stdClass Object ( [id] => 1128936 [title] => Izvanbrodski motori na struju postaju ozbiljna alternativa: testirali smo električnu pentu od 3 KS i mjerili joj snagu, brzinu, vrijeme rada i domet [alias] => velika-tema-o-elektricnim-izvanbrodskim-motorima-pente-na-struju-postaju-ozbiljna-alternativa-no-to-je-tek-pocetak [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Aktualni svjetski trend sve bržeg tehnološkog razvoja i sve šire primjene elektropogona, osobito u cestovnom prometu, posljednjih je godina snažno zahvatio i segment plovila za sport i rekreaciju. Gotovo svaki dan svjedočimo lansiranju novih modela brodica, glisera i manjih jahti pogonjenih elektromotorima, pri čemu su im najznačajnije tehničke karakteristike, a ponajprije domet plovidbe i brzina, sve impresivniji. Već je posve očigledno da je taj trend elektrifikacije nezaustavljiv proces, pa je samo pitanje vremena i inženjerske inovativnosti kojom će brzinom i kada prevladati u nautičkome svijetu.

Uostalom, kad je riječ o jedrilicama, one su i sada svojevrsni hibridi zahvaljujući svojem zelenom pogonskom karakteru, odnosno vjetru koji im je praktički glavni pogon. Stoga su već u poziciji da mogu prilično lako prijeći i na zelenu elektromotornu propulziju kao dodatni pogon i alternativu sadašnjim motorima na unutarnje izgaranje. To više što bi se baterije, kao nužni i teški dio elektrosustava, mogle skladištiti i u kolombama, a one su vrlo teške i trebaju biti takve.

​Tijesna utrka

Sve u svemu, strujni pogonski show ide dalje, a njegov važan dio su i električne pente, kojih je na tržištu svakoga dana sve više, a uz to postaju sve ozbiljnije kad je riječ o snazi. Tako je u zadnjih godinu dana norveška start-up tvrtka Evoy konstruirala električnu pentu od 150 KS koja se već može kupiti, te je najavila za 2023. godinu lansiranje modela od 300 KS, a za 2025. godinu i električne pente od čak 450 KS.

---

image
Za manje jedrilice električne su pente već sada najbolji izbor
---

No, utrka se u foto finishu okrenula u korist kompanije Vision Marine Technologies, koja se udružila s tvrtkom Hellkats Powerboats kako bi zajednički premašili svjetski rekord u brzini električnih brodova od 88,6 km/h, što ga je Jaguar Vector Racing postavio 2018. godine. Cilj im je do studenoga ove godine dovršiti električnu verziju 32-metarskog katamarana Hellkatsa nazvanog Fulgura l i probiti granicu od 100 km/h.

Kada je Evoy prije nešto više od godinu dana najavio skoru promociju svoga aduta od 150 KS, najjačeg na svijetu, korona ih je malo usporila, a spomenuti duet ubrzao je tempo svoga rada i vrlo brzo izbacio svoju električnu pentu E-Motion 180E snage 180 KS, tako preuzevši vodstvo.

Dvije takve pente predviđene su za krmu Fulgure l i željenu stotku. Osim snagom u konjima, visokonaponski 180E nadmašuje Evoy 150 i u okretnom momentu, a iz tvrtke Vision Marine Technologies ponosno su poručili da je njihova moćna penta optimalan pogon za brodice između 18 i 26 stopa.

Prije ove najnovije epizode, na tržištu nije bilo toliko uzbuđenja i pretrčavanja, jer je elektrifikacija izvanbrodskog pogona još uvijek bila pionirski posao. Stoga je dosta dugo u segmentu snage dominirao njemački Torqeedo s izvanbrodskim motorom Deep Blue 50 od 80 KS.

---

image
Elektropogon brodice Rand 23 Mana ugrađen je kao noga ispod trupa
Arhiv/Cropix
---

No, stvari su se očito promijenile, a razvojni obzori počeli su poprimati električne obrise, pa se utakmica zahuktala. Nema sumnje da će ići dalje sve žešćim tempom, pa ćemo idućih godina svjedočiti brojnim premijerama električnih izvanbrodskih pulena mnogih kompanija, pri čemu će se game brzo širiti pokrivajući sve segmente snage.

Od malih penti s tek dva-tri strujna konja, preko srednjeg segmenta od 20 do 50 KS, pa sve do vrlo jakih izvanbrodskih elektromomaka koji će uskoro nadmašiti i najjače konkurente s unutarnjim izgaranjem. Uostalom, njima je već presuđeno da će u svijetu koji se, potaknut klimatskim promjenama, snažno okreće održivim zelenim alternativama u dogledno vrijeme i doslovno izgorjeti kao tržišna i pogonska kategorija.

Dvije vrste penti

Naravno, do toga trenutka još ćemo pričekati, pa u međuvremenu treba realno i bez navijanja pogledati i odvagnuti sve današnje faktore koji govore za i protiv brzog prelaska na elektropogon, već sada ili dogodine, u segmentu izvanbrodskih motora.

No, prije nego što dublje uđemo u temu, treba odmah pojasniti da u ovom tekstu prvenstveno govorimo o električnim izvanbrodskim motorima, koji se tako i označavaju (Electric Outboard Motor), a ne o električnim trolling motorima. Potonji su bazično dizajnirani da uvezani s GPS-om održavaju poziciju broda iznad izabrane pošte prilikom ribolova na velikim dubinama.

Lagane su konstrukcije, najčešće rade na 12 i 24 volta, spajaju se s odvojenim akumulatorima koji se posebno kupuju i dimenzioniraju po potrebi vlasnika (uglavnom AGM i gelovim), a njihov je propeler projektiran za maksimalni potisak, a ne za maksimalnu brzinu. Oni reagiraju trenutno i snažno, što omogućava držanje broda na poziciji i kad je more valovito, a vjetar dosta jak. No, maksimalne brzine koje ostvaruju nisu velike, najčešće u rasponu četiri do šest čvorova.

---

image
Za napajanje jačih motora mogu poslužiti i AGM baterije
Arhiv/Cropix
---

Naravno, s njima se također može kaićem izići u večernji lignjolov, panulavati, loviti hobotnice povlačenjem saonica s rakom..., no oni uglavnom nisu napravljeni ni predviđeni da budu glavni pogon, nego pomoćni i s ograničenim zadaćama. U tom je smislu teško, pa i nepotrebno, uspoređivati trolling motore s izvanbrodskim električnim motorima, budući da su dizajnirani za posve različite namjene.

Pravi izvanbrodski motori izgledom su dosta robusniji, jer im je namjena primarni pogon broda, a propeler im je dizajniran da može razviti velike brzine plovidbe. U toj su kategoriji i spomenute pente snage 150 i 180 KS, te čitav niz električnih izvanbrodskih motora manje snage, koji su izravni konkurenti benzinskoj braći u svojim kategorijama.

Baterija i elektronika za kontrolu njezina punjenja kod manjih su modela, uglavnom do 3 KS, integralni dio pente, s tim da je tu u pravilu riječ o kvalitetnim litij-ionskim i litij-polimerskim baterijama koje osiguravaju veći domet plovidbe, te iznimno velik broj ciklusa punjenja i pražnjenja.

Stoga takve motore trebate samo raspakirati, montirati na krmeno zrcalo i zaploviti. Pritom ćete na malom displeju, ili na ekranu mobitela posredstvom bluetooth veze, stalno moći očitavati stupanj napunjenosti baterije, voltažu i preostalo vrijeme plovidbe izabranom brzinom. U pravilu možete birati između četiri do pet režima rada, a logično je pravilo da manja brzina znači veći domet.

Plusovi strujne opcije

Kada je pak riječ o snažnijim izvanbrodskim električnim motorima, litijski baterijski sklop isporučuje se kao dio pogonskoga paketa zajedno s motorom, ali se zbog potrebne veličine i kapaciteta ugrađuje u plovilo. Pritom je, naravno, moguće birati veću ili manju snagu baterija, kao i kod automobila, o čemu značajno ovisi domet plovidbe, a još više cijena pogonskog sustava.

---

image
Jači modeli imaju odvojene baterije većeg kapaciteta
---

Zbog svojih svojstava, čak i mali električni izvanbrodski motor, kakve su popularne pente snage 3 KS, može uspješno gurati plovilo teško 1,5 tona, uključujući gumenjake i manje jedrilice, brzinom od 5 čvorova.

No, rečene prednosti imaju i svoju cijenu, pa su takve male električne pente i do tri puta skuplje od trolling motora nominalno iste snage. Naravno, ponajprije zbog ugrađene litijske baterije, na koju otpada gotovo pola ukupne cijene motora. Stoga je važno znati što vam doista treba kad birate i kupujete.

No, vratimo se razlozima za i protiv prelaska na izvanbrodski strujni pogon. Počet ćemo s plusovima koji su brojni i prilično uvjerljivi: tihi su, ekološki čisti, ne trebaju redovite servise, ne šire oko sebe neugodne mirise, nemaju vodenu pumpu i impeler koji treba mijenjati, ne morate ih iznutra ispirati od soli, ne troše benzin ni ulje pa štede novac, a kad bateriju punite solarom, voze vas doslovno besplatno. Punite li je na komercijalnoj strujnoj mreži, cijena je zanemariva u usporedbi s troškom benzina.

Naravno, svaka medalja ima dvije strane, pa tako i električni izvanbrodski motori nisu potpuno cijepljeni od nekih nedostataka koji mogu, više ili manje, smetati njihovim potencijalnim kupcima.

Kao prvo, prilično su skupi, pa ćete malu električnu pentu snage 3 KS, kakve se najčešće koriste za pogon pomoćnih gumenjaka, čamaca i manjih jedrilica, platiti najmanje dva puta više od standardne benzinske iste snage. Naravno, ovdje govorimo o kvalitetnim električnim pentama poznatih i priznatih proizvođača kakvi su, primjerice, pionir elektropogona Torqeedo i tvrtka ePropulsion, a ne o štancanim jeftinim pentama čija je niska cijena mahom i odraz kvalitete.

Uzgred, ePropulsion je kineska tvrtka, ali iznimno ambiciozna, inovativna i tehnološki napredna, neka vrsta Huaweija u elektropogonu, pa je u mnogim segmentima razvoja električnih penti, koje su projektirane na Hong Kong University of Science and Technology, tehnološki lider.

---

image
Penta ePropulsion Spirit 1.0 Evo ima hidrogenerator koji puni bateriju dok se plovi na jedra
Zach Stovall
---

Druga strana medalje

Dakle, pouzdana strujna opcija u startu košta znatno više od benzinske. Pa iako će se ta razlika u cijeni polako topiti tijekom eksploatacije zbog nižih troškova održavanja i praktički besplatnog goriva, ona može biti značajan odbijajući faktor. Povoljna je okolnost što će sve masovnija proizvodnja i električnih penti i baterija tu cijenu zasigurno polako smanjivati, pa će i oni plićih džepova uz malo strpljenja s vremenom doći na svoje.

Druga je mana električnih penti naličje njihove vrline. Struja jest čista i tiha, ali ne može se napuniti u bateriju u pet minuta, koliko traje dopuna spremnika goriva benzinske pente. Benzin je zapaljiv, dimi i smrdi pri izgaranju, no lako ga je skladištiti na brodu i imati uvijek pri ruci kad vam zatreba. Ovo ograničenje brze i stalne dostupnosti goriva posebno pogađa strujne pente veće snage, koje troše i znatno više energije.

Kod klasičnih penti to se lako riješi ugradnjom većih tankova goriva u brod, odnosno njihovom brzom nadopunom na crpki, dok je kod električnih izvanbrodskih motora stvar ipak složenija. Za puno raspoložive strujne energije treba imati baterije vrlo velikoga kapaciteta kako bi mogle osigurati dovoljan domet plovidbe broda, a one su iznimno skupe i treba im vremena da se napune, čak i ako vam je na raspolaganju brzi punjač.

Pozitivno je, ako imate dovoljno novca za takvu opciju, to što su dometi plovidbe s jakim baterijskim sustavima, i to vrlo solidnim brzinama, u posljednje vrijeme značajno povećani zahvaljujući stalnim unaprjeđenjima njihove izrade.

Tako su prve električne pente, kao i unutarnji električni brodski motori, mogli ostvariti doseg od tek petnaestak milja, a sada je već uobičajeno da on iznosi 60 do 100 milja. Kad se uzme u obzir razvedenost hrvatske obale, prosječne rute većine standardnih plovila u ribolovu i na điti potpuno se mogu uklopiti u toliki domet. Ne samo dnevne, nego i višednevne.

---

image
Baterijski sklop za BMW i3 koristi i Torqeedo za svoju pentu Deep Blue 50 R od 80 KS
---

No, ponavljamo, baterije su, kao i kod električnih automobila, najveća cjenovna stavka prilikom prelaska na elektropogon, a to onda znači i trenutno najveći limit za njegovo brzo omasovljenje. Primjerice, kod kvalitetnih električnih penti snage 3 KS, sama baterija snage oko 1100 Wh stoji oko 1000 eura, a cijeli motor 2000 eura.

Odredite dan D

Kad je, pak, riječ o jakim električnim izvanbrodskim motorima, snage 80 KS ili više, tada cijena potrebnih baterija za njihovo napajanje doslovno leti u nebo. Primjerice, samo baterijski sklop za BMW i3 kapaciteta 40 kWh, koji koristi i Torqeedo za svoj izvanbrodski motor Deep Blue 50 R od 80 KS, stoji oko 29.000 eura, a spomenuta penta tek nekoliko tisuća eura manje.

Neki kupci taj problem ublažavaju kupnjom i povezivanjem većeg broja kvalitetnih standardnih baterija ako imaju mjesta u brodu za njihovo instaliranje, no to je ipak polovično rješenje.

Zbog svega rečenog, može se s velikom sigurnošću zaključiti kako će se tranzicija benzinskog pogona na strujni u izvanbrodskom pogonu puno brže događati u segmentu motora male snage, odnosno 3-4 KS, koji se danas najviše koriste za pogon bajbota, manjih jedrilica i barki za ribolov i izlete. Zapravo, kada se sve zbroji i oduzme, tu se računica već i sada pokazuje isplativom zbog velike redukcije troškova uporabe, pa postaju isplativi već tri godine nakon kupnje.

Prelazak na strujnu opciju u segmentu jačih i jakih motora bit će dosta sporiji, iako se pokazalo da čak i oni već danas mogu biti ekononomski isplativi na srednji rok kad je riječ o brzim plovilima za komercijalni prijevoz putnika.

U skoroj budućnosti, pak, valja očekivati još povoljnije cijene kvalitetnih električnih penti, a osobito litijskih baterija, koje su za konačnu cijenu znatno važnije, jer će se početi masovnije proizvoditi, a rast će i broj proizvođača te njihova konkurencija. To je uvijek put koji vodi prema nižim cijenama, a najbolji je orijentir podatak da je cijena litij-ionskih baterija za automobile od 2010. godine pala za 85 posto. Naravno, pad cijena sada će biti polaganiji, ali je posve izvjestan.

U međuvremenu, svatko može s obzirom na plovilo koje posjeduje, bilo kao glavno ili pomoćno, napraviti za sebe kalkulaciju i donijeti odluku kada je njegovo pravo vrijeme za električni dan D.

---

image
Rezultati našeg testa
---

---

VRIJEME RADA I DOMET


Vrijeme rada i domet plovidbe koji se može ostvariti električnim izvanbrodskim motorom ovise o stanju napunjenosti baterije, brzini plovidbe, težini i obliku konkretnog plovila, o tome plovite li u vjetar i valove ili niz njih... No, općenito govoreći, s kvalitetnom električnom pentom snage 3 KS i ugrađenom litijskom baterijom, vozeći s pola snage trebali biste prijeći nešto više od 20 kilometara.

---

---

POJAŠNJENJE: KONJI, VATI I POTISAK


Kod izvanbrodskih električnih motora, kao i kod električnih automobila ili skutera, njihova se snaga iskazuje u vatima (W) umjesto u konjskim snagama (KS). Dakle, ako želite kupiti električni izvanbrodski motor snage 3 KS, trebate potražiti onaj na kojemu je oznaka 1000 W, jer je to okvirni ekvivalent za benzinca od 3 KS (točnije, snaga potiska takvog motora iznosi 3 KS, iako je poznato da 1 kW isnosi 1,34 KS).

U tekstu smo uglavnom koristili konjske snage za označavanje kako bismo čitateljima olakšali snalaženje.

---

---

PUNJENJE BATERIJE


Baterije malih izvanbrodskih motora koje su integrirane u njihovu konstrukciju u pravilu se, osim strujnim punjačem na 220 volti dobivenim s motorom, mogu puniti i preko solarnih panela, koji su danas dio strujnog napajanja svakog imalo većeg broda. Najnovija generacija električnih penti, poput modela ePropulsion Spirit 1.0 Evo, otišla je i korak dalje. Ona u svojoj nozi ima ugrađen i hidrogeneratorski sklop koji također može puniti bateriju motora.

---

---

SKUPA BRZINA


Električni izvanbrodski motori trebaju veliki kapacitet baterije kako bi održali veliku brzinu, osobito ako je riječ o jakim motorima. Naime, količina strujne energije potrebne za kretanje plovila po moru je 10 puta veća od one za kretanje motornog vozila po cesti.

Uzmimo da s ​​električnim izvanbrodskim motorom snage 10 KS možete ploviti brzinom od 5 čvorova i da plovidbu želite ubrzati na 15 čvorova. U tom će vam slučaju vjerojatno trebati električni izvanbrodski motor od 80 KS, a to zahtijeva znatno više energije i znatno veći kapacitet baterija, što će vas koštati cijelo malo bogatstvo.

Zbog toga su električni izvanbrodski motori ispod 20 KS, a osobito električne pente snage 3 do 10 konjskih snaga, još uvijek najzastupljeniji na tržištu. Jer, popnete li se snagom do 20 KS, sam originalni baterijski sklop kapaciteta 2 x 5000 Wh, koji vam je potreban za takav motor, mogao bi vas već stajati oko 10.000 eura.

---

---

Novi Spirit Evo sam sebe puni strujom


Tvrtka ePropulsion upravo je na tržište izbacila novu verziju svoje električne pente Spirit 1.0, treću od 2014. godine, kad je predstavljen prvi Spirit. Druga verzija lansirana je 2018. i nazvana je Spirit 1.0 Plus, a ova najnovija dobila je oznaku Evo. No, puno je važnije to što je u odnosu na prethodne modele tehnički znatno unaprijeđena. O njezinim novim adutima razgovaramo sa Zvonkom Vrbatovićem, vlasnikom tvrtke Tesla Marine iz Kaštela, zastupnikom i serviserom ePropulsiona.

– U novu pentu Spirit 1.0 Evo uz ostalo je ugrađen i hidrogenerator. Kako će funkcionirati i što mu je namjena?

Evo je prvi električni izvanbrodski motor uopće s funkcijom hidrogeneratora, a namjena mu je da proizvodi struju za punjenje vlastite baterije. Time se, uz dosadašnju mogućnost punjenja na mreži od 220 volti i uz pomoć solara, dobio i treći strujni izvor za tu funkciju. Naime, dok jedrilica plovi na vjetar ili se veći brod kreće na pogon glavnog motora, u more uronjeni propeler Spirita Evo će se okretati i pri brzinama od 4 do 10 čvorova stvarati struju kojom puni vlastitu bateriju. Snaga punjenja limitirana je na 330 vati na sat, što je dovoljno da se za dva sata plovidbe dopuni pola kapaciteta baterije pri brzini od 10 čvorova.

– Znači da baterija ima kapacitet od oko 1200 Wh?

– Kapacitet joj je točno 1276 Wh, što je oko 250 Wh više nego kod prvog Spirita. Riječ je o kvalitetnoj litij-ion-polimerskoj bateriji koja može trajati godinama. Ona omogućuje pet sati plovidbe na četvrtini gasa brzinom od 4,4 čvora uz doseg od 22 milje, što je najekonomičnije. Pri punom gasu može se pak ploviti sat i petnaest minuta brzinom od 6,2 čvora, a između toga su još brojne moguće opcije. Usput, baterija se odvaja od noge motora jednim potezom ručice, a ako padne u more, pluta i potpuno je vodootporna. Uz to, Spirit Evo može se spojiti i na vanjske baterije, obične ili litijske, ako je korisniku potreban veći domet.

– Što je još novo na modelu Evo?

– Razvijen je i model EVO Remote s bežičnom daljinskom komandom kojom se može upravljati pentom bez držanja ručice, recimo sjedeći na klupi u prednjem dijelu brodice. Također imaju opciju spajanja dviju penti, koje onda rade sinkronizirano preko jedne ručice. Nova je i bežična MOB narukvica, odnosno čovjek u moru, koja će automatski ugasiti motor u slučaju pada vozača ili suputnika u more ili na pritisak gumba. Inače, cijena samog Spirita Evo je 17.990 kuna, dok verzija s daljinskom komandom stoji 19.090 kuna.

– Kako se bira optimalni režim plovidbe?

– Okretanjem ručice gasa dodaje se snaga, a na displeju motora uvijek se prikazuju stanje napunjenosti baterije, brzina i preostalo vrijeme plovidbe ako se tom brzinom nastavi. Svaka promjena odmah će promijeniti i pokazatelje na ekranu, pa je lako birati najpogodniji režim.

– Na koji se način održava električna penta?

– Održavanja praktički nema, osim vanjskog ispiranja slatkom vodom nakon upotrebe i na kraju sezone. Tada se penta dobro opere od soli, baterija se napuni na oko 70 posto i potom može mirno čekati iduće ljeto.

---

---

image
Zvonko Vrbatović s pentom ePropulsion
HANZA MEDIA
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => aktualna tema [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => aktualna tema 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-08-16 10:55:17 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Miomir Štrbac [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-10-31 12:16:25 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2021-09-21 12:55:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 148 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/08\/16\/19049762.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/16\/19393878.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/16\/19032754.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/16\/19032752.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/16\/19032750.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/16\/19032594.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/16\/19028746.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/16\/19028740.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/16\/19027240.png","\/images\/slike\/2021\/08\/16\/15615904.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/16\/15615894.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/16\/19043602.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/16\/19043696.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/16\/19047092.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/16\/19091746.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Arhiva","","","","","","Zach Stovall","Zach Stovall","","Arhiv\/Cropix","Arhiv\/Cropix","","Arhiv\/Cropix","Arhiv\/Cropix","HANZA MEDIA"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["E-propulsion Spirit 1.0","Rezultati na\u0161eg testa","Za manje jedrilice elektri\u010dne su pente ve\u0107 sada najbolji izbor","Ja\u010di modeli imaju odvojene baterije ve\u0107eg kapaciteta","Baterijski sklop za BMW i3<\/em> koristi i Torqeedo <\/em>za svoju pentu Deep Blue 50 R<\/em> od 80 KS","Norve\u0161ka tvrtka Evoy <\/em>izbacila je model snage 150 KS, a uskoro sti\u017eu i strujni aduti od 300 i 450 KS","Penta ePropulsion Spirit 1.0 Evo<\/em> ima hidrogenerator koji puni bateriju dok se plovi na jedra","Lako su prenosive, a ne curi ni ulje ni benzin","Elektri\u010dna penta E-Motion 180E <\/em>sa svojih 180 KS trenutno je najmo\u0107nija","Na displeju komande o\u010ditavaju se brzina, napunjenost baterije i doseg","Za napajanje ja\u010dih motora mogu poslu\u017eiti i AGM baterije","Novi model ePropulsion Spirit Evo<\/em>","Elektri\u010dna opcija polako nadire - Rand 18 Picnic<\/em> s pentom Torqeedo<\/em>","Elektropogon brodice Rand 23 Mana<\/em> ugra\u0111en je kao noga <\/em>ispod trupa","Zvonko Vrbatovi\u0107 s pentom ePropulsion<\/em>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x960","hd_19049762_1920.jpg":"1920x1080","k_19049762_1280.jpg":"1280x1280","k_19049762_1024.jpg":"1024x1024","k_19049762_640.jpg":"640x640","k_19049762_480.jpg":"480x480","k_19049762_340.jpg":"340x340","k_19049762_220.jpg":"220x220","o_19049762_1280.jpg":"1280x640","o_19049762_1024.jpg":"1024x512","o_19049762_640.jpg":"640x320","o_19049762_480.jpg":"480x240","o_19049762_340.jpg":"340x170","o_19049762_220.jpg":"220x110","h_19049762_1280.jpg":"1280x854","h_19049762_1024.jpg":"1024x683","h_19049762_640.jpg":"640x427","h_19049762_480.jpg":"480x320","h_19049762_340.jpg":"340x227","h_19049762_220.jpg":"220x147","pp_19049762_1280.jpg":"1006x1280","pp_19049762_1024.jpg":"805x1024","pp_19049762_640.jpg":"503x640","pp_19049762_480.jpg":"377x480","pp_19049762_340.jpg":"267x340","pp_19049762_220.jpg":"173x220"},{"size0":"514x397","hd_19393878_1920.jpg":"1920x1080","k_19393878_1280.jpg":"1280x1280","k_19393878_1024.jpg":"1024x1024","k_19393878_640.jpg":"640x640","k_19393878_480.jpg":"480x480","k_19393878_340.jpg":"340x340","k_19393878_220.jpg":"220x220","o_19393878_1280.jpg":"1280x988","o_19393878_1024.jpg":"1024x790","o_19393878_640.jpg":"640x494","o_19393878_480.jpg":"480x370","o_19393878_340.jpg":"340x262","o_19393878_220.jpg":"220x169","h_19393878_1280.jpg":"1280x854","h_19393878_1024.jpg":"1024x683","h_19393878_640.jpg":"640x427","h_19393878_480.jpg":"480x320","h_19393878_340.jpg":"340x227","h_19393878_220.jpg":"220x147","pp_19393878_1280.jpg":"1006x1280","pp_19393878_1024.jpg":"805x1024","pp_19393878_640.jpg":"503x640","pp_19393878_480.jpg":"377x480","pp_19393878_340.jpg":"267x340","pp_19393878_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1281","hd_19032754_1920.jpg":"1920x1080","k_19032754_1280.jpg":"1280x1280","k_19032754_1024.jpg":"1024x1024","k_19032754_640.jpg":"640x640","k_19032754_480.jpg":"480x480","k_19032754_340.jpg":"340x340","k_19032754_220.jpg":"220x220","o_19032754_1280.jpg":"1280x854","o_19032754_1024.jpg":"1024x683","o_19032754_640.jpg":"640x427","o_19032754_480.jpg":"480x320","o_19032754_340.jpg":"340x226","o_19032754_220.jpg":"220x146","h_19032754_1280.jpg":"1280x854","h_19032754_1024.jpg":"1024x683","h_19032754_640.jpg":"640x427","h_19032754_480.jpg":"480x320","h_19032754_340.jpg":"340x227","h_19032754_220.jpg":"220x147","pp_19032754_1280.jpg":"1006x1280","pp_19032754_1024.jpg":"805x1024","pp_19032754_640.jpg":"503x640","pp_19032754_480.jpg":"377x480","pp_19032754_340.jpg":"267x340","pp_19032754_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1281","hd_19032752_1920.jpg":"1920x1080","k_19032752_1280.jpg":"1280x1280","k_19032752_1024.jpg":"1024x1024","k_19032752_640.jpg":"640x640","k_19032752_480.jpg":"480x480","k_19032752_340.jpg":"340x340","k_19032752_220.jpg":"220x220","o_19032752_1280.jpg":"1280x854","o_19032752_1024.jpg":"1024x683","o_19032752_640.jpg":"640x427","o_19032752_480.jpg":"480x320","o_19032752_340.jpg":"340x226","o_19032752_220.jpg":"220x146","h_19032752_1280.jpg":"1280x854","h_19032752_1024.jpg":"1024x683","h_19032752_640.jpg":"640x427","h_19032752_480.jpg":"480x320","h_19032752_340.jpg":"340x227","h_19032752_220.jpg":"220x147","pp_19032752_1280.jpg":"1006x1280","pp_19032752_1024.jpg":"805x1024","pp_19032752_640.jpg":"503x640","pp_19032752_480.jpg":"377x480","pp_19032752_340.jpg":"267x340","pp_19032752_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1358","hd_19032750_1920.jpg":"1920x1080","k_19032750_1280.jpg":"1280x1280","k_19032750_1024.jpg":"1024x1024","k_19032750_640.jpg":"640x640","k_19032750_480.jpg":"480x480","k_19032750_340.jpg":"340x340","k_19032750_220.jpg":"220x220","o_19032750_1280.jpg":"1280x905","o_19032750_1024.jpg":"1024x724","o_19032750_640.jpg":"640x452","o_19032750_480.jpg":"480x339","o_19032750_340.jpg":"340x240","o_19032750_220.jpg":"220x155","h_19032750_1280.jpg":"1280x854","h_19032750_1024.jpg":"1024x683","h_19032750_640.jpg":"640x427","h_19032750_480.jpg":"480x320","h_19032750_340.jpg":"340x227","h_19032750_220.jpg":"220x147","pp_19032750_1280.jpg":"1006x1280","pp_19032750_1024.jpg":"805x1024","pp_19032750_640.jpg":"503x640","pp_19032750_480.jpg":"377x480","pp_19032750_340.jpg":"267x340","pp_19032750_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1080x745","hd_19032594_1920.jpg":"1920x1080","k_19032594_1280.jpg":"1280x1280","k_19032594_1024.jpg":"1024x1024","k_19032594_640.jpg":"640x640","k_19032594_480.jpg":"480x480","k_19032594_340.jpg":"340x340","k_19032594_220.jpg":"220x220","o_19032594_1280.jpg":"1280x882","o_19032594_1024.jpg":"1024x706","o_19032594_640.jpg":"640x441","o_19032594_480.jpg":"480x331","o_19032594_340.jpg":"340x234","o_19032594_220.jpg":"220x151","h_19032594_1280.jpg":"1280x854","h_19032594_1024.jpg":"1024x683","h_19032594_640.jpg":"640x427","h_19032594_480.jpg":"480x320","h_19032594_340.jpg":"340x227","h_19032594_220.jpg":"220x147","pp_19032594_1280.jpg":"1006x1280","pp_19032594_1024.jpg":"805x1024","pp_19032594_640.jpg":"503x640","pp_19032594_480.jpg":"377x480","pp_19032594_340.jpg":"267x340","pp_19032594_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1281","hd_19028746_1920.jpg":"1920x1080","k_19028746_1280.jpg":"1280x1280","k_19028746_1024.jpg":"1024x1024","k_19028746_640.jpg":"640x640","k_19028746_480.jpg":"480x480","k_19028746_340.jpg":"340x340","k_19028746_220.jpg":"220x220","o_19028746_1280.jpg":"1280x854","o_19028746_1024.jpg":"1024x683","o_19028746_640.jpg":"640x427","o_19028746_480.jpg":"480x320","o_19028746_340.jpg":"340x226","o_19028746_220.jpg":"220x146","h_19028746_1280.jpg":"1280x854","h_19028746_1024.jpg":"1024x683","h_19028746_640.jpg":"640x427","h_19028746_480.jpg":"480x320","h_19028746_340.jpg":"340x227","h_19028746_220.jpg":"220x147","pp_19028746_1280.jpg":"1006x1280","pp_19028746_1024.jpg":"805x1024","pp_19028746_640.jpg":"503x640","pp_19028746_480.jpg":"377x480","pp_19028746_340.jpg":"267x340","pp_19028746_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_19028740_1920.jpg":"1920x1080","k_19028740_1280.jpg":"1280x1280","k_19028740_1024.jpg":"1024x1024","k_19028740_640.jpg":"640x640","k_19028740_480.jpg":"480x480","k_19028740_340.jpg":"340x340","k_19028740_220.jpg":"220x220","o_19028740_1280.jpg":"1280x853","o_19028740_1024.jpg":"1024x682","o_19028740_640.jpg":"640x426","o_19028740_480.jpg":"480x320","o_19028740_340.jpg":"340x226","o_19028740_220.jpg":"220x146","h_19028740_1280.jpg":"1280x854","h_19028740_1024.jpg":"1024x683","h_19028740_640.jpg":"640x427","h_19028740_480.jpg":"480x320","h_19028740_340.jpg":"340x227","h_19028740_220.jpg":"220x147","pp_19028740_1280.jpg":"1006x1280","pp_19028740_1024.jpg":"805x1024","pp_19028740_640.jpg":"503x640","pp_19028740_480.jpg":"377x480","pp_19028740_340.jpg":"267x340","pp_19028740_220.jpg":"173x220"},{"size0":"385x800","hd_19027240_1920.png":"1920x1080","k_19027240_1280.png":"1280x1280","k_19027240_1024.png":"1024x1024","k_19027240_640.png":"640x640","k_19027240_480.png":"480x480","k_19027240_340.png":"340x340","k_19027240_220.png":"220x220","o_19027240_1280.png":"1280x2659","o_19027240_1024.png":"1024x2127","o_19027240_640.png":"640x1329","o_19027240_480.png":"480x997","o_19027240_340.png":"340x706","o_19027240_220.png":"220x457","h_19027240_1280.png":"1280x854","h_19027240_1024.png":"1024x683","h_19027240_640.png":"640x427","h_19027240_480.png":"480x320","h_19027240_340.png":"340x227","h_19027240_220.png":"220x147","pp_19027240_1280.png":"1006x1280","pp_19027240_1024.png":"805x1024","pp_19027240_640.png":"503x640","pp_19027240_480.png":"377x480","pp_19027240_340.png":"267x340","pp_19027240_220.png":"173x220"},{"size0":"1920x1279","hd_15615904_1920.jpg":"1920x1080","k_15615904_1280.jpg":"1280x1280","k_15615904_1024.jpg":"1024x1024","k_15615904_640.jpg":"640x640","k_15615904_480.jpg":"480x480","k_15615904_340.jpg":"340x340","k_15615904_220.jpg":"220x220","o_15615904_1280.jpg":"1280x852","o_15615904_1024.jpg":"1024x682","o_15615904_640.jpg":"640x426","o_15615904_480.jpg":"480x319","o_15615904_340.jpg":"340x226","o_15615904_220.jpg":"220x146","h_15615904_1280.jpg":"1280x854","h_15615904_1024.jpg":"1024x683","h_15615904_640.jpg":"640x427","h_15615904_480.jpg":"480x320","h_15615904_340.jpg":"340x227","h_15615904_220.jpg":"220x147","pp_15615904_1280.jpg":"1006x1280","pp_15615904_1024.jpg":"805x1024","pp_15615904_640.jpg":"503x640","pp_15615904_480.jpg":"377x480","pp_15615904_340.jpg":"267x340","pp_15615904_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1279","hd_15615894_1920.jpg":"1920x1080","k_15615894_1280.jpg":"1280x1280","k_15615894_1024.jpg":"1024x1024","k_15615894_640.jpg":"640x640","k_15615894_480.jpg":"480x480","k_15615894_340.jpg":"340x340","k_15615894_220.jpg":"220x220","o_15615894_1280.jpg":"1280x852","o_15615894_1024.jpg":"1024x682","o_15615894_640.jpg":"640x426","o_15615894_480.jpg":"480x319","o_15615894_340.jpg":"340x226","o_15615894_220.jpg":"220x146","h_15615894_1280.jpg":"1280x854","h_15615894_1024.jpg":"1024x683","h_15615894_640.jpg":"640x427","h_15615894_480.jpg":"480x320","h_15615894_340.jpg":"340x227","h_15615894_220.jpg":"220x147","pp_15615894_1280.jpg":"1006x1280","pp_15615894_1024.jpg":"805x1024","pp_15615894_640.jpg":"503x640","pp_15615894_480.jpg":"377x480","pp_15615894_340.jpg":"267x340","pp_15615894_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1080","hd_19043602_1920.jpg":"1920x1080","k_19043602_1280.jpg":"1280x1280","k_19043602_1024.jpg":"1024x1024","k_19043602_640.jpg":"640x640","k_19043602_480.jpg":"480x480","k_19043602_340.jpg":"340x340","k_19043602_220.jpg":"220x220","o_19043602_1280.jpg":"1280x720","o_19043602_1024.jpg":"1024x576","o_19043602_640.jpg":"640x360","o_19043602_480.jpg":"480x270","o_19043602_340.jpg":"340x191","o_19043602_220.jpg":"220x123","h_19043602_1280.jpg":"1280x854","h_19043602_1024.jpg":"1024x683","h_19043602_640.jpg":"640x427","h_19043602_480.jpg":"480x320","h_19043602_340.jpg":"340x227","h_19043602_220.jpg":"220x147","pp_19043602_1280.jpg":"1006x1280","pp_19043602_1024.jpg":"805x1024","pp_19043602_640.jpg":"503x640","pp_19043602_480.jpg":"377x480","pp_19043602_340.jpg":"267x340","pp_19043602_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2804","hd_19043696_1920.jpg":"1920x1080","k_19043696_1280.jpg":"1280x1280","k_19043696_1024.jpg":"1024x1024","k_19043696_640.jpg":"640x640","k_19043696_480.jpg":"480x480","k_19043696_340.jpg":"340x340","k_19043696_220.jpg":"220x220","o_19043696_1280.jpg":"1280x1869","o_19043696_1024.jpg":"1024x1495","o_19043696_640.jpg":"640x934","o_19043696_480.jpg":"480x701","o_19043696_340.jpg":"340x496","o_19043696_220.jpg":"220x321","h_19043696_1280.jpg":"1280x854","h_19043696_1024.jpg":"1024x683","h_19043696_640.jpg":"640x427","h_19043696_480.jpg":"480x320","h_19043696_340.jpg":"340x227","h_19043696_220.jpg":"220x147","pp_19043696_1280.jpg":"1006x1280","pp_19043696_1024.jpg":"805x1024","pp_19043696_640.jpg":"503x640","pp_19043696_480.jpg":"377x480","pp_19043696_340.jpg":"267x340","pp_19043696_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1279","hd_19047092_1920.jpg":"1920x1080","k_19047092_1280.jpg":"1280x1280","k_19047092_1024.jpg":"1024x1024","k_19047092_640.jpg":"640x640","k_19047092_480.jpg":"480x480","k_19047092_340.jpg":"340x340","k_19047092_220.jpg":"220x220","o_19047092_1280.jpg":"1280x852","o_19047092_1024.jpg":"1024x682","o_19047092_640.jpg":"640x426","o_19047092_480.jpg":"480x319","o_19047092_340.jpg":"340x226","o_19047092_220.jpg":"220x146","h_19047092_1280.jpg":"1280x854","h_19047092_1024.jpg":"1024x683","h_19047092_640.jpg":"640x427","h_19047092_480.jpg":"480x320","h_19047092_340.jpg":"340x227","h_19047092_220.jpg":"220x147","pp_19047092_1280.jpg":"1006x1280","pp_19047092_1024.jpg":"805x1024","pp_19047092_640.jpg":"503x640","pp_19047092_480.jpg":"377x480","pp_19047092_340.jpg":"267x340","pp_19047092_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1338","hd_19091746_1920.jpg":"1920x1080","k_19091746_1280.jpg":"1280x1280","k_19091746_1024.jpg":"1024x1024","k_19091746_640.jpg":"640x640","k_19091746_480.jpg":"480x480","k_19091746_340.jpg":"340x340","k_19091746_220.jpg":"220x220","o_19091746_1280.jpg":"1280x892","o_19091746_1024.jpg":"1024x713","o_19091746_640.jpg":"640x446","o_19091746_480.jpg":"480x334","o_19091746_340.jpg":"340x236","o_19091746_220.jpg":"220x153","h_19091746_1280.jpg":"1280x854","h_19091746_1024.jpg":"1024x683","h_19091746_640.jpg":"640x427","h_19091746_480.jpg":"480x320","h_19091746_340.jpg":"340x227","h_19091746_220.jpg":"220x147","pp_19091746_1280.jpg":"1006x1280","pp_19091746_1024.jpg":"805x1024","pp_19091746_640.jpg":"503x640","pp_19091746_480.jpg":"377x480","pp_19091746_340.jpg":"267x340","pp_19091746_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15671915 Threads: 2 Questions: 3226165341 Slow queries: 7298856 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236469906 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/velika-tema-o-elektricnim-izvanbrodskim-motorima-pente-na-struju-postaju-ozbiljna-alternativa-no-to-je-tek-pocetak-1128936 [printLink] => /om/nautika/velika-tema-o-elektricnim-izvanbrodskim-motorima-pente-na-struju-postaju-ozbiljna-alternativa-no-to-je-tek-pocetak-1128936?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 321911 [name] => nautika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nautika [link] => /tag/nautika ) [1] => stdClass Object ( [id] => 650038 [name] => električne pente [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-21 14:37:03 [main_article_id] => 0 [alias] => elektricne-pente [link] => /tag/elektricne-pente ) [2] => stdClass Object ( [id] => 650039 [name] => pente na struju [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-21 14:37:03 [main_article_id] => 0 [alias] => pente-na-struju [link] => /tag/pente-na-struju ) [3] => stdClass Object ( [id] => 624575 [name] => nautički savjetnik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-12-03 12:19:47 [main_article_id] => 0 [alias] => nauticki-savjetnik [link] => /tag/nauticki-savjetnik ) [4] => stdClass Object ( [id] => 640549 [name] => izvanbrodski motori [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-06-07 14:34:30 [main_article_id] => 0 [alias] => izvanbrodski-motori [link] => /tag/izvanbrodski-motori ) [5] => stdClass Object ( [id] => 627047 [name] => brodski motori [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-01-01 12:17:54 [main_article_id] => 0 [alias] => brodski-motori [link] => /tag/brodski-motori ) [6] => stdClass Object ( [id] => 650040 [name] => zvonko vrbatović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-21 14:37:03 [main_article_id] => 0 [alias] => zvonko-vrbatovic [link] => /tag/zvonko-vrbatovic ) [7] => stdClass Object ( [id] => 650044 [name] => električni izvanbrodski motori [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-21 14:56:12 [main_article_id] => 0 [alias] => elektricni-izvanbrodski-motori [link] => /tag/elektricni-izvanbrodski-motori ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => aktualna tema [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Izvanbrodski motori na struju postaju ozbiljna alternativa: testirali smo električnu pentu od 3 KS i mjerili joj snagu, brzinu, vrijeme rada i domet [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/16/19049762.jpg [galleryCount] => 15 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Arhiva [mainImageDesc] => E-propulsion Spirit 1.0 [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/16/19049762.jpg [title] => E-propulsion Spirit 1.0 Arhiva ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/16/19393878.jpg [title] => Rezultati našeg testa ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/16/19032754.jpg [title] => Za manje jedrilice električne su pente već sada najbolji izbor ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/16/19032752.jpg [title] => Jači modeli imaju odvojene baterije većeg kapaciteta ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/16/19032750.jpg [title] => Baterijski sklop za BMW i3 koristi i Torqeedo za svoju pentu Deep Blue 50 R od 80 KS ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/16/19032594.jpg [title] => Norveška tvrtka Evoy izbacila je model snage 150 KS, a uskoro stižu i strujni aduti od 300 i 450 KS ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/16/19028746.jpg [title] => Penta ePropulsion Spirit 1.0 Evo ima hidrogenerator koji puni bateriju dok se plovi na jedra Zach Stovall ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/16/19028740.jpg [title] => Lako su prenosive, a ne curi ni ulje ni benzin Zach Stovall ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/16/19027240.png [title] => Električna penta E-Motion 180E sa svojih 180 KS trenutno je najmoćnija ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/16/15615904.jpg [title] => Na displeju komande očitavaju se brzina, napunjenost baterije i doseg Arhiv/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/16/15615894.jpg [title] => Za napajanje jačih motora mogu poslužiti i AGM baterije Arhiv/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/16/19043602.jpg [title] => Novi model ePropulsion Spirit Evo ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/16/19043696.jpg [title] => Električna opcija polako nadire - Rand 18 Picnic s pentom Torqeedo Arhiv/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/16/19047092.jpg [title] => Elektropogon brodice Rand 23 Mana ugrađen je kao noga ispod trupa Arhiv/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/16/19091746.jpg [title] => Zvonko Vrbatović s pentom ePropulsion HANZA MEDIA ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Aktualni svjetski trend sve bržeg tehnološkog razvoja i sve šire primjene elektropogona, osobito u cestovnom prometu, posljednjih je godina snažno zahvatio i segment plovila za sport i rekreaciju. Gotovo svaki dan svjedočimo lansiranju novih modela brodica, glisera i manjih jahti pogonjenih elektromotorima, pri čemu su im najznačajnije tehničke karakteristike, a ponajprije domet plovidbe i brzina, sve impresivniji. Već je posve očigledno da je taj trend elektrifikacije nezaustavljiv proces, pa je samo pitanje vremena i inženjerske inovativnosti kojom će brzinom i kada prevladati u nautičkome svijetu.

Uostalom, kad je riječ o jedrilicama, one su i sada svojevrsni hibridi zahvaljujući svojem zelenom pogonskom karakteru, odnosno vjetru koji im je praktički glavni pogon. Stoga su već u poziciji da mogu prilično lako prijeći i na zelenu elektromotornu propulziju kao dodatni pogon i alternativu sadašnjim motorima na unutarnje izgaranje. To više što bi se baterije, kao nužni i teški dio elektrosustava, mogle skladištiti i u kolombama, a one su vrlo teške i trebaju biti takve.

​Tijesna utrka

Sve u svemu, strujni pogonski show ide dalje, a njegov važan dio su i električne pente, kojih je na tržištu svakoga dana sve više, a uz to postaju sve ozbiljnije kad je riječ o snazi. Tako je u zadnjih godinu dana norveška start-up tvrtka Evoy konstruirala električnu pentu od 150 KS koja se već može kupiti, te je najavila za 2023. godinu lansiranje modela od 300 KS, a za 2025. godinu i električne pente od čak 450 KS.

---

image
Za manje jedrilice električne su pente već sada najbolji izbor
---

No, utrka se u foto finishu okrenula u korist kompanije Vision Marine Technologies, koja se udružila s tvrtkom Hellkats Powerboats kako bi zajednički premašili svjetski rekord u brzini električnih brodova od 88,6 km/h, što ga je Jaguar Vector Racing postavio 2018. godine. Cilj im je do studenoga ove godine dovršiti električnu verziju 32-metarskog katamarana Hellkatsa nazvanog Fulgura l i probiti granicu od 100 km/h.

Kada je Evoy prije nešto više od godinu dana najavio skoru promociju svoga aduta od 150 KS, najjačeg na svijetu, korona ih je malo usporila, a spomenuti duet ubrzao je tempo svoga rada i vrlo brzo izbacio svoju električnu pentu E-Motion 180E snage 180 KS, tako preuzevši vodstvo.

Dvije takve pente predviđene su za krmu Fulgure l i željenu stotku. Osim snagom u konjima, visokonaponski 180E nadmašuje Evoy 150 i u okretnom momentu, a iz tvrtke Vision Marine Technologies ponosno su poručili da je njihova moćna penta optimalan pogon za brodice između 18 i 26 stopa.

Prije ove najnovije epizode, na tržištu nije bilo toliko uzbuđenja i pretrčavanja, jer je elektrifikacija izvanbrodskog pogona još uvijek bila pionirski posao. Stoga je dosta dugo u segmentu snage dominirao njemački Torqeedo s izvanbrodskim motorom Deep Blue 50 od 80 KS.

---

image
Elektropogon brodice Rand 23 Mana ugrađen je kao noga ispod trupa
Arhiv/Cropix
---

No, stvari su se očito promijenile, a razvojni obzori počeli su poprimati električne obrise, pa se utakmica zahuktala. Nema sumnje da će ići dalje sve žešćim tempom, pa ćemo idućih godina svjedočiti brojnim premijerama električnih izvanbrodskih pulena mnogih kompanija, pri čemu će se game brzo širiti pokrivajući sve segmente snage.

Od malih penti s tek dva-tri strujna konja, preko srednjeg segmenta od 20 do 50 KS, pa sve do vrlo jakih izvanbrodskih elektromomaka koji će uskoro nadmašiti i najjače konkurente s unutarnjim izgaranjem. Uostalom, njima je već presuđeno da će u svijetu koji se, potaknut klimatskim promjenama, snažno okreće održivim zelenim alternativama u dogledno vrijeme i doslovno izgorjeti kao tržišna i pogonska kategorija.

Dvije vrste penti

Naravno, do toga trenutka još ćemo pričekati, pa u međuvremenu treba realno i bez navijanja pogledati i odvagnuti sve današnje faktore koji govore za i protiv brzog prelaska na elektropogon, već sada ili dogodine, u segmentu izvanbrodskih motora.

No, prije nego što dublje uđemo u temu, treba odmah pojasniti da u ovom tekstu prvenstveno govorimo o električnim izvanbrodskim motorima, koji se tako i označavaju (Electric Outboard Motor), a ne o električnim trolling motorima. Potonji su bazično dizajnirani da uvezani s GPS-om održavaju poziciju broda iznad izabrane pošte prilikom ribolova na velikim dubinama.

Lagane su konstrukcije, najčešće rade na 12 i 24 volta, spajaju se s odvojenim akumulatorima koji se posebno kupuju i dimenzioniraju po potrebi vlasnika (uglavnom AGM i gelovim), a njihov je propeler projektiran za maksimalni potisak, a ne za maksimalnu brzinu. Oni reagiraju trenutno i snažno, što omogućava držanje broda na poziciji i kad je more valovito, a vjetar dosta jak. No, maksimalne brzine koje ostvaruju nisu velike, najčešće u rasponu četiri do šest čvorova.

---

image
Za napajanje jačih motora mogu poslužiti i AGM baterije
Arhiv/Cropix
---

Naravno, s njima se također može kaićem izići u večernji lignjolov, panulavati, loviti hobotnice povlačenjem saonica s rakom..., no oni uglavnom nisu napravljeni ni predviđeni da budu glavni pogon, nego pomoćni i s ograničenim zadaćama. U tom je smislu teško, pa i nepotrebno, uspoređivati trolling motore s izvanbrodskim električnim motorima, budući da su dizajnirani za posve različite namjene.

Pravi izvanbrodski motori izgledom su dosta robusniji, jer im je namjena primarni pogon broda, a propeler im je dizajniran da može razviti velike brzine plovidbe. U toj su kategoriji i spomenute pente snage 150 i 180 KS, te čitav niz električnih izvanbrodskih motora manje snage, koji su izravni konkurenti benzinskoj braći u svojim kategorijama.

Baterija i elektronika za kontrolu njezina punjenja kod manjih su modela, uglavnom do 3 KS, integralni dio pente, s tim da je tu u pravilu riječ o kvalitetnim litij-ionskim i litij-polimerskim baterijama koje osiguravaju veći domet plovidbe, te iznimno velik broj ciklusa punjenja i pražnjenja.

Stoga takve motore trebate samo raspakirati, montirati na krmeno zrcalo i zaploviti. Pritom ćete na malom displeju, ili na ekranu mobitela posredstvom bluetooth veze, stalno moći očitavati stupanj napunjenosti baterije, voltažu i preostalo vrijeme plovidbe izabranom brzinom. U pravilu možete birati između četiri do pet režima rada, a logično je pravilo da manja brzina znači veći domet.

Plusovi strujne opcije

Kada je pak riječ o snažnijim izvanbrodskim električnim motorima, litijski baterijski sklop isporučuje se kao dio pogonskoga paketa zajedno s motorom, ali se zbog potrebne veličine i kapaciteta ugrađuje u plovilo. Pritom je, naravno, moguće birati veću ili manju snagu baterija, kao i kod automobila, o čemu značajno ovisi domet plovidbe, a još više cijena pogonskog sustava.

---

image
Jači modeli imaju odvojene baterije većeg kapaciteta
---

Zbog svojih svojstava, čak i mali električni izvanbrodski motor, kakve su popularne pente snage 3 KS, može uspješno gurati plovilo teško 1,5 tona, uključujući gumenjake i manje jedrilice, brzinom od 5 čvorova.

No, rečene prednosti imaju i svoju cijenu, pa su takve male električne pente i do tri puta skuplje od trolling motora nominalno iste snage. Naravno, ponajprije zbog ugrađene litijske baterije, na koju otpada gotovo pola ukupne cijene motora. Stoga je važno znati što vam doista treba kad birate i kupujete.

No, vratimo se razlozima za i protiv prelaska na izvanbrodski strujni pogon. Počet ćemo s plusovima koji su brojni i prilično uvjerljivi: tihi su, ekološki čisti, ne trebaju redovite servise, ne šire oko sebe neugodne mirise, nemaju vodenu pumpu i impeler koji treba mijenjati, ne morate ih iznutra ispirati od soli, ne troše benzin ni ulje pa štede novac, a kad bateriju punite solarom, voze vas doslovno besplatno. Punite li je na komercijalnoj strujnoj mreži, cijena je zanemariva u usporedbi s troškom benzina.

Naravno, svaka medalja ima dvije strane, pa tako i električni izvanbrodski motori nisu potpuno cijepljeni od nekih nedostataka koji mogu, više ili manje, smetati njihovim potencijalnim kupcima.

Kao prvo, prilično su skupi, pa ćete malu električnu pentu snage 3 KS, kakve se najčešće koriste za pogon pomoćnih gumenjaka, čamaca i manjih jedrilica, platiti najmanje dva puta više od standardne benzinske iste snage. Naravno, ovdje govorimo o kvalitetnim električnim pentama poznatih i priznatih proizvođača kakvi su, primjerice, pionir elektropogona Torqeedo i tvrtka ePropulsion, a ne o štancanim jeftinim pentama čija je niska cijena mahom i odraz kvalitete.

Uzgred, ePropulsion je kineska tvrtka, ali iznimno ambiciozna, inovativna i tehnološki napredna, neka vrsta Huaweija u elektropogonu, pa je u mnogim segmentima razvoja električnih penti, koje su projektirane na Hong Kong University of Science and Technology, tehnološki lider.

---

image
Penta ePropulsion Spirit 1.0 Evo ima hidrogenerator koji puni bateriju dok se plovi na jedra
Zach Stovall
---

Druga strana medalje

Dakle, pouzdana strujna opcija u startu košta znatno više od benzinske. Pa iako će se ta razlika u cijeni polako topiti tijekom eksploatacije zbog nižih troškova održavanja i praktički besplatnog goriva, ona može biti značajan odbijajući faktor. Povoljna je okolnost što će sve masovnija proizvodnja i električnih penti i baterija tu cijenu zasigurno polako smanjivati, pa će i oni plićih džepova uz malo strpljenja s vremenom doći na svoje.

Druga je mana električnih penti naličje njihove vrline. Struja jest čista i tiha, ali ne može se napuniti u bateriju u pet minuta, koliko traje dopuna spremnika goriva benzinske pente. Benzin je zapaljiv, dimi i smrdi pri izgaranju, no lako ga je skladištiti na brodu i imati uvijek pri ruci kad vam zatreba. Ovo ograničenje brze i stalne dostupnosti goriva posebno pogađa strujne pente veće snage, koje troše i znatno više energije.

Kod klasičnih penti to se lako riješi ugradnjom većih tankova goriva u brod, odnosno njihovom brzom nadopunom na crpki, dok je kod električnih izvanbrodskih motora stvar ipak složenija. Za puno raspoložive strujne energije treba imati baterije vrlo velikoga kapaciteta kako bi mogle osigurati dovoljan domet plovidbe broda, a one su iznimno skupe i treba im vremena da se napune, čak i ako vam je na raspolaganju brzi punjač.

Pozitivno je, ako imate dovoljno novca za takvu opciju, to što su dometi plovidbe s jakim baterijskim sustavima, i to vrlo solidnim brzinama, u posljednje vrijeme značajno povećani zahvaljujući stalnim unaprjeđenjima njihove izrade.

Tako su prve električne pente, kao i unutarnji električni brodski motori, mogli ostvariti doseg od tek petnaestak milja, a sada je već uobičajeno da on iznosi 60 do 100 milja. Kad se uzme u obzir razvedenost hrvatske obale, prosječne rute većine standardnih plovila u ribolovu i na điti potpuno se mogu uklopiti u toliki domet. Ne samo dnevne, nego i višednevne.

---

image
Baterijski sklop za BMW i3 koristi i Torqeedo za svoju pentu Deep Blue 50 R od 80 KS
---

No, ponavljamo, baterije su, kao i kod električnih automobila, najveća cjenovna stavka prilikom prelaska na elektropogon, a to onda znači i trenutno najveći limit za njegovo brzo omasovljenje. Primjerice, kod kvalitetnih električnih penti snage 3 KS, sama baterija snage oko 1100 Wh stoji oko 1000 eura, a cijeli motor 2000 eura.

Odredite dan D

Kad je, pak, riječ o jakim električnim izvanbrodskim motorima, snage 80 KS ili više, tada cijena potrebnih baterija za njihovo napajanje doslovno leti u nebo. Primjerice, samo baterijski sklop za BMW i3 kapaciteta 40 kWh, koji koristi i Torqeedo za svoj izvanbrodski motor Deep Blue 50 R od 80 KS, stoji oko 29.000 eura, a spomenuta penta tek nekoliko tisuća eura manje.

Neki kupci taj problem ublažavaju kupnjom i povezivanjem većeg broja kvalitetnih standardnih baterija ako imaju mjesta u brodu za njihovo instaliranje, no to je ipak polovično rješenje.

Zbog svega rečenog, može se s velikom sigurnošću zaključiti kako će se tranzicija benzinskog pogona na strujni u izvanbrodskom pogonu puno brže događati u segmentu motora male snage, odnosno 3-4 KS, koji se danas najviše koriste za pogon bajbota, manjih jedrilica i barki za ribolov i izlete. Zapravo, kada se sve zbroji i oduzme, tu se računica već i sada pokazuje isplativom zbog velike redukcije troškova uporabe, pa postaju isplativi već tri godine nakon kupnje.

Prelazak na strujnu opciju u segmentu jačih i jakih motora bit će dosta sporiji, iako se pokazalo da čak i oni već danas mogu biti ekononomski isplativi na srednji rok kad je riječ o brzim plovilima za komercijalni prijevoz putnika.

U skoroj budućnosti, pak, valja očekivati još povoljnije cijene kvalitetnih električnih penti, a osobito litijskih baterija, koje su za konačnu cijenu znatno važnije, jer će se početi masovnije proizvoditi, a rast će i broj proizvođača te njihova konkurencija. To je uvijek put koji vodi prema nižim cijenama, a najbolji je orijentir podatak da je cijena litij-ionskih baterija za automobile od 2010. godine pala za 85 posto. Naravno, pad cijena sada će biti polaganiji, ali je posve izvjestan.

U međuvremenu, svatko može s obzirom na plovilo koje posjeduje, bilo kao glavno ili pomoćno, napraviti za sebe kalkulaciju i donijeti odluku kada je njegovo pravo vrijeme za električni dan D.

---

image
Rezultati našeg testa
---

---

VRIJEME RADA I DOMET


Vrijeme rada i domet plovidbe koji se može ostvariti električnim izvanbrodskim motorom ovise o stanju napunjenosti baterije, brzini plovidbe, težini i obliku konkretnog plovila, o tome plovite li u vjetar i valove ili niz njih... No, općenito govoreći, s kvalitetnom električnom pentom snage 3 KS i ugrađenom litijskom baterijom, vozeći s pola snage trebali biste prijeći nešto više od 20 kilometara.

---

---

POJAŠNJENJE: KONJI, VATI I POTISAK


Kod izvanbrodskih električnih motora, kao i kod električnih automobila ili skutera, njihova se snaga iskazuje u vatima (W) umjesto u konjskim snagama (KS). Dakle, ako želite kupiti električni izvanbrodski motor snage 3 KS, trebate potražiti onaj na kojemu je oznaka 1000 W, jer je to okvirni ekvivalent za benzinca od 3 KS (točnije, snaga potiska takvog motora iznosi 3 KS, iako je poznato da 1 kW isnosi 1,34 KS).

U tekstu smo uglavnom koristili konjske snage za označavanje kako bismo čitateljima olakšali snalaženje.

---

---

PUNJENJE BATERIJE


Baterije malih izvanbrodskih motora koje su integrirane u njihovu konstrukciju u pravilu se, osim strujnim punjačem na 220 volti dobivenim s motorom, mogu puniti i preko solarnih panela, koji su danas dio strujnog napajanja svakog imalo većeg broda. Najnovija generacija električnih penti, poput modela ePropulsion Spirit 1.0 Evo, otišla je i korak dalje. Ona u svojoj nozi ima ugrađen i hidrogeneratorski sklop koji također može puniti bateriju motora.

---

---

SKUPA BRZINA


Električni izvanbrodski motori trebaju veliki kapacitet baterije kako bi održali veliku brzinu, osobito ako je riječ o jakim motorima. Naime, količina strujne energije potrebne za kretanje plovila po moru je 10 puta veća od one za kretanje motornog vozila po cesti.

Uzmimo da s ​​električnim izvanbrodskim motorom snage 10 KS možete ploviti brzinom od 5 čvorova i da plovidbu želite ubrzati na 15 čvorova. U tom će vam slučaju vjerojatno trebati električni izvanbrodski motor od 80 KS, a to zahtijeva znatno više energije i znatno veći kapacitet baterija, što će vas koštati cijelo malo bogatstvo.

Zbog toga su električni izvanbrodski motori ispod 20 KS, a osobito električne pente snage 3 do 10 konjskih snaga, još uvijek najzastupljeniji na tržištu. Jer, popnete li se snagom do 20 KS, sam originalni baterijski sklop kapaciteta 2 x 5000 Wh, koji vam je potreban za takav motor, mogao bi vas već stajati oko 10.000 eura.

---

---

Novi Spirit Evo sam sebe puni strujom


Tvrtka ePropulsion upravo je na tržište izbacila novu verziju svoje električne pente Spirit 1.0, treću od 2014. godine, kad je predstavljen prvi Spirit. Druga verzija lansirana je 2018. i nazvana je Spirit 1.0 Plus, a ova najnovija dobila je oznaku Evo. No, puno je važnije to što je u odnosu na prethodne modele tehnički znatno unaprijeđena. O njezinim novim adutima razgovaramo sa Zvonkom Vrbatovićem, vlasnikom tvrtke Tesla Marine iz Kaštela, zastupnikom i serviserom ePropulsiona.

– U novu pentu Spirit 1.0 Evo uz ostalo je ugrađen i hidrogenerator. Kako će funkcionirati i što mu je namjena?

Evo je prvi električni izvanbrodski motor uopće s funkcijom hidrogeneratora, a namjena mu je da proizvodi struju za punjenje vlastite baterije. Time se, uz dosadašnju mogućnost punjenja na mreži od 220 volti i uz pomoć solara, dobio i treći strujni izvor za tu funkciju. Naime, dok jedrilica plovi na vjetar ili se veći brod kreće na pogon glavnog motora, u more uronjeni propeler Spirita Evo će se okretati i pri brzinama od 4 do 10 čvorova stvarati struju kojom puni vlastitu bateriju. Snaga punjenja limitirana je na 330 vati na sat, što je dovoljno da se za dva sata plovidbe dopuni pola kapaciteta baterije pri brzini od 10 čvorova.

– Znači da baterija ima kapacitet od oko 1200 Wh?

– Kapacitet joj je točno 1276 Wh, što je oko 250 Wh više nego kod prvog Spirita. Riječ je o kvalitetnoj litij-ion-polimerskoj bateriji koja može trajati godinama. Ona omogućuje pet sati plovidbe na četvrtini gasa brzinom od 4,4 čvora uz doseg od 22 milje, što je najekonomičnije. Pri punom gasu može se pak ploviti sat i petnaest minuta brzinom od 6,2 čvora, a između toga su još brojne moguće opcije. Usput, baterija se odvaja od noge motora jednim potezom ručice, a ako padne u more, pluta i potpuno je vodootporna. Uz to, Spirit Evo može se spojiti i na vanjske baterije, obične ili litijske, ako je korisniku potreban veći domet.

– Što je još novo na modelu Evo?

– Razvijen je i model EVO Remote s bežičnom daljinskom komandom kojom se može upravljati pentom bez držanja ručice, recimo sjedeći na klupi u prednjem dijelu brodice. Također imaju opciju spajanja dviju penti, koje onda rade sinkronizirano preko jedne ručice. Nova je i bežična MOB narukvica, odnosno čovjek u moru, koja će automatski ugasiti motor u slučaju pada vozača ili suputnika u more ili na pritisak gumba. Inače, cijena samog Spirita Evo je 17.990 kuna, dok verzija s daljinskom komandom stoji 19.090 kuna.

– Kako se bira optimalni režim plovidbe?

– Okretanjem ručice gasa dodaje se snaga, a na displeju motora uvijek se prikazuju stanje napunjenosti baterije, brzina i preostalo vrijeme plovidbe ako se tom brzinom nastavi. Svaka promjena odmah će promijeniti i pokazatelje na ekranu, pa je lako birati najpogodniji režim.

– Na koji se način održava električna penta?

– Održavanja praktički nema, osim vanjskog ispiranja slatkom vodom nakon upotrebe i na kraju sezone. Tada se penta dobro opere od soli, baterija se napuni na oko 70 posto i potom može mirno čekati iduće ljeto.

---

---

image
Zvonko Vrbatović s pentom ePropulsion
HANZA MEDIA
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Arhiva Zach Stovall Zach Stovall Arhiv/Cropix Arhiv/Cropix Arhiv/Cropix Arhiv/Cropix HANZA MEDIA
Arhiva
E-propulsion Spirit 1.0

Rezultati našeg testa

Za manje jedrilice električne su pente već sada najbolji izbor

Jači modeli imaju odvojene baterije većeg kapaciteta

Baterijski sklop za BMW i3 koristi i Torqeedo za svoju pentu Deep Blue 50 R od 80 KS

Norveška tvrtka Evoy izbacila je model snage 150 KS, a uskoro stižu i strujni aduti od 300 i 450 KS
Zach Stovall
Penta ePropulsion Spirit 1.0 Evo ima hidrogenerator koji puni bateriju dok se plovi na jedra
Zach Stovall
Lako su prenosive, a ne curi ni ulje ni benzin

Električna penta E-Motion 180E sa svojih 180 KS trenutno je najmoćnija
Arhiv/Cropix
Na displeju komande očitavaju se brzina, napunjenost baterije i doseg
Arhiv/Cropix
Za napajanje jačih motora mogu poslužiti i AGM baterije

Novi model ePropulsion Spirit Evo
Arhiv/Cropix
Električna opcija polako nadire - Rand 18 Picnic s pentom Torqeedo
Arhiv/Cropix
Elektropogon brodice Rand 23 Mana ugrađen je kao noga ispod trupa
HANZA MEDIA
Zvonko Vrbatović s pentom ePropulsion
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/velika-tema-o-elektricnim-izvanbrodskim-motorima-pente-na-struju-postaju-ozbiljna-alternativa-no-to-je-tek-pocetak-1128936 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9865ceba2659296185eef1a7db5736046426111f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Izvanbrodski+motori+na+struju+postaju+ozbiljna+alternativa%3A+testirali+smo+elektri%C4%8Dnu+pentu+od+3+KS+i+mjerili+joj+snagu%2C+brzinu%2C+vrijeme+rada+i+domet&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fvelika-tema-o-elektricnim-izvanbrodskim-motorima-pente-na-struju-postaju-ozbiljna-alternativa-no-to-je-tek-pocetak-1128936 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fvelika-tema-o-elektricnim-izvanbrodskim-motorima-pente-na-struju-postaju-ozbiljna-alternativa-no-to-je-tek-pocetak-1128936 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => aktualna tema [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

aktualna temaIzvanbrodski motori na struju postaju ozbiljna alternativa: testirali smo električnu pentu od 3 KS i mjerili joj snagu, brzinu, vrijeme rada i domet

Piše Miomir Štrbac
21. rujna 2021. - 14:55

Aktualni svjetski trend sve bržeg tehnološkog razvoja i sve šire primjene elektropogona, osobito u cestovnom prometu, posljednjih je godina snažno zahvatio i segment plovila za sport i rekreaciju. Gotovo svaki dan svjedočimo lansiranju novih modela brodica, glisera i manjih jahti pogonjenih elektromotorima, pri čemu su im najznačajnije tehničke karakteristike, a ponajprije domet plovidbe i brzina, sve impresivniji. Već je posve očigledno da je taj trend elektrifikacije nezaustavljiv proces, pa je samo pitanje vremena i inženjerske inovativnosti kojom će brzinom i kada prevladati u nautičkome svijetu.

Uostalom, kad je riječ o jedrilicama, one su i sada svojevrsni hibridi zahvaljujući svojem zelenom pogonskom karakteru, odnosno vjetru koji im je praktički glavni pogon. Stoga s...

20. svibanj 2024 20:29