stdClass Object ( [id] => 1132047 [title] => Testirali smo posljednji model gumenjaka progresivne ukrajinske tvornice: novi Grand bit će vrlo konkurentan u svojoj klasi. Zanimljiv će biti i iznajmljivačima [alias] => testirali-smo-posljednji-model-gumenjaka-progresivne-ukrajinske-tvornice-novi-grand-bit-ce-vrlo-konkurentan-u-svojoj-klasi-zanimljiv-ce-biti-i-iznajmljivacima [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Na testovima smo obično bez društva, no ovoga puta smo rado ukrcali četveročlanu obitelj, ponosne vlasnike šestmetarskog gumenjaka Grand Drive D600 Lux s kojim su u tri mjeseca napravili 150 sati istražujući akvatorij iz svoje kamperske baze u Rtini kod Paškoga mosta. To im je prvi brod u životu i vrlo su zadovoljni s odabirom pa nisu htjeli propustiti ni foto session s novinarima.

Mi smo ga odabrali zato što je u pitanju najnoviji model progresivne ukrajinske tvornice, nešto drugačijeg stila s izlomljenim linijama krmene klupe i avangardnom konstrukcijom nadgrađa.

Činjenica jest da se u dizajnu plovila ove klase teško može napraviti značajnija vizualna razlika. Koncept trupa i tubusa promjera pola metra je zadan već desetljećima uvriježenim parametrima funkcionalnosti i s tim malo tko eksperimentira.

Ukrajinci su se odlučili na dvobojni uzorak jastuka, kvadratne presjeke konstrukcijskih čeličnih dijelova, te malo kompleksniji koncept krme. Čak i na ovako sivome toniranom primjerku ukupan dojam je izvrstan.

Preklapanje naslona

Krenimo od naziva. Linija Drive je nakon Golden i Silver kolekcije nova zvijezda Granda. Uskoro će se proširiti u drugim dužinama, a zasad su u katalogu tri verzije šestmetarskog trupa: Drive s osam pojedinačnih sjedala, Active sa šest sjedala i malo više mjesta za morske igračke, te Lux sa sklopivom skiperskom klupom i krmenim sunčalištima.

---

---

Množinu koristimo jer su jastuci složeni oko središnjeg stupa i preklapanjem naslona nude dva ležaja dužine 190 cm, širine od 40 do 50 centimetara. Trenutak izvlačenja naslona bio je najteži dio ovog poludnevnog testiranja. U želji da bude besprijekorno čvrst, na svaku su od cijevi postavljena po dva plastična valjka napravljena bez ikakvog zazora.

Naravno, u morskim uvjetima je to izazov za izvlačenje i prijeti pucanjem košuljice pa će biti potrebno podmazivanje ili tvornička korekcija dimenzija.

Korisnički zahtjevan dio je i slaganje krmenog sunčališta. Iako se skiperska klupa jednostavnim preklapanjem pretvara u naslon za upravljanje stojeći, ostatak slagalice zahtjeva dosta vještine i više ruku što na moru nije uvijek praktično. Kad se nakon mehaničarskog zarona ispod jastuka ispoštuje redoslijed povezivanja, taj je prostor doista vrlo čvrst, no previše je tu mogućih mina za potencijalne greške i štete na nosačima.

---

image
Sunčalište je sigurno omeđeno rukohvatima
Božidar Vukičević/Cropix
---

Iako ne idealna nešto je bolja situacija kod slaganja pramčanih segmenata iako je potrebno dugo odvijati četiri vijka. Pohvalna je želja da se stvari naprave solidnije i to se vidi po količini plemenitog čelika, no ponekad su jednostavnija rješenja jednostavno bolja.

Dobar primjer je sjenilo koje se kopčama zakači na teleskopske motke u krmenim postoljima i razvuče do T-topa. Bez klapanja i šuškanja standardnih biminija crno platno učinkovito obavlja svoj posao. Uz to se lijepo slaže s crno obojanim inoksom oko krovne tekstilne konstrukcije udaljene dva metra od poda.

---

image
Uz karbonske motke sjenilo se lako razvuče
Božidar Vukičević/Cropix
---

To je dio dodatne opreme i svakako podiže razinu ekskluzivnosti. I krmeni stup za vuču je također crne boje lijepo uklopljen kao brana prema motornom prostoru. Bez sumnje, crno je efektan detalj i malo tko može reći da ne izgleda izvrsno, ali pitanje je kako će izgledati za pet, deset ili dvadeset godina.

Ukoliko se ipak odlučite na tu pomodnu varijantu, pokušajte barem rukohvat na krmenoj platformi ostaviti bez premaza jer će tu najbrže doći do struganja. Uostalom, sklopive ljestve uvučene ispod platforme su od čistog inoksa pa će se lako uklopiti.

Puno pretinaca

Čelični rukohvati na tubusima su aktualni posljednjih godina i njihova ugradnja se pokazuje kao pun pogodak. Ne samo da putnicima u plovidbi omogućava bolje držanje od uobičajenih pojaseva nego može poslužiti kao sušilo, pa i djeci za zabavnije penjanje iz mora.

---

image
Rukohvati na tubusu su postali vrlo popularni
Božidar Vukičević/Cropix
---

Već smo to komentirali na nekim modelima pa ponavljamo kako bi prednji dio rukohvata dugih 130 cm također trebalo zakriviti jer ovako stršeći uvijek vrebaju na slučajni konop ili raspušteniji komad odjeće. Bitve na pramčanom podestu su zato zgodno pomaknute na bokove.

Za lakši pristup pramcu su ugrađene dvije stepenice s korisnom funkcijom nosača umetaka. Treba voditi računa da je poklopac sidrenog gavuna prekriven jastukom pa se zbog toga ne može potpuno otvoriti.

Veliki broj jastuka, cijevi i raznih umetaka Grand skrije u utrobi bez ikakvih problema. Sedam je manjih i većih pretinaca tako da će uvijek biti dovoljno mjesta za sve. Od svega dodatnog blaga jedino nismo našli stolić niti otvor na podu gdje bi se montirao. Na ovakvom sportski orijentiranom konceptu za taj blagovaonski dio očito nije bilo potrebe (ni slobodnog mjesta).

Od svih pretinaca najviše nas je dojmio onaj centralni ispod konzolnog sjedala. Dug je čak 140, širok 60 i dubok 30 centimetara tako da će lako primiti dugačke puške i štapove.

---

image
Centralni pretinac se podiže sa sjedalom
Božidar Vukičević/Cropix
---

Najčešće korišten bit će krmeni spremnik s ugrađenim Dometicovim hladnjakom napajan odvojenom baterijom.

---

image
U bok stane Dometicov hladnjak
Božidar Vukičević/Cropix
---

Ukupna vrijednost sve dodatne opreme (Seadeck obloge, Simradov ploter…) na testiranom Grandu je 10 tisuća eura, pa se bez PDV-a penje na 28 tisuća eura. U to spada i doplata za dragocjene Orca hypalonske tubuse dok su u PVC-u dostupne samo siva i crna boja.

To je gotovo u vrijednosti vanbrodskog motora i samo pokazuje koliko se lako zaigrati zaokruživanjem svih naoko nužnih opcija. Odabrana Yamaha 150 kod distributera košta 10,900 eura (bez poreza) tako da se maloprodajni komplet približava brojci od visokih 50 tisuća eura.

Motke za sjenilo

Na motoru bi se možda moglo malo uštedjeti jer postignuta 34 čvora s pomalo zaraslim trupom i ekipom na fotografijama nadilaze uobičajene potrebe. Proizvođač savjetuje 130 konja iako bi uz održavanje čistoće dobar dio korisnika mogao biti zadovoljan i sa 115.

---

image
Nečisti trup je utjecao na performanse
Božidar Vukičević/Cropix
---

Nismo potpuno zadovoljni s postignutih 5200 okretaja u minuti pa bi možda trebalo isprobati kako se ponaša propeler drugog formata. Izmjerena potrošnja od 1,3 litre po milji je realna za broj putnika i obraštaj na trupu.

U plovidbi je sve teklo glatko. Oba položaja za volanom promjera 35 cm su udobna i pregledna, ugrađeni Simradov ploter i komplet okruglih instrumenata su dobro vidljivi, a okomiti vjetrobran je vrlo učinkovit. Trup je odličan za zavoje i omogućava sigurno naginjanje pod oštrim kutovima koje snažan motor bez problema kontrolira i izvlači.

---

image
Veliko kolo volana dominira praznom konzolom
Božidar Vukičević/Cropix
---

Jedino prelaskom iznad 30 čvorova dolazi do laganog naginjanja ulijevo, pa je potrebno pažljivije rasporediti težinu. Možda bi bilo bolje da nije ugrađen motor maksimalno dopuštene snage.

---

image
Tubusi glatko preuzimaju opterećenje u zavojima
Božidar Vukičević/Cropix
---

Sve u svemu, estetski vrlo privlačan D600 s nekoliko varijanti uređenja bit će vrlo konkurentan u klasi od šest metara. Raspon cijena, boja i opreme će omogućiti gotovo custom izvedbe za različite namjene.

Iznajmljivačima će biti najvažnije da će se s dodatnom opremom skrivenom u pretincima moći vrlo brzo prebaciti iz zabavnog u transportni modus, kako kome zatreba.

---

OSOBNA KARTA

Dužina preko svega 6,12 m
Unutrašnja dužina       4,40 m
Širina 2,50 m
Unutrašnja širina       1,54 m
Težina 700 kg
Gaz 0,5 m
Spremnik goriva 140 l
Kategorija C/12
Max. motor 150 KS
Brodograditelj Grand, Ukrajina
Zastupnik Moto-nautika, Slovenija
Cijena s motorom       38,700 eura + PDV

---

---

BR. OKR. / BRZ. (ČV) / POTR.(L/H)

1000        4        2,6
1500        5,3        4,5      
2000        6,5       7,5
2500        7,5       14
3000        12,5       17,5
3500        19       25
4000        24       32
4500        28,5       38,5
5000        32       52,5
5200        34       56

---

---

KONAČNA OCJENA

DOBRO
Dizajn nadgrađa
Koncept krme
T-top

LOŠE
Komplicirani umetci
Vodilice naslona
Nedostatak stolića

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Grand Drive D600 Lux [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Grand Drive D600 Lux 1 1 2 1 1 2 0 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-09-26 21:01:15 [created_by] => 3262 [created_by_alias] => Gordan Jelavić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-10-04 07:40:45 [modified_by] => 3262 [publish_up] => 2021-10-04 05:29:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 55 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/09\/26\/19440824.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/26\/19440816.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/26\/19440822.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/26\/19440826.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/26\/19440828.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/26\/19440830.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/26\/19440832.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/26\/19440834.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/26\/19440836.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/26\/19440838.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/26\/19440840.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/26\/19440842.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/26\/19440844.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/26\/19440846.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/26\/19440848.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/26\/19440850.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/26\/19440852.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["I sivi kolorit mo\u017ee biti atraktivan","Ljestve su ispod krmene platforme","Ne\u010disti trup je utjecao na performanse","Te\u017eina je 700 kilograma","Tubusi glatko preuzimaju optere\u0107enje u zavojima","Stoje\u0107a pozicija je ugodna","Motorni prostor je natkriven mo\u0107nim stupom","U bok stane Dometicov <\/em>hladnjak","Vodilice naslona su preuske pa zapinju","Jednim pokretom se mijenja koncept","Micanjem naslona sun\u010dali\u0161te se produ\u017euje","Sun\u010dali\u0161te je sigurno ome\u0111eno rukohvatima","Centralni pretinac se podi\u017ee sa sjedalom","Naslonima i rukohvatima je posve\u0107eno puno pa\u017enje","Veliko kolo volana dominira praznom konzolom","Uz karbonske motke sjenilo se lako razvu\u010de","Rukohvati na tubusu su postali vrlo popularni"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_19440824_1920.jpg":"1920x1080","k_19440824_1280.jpg":"1280x1280","k_19440824_1024.jpg":"1024x1024","k_19440824_640.jpg":"640x640","k_19440824_480.jpg":"480x480","k_19440824_340.jpg":"340x340","k_19440824_220.jpg":"220x220","o_19440824_1280.jpg":"1280x853","o_19440824_1024.jpg":"1024x682","o_19440824_640.jpg":"640x426","o_19440824_480.jpg":"480x320","o_19440824_340.jpg":"340x226","o_19440824_220.jpg":"220x146","h_19440824_1280.jpg":"1280x854","h_19440824_1024.jpg":"1024x683","h_19440824_640.jpg":"640x427","h_19440824_480.jpg":"480x320","h_19440824_340.jpg":"340x227","h_19440824_220.jpg":"220x147","pp_19440824_1280.jpg":"1006x1280","pp_19440824_1024.jpg":"805x1024","pp_19440824_640.jpg":"503x640","pp_19440824_480.jpg":"377x480","pp_19440824_340.jpg":"267x340","pp_19440824_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_19440816_1920.jpg":"1920x1080","k_19440816_1280.jpg":"1280x1280","k_19440816_1024.jpg":"1024x1024","k_19440816_640.jpg":"640x640","k_19440816_480.jpg":"480x480","k_19440816_340.jpg":"340x340","k_19440816_220.jpg":"220x220","o_19440816_1280.jpg":"1280x853","o_19440816_1024.jpg":"1024x682","o_19440816_640.jpg":"640x426","o_19440816_480.jpg":"480x320","o_19440816_340.jpg":"340x226","o_19440816_220.jpg":"220x146","h_19440816_1280.jpg":"1280x854","h_19440816_1024.jpg":"1024x683","h_19440816_640.jpg":"640x427","h_19440816_480.jpg":"480x320","h_19440816_340.jpg":"340x227","h_19440816_220.jpg":"220x147","pp_19440816_1280.jpg":"1006x1280","pp_19440816_1024.jpg":"805x1024","pp_19440816_640.jpg":"503x640","pp_19440816_480.jpg":"377x480","pp_19440816_340.jpg":"267x340","pp_19440816_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x979","hd_19440822_1920.jpg":"1920x1080","k_19440822_1280.jpg":"1280x1280","k_19440822_1024.jpg":"1024x1024","k_19440822_640.jpg":"640x640","k_19440822_480.jpg":"480x480","k_19440822_340.jpg":"340x340","k_19440822_220.jpg":"220x220","o_19440822_1280.jpg":"1280x652","o_19440822_1024.jpg":"1024x522","o_19440822_640.jpg":"640x326","o_19440822_480.jpg":"480x244","o_19440822_340.jpg":"340x173","o_19440822_220.jpg":"220x112","h_19440822_1280.jpg":"1280x854","h_19440822_1024.jpg":"1024x683","h_19440822_640.jpg":"640x427","h_19440822_480.jpg":"480x320","h_19440822_340.jpg":"340x227","h_19440822_220.jpg":"220x147","pp_19440822_1280.jpg":"1006x1280","pp_19440822_1024.jpg":"805x1024","pp_19440822_640.jpg":"503x640","pp_19440822_480.jpg":"377x480","pp_19440822_340.jpg":"267x340","pp_19440822_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2444","hd_19440826_1920.jpg":"1920x1080","k_19440826_1280.jpg":"1280x1280","k_19440826_1024.jpg":"1024x1024","k_19440826_640.jpg":"640x640","k_19440826_480.jpg":"480x480","k_19440826_340.jpg":"340x340","k_19440826_220.jpg":"220x220","o_19440826_1280.jpg":"1280x1629","o_19440826_1024.jpg":"1024x1303","o_19440826_640.jpg":"640x814","o_19440826_480.jpg":"480x611","o_19440826_340.jpg":"340x432","o_19440826_220.jpg":"220x280","h_19440826_1280.jpg":"1280x854","h_19440826_1024.jpg":"1024x683","h_19440826_640.jpg":"640x427","h_19440826_480.jpg":"480x320","h_19440826_340.jpg":"340x227","h_19440826_220.jpg":"220x147","pp_19440826_1280.jpg":"1006x1280","pp_19440826_1024.jpg":"805x1024","pp_19440826_640.jpg":"503x640","pp_19440826_480.jpg":"377x480","pp_19440826_340.jpg":"267x340","pp_19440826_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2492","hd_19440828_1920.jpg":"1920x1080","k_19440828_1280.jpg":"1280x1280","k_19440828_1024.jpg":"1024x1024","k_19440828_640.jpg":"640x640","k_19440828_480.jpg":"480x480","k_19440828_340.jpg":"340x340","k_19440828_220.jpg":"220x220","o_19440828_1280.jpg":"1280x1661","o_19440828_1024.jpg":"1024x1329","o_19440828_640.jpg":"640x830","o_19440828_480.jpg":"480x623","o_19440828_340.jpg":"340x441","o_19440828_220.jpg":"220x285","h_19440828_1280.jpg":"1280x854","h_19440828_1024.jpg":"1024x683","h_19440828_640.jpg":"640x427","h_19440828_480.jpg":"480x320","h_19440828_340.jpg":"340x227","h_19440828_220.jpg":"220x147","pp_19440828_1280.jpg":"1006x1280","pp_19440828_1024.jpg":"805x1024","pp_19440828_640.jpg":"503x640","pp_19440828_480.jpg":"377x480","pp_19440828_340.jpg":"267x340","pp_19440828_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_19440830_1920.jpg":"1920x1080","k_19440830_1280.jpg":"1280x1280","k_19440830_1024.jpg":"1024x1024","k_19440830_640.jpg":"640x640","k_19440830_480.jpg":"480x480","k_19440830_340.jpg":"340x340","k_19440830_220.jpg":"220x220","o_19440830_1280.jpg":"1280x853","o_19440830_1024.jpg":"1024x682","o_19440830_640.jpg":"640x426","o_19440830_480.jpg":"480x320","o_19440830_340.jpg":"340x226","o_19440830_220.jpg":"220x146","h_19440830_1280.jpg":"1280x854","h_19440830_1024.jpg":"1024x683","h_19440830_640.jpg":"640x427","h_19440830_480.jpg":"480x320","h_19440830_340.jpg":"340x227","h_19440830_220.jpg":"220x147","pp_19440830_1280.jpg":"1006x1280","pp_19440830_1024.jpg":"805x1024","pp_19440830_640.jpg":"503x640","pp_19440830_480.jpg":"377x480","pp_19440830_340.jpg":"267x340","pp_19440830_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1334","hd_19440832_1920.jpg":"1920x1080","k_19440832_1280.jpg":"1280x1280","k_19440832_1024.jpg":"1024x1024","k_19440832_640.jpg":"640x640","k_19440832_480.jpg":"480x480","k_19440832_340.jpg":"340x340","k_19440832_220.jpg":"220x220","o_19440832_1280.jpg":"1280x889","o_19440832_1024.jpg":"1024x711","o_19440832_640.jpg":"640x444","o_19440832_480.jpg":"480x333","o_19440832_340.jpg":"340x236","o_19440832_220.jpg":"220x152","h_19440832_1280.jpg":"1280x854","h_19440832_1024.jpg":"1024x683","h_19440832_640.jpg":"640x427","h_19440832_480.jpg":"480x320","h_19440832_340.jpg":"340x227","h_19440832_220.jpg":"220x147","pp_19440832_1280.jpg":"1006x1280","pp_19440832_1024.jpg":"805x1024","pp_19440832_640.jpg":"503x640","pp_19440832_480.jpg":"377x480","pp_19440832_340.jpg":"267x340","pp_19440832_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2729","hd_19440834_1920.jpg":"1920x1080","k_19440834_1280.jpg":"1280x1280","k_19440834_1024.jpg":"1024x1024","k_19440834_640.jpg":"640x640","k_19440834_480.jpg":"480x480","k_19440834_340.jpg":"340x340","k_19440834_220.jpg":"220x220","o_19440834_1280.jpg":"1280x1819","o_19440834_1024.jpg":"1024x1455","o_19440834_640.jpg":"640x909","o_19440834_480.jpg":"480x682","o_19440834_340.jpg":"340x483","o_19440834_220.jpg":"220x312","h_19440834_1280.jpg":"1280x854","h_19440834_1024.jpg":"1024x683","h_19440834_640.jpg":"640x427","h_19440834_480.jpg":"480x320","h_19440834_340.jpg":"340x227","h_19440834_220.jpg":"220x147","pp_19440834_1280.jpg":"1006x1280","pp_19440834_1024.jpg":"805x1024","pp_19440834_640.jpg":"503x640","pp_19440834_480.jpg":"377x480","pp_19440834_340.jpg":"267x340","pp_19440834_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_19440836_1920.jpg":"1920x1080","k_19440836_1280.jpg":"1280x1280","k_19440836_1024.jpg":"1024x1024","k_19440836_640.jpg":"640x640","k_19440836_480.jpg":"480x480","k_19440836_340.jpg":"340x340","k_19440836_220.jpg":"220x220","o_19440836_1280.jpg":"1280x1920","o_19440836_1024.jpg":"1024x1536","o_19440836_640.jpg":"640x960","o_19440836_480.jpg":"480x720","o_19440836_340.jpg":"340x510","o_19440836_220.jpg":"220x330","h_19440836_1280.jpg":"1280x854","h_19440836_1024.jpg":"1024x683","h_19440836_640.jpg":"640x427","h_19440836_480.jpg":"480x320","h_19440836_340.jpg":"340x227","h_19440836_220.jpg":"220x147","pp_19440836_1280.jpg":"1006x1280","pp_19440836_1024.jpg":"805x1024","pp_19440836_640.jpg":"503x640","pp_19440836_480.jpg":"377x480","pp_19440836_340.jpg":"267x340","pp_19440836_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1287","hd_19440838_1920.jpg":"1920x1080","k_19440838_1280.jpg":"1280x1280","k_19440838_1024.jpg":"1024x1024","k_19440838_640.jpg":"640x640","k_19440838_480.jpg":"480x480","k_19440838_340.jpg":"340x340","k_19440838_220.jpg":"220x220","o_19440838_1280.jpg":"1280x858","o_19440838_1024.jpg":"1024x686","o_19440838_640.jpg":"640x429","o_19440838_480.jpg":"480x321","o_19440838_340.jpg":"340x227","o_19440838_220.jpg":"220x147","h_19440838_1280.jpg":"1280x854","h_19440838_1024.jpg":"1024x683","h_19440838_640.jpg":"640x427","h_19440838_480.jpg":"480x320","h_19440838_340.jpg":"340x227","h_19440838_220.jpg":"220x147","pp_19440838_1280.jpg":"1006x1280","pp_19440838_1024.jpg":"805x1024","pp_19440838_640.jpg":"503x640","pp_19440838_480.jpg":"377x480","pp_19440838_340.jpg":"267x340","pp_19440838_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1245","hd_19440840_1920.jpg":"1920x1080","k_19440840_1280.jpg":"1280x1280","k_19440840_1024.jpg":"1024x1024","k_19440840_640.jpg":"640x640","k_19440840_480.jpg":"480x480","k_19440840_340.jpg":"340x340","k_19440840_220.jpg":"220x220","o_19440840_1280.jpg":"1280x830","o_19440840_1024.jpg":"1024x664","o_19440840_640.jpg":"640x415","o_19440840_480.jpg":"480x311","o_19440840_340.jpg":"340x220","o_19440840_220.jpg":"220x142","h_19440840_1280.jpg":"1280x854","h_19440840_1024.jpg":"1024x683","h_19440840_640.jpg":"640x427","h_19440840_480.jpg":"480x320","h_19440840_340.jpg":"340x227","h_19440840_220.jpg":"220x147","pp_19440840_1280.jpg":"1006x1280","pp_19440840_1024.jpg":"805x1024","pp_19440840_640.jpg":"503x640","pp_19440840_480.jpg":"377x480","pp_19440840_340.jpg":"267x340","pp_19440840_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_19440842_1920.jpg":"1920x1080","k_19440842_1280.jpg":"1280x1280","k_19440842_1024.jpg":"1024x1024","k_19440842_640.jpg":"640x640","k_19440842_480.jpg":"480x480","k_19440842_340.jpg":"340x340","k_19440842_220.jpg":"220x220","o_19440842_1280.jpg":"1280x853","o_19440842_1024.jpg":"1024x682","o_19440842_640.jpg":"640x426","o_19440842_480.jpg":"480x320","o_19440842_340.jpg":"340x226","o_19440842_220.jpg":"220x146","h_19440842_1280.jpg":"1280x854","h_19440842_1024.jpg":"1024x683","h_19440842_640.jpg":"640x427","h_19440842_480.jpg":"480x320","h_19440842_340.jpg":"340x227","h_19440842_220.jpg":"220x147","pp_19440842_1280.jpg":"1006x1280","pp_19440842_1024.jpg":"805x1024","pp_19440842_640.jpg":"503x640","pp_19440842_480.jpg":"377x480","pp_19440842_340.jpg":"267x340","pp_19440842_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_19440844_1920.jpg":"1920x1080","k_19440844_1280.jpg":"1280x1280","k_19440844_1024.jpg":"1024x1024","k_19440844_640.jpg":"640x640","k_19440844_480.jpg":"480x480","k_19440844_340.jpg":"340x340","k_19440844_220.jpg":"220x220","o_19440844_1280.jpg":"1280x853","o_19440844_1024.jpg":"1024x682","o_19440844_640.jpg":"640x426","o_19440844_480.jpg":"480x320","o_19440844_340.jpg":"340x226","o_19440844_220.jpg":"220x146","h_19440844_1280.jpg":"1280x854","h_19440844_1024.jpg":"1024x683","h_19440844_640.jpg":"640x427","h_19440844_480.jpg":"480x320","h_19440844_340.jpg":"340x227","h_19440844_220.jpg":"220x147","pp_19440844_1280.jpg":"1006x1280","pp_19440844_1024.jpg":"805x1024","pp_19440844_640.jpg":"503x640","pp_19440844_480.jpg":"377x480","pp_19440844_340.jpg":"267x340","pp_19440844_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2964","hd_19440846_1920.jpg":"1920x1080","k_19440846_1280.jpg":"1280x1280","k_19440846_1024.jpg":"1024x1024","k_19440846_640.jpg":"640x640","k_19440846_480.jpg":"480x480","k_19440846_340.jpg":"340x340","k_19440846_220.jpg":"220x220","o_19440846_1280.jpg":"1280x1976","o_19440846_1024.jpg":"1024x1580","o_19440846_640.jpg":"640x988","o_19440846_480.jpg":"480x741","o_19440846_340.jpg":"340x524","o_19440846_220.jpg":"220x339","h_19440846_1280.jpg":"1280x854","h_19440846_1024.jpg":"1024x683","h_19440846_640.jpg":"640x427","h_19440846_480.jpg":"480x320","h_19440846_340.jpg":"340x227","h_19440846_220.jpg":"220x147","pp_19440846_1280.jpg":"1006x1280","pp_19440846_1024.jpg":"805x1024","pp_19440846_640.jpg":"503x640","pp_19440846_480.jpg":"377x480","pp_19440846_340.jpg":"267x340","pp_19440846_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2858","hd_19440848_1920.jpg":"1920x1080","k_19440848_1280.jpg":"1280x1280","k_19440848_1024.jpg":"1024x1024","k_19440848_640.jpg":"640x640","k_19440848_480.jpg":"480x480","k_19440848_340.jpg":"340x340","k_19440848_220.jpg":"220x220","o_19440848_1280.jpg":"1280x1905","o_19440848_1024.jpg":"1024x1524","o_19440848_640.jpg":"640x952","o_19440848_480.jpg":"480x714","o_19440848_340.jpg":"340x506","o_19440848_220.jpg":"220x327","h_19440848_1280.jpg":"1280x854","h_19440848_1024.jpg":"1024x683","h_19440848_640.jpg":"640x427","h_19440848_480.jpg":"480x320","h_19440848_340.jpg":"340x227","h_19440848_220.jpg":"220x147","pp_19440848_1280.jpg":"1006x1280","pp_19440848_1024.jpg":"805x1024","pp_19440848_640.jpg":"503x640","pp_19440848_480.jpg":"377x480","pp_19440848_340.jpg":"267x340","pp_19440848_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_19440850_1920.jpg":"1920x1080","k_19440850_1280.jpg":"1280x1280","k_19440850_1024.jpg":"1024x1024","k_19440850_640.jpg":"640x640","k_19440850_480.jpg":"480x480","k_19440850_340.jpg":"340x340","k_19440850_220.jpg":"220x220","o_19440850_1280.jpg":"1280x853","o_19440850_1024.jpg":"1024x682","o_19440850_640.jpg":"640x426","o_19440850_480.jpg":"480x320","o_19440850_340.jpg":"340x226","o_19440850_220.jpg":"220x146","h_19440850_1280.jpg":"1280x854","h_19440850_1024.jpg":"1024x683","h_19440850_640.jpg":"640x427","h_19440850_480.jpg":"480x320","h_19440850_340.jpg":"340x227","h_19440850_220.jpg":"220x147","pp_19440850_1280.jpg":"1006x1280","pp_19440850_1024.jpg":"805x1024","pp_19440850_640.jpg":"503x640","pp_19440850_480.jpg":"377x480","pp_19440850_340.jpg":"267x340","pp_19440850_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2680","hd_19440852_1920.jpg":"1920x1080","k_19440852_1280.jpg":"1280x1280","k_19440852_1024.jpg":"1024x1024","k_19440852_640.jpg":"640x640","k_19440852_480.jpg":"480x480","k_19440852_340.jpg":"340x340","k_19440852_220.jpg":"220x220","o_19440852_1280.jpg":"1280x1786","o_19440852_1024.jpg":"1024x1429","o_19440852_640.jpg":"640x893","o_19440852_480.jpg":"480x670","o_19440852_340.jpg":"340x474","o_19440852_220.jpg":"220x307","h_19440852_1280.jpg":"1280x854","h_19440852_1024.jpg":"1024x683","h_19440852_640.jpg":"640x427","h_19440852_480.jpg":"480x320","h_19440852_340.jpg":"340x227","h_19440852_220.jpg":"220x147","pp_19440852_1280.jpg":"1006x1280","pp_19440852_1024.jpg":"805x1024","pp_19440852_640.jpg":"503x640","pp_19440852_480.jpg":"377x480","pp_19440852_340.jpg":"267x340","pp_19440852_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14804117 Threads: 2 Questions: 3132204638 Slow queries: 6973462 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234611675 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/testirali-smo-posljednji-model-gumenjaka-progresivne-ukrajinske-tvornice-novi-grand-bit-ce-vrlo-konkurentan-u-svojoj-klasi-zanimljiv-ce-biti-i-iznajmljivacima-1132047 [printLink] => /om/nautika/testirali-smo-posljednji-model-gumenjaka-progresivne-ukrajinske-tvornice-novi-grand-bit-ce-vrlo-konkurentan-u-svojoj-klasi-zanimljiv-ce-biti-i-iznajmljivacima-1132047?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 640353 [name] => test broda [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-06-04 15:35:56 [main_article_id] => 0 [alias] => test-broda [link] => /tag/test-broda ) [1] => stdClass Object ( [id] => 651596 [name] => Grand Drive D600 Lux [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-03 17:32:44 [main_article_id] => 0 [alias] => grand-drive-d600-lux [link] => /tag/grand-drive-d600-lux ) [2] => stdClass Object ( [id] => 219663 [name] => gumenjak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gumenjak [link] => /tag/gumenjak ) [3] => stdClass Object ( [id] => 651597 [name] => gumenjak grand [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-03 17:32:44 [main_article_id] => 0 [alias] => gumenjak-grand [link] => /tag/gumenjak-grand ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Grand Drive D600 Lux [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Testirali smo posljednji model gumenjaka progresivne ukrajinske tvornice: novi Grand bit će vrlo konkurentan u svojoj klasi. Zanimljiv će biti i iznajmljivačima [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3262 [name] => Gordan Jelavić [username] => gordan.jelavic [email] => gordan.jelavic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$pjw9/C5Oziy8qZrqHobR7OT3fv5kb/rIGrGqNLgCe25ow8rbnNDcy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/gordan-jelavic-3262 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1776 [gender] => m [description] => [image] => 1776.jpeg [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1776.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/26/19440824.jpg [galleryCount] => 17 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božidar Vukičević/Cropix [mainImageDesc] => I sivi kolorit može biti atraktivan [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/26/19440824.jpg [title] => I sivi kolorit može biti atraktivan Božidar Vukičević/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/26/19440816.jpg [title] => Ljestve su ispod krmene platforme Božidar Vukičević/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/26/19440822.jpg [title] => Nečisti trup je utjecao na performanse Božidar Vukičević/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/26/19440826.jpg [title] => Težina je 700 kilograma Božidar Vukičević/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/26/19440828.jpg [title] => Tubusi glatko preuzimaju opterećenje u zavojima Božidar Vukičević/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/26/19440830.jpg [title] => Stojeća pozicija je ugodna Božidar Vukičević/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/26/19440832.jpg [title] => Motorni prostor je natkriven moćnim stupom Božidar Vukičević/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/26/19440834.jpg [title] => U bok stane Dometicov hladnjak Božidar Vukičević/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/26/19440836.jpg [title] => Vodilice naslona su preuske pa zapinju Božidar Vukičević/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/26/19440838.jpg [title] => Jednim pokretom se mijenja koncept Božidar Vukičević/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/26/19440840.jpg [title] => Micanjem naslona sunčalište se produžuje Božidar Vukičević/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/26/19440842.jpg [title] => Sunčalište je sigurno omeđeno rukohvatima Božidar Vukičević/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/26/19440844.jpg [title] => Centralni pretinac se podiže sa sjedalom Božidar Vukičević/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/26/19440846.jpg [title] => Naslonima i rukohvatima je posvećeno puno pažnje Božidar Vukičević/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/26/19440848.jpg [title] => Veliko kolo volana dominira praznom konzolom Božidar Vukičević/Cropix ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/26/19440850.jpg [title] => Uz karbonske motke sjenilo se lako razvuče Božidar Vukičević/Cropix ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/26/19440852.jpg [title] => Rukohvati na tubusu su postali vrlo popularni Božidar Vukičević/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Na testovima smo obično bez društva, no ovoga puta smo rado ukrcali četveročlanu obitelj, ponosne vlasnike šestmetarskog gumenjaka Grand Drive D600 Lux s kojim su u tri mjeseca napravili 150 sati istražujući akvatorij iz svoje kamperske baze u Rtini kod Paškoga mosta. To im je prvi brod u životu i vrlo su zadovoljni s odabirom pa nisu htjeli propustiti ni foto session s novinarima.

Mi smo ga odabrali zato što je u pitanju najnoviji model progresivne ukrajinske tvornice, nešto drugačijeg stila s izlomljenim linijama krmene klupe i avangardnom konstrukcijom nadgrađa.

Činjenica jest da se u dizajnu plovila ove klase teško može napraviti značajnija vizualna razlika. Koncept trupa i tubusa promjera pola metra je zadan već desetljećima uvriježenim parametrima funkcionalnosti i s tim malo tko eksperimentira.

Ukrajinci su se odlučili na dvobojni uzorak jastuka, kvadratne presjeke konstrukcijskih čeličnih dijelova, te malo kompleksniji koncept krme. Čak i na ovako sivome toniranom primjerku ukupan dojam je izvrstan.

Preklapanje naslona

Krenimo od naziva. Linija Drive je nakon Golden i Silver kolekcije nova zvijezda Granda. Uskoro će se proširiti u drugim dužinama, a zasad su u katalogu tri verzije šestmetarskog trupa: Drive s osam pojedinačnih sjedala, Active sa šest sjedala i malo više mjesta za morske igračke, te Lux sa sklopivom skiperskom klupom i krmenim sunčalištima.

---

---

Množinu koristimo jer su jastuci složeni oko središnjeg stupa i preklapanjem naslona nude dva ležaja dužine 190 cm, širine od 40 do 50 centimetara. Trenutak izvlačenja naslona bio je najteži dio ovog poludnevnog testiranja. U želji da bude besprijekorno čvrst, na svaku su od cijevi postavljena po dva plastična valjka napravljena bez ikakvog zazora.

Naravno, u morskim uvjetima je to izazov za izvlačenje i prijeti pucanjem košuljice pa će biti potrebno podmazivanje ili tvornička korekcija dimenzija.

Korisnički zahtjevan dio je i slaganje krmenog sunčališta. Iako se skiperska klupa jednostavnim preklapanjem pretvara u naslon za upravljanje stojeći, ostatak slagalice zahtjeva dosta vještine i više ruku što na moru nije uvijek praktično. Kad se nakon mehaničarskog zarona ispod jastuka ispoštuje redoslijed povezivanja, taj je prostor doista vrlo čvrst, no previše je tu mogućih mina za potencijalne greške i štete na nosačima.

---

image
Sunčalište je sigurno omeđeno rukohvatima
Božidar Vukičević/Cropix
---

Iako ne idealna nešto je bolja situacija kod slaganja pramčanih segmenata iako je potrebno dugo odvijati četiri vijka. Pohvalna je želja da se stvari naprave solidnije i to se vidi po količini plemenitog čelika, no ponekad su jednostavnija rješenja jednostavno bolja.

Dobar primjer je sjenilo koje se kopčama zakači na teleskopske motke u krmenim postoljima i razvuče do T-topa. Bez klapanja i šuškanja standardnih biminija crno platno učinkovito obavlja svoj posao. Uz to se lijepo slaže s crno obojanim inoksom oko krovne tekstilne konstrukcije udaljene dva metra od poda.

---

image
Uz karbonske motke sjenilo se lako razvuče
Božidar Vukičević/Cropix
---

To je dio dodatne opreme i svakako podiže razinu ekskluzivnosti. I krmeni stup za vuču je također crne boje lijepo uklopljen kao brana prema motornom prostoru. Bez sumnje, crno je efektan detalj i malo tko može reći da ne izgleda izvrsno, ali pitanje je kako će izgledati za pet, deset ili dvadeset godina.

Ukoliko se ipak odlučite na tu pomodnu varijantu, pokušajte barem rukohvat na krmenoj platformi ostaviti bez premaza jer će tu najbrže doći do struganja. Uostalom, sklopive ljestve uvučene ispod platforme su od čistog inoksa pa će se lako uklopiti.

Puno pretinaca

Čelični rukohvati na tubusima su aktualni posljednjih godina i njihova ugradnja se pokazuje kao pun pogodak. Ne samo da putnicima u plovidbi omogućava bolje držanje od uobičajenih pojaseva nego može poslužiti kao sušilo, pa i djeci za zabavnije penjanje iz mora.

---

image
Rukohvati na tubusu su postali vrlo popularni
Božidar Vukičević/Cropix
---

Već smo to komentirali na nekim modelima pa ponavljamo kako bi prednji dio rukohvata dugih 130 cm također trebalo zakriviti jer ovako stršeći uvijek vrebaju na slučajni konop ili raspušteniji komad odjeće. Bitve na pramčanom podestu su zato zgodno pomaknute na bokove.

Za lakši pristup pramcu su ugrađene dvije stepenice s korisnom funkcijom nosača umetaka. Treba voditi računa da je poklopac sidrenog gavuna prekriven jastukom pa se zbog toga ne može potpuno otvoriti.

Veliki broj jastuka, cijevi i raznih umetaka Grand skrije u utrobi bez ikakvih problema. Sedam je manjih i većih pretinaca tako da će uvijek biti dovoljno mjesta za sve. Od svega dodatnog blaga jedino nismo našli stolić niti otvor na podu gdje bi se montirao. Na ovakvom sportski orijentiranom konceptu za taj blagovaonski dio očito nije bilo potrebe (ni slobodnog mjesta).

Od svih pretinaca najviše nas je dojmio onaj centralni ispod konzolnog sjedala. Dug je čak 140, širok 60 i dubok 30 centimetara tako da će lako primiti dugačke puške i štapove.

---

image
Centralni pretinac se podiže sa sjedalom
Božidar Vukičević/Cropix
---

Najčešće korišten bit će krmeni spremnik s ugrađenim Dometicovim hladnjakom napajan odvojenom baterijom.

---

image
U bok stane Dometicov hladnjak
Božidar Vukičević/Cropix
---

Ukupna vrijednost sve dodatne opreme (Seadeck obloge, Simradov ploter…) na testiranom Grandu je 10 tisuća eura, pa se bez PDV-a penje na 28 tisuća eura. U to spada i doplata za dragocjene Orca hypalonske tubuse dok su u PVC-u dostupne samo siva i crna boja.

To je gotovo u vrijednosti vanbrodskog motora i samo pokazuje koliko se lako zaigrati zaokruživanjem svih naoko nužnih opcija. Odabrana Yamaha 150 kod distributera košta 10,900 eura (bez poreza) tako da se maloprodajni komplet približava brojci od visokih 50 tisuća eura.

Motke za sjenilo

Na motoru bi se možda moglo malo uštedjeti jer postignuta 34 čvora s pomalo zaraslim trupom i ekipom na fotografijama nadilaze uobičajene potrebe. Proizvođač savjetuje 130 konja iako bi uz održavanje čistoće dobar dio korisnika mogao biti zadovoljan i sa 115.

---

image
Nečisti trup je utjecao na performanse
Božidar Vukičević/Cropix
---

Nismo potpuno zadovoljni s postignutih 5200 okretaja u minuti pa bi možda trebalo isprobati kako se ponaša propeler drugog formata. Izmjerena potrošnja od 1,3 litre po milji je realna za broj putnika i obraštaj na trupu.

U plovidbi je sve teklo glatko. Oba položaja za volanom promjera 35 cm su udobna i pregledna, ugrađeni Simradov ploter i komplet okruglih instrumenata su dobro vidljivi, a okomiti vjetrobran je vrlo učinkovit. Trup je odličan za zavoje i omogućava sigurno naginjanje pod oštrim kutovima koje snažan motor bez problema kontrolira i izvlači.

---

image
Veliko kolo volana dominira praznom konzolom
Božidar Vukičević/Cropix
---

Jedino prelaskom iznad 30 čvorova dolazi do laganog naginjanja ulijevo, pa je potrebno pažljivije rasporediti težinu. Možda bi bilo bolje da nije ugrađen motor maksimalno dopuštene snage.

---

image
Tubusi glatko preuzimaju opterećenje u zavojima
Božidar Vukičević/Cropix
---

Sve u svemu, estetski vrlo privlačan D600 s nekoliko varijanti uređenja bit će vrlo konkurentan u klasi od šest metara. Raspon cijena, boja i opreme će omogućiti gotovo custom izvedbe za različite namjene.

Iznajmljivačima će biti najvažnije da će se s dodatnom opremom skrivenom u pretincima moći vrlo brzo prebaciti iz zabavnog u transportni modus, kako kome zatreba.

---

OSOBNA KARTA

Dužina preko svega 6,12 m
Unutrašnja dužina       4,40 m
Širina 2,50 m
Unutrašnja širina       1,54 m
Težina 700 kg
Gaz 0,5 m
Spremnik goriva 140 l
Kategorija C/12
Max. motor 150 KS
Brodograditelj Grand, Ukrajina
Zastupnik Moto-nautika, Slovenija
Cijena s motorom       38,700 eura + PDV

---

---

BR. OKR. / BRZ. (ČV) / POTR.(L/H)

1000        4        2,6
1500        5,3        4,5      
2000        6,5       7,5
2500        7,5       14
3000        12,5       17,5
3500        19       25
4000        24       32
4500        28,5       38,5
5000        32       52,5
5200        34       56

---

---

KONAČNA OCJENA

DOBRO
Dizajn nadgrađa
Koncept krme
T-top

LOŠE
Komplicirani umetci
Vodilice naslona
Nedostatak stolića

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix
Božidar Vukičević/Cropix
I sivi kolorit može biti atraktivan
Božidar Vukičević/Cropix
Ljestve su ispod krmene platforme
Božidar Vukičević/Cropix
Nečisti trup je utjecao na performanse
Božidar Vukičević/Cropix
Težina je 700 kilograma
Božidar Vukičević/Cropix
Tubusi glatko preuzimaju opterećenje u zavojima
Božidar Vukičević/Cropix
Stojeća pozicija je ugodna
Božidar Vukičević/Cropix
Motorni prostor je natkriven moćnim stupom
Božidar Vukičević/Cropix
U bok stane Dometicov hladnjak
Božidar Vukičević/Cropix
Vodilice naslona su preuske pa zapinju
Božidar Vukičević/Cropix
Jednim pokretom se mijenja koncept
Božidar Vukičević/Cropix
Micanjem naslona sunčalište se produžuje
Božidar Vukičević/Cropix
Sunčalište je sigurno omeđeno rukohvatima
Božidar Vukičević/Cropix
Centralni pretinac se podiže sa sjedalom
Božidar Vukičević/Cropix
Naslonima i rukohvatima je posvećeno puno pažnje
Božidar Vukičević/Cropix
Veliko kolo volana dominira praznom konzolom
Božidar Vukičević/Cropix
Uz karbonske motke sjenilo se lako razvuče
Božidar Vukičević/Cropix
Rukohvati na tubusu su postali vrlo popularni
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/testirali-smo-posljednji-model-gumenjaka-progresivne-ukrajinske-tvornice-novi-grand-bit-ce-vrlo-konkurentan-u-svojoj-klasi-zanimljiv-ce-biti-i-iznajmljivacima-1132047 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d9d41b137e7df374fed2bee206f0aaa8846ac27f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Testirali+smo+posljednji+model+gumenjaka+progresivne+ukrajinske+tvornice%3A+novi+Grand+bit+%C4%87e+vrlo+konkurentan+u+svojoj+klasi.+Zanimljiv+%C4%87e+biti+i+iznajmljiva%C4%8Dima&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Ftestirali-smo-posljednji-model-gumenjaka-progresivne-ukrajinske-tvornice-novi-grand-bit-ce-vrlo-konkurentan-u-svojoj-klasi-zanimljiv-ce-biti-i-iznajmljivacima-1132047 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Ftestirali-smo-posljednji-model-gumenjaka-progresivne-ukrajinske-tvornice-novi-grand-bit-ce-vrlo-konkurentan-u-svojoj-klasi-zanimljiv-ce-biti-i-iznajmljivacima-1132047 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Grand Drive D600 Lux [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

Grand Drive D600 LuxTestirali smo posljednji model gumenjaka progresivne ukrajinske tvornice: novi Grand bit će vrlo konkurentan u svojoj klasi. Zanimljiv će biti i iznajmljivačima

Piše Gordan Jelavić
4. listopada 2021. - 07:29

Na testovima smo obično bez društva, no ovoga puta smo rado ukrcali četveročlanu obitelj, ponosne vlasnike šestmetarskog gumenjaka Grand Drive D600 Lux s kojim su u tri mjeseca napravili 150 sati istražujući akvatorij iz svoje kamperske baze u Rtini kod Paškoga mosta. To im je prvi brod u životu i vrlo su zadovoljni s odabirom pa nisu htjeli propustiti ni foto session s novinarima.

Mi smo ga odabrali zato što je u pitanju najnoviji model progresivne ukrajinske tvornice, nešto drugačijeg stila s izlomljenim linijama krmene klupe i avangardnom konstrukcijom nadgrađa.

Činjenica jest da se u dizajnu plovila ove klase teško može napraviti značajnija vizualna razlika. Koncept trupa i tubusa promjera pola metra je zadan već desetljećima uvriježenim parametrima funkcionalnosti i s ti...

10. svibanj 2024 19:26