stdClass Object ( [id] => 1292921 [title] => Donosimo savjete za slaganje korpomorta: naš stručnjak rješava dileme oko materijala, lanca, dubine... [alias] => donosimo-savjete-za-slaganje-korpomorta-nas-strucnjak-rjesava-dileme-oko-materijala-lanca-dubine [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Dobiti vez za brodicu u već postojećim marinama i lučicama, danas je teško ostvariva misija, ravna gotovo dobitku na lotu. Nešto je lakše do veza doći u manjim mjestima gdje se lokalno osnuju sportska ribolovna društva, izgradi neki mul, uredi dio obale za privez manjih barki i brodica.

No tada najčešće pred sretnicima koji dobiju mjesto za privez ostaje zadatak da sami pripreme sve što je potrebno za formiranje veza i sami odrade posao. Iako se na prvi pogled to može činiti i kao ne baš teška zadaća, jer su osnovni elementi stalnoga veza vrlo jednostavni – jedan betonski blok, eventualno komad lanca i siguran čvrst konop – ona je vjerojatno značajnija od ugradnje sve ostale opreme na brodu.

Ponajprije zbog odgovornosti koju taj postupak nosi. Dovoljno je da vez samo jednom iznevjeri, pukne ili popusti, a u pravilu je to uvijek za jakog nevremena i dok na brodu nema nikoga, pa da se plovilo razbije o obalu, da mu se ošteti kormilo, deformira propeler, iskrivi osovina ili da brod čak i potone. Neki ovome ne daju veće značenje i stalan vez naprave sigurnim tek u drugom ili trećem navratu, a drugi opet iz velike želje da ga poboljšaju čine velike pogreške, premda je sve skupa prilično jednostavno.

Zaboravite autogumu

Osnovna zadaća korpomorta je da na morskom dnu osigura čvrsto, sigurno i nepomično hvatište, a prve dileme o njegovu obliku i veličini nameću se već kod izrade. Najčešće je to blok saliven od betona s jednim ili više čvrstih anela, a od svih izvedbi najgora je verzija kada se za kalup koristi stara automobilska guma. Čak ako i zanemarimo ekološke razloge, takav korpomorto je okruglog oblika, pa se pri velikim opterećenjima lako zarotira.

Nekakvo čvrsto pravilo o izračunu težine korpomorta ne postoji, ali je praksa pokazala kako oni težine deset do petnaest posto ukupne mase privezanog broda potpuno zadovoljavaju. Ovaj podatak je relativan i treba ga uzeti s rezervom, jer lagane brodice s visokim nadgrađem izravno izložene udarima vala i vjetra sigurno će trebati nešto teže korpomorte, za razliku od niskih težih brodica u zaklonjenoj lučici.

Korpomorti koji se polažu na pjeskovito ili muljevito dno, što je i najčešći slučaj, velike su površine i niski. Što im je površina veća, to se bolje lijepe za dno, a taj efekt može se i dodatno povećati ako se donja površina učini blago konkavnom. Prilikom salivanja dobro je ugraditi armaturnu mrežu i time odstraniti mogućnost da se dio bloka s vremenom odlomi.

Sve češće se mogu susresti i blokovi s nakošenim bočnim stranama, oblika krnje piramide, a oko tog rješenja mišljenja su podijeljena. Teorija za nakošene bridove ima uporište u tvrdnji da će blok, ako se pod velikim opterećenjem i pokuša pomaknuti, poput pluga zabiti u dno. Za druge je ovdje riječ samo o nepotrebno izgubljenom volumenu, odnosno težini.

Anel u kutu

Pozicija anela također pridonosi učinkovitosti korpomorta. Središnji anel pogodan je za transport i direktno privezivanje bove, a za privezne konope koji se izravno vezuju na brod, gdje su sile pod oštrijim kutom, aneli postavljeni u kutu okrenutom prema vezu daju bolji efekt. Kod predimenzioniranoga korpomorta, a takvih je najviše, to i nije bitno, ali kod graničnih opterećenja može biti od presudnog značenja. Naime, široki blok s hvatištem u sredini velikim opterećenjem dobije dovoljnu polugu da se može podignuti od dna, pa čak i prevrnuti prema vezu, odnosno brod približiti obali. Ista sila s anelom u kutu korpomorta neće ga pomaknuti.

Aneli se uglavnom izrađuju od debele željezne šipke, iskrivljene u obliku slova omega i kod salivanja bloka barem petnaestak centimetara urone u beton. Nekoliko karika staroga lanca velikog promjera, duboko uronjenih u beton tako da im jedna ili dvije karike ostanu vani, također su se pokazale dobrim rješenjem.

Druga dilema odnosi se na dužinu, težinu i vrstu lanca privezanog za korpomorto, premda i bez njega vez može biti potpuno siguran. Predlanac na sidru ima svrhu da svojom težinom struku sidra smanji kut u odnosu na dno, kako bi krakovi ili lopatice sidra imale što veći učinak, a to kod korpomorta nije potrebno. Komad lanca ugrađen na krajevima sidrenih konopa u marinama postavlja se samo zbog jednostavnijeg i jeftinijeg sistema spajanja konopa na centralni lanac razvučen između dvaju ili više blokova, a uglavnom je manjeg promjera i relativno često se mijenja.

Lanac je amortizer

Na autonomnom stalnom vezu lanac se postavlja iz tri osnovna razloga. Svojom težinom pridonosi ukupnoj masi sidrenog bloka, sidreni konop odmiče dalje od korpomorta i čuva ga od zapinjanja, grebanja i trošenja o njegove rubove, a najčešće zbog toga što sidreni lanac drži stalno zategnutim i amortizira trzaje uzrokovane valovima ili udarima vjetra. Predimenzioniranom sidrenom bloku, a već smo spomenuli kako je takvih najviše, dodatna težina nije potrebna, a ako konopčić kojim je sidreni konop privezan za obalu nije previše dug, tada je i mogućnost zapinjanja konopa o blok eliminirana.

Stalna zategnutost sidrenoga konopa i amortiziranje trzaja može se postići ako se na njega priveže jedan ili više betonskih utega, ali upotreba lanca dosta je jednostavnija. Sličan efekt postiže se i s bovom koja svojim uzgonom zateže konop, međutim, među gusto privezanim brodicama bove samo smetaju. Ipak, ako se koristi bova, tada se ona nikada lancem ne vezuje za korpomorto jer lanac svojom težinom umanjuje njezinu učinkovitost.

Zabluda je mišljenje kako debeli lanac osigurava čvršći vez jer konop ionako ima slabiju nosivost i podložniji je oštećenjima, pa je ipak on ovdje najslabija karika. Prednost debljeg lanca je u tome što korozijom manje gubi na nosivosti, budući da ona djeluje površinski i jednako duboko zadire bez obzira na njihov promjer. Osim toga, lanci manjeg promjera su gipkiji i susjedne karike se više trljaju jedna o drugu, čime nastala korozija lako otpada i brže se stvara nova koja će opet brzo propasti. Lakši se lanci i češće pomiču po dnu, a tada pijesak na njih djeluje abrazivno i dodatno pridonosi njihovu ubrzanom propadanju.

Čelik ispred cinka

Mišljenje kako je pocinčani lanac izdržljiviji, također je zabluda. Cink ima dosta manji elektrokemijski potencijal od čelika, u moru će dobiti ulogu žrtvene anode i vrlo brzo će propasti. Korištenje pocinčanog lanca ima smisla samo tamo gdje se on često vadi iz mora, a to ovdje nije slučaj.

Uvijeni konopi bolje amortiziraju trzaje od pletenih i stoga su pogodniji za privezne i sidrene konope. Kod odabira treba obratiti pažnju na njihovu nosivost, a ovisno o bitvi ili kaštanjoli na plovilu i na gipkost i promjer. Privezujući ih za anel korpomorta ili posljednju kariku lanca, nikako ne treba vezivati široke petlje jer će se trljanjem o metal brzo izlizati i puknuti. Pouzdanije je privezati ga za anel sidrenim ili nekim sličnim gropom, barem s dva voja, tako da ga čvrsto stisne, a ne da klizi po njemu.

Ako se spaja gambetom, tada upletka obavezno mora imati metalnu radanču, nikako plastičnu. Velika je pogreška konop provući kroz gumenu cijev i takvom petljom ga privezati za lanac ili anel. Guma će se na spoju sa željezom vrlo brzo istrošiti, a zatim i konop unutar nje. Problem je utoliko veći što je prilikom kontrole veza to oštećenje sada i teško uočiti.

Izračun zatezanja

Stalan vez treba pripremiti za sve uvjete, pa i ekstremnih plima, a tada udaljenost korpomorta od plovila može biti vrlo bitan faktor. Korpomorto postavljen na dubinu od tri metra i tri metra udaljen od broda zahtijeva 4,25 metara sidrenog konopa. Porastom razine mora od jednog metra potrebno je popustiti još 75 centimetara konopa, dakle, više od jedne šestine već korištene dužine. Nikakvo rastezanje konopa ni ikakav lanac ne mogu nadomjestiti ovu razliku, a sile koje ovako opterećuju brod iznimno su velike.

Ako je na istoj dubini korpomorto udaljen petnaest metara od broda, dužina sidrenog konopa je 15,30 metara, a dolaskom plime od jednog metra potrebno ga je popustiti samo dvadesetak centimetara, odnosno manje od 1,5 posto njegove dužine. Teški lanac na kraju sidrenoga konopa lako će anulirati ovu razliku, ali već i sam koeficijent rastezljivosti svakog konopa koji se koristi za sidrenje može biti dovoljan da nadomjesti ovu razliku.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => KORPOMORTO POSTAVLJEN NA DUBINU OD TRI METRA I TRI METRA UDALJEN OD BRODA ZAHTIJEVA 4,25 METARA SIDRENOG KONOPA, A PORASTOM RAZINE MORA OD JEDNOG METRA POTREBNO JE POPUSTITI JOŠ 75 CENTIMETARA KONOPA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => tvrda stina [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => KORPOMORTO POSTAVLJEN NA DUBINU OD TRI METRA I TRI METRA UDALJEN OD BRODA ZAHTIJEVA 4,25 METARA SIDRENOG KONOPA, A PORASTOM RAZINE MORA OD JEDNOG METRA POTREBNO JE POPUSTITI JOŠ 75 CENTIMETARA KONOPA tvrda stina 2 0 8156 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-04-18 21:08:35 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => DAMIR VIŠIĆ [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-05-25 07:20:51 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-05-25 07:20:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 40 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => KORPOMORTO POSTAVLJEN NA DUBINU OD TRI METRA I TRI METRA UDALJEN OD BRODA ZAHTIJEVA 4,25 METARA SIDRENOG KONOPA, A PORASTOM RAZINE MORA OD JEDNOG METRA POTREBNO JE POPUSTITI JOŠ 75 CENTIMETARA KONOPA [metadata] => robots= author= title=Donosimo savjete za slaganje korpomorta: naš stručnjak rješava dileme oko materijala, lanca, dubine... [metakey] => korpomorto, kako složiti korpomorto, damir višić, nautički savjetnik, vanjski vez, nautika [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/04\/18\/24965596.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/18\/24733419.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/18\/24765999.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/18\/11512706.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/18\/24770562.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/18\/24770620.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/18\/24770621.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/18\/24770622.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/18\/24770623.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Arhiva Cropix","Arhiva Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

\u0160iroka baza i niski profil dobitna su kombinacija<\/p>","

Kad anele izgrize korozija, vrijeme je za promjenu korpomorta<\/p>","

Dobro postavljen sustav jam\u010di sigurnost<\/p>","

Konop ima elasti\u010dnost za natezanje<\/p>","

Korozija \u010dini svoje<\/p>","

Svaki brod mora ostati na sigurnoj udaljenosti<\/p>","

Manta Ray sidro alternativa je za beton<\/p>","

Ba\u010dve i gume ranije su se \u010desto koristile<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1600x900","hd_24965596_1920.jpg":"1920x1080","k_24965596_1280.jpg":"1280x1280","k_24965596_1024.jpg":"1024x1024","k_24965596_640.jpg":"640x640","k_24965596_480.jpg":"480x480","k_24965596_340.jpg":"340x340","k_24965596_220.jpg":"220x220","o_24965596_1280.jpg":"1280x720","o_24965596_1024.jpg":"1024x576","o_24965596_640.jpg":"640x360","o_24965596_480.jpg":"480x270","o_24965596_340.jpg":"340x191","o_24965596_220.jpg":"220x123","h_24965596_1280.jpg":"1280x854","h_24965596_1024.jpg":"1024x683","h_24965596_640.jpg":"640x427","h_24965596_480.jpg":"480x320","h_24965596_340.jpg":"340x227","h_24965596_220.jpg":"220x147","pp_24965596_1280.jpg":"1280x1628","pp_24965596_1024.jpg":"1024x1303","pp_24965596_640.jpg":"640x814","pp_24965596_480.jpg":"480x611","pp_24965596_340.jpg":"340x432","pp_24965596_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2684","hd_24733419_1920.jpg":"1920x1080","k_24733419_1280.jpg":"1280x1280","k_24733419_1024.jpg":"1024x1024","k_24733419_640.jpg":"640x640","k_24733419_480.jpg":"480x480","k_24733419_340.jpg":"340x340","k_24733419_220.jpg":"220x220","o_24733419_1280.jpg":"1280x1789","o_24733419_1024.jpg":"1024x1431","o_24733419_640.jpg":"640x894","o_24733419_480.jpg":"480x671","o_24733419_340.jpg":"340x475","o_24733419_220.jpg":"220x307","h_24733419_1280.jpg":"1280x854","h_24733419_1024.jpg":"1024x683","h_24733419_640.jpg":"640x427","h_24733419_480.jpg":"480x320","h_24733419_340.jpg":"340x227","h_24733419_220.jpg":"220x147","pp_24733419_1280.jpg":"1280x1628","pp_24733419_1024.jpg":"1024x1303","pp_24733419_640.jpg":"640x814","pp_24733419_480.jpg":"480x611","pp_24733419_340.jpg":"340x432","pp_24733419_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_24765999_1920.jpg":"1920x1080","k_24765999_1280.jpg":"1280x1280","k_24765999_1024.jpg":"1024x1024","k_24765999_640.jpg":"640x640","k_24765999_480.jpg":"480x480","k_24765999_340.jpg":"340x340","k_24765999_220.jpg":"220x220","o_24765999_1280.jpg":"1280x852","o_24765999_1024.jpg":"1024x682","o_24765999_640.jpg":"640x426","o_24765999_480.jpg":"480x319","o_24765999_340.jpg":"340x226","o_24765999_220.jpg":"220x146","h_24765999_1280.jpg":"1280x854","h_24765999_1024.jpg":"1024x683","h_24765999_640.jpg":"640x427","h_24765999_480.jpg":"480x320","h_24765999_340.jpg":"340x227","h_24765999_220.jpg":"220x147","pp_24765999_1280.jpg":"1280x1628","pp_24765999_1024.jpg":"1024x1303","pp_24765999_640.jpg":"640x814","pp_24765999_480.jpg":"480x611","pp_24765999_340.jpg":"340x432","pp_24765999_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2730","hd_11512706_1920.jpg":"1920x1080","k_11512706_1280.jpg":"1280x1280","k_11512706_1024.jpg":"1024x1024","k_11512706_640.jpg":"640x640","k_11512706_480.jpg":"480x480","k_11512706_340.jpg":"340x340","k_11512706_220.jpg":"220x220","o_11512706_1280.jpg":"1280x1820","o_11512706_1024.jpg":"1024x1456","o_11512706_640.jpg":"640x910","o_11512706_480.jpg":"480x682","o_11512706_340.jpg":"340x483","o_11512706_220.jpg":"220x312","h_11512706_1280.jpg":"1280x854","h_11512706_1024.jpg":"1024x683","h_11512706_640.jpg":"640x427","h_11512706_480.jpg":"480x320","h_11512706_340.jpg":"340x227","h_11512706_220.jpg":"220x147","pp_11512706_1280.jpg":"1280x1628","pp_11512706_1024.jpg":"1024x1303","pp_11512706_640.jpg":"640x814","pp_11512706_480.jpg":"480x611","pp_11512706_340.jpg":"340x432","pp_11512706_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24770562_1920.jpg":"1920x1080","k_24770562_1280.jpg":"1280x1280","k_24770562_1024.jpg":"1024x1024","k_24770562_640.jpg":"640x640","k_24770562_480.jpg":"480x480","k_24770562_340.jpg":"340x340","k_24770562_220.jpg":"220x220","o_24770562_1280.jpg":"1280x853","o_24770562_1024.jpg":"1024x682","o_24770562_640.jpg":"640x426","o_24770562_480.jpg":"480x320","o_24770562_340.jpg":"340x226","o_24770562_220.jpg":"220x146","h_24770562_1280.jpg":"1280x854","h_24770562_1024.jpg":"1024x683","h_24770562_640.jpg":"640x427","h_24770562_480.jpg":"480x320","h_24770562_340.jpg":"340x227","h_24770562_220.jpg":"220x147","pp_24770562_1280.jpg":"1280x1628","pp_24770562_1024.jpg":"1024x1303","pp_24770562_640.jpg":"640x814","pp_24770562_480.jpg":"480x611","pp_24770562_340.jpg":"340x432","pp_24770562_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_24770620_1920.jpg":"1920x1080","k_24770620_1280.jpg":"1280x1280","k_24770620_1024.jpg":"1024x1024","k_24770620_640.jpg":"640x640","k_24770620_480.jpg":"480x480","k_24770620_340.jpg":"340x340","k_24770620_220.jpg":"220x220","o_24770620_1280.jpg":"1280x851","o_24770620_1024.jpg":"1024x681","o_24770620_640.jpg":"640x425","o_24770620_480.jpg":"480x319","o_24770620_340.jpg":"340x226","o_24770620_220.jpg":"220x146","h_24770620_1280.jpg":"1280x854","h_24770620_1024.jpg":"1024x683","h_24770620_640.jpg":"640x427","h_24770620_480.jpg":"480x320","h_24770620_340.jpg":"340x227","h_24770620_220.jpg":"220x147","pp_24770620_1280.jpg":"1280x1628","pp_24770620_1024.jpg":"1024x1303","pp_24770620_640.jpg":"640x814","pp_24770620_480.jpg":"480x611","pp_24770620_340.jpg":"340x432","pp_24770620_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1092","hd_24770621_1920.jpg":"1920x1080","k_24770621_1280.jpg":"1280x1280","k_24770621_1024.jpg":"1024x1024","k_24770621_640.jpg":"640x640","k_24770621_480.jpg":"480x480","k_24770621_340.jpg":"340x340","k_24770621_220.jpg":"220x220","o_24770621_1280.jpg":"1280x728","o_24770621_1024.jpg":"1024x582","o_24770621_640.jpg":"640x364","o_24770621_480.jpg":"480x273","o_24770621_340.jpg":"340x193","o_24770621_220.jpg":"220x125","h_24770621_1280.jpg":"1280x854","h_24770621_1024.jpg":"1024x683","h_24770621_640.jpg":"640x427","h_24770621_480.jpg":"480x320","h_24770621_340.jpg":"340x227","h_24770621_220.jpg":"220x147","pp_24770621_1280.jpg":"1280x1628","pp_24770621_1024.jpg":"1024x1303","pp_24770621_640.jpg":"640x814","pp_24770621_480.jpg":"480x611","pp_24770621_340.jpg":"340x432","pp_24770621_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24770622_1920.jpg":"1920x1080","k_24770622_1280.jpg":"1280x1280","k_24770622_1024.jpg":"1024x1024","k_24770622_640.jpg":"640x640","k_24770622_480.jpg":"480x480","k_24770622_340.jpg":"340x340","k_24770622_220.jpg":"220x220","o_24770622_1280.jpg":"1280x853","o_24770622_1024.jpg":"1024x682","o_24770622_640.jpg":"640x426","o_24770622_480.jpg":"480x320","o_24770622_340.jpg":"340x226","o_24770622_220.jpg":"220x146","h_24770622_1280.jpg":"1280x854","h_24770622_1024.jpg":"1024x683","h_24770622_640.jpg":"640x427","h_24770622_480.jpg":"480x320","h_24770622_340.jpg":"340x227","h_24770622_220.jpg":"220x147","pp_24770622_1280.jpg":"1280x1628","pp_24770622_1024.jpg":"1024x1303","pp_24770622_640.jpg":"640x814","pp_24770622_480.jpg":"480x611","pp_24770622_340.jpg":"340x432","pp_24770622_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_24770623_1920.jpg":"1920x1080","k_24770623_1280.jpg":"1280x1280","k_24770623_1024.jpg":"1024x1024","k_24770623_640.jpg":"640x640","k_24770623_480.jpg":"480x480","k_24770623_340.jpg":"340x340","k_24770623_220.jpg":"220x220","o_24770623_1280.jpg":"1280x960","o_24770623_1024.jpg":"1024x768","o_24770623_640.jpg":"640x480","o_24770623_480.jpg":"480x360","o_24770623_340.jpg":"340x255","o_24770623_220.jpg":"220x165","h_24770623_1280.jpg":"1280x854","h_24770623_1024.jpg":"1024x683","h_24770623_640.jpg":"640x427","h_24770623_480.jpg":"480x320","h_24770623_340.jpg":"340x227","h_24770623_220.jpg":"220x147","pp_24770623_1280.jpg":"1280x1628","pp_24770623_1024.jpg":"1024x1303","pp_24770623_640.jpg":"640x814","pp_24770623_480.jpg":"480x611","pp_24770623_340.jpg":"340x432","pp_24770623_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7503550 Threads: 6 Questions: 1538966987 Slow queries: 4682173 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110889089 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/donosimo-savjete-za-slaganje-korpomorta-nas-strucnjak-rjesava-dileme-oko-materijala-lanca-dubine-1292921 [printLink] => /om/nautika/donosimo-savjete-za-slaganje-korpomorta-nas-strucnjak-rjesava-dileme-oko-materijala-lanca-dubine-1292921?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 717489 [name] => korpomorto [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-05-25 09:21:11 [main_article_id] => 0 [alias] => korpomorto [link] => /tag/korpomorto ) [1] => stdClass Object ( [id] => 717490 [name] => kako složiti korpomorto [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-05-25 09:21:11 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-sloziti-korpomorto [link] => /tag/kako-sloziti-korpomorto ) [2] => stdClass Object ( [id] => 601836 [name] => damir višić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-02-16 23:11:14 [main_article_id] => 0 [alias] => damir-visic [link] => /tag/damir-visic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 624575 [name] => nautički savjetnik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-12-03 12:19:47 [main_article_id] => 0 [alias] => nauticki-savjetnik [link] => /tag/nauticki-savjetnik ) [4] => stdClass Object ( [id] => 717491 [name] => vanjski vez [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-05-25 09:21:11 [main_article_id] => 0 [alias] => vanjski-vez [link] => /tag/vanjski-vez ) [5] => stdClass Object ( [id] => 321911 [name] => nautika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nautika [link] => /tag/nautika ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => KORPOMORTO POSTAVLJEN NA DUBINU OD TRI METRA I TRI METRA UDALJEN OD BRODA ZAHTIJEVA 4,25 METARA SIDRENOG KONOPA, A PORASTOM RAZINE MORA OD JEDNOG METRA POTREBNO JE POPUSTITI JOŠ 75 CENTIMETARA KONOPA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => tvrda stina [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Donosimo savjete za slaganje korpomorta: naš stručnjak rješava dileme oko materijala, lanca, dubine... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/18/24965596.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božidar Vukičević/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/18/24965596.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/18/24733419.jpg [title] =>

Široka baza i niski profil dobitna su kombinacija

Arhiva Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/18/24765999.jpg [title] =>

Kad anele izgrize korozija, vrijeme je za promjenu korpomorta

Arhiva Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/18/11512706.jpg [title] =>

Dobro postavljen sustav jamči sigurnost

Božidar Vukičević/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/18/24770562.jpg [title] =>

Konop ima elastičnost za natezanje

Božidar Vukičević/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/18/24770620.jpg [title] =>

Korozija čini svoje

Božidar Vukičević/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/18/24770621.jpg [title] =>

Svaki brod mora ostati na sigurnoj udaljenosti

Božidar Vukičević/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/18/24770622.jpg [title] =>

Manta Ray sidro alternativa je za beton

Božidar Vukičević/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/18/24770623.jpg [title] =>

Bačve i gume ranije su se često koristile

Božidar Vukičević/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Dobiti vez za brodicu u već postojećim marinama i lučicama, danas je teško ostvariva misija, ravna gotovo dobitku na lotu. Nešto je lakše do veza doći u manjim mjestima gdje se lokalno osnuju sportska ribolovna društva, izgradi neki mul, uredi dio obale za privez manjih barki i brodica.

No tada najčešće pred sretnicima koji dobiju mjesto za privez ostaje zadatak da sami pripreme sve što je potrebno za formiranje veza i sami odrade posao. Iako se na prvi pogled to može činiti i kao ne baš teška zadaća, jer su osnovni elementi stalnoga veza vrlo jednostavni – jedan betonski blok, eventualno komad lanca i siguran čvrst konop – ona je vjerojatno značajnija od ugradnje sve ostale opreme na brodu.

Ponajprije zbog odgovornosti koju taj postupak nosi. Dovoljno je da vez samo jednom iznevjeri, pukne ili popusti, a u pravilu je to uvijek za jakog nevremena i dok na brodu nema nikoga, pa da se plovilo razbije o obalu, da mu se ošteti kormilo, deformira propeler, iskrivi osovina ili da brod čak i potone. Neki ovome ne daju veće značenje i stalan vez naprave sigurnim tek u drugom ili trećem navratu, a drugi opet iz velike želje da ga poboljšaju čine velike pogreške, premda je sve skupa prilično jednostavno.

Zaboravite autogumu

Osnovna zadaća korpomorta je da na morskom dnu osigura čvrsto, sigurno i nepomično hvatište, a prve dileme o njegovu obliku i veličini nameću se već kod izrade. Najčešće je to blok saliven od betona s jednim ili više čvrstih anela, a od svih izvedbi najgora je verzija kada se za kalup koristi stara automobilska guma. Čak ako i zanemarimo ekološke razloge, takav korpomorto je okruglog oblika, pa se pri velikim opterećenjima lako zarotira.

Nekakvo čvrsto pravilo o izračunu težine korpomorta ne postoji, ali je praksa pokazala kako oni težine deset do petnaest posto ukupne mase privezanog broda potpuno zadovoljavaju. Ovaj podatak je relativan i treba ga uzeti s rezervom, jer lagane brodice s visokim nadgrađem izravno izložene udarima vala i vjetra sigurno će trebati nešto teže korpomorte, za razliku od niskih težih brodica u zaklonjenoj lučici.

Korpomorti koji se polažu na pjeskovito ili muljevito dno, što je i najčešći slučaj, velike su površine i niski. Što im je površina veća, to se bolje lijepe za dno, a taj efekt može se i dodatno povećati ako se donja površina učini blago konkavnom. Prilikom salivanja dobro je ugraditi armaturnu mrežu i time odstraniti mogućnost da se dio bloka s vremenom odlomi.

Sve češće se mogu susresti i blokovi s nakošenim bočnim stranama, oblika krnje piramide, a oko tog rješenja mišljenja su podijeljena. Teorija za nakošene bridove ima uporište u tvrdnji da će blok, ako se pod velikim opterećenjem i pokuša pomaknuti, poput pluga zabiti u dno. Za druge je ovdje riječ samo o nepotrebno izgubljenom volumenu, odnosno težini.

Anel u kutu

Pozicija anela također pridonosi učinkovitosti korpomorta. Središnji anel pogodan je za transport i direktno privezivanje bove, a za privezne konope koji se izravno vezuju na brod, gdje su sile pod oštrijim kutom, aneli postavljeni u kutu okrenutom prema vezu daju bolji efekt. Kod predimenzioniranoga korpomorta, a takvih je najviše, to i nije bitno, ali kod graničnih opterećenja može biti od presudnog značenja. Naime, široki blok s hvatištem u sredini velikim opterećenjem dobije dovoljnu polugu da se može podignuti od dna, pa čak i prevrnuti prema vezu, odnosno brod približiti obali. Ista sila s anelom u kutu korpomorta neće ga pomaknuti.

Aneli se uglavnom izrađuju od debele željezne šipke, iskrivljene u obliku slova omega i kod salivanja bloka barem petnaestak centimetara urone u beton. Nekoliko karika staroga lanca velikog promjera, duboko uronjenih u beton tako da im jedna ili dvije karike ostanu vani, također su se pokazale dobrim rješenjem.

Druga dilema odnosi se na dužinu, težinu i vrstu lanca privezanog za korpomorto, premda i bez njega vez može biti potpuno siguran. Predlanac na sidru ima svrhu da svojom težinom struku sidra smanji kut u odnosu na dno, kako bi krakovi ili lopatice sidra imale što veći učinak, a to kod korpomorta nije potrebno. Komad lanca ugrađen na krajevima sidrenih konopa u marinama postavlja se samo zbog jednostavnijeg i jeftinijeg sistema spajanja konopa na centralni lanac razvučen između dvaju ili više blokova, a uglavnom je manjeg promjera i relativno često se mijenja.

Lanac je amortizer

Na autonomnom stalnom vezu lanac se postavlja iz tri osnovna razloga. Svojom težinom pridonosi ukupnoj masi sidrenog bloka, sidreni konop odmiče dalje od korpomorta i čuva ga od zapinjanja, grebanja i trošenja o njegove rubove, a najčešće zbog toga što sidreni lanac drži stalno zategnutim i amortizira trzaje uzrokovane valovima ili udarima vjetra. Predimenzioniranom sidrenom bloku, a već smo spomenuli kako je takvih najviše, dodatna težina nije potrebna, a ako konopčić kojim je sidreni konop privezan za obalu nije previše dug, tada je i mogućnost zapinjanja konopa o blok eliminirana.

Stalna zategnutost sidrenoga konopa i amortiziranje trzaja može se postići ako se na njega priveže jedan ili više betonskih utega, ali upotreba lanca dosta je jednostavnija. Sličan efekt postiže se i s bovom koja svojim uzgonom zateže konop, međutim, među gusto privezanim brodicama bove samo smetaju. Ipak, ako se koristi bova, tada se ona nikada lancem ne vezuje za korpomorto jer lanac svojom težinom umanjuje njezinu učinkovitost.

Zabluda je mišljenje kako debeli lanac osigurava čvršći vez jer konop ionako ima slabiju nosivost i podložniji je oštećenjima, pa je ipak on ovdje najslabija karika. Prednost debljeg lanca je u tome što korozijom manje gubi na nosivosti, budući da ona djeluje površinski i jednako duboko zadire bez obzira na njihov promjer. Osim toga, lanci manjeg promjera su gipkiji i susjedne karike se više trljaju jedna o drugu, čime nastala korozija lako otpada i brže se stvara nova koja će opet brzo propasti. Lakši se lanci i češće pomiču po dnu, a tada pijesak na njih djeluje abrazivno i dodatno pridonosi njihovu ubrzanom propadanju.

Čelik ispred cinka

Mišljenje kako je pocinčani lanac izdržljiviji, također je zabluda. Cink ima dosta manji elektrokemijski potencijal od čelika, u moru će dobiti ulogu žrtvene anode i vrlo brzo će propasti. Korištenje pocinčanog lanca ima smisla samo tamo gdje se on često vadi iz mora, a to ovdje nije slučaj.

Uvijeni konopi bolje amortiziraju trzaje od pletenih i stoga su pogodniji za privezne i sidrene konope. Kod odabira treba obratiti pažnju na njihovu nosivost, a ovisno o bitvi ili kaštanjoli na plovilu i na gipkost i promjer. Privezujući ih za anel korpomorta ili posljednju kariku lanca, nikako ne treba vezivati široke petlje jer će se trljanjem o metal brzo izlizati i puknuti. Pouzdanije je privezati ga za anel sidrenim ili nekim sličnim gropom, barem s dva voja, tako da ga čvrsto stisne, a ne da klizi po njemu.

Ako se spaja gambetom, tada upletka obavezno mora imati metalnu radanču, nikako plastičnu. Velika je pogreška konop provući kroz gumenu cijev i takvom petljom ga privezati za lanac ili anel. Guma će se na spoju sa željezom vrlo brzo istrošiti, a zatim i konop unutar nje. Problem je utoliko veći što je prilikom kontrole veza to oštećenje sada i teško uočiti.

Izračun zatezanja

Stalan vez treba pripremiti za sve uvjete, pa i ekstremnih plima, a tada udaljenost korpomorta od plovila može biti vrlo bitan faktor. Korpomorto postavljen na dubinu od tri metra i tri metra udaljen od broda zahtijeva 4,25 metara sidrenog konopa. Porastom razine mora od jednog metra potrebno je popustiti još 75 centimetara konopa, dakle, više od jedne šestine već korištene dužine. Nikakvo rastezanje konopa ni ikakav lanac ne mogu nadomjestiti ovu razliku, a sile koje ovako opterećuju brod iznimno su velike.

Ako je na istoj dubini korpomorto udaljen petnaest metara od broda, dužina sidrenog konopa je 15,30 metara, a dolaskom plime od jednog metra potrebno ga je popustiti samo dvadesetak centimetara, odnosno manje od 1,5 posto njegove dužine. Teški lanac na kraju sidrenoga konopa lako će anulirati ovu razliku, ali već i sam koeficijent rastezljivosti svakog konopa koji se koristi za sidrenje može biti dovoljan da nadomjesti ovu razliku.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božidar Vukičević/Cropix Arhiva Cropix Arhiva Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix
Arhiva Cropix

Široka baza i niski profil dobitna su kombinacija

Arhiva Cropix

Kad anele izgrize korozija, vrijeme je za promjenu korpomorta

Božidar Vukičević/Cropix

Dobro postavljen sustav jamči sigurnost

Božidar Vukičević/Cropix

Konop ima elastičnost za natezanje

Božidar Vukičević/Cropix

Korozija čini svoje

Božidar Vukičević/Cropix

Svaki brod mora ostati na sigurnoj udaljenosti

Božidar Vukičević/Cropix

Manta Ray sidro alternativa je za beton

Božidar Vukičević/Cropix

Bačve i gume ranije su se često koristile

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/donosimo-savjete-za-slaganje-korpomorta-nas-strucnjak-rjesava-dileme-oko-materijala-lanca-dubine-1292921 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=26e3e815c32208e8411cc13d389d4cf12169bc47 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Donosimo+savjete+za+slaganje+korpomorta%3A+na%C5%A1+stru%C4%8Dnjak+rje%C5%A1ava+dileme+oko+materijala%2C+lanca%2C+dubine...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fdonosimo-savjete-za-slaganje-korpomorta-nas-strucnjak-rjesava-dileme-oko-materijala-lanca-dubine-1292921 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fdonosimo-savjete-za-slaganje-korpomorta-nas-strucnjak-rjesava-dileme-oko-materijala-lanca-dubine-1292921 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => KORPOMORTO POSTAVLJEN NA DUBINU OD TRI METRA I TRI METRA UDALJEN OD BRODA ZAHTIJEVA 4,25 METARA SIDRENOG KONOPA, A PORASTOM RAZINE MORA OD JEDNOG METRA POTREBNO JE POPUSTITI JOŠ 75 CENTIMETARA KONOPA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => tvrda stina [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM

tvrda stinaDonosimo savjete za slaganje korpomorta: naš stručnjak rješava dileme oko materijala, lanca, dubine...

Piše DAMIR VIŠIĆ
25. svibnja 2023. - 09:20

Dobiti vez za brodicu u već postojećim marinama i lučicama, danas je teško ostvariva misija, ravna gotovo dobitku na lotu. Nešto je lakše do veza doći u manjim mjestima gdje se lokalno osnuju sportska ribolovna društva, izgradi neki mul, uredi dio obale za privez manjih barki i brodica.

No tada najčešće pred sretnicima koji dobiju mjesto za privez ostaje zadatak da sami pripreme sve što je potrebno za formiranje veza i sami odrade posao. Iako se na prvi pogled to može činiti i kao ne baš teška zadaća, jer su osnovni elementi stalnoga veza vrlo jednostavni – jedan betonski blok, eventualno komad lanca i siguran čvrst konop – ona je vjerojatno značajnija od ugradnje sve ostale opreme na brodu.

Ponajprije zbog odgovornosti koju taj postupak nosi. Dovoljno je da vez sam...

13. svibanj 2024 05:34