stdClass Object ( [id] => 1380751 [title] => Splićanin je posjetio mjesto na kojem su rijetki Hrvati bili. Otok krije jezive priče, zvali su ga ‘Vrata bez povratka‘ [alias] => splicanin-je-posjetio-mjesto-na-kojem-su-rijetki-hrvati-bili-otok-krije-jezive-price-zvali-su-ga-vrata-bez-povratka [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Za Senegalce je 4. travnja poseban dan, pa su tako i prije nekoliko dana, na taj datum obilježili Dan neovisnosti kad su se konačno oslobodili francuske kolonijalne vlasti. S robovlasništvom su se oprostili još u doba Napoleona, što nisu zaboravili, kao ni cijela Afrika, a bome ni svijet. Iako je to mračno razdoblje čovječanstva daleko, ostala su svjedočanstva i tragovi koje se teško može zaobići.

Primjerice Dakrani, kao i svi Senegelaci, podsjetnik na trgovinu robljem imaju ispred nosa, na malom otočiću ispred glavnoga grada. Lijepo ga se vidi iz Dakra, a i s vrha otoka puca sjajan pogled na današnji višemilijunski glavni grad. Upravo tu, na otočiću Gorée započelo je mračno doba trgovine robovima. Bila je tu prva i najveća tržnica robljem za cijelu Afriku. Poslije su se otvarala i nova mjesta za najužasniju trgovinu, ali Goree je kao prvi 1978. godine došao pod zaštitu UNESCO-a.

Gorée je otok muzej koji često tijekom dana pohode trajekti puni izletnika. Među njima je najviše Francuza i Belgijaca, ima i Senegalaca koji tu žive i vraćaju se s posla ili na posao u Dakru, ima i domaćih koji s vrelog kopna na otok idu po osvježenje, ali i puno Afroamerikanaca koji su došli iz Amerike ili europskih zemalja kako bi se osvjedočili o mjestu odakle su bili deportirani njihovi afrički preci. Rijetko koji Hrvat se našao na Goreeu, a jedan od njih je i mladi Splićanin čije fotografije koristimo za ovu priču.

---

image

Palais du Government (Vladina palača)

---

Do otoka trajekti voze dvadesetak minuta, a možete ga prehodati uzduž i poprijeko u svega nekoliko sati. Dužina mu je 900 metara, a širina svega 300 metara. Ali u tih nekoliko sati na otoku se ima što vidjeti, od utvrde za robove do idiličnih uličica, starih, ali slikovitih kućica. U njima danas stalno živi oko tisuću stanovnika, među kojima i jedan bivši, danas umirovljeni američki veleposlanik u Senegalu. Na Goreeu je rođen i Blaise Diagne, prvi afrički zastupnik izabran u francusku Nacionalnu skupštinu, gdje je služio od 1914. do 1934., a danas po njemu nosi ime i zračna luka u Dakru.

Ljetovalište ministara

Kućice koje su nekad gradili robovi, danas su i ljetnikovci bogatijih Dakrana, a prema nekim informacijama, tu ljetuje barem pola ministara aktualne senegalske vlade. Teško bi se reklo da su im ljetnikovci raskošni, barem ne prema europskim standardima, ali sveukupno gledajući cijelo mjesto danas pruža mir, iako ga pomalo remete tisuće turista koji pohode otok. Kuće su ili živahno obojane ili građene od specifičnog crnog kamena koji se uglavnom nalazi na atlantskoj obali otoka.

Od tog kamena su često popločane i uske uličice, te izgrađeni zidovi oko kuća. Sve je tu ugodno, pod suncem koje ovih dana grije na oko 22 do 25 Celzijevih stupnjeva, a zbog stalnog vjetra i ugodne temperature, nepripremljeni bijelci s otoka odlaze izgorenih lica.

Izletnici na Goreeu se imaju gdje i osvježiti, ima ugostiteljskih objekata i restorana, gdje u najočajnijem, nedotjeranom, tipično afričkom interijeru možete konzumirati najfinija francuska jela, jer Francuzi su i tu kao i cijeloj zapadnoj Africi ostavili dubok trag, Službeni jezik je francuski, a i ovih dana dok su se Senegalci spremali za državne izbore, domaći su znali reći kako malo vjeruju kandidatima, jer ih, kako kažu, Francuzi još uvijek “drže za vrat”.

Otočani koji ne rade u Dakru, ovdje uglavnom žive od turizma, prodaju sve i svašta, a najviše ono što govori o trgovini robljem. Ta se tema, naravno, ovdje najbolje prodaje. I državne vlasti nastoje tu najviše zaraditi od turizma, čak ga i forsiraju baš na tom povijesnom otočiću.

Otok ima i trg s centralnom palačom ispred koje dominira spomenik svim robovima koji su tu prošli, a prema UNESCO-ovim podacima, preko Goreea je u Novi svijet odvedeno više od 20 milijuna Afrikanaca, što je tek pola od oko 40 milijuna zapadnih Afrikanaca odvedenih u roblje. Afroamerikanci koji su došli pohoditi mračnu stazu svojih predaka, znatno dublje proživljavaju šetnju od utvrde do Kuće robova, neki i komentiraju kako gotovo osjećaju i još “čuju” vapaj mučenih.

---

image

Kuća robova (muzej trgovine robovima)

---

Usprkos svom šarmu koji danas osvaja izletnike, Gorée je, kako smo već rekli, najpoznatiji po toj svojoj tragičnoj ulozi u trgovini robljem koja je obilježila prvi neizravni kontakt Senegala s Amerikom. Europljani su ga otkrili i naselili mnogo prije nego što su kolonizirali kopno i prije nego što je Dakar, sadašnji glavni grad Senegala, postojao.

Otok je bio nenaseljen kada ga je 1444. otkrio portugalski istraživač Diniz Diaz za princa Henrika Moreplovca. Pripadnici plemena Wolof na afričkom kopnu nisu bili zainteresirani za naseljavanje otoka, koji su nazivali Ber, jer tamo bez vode ne bi rasli njihovi usjevi. Gorée je uglavnom bio “bezvodna stijena”, kako kažu Senegalci, ali Europljani su je smatrali privlačnom jer je bila prirodna utvrda s obalom zakrivljenom prema unutra pa je pružala sigurno sidrište i zaštitu od valova oceana.

Tijekom stoljeća, Gorée je mijenjao vlasnike među Portugalcima, Nizozemcima, Britancima i Francuzima. Ali strateški položaj otoka kao najzapadnije točke Afrike uvijek ga je činio važnim središtem trgovine robljem između Europe, Afrike i Novog svijeta. Prvi brod robova tu su kupili američki kolonisti 1619. godine.

Zloglasna utvrda postala je muzej

Otok su 1944. godine francuske vlasti proglasile povijesnim mjestom. I premda je nekoliko drugih područja zapadne Afrike pretovarilo više robova, oni nemaju tako vidljiva svjedočanstva mračnog doba kao ova koja su ostala na Goreeu: zatvorske ćelije, utvrde, zloglasna Maison des Esclaves (Kuća robova) koju su izgradili Nizozemci 1776. danas je muzej koji podsjeća kako su porobljeni ljudi tri mjeseca čekali “pretovar”. Odjednom je tu boravilo po 400 robova.

Čuvar u utvrdi danas turistima objašnjava kako su robovi bili okovani i trpani u torove koji često nisu bili veći od 20 x 30 stopa. Pokazuje gdje su ih okrutno pregledavali, kao da su goveda pa su im u skladu s tim odredili cijenu. Jedna prostorija u prizemlju bila je rezervirana za neposlušnije. Tamo su robovi bili vezani lancima za zid, a morska voda je uvedena cijevima u prostoriju kako bi bili djelomično potopljeni i stalno mokri.

Pokazuje i prostorije u kojima su se uzgajali i tovili robovi. Čuvar je objasnio kako su, u vrijeme hranjenja, jači robovi ostajali na životu tako što su nadjačali druge za hranu i kako su slabiji postajali sve gladniji, nemoćniji, i obično ne bi preživjeli putovanja brodom.

---

image

Utvrda za skupljanje robova

------
image

Fasade su uglavnom u bojama

---

Jedan kat iznad tamnica bio je izlaz za robove nazvan “Vrata bez povratka.” Afrikanci koji su prošli kroz njega više nikada nisu vidjeli dom. U prošlosti su se vrata otvarala prema molu od 200 stopa, gdje su pristajali lovci na roblje i gdje su vrebali morski psi. Oni robovi koji nisu preživjeli tromjesečno zatočenje u Kući robova bacani su u more da budu hrana ribama.

Robovi su žigosani amblemom robovlasničke tvrtke ili amblemom svog gospodara, a zatim su ih pakirali u skladišta brodova, ostavljajući cijeli otok da miriše na zapaljeno meso od žigosanja.

Otočani koji pričaju turistima znaju reći: “Goree - Dachau - Le Goulage”. Tko god je došao na Goree nije otišao mirne duše. Domaćini se sjećaju kako je Henry A. Kissinger, nekadašnji američki državni tajnik, kada je posjetio Kuću robova 1976. rekao da je to za njega “dirljivo i tužno iskustvo”. Nekoliko godina kasnije, Jeane J. Kirkpatrick, američka izaslanica u Ujedinjenim narodima, također je posjetila ovo svetište i izjavila: “Bez obzira na naše podrijetlo, svi smo povezani s Afrikom, kolijevkom čovječanstva.”

---

image

Domaći nastoje prodati sve što podsjeća na robove

------
image

Crkva St Charles Borromée

---

Domaći su sirotinja

Na otoku danas žive većinom pripadnici Puula, afričke etničke skupine, zajedno s oko pola tuceta bijelaca i gotovo svi domaći otočani su siromašni. Žive u ulicama s imenima kao što su Rue des Dongeons, Rue des Gourmets i Rue Bambara, u kućama u stilu malih zamaka koje su sagradili robovi od drobljenih školjki da bi napravili vapnenac i kovali bazalt u građevne blokove.

Najstarija zgrada na otoku je policijski ured, koji je 1482. sagradio Diogo d’Azemba. Prvo je to bila portugalska crkva, zatim skladište, kovačnica, pekara, stražarnica, ribarnica i ambulanta. Mnoge su kuće sagrađene tijekom zlatnog doba Goreea, u 18. stoljeću, kada su se kolonizatori i tadašnji stanovnici obogatili na trgovini robljem. Glavne građevine su Kuća robova, Musée de la mer (Pomorski muzej), Utvrda d’Estrées, izvorno nazvana Sjeverna baterija, u kojoj se sada nalazi Povijesni muzej Senegala, Palais du Government (Vladina palača).

Sam po sebi, otok zaslužuje posjet ako ste u Senegalu. Danas je to spomenik i podsjetnik na ljudsko iskorištavanje, ali i utočište za pomirenje.

---

image
------
image

Crni kamen na atlantskoj strani otoka

------
image

Restoran u kojem se jedu najbolja francuska jela

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MRAČNO DOBA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => MRAČNO DOBA 2 0 8820 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-04-09 09:58:18 [created_by] => 3194 [created_by_alias] => Olgica Grizelj-Ivić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-14 18:14:24 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-04-14 18:14:04 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Splićanin je posjetio mjesto na kojem su rijetki Hrvati bili. Otok krije jezive priče, zvali su ga 'Vrata bez povratka' page_title=Splićanin je posjetio mjesto na kojem su rijetki Hrvati bili. Otok krije jezive priče, zvali su ga 'Vrata bez povratka' [metakey] => goree, dakar, splićanin, Senegal, robovi, trgovina ljudima [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/04\/09\/26943413.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/09\/26943410.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/09\/26943411.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/09\/26943412.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/09\/26943414.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/09\/26943415.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/09\/26943416.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/09\/26943417.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/09\/26943418.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/09\/26943419.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/09\/26943420.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/09\/26943421.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/09\/26943422.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/09\/26943423.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/09\/26943424.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/09\/26943425.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/09\/26943426.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/09\/26943427.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Pogled na otok<\/p>","

Palais du Government (Vladina pala\u010da)<\/p>","","

Utvrda za skupljanje robova<\/p>","

Fasade su uglavnom u bojama<\/p>","","","","

OTOK GOREE<\/p>","

Doma\u0107i nastoje prodati sve \u0161to podsje\u0107a na robove<\/p>","

Crkva St Charles Borrom\u00e9e<\/p>","

Crni kamen na atlantskoj strani otoka<\/p>","

OTOK GOREE<\/p>","

Restoran u kojem se jedu najbolja francuska jela<\/p>","","","","

Ku\u0107a robova (muzej trgovine robovima)<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_26943413_1920.jpg":"1920x1080","k_26943413_1280.jpg":"1280x1280","k_26943413_1024.jpg":"1024x1024","k_26943413_640.jpg":"640x640","k_26943413_480.jpg":"480x480","k_26943413_340.jpg":"340x340","k_26943413_220.jpg":"220x220","o_26943413_1280.jpg":"1280x960","o_26943413_1024.jpg":"1024x768","o_26943413_640.jpg":"640x480","o_26943413_480.jpg":"480x360","o_26943413_340.jpg":"340x255","o_26943413_220.jpg":"220x165","h_26943413_1280.jpg":"1280x854","h_26943413_1024.jpg":"1024x683","h_26943413_640.jpg":"640x427","h_26943413_480.jpg":"480x320","h_26943413_340.jpg":"340x227","h_26943413_220.jpg":"220x147","pp_26943413_1280.jpg":"1280x1628","pp_26943413_1024.jpg":"1024x1303","pp_26943413_640.jpg":"640x814","pp_26943413_480.jpg":"480x611","pp_26943413_340.jpg":"340x432","pp_26943413_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_26943410_1920.jpg":"1920x1080","k_26943410_1280.jpg":"1280x1280","k_26943410_1024.jpg":"1024x1024","k_26943410_640.jpg":"640x640","k_26943410_480.jpg":"480x480","k_26943410_340.jpg":"340x340","k_26943410_220.jpg":"220x220","o_26943410_1280.jpg":"1280x1706","o_26943410_1024.jpg":"1024x1365","o_26943410_640.jpg":"640x853","o_26943410_480.jpg":"480x640","o_26943410_340.jpg":"340x453","o_26943410_220.jpg":"220x293","h_26943410_1280.jpg":"1280x854","h_26943410_1024.jpg":"1024x683","h_26943410_640.jpg":"640x427","h_26943410_480.jpg":"480x320","h_26943410_340.jpg":"340x227","h_26943410_220.jpg":"220x147","pp_26943410_1280.jpg":"1280x1628","pp_26943410_1024.jpg":"1024x1303","pp_26943410_640.jpg":"640x814","pp_26943410_480.jpg":"480x611","pp_26943410_340.jpg":"340x432","pp_26943410_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_26943411_1920.jpg":"1920x1080","k_26943411_1280.jpg":"1280x1280","k_26943411_1024.jpg":"1024x1024","k_26943411_640.jpg":"640x640","k_26943411_480.jpg":"480x480","k_26943411_340.jpg":"340x340","k_26943411_220.jpg":"220x220","o_26943411_1280.jpg":"1280x1706","o_26943411_1024.jpg":"1024x1365","o_26943411_640.jpg":"640x853","o_26943411_480.jpg":"480x640","o_26943411_340.jpg":"340x453","o_26943411_220.jpg":"220x293","h_26943411_1280.jpg":"1280x854","h_26943411_1024.jpg":"1024x683","h_26943411_640.jpg":"640x427","h_26943411_480.jpg":"480x320","h_26943411_340.jpg":"340x227","h_26943411_220.jpg":"220x147","pp_26943411_1280.jpg":"1280x1628","pp_26943411_1024.jpg":"1024x1303","pp_26943411_640.jpg":"640x814","pp_26943411_480.jpg":"480x611","pp_26943411_340.jpg":"340x432","pp_26943411_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_26943412_1920.jpg":"1920x1080","k_26943412_1280.jpg":"1280x1280","k_26943412_1024.jpg":"1024x1024","k_26943412_640.jpg":"640x640","k_26943412_480.jpg":"480x480","k_26943412_340.jpg":"340x340","k_26943412_220.jpg":"220x220","o_26943412_1280.jpg":"1280x1706","o_26943412_1024.jpg":"1024x1365","o_26943412_640.jpg":"640x853","o_26943412_480.jpg":"480x640","o_26943412_340.jpg":"340x453","o_26943412_220.jpg":"220x293","h_26943412_1280.jpg":"1280x854","h_26943412_1024.jpg":"1024x683","h_26943412_640.jpg":"640x427","h_26943412_480.jpg":"480x320","h_26943412_340.jpg":"340x227","h_26943412_220.jpg":"220x147","pp_26943412_1280.jpg":"1280x1628","pp_26943412_1024.jpg":"1024x1303","pp_26943412_640.jpg":"640x814","pp_26943412_480.jpg":"480x611","pp_26943412_340.jpg":"340x432","pp_26943412_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_26943414_1920.jpg":"1920x1080","k_26943414_1280.jpg":"1280x1280","k_26943414_1024.jpg":"1024x1024","k_26943414_640.jpg":"640x640","k_26943414_480.jpg":"480x480","k_26943414_340.jpg":"340x340","k_26943414_220.jpg":"220x220","o_26943414_1280.jpg":"1280x1706","o_26943414_1024.jpg":"1024x1365","o_26943414_640.jpg":"640x853","o_26943414_480.jpg":"480x640","o_26943414_340.jpg":"340x453","o_26943414_220.jpg":"220x293","h_26943414_1280.jpg":"1280x854","h_26943414_1024.jpg":"1024x683","h_26943414_640.jpg":"640x427","h_26943414_480.jpg":"480x320","h_26943414_340.jpg":"340x227","h_26943414_220.jpg":"220x147","pp_26943414_1280.jpg":"1280x1628","pp_26943414_1024.jpg":"1024x1303","pp_26943414_640.jpg":"640x814","pp_26943414_480.jpg":"480x611","pp_26943414_340.jpg":"340x432","pp_26943414_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_26943415_1920.jpg":"1920x1080","k_26943415_1280.jpg":"1280x1280","k_26943415_1024.jpg":"1024x1024","k_26943415_640.jpg":"640x640","k_26943415_480.jpg":"480x480","k_26943415_340.jpg":"340x340","k_26943415_220.jpg":"220x220","o_26943415_1280.jpg":"1280x1706","o_26943415_1024.jpg":"1024x1365","o_26943415_640.jpg":"640x853","o_26943415_480.jpg":"480x640","o_26943415_340.jpg":"340x453","o_26943415_220.jpg":"220x293","h_26943415_1280.jpg":"1280x854","h_26943415_1024.jpg":"1024x683","h_26943415_640.jpg":"640x427","h_26943415_480.jpg":"480x320","h_26943415_340.jpg":"340x227","h_26943415_220.jpg":"220x147","pp_26943415_1280.jpg":"1280x1628","pp_26943415_1024.jpg":"1024x1303","pp_26943415_640.jpg":"640x814","pp_26943415_480.jpg":"480x611","pp_26943415_340.jpg":"340x432","pp_26943415_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_26943416_1920.jpg":"1920x1080","k_26943416_1280.jpg":"1280x1280","k_26943416_1024.jpg":"1024x1024","k_26943416_640.jpg":"640x640","k_26943416_480.jpg":"480x480","k_26943416_340.jpg":"340x340","k_26943416_220.jpg":"220x220","o_26943416_1280.jpg":"1280x1706","o_26943416_1024.jpg":"1024x1365","o_26943416_640.jpg":"640x853","o_26943416_480.jpg":"480x640","o_26943416_340.jpg":"340x453","o_26943416_220.jpg":"220x293","h_26943416_1280.jpg":"1280x854","h_26943416_1024.jpg":"1024x683","h_26943416_640.jpg":"640x427","h_26943416_480.jpg":"480x320","h_26943416_340.jpg":"340x227","h_26943416_220.jpg":"220x147","pp_26943416_1280.jpg":"1280x1628","pp_26943416_1024.jpg":"1024x1303","pp_26943416_640.jpg":"640x814","pp_26943416_480.jpg":"480x611","pp_26943416_340.jpg":"340x432","pp_26943416_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_26943417_1920.jpg":"1920x1080","k_26943417_1280.jpg":"1280x1280","k_26943417_1024.jpg":"1024x1024","k_26943417_640.jpg":"640x640","k_26943417_480.jpg":"480x480","k_26943417_340.jpg":"340x340","k_26943417_220.jpg":"220x220","o_26943417_1280.jpg":"1280x1706","o_26943417_1024.jpg":"1024x1365","o_26943417_640.jpg":"640x853","o_26943417_480.jpg":"480x640","o_26943417_340.jpg":"340x453","o_26943417_220.jpg":"220x293","h_26943417_1280.jpg":"1280x854","h_26943417_1024.jpg":"1024x683","h_26943417_640.jpg":"640x427","h_26943417_480.jpg":"480x320","h_26943417_340.jpg":"340x227","h_26943417_220.jpg":"220x147","pp_26943417_1280.jpg":"1280x1628","pp_26943417_1024.jpg":"1024x1303","pp_26943417_640.jpg":"640x814","pp_26943417_480.jpg":"480x611","pp_26943417_340.jpg":"340x432","pp_26943417_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_26943418_1920.jpg":"1920x1080","k_26943418_1280.jpg":"1280x1280","k_26943418_1024.jpg":"1024x1024","k_26943418_640.jpg":"640x640","k_26943418_480.jpg":"480x480","k_26943418_340.jpg":"340x340","k_26943418_220.jpg":"220x220","o_26943418_1280.jpg":"1280x1706","o_26943418_1024.jpg":"1024x1365","o_26943418_640.jpg":"640x853","o_26943418_480.jpg":"480x640","o_26943418_340.jpg":"340x453","o_26943418_220.jpg":"220x293","h_26943418_1280.jpg":"1280x854","h_26943418_1024.jpg":"1024x683","h_26943418_640.jpg":"640x427","h_26943418_480.jpg":"480x320","h_26943418_340.jpg":"340x227","h_26943418_220.jpg":"220x147","pp_26943418_1280.jpg":"1280x1628","pp_26943418_1024.jpg":"1024x1303","pp_26943418_640.jpg":"640x814","pp_26943418_480.jpg":"480x611","pp_26943418_340.jpg":"340x432","pp_26943418_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_26943419_1920.jpg":"1920x1080","k_26943419_1280.jpg":"1280x1280","k_26943419_1024.jpg":"1024x1024","k_26943419_640.jpg":"640x640","k_26943419_480.jpg":"480x480","k_26943419_340.jpg":"340x340","k_26943419_220.jpg":"220x220","o_26943419_1280.jpg":"1280x1706","o_26943419_1024.jpg":"1024x1365","o_26943419_640.jpg":"640x853","o_26943419_480.jpg":"480x640","o_26943419_340.jpg":"340x453","o_26943419_220.jpg":"220x293","h_26943419_1280.jpg":"1280x854","h_26943419_1024.jpg":"1024x683","h_26943419_640.jpg":"640x427","h_26943419_480.jpg":"480x320","h_26943419_340.jpg":"340x227","h_26943419_220.jpg":"220x147","pp_26943419_1280.jpg":"1280x1628","pp_26943419_1024.jpg":"1024x1303","pp_26943419_640.jpg":"640x814","pp_26943419_480.jpg":"480x611","pp_26943419_340.jpg":"340x432","pp_26943419_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_26943420_1920.jpg":"1920x1080","k_26943420_1280.jpg":"1280x1280","k_26943420_1024.jpg":"1024x1024","k_26943420_640.jpg":"640x640","k_26943420_480.jpg":"480x480","k_26943420_340.jpg":"340x340","k_26943420_220.jpg":"220x220","o_26943420_1280.jpg":"1280x1706","o_26943420_1024.jpg":"1024x1365","o_26943420_640.jpg":"640x853","o_26943420_480.jpg":"480x640","o_26943420_340.jpg":"340x453","o_26943420_220.jpg":"220x293","h_26943420_1280.jpg":"1280x854","h_26943420_1024.jpg":"1024x683","h_26943420_640.jpg":"640x427","h_26943420_480.jpg":"480x320","h_26943420_340.jpg":"340x227","h_26943420_220.jpg":"220x147","pp_26943420_1280.jpg":"1280x1628","pp_26943420_1024.jpg":"1024x1303","pp_26943420_640.jpg":"640x814","pp_26943420_480.jpg":"480x611","pp_26943420_340.jpg":"340x432","pp_26943420_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_26943421_1920.jpg":"1920x1080","k_26943421_1280.jpg":"1280x1280","k_26943421_1024.jpg":"1024x1024","k_26943421_640.jpg":"640x640","k_26943421_480.jpg":"480x480","k_26943421_340.jpg":"340x340","k_26943421_220.jpg":"220x220","o_26943421_1280.jpg":"1280x1706","o_26943421_1024.jpg":"1024x1365","o_26943421_640.jpg":"640x853","o_26943421_480.jpg":"480x640","o_26943421_340.jpg":"340x453","o_26943421_220.jpg":"220x293","h_26943421_1280.jpg":"1280x854","h_26943421_1024.jpg":"1024x683","h_26943421_640.jpg":"640x427","h_26943421_480.jpg":"480x320","h_26943421_340.jpg":"340x227","h_26943421_220.jpg":"220x147","pp_26943421_1280.jpg":"1280x1628","pp_26943421_1024.jpg":"1024x1303","pp_26943421_640.jpg":"640x814","pp_26943421_480.jpg":"480x611","pp_26943421_340.jpg":"340x432","pp_26943421_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_26943422_1920.jpg":"1920x1080","k_26943422_1280.jpg":"1280x1280","k_26943422_1024.jpg":"1024x1024","k_26943422_640.jpg":"640x640","k_26943422_480.jpg":"480x480","k_26943422_340.jpg":"340x340","k_26943422_220.jpg":"220x220","o_26943422_1280.jpg":"1280x1706","o_26943422_1024.jpg":"1024x1365","o_26943422_640.jpg":"640x853","o_26943422_480.jpg":"480x640","o_26943422_340.jpg":"340x453","o_26943422_220.jpg":"220x293","h_26943422_1280.jpg":"1280x854","h_26943422_1024.jpg":"1024x683","h_26943422_640.jpg":"640x427","h_26943422_480.jpg":"480x320","h_26943422_340.jpg":"340x227","h_26943422_220.jpg":"220x147","pp_26943422_1280.jpg":"1280x1628","pp_26943422_1024.jpg":"1024x1303","pp_26943422_640.jpg":"640x814","pp_26943422_480.jpg":"480x611","pp_26943422_340.jpg":"340x432","pp_26943422_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_26943423_1920.jpg":"1920x1080","k_26943423_1280.jpg":"1280x1280","k_26943423_1024.jpg":"1024x1024","k_26943423_640.jpg":"640x640","k_26943423_480.jpg":"480x480","k_26943423_340.jpg":"340x340","k_26943423_220.jpg":"220x220","o_26943423_1280.jpg":"1280x1706","o_26943423_1024.jpg":"1024x1365","o_26943423_640.jpg":"640x853","o_26943423_480.jpg":"480x640","o_26943423_340.jpg":"340x453","o_26943423_220.jpg":"220x293","h_26943423_1280.jpg":"1280x854","h_26943423_1024.jpg":"1024x683","h_26943423_640.jpg":"640x427","h_26943423_480.jpg":"480x320","h_26943423_340.jpg":"340x227","h_26943423_220.jpg":"220x147","pp_26943423_1280.jpg":"1280x1628","pp_26943423_1024.jpg":"1024x1303","pp_26943423_640.jpg":"640x814","pp_26943423_480.jpg":"480x611","pp_26943423_340.jpg":"340x432","pp_26943423_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_26943424_1920.jpg":"1920x1080","k_26943424_1280.jpg":"1280x1280","k_26943424_1024.jpg":"1024x1024","k_26943424_640.jpg":"640x640","k_26943424_480.jpg":"480x480","k_26943424_340.jpg":"340x340","k_26943424_220.jpg":"220x220","o_26943424_1280.jpg":"1280x1706","o_26943424_1024.jpg":"1024x1365","o_26943424_640.jpg":"640x853","o_26943424_480.jpg":"480x640","o_26943424_340.jpg":"340x453","o_26943424_220.jpg":"220x293","h_26943424_1280.jpg":"1280x854","h_26943424_1024.jpg":"1024x683","h_26943424_640.jpg":"640x427","h_26943424_480.jpg":"480x320","h_26943424_340.jpg":"340x227","h_26943424_220.jpg":"220x147","pp_26943424_1280.jpg":"1280x1628","pp_26943424_1024.jpg":"1024x1303","pp_26943424_640.jpg":"640x814","pp_26943424_480.jpg":"480x611","pp_26943424_340.jpg":"340x432","pp_26943424_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_26943425_1920.jpg":"1920x1080","k_26943425_1280.jpg":"1280x1280","k_26943425_1024.jpg":"1024x1024","k_26943425_640.jpg":"640x640","k_26943425_480.jpg":"480x480","k_26943425_340.jpg":"340x340","k_26943425_220.jpg":"220x220","o_26943425_1280.jpg":"1280x1706","o_26943425_1024.jpg":"1024x1365","o_26943425_640.jpg":"640x853","o_26943425_480.jpg":"480x640","o_26943425_340.jpg":"340x453","o_26943425_220.jpg":"220x293","h_26943425_1280.jpg":"1280x854","h_26943425_1024.jpg":"1024x683","h_26943425_640.jpg":"640x427","h_26943425_480.jpg":"480x320","h_26943425_340.jpg":"340x227","h_26943425_220.jpg":"220x147","pp_26943425_1280.jpg":"1280x1628","pp_26943425_1024.jpg":"1024x1303","pp_26943425_640.jpg":"640x814","pp_26943425_480.jpg":"480x611","pp_26943425_340.jpg":"340x432","pp_26943425_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_26943426_1920.jpg":"1920x1080","k_26943426_1280.jpg":"1280x1280","k_26943426_1024.jpg":"1024x1024","k_26943426_640.jpg":"640x640","k_26943426_480.jpg":"480x480","k_26943426_340.jpg":"340x340","k_26943426_220.jpg":"220x220","o_26943426_1280.jpg":"1280x1706","o_26943426_1024.jpg":"1024x1365","o_26943426_640.jpg":"640x853","o_26943426_480.jpg":"480x640","o_26943426_340.jpg":"340x453","o_26943426_220.jpg":"220x293","h_26943426_1280.jpg":"1280x854","h_26943426_1024.jpg":"1024x683","h_26943426_640.jpg":"640x427","h_26943426_480.jpg":"480x320","h_26943426_340.jpg":"340x227","h_26943426_220.jpg":"220x147","pp_26943426_1280.jpg":"1280x1628","pp_26943426_1024.jpg":"1024x1303","pp_26943426_640.jpg":"640x814","pp_26943426_480.jpg":"480x611","pp_26943426_340.jpg":"340x432","pp_26943426_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_26943427_1920.jpg":"1920x1080","k_26943427_1280.jpg":"1280x1280","k_26943427_1024.jpg":"1024x1024","k_26943427_640.jpg":"640x640","k_26943427_480.jpg":"480x480","k_26943427_340.jpg":"340x340","k_26943427_220.jpg":"220x220","o_26943427_1280.jpg":"1280x1706","o_26943427_1024.jpg":"1024x1365","o_26943427_640.jpg":"640x853","o_26943427_480.jpg":"480x640","o_26943427_340.jpg":"340x453","o_26943427_220.jpg":"220x293","h_26943427_1280.jpg":"1280x854","h_26943427_1024.jpg":"1024x683","h_26943427_640.jpg":"640x427","h_26943427_480.jpg":"480x320","h_26943427_340.jpg":"340x227","h_26943427_220.jpg":"220x147","pp_26943427_1280.jpg":"1280x1628","pp_26943427_1024.jpg":"1024x1303","pp_26943427_640.jpg":"640x814","pp_26943427_480.jpg":"480x611","pp_26943427_340.jpg":"340x432","pp_26943427_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7866113 Threads: 6 Questions: 1578691429 Slow queries: 4817419 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111975907 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /mozaik/panorama/splicanin-je-posjetio-mjesto-na-kojem-su-rijetki-hrvati-bili-otok-krije-jezive-price-zvali-su-ga-vrata-bez-povratka-1380751 [printLink] => /mozaik/panorama/splicanin-je-posjetio-mjesto-na-kojem-su-rijetki-hrvati-bili-otok-krije-jezive-price-zvali-su-ga-vrata-bez-povratka-1380751?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 755417 [name] => goree [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-13 12:50:36 [main_article_id] => 0 [alias] => goree [link] => /tag/goree ) [1] => stdClass Object ( [id] => 363712 [name] => dakar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dakar [link] => /tag/dakar ) [2] => stdClass Object ( [id] => 319823 [name] => splićanin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => splicanin [link] => /tag/splicanin ) [3] => stdClass Object ( [id] => 394020 [name] => senegal [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => senegal [link] => /tag/senegal ) [4] => stdClass Object ( [id] => 246629 [name] => robovi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => robovi [link] => /tag/robovi ) [5] => stdClass Object ( [id] => 260361 [name] => trgovina ljudima [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => trgovina-ljudima [link] => /tag/trgovina-ljudima ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MRAČNO DOBA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Splićanin je posjetio mjesto na kojem su rijetki Hrvati bili. Otok krije jezive priče, zvali su ga ‘Vrata bez povratka‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3194 [name] => Olgica Ivić Grizelj [username] => olgica-ivi-grizelj [email] => olgica-ivi-grizelj@sd.hr [password] => $2y$10$pDLtOGBvBqvwlrYwD9du6.i.DAKfdD9vF92yI0Lu.9KBu3Hy1XUmq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/olgica-ivic-grizelj-3194 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1712 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/3cae59d70343ed833a8bdb63be15e211?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/09/26943413.jpg [galleryCount] => 18 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

Pogled na otok

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/09/26943413.jpg [title] =>

Pogled na otok

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/09/26943410.jpg [title] =>

Palais du Government (Vladina palača)

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/09/26943411.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/09/26943412.jpg [title] =>

Utvrda za skupljanje robova

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/09/26943414.jpg [title] =>

Fasade su uglavnom u bojama

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/09/26943415.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/09/26943416.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/09/26943417.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/09/26943418.jpg [title] =>

OTOK GOREE

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/09/26943419.jpg [title] =>

Domaći nastoje prodati sve što podsjeća na robove

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/09/26943420.jpg [title] =>

Crkva St Charles Borromée

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/09/26943421.jpg [title] =>

Crni kamen na atlantskoj strani otoka

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/09/26943422.jpg [title] =>

OTOK GOREE

) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/09/26943423.jpg [title] =>

Restoran u kojem se jedu najbolja francuska jela

) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/09/26943424.jpg [title] => ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/09/26943425.jpg [title] => ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/09/26943426.jpg [title] => ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/09/26943427.jpg [title] =>

Kuća robova (muzej trgovine robovima)

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Za Senegalce je 4. travnja poseban dan, pa su tako i prije nekoliko dana, na taj datum obilježili Dan neovisnosti kad su se konačno oslobodili francuske kolonijalne vlasti. S robovlasništvom su se oprostili još u doba Napoleona, što nisu zaboravili, kao ni cijela Afrika, a bome ni svijet. Iako je to mračno razdoblje čovječanstva daleko, ostala su svjedočanstva i tragovi koje se teško može zaobići.

Primjerice Dakrani, kao i svi Senegelaci, podsjetnik na trgovinu robljem imaju ispred nosa, na malom otočiću ispred glavnoga grada. Lijepo ga se vidi iz Dakra, a i s vrha otoka puca sjajan pogled na današnji višemilijunski glavni grad. Upravo tu, na otočiću Gorée započelo je mračno doba trgovine robovima. Bila je tu prva i najveća tržnica robljem za cijelu Afriku. Poslije su se otvarala i nova mjesta za najužasniju trgovinu, ali Goree je kao prvi 1978. godine došao pod zaštitu UNESCO-a.

Gorée je otok muzej koji često tijekom dana pohode trajekti puni izletnika. Među njima je najviše Francuza i Belgijaca, ima i Senegalaca koji tu žive i vraćaju se s posla ili na posao u Dakru, ima i domaćih koji s vrelog kopna na otok idu po osvježenje, ali i puno Afroamerikanaca koji su došli iz Amerike ili europskih zemalja kako bi se osvjedočili o mjestu odakle su bili deportirani njihovi afrički preci. Rijetko koji Hrvat se našao na Goreeu, a jedan od njih je i mladi Splićanin čije fotografije koristimo za ovu priču.

---

image

Palais du Government (Vladina palača)

---

Do otoka trajekti voze dvadesetak minuta, a možete ga prehodati uzduž i poprijeko u svega nekoliko sati. Dužina mu je 900 metara, a širina svega 300 metara. Ali u tih nekoliko sati na otoku se ima što vidjeti, od utvrde za robove do idiličnih uličica, starih, ali slikovitih kućica. U njima danas stalno živi oko tisuću stanovnika, među kojima i jedan bivši, danas umirovljeni američki veleposlanik u Senegalu. Na Goreeu je rođen i Blaise Diagne, prvi afrički zastupnik izabran u francusku Nacionalnu skupštinu, gdje je služio od 1914. do 1934., a danas po njemu nosi ime i zračna luka u Dakru.

Ljetovalište ministara

Kućice koje su nekad gradili robovi, danas su i ljetnikovci bogatijih Dakrana, a prema nekim informacijama, tu ljetuje barem pola ministara aktualne senegalske vlade. Teško bi se reklo da su im ljetnikovci raskošni, barem ne prema europskim standardima, ali sveukupno gledajući cijelo mjesto danas pruža mir, iako ga pomalo remete tisuće turista koji pohode otok. Kuće su ili živahno obojane ili građene od specifičnog crnog kamena koji se uglavnom nalazi na atlantskoj obali otoka.

Od tog kamena su često popločane i uske uličice, te izgrađeni zidovi oko kuća. Sve je tu ugodno, pod suncem koje ovih dana grije na oko 22 do 25 Celzijevih stupnjeva, a zbog stalnog vjetra i ugodne temperature, nepripremljeni bijelci s otoka odlaze izgorenih lica.

Izletnici na Goreeu se imaju gdje i osvježiti, ima ugostiteljskih objekata i restorana, gdje u najočajnijem, nedotjeranom, tipično afričkom interijeru možete konzumirati najfinija francuska jela, jer Francuzi su i tu kao i cijeloj zapadnoj Africi ostavili dubok trag, Službeni jezik je francuski, a i ovih dana dok su se Senegalci spremali za državne izbore, domaći su znali reći kako malo vjeruju kandidatima, jer ih, kako kažu, Francuzi još uvijek “drže za vrat”.

Otočani koji ne rade u Dakru, ovdje uglavnom žive od turizma, prodaju sve i svašta, a najviše ono što govori o trgovini robljem. Ta se tema, naravno, ovdje najbolje prodaje. I državne vlasti nastoje tu najviše zaraditi od turizma, čak ga i forsiraju baš na tom povijesnom otočiću.

Otok ima i trg s centralnom palačom ispred koje dominira spomenik svim robovima koji su tu prošli, a prema UNESCO-ovim podacima, preko Goreea je u Novi svijet odvedeno više od 20 milijuna Afrikanaca, što je tek pola od oko 40 milijuna zapadnih Afrikanaca odvedenih u roblje. Afroamerikanci koji su došli pohoditi mračnu stazu svojih predaka, znatno dublje proživljavaju šetnju od utvrde do Kuće robova, neki i komentiraju kako gotovo osjećaju i još “čuju” vapaj mučenih.

---

image

Kuća robova (muzej trgovine robovima)

---

Usprkos svom šarmu koji danas osvaja izletnike, Gorée je, kako smo već rekli, najpoznatiji po toj svojoj tragičnoj ulozi u trgovini robljem koja je obilježila prvi neizravni kontakt Senegala s Amerikom. Europljani su ga otkrili i naselili mnogo prije nego što su kolonizirali kopno i prije nego što je Dakar, sadašnji glavni grad Senegala, postojao.

Otok je bio nenaseljen kada ga je 1444. otkrio portugalski istraživač Diniz Diaz za princa Henrika Moreplovca. Pripadnici plemena Wolof na afričkom kopnu nisu bili zainteresirani za naseljavanje otoka, koji su nazivali Ber, jer tamo bez vode ne bi rasli njihovi usjevi. Gorée je uglavnom bio “bezvodna stijena”, kako kažu Senegalci, ali Europljani su je smatrali privlačnom jer je bila prirodna utvrda s obalom zakrivljenom prema unutra pa je pružala sigurno sidrište i zaštitu od valova oceana.

Tijekom stoljeća, Gorée je mijenjao vlasnike među Portugalcima, Nizozemcima, Britancima i Francuzima. Ali strateški položaj otoka kao najzapadnije točke Afrike uvijek ga je činio važnim središtem trgovine robljem između Europe, Afrike i Novog svijeta. Prvi brod robova tu su kupili američki kolonisti 1619. godine.

Zloglasna utvrda postala je muzej

Otok su 1944. godine francuske vlasti proglasile povijesnim mjestom. I premda je nekoliko drugih područja zapadne Afrike pretovarilo više robova, oni nemaju tako vidljiva svjedočanstva mračnog doba kao ova koja su ostala na Goreeu: zatvorske ćelije, utvrde, zloglasna Maison des Esclaves (Kuća robova) koju su izgradili Nizozemci 1776. danas je muzej koji podsjeća kako su porobljeni ljudi tri mjeseca čekali “pretovar”. Odjednom je tu boravilo po 400 robova.

Čuvar u utvrdi danas turistima objašnjava kako su robovi bili okovani i trpani u torove koji često nisu bili veći od 20 x 30 stopa. Pokazuje gdje su ih okrutno pregledavali, kao da su goveda pa su im u skladu s tim odredili cijenu. Jedna prostorija u prizemlju bila je rezervirana za neposlušnije. Tamo su robovi bili vezani lancima za zid, a morska voda je uvedena cijevima u prostoriju kako bi bili djelomično potopljeni i stalno mokri.

Pokazuje i prostorije u kojima su se uzgajali i tovili robovi. Čuvar je objasnio kako su, u vrijeme hranjenja, jači robovi ostajali na životu tako što su nadjačali druge za hranu i kako su slabiji postajali sve gladniji, nemoćniji, i obično ne bi preživjeli putovanja brodom.

---

image

Utvrda za skupljanje robova

------
image

Fasade su uglavnom u bojama

---

Jedan kat iznad tamnica bio je izlaz za robove nazvan “Vrata bez povratka.” Afrikanci koji su prošli kroz njega više nikada nisu vidjeli dom. U prošlosti su se vrata otvarala prema molu od 200 stopa, gdje su pristajali lovci na roblje i gdje su vrebali morski psi. Oni robovi koji nisu preživjeli tromjesečno zatočenje u Kući robova bacani su u more da budu hrana ribama.

Robovi su žigosani amblemom robovlasničke tvrtke ili amblemom svog gospodara, a zatim su ih pakirali u skladišta brodova, ostavljajući cijeli otok da miriše na zapaljeno meso od žigosanja.

Otočani koji pričaju turistima znaju reći: “Goree - Dachau - Le Goulage”. Tko god je došao na Goree nije otišao mirne duše. Domaćini se sjećaju kako je Henry A. Kissinger, nekadašnji američki državni tajnik, kada je posjetio Kuću robova 1976. rekao da je to za njega “dirljivo i tužno iskustvo”. Nekoliko godina kasnije, Jeane J. Kirkpatrick, američka izaslanica u Ujedinjenim narodima, također je posjetila ovo svetište i izjavila: “Bez obzira na naše podrijetlo, svi smo povezani s Afrikom, kolijevkom čovječanstva.”

---

image

Domaći nastoje prodati sve što podsjeća na robove

------
image

Crkva St Charles Borromée

---

Domaći su sirotinja

Na otoku danas žive većinom pripadnici Puula, afričke etničke skupine, zajedno s oko pola tuceta bijelaca i gotovo svi domaći otočani su siromašni. Žive u ulicama s imenima kao što su Rue des Dongeons, Rue des Gourmets i Rue Bambara, u kućama u stilu malih zamaka koje su sagradili robovi od drobljenih školjki da bi napravili vapnenac i kovali bazalt u građevne blokove.

Najstarija zgrada na otoku je policijski ured, koji je 1482. sagradio Diogo d’Azemba. Prvo je to bila portugalska crkva, zatim skladište, kovačnica, pekara, stražarnica, ribarnica i ambulanta. Mnoge su kuće sagrađene tijekom zlatnog doba Goreea, u 18. stoljeću, kada su se kolonizatori i tadašnji stanovnici obogatili na trgovini robljem. Glavne građevine su Kuća robova, Musée de la mer (Pomorski muzej), Utvrda d’Estrées, izvorno nazvana Sjeverna baterija, u kojoj se sada nalazi Povijesni muzej Senegala, Palais du Government (Vladina palača).

Sam po sebi, otok zaslužuje posjet ako ste u Senegalu. Danas je to spomenik i podsjetnik na ljudsko iskorištavanje, ali i utočište za pomirenje.

---

image
------
image

Crni kamen na atlantskoj strani otoka

------
image

Restoran u kojem se jedu najbolja francuska jela

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

Pogled na otok


Palais du Government (Vladina palača)



Utvrda za skupljanje robova


Fasade su uglavnom u bojama





OTOK GOREE


Domaći nastoje prodati sve što podsjeća na robove


Crkva St Charles Borromée


Crni kamen na atlantskoj strani otoka


OTOK GOREE


Restoran u kojem se jedu najbolja francuska jela





Kuća robova (muzej trgovine robovima)

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/splicanin-je-posjetio-mjesto-na-kojem-su-rijetki-hrvati-bili-otok-krije-jezive-price-zvali-su-ga-vrata-bez-povratka-1380751 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=485874e7ebf1a8c57da2ae608b905c52a31b49b0 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Spli%C4%87anin+je+posjetio+mjesto+na+kojem+su+rijetki+Hrvati+bili.+Otok+krije+jezive+pri%C4%8De%2C+zvali+su+ga+%E2%80%98Vrata+bez+povratka%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fsplicanin-je-posjetio-mjesto-na-kojem-su-rijetki-hrvati-bili-otok-krije-jezive-price-zvali-su-ga-vrata-bez-povratka-1380751 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fsplicanin-je-posjetio-mjesto-na-kojem-su-rijetki-hrvati-bili-otok-krije-jezive-price-zvali-su-ga-vrata-bez-povratka-1380751 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MRAČNO DOBA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
PanoramaMRAČNO DOBA

Splićanin je posjetio mjesto na kojem su rijetki Hrvati bili. Otok krije jezive priče, zvali su ga ‘Vrata bez povratka‘

Piše Olgica Grizelj-Ivić
14. travnja 2024. - 20:14

Za Senegalce je 4. travnja poseban dan, pa su tako i prije nekoliko dana, na taj datum obilježili Dan neovisnosti kad su se konačno oslobodili francuske kolonijalne vlasti. S robovlasništvom su se oprostili još u doba Napoleona, što nisu zaboravili, kao ni cijela Afrika, a bome ni svijet. Iako je to mračno razdoblje čovječanstva daleko, ostala su svjedočanstva i tragovi koje se teško može zaobići.

Primjerice Dakrani, kao i svi Senegelaci, podsjetnik na trgovinu robljem imaju ispred nosa, na malom otočiću ispred glavnoga grada. Lijepo ga se vidi iz Dakra, a i s vrha otoka puca sjajan pogled na današnji višemilijunski glavni grad. Upravo tu, na otočiću Gorée započelo je mračno doba trgovine robovima. Bila je tu prva i najveća tržnica robljem za cijelu Afriku. Poslije su se otva...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 10:17