stdClass Object ( [id] => 1169499 [title] => Škilja je penicilin za orade, arbune i brancine: ‘Prvo nježni ugriz, a onda jaka kontra! Nekoliko trenutaka kasnije u saku je ljepotica od preko dva kila‘ [alias] => skilja-je-penicilin-za-orade-prvo-njezni-ugriz-a-onda-jaka-kontra [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Zimsko je vrijeme promjenjivo. Jedan do dva dana juga, pa jedan dan stabilno, pa idući dan opet okreće na jaku buru. E, upravo taj stabilan dan između bure i juga, ili obrnuto, a ponekad i zadnji dan u nizu lijepog i stabilnog vremena, neposredno pred okretanje na buru ili južinu, pali alarm na pokret u ribolov kančanicom iz barke.

TEŠKA PITANJA

Nestabilni vremenski uvjeti ne dopuštaju lov na morskog crva, a bibiji u omiljeni ribomaterijal stižu tek za nekoliko dana. Plivarice su vezane, pun je mjesec pa srdele nema. Što sad? Otići po smrznute lignje u supermarket ili nabrati dagnji s kakvog muringa, bove ili mula? Sivi kotačići se vrte u razmišljanju i traženju rješenja, tako da se u ušima čuje zujanje. Već je sat do ponoći...

Do posljednjeg trenutka u iščekivanju i promatranju vremena na Aladinu i ostalim meteorološkim portalima, odluka napokon pada. Zora i jutro su u bonaci, tako da lagano pripremam opremu. Unaprijed vežem dva sistema za dva štapa plus još dva rezervna sistema u slučaju gubljenja zbog lošeg kačenja ili susreta s kakvim većim ugorom koji često zna sve pokidati.

A ura od griza traje samo jedan do dva sata, tako da bih previše vremena izgubio na vezanje novog sistema. Inače, moj sistem počinje omčom koja se spaja s glavnim najlonom od 0,35 milimetara preko vrtilice s kopčom, a nastavlja se s tri prame dužine 30 centimetara s razmakom od 60 centimetara, te završava s kopčom na koju ​se postavlja olovnica crvene boje težine 50 do 60 grama, jer se lovi na dubini od 35 do 45 metara.

Prame se vežu uz pomoć T-čvora s pletenicom ili bez. Udice Mosqito Owner 1/0 pokazale su se i više nego dobre, s tim da za tijelo sistema i prame koristim FC Soft od 0,28 milimetara.

Zovem ostatak ekipe Kvarner fishinga u nadi da im je ostalo nešto svježih srdela ili barem domaće jadranske lignje, no na sve pozive dobivam negativan odgovor. Opet skače pitanje – šta sad?

Preostaje mi samo jedno, da sam ulovim ješku...

---

image
Predvezi su uvijek spremni
---

ŽARKE OČI

Tako polako krećem u dva ujutro s barkom, pa polako redom obilazeći lučice i plićake vrlo brzo uspijevam naloviti hrpu lijepih velikih kozica, ili, kako mi na Kvarneru kažemo, škilja. To su kamene kozice veličine pet do sedam centimetara koje su mi se puno puta pokazale kao vrhunska ješka. Lovim ih uz pomoć male dječje mrežice ili manjeg saka sitnijeg oka, a na životu ih održavam u kanti s malo vode i manjom pumpicom za održavanje žive ješke.

Sam lov je jednostavan. Naime, škilju po noći nije teško uočiti, jer kad se u mraku osvijetli s lampom, oči joj žarko svijetle, nakon čega ih samo treba skupiti.

Najbolje mi se pokazalo loviti ih za vrijeme oseke. Nekako su u to doba najaktivnije i nalaze se izvan rupa i procijepa u kojima se inače skrivaju po danu u strahu od brojnih gladnih usta koja su im stalna prijetnja. A toga se dana baš takav raspored pokazao idealnim, jer je tek ujutro prognozirano dizanje mora prema vrhuncu, što je za lov orade jako povoljno.

Ipak, za svaki slučaj nabrao sam i malo dagnji, koje će u slučaju nedostatka kozica morati poslužiti. Ostalo je još samo provu okrenuti put pošte.

---

image
Škilje nije teško održati živima
---

ZORA BUDI RIBU

Na poštu sam stigao sat vremena prije zore. Ta moja pozicija nalazi se između dva braka, tek stotinjak metara od obale, na dubini od četrdesetak metara, što i nije neka tajna. Važnije od svega je pogoditi tajming vezan uz vjetrove, tlak zraka i mjesečeve mijene, naravno uz pravu ješku.

Tako moji naješkani sistemi u moru dočekuju prve naznake zore, no bez ikakvih naznaka prisutnosti bilo kakve ribe. Ništa se ne događa već puni sat vremena. Prolazi još pola sata i zora budi sunce. No, ne budi samo sunce, već i moje štapove. Na jednom vrhu primjećujem nježni, jedva vidljivi griz. Vrh se povija najprije prema gore, a potom prema dolje.

Odmah popuštam par centimetara prateći lagano savijanje vrha. Još sekunda-dvije i ide duga i jaka kontra. Sve je u redu. S druge strane batrganje. Riba je na udici. Nekoliko trenutaka slatke neizvjesnosti i gore je. U sak ulazi lijepa orada nešto preko dva kilograma! Super, po to sam i došao!

Skidajući tu oradu s udice, krajičkom oka ugledam potpuno istu situaciju i na drugom štapu. Ponovljena priča, baš sve isto kao i kod prvoga griza. Kontra, i dobivam i drugi lijepi primjerak orade od nekih kil i pol. Krenulo je!

---

image
Ulov prije nego me opkole s barkama
---

Idućih sat vremena popunilo je kvotu od pet kilograma plus jedan kapitalni primjerak, s tim da je barem desetak, a vjerojatno i više manjih orada, oradela, vraćeno u more. Nažalost, u moru je ostala i jedna teža od četiri kilograma koja je otpala. Nije mi očito bila suđena.

SIDRO NA BOVICI

Često me na toj pošti okruže barke drugih ribolovaca, što je problem koji, nažalost, ne uviđaju svi. U toj situaciji mi se pokazao dobar potez dignuti sidro i udaljiti se od hrpe bijelih sidrenih konopa ostalih barki. Naime, ti brojni sidreni konopi u većini slučajeva kod većih riba probude sumnju ili ih čak poplaše.

U svom sidrenju često znam pustiti desetak metara konopa više te ga spojiti na bovicu, nakon čega se s još desetak metara konopa vežem na tu bovicu tako da mi moj sidreni konop ostane udaljen od mjesta na kojem lovim. Naravno, u takvom sidrenju uvijek pazim da me kurenat izvuče na željenu poziciju, tj. stranu od braka.

Takav potez mi se pokazao dobrim jer se u tišini jutra od svih tih silnih barki samo s moje svakih petnaestak minuta čuje proklizavanje kočnice role i pljuskanje ribe u saku.

---

image
I arbuni su bili u mjeri
---

TRI NAČINA

Dagnje koje sam ponio toga mi dana nisu trebale jer su škilje sve odradile. Vrhunska su ješka, no da bi bile uspješno lovne, treba ih znati pravilno naješkati.

Premda se žive kozice mogu ješkati na nekoliko načina, najbitnije je da se tijekom ješkanja što manje ozlijede tako da što dulje ostanu na životu. Naime, sve te njihove kretnje nožicama, ticalima, kao i trzaji repa i fluorescentne boje, magično privlače ribu.

Prvi način ješkanja velike kozice je da se pod zadnji članak repa s leđne strane uđe s vrhom udice, nakon čega se udica provuče prema kraju repa, što više uz oklop sa što manje zadijevanja u meso, te iziđe na polovici repa nakon par članaka. Uz ovakav način ješkanja ostaju pokretne nožice ticala i sam rep.

---

image
Kod ovakvog načina ješkanja udica izlazi na leđima kozice
---

U drugom načinu ješkanja se pod kraj repa prije repne peraje, s donje strane, uđe vrhom udice i isto tako, prateći luk linije oklopa, iziđe na repu prije glave. Ovakvim ješkanjem ostaju pokretni ticala i nožice.

Kod trećeg načina ješkanja se uđe udicom pod kraj repa prije repne peraje, te se udica provuče kroz sredinu kozice pa vrhom udice iziđe na glavi. Tu se gubi puno pokretnosti kozice, ali budući da živci još dugo ostaju aktivni proizvodeći vibracije i podržavajući fluo boje, ovako naješkana kozica i dalje privlači na griz.

---

image
U ovoj montaži vrh udice skriven je među nogicama kozice
---

Ako su kozice manje, tada ih se može i više komada naješkati na udicu.

Velika prednost lova većim živim kozicama je u činjenici da ih sitna riba slabo napada i tako ne ometa očekivani griz kakve plemenitije lovine ili neke druge veće ribe.

A ako vam kozice iz bilo kojeg razloga uginu, nema razloga za paniku, jer kozica ne mora uvijek biti živa da bi se koristila za ješku. Ako su uginule, tada se otkine vrh glave, pa se naješka samo zadak koji će također vrlo učinkovito privući ribu.

BESPLATNA JEŠKA

Kančanicom na živu kozicu sam do sada nasukao cijeli niz riba iz obitelji ljuskavki. Posebno je slatka oradama i arbunima, no tu i tamo me uvijek ugodno iznenadi pokoji brancin, oslić, tabinja ili ovčica, a ponekad čak i poveća trilja. Naravno, rado je napadaju i ribe poput vrane i velikih lumbraka.

---

image
Po ovo smo došli
---

A zadnji ribolov na kančanicu sa živom kozicom u društvu počasnog člana Kvarner fishinga Marija Brnečića iznenadio nas je jednim predivnim brancinom i povećom oradom, uz još podosta porcijaša. I u tom je ribolovu dopuštena dnevna količina brzo popunjena, jer je živa kozica besprijekorno odradila svoj posao.

Zbog svega toga se često, unatoč dostupnosti brojnih drugih ješki, odlučujem upravo za kozicu, besplatnu ješku za koju je potrebno izdvojiti tek malo vremena i truda.

Ako do sada niste probali, probajte. Rezultati bi vas mogli vrlo ugodno iznenaditi. Jedino pri ruci morate imati dovoljno veliki sak.

---

ŠTAPOVI JAKE KIČME


Za lov kančanicom na škilju koristim asortiman štapova za lagani bulentin 2.4 metra dužine i gramaže do 200 grama. To su štapovi Dip Astral Boat Plus, Colmic Stern Pro XF i Colmic Kitakarei KK Evolution, na koje postavljam role Daiwa BG 4000 i Okuma Custom 8000, a koje planiram uskoro zamijeniti rolama Daiwa Magsealed.

Radi se o štapovima semmiparabolic s iznimno osjetljivim vrhom i jakom kičmom.
U iznimnim slučajevima koristim i Okuma Eclipz, koji preferiram u zimskom razdoblju, kada se riba povuče dublje i kad očekujem ulov veće ribe dublje od 40 metara, ili ako lovim u driftu, gdje koristim olovnice teže od 100 grama u kombinaciji s rolom Azores 5000 ili 5500. To je štap koji uz svoje svestrane karakteristike može odlično poslužiti i za teži bulentin, jer uz veliku snagu ima poprilično osjetljiv vrh kojim se dobro raspoznaju grizevi i na većim dubinama, pogotovo ako se koristi upredenica.

---

---

NIŠTA BEZ TRUDA


Za ostvarenje dobrog ulova potrebno je uložiti dosta truda u nabavu dobre ješke, u mom slučaju žive škilje, na čemu se izgubi poprilično vrijeme u hladnim noćima. Osim toga i sam put k poziciji je dosta neugodan, u mom kraju obično u pratnji negostoljubive mrzle tramontane.

Stoga svakako preporučujem dobro se oboružati termosicama s toplim napitcima, a možda i nešto kratko iz bočice protiv ribarskih uroka u umjerenoj količini, i, najbitnije, u dobrom društvu koje uvijek digne raspoloženje. Inače se ekipa Kvarner fishinga sastoji od Vladimira Šimca, Eugena Travalje i počasnog člana i vrsnog udičara Marija Brnečića, koji su me vjerno pratili u ovih nekoliko ribolova na kanavaču, odnosno kančanicu sa živom škiljom.

---

---

image
To je taj brancin koji je uljepšao dan svima nama
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => vrhunski mamac [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => vrhunski mamac 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-02-21 12:48:10 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Edvin Žigante [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-02-22 06:39:51 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-02-22 06:33:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 50 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/02\/21\/20284550.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/21\/20284546.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/21\/20284548.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/21\/20284552.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/21\/20284554.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/21\/20284558.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/21\/20284560.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/21\/20284562.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/21\/20284564.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/21\/20284566.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/21\/20284568.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/21\/20284570.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/21\/20284572.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/21\/20288984.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Mario Brne\u010di\u0107 je drmnuo <\/em>i brancina","Ulov je bio sasvim zadovoljavaju\u0107i","Po ovo smo do\u0161li","Ljepota \u0161arenog ulova","I arbuni su bili u mjeri","Kanava\u010da mo\u017ee biti vrlo u\u010dinkovita","\u0160kilje nije te\u0161ko odr\u017eati \u017eivima","Kod ovakvog na\u010dina je\u0161kanja udica izlazi na le\u0111ima kozice","U ovoj monta\u017ei vrh udice skriven je me\u0111u nogicama kozice","Predvezi su uvijek spremni","Ovako izgleda nenaje\u0161kani predvez","Jedna za uspomenu na ovu zimu","Ulov prije nego me opkole s barkama","To je taj brancin koji je uljep\u0161ao dan svima nama"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["45:64","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1475","hd_20284550_1920.jpg":"1920x1080","k_20284550_1280.jpg":"1280x1280","k_20284550_1024.jpg":"1024x1024","k_20284550_640.jpg":"640x640","k_20284550_480.jpg":"480x480","k_20284550_340.jpg":"340x340","k_20284550_220.jpg":"220x220","o_20284550_1280.jpg":"1280x983","o_20284550_1024.jpg":"1024x786","o_20284550_640.jpg":"640x491","o_20284550_480.jpg":"480x368","o_20284550_340.jpg":"340x261","o_20284550_220.jpg":"220x169","h_20284550_1280.jpg":"1280x854","h_20284550_1024.jpg":"1024x683","h_20284550_640.jpg":"640x427","h_20284550_480.jpg":"480x320","h_20284550_340.jpg":"340x227","h_20284550_220.jpg":"220x147","pp_20284550_1280.jpg":"1006x1280","pp_20284550_1024.jpg":"805x1024","pp_20284550_640.jpg":"503x640","pp_20284550_480.jpg":"377x480","pp_20284550_340.jpg":"267x340","pp_20284550_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2725","hd_20284546_1920.jpg":"1920x1080","k_20284546_1280.jpg":"1280x1280","k_20284546_1024.jpg":"1024x1024","k_20284546_640.jpg":"640x640","k_20284546_480.jpg":"480x480","k_20284546_340.jpg":"340x340","k_20284546_220.jpg":"220x220","o_20284546_1280.jpg":"1280x1816","o_20284546_1024.jpg":"1024x1453","o_20284546_640.jpg":"640x908","o_20284546_480.jpg":"480x681","o_20284546_340.jpg":"340x482","o_20284546_220.jpg":"220x312","h_20284546_1280.jpg":"1280x854","h_20284546_1024.jpg":"1024x683","h_20284546_640.jpg":"640x427","h_20284546_480.jpg":"480x320","h_20284546_340.jpg":"340x227","h_20284546_220.jpg":"220x147","pp_20284546_1280.jpg":"1006x1280","pp_20284546_1024.jpg":"805x1024","pp_20284546_640.jpg":"503x640","pp_20284546_480.jpg":"377x480","pp_20284546_340.jpg":"267x340","pp_20284546_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_20284548_1920.jpg":"1920x1080","k_20284548_1280.jpg":"1280x1280","k_20284548_1024.jpg":"1024x1024","k_20284548_640.jpg":"640x640","k_20284548_480.jpg":"480x480","k_20284548_340.jpg":"340x340","k_20284548_220.jpg":"220x220","o_20284548_1280.jpg":"1280x1706","o_20284548_1024.jpg":"1024x1365","o_20284548_640.jpg":"640x853","o_20284548_480.jpg":"480x640","o_20284548_340.jpg":"340x453","o_20284548_220.jpg":"220x293","h_20284548_1280.jpg":"1280x854","h_20284548_1024.jpg":"1024x683","h_20284548_640.jpg":"640x427","h_20284548_480.jpg":"480x320","h_20284548_340.jpg":"340x227","h_20284548_220.jpg":"220x147","pp_20284548_1280.jpg":"1006x1280","pp_20284548_1024.jpg":"805x1024","pp_20284548_640.jpg":"503x640","pp_20284548_480.jpg":"377x480","pp_20284548_340.jpg":"267x340","pp_20284548_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_20284552_1920.jpg":"1920x1080","k_20284552_1280.jpg":"1280x1280","k_20284552_1024.jpg":"1024x1024","k_20284552_640.jpg":"640x640","k_20284552_480.jpg":"480x480","k_20284552_340.jpg":"340x340","k_20284552_220.jpg":"220x220","o_20284552_1280.jpg":"1280x1706","o_20284552_1024.jpg":"1024x1365","o_20284552_640.jpg":"640x853","o_20284552_480.jpg":"480x640","o_20284552_340.jpg":"340x453","o_20284552_220.jpg":"220x293","h_20284552_1280.jpg":"1280x854","h_20284552_1024.jpg":"1024x683","h_20284552_640.jpg":"640x427","h_20284552_480.jpg":"480x320","h_20284552_340.jpg":"340x227","h_20284552_220.jpg":"220x147","pp_20284552_1280.jpg":"1006x1280","pp_20284552_1024.jpg":"805x1024","pp_20284552_640.jpg":"503x640","pp_20284552_480.jpg":"377x480","pp_20284552_340.jpg":"267x340","pp_20284552_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2403","hd_20284554_1920.jpg":"1920x1080","k_20284554_1280.jpg":"1280x1280","k_20284554_1024.jpg":"1024x1024","k_20284554_640.jpg":"640x640","k_20284554_480.jpg":"480x480","k_20284554_340.jpg":"340x340","k_20284554_220.jpg":"220x220","o_20284554_1280.jpg":"1280x1602","o_20284554_1024.jpg":"1024x1281","o_20284554_640.jpg":"640x801","o_20284554_480.jpg":"480x600","o_20284554_340.jpg":"340x425","o_20284554_220.jpg":"220x275","h_20284554_1280.jpg":"1280x854","h_20284554_1024.jpg":"1024x683","h_20284554_640.jpg":"640x427","h_20284554_480.jpg":"480x320","h_20284554_340.jpg":"340x227","h_20284554_220.jpg":"220x147","pp_20284554_1280.jpg":"1006x1280","pp_20284554_1024.jpg":"805x1024","pp_20284554_640.jpg":"503x640","pp_20284554_480.jpg":"377x480","pp_20284554_340.jpg":"267x340","pp_20284554_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_20284558_1920.jpg":"1920x1080","k_20284558_1280.jpg":"1280x1280","k_20284558_1024.jpg":"1024x1024","k_20284558_640.jpg":"640x640","k_20284558_480.jpg":"480x480","k_20284558_340.jpg":"340x340","k_20284558_220.jpg":"220x220","o_20284558_1280.jpg":"1280x1706","o_20284558_1024.jpg":"1024x1365","o_20284558_640.jpg":"640x853","o_20284558_480.jpg":"480x640","o_20284558_340.jpg":"340x453","o_20284558_220.jpg":"220x293","h_20284558_1280.jpg":"1280x854","h_20284558_1024.jpg":"1024x683","h_20284558_640.jpg":"640x427","h_20284558_480.jpg":"480x320","h_20284558_340.jpg":"340x227","h_20284558_220.jpg":"220x147","pp_20284558_1280.jpg":"1006x1280","pp_20284558_1024.jpg":"805x1024","pp_20284558_640.jpg":"503x640","pp_20284558_480.jpg":"377x480","pp_20284558_340.jpg":"267x340","pp_20284558_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_20284560_1920.jpg":"1920x1080","k_20284560_1280.jpg":"1280x1280","k_20284560_1024.jpg":"1024x1024","k_20284560_640.jpg":"640x640","k_20284560_480.jpg":"480x480","k_20284560_340.jpg":"340x340","k_20284560_220.jpg":"220x220","o_20284560_1280.jpg":"1280x1706","o_20284560_1024.jpg":"1024x1365","o_20284560_640.jpg":"640x853","o_20284560_480.jpg":"480x640","o_20284560_340.jpg":"340x453","o_20284560_220.jpg":"220x293","h_20284560_1280.jpg":"1280x854","h_20284560_1024.jpg":"1024x683","h_20284560_640.jpg":"640x427","h_20284560_480.jpg":"480x320","h_20284560_340.jpg":"340x227","h_20284560_220.jpg":"220x147","pp_20284560_1280.jpg":"1006x1280","pp_20284560_1024.jpg":"805x1024","pp_20284560_640.jpg":"503x640","pp_20284560_480.jpg":"377x480","pp_20284560_340.jpg":"267x340","pp_20284560_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1080","hd_20284562_1920.jpg":"1920x1080","k_20284562_1280.jpg":"1280x1280","k_20284562_1024.jpg":"1024x1024","k_20284562_640.jpg":"640x640","k_20284562_480.jpg":"480x480","k_20284562_340.jpg":"340x340","k_20284562_220.jpg":"220x220","o_20284562_1280.jpg":"1280x720","o_20284562_1024.jpg":"1024x576","o_20284562_640.jpg":"640x360","o_20284562_480.jpg":"480x270","o_20284562_340.jpg":"340x191","o_20284562_220.jpg":"220x123","h_20284562_1280.jpg":"1280x854","h_20284562_1024.jpg":"1024x683","h_20284562_640.jpg":"640x427","h_20284562_480.jpg":"480x320","h_20284562_340.jpg":"340x227","h_20284562_220.jpg":"220x147","pp_20284562_1280.jpg":"1006x1280","pp_20284562_1024.jpg":"805x1024","pp_20284562_640.jpg":"503x640","pp_20284562_480.jpg":"377x480","pp_20284562_340.jpg":"267x340","pp_20284562_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1080","hd_20284564_1920.jpg":"1920x1080","k_20284564_1280.jpg":"1280x1280","k_20284564_1024.jpg":"1024x1024","k_20284564_640.jpg":"640x640","k_20284564_480.jpg":"480x480","k_20284564_340.jpg":"340x340","k_20284564_220.jpg":"220x220","o_20284564_1280.jpg":"1280x720","o_20284564_1024.jpg":"1024x576","o_20284564_640.jpg":"640x360","o_20284564_480.jpg":"480x270","o_20284564_340.jpg":"340x191","o_20284564_220.jpg":"220x123","h_20284564_1280.jpg":"1280x854","h_20284564_1024.jpg":"1024x683","h_20284564_640.jpg":"640x427","h_20284564_480.jpg":"480x320","h_20284564_340.jpg":"340x227","h_20284564_220.jpg":"220x147","pp_20284564_1280.jpg":"1006x1280","pp_20284564_1024.jpg":"805x1024","pp_20284564_640.jpg":"503x640","pp_20284564_480.jpg":"377x480","pp_20284564_340.jpg":"267x340","pp_20284564_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1080","hd_20284566_1920.jpg":"1920x1080","k_20284566_1280.jpg":"1280x1280","k_20284566_1024.jpg":"1024x1024","k_20284566_640.jpg":"640x640","k_20284566_480.jpg":"480x480","k_20284566_340.jpg":"340x340","k_20284566_220.jpg":"220x220","o_20284566_1280.jpg":"1280x720","o_20284566_1024.jpg":"1024x576","o_20284566_640.jpg":"640x360","o_20284566_480.jpg":"480x270","o_20284566_340.jpg":"340x191","o_20284566_220.jpg":"220x123","h_20284566_1280.jpg":"1280x854","h_20284566_1024.jpg":"1024x683","h_20284566_640.jpg":"640x427","h_20284566_480.jpg":"480x320","h_20284566_340.jpg":"340x227","h_20284566_220.jpg":"220x147","pp_20284566_1280.jpg":"1006x1280","pp_20284566_1024.jpg":"805x1024","pp_20284566_640.jpg":"503x640","pp_20284566_480.jpg":"377x480","pp_20284566_340.jpg":"267x340","pp_20284566_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x3415","hd_20284568_1920.jpg":"1920x1080","k_20284568_1280.jpg":"1280x1280","k_20284568_1024.jpg":"1024x1024","k_20284568_640.jpg":"640x640","k_20284568_480.jpg":"480x480","k_20284568_340.jpg":"340x340","k_20284568_220.jpg":"220x220","o_20284568_1280.jpg":"1280x2276","o_20284568_1024.jpg":"1024x1821","o_20284568_640.jpg":"640x1138","o_20284568_480.jpg":"480x853","o_20284568_340.jpg":"340x604","o_20284568_220.jpg":"220x391","h_20284568_1280.jpg":"1280x854","h_20284568_1024.jpg":"1024x683","h_20284568_640.jpg":"640x427","h_20284568_480.jpg":"480x320","h_20284568_340.jpg":"340x227","h_20284568_220.jpg":"220x147","pp_20284568_1280.jpg":"1006x1280","pp_20284568_1024.jpg":"805x1024","pp_20284568_640.jpg":"503x640","pp_20284568_480.jpg":"377x480","pp_20284568_340.jpg":"267x340","pp_20284568_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1080","hd_20284570_1920.jpg":"1920x1080","k_20284570_1280.jpg":"1280x1280","k_20284570_1024.jpg":"1024x1024","k_20284570_640.jpg":"640x640","k_20284570_480.jpg":"480x480","k_20284570_340.jpg":"340x340","k_20284570_220.jpg":"220x220","o_20284570_1280.jpg":"1280x720","o_20284570_1024.jpg":"1024x576","o_20284570_640.jpg":"640x360","o_20284570_480.jpg":"480x270","o_20284570_340.jpg":"340x191","o_20284570_220.jpg":"220x123","h_20284570_1280.jpg":"1280x854","h_20284570_1024.jpg":"1024x683","h_20284570_640.jpg":"640x427","h_20284570_480.jpg":"480x320","h_20284570_340.jpg":"340x227","h_20284570_220.jpg":"220x147","pp_20284570_1280.jpg":"1006x1280","pp_20284570_1024.jpg":"805x1024","pp_20284570_640.jpg":"503x640","pp_20284570_480.jpg":"377x480","pp_20284570_340.jpg":"267x340","pp_20284570_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1080","hd_20284572_1920.jpg":"1920x1080","k_20284572_1280.jpg":"1280x1280","k_20284572_1024.jpg":"1024x1024","k_20284572_640.jpg":"640x640","k_20284572_480.jpg":"480x480","k_20284572_340.jpg":"340x340","k_20284572_220.jpg":"220x220","o_20284572_1280.jpg":"1280x720","o_20284572_1024.jpg":"1024x576","o_20284572_640.jpg":"640x360","o_20284572_480.jpg":"480x270","o_20284572_340.jpg":"340x191","o_20284572_220.jpg":"220x123","h_20284572_1280.jpg":"1280x854","h_20284572_1024.jpg":"1024x683","h_20284572_640.jpg":"640x427","h_20284572_480.jpg":"480x320","h_20284572_340.jpg":"340x227","h_20284572_220.jpg":"220x147","pp_20284572_1280.jpg":"1006x1280","pp_20284572_1024.jpg":"805x1024","pp_20284572_640.jpg":"503x640","pp_20284572_480.jpg":"377x480","pp_20284572_340.jpg":"267x340","pp_20284572_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x864","hd_20288984_1920.jpg":"1920x1080","k_20288984_1280.jpg":"1280x1280","k_20288984_1024.jpg":"1024x1024","k_20288984_640.jpg":"640x640","k_20288984_480.jpg":"480x480","k_20288984_340.jpg":"340x340","k_20288984_220.jpg":"220x220","o_20288984_1280.jpg":"1280x576","o_20288984_1024.jpg":"1024x460","o_20288984_640.jpg":"640x288","o_20288984_480.jpg":"480x216","o_20288984_340.jpg":"340x153","o_20288984_220.jpg":"220x99","h_20288984_1280.jpg":"1280x854","h_20288984_1024.jpg":"1024x683","h_20288984_640.jpg":"640x427","h_20288984_480.jpg":"480x320","h_20288984_340.jpg":"340x227","h_20288984_220.jpg":"220x147","pp_20288984_1280.jpg":"1006x1280","pp_20288984_1024.jpg":"805x1024","pp_20288984_640.jpg":"503x640","pp_20288984_480.jpg":"377x480","pp_20288984_340.jpg":"267x340","pp_20288984_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8101563 Threads: 3 Questions: 1676103913 Slow queries: 4991311 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112368928 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/skilja-je-penicilin-za-orade-prvo-njezni-ugriz-a-onda-jaka-kontra-1169499 [printLink] => /om/ribolov/skilja-je-penicilin-za-orade-prvo-njezni-ugriz-a-onda-jaka-kontra-1169499?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 668086 [name] => ješka škilja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-21 14:04:20 [main_article_id] => 0 [alias] => jeska-skilja [link] => /tag/jeska-skilja ) [1] => stdClass Object ( [id] => 668087 [name] => škilja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-21 14:04:20 [main_article_id] => 0 [alias] => skilja [link] => /tag/skilja ) [2] => stdClass Object ( [id] => 668088 [name] => škilja orade [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-21 14:04:20 [main_article_id] => 0 [alias] => skilja-orade [link] => /tag/skilja-orade ) [3] => stdClass Object ( [id] => 668089 [name] => mamac za orade [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-21 14:04:20 [main_article_id] => 0 [alias] => mamac-za-orade [link] => /tag/mamac-za-orade ) [4] => stdClass Object ( [id] => 668090 [name] => ješka za orade [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-21 14:04:20 [main_article_id] => 0 [alias] => jeska-za-orade [link] => /tag/jeska-za-orade ) [5] => stdClass Object ( [id] => 668091 [name] => čime loviti orade [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-21 14:04:20 [main_article_id] => 0 [alias] => cime-loviti-orade [link] => /tag/cime-loviti-orade ) [6] => stdClass Object ( [id] => 650542 [name] => kako loviti komarče [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 22:35:43 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-komarce [link] => /tag/kako-loviti-komarce ) [7] => stdClass Object ( [id] => 668092 [name] => Edvin Žigante [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-21 14:04:21 [main_article_id] => 0 [alias] => edvin-zigante [link] => /tag/edvin-zigante ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => vrhunski mamac [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Škilja je penicilin za orade, arbune i brancine: ‘Prvo nježni ugriz, a onda jaka kontra! Nekoliko trenutaka kasnije u saku je ljepotica od preko dva kila‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-19-02-16-40-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/21/20284550.jpg [galleryCount] => 14 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => Mario Brnečić je drmnuo i brancina [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/21/20284550.jpg [title] => Mario Brnečić je drmnuo i brancina ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/21/20284546.jpg [title] => Ulov je bio sasvim zadovoljavajući ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/21/20284548.jpg [title] => Po ovo smo došli ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/21/20284552.jpg [title] => Ljepota šarenog ulova ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/21/20284554.jpg [title] => I arbuni su bili u mjeri ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/21/20284558.jpg [title] => Kanavača može biti vrlo učinkovita ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/21/20284560.jpg [title] => Škilje nije teško održati živima ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/21/20284562.jpg [title] => Kod ovakvog načina ješkanja udica izlazi na leđima kozice ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/21/20284564.jpg [title] => U ovoj montaži vrh udice skriven je među nogicama kozice ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/21/20284566.jpg [title] => Predvezi su uvijek spremni ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/21/20284568.jpg [title] => Ovako izgleda nenaješkani predvez ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/21/20284570.jpg [title] => Jedna za uspomenu na ovu zimu ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/21/20284572.jpg [title] => Ulov prije nego me opkole s barkama ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/21/20288984.jpg [title] => To je taj brancin koji je uljepšao dan svima nama ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Zimsko je vrijeme promjenjivo. Jedan do dva dana juga, pa jedan dan stabilno, pa idući dan opet okreće na jaku buru. E, upravo taj stabilan dan između bure i juga, ili obrnuto, a ponekad i zadnji dan u nizu lijepog i stabilnog vremena, neposredno pred okretanje na buru ili južinu, pali alarm na pokret u ribolov kančanicom iz barke.

TEŠKA PITANJA

Nestabilni vremenski uvjeti ne dopuštaju lov na morskog crva, a bibiji u omiljeni ribomaterijal stižu tek za nekoliko dana. Plivarice su vezane, pun je mjesec pa srdele nema. Što sad? Otići po smrznute lignje u supermarket ili nabrati dagnji s kakvog muringa, bove ili mula? Sivi kotačići se vrte u razmišljanju i traženju rješenja, tako da se u ušima čuje zujanje. Već je sat do ponoći...

Do posljednjeg trenutka u iščekivanju i promatranju vremena na Aladinu i ostalim meteorološkim portalima, odluka napokon pada. Zora i jutro su u bonaci, tako da lagano pripremam opremu. Unaprijed vežem dva sistema za dva štapa plus još dva rezervna sistema u slučaju gubljenja zbog lošeg kačenja ili susreta s kakvim većim ugorom koji često zna sve pokidati.

A ura od griza traje samo jedan do dva sata, tako da bih previše vremena izgubio na vezanje novog sistema. Inače, moj sistem počinje omčom koja se spaja s glavnim najlonom od 0,35 milimetara preko vrtilice s kopčom, a nastavlja se s tri prame dužine 30 centimetara s razmakom od 60 centimetara, te završava s kopčom na koju ​se postavlja olovnica crvene boje težine 50 do 60 grama, jer se lovi na dubini od 35 do 45 metara.

Prame se vežu uz pomoć T-čvora s pletenicom ili bez. Udice Mosqito Owner 1/0 pokazale su se i više nego dobre, s tim da za tijelo sistema i prame koristim FC Soft od 0,28 milimetara.

Zovem ostatak ekipe Kvarner fishinga u nadi da im je ostalo nešto svježih srdela ili barem domaće jadranske lignje, no na sve pozive dobivam negativan odgovor. Opet skače pitanje – šta sad?

Preostaje mi samo jedno, da sam ulovim ješku...

---

image
Predvezi su uvijek spremni
---

ŽARKE OČI

Tako polako krećem u dva ujutro s barkom, pa polako redom obilazeći lučice i plićake vrlo brzo uspijevam naloviti hrpu lijepih velikih kozica, ili, kako mi na Kvarneru kažemo, škilja. To su kamene kozice veličine pet do sedam centimetara koje su mi se puno puta pokazale kao vrhunska ješka. Lovim ih uz pomoć male dječje mrežice ili manjeg saka sitnijeg oka, a na životu ih održavam u kanti s malo vode i manjom pumpicom za održavanje žive ješke.

Sam lov je jednostavan. Naime, škilju po noći nije teško uočiti, jer kad se u mraku osvijetli s lampom, oči joj žarko svijetle, nakon čega ih samo treba skupiti.

Najbolje mi se pokazalo loviti ih za vrijeme oseke. Nekako su u to doba najaktivnije i nalaze se izvan rupa i procijepa u kojima se inače skrivaju po danu u strahu od brojnih gladnih usta koja su im stalna prijetnja. A toga se dana baš takav raspored pokazao idealnim, jer je tek ujutro prognozirano dizanje mora prema vrhuncu, što je za lov orade jako povoljno.

Ipak, za svaki slučaj nabrao sam i malo dagnji, koje će u slučaju nedostatka kozica morati poslužiti. Ostalo je još samo provu okrenuti put pošte.

---

image
Škilje nije teško održati živima
---

ZORA BUDI RIBU

Na poštu sam stigao sat vremena prije zore. Ta moja pozicija nalazi se između dva braka, tek stotinjak metara od obale, na dubini od četrdesetak metara, što i nije neka tajna. Važnije od svega je pogoditi tajming vezan uz vjetrove, tlak zraka i mjesečeve mijene, naravno uz pravu ješku.

Tako moji naješkani sistemi u moru dočekuju prve naznake zore, no bez ikakvih naznaka prisutnosti bilo kakve ribe. Ništa se ne događa već puni sat vremena. Prolazi još pola sata i zora budi sunce. No, ne budi samo sunce, već i moje štapove. Na jednom vrhu primjećujem nježni, jedva vidljivi griz. Vrh se povija najprije prema gore, a potom prema dolje.

Odmah popuštam par centimetara prateći lagano savijanje vrha. Još sekunda-dvije i ide duga i jaka kontra. Sve je u redu. S druge strane batrganje. Riba je na udici. Nekoliko trenutaka slatke neizvjesnosti i gore je. U sak ulazi lijepa orada nešto preko dva kilograma! Super, po to sam i došao!

Skidajući tu oradu s udice, krajičkom oka ugledam potpuno istu situaciju i na drugom štapu. Ponovljena priča, baš sve isto kao i kod prvoga griza. Kontra, i dobivam i drugi lijepi primjerak orade od nekih kil i pol. Krenulo je!

---

image
Ulov prije nego me opkole s barkama
---

Idućih sat vremena popunilo je kvotu od pet kilograma plus jedan kapitalni primjerak, s tim da je barem desetak, a vjerojatno i više manjih orada, oradela, vraćeno u more. Nažalost, u moru je ostala i jedna teža od četiri kilograma koja je otpala. Nije mi očito bila suđena.

SIDRO NA BOVICI

Često me na toj pošti okruže barke drugih ribolovaca, što je problem koji, nažalost, ne uviđaju svi. U toj situaciji mi se pokazao dobar potez dignuti sidro i udaljiti se od hrpe bijelih sidrenih konopa ostalih barki. Naime, ti brojni sidreni konopi u većini slučajeva kod većih riba probude sumnju ili ih čak poplaše.

U svom sidrenju često znam pustiti desetak metara konopa više te ga spojiti na bovicu, nakon čega se s još desetak metara konopa vežem na tu bovicu tako da mi moj sidreni konop ostane udaljen od mjesta na kojem lovim. Naravno, u takvom sidrenju uvijek pazim da me kurenat izvuče na željenu poziciju, tj. stranu od braka.

Takav potez mi se pokazao dobrim jer se u tišini jutra od svih tih silnih barki samo s moje svakih petnaestak minuta čuje proklizavanje kočnice role i pljuskanje ribe u saku.

---

image
I arbuni su bili u mjeri
---

TRI NAČINA

Dagnje koje sam ponio toga mi dana nisu trebale jer su škilje sve odradile. Vrhunska su ješka, no da bi bile uspješno lovne, treba ih znati pravilno naješkati.

Premda se žive kozice mogu ješkati na nekoliko načina, najbitnije je da se tijekom ješkanja što manje ozlijede tako da što dulje ostanu na životu. Naime, sve te njihove kretnje nožicama, ticalima, kao i trzaji repa i fluorescentne boje, magično privlače ribu.

Prvi način ješkanja velike kozice je da se pod zadnji članak repa s leđne strane uđe s vrhom udice, nakon čega se udica provuče prema kraju repa, što više uz oklop sa što manje zadijevanja u meso, te iziđe na polovici repa nakon par članaka. Uz ovakav način ješkanja ostaju pokretne nožice ticala i sam rep.

---

image
Kod ovakvog načina ješkanja udica izlazi na leđima kozice
---

U drugom načinu ješkanja se pod kraj repa prije repne peraje, s donje strane, uđe vrhom udice i isto tako, prateći luk linije oklopa, iziđe na repu prije glave. Ovakvim ješkanjem ostaju pokretni ticala i nožice.

Kod trećeg načina ješkanja se uđe udicom pod kraj repa prije repne peraje, te se udica provuče kroz sredinu kozice pa vrhom udice iziđe na glavi. Tu se gubi puno pokretnosti kozice, ali budući da živci još dugo ostaju aktivni proizvodeći vibracije i podržavajući fluo boje, ovako naješkana kozica i dalje privlači na griz.

---

image
U ovoj montaži vrh udice skriven je među nogicama kozice
---

Ako su kozice manje, tada ih se može i više komada naješkati na udicu.

Velika prednost lova većim živim kozicama je u činjenici da ih sitna riba slabo napada i tako ne ometa očekivani griz kakve plemenitije lovine ili neke druge veće ribe.

A ako vam kozice iz bilo kojeg razloga uginu, nema razloga za paniku, jer kozica ne mora uvijek biti živa da bi se koristila za ješku. Ako su uginule, tada se otkine vrh glave, pa se naješka samo zadak koji će također vrlo učinkovito privući ribu.

BESPLATNA JEŠKA

Kančanicom na živu kozicu sam do sada nasukao cijeli niz riba iz obitelji ljuskavki. Posebno je slatka oradama i arbunima, no tu i tamo me uvijek ugodno iznenadi pokoji brancin, oslić, tabinja ili ovčica, a ponekad čak i poveća trilja. Naravno, rado je napadaju i ribe poput vrane i velikih lumbraka.

---

image
Po ovo smo došli
---

A zadnji ribolov na kančanicu sa živom kozicom u društvu počasnog člana Kvarner fishinga Marija Brnečića iznenadio nas je jednim predivnim brancinom i povećom oradom, uz još podosta porcijaša. I u tom je ribolovu dopuštena dnevna količina brzo popunjena, jer je živa kozica besprijekorno odradila svoj posao.

Zbog svega toga se često, unatoč dostupnosti brojnih drugih ješki, odlučujem upravo za kozicu, besplatnu ješku za koju je potrebno izdvojiti tek malo vremena i truda.

Ako do sada niste probali, probajte. Rezultati bi vas mogli vrlo ugodno iznenaditi. Jedino pri ruci morate imati dovoljno veliki sak.

---

ŠTAPOVI JAKE KIČME


Za lov kančanicom na škilju koristim asortiman štapova za lagani bulentin 2.4 metra dužine i gramaže do 200 grama. To su štapovi Dip Astral Boat Plus, Colmic Stern Pro XF i Colmic Kitakarei KK Evolution, na koje postavljam role Daiwa BG 4000 i Okuma Custom 8000, a koje planiram uskoro zamijeniti rolama Daiwa Magsealed.

Radi se o štapovima semmiparabolic s iznimno osjetljivim vrhom i jakom kičmom.
U iznimnim slučajevima koristim i Okuma Eclipz, koji preferiram u zimskom razdoblju, kada se riba povuče dublje i kad očekujem ulov veće ribe dublje od 40 metara, ili ako lovim u driftu, gdje koristim olovnice teže od 100 grama u kombinaciji s rolom Azores 5000 ili 5500. To je štap koji uz svoje svestrane karakteristike može odlično poslužiti i za teži bulentin, jer uz veliku snagu ima poprilično osjetljiv vrh kojim se dobro raspoznaju grizevi i na većim dubinama, pogotovo ako se koristi upredenica.

---

---

NIŠTA BEZ TRUDA


Za ostvarenje dobrog ulova potrebno je uložiti dosta truda u nabavu dobre ješke, u mom slučaju žive škilje, na čemu se izgubi poprilično vrijeme u hladnim noćima. Osim toga i sam put k poziciji je dosta neugodan, u mom kraju obično u pratnji negostoljubive mrzle tramontane.

Stoga svakako preporučujem dobro se oboružati termosicama s toplim napitcima, a možda i nešto kratko iz bočice protiv ribarskih uroka u umjerenoj količini, i, najbitnije, u dobrom društvu koje uvijek digne raspoloženje. Inače se ekipa Kvarner fishinga sastoji od Vladimira Šimca, Eugena Travalje i počasnog člana i vrsnog udičara Marija Brnečića, koji su me vjerno pratili u ovih nekoliko ribolova na kanavaču, odnosno kančanicu sa živom škiljom.

---

---

image
To je taj brancin koji je uljepšao dan svima nama
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

Mario Brnečić je drmnuo i brancina

Ulov je bio sasvim zadovoljavajući

Po ovo smo došli

Ljepota šarenog ulova

I arbuni su bili u mjeri

Kanavača može biti vrlo učinkovita

Škilje nije teško održati živima

Kod ovakvog načina ješkanja udica izlazi na leđima kozice

U ovoj montaži vrh udice skriven je među nogicama kozice

Predvezi su uvijek spremni

Ovako izgleda nenaješkani predvez

Jedna za uspomenu na ovu zimu

Ulov prije nego me opkole s barkama

To je taj brancin koji je uljepšao dan svima nama
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/skilja-je-penicilin-za-orade-prvo-njezni-ugriz-a-onda-jaka-kontra-1169499 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=75b4a844c742a3d965f16b549f5b9ef1bc7eb97e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%A0kilja+je+penicilin+za+orade%2C+arbune+i+brancine%3A+%E2%80%98Prvo+nje%C5%BEni+ugriz%2C+a+onda+jaka+kontra%21+Nekoliko+trenutaka+kasnije+u+saku+je+ljepotica+od+preko+dva+kila%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fskilja-je-penicilin-za-orade-prvo-njezni-ugriz-a-onda-jaka-kontra-1169499 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fskilja-je-penicilin-za-orade-prvo-njezni-ugriz-a-onda-jaka-kontra-1169499 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => vrhunski mamac [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

vrhunski mamacŠkilja je penicilin za orade, arbune i brancine: ‘Prvo nježni ugriz, a onda jaka kontra! Nekoliko trenutaka kasnije u saku je ljepotica od preko dva kila‘

Piše Edvin Žigante
22. veljače 2022. - 07:33

Zimsko je vrijeme promjenjivo. Jedan do dva dana juga, pa jedan dan stabilno, pa idući dan opet okreće na jaku buru. E, upravo taj stabilan dan između bure i juga, ili obrnuto, a ponekad i zadnji dan u nizu lijepog i stabilnog vremena, neposredno pred okretanje na buru ili južinu, pali alarm na pokret u ribolov kančanicom iz barke.

TEŠKA PITANJA

Nestabilni vremenski uvjeti ne dopuštaju lov na morskog crva, a bibiji u omiljeni ribomaterijal stižu tek za nekoliko dana. Plivarice su vezane, pun je mjesec pa srdele nema. Što sad? Otići po smrznute lignje u supermarket ili nabrati dagnji s kakvog muringa, bove ili mula? Sivi kotačići se vrte u razmišljanju i traženju rješenja, tako da se u ušima čuje zujanje. Već je sat do ponoći...

Do posljednjeg trenutka u iščekivanju i pro...

19. svibanj 2024 04:16