 678412 [name] => američki crv [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-23 15:31:18 [main_article_id] => 0 [alias] => americki-crv [link] => /tag/americki-crv ) [1] => stdClass Object ( [id] => 678413 [name] => američki crv ješka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-23 15:31:18 [main_article_id] => 0 [alias] => americki-crv-jeska [link] => /tag/americki-crv-jeska ) [2] => stdClass Object ( [id] => 678414 [name] => američki crv mamac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-23 15:31:18 [main_article_id] => 0 [alias] => americki-crv-mamac [link] => /tag/americki-crv-mamac ) [3] => stdClass Object ( [id] => 676773 [name] => crv mamac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-07 12:57:09 [main_article_id] => 0 [alias] => crv-mamac [link] => /tag/crv-mamac ) [4] => stdClass Object ( [id] => 677094 [name] => crv ješka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-10 15:24:31 [main_article_id] => 0 [alias] => crv-jeska [link] => /tag/crv-jeska ) [5] => stdClass Object ( [id] => 678415 [name] => krvavi crv [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-23 15:31:19 [main_article_id] => 0 [alias] => krvavi-crv [link] => /tag/krvavi-crv ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => vrhunski mamac [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Američki crv neodoljiva je poslastica za jadranske ribe: uz lubina, rado će ga napasti komarča, pagar, fratar, ovčica, šarag, kokoti, trlja, kavala i arbun [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3262 [name] => Gordan Jelavić [username] => gordan.jelavic [email] => gordan.jelavic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$pjw9/C5Oziy8qZrqHobR7OT3fv5kb/rIGrGqNLgCe25ow8rbnNDcy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/gordan-jelavic-3262 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1776 [gender] => m [description] => [image] => 1776.jpeg [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1776.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/11/19/12202720.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Šime Duvančić [mainImageDesc] =>

Kad je ugrožen izbacuje usne s opasnim zubima

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/11/19/12202720.jpg [title] =>

Kad je ugrožen izbacuje usne s opasnim zubima

Šime Duvančić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/11/19/12202714.jpg [title] =>

Dehidrirani se mogu čuvati praktično neograničeno

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/11/19/12202716.jpg [title] =>

Na naše tržište dolaze crvi iz europskog uzgoja

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/11/19/12202718.jpg [title] =>

Mamčiti ih treba što tanjom specijalnom iglom

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/11/19/12202722.jpg [title] =>

Najviše se koriste za ciljani lov lubina

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/11/19/12202724.jpg [title] =>

Kokoti i ostali kopači dna ga obožavaju

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/11/19/12202726.jpg [title] =>

Pri mamčenju živih crva dobro je raditi u rukavicama

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/11/19/12202728.jpg [title] =>

Slika br. 1- Mamčenje na dvije udice za lov povlačenjem i puštanjem u kurenat

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/11/19/12202730.jpg [title] =>

Najbolje ih je držati u originalnom pakiranju

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Crvi su vjerojatno jedina skupina morskih organizama koji jedu sve morske ribe, čak i one poput salpe, koja preferiraju biljnu hranu. Osim toga, crvi su i vrstama te količinom jedna od najbrojnijih skupina stanovnika mora. Zato je posve razumljivo da su globalno i najčešće korišteni mamci.

Među nekoliko tisuća vrsta, širinom primjene uz korejskog se ističe američki crv (Glycera americana, Glycera dibranchiata), koji pohlepno uzima većina sitnijih i srednjih morskih riba, zbog čega je on u svijetu jedan od najkorištenijih crva za morsko udičarenje.

Radi se o čekinjastom kolutićavcu koji potječe s plitkih pjeskovito-blatnih obala sjeverne i srednje Amerike. Može narasti do 37 dužine i centimetar promjera.

Na tržište najčešće dolazi u dužinama između 6 i 8 te 15 i 20 cm, što su i najprimjerenije mjere za nadijevanje cijelih crva u lovu srednjih te krupnih jadranskih riba. Boja američkog crva ovisi o njegovoj starosti te staništu, u rasponu je od ružičaste do crvenkaste ili smeđe. Mlađi su svjetliji, a svi imaju svjetliji trbuh i nešto tamniju uzdužnu prugu na leđima.

Ovaj crv izgleda poput mnogih drugih s mekim tijelom, ali se razlikuje po jakoj, žilavoj opni. Najlakše ga je prepoznati po ustima, koja su skrivena unutar glave.

Kad se osjeti ugrožen grize – iz usta izbaci usta, svojevrstan produžetak glave, na čijem su kraju čeljusti s četiri crna, vrlo oštra zuba u obliku kandže. Zato u rukovanju sa živim crvom treba biti oprezan, njegov ugriz izaziva intenzivnu bol koja može trajati neko vrijeme, poput uboda pčele.

Druga, još važnija osobina ovoga crva jest da ima puno krvi, znatno više od sličnih crva, zbog čega ga mnogi diljem svijeta nazivaju i morski krvni crv (Blood worm, Minhoca de sangue, Vermi di sangue...).

---

image

Pri mamčenju živih crva dobro je raditi u rukavicama

---

Krv mu je mirisna i gusta, te slična ljudskoj. Zbog gustoće i velike količine krvi nadjenuti crv vrlo dugo krvari te tako privlači ribe. Osim toga, privlači ih i zato što je na udici vrlo aktivan.

Zbog jače opne, američki je crv znatno žilaviji, pa bolje podnosi napade sitnih riba te odbačaje i potezanje nego korejski i ostali slični crvi koji se koriste kao mamac. Zato je posebno dobar za lov surfcasting tehnikom. Jedu ga praktično sve jadranske ribe, pa se može koristiti u lovu svim načinima, pogotovo na dnu, i odmetom i kančanicom, čak i panulom.

Najčešće se njime lovi u plićem, ali je podjednako učinkovit i u dubljem moru. U lovu s obale surfcasting i osobito beach ledgering te rockfishing tehnikom, najučinkovitiji je po lagano valovitom moru.

Ribe ga vole

Američki crv je učinkovit u svim godišnjim dobima, ali najbolje rezultate daje tijekom jeseni i zime, osobito u lovu lubina, posebno dobro u zamućenim vodama ušća te u valovitom i moru u pokretu.

Uz lubina, od najcjenjenijih priobalnih riba ovog crva će veoma rado napasti komarča, pagar, fratar, ovčica, šarag, kokoti, trlja, ali i kavala, arbun…

---

image

Najviše se koriste za ciljani lov lubina

------
image

Kokoti i ostali kopači dna ga obožavaju

---

Osim tih pridnenih, njime se više nego uspješno love i ribe gornjih slojeva mora, poput kantra, bukve, šaruna... Za takav ribolov ne mora se koristiti živi i cijeli crv. Posve je dobar i uginuli, izrezan na komade. Takav je dobar i u lovu cipala te trlja.

Kao ni ostali, američki crvi na naše tržište ne dolazi iz postojbine, nego iz Francuske i Italije, gdje se uzgaja. Takvi su kvalitetniji od uvezenih iz Amerike ili Azije, koji mogu biti nehigijenski.

U prodaji je najčešće u kartonskoj kutiji s grudvicama papirne mase ili humusa 4-5 do 10 komada, ukupne težine oko 25 grama. Postoji i jumbo pakiranje samo najkrupnijih crva. Skuplji je od korejskog crva i ostalih sličnih uvoznih mamaca, što mu je najveća mana.

---

image

Na naše tržište dolaze crvi iz europskog uzgoja

---

Specijalna igla

Američki crv je najučinkovitiji živ. Da bi takav ostao što duže i na udici, najbolje ga je nadijevati što tanjom specijalnom iglom, obvezno tako da se ona uvede kroz usta, a izvede malo poviše kraja repa kako bi on visio ispod udice i lelujanjem dodatno provocirao ribe.

Pri mamčenju treba biti vrlo oprezan, jer je vrlo sklizak, agresivan i nemiran, pa nije lako izbjeći probijanje njegove opne, što uzrokuje neželjeno krvarenje. Preporučuje se mamčiti ga na udice s vezištem u obliku alkice, koja olakšava postavljanje. Najlakše ga je nadijevati tako da ga se prisili da iz glave potpuno izbaci usta. To se postiže trljanjem crva.

Za lov potezanjem ili driftingom, puštanjem u struju, najbolje ga je nadjenuti na dvije udice kroz rep, tako da mu prva udica viri blizu kraja repa, a na krivini druge stoje usta sa zubima, kao što se vidi na slici br. 1.

---

image

Slika br. 1- Mamčenje na dvije udice za lov povlačenjem i puštanjem u kurenat

---

Nadijevati se može i u dijelovima, također najbolje pomoću igle. Nikako se ne smije rezati škarama ili kojom drugom oštricom, jer će veoma brzo izgubiti svu krv, koja je ribama najprimamljiviji dio. Mjesto gdje se želi podijeliti treba masirati, valjati između kažiprsta i palca sve dok ne postane vrlo tanko i na kraju se razdvoji. Nakon toga razdvojene krajeve treba lagano pritiskati, kako ne bi ispuštali krv.

---

image

Mamčiti ih treba što tanjom specijalnom iglom

---

Drugi način dijeljenja crva je da se željeno mjesto prekida progresivno stisne između dva prsta. Dok to radite, primijetit ćete kako se s toga mjesta premješta sve dok je tu ne bude. Kad se to dogodi, treba stisnuti jače da se crv podijeli. Ako se sve pravilno izvede, crv neće izgubiti ni kap krvi.

Američki crv vrlo je osjetljiv na temperaturu na kojoj se drži. Najduže se živim može održati do 10 dana na temperaturi između 4 i 6 stupnjeva. Na samo dva stupnja nižim ili višim od navedenih poživjet će 4 do 7 dana, dok na temperaturama ispod 2 i više od 9 stupnjeva ugiba već nakon jednog ili dva dana. Zato ga je najbolje čuvati i u ribolov nositi u hladnjaku.

Kod kuće ga je najbolje držati u odjeljku za voće i povrće hladnjaka, jer tu vladaju spomenute temperature. Može se držati u originalnom pakiranju, ali je bolje u posudu dodati fini čisti morski pijesak te morsku vodu, tek toliko da prekrije pijesak. Kutiju treba prekriti kako bi se usporilo isparenje vode.

Izvan hladnjaka, ali u vlažnom originalnom pakiranju i na sjenovitom mjestu podnosi i srednje visoke temperature na kojima može poživjeti dva do tri dana. Iz svega navedenog vidljivo je da je puno bolji od ostalih sličnih crva za ribolov zimi, jer bolje od njih podnosi hladnoću.

---

image

Najbolje ih je držati u originalnom pakiranju

---

Uginuli američki crvi mogu se zamrznuti, ali i usoliti na isti način kao i ostali crvi i tako čuvati vrlo dugo do upotrebe. Najduže, praktično neograničeno mogu se skladištiti dehidrirani crvi, kakvi se odnedavno nude i na našem tržištu. Prije upotrebe ih ponovno treba hidratizirati, što može potrajati do 20, čak i 60 minuta, ovisno o veličini mamca, ali i tekućini u koju se potapaju.

Kad je to voda, najbolje je koristiti onu u kojoj će se loviti. Dehidrirani crvi su najmanje učinkoviti, pa ih je dobro učiniti privlačnijim potapanjem u atraktore, najbolje obojene, ili njihove mješavine s vodom. Ako ih treba rezati, to treba učiniti dok su suhi, jer je tako najlakše, a i brže se hidratiziraju.

---

image

Dehidrirani se mogu čuvati praktično neograničeno

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Šime Duvančić
Šime Duvančić

Kad je ugrožen izbacuje usne s opasnim zubima


Dehidrirani se mogu čuvati praktično neograničeno


Na naše tržište dolaze crvi iz europskog uzgoja


Mamčiti ih treba što tanjom specijalnom iglom


Najviše se koriste za ciljani lov lubina


Kokoti i ostali kopači dna ga obožavaju


Pri mamčenju živih crva dobro je raditi u rukavicama


Slika br. 1- Mamčenje na dvije udice za lov povlačenjem i puštanjem u kurenat


Najbolje ih je držati u originalnom pakiranju

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/americki-crv-neodoljiva-je-poslastica-za-jadranske-ribe-evo-kako-ga-jeskati-1194949 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9573721bec7415a7af19c52e5e1543b6e6fb8f8c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ameri%C4%8Dki+crv+neodoljiva+je+poslastica+za+jadranske+ribe%3A+uz+lubina%2C+rado+%C4%87e+ga+napasti+komar%C4%8Da%2C+pagar%2C+fratar%2C+ov%C4%8Dica%2C+%C5%A1arag%2C+kokoti%2C+trlja%2C+kavala+i+arbun&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Famericki-crv-neodoljiva-je-poslastica-za-jadranske-ribe-evo-kako-ga-jeskati-1194949 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Famericki-crv-neodoljiva-je-poslastica-za-jadranske-ribe-evo-kako-ga-jeskati-1194949 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => vrhunski mamac [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

vrhunski mamacAmerički crv neodoljiva je poslastica za jadranske ribe: uz lubina, rado će ga napasti komarča, pagar, fratar, ovčica, šarag, kokoti, trlja, kavala i arbun

Piše Šime Duvančić
24. svibnja 2022. - 07:42

Crvi su vjerojatno jedina skupina morskih organizama koji jedu sve morske ribe, čak i one poput salpe, koja preferiraju biljnu hranu. Osim toga, crvi su i vrstama te količinom jedna od najbrojnijih skupina stanovnika mora. Zato je posve razumljivo da su globalno i najčešće korišteni mamci.

Među nekoliko tisuća vrsta, širinom primjene uz korejskog se ističe američki crv (Glycera americana, Glycera dibranchiata), koji pohlepno uzima većina sitnijih i srednjih morskih riba, zbog čega je on u svijetu jedan od najkorištenijih crva za morsko udičarenje.

Radi se o čekinjastom kolutićavcu koji potječe s plitkih pjeskovito-blatnih obala sjeverne i srednje Amerike. Može narasti do 37 dužine i centimetar promjera.

Na tržište najčešće dolazi u dužinama između 6 i 8 te 15 i 20 cm, š...

13. svibanj 2024 12:15