stdClass Object ( [id] => 1250574 [title] => Donosimo sve o trimanju motora: pravilan nagib pente i Z-noge važan je za ekonomičnu plovidbu [alias] => pogodeni-trim-stedi-gorivo-i-ubrzava-brod-pravilan-nagib-pente-i-z-noge-vazan-je-za-ekonomicnu-plovidbu [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Svaki vlasnik broda želi da njegovo plovilo postigne maksimalnu brzinu uz što manji utrošak goriva, odnosno da u krstarećem režimu plovi optimalno. Hoće li u praksi to doista biti ostvareno, ovisi o nizu faktora koje treba dobro uskladiti. Budući da je danas izvanbrodski pogon iznimno popularan, ako ne i dominantan kod brzih brodica do deset metara, te da ga u stopu slijede ugradbeni motori s takozvanom Z-nogom, jedan od vrlo značajnih faktora za postizanje spomenute optimalnosti je pravilno trimanje motora.

U strogom centru

Kad vidite brod s takvim pogonom koji plovi pomalo čudno, s previše uronjenim ili previše podignutim pramcem, možete biti prilično sigurni da je takav položaj posljedica lošeg trimanja noge motora. To, naravno, znači da konkretni brod ne plovi optimalnom brzinom niti uz optimalnu potrošnju goriva, jer se zbog loše hidrodinamike koju neprirodan položaj stvara trup muči, odnosno nepotrebno opterećuje. Stoga je važno takvu situaciju što prije uočiti i napraviti potrebne korekcije. No, pritom treba imati na umu da će trimanje motora biti uzaludan posao ako on nije dobro montiran. Dakle, motor mora biti ugrađen u strogom centru, točno po uzdužnoj osi kobilice, a kad se ugrađuju dva ista motora na krmi, tada moraju biti jednako odmaknuti od osi kobilice.

---

image

Motor mora biti ugrađen točno u centru

Arhiva
---

Pravila dobrog trimanja počivaju na vrlo jednostavnoj činjenici – os propelera teži biti paralelna s površinom mora. Podizanjem noge krma uranja, odnosno pramac se podiže, a kod spuštanja noge je obrnuto, krma se podiže, a pramac uranja. Optimalan položaj lakše je pronaći ako imate novije plovilo s jakom pentom, jer takvi motori danas mahom imaju ugrađeni sustav za trimanje noge u plovidbi, pritiskom na dugme gore-dolje, pa čak i automatski. No, kad je riječ o manjim pentama, ili pak nešto starijima, one nemaju mogućnost takvog podešavanja, nego pri montaži pente valja što je bolje moguće podesiti kut noge prema potrebama plovidbe. U tu svrhu služe rupe kroz koje se uvlači graničnik s obje strane čeljusti motora, odnosno njegova dijela kojim se pričvršćuje za nosač ili krmeno zrcalo. Prilikom trimanja zadaća je podesiti najpogodniji nagib motora, te ga fiksirati stavljanjem graničnika u rupu koja to osigurava. Pokaže li se pak u plovidbi da izbor kuta nije bio optimalan, on se lako može korigirati i ponovno fiksirati.

---

image

Pravilno trimani motora daje optimalan potisak

Arhiva
---

Uzdužni balans

Kod osnovnog trimanja motor je potrebno postaviti okomito u odnosu na površinu mora. Dakle, treba anulirati eventualnu negativnu nakošenost krmenog zrcala, te graničnik podignuti za jednu rupu. Davanjem gasa krma će malo uroniti i motor će se postaviti u optimalan položaj.

Treba također znati da će brodica imati veću snagu i manju brzinu što je noga više uronjena, dok se podizanjem noge snaga smanjuje, a brzina povećava. Dakle, ako će brodica u plovidbi biti opterećena, nogu je potrebno dodatno spustiti, dok je u slučaju plovidbe s malim opterećenjem i želje da se razvije što veća brzina graničnik potrebno malo podignuti. Dobro je znati da je i manja odstupanja kod balansa trupa broda po uzdužnoj osi donekle moguće anulirati adekvatnim trimanjem noge motora.

Koliko će noga biti uronjena u more, ovisi o tipu broda, obliku njegova dna i uronjenosti krme. Dok brod glisira, kavitacijska ploča trebala bi pratiti trup, odnosno biti uza samu površinu mora. Ako je previše podignuta, ona gubi svoju funkciju i lako može uhvatiti zrak i zadržati ga oko propelera, što se često događa kod izraženog vala ili oštrijeg manevra. U tom slučaju motor izgubi opterećenje, naglo podigne broj okretaja i proizvede neugodan visoki zvuk.

Kada je pak kavitacijska ploča previše uronjena, između nje i krmenog zrcala stvara se protok mora, diže se u zrak i štrca po krmi. Ako su motori dobro postavljeni, ova dva primjera ukazuju na krajnosti kod slabog trimanja noge, neovisno o tome je li riječ o izvanbrodskom motoru ili Z-pogonu. U pravilu, dok brod ne zaglisira, noga je spuštena, a zatim se postupno podiže dok se ne postavi u optimalan položaj. Daljnje trimanje ovisi o stanju mora i ponašanju broda na valu, ali i o skiperovu načinu upravljanja brodom. Tako će, primjerice, oni koji vole tvrđi timun najčešće malo spustiti pramac, zbog čega će kod oštrijeg zaokreta imati osjećaj sigurnijeg manevra.

Pomoć hidraulike

Iako se vlasnici plovila, osobito onih za najam, često brinu zbog mogućih posljedica koje na motorima može uzrokovati plovidba sa slabo trimanom nogom, značajnije štete ne bi trebalo biti. Ako je hlađenje motora normalno, zbog većeg opterećenja izazvanog lošim trimanjem temperatura motora može se malo podignuti, ali to ne bi trebao biti problem, osim u ekstremnim slučajevima. Stoga je uglavnom najveća štetna posljedica slabog trimanja noge veća potrošnja goriva, nekada čak i do petnaestak posto, što nije nipošto zanemarivo s obzirom na visoku cijenu goriva.

---

image

Pravilan položaj broda na moru je važan za dobro manevriranje

Arhiva
---

Veći izvanbrodski motori i Z-noge trimaju se uz pomoć hidraulike i imaju dva područja podizanja, trim zonu i tilt zonu (neki je nazivaju travel ili beach zona). Noga se u plovidbi podešava u trim zoni, dok se u tilt zonu podiže kod kopnenog transporta ili u slučaju potrebe kratkog poriva u plićaku.

Na izvanbrodskim motorima hidraulična pumpa u trim zoni radi sporo, dok prelaskom u tilt zonu dosta ubrza i taj se prijelaz jako dobro čuje. Da se noga motora ne bi nehotično podigla, većina Z-pogona ima ugrađeno posebno dugme za podizanje u tilt zonu, a noviji modeli i elektroničku blokadu. Ona prelaskom u tilt zonu blokira rad motora na 1500 okretaja i pali alarm.

Učestala plovidba s dosta podignutom Z-nogom ipak može nositi i neke rizike. Naime, podignuta noga razvuče gumenu manžetu koja štiti kardanski zglob. Tako rastegnuta manžeta priljubi se uz rub zvona na krmenome zrcalu, pa zbog vibracija motora dolazi do trenja koje posljedično troši manžetu. Time se povećava opasnost da se ona probije ili napukne, što se ne mora uvijek brzo primijetiti. No, kasnije će ta napuklina doći na naplatu budući da će kardanski zglob zbog morske vode brzo korodirati. Također treba znati da je kod visoko podignute Z-noge opterećenje na zglobu znatno veće, pa postoji mogućnost da kod oštrog manevra pri velikim okretajima i sam zglob pukne.

Napredniji motori sa Z-nogom danas često imaju i opciju automatskog trimanja noge koja može biti vrlo korisna. Osobito ako se plovilo daje u najam. Prvo se po mirnome moru isplovi u test vožnju u kojoj se trimanjem traže najpovoljniji kutovi kod četiri različita režima rada motora – na 800, 1200, 1800 i 2500 okretaja. Utvrđene optimalne vrijednosti za pojedine okretaje potom se memoriraju na displeju, a nakon toga će se noga sama postavljati u memorirani položaj svaki put kada motor postigne određeni broj okretaja.

Dva motora

Ako brod ima dva motora, tada se oba trimaju jednako. Pritom treba znati da bočna naginjanja broda u plovidbi, primjerice zbog utjecaja valova, nije dobro pokušati korigirati njihovim različitim trimanjem, nego se za takve korekcije koriste trim ploče ili flapsovi. Klasični flapsovi postavljeni su horizontalno, slijede linije dna broda i pomični su uz pomoć hidraulike. Zbog toga se po potrebi mogu pomicati u željeni položaj imajući u vidu konkretnu situaciju u plovidbi i cilj koji se želi ostvariti.

---

image

Dva motora s dvije Z-noge trimaju se jednako

Arhiva
---

Iako ovi flapsovi izgledaju kao mali spojleri, oni to nikako nisu. Naime, protok mora preko njihovih uronjenih ploča stvara otpor, odnosno pritisak koji podiže krmu broda, a uranja pramac. Kada je brod nagnut na jednu stranu, trim ploča na toj strani uroni se dublje, odnosno suprotna se ploča podigne, sve dok se brod ne ispravi.

Posljednjih godina sve je popularniji i trim sistem koji je prva predstavila tvrtka QL Marine, inače proizvođač dodatne opreme za Volvo Pentu. Taj se sistem značajno razlikuje od klasičnih flapsova, a i radi na nešto drukčijem principu. Sistem se diskretno montira uz donji rub krmenoga zrcala broda, budući da izgleda kao plosnata kutija od čvrste plastike. No, u toj su kutiji skrivene metalne ploče koje se pritiskom na komandu u kokpitu spuštaju okomito prema dolje, stvarajući zub na samome kraju trupa broda. Pritom je zanimljivo što se na taj način znatno manjom aktivnom površinom u odnosu na klasični flaps postiže isti radni efekt.

U prednosti ovog sustava, osim efikasnosti i zauzimanja vrlo malo prostora na krmenom zrcalu, valja ubrojiti i činjenicu da ovdje nema flapsova koji strše izvan broda, zbog čega za njih mogu zapeti konop ili mreža u plovidbi, ili se netko može ozlijediti prilikom kupanja. Da i ne spominjemo brušenje i bojenje trupa broda na kopnu, kada su mnoge glave dobile posjeklinu zbog udara u rub flapsa pri nepažljivom ustajanju iz radnog položaja.

---

image

Klasični flapsovi strše i smetaju kod održavanja broda

Arhiva
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] =>

Pogođeni trim štedi gorivo i ubrzava brod: pravilan nagib pente i Z-noge važan je za ekonomičnu plovidbu

[type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NAUTIČKI SAVJETNIK [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] =>

Pogođeni trim štedi gorivo i ubrzava brod: pravilan nagib pente i Z-noge važan je za ekonomičnu plovidbu

NAUTIČKI SAVJETNIK 2 0 8756 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2018-11-07 11:33:46 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Damir VIŠIĆ [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-12-21 08:31:02 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2022-12-21 08:26:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 36 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Pravila dobrog trimanja počivaju na činjenici da os propelera teži biti paralelna s površinom mora. Podizanjem noge krma uranja, odnosno pramac se podiže, a kod spuštanja noge je obrnuto, krma se podiže, a pramac uranja [metadata] => robots= author= title=Pogođeni trim štedi gorivo i ubrzava brod: pravilan nagib pente i Z-noge važan je za ekonomičnu plovidbu [metakey] => nautički savjetnik, pravila trimanja, trim, štednja goriva, z-noga, pravilan nagib pente [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2018\/11\/07\/10459721.jpg","\/images\/slike\/2018\/11\/07\/10459673.jpg","\/images\/slike\/2018\/11\/07\/10459675.jpg","\/images\/slike\/2018\/11\/07\/10459676.jpg","\/images\/slike\/2018\/11\/07\/10459680.jpg","\/images\/slike\/2018\/11\/07\/10459681.jpg","\/images\/slike\/2018\/11\/07\/10459682.jpg","\/images\/slike\/2018\/11\/07\/10459718.jpg","\/images\/slike\/2018\/11\/07\/10459719.jpg","\/images\/slike\/2018\/11\/07\/10459720.jpg","\/images\/slike\/2018\/11\/07\/10459723.jpg","\/images\/slike\/2018\/11\/07\/10459724.jpg","\/images\/slike\/2018\/11\/07\/10459725.jpg","\/images\/slike\/2018\/11\/07\/10459726.jpg","\/images\/slike\/2018\/11\/07\/10459727.jpg","\/images\/slike\/2018\/11\/07\/10459762.jpg","\/images\/slike\/2018\/11\/07\/10459763.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Arhiva","Arhiva","Arhiva","Arhivav","Arhiva","Arhiva","Arhiva","Arhiva","Arhiva","Arhiva","Arhiva","Arhiva","Arhiva","Arhiva","Arhiva","Arhiva","Arhiva"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Gliser u plovidbi s pravilno trimanim motorom<\/p>","

Motor mora biti ugra\u0111en to\u010dno u centru<\/p>","","

Noga pente na vezu se postavlja u tilt zonu<\/p>","","

Nepravilno trimanje \u0107e podizati ili potapati pramac plovila<\/p>","

Noga motora se pode\u0161ava u zoni trimanja, au tilt zoni stoji na vezu<\/p>","

Suvremene pente trimaju se pritiskom na dugme, a sve vi\u0161e i automatski<\/p>","","

Dva motora s dvije Z-noge trimaju se jednako<\/p>","

Napredan Mercuryjev sustav Activ Trime<\/p>","

Pravilan polo\u017eaj broda na moru je va\u017ean za dobro manevriranje<\/p>","

Pravilno trimani motora daje optimalan potisak<\/p>","","

Pramac se puno podi\u017ee, a krma potapa, \u0161to ukazuje na lo\u0161e trimanje<\/p>","

Klasi\u010dni horizontalni hidrauli\u010dki flapsovi<\/p>","

Klasi\u010dni flapsovi str\u0161e i smetaju kod odr\u017eavanja broda<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","46:48","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x948","hd_10459721_1920.jpg":"1920x1080","k_10459721_1280.jpg":"1280x1280","k_10459721_1024.jpg":"1024x1024","k_10459721_640.jpg":"640x640","k_10459721_480.jpg":"480x480","k_10459721_340.jpg":"340x340","k_10459721_220.jpg":"220x220","o_10459721_1280.jpg":"1280x632","o_10459721_1024.jpg":"1024x505","o_10459721_640.jpg":"640x316","o_10459721_480.jpg":"480x237","o_10459721_340.jpg":"340x167","o_10459721_220.jpg":"220x108","h_10459721_1280.jpg":"1280x854","h_10459721_1024.jpg":"1024x683","h_10459721_640.jpg":"640x427","h_10459721_480.jpg":"480x320","h_10459721_340.jpg":"340x227","h_10459721_220.jpg":"220x147","pp_10459721_1280.jpg":"1280x1628","pp_10459721_1024.jpg":"1024x1303","pp_10459721_640.jpg":"640x814","pp_10459721_480.jpg":"480x611","pp_10459721_340.jpg":"340x432","pp_10459721_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_10459673_1920.jpg":"1920x1080","k_10459673_1280.jpg":"1280x1280","k_10459673_1024.jpg":"1024x1024","k_10459673_640.jpg":"640x640","k_10459673_480.jpg":"480x480","k_10459673_340.jpg":"340x340","k_10459673_220.jpg":"220x220","o_10459673_1280.jpg":"1280x853","o_10459673_1024.jpg":"1024x682","o_10459673_640.jpg":"640x426","o_10459673_480.jpg":"480x320","o_10459673_340.jpg":"340x226","o_10459673_220.jpg":"220x146","h_10459673_1280.jpg":"1280x854","h_10459673_1024.jpg":"1024x683","h_10459673_640.jpg":"640x427","h_10459673_480.jpg":"480x320","h_10459673_340.jpg":"340x227","h_10459673_220.jpg":"220x147","pp_10459673_1280.jpg":"1280x1628","pp_10459673_1024.jpg":"1024x1303","pp_10459673_640.jpg":"640x814","pp_10459673_480.jpg":"480x611","pp_10459673_340.jpg":"340x432","pp_10459673_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1090","hd_10459675_1920.jpg":"1920x1080","k_10459675_1280.jpg":"1280x1280","k_10459675_1024.jpg":"1024x1024","k_10459675_640.jpg":"640x640","k_10459675_480.jpg":"480x480","k_10459675_340.jpg":"340x340","k_10459675_220.jpg":"220x220","o_10459675_1280.jpg":"1280x726","o_10459675_1024.jpg":"1024x581","o_10459675_640.jpg":"640x363","o_10459675_480.jpg":"480x272","o_10459675_340.jpg":"340x193","o_10459675_220.jpg":"220x124","h_10459675_1280.jpg":"1280x854","h_10459675_1024.jpg":"1024x683","h_10459675_640.jpg":"640x427","h_10459675_480.jpg":"480x320","h_10459675_340.jpg":"340x227","h_10459675_220.jpg":"220x147","pp_10459675_1280.jpg":"1280x1628","pp_10459675_1024.jpg":"1024x1303","pp_10459675_640.jpg":"640x814","pp_10459675_480.jpg":"480x611","pp_10459675_340.jpg":"340x432","pp_10459675_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3015","hd_10459676_1920.jpg":"1920x1080","k_10459676_1280.jpg":"1280x1280","k_10459676_1024.jpg":"1024x1024","k_10459676_640.jpg":"640x640","k_10459676_480.jpg":"480x480","k_10459676_340.jpg":"340x340","k_10459676_220.jpg":"220x220","o_10459676_1280.jpg":"1280x2010","o_10459676_1024.jpg":"1024x1608","o_10459676_640.jpg":"640x1005","o_10459676_480.jpg":"480x753","o_10459676_340.jpg":"340x533","o_10459676_220.jpg":"220x345","h_10459676_1280.jpg":"1280x854","h_10459676_1024.jpg":"1024x683","h_10459676_640.jpg":"640x427","h_10459676_480.jpg":"480x320","h_10459676_340.jpg":"340x227","h_10459676_220.jpg":"220x147","pp_10459676_1280.jpg":"1280x1628","pp_10459676_1024.jpg":"1024x1303","pp_10459676_640.jpg":"640x814","pp_10459676_480.jpg":"480x611","pp_10459676_340.jpg":"340x432","pp_10459676_220.jpg":"220x280"},{"size0":"825x510","hd_10459680_1920.jpg":"1920x1080","k_10459680_1280.jpg":"1280x1280","k_10459680_1024.jpg":"1024x1024","k_10459680_640.jpg":"640x640","k_10459680_480.jpg":"480x480","k_10459680_340.jpg":"340x340","k_10459680_220.jpg":"220x220","o_10459680_1280.jpg":"1280x791","o_10459680_1024.jpg":"1024x633","o_10459680_640.jpg":"640x395","o_10459680_480.jpg":"480x296","o_10459680_340.jpg":"340x210","o_10459680_220.jpg":"220x136","h_10459680_1280.jpg":"1280x854","h_10459680_1024.jpg":"1024x683","h_10459680_640.jpg":"640x427","h_10459680_480.jpg":"480x320","h_10459680_340.jpg":"340x227","h_10459680_220.jpg":"220x147","pp_10459680_1280.jpg":"1280x1628","pp_10459680_1024.jpg":"1024x1303","pp_10459680_640.jpg":"640x814","pp_10459680_480.jpg":"480x611","pp_10459680_340.jpg":"340x432","pp_10459680_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x502","hd_10459681_1920.jpg":"1920x1080","k_10459681_1280.jpg":"1280x1280","k_10459681_1024.jpg":"1024x1024","k_10459681_640.jpg":"640x640","k_10459681_480.jpg":"480x480","k_10459681_340.jpg":"340x340","k_10459681_220.jpg":"220x220","o_10459681_1280.jpg":"1280x334","o_10459681_1024.jpg":"1024x267","o_10459681_640.jpg":"640x167","o_10459681_480.jpg":"480x125","o_10459681_340.jpg":"340x88","o_10459681_220.jpg":"220x57","h_10459681_1280.jpg":"1280x854","h_10459681_1024.jpg":"1024x683","h_10459681_640.jpg":"640x427","h_10459681_480.jpg":"480x320","h_10459681_340.jpg":"340x227","h_10459681_220.jpg":"220x147","pp_10459681_1280.jpg":"1280x1628","pp_10459681_1024.jpg":"1024x1303","pp_10459681_640.jpg":"640x814","pp_10459681_480.jpg":"480x611","pp_10459681_340.jpg":"340x432","pp_10459681_220.jpg":"220x280"},{"size0":"766x351","hd_10459682_1920.jpg":"1920x1080","k_10459682_1280.jpg":"1280x1280","k_10459682_1024.jpg":"1024x1024","k_10459682_640.jpg":"640x640","k_10459682_480.jpg":"480x480","k_10459682_340.jpg":"340x340","k_10459682_220.jpg":"220x220","o_10459682_1280.jpg":"1280x586","o_10459682_1024.jpg":"1024x469","o_10459682_640.jpg":"640x293","o_10459682_480.jpg":"480x219","o_10459682_340.jpg":"340x155","o_10459682_220.jpg":"220x100","h_10459682_1280.jpg":"1280x854","h_10459682_1024.jpg":"1024x683","h_10459682_640.jpg":"640x427","h_10459682_480.jpg":"480x320","h_10459682_340.jpg":"340x227","h_10459682_220.jpg":"220x147","pp_10459682_1280.jpg":"1280x1628","pp_10459682_1024.jpg":"1024x1303","pp_10459682_640.jpg":"640x814","pp_10459682_480.jpg":"480x611","pp_10459682_340.jpg":"340x432","pp_10459682_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1007","hd_10459718_1920.jpg":"1920x1080","k_10459718_1280.jpg":"1280x1280","k_10459718_1024.jpg":"1024x1024","k_10459718_640.jpg":"640x640","k_10459718_480.jpg":"480x480","k_10459718_340.jpg":"340x340","k_10459718_220.jpg":"220x220","o_10459718_1280.jpg":"1280x671","o_10459718_1024.jpg":"1024x537","o_10459718_640.jpg":"640x335","o_10459718_480.jpg":"480x251","o_10459718_340.jpg":"340x178","o_10459718_220.jpg":"220x115","h_10459718_1280.jpg":"1280x854","h_10459718_1024.jpg":"1024x683","h_10459718_640.jpg":"640x427","h_10459718_480.jpg":"480x320","h_10459718_340.jpg":"340x227","h_10459718_220.jpg":"220x147","pp_10459718_1280.jpg":"1280x1628","pp_10459718_1024.jpg":"1024x1303","pp_10459718_640.jpg":"640x814","pp_10459718_480.jpg":"480x611","pp_10459718_340.jpg":"340x432","pp_10459718_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_10459719_1920.jpg":"1920x1080","k_10459719_1280.jpg":"1280x1280","k_10459719_1024.jpg":"1024x1024","k_10459719_640.jpg":"640x640","k_10459719_480.jpg":"480x480","k_10459719_340.jpg":"340x340","k_10459719_220.jpg":"220x220","o_10459719_1280.jpg":"1280x1920","o_10459719_1024.jpg":"1024x1536","o_10459719_640.jpg":"640x960","o_10459719_480.jpg":"480x720","o_10459719_340.jpg":"340x510","o_10459719_220.jpg":"220x330","h_10459719_1280.jpg":"1280x854","h_10459719_1024.jpg":"1024x683","h_10459719_640.jpg":"640x427","h_10459719_480.jpg":"480x320","h_10459719_340.jpg":"340x227","h_10459719_220.jpg":"220x147","pp_10459719_1280.jpg":"1280x1628","pp_10459719_1024.jpg":"1024x1303","pp_10459719_640.jpg":"640x814","pp_10459719_480.jpg":"480x611","pp_10459719_340.jpg":"340x432","pp_10459719_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1215","hd_10459720_1920.jpg":"1920x1080","k_10459720_1280.jpg":"1280x1280","k_10459720_1024.jpg":"1024x1024","k_10459720_640.jpg":"640x640","k_10459720_480.jpg":"480x480","k_10459720_340.jpg":"340x340","k_10459720_220.jpg":"220x220","o_10459720_1280.jpg":"1280x810","o_10459720_1024.jpg":"1024x648","o_10459720_640.jpg":"640x405","o_10459720_480.jpg":"480x303","o_10459720_340.jpg":"340x215","o_10459720_220.jpg":"220x139","h_10459720_1280.jpg":"1280x854","h_10459720_1024.jpg":"1024x683","h_10459720_640.jpg":"640x427","h_10459720_480.jpg":"480x320","h_10459720_340.jpg":"340x227","h_10459720_220.jpg":"220x147","pp_10459720_1280.jpg":"1280x1628","pp_10459720_1024.jpg":"1024x1303","pp_10459720_640.jpg":"640x814","pp_10459720_480.jpg":"480x611","pp_10459720_340.jpg":"340x432","pp_10459720_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1131","hd_10459723_1920.jpg":"1920x1080","k_10459723_1280.jpg":"1280x1280","k_10459723_1024.jpg":"1024x1024","k_10459723_640.jpg":"640x640","k_10459723_480.jpg":"480x480","k_10459723_340.jpg":"340x340","k_10459723_220.jpg":"220x220","o_10459723_1280.jpg":"1280x754","o_10459723_1024.jpg":"1024x603","o_10459723_640.jpg":"640x377","o_10459723_480.jpg":"480x282","o_10459723_340.jpg":"340x200","o_10459723_220.jpg":"220x129","h_10459723_1280.jpg":"1280x854","h_10459723_1024.jpg":"1024x683","h_10459723_640.jpg":"640x427","h_10459723_480.jpg":"480x320","h_10459723_340.jpg":"340x227","h_10459723_220.jpg":"220x147","pp_10459723_1280.jpg":"1280x1628","pp_10459723_1024.jpg":"1024x1303","pp_10459723_640.jpg":"640x814","pp_10459723_480.jpg":"480x611","pp_10459723_340.jpg":"340x432","pp_10459723_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2555","hd_10459724_1920.jpg":"1920x1080","k_10459724_1280.jpg":"1280x1280","k_10459724_1024.jpg":"1024x1024","k_10459724_640.jpg":"640x640","k_10459724_480.jpg":"480x480","k_10459724_340.jpg":"340x340","k_10459724_220.jpg":"220x220","o_10459724_1280.jpg":"1280x1703","o_10459724_1024.jpg":"1024x1362","o_10459724_640.jpg":"640x851","o_10459724_480.jpg":"480x638","o_10459724_340.jpg":"340x452","o_10459724_220.jpg":"220x292","h_10459724_1280.jpg":"1280x854","h_10459724_1024.jpg":"1024x683","h_10459724_640.jpg":"640x427","h_10459724_480.jpg":"480x320","h_10459724_340.jpg":"340x227","h_10459724_220.jpg":"220x147","pp_10459724_1280.jpg":"1280x1628","pp_10459724_1024.jpg":"1024x1303","pp_10459724_640.jpg":"640x814","pp_10459724_480.jpg":"480x611","pp_10459724_340.jpg":"340x432","pp_10459724_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_10459725_1920.jpg":"1920x1080","k_10459725_1280.jpg":"1280x1280","k_10459725_1024.jpg":"1024x1024","k_10459725_640.jpg":"640x640","k_10459725_480.jpg":"480x480","k_10459725_340.jpg":"340x340","k_10459725_220.jpg":"220x220","o_10459725_1280.jpg":"1280x853","o_10459725_1024.jpg":"1024x682","o_10459725_640.jpg":"640x426","o_10459725_480.jpg":"480x320","o_10459725_340.jpg":"340x226","o_10459725_220.jpg":"220x146","h_10459725_1280.jpg":"1280x854","h_10459725_1024.jpg":"1024x683","h_10459725_640.jpg":"640x427","h_10459725_480.jpg":"480x320","h_10459725_340.jpg":"340x227","h_10459725_220.jpg":"220x147","pp_10459725_1280.jpg":"1280x1628","pp_10459725_1024.jpg":"1024x1303","pp_10459725_640.jpg":"640x814","pp_10459725_480.jpg":"480x611","pp_10459725_340.jpg":"340x432","pp_10459725_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1500x844","hd_10459726_1920.jpg":"1920x1080","k_10459726_1280.jpg":"1280x1280","k_10459726_1024.jpg":"1024x1024","k_10459726_640.jpg":"640x640","k_10459726_480.jpg":"480x480","k_10459726_340.jpg":"340x340","k_10459726_220.jpg":"220x220","o_10459726_1280.jpg":"1280x720","o_10459726_1024.jpg":"1024x576","o_10459726_640.jpg":"640x360","o_10459726_480.jpg":"480x270","o_10459726_340.jpg":"340x191","o_10459726_220.jpg":"220x123","h_10459726_1280.jpg":"1280x854","h_10459726_1024.jpg":"1024x683","h_10459726_640.jpg":"640x427","h_10459726_480.jpg":"480x320","h_10459726_340.jpg":"340x227","h_10459726_220.jpg":"220x147","pp_10459726_1280.jpg":"1280x1628","pp_10459726_1024.jpg":"1024x1303","pp_10459726_640.jpg":"640x814","pp_10459726_480.jpg":"480x611","pp_10459726_340.jpg":"340x432","pp_10459726_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2412","hd_10459727_1920.jpg":"1920x1080","k_10459727_1280.jpg":"1280x1280","k_10459727_1024.jpg":"1024x1024","k_10459727_640.jpg":"640x640","k_10459727_480.jpg":"480x480","k_10459727_340.jpg":"340x340","k_10459727_220.jpg":"220x220","o_10459727_1280.jpg":"1280x1608","o_10459727_1024.jpg":"1024x1286","o_10459727_640.jpg":"640x804","o_10459727_480.jpg":"480x603","o_10459727_340.jpg":"340x427","o_10459727_220.jpg":"220x276","h_10459727_1280.jpg":"1280x854","h_10459727_1024.jpg":"1024x683","h_10459727_640.jpg":"640x427","h_10459727_480.jpg":"480x320","h_10459727_340.jpg":"340x227","h_10459727_220.jpg":"220x147","pp_10459727_1280.jpg":"1280x1628","pp_10459727_1024.jpg":"1024x1303","pp_10459727_640.jpg":"640x814","pp_10459727_480.jpg":"480x611","pp_10459727_340.jpg":"340x432","pp_10459727_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1274x722","hd_10459762_1920.jpg":"1920x1080","k_10459762_1280.jpg":"1280x1280","k_10459762_1024.jpg":"1024x1024","k_10459762_640.jpg":"640x640","k_10459762_480.jpg":"480x480","k_10459762_340.jpg":"340x340","k_10459762_220.jpg":"220x220","o_10459762_1280.jpg":"1280x725","o_10459762_1024.jpg":"1024x580","o_10459762_640.jpg":"640x362","o_10459762_480.jpg":"480x272","o_10459762_340.jpg":"340x192","o_10459762_220.jpg":"220x124","h_10459762_1280.jpg":"1280x854","h_10459762_1024.jpg":"1024x683","h_10459762_640.jpg":"640x427","h_10459762_480.jpg":"480x320","h_10459762_340.jpg":"340x227","h_10459762_220.jpg":"220x147","pp_10459762_1280.jpg":"1280x1628","pp_10459762_1024.jpg":"1024x1303","pp_10459762_640.jpg":"640x814","pp_10459762_480.jpg":"480x611","pp_10459762_340.jpg":"340x432","pp_10459762_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1643x1088","hd_10459763_1920.jpg":"1920x1080","k_10459763_1280.jpg":"1280x1280","k_10459763_1024.jpg":"1024x1024","k_10459763_640.jpg":"640x640","k_10459763_480.jpg":"480x480","k_10459763_340.jpg":"340x340","k_10459763_220.jpg":"220x220","o_10459763_1280.jpg":"1280x847","o_10459763_1024.jpg":"1024x678","o_10459763_640.jpg":"640x423","o_10459763_480.jpg":"480x317","o_10459763_340.jpg":"340x225","o_10459763_220.jpg":"220x145","h_10459763_1280.jpg":"1280x854","h_10459763_1024.jpg":"1024x683","h_10459763_640.jpg":"640x427","h_10459763_480.jpg":"480x320","h_10459763_340.jpg":"340x227","h_10459763_220.jpg":"220x147","pp_10459763_1280.jpg":"1280x1628","pp_10459763_1024.jpg":"1024x1303","pp_10459763_640.jpg":"640x814","pp_10459763_480.jpg":"480x611","pp_10459763_340.jpg":"340x432","pp_10459763_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7647085 Threads: 4 Questions: 1621298418 Slow queries: 4816313 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111032040 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/pogodeni-trim-stedi-gorivo-i-ubrzava-brod-pravilan-nagib-pente-i-z-noge-vazan-je-za-ekonomicnu-plovidbu-1250574 [printLink] => /om/nautika/pogodeni-trim-stedi-gorivo-i-ubrzava-brod-pravilan-nagib-pente-i-z-noge-vazan-je-za-ekonomicnu-plovidbu-1250574?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 624575 [name] => nautički savjetnik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-12-03 12:19:47 [main_article_id] => 0 [alias] => nauticki-savjetnik [link] => /tag/nauticki-savjetnik ) [1] => stdClass Object ( [id] => 700617 [name] => pravila trimanja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-12-21 09:27:19 [main_article_id] => 0 [alias] => pravila-trimanja [link] => /tag/pravila-trimanja ) [2] => stdClass Object ( [id] => 700618 [name] => trim [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-12-21 09:27:19 [main_article_id] => 0 [alias] => trim [link] => /tag/trim ) [3] => stdClass Object ( [id] => 639789 [name] => štednja goriva [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-28 08:25:11 [main_article_id] => 0 [alias] => stednja-goriva [link] => /tag/stednja-goriva ) [4] => stdClass Object ( [id] => 691022 [name] => z-noga [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-16 15:07:02 [main_article_id] => 0 [alias] => z-noga [link] => /tag/z-noga ) [5] => stdClass Object ( [id] => 700619 [name] => pravilan nagib pente [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-12-21 09:27:19 [main_article_id] => 0 [alias] => pravilan-nagib-pente [link] => /tag/pravilan-nagib-pente ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] =>

Pogođeni trim štedi gorivo i ubrzava brod: pravilan nagib pente i Z-noge važan je za ekonomičnu plovidbu

[type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NAUTIČKI SAVJETNIK [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Donosimo sve o trimanju motora: pravilan nagib pente i Z-noge važan je za ekonomičnu plovidbu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/11/07/10459721.jpg [galleryCount] => 17 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Arhiva [mainImageDesc] =>

Gliser u plovidbi s pravilno trimanim motorom

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/11/07/10459721.jpg [title] =>

Gliser u plovidbi s pravilno trimanim motorom

Arhiva ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/11/07/10459673.jpg [title] =>

Motor mora biti ugrađen točno u centru

Arhiva ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/11/07/10459675.jpg [title] => Arhiva ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/11/07/10459676.jpg [title] =>

Noga pente na vezu se postavlja u tilt zonu

Arhivav ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/11/07/10459680.jpg [title] => Arhiva ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/11/07/10459681.jpg [title] =>

Nepravilno trimanje će podizati ili potapati pramac plovila

Arhiva ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/11/07/10459682.jpg [title] =>

Noga motora se podešava u zoni trimanja, au tilt zoni stoji na vezu

Arhiva ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/11/07/10459718.jpg [title] =>

Suvremene pente trimaju se pritiskom na dugme, a sve više i automatski

Arhiva ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/11/07/10459719.jpg [title] => Arhiva ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/11/07/10459720.jpg [title] =>

Dva motora s dvije Z-noge trimaju se jednako

Arhiva ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/11/07/10459723.jpg [title] =>

Napredan Mercuryjev sustav Activ Trime

Arhiva ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/11/07/10459724.jpg [title] =>

Pravilan položaj broda na moru je važan za dobro manevriranje

Arhiva ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/11/07/10459725.jpg [title] =>

Pravilno trimani motora daje optimalan potisak

Arhiva ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/11/07/10459726.jpg [title] => Arhiva ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/11/07/10459727.jpg [title] =>

Pramac se puno podiže, a krma potapa, što ukazuje na loše trimanje

Arhiva ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/11/07/10459762.jpg [title] =>

Klasični horizontalni hidraulički flapsovi

Arhiva ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/11/07/10459763.jpg [title] =>

Klasični flapsovi strše i smetaju kod održavanja broda

Arhiva ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Svaki vlasnik broda želi da njegovo plovilo postigne maksimalnu brzinu uz što manji utrošak goriva, odnosno da u krstarećem režimu plovi optimalno. Hoće li u praksi to doista biti ostvareno, ovisi o nizu faktora koje treba dobro uskladiti. Budući da je danas izvanbrodski pogon iznimno popularan, ako ne i dominantan kod brzih brodica do deset metara, te da ga u stopu slijede ugradbeni motori s takozvanom Z-nogom, jedan od vrlo značajnih faktora za postizanje spomenute optimalnosti je pravilno trimanje motora.

U strogom centru

Kad vidite brod s takvim pogonom koji plovi pomalo čudno, s previše uronjenim ili previše podignutim pramcem, možete biti prilično sigurni da je takav položaj posljedica lošeg trimanja noge motora. To, naravno, znači da konkretni brod ne plovi optimalnom brzinom niti uz optimalnu potrošnju goriva, jer se zbog loše hidrodinamike koju neprirodan položaj stvara trup muči, odnosno nepotrebno opterećuje. Stoga je važno takvu situaciju što prije uočiti i napraviti potrebne korekcije. No, pritom treba imati na umu da će trimanje motora biti uzaludan posao ako on nije dobro montiran. Dakle, motor mora biti ugrađen u strogom centru, točno po uzdužnoj osi kobilice, a kad se ugrađuju dva ista motora na krmi, tada moraju biti jednako odmaknuti od osi kobilice.

---

image

Motor mora biti ugrađen točno u centru

Arhiva
---

Pravila dobrog trimanja počivaju na vrlo jednostavnoj činjenici – os propelera teži biti paralelna s površinom mora. Podizanjem noge krma uranja, odnosno pramac se podiže, a kod spuštanja noge je obrnuto, krma se podiže, a pramac uranja. Optimalan položaj lakše je pronaći ako imate novije plovilo s jakom pentom, jer takvi motori danas mahom imaju ugrađeni sustav za trimanje noge u plovidbi, pritiskom na dugme gore-dolje, pa čak i automatski. No, kad je riječ o manjim pentama, ili pak nešto starijima, one nemaju mogućnost takvog podešavanja, nego pri montaži pente valja što je bolje moguće podesiti kut noge prema potrebama plovidbe. U tu svrhu služe rupe kroz koje se uvlači graničnik s obje strane čeljusti motora, odnosno njegova dijela kojim se pričvršćuje za nosač ili krmeno zrcalo. Prilikom trimanja zadaća je podesiti najpogodniji nagib motora, te ga fiksirati stavljanjem graničnika u rupu koja to osigurava. Pokaže li se pak u plovidbi da izbor kuta nije bio optimalan, on se lako može korigirati i ponovno fiksirati.

---

image

Pravilno trimani motora daje optimalan potisak

Arhiva
---

Uzdužni balans

Kod osnovnog trimanja motor je potrebno postaviti okomito u odnosu na površinu mora. Dakle, treba anulirati eventualnu negativnu nakošenost krmenog zrcala, te graničnik podignuti za jednu rupu. Davanjem gasa krma će malo uroniti i motor će se postaviti u optimalan položaj.

Treba također znati da će brodica imati veću snagu i manju brzinu što je noga više uronjena, dok se podizanjem noge snaga smanjuje, a brzina povećava. Dakle, ako će brodica u plovidbi biti opterećena, nogu je potrebno dodatno spustiti, dok je u slučaju plovidbe s malim opterećenjem i želje da se razvije što veća brzina graničnik potrebno malo podignuti. Dobro je znati da je i manja odstupanja kod balansa trupa broda po uzdužnoj osi donekle moguće anulirati adekvatnim trimanjem noge motora.

Koliko će noga biti uronjena u more, ovisi o tipu broda, obliku njegova dna i uronjenosti krme. Dok brod glisira, kavitacijska ploča trebala bi pratiti trup, odnosno biti uza samu površinu mora. Ako je previše podignuta, ona gubi svoju funkciju i lako može uhvatiti zrak i zadržati ga oko propelera, što se često događa kod izraženog vala ili oštrijeg manevra. U tom slučaju motor izgubi opterećenje, naglo podigne broj okretaja i proizvede neugodan visoki zvuk.

Kada je pak kavitacijska ploča previše uronjena, između nje i krmenog zrcala stvara se protok mora, diže se u zrak i štrca po krmi. Ako su motori dobro postavljeni, ova dva primjera ukazuju na krajnosti kod slabog trimanja noge, neovisno o tome je li riječ o izvanbrodskom motoru ili Z-pogonu. U pravilu, dok brod ne zaglisira, noga je spuštena, a zatim se postupno podiže dok se ne postavi u optimalan položaj. Daljnje trimanje ovisi o stanju mora i ponašanju broda na valu, ali i o skiperovu načinu upravljanja brodom. Tako će, primjerice, oni koji vole tvrđi timun najčešće malo spustiti pramac, zbog čega će kod oštrijeg zaokreta imati osjećaj sigurnijeg manevra.

Pomoć hidraulike

Iako se vlasnici plovila, osobito onih za najam, često brinu zbog mogućih posljedica koje na motorima može uzrokovati plovidba sa slabo trimanom nogom, značajnije štete ne bi trebalo biti. Ako je hlađenje motora normalno, zbog većeg opterećenja izazvanog lošim trimanjem temperatura motora može se malo podignuti, ali to ne bi trebao biti problem, osim u ekstremnim slučajevima. Stoga je uglavnom najveća štetna posljedica slabog trimanja noge veća potrošnja goriva, nekada čak i do petnaestak posto, što nije nipošto zanemarivo s obzirom na visoku cijenu goriva.

---

image

Pravilan položaj broda na moru je važan za dobro manevriranje

Arhiva
---

Veći izvanbrodski motori i Z-noge trimaju se uz pomoć hidraulike i imaju dva područja podizanja, trim zonu i tilt zonu (neki je nazivaju travel ili beach zona). Noga se u plovidbi podešava u trim zoni, dok se u tilt zonu podiže kod kopnenog transporta ili u slučaju potrebe kratkog poriva u plićaku.

Na izvanbrodskim motorima hidraulična pumpa u trim zoni radi sporo, dok prelaskom u tilt zonu dosta ubrza i taj se prijelaz jako dobro čuje. Da se noga motora ne bi nehotično podigla, većina Z-pogona ima ugrađeno posebno dugme za podizanje u tilt zonu, a noviji modeli i elektroničku blokadu. Ona prelaskom u tilt zonu blokira rad motora na 1500 okretaja i pali alarm.

Učestala plovidba s dosta podignutom Z-nogom ipak može nositi i neke rizike. Naime, podignuta noga razvuče gumenu manžetu koja štiti kardanski zglob. Tako rastegnuta manžeta priljubi se uz rub zvona na krmenome zrcalu, pa zbog vibracija motora dolazi do trenja koje posljedično troši manžetu. Time se povećava opasnost da se ona probije ili napukne, što se ne mora uvijek brzo primijetiti. No, kasnije će ta napuklina doći na naplatu budući da će kardanski zglob zbog morske vode brzo korodirati. Također treba znati da je kod visoko podignute Z-noge opterećenje na zglobu znatno veće, pa postoji mogućnost da kod oštrog manevra pri velikim okretajima i sam zglob pukne.

Napredniji motori sa Z-nogom danas često imaju i opciju automatskog trimanja noge koja može biti vrlo korisna. Osobito ako se plovilo daje u najam. Prvo se po mirnome moru isplovi u test vožnju u kojoj se trimanjem traže najpovoljniji kutovi kod četiri različita režima rada motora – na 800, 1200, 1800 i 2500 okretaja. Utvrđene optimalne vrijednosti za pojedine okretaje potom se memoriraju na displeju, a nakon toga će se noga sama postavljati u memorirani položaj svaki put kada motor postigne određeni broj okretaja.

Dva motora

Ako brod ima dva motora, tada se oba trimaju jednako. Pritom treba znati da bočna naginjanja broda u plovidbi, primjerice zbog utjecaja valova, nije dobro pokušati korigirati njihovim različitim trimanjem, nego se za takve korekcije koriste trim ploče ili flapsovi. Klasični flapsovi postavljeni su horizontalno, slijede linije dna broda i pomični su uz pomoć hidraulike. Zbog toga se po potrebi mogu pomicati u željeni položaj imajući u vidu konkretnu situaciju u plovidbi i cilj koji se želi ostvariti.

---

image

Dva motora s dvije Z-noge trimaju se jednako

Arhiva
---

Iako ovi flapsovi izgledaju kao mali spojleri, oni to nikako nisu. Naime, protok mora preko njihovih uronjenih ploča stvara otpor, odnosno pritisak koji podiže krmu broda, a uranja pramac. Kada je brod nagnut na jednu stranu, trim ploča na toj strani uroni se dublje, odnosno suprotna se ploča podigne, sve dok se brod ne ispravi.

Posljednjih godina sve je popularniji i trim sistem koji je prva predstavila tvrtka QL Marine, inače proizvođač dodatne opreme za Volvo Pentu. Taj se sistem značajno razlikuje od klasičnih flapsova, a i radi na nešto drukčijem principu. Sistem se diskretno montira uz donji rub krmenoga zrcala broda, budući da izgleda kao plosnata kutija od čvrste plastike. No, u toj su kutiji skrivene metalne ploče koje se pritiskom na komandu u kokpitu spuštaju okomito prema dolje, stvarajući zub na samome kraju trupa broda. Pritom je zanimljivo što se na taj način znatno manjom aktivnom površinom u odnosu na klasični flaps postiže isti radni efekt.

U prednosti ovog sustava, osim efikasnosti i zauzimanja vrlo malo prostora na krmenom zrcalu, valja ubrojiti i činjenicu da ovdje nema flapsova koji strše izvan broda, zbog čega za njih mogu zapeti konop ili mreža u plovidbi, ili se netko može ozlijediti prilikom kupanja. Da i ne spominjemo brušenje i bojenje trupa broda na kopnu, kada su mnoge glave dobile posjeklinu zbog udara u rub flapsa pri nepažljivom ustajanju iz radnog položaja.

---

image

Klasični flapsovi strše i smetaju kod održavanja broda

Arhiva
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Arhiva Arhiva Arhiva Arhivav Arhiva Arhiva Arhiva Arhiva Arhiva Arhiva Arhiva Arhiva Arhiva Arhiva Arhiva Arhiva Arhiva
Arhiva

Gliser u plovidbi s pravilno trimanim motorom

Arhiva

Motor mora biti ugrađen točno u centru

Arhivav

Noga pente na vezu se postavlja u tilt zonu

Arhiva

Nepravilno trimanje će podizati ili potapati pramac plovila

Arhiva

Noga motora se podešava u zoni trimanja, au tilt zoni stoji na vezu

Arhiva

Suvremene pente trimaju se pritiskom na dugme, a sve više i automatski

Arhiva

Dva motora s dvije Z-noge trimaju se jednako

Arhiva

Napredan Mercuryjev sustav Activ Trime

Arhiva

Pravilan položaj broda na moru je važan za dobro manevriranje

Arhiva

Pravilno trimani motora daje optimalan potisak

Arhiva

Pramac se puno podiže, a krma potapa, što ukazuje na loše trimanje

Arhiva

Klasični horizontalni hidraulički flapsovi

Arhiva

Klasični flapsovi strše i smetaju kod održavanja broda

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/pogodeni-trim-stedi-gorivo-i-ubrzava-brod-pravilan-nagib-pente-i-z-noge-vazan-je-za-ekonomicnu-plovidbu-1250574 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=cb6c4fe68b12c3ea1f06947668966af6ca16bd35 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Donosimo+sve+o+trimanju+motora%3A+pravilan+nagib+pente+i+Z-noge+va%C5%BEan+je+za+ekonomi%C4%8Dnu+plovidbu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fpogodeni-trim-stedi-gorivo-i-ubrzava-brod-pravilan-nagib-pente-i-z-noge-vazan-je-za-ekonomicnu-plovidbu-1250574 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fpogodeni-trim-stedi-gorivo-i-ubrzava-brod-pravilan-nagib-pente-i-z-noge-vazan-je-za-ekonomicnu-plovidbu-1250574 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] =>

Pogođeni trim štedi gorivo i ubrzava brod: pravilan nagib pente i Z-noge važan je za ekonomičnu plovidbu

[type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NAUTIČKI SAVJETNIK [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

NAUTIČKI SAVJETNIKDonosimo sve o trimanju motora: pravilan nagib pente i Z-noge važan je za ekonomičnu plovidbu

Piše Damir VIŠIĆ
21. prosinca 2022. - 09:26

Svaki vlasnik broda želi da njegovo plovilo postigne maksimalnu brzinu uz što manji utrošak goriva, odnosno da u krstarećem režimu plovi optimalno. Hoće li u praksi to doista biti ostvareno, ovisi o nizu faktora koje treba dobro uskladiti. Budući da je danas izvanbrodski pogon iznimno popularan, ako ne i dominantan kod brzih brodica do deset metara, te da ga u stopu slijede ugradbeni motori s takozvanom Z-nogom, jedan od vrlo značajnih faktora za postizanje spomenute optimalnosti je pravilno trimanje motora.

U strogom centru

Kad vidite brod s takvim pogonom koji plovi pomalo čudno, s previše uronjenim ili previše podignutim pramcem, možete biti prilično sigurni da je takav položaj posljedica lošeg trimanja noge motora. To, naravno, znači da konkretni brod ne plovi optimalnom brzin...

13. svibanj 2024 22:02