StoryEditor
Trendvraća u djetinjstvo

Sladoledna torta s neobičnim dodatkom za završni ‘touch‘: moćna slastica od čokolade i kikirikija lakše se priprema nego što vam se čini, isprobajte!

Piše Jelena Vrcelj
31. svibnja 2020. - 11:41
Shutterstock

Kad tema razgovora nekako skrene na dječje radosti, sigurno će se u društvu naći barem jedna osoba koja će se sjetiti nje. Sladoledne torte i prvog rođendana kad je stupila na scenu.

Roditelji su vjerojatno tada shvatili kako od klasičnih, biskvitnih "trokatnica" nema više ništa, priznali su poraz i odlučili da se rođendani slave uz torte načinjene od sladoleda i čokolade, onog tipa da svi mali uzvanici od sreće počnu kliktati kad se pojavi na stolu.

Ne kažemo da ćete i na recept koji vam danas donosimo poskočiti od uzbuđenja, ali... Ne bismo se iznenadili. Ova čokoladna sladoledna torta toliko je ukusna i dekadentna da djeluje konstruirana u periodu od tjedna, no priprema se upravo s nevjerojatnom lakoćom. Nijedan njen dio ne zahtjeva paljenje pećnice, a ne znamo koji je bolji - ukusna slana korica ili slatki preljev s neočekivanim dodatkom...

Koji je opet na popisu dječjih radosti. Završnica slastice u kojoj uz malo truda možete uživati ovog vikenda su - pereci.

Ako i inače uživate u slatko-slanim kombinacijama okusa, ovu tortu morate isrobati. Recept je podijelila Tieghan Gerard, žena iza megapopularnog bloga The Half Baked Harvest čije su recepte prenosili BBC, Food Network i Cooking Channel. Zanimljivo, spomenuta torta nije ušla u njenu kuharcicu, no i sama je priznala kako je taj potez požalila.

Jer za njom su poludjeli i ljubitelji slatkoga, i ljubitelji slanoga, i oni u potrazi za dječjim radostima, kao i oni koji su posebnim darom htjeli obradovati svoje najdraže. Nemate poseban razlog, prigodu? Vikend je, počastite se.

Sastojci:

- 375 grama slanih pereca (nekoliko dodatnih za ukrašavanje)

- 65 grama slanih prženih kikirikija

- 113 grama maslaca (otopljenog)

- 300 grama čokoladnog sladoleda (malo omekšalog)

- 480 grama maslaca od kikirikija

- 150 grama sladoleda od vanilije

- 228 grama čokolade za kuhanje (može i mliječna)

- 1 žlica kokosovog ulja

Za čokoladni preljev:

- 300 mililitara kondenziranog mlijeka

- 85 grama tamne čokolade

- 42 grama maslaca

- 2 žlice ekstrakta vanilije

Priprava:

1. Okrugli kalup obložite papirom za pečenje.

2. U blenderu, procesoru ili u pomoć štapnog miksera, pomiješajte perece i kikiriki dok ne dobijete mrvice srednje veličine. Dodajte maslac i miješajte dok se ne sjedini. Pritisnite na dno kalupa, pazite da pokrije i pola okomitih strana. Dobro utisnite.

3. U velikoj zdjeli, kombinirajte omekšali sladoled (dovoljno je da ga iz zamrzivača izvadite 10 minuta prije korištenja) s maslacem od kikirikija dok se ne sjedine, ali ne trebate paziti da smjesa bude potpuno ujednačena. Razmažite je po korici i prekrijte ohlađenim čokoladnim preljevom dok ne pokrijete sve. Prikrijte folijom i stavit eu zamrzivač na pola sata/ sat.

Izvadite iz zamrzivača i složite red sladoleda od vanilije, potom i preostalog maslaca od kikirikija. Ponovno prekrijte i stavite u zamrzivač najmanje 4 do 6 sati, ali poželjno je da ostane preko noći.

4. Za preljev pomiješajte otopljenu čokoladu na pari koju ste pomiješali s kokosovim uljem. Neka se smjesa ohladi 5 do 10 minuta pa ju prelijte po torti. Ukrasite perecima, pa vratite u zamrzivač do posluživanja.

5. Tortu prije posluživanja i rezanja izvadite iz zamrzivača na 10 minuta.

#TORTA#RECEPT#SLADOLEDNA TORTA#PERECI

Izdvojeno

17. lipanj 2020 02:09