stdClass Object ( [id] => 1362430 [title] => Njih 15 popelo se na najviši vulkan Azije! Niz legendi veže se za to mjesto, sve su nam ispričali: ‘Osjećaj je poseban‘ [alias] => njih-15-popelo-se-na-najvisi-vulkan-azije-niz-legendi-veze-se-za-to-mjesto-sve-su-nam-ispricali-osjecaj-je-poseban [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ako se učlanite u planinarsko društvo, konkretno u HPK “Sveti Mihovil”, mogli biste obići svijet. Jer ovi su šibenski planinari pravi globtroteri, obilaze “balotu” uzduž i poprijeko.

Evo, prošlog su se ljeta vratili iz Irana, gdje su se ispeli na Damavand, najviši vulkan Azije, na 5610 metara visine, a to je zapravo bio samo nastavak na njihovu prethodnu ekspediciju na Ararat, mjesto na kojem se, kažu, nasukala Noina Arka, na samoj granici Turske i Irana. Između toga bili su i u Nepalu, njih četrnaest. A u Iran je, vele nam Branko Tucak i Mate Protega, predsjednik kluba, s već 29-godišnjim stažem, otputovalo njih - petnaest.

Osim njih dvojice bili su tu Marijan Petković, Filip Medić, Momir Karabuva, Tina Krnić, Danka Radnić, Branko Radnić, Lucija Antić, Matilda Sučić, Bernarda Sučić, Vedran Vrebac, Anka Dujić, Ana Jadrijević, te član KPK Dinara Slaven Grgić. Otišli su 21. kolovoza na put koji je trajao 11 dana, do 31. istog mjeseca, ali je sama priprema puta trajala puno, puno duže - punih osam mjeseci.

Osam mjeseci organiziranja, jer Iran je, vele nam naši sugovornici, jedna prilično zatvorena zemlja, za koju je najprije trebalo izvaditi - vize. A da bi se dobilo vize, potrebno je naći lokalnu agenciju, a prije toga treba dobiti - predvize. A nego što ste vi mislili, da smo mi izmislili birokraciju? A onda, kad dobijete predvize, onda slijedi provjera svih turista, pa su mihovilovci morali ići u iransku ambasadu u Zagreb, da bi im tamo izdali vize. Jedna prilično složena procedura, koju smo mi, ušavši u Schengen, već pomalo zaboravili.

---

image

Branko Tucak i Mate Protega predvodili su ekspediciju na Damavand, uspon na 5610 m visok vrh u planinskom lancu Alborz u Iranu

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

No, i Iranci se već pomalo otvaraju, i njima su dragi šoldi od turizma, pa za sve one koje će ohrabriti ovaj tekst da posjete Islamsku Republiku Branko ima dobre vijesti – Hrvatska je, odnedavno, među tridesetak zemalja, za koje je Iran ukinuo vize! Pa će im biti lakše posjetiti ovu, po svemu lijepu i fantastičnu zemlju, za koju i jedan i drugi naš planinar imaju samo riječi hvale!

Posebna provjera

Takva su barem njihova iskustva. Osim što je Branko na početku imao malo problema, jer mu je kosa na putovnici bila malo crnja nego u prirodi. Ali, i to se riješilo, nakon posebne provjere, utvrdilo se da je to on, i na slici i u prirodi, samo da je malo - posijedjeo!

- Išli smo kombijem do Zagreba, a onda zrakoplovom Turkish Airlinesa do Istanbula. A onda iz Istanbula do Teherana, direkt. A točno 66 kilometara od Teherana, nalazi se planina Damavand, do koje smo došli kombijem. Sačekala nas je lokalna agencija, bez koje ne bismo mogli realizirati ovaj put. Domaćini su nam bili logistika i u pripremi puta i na planini. Oni zapravo odgovaraju za nas i dočekali su nas u zračnoj luci, s tablom na kojoj je pisalo HPK Sveti Mihovil, i od onda smo bili u njihovim rukama.

Odveli su nas do podnožja Damavanda, koji je, iako je ugasli, ipak potencijalno aktivan vulkan. Pri vrhu postoje isparavanja sumpora, koji se jako osjeća, ali i zbog čijeg se isparavanja ne vidi skoro ništa. Nema pogleda koji biste očekivali kad se popnete tako visoko! Mislili smo da ćemo vidjeti čak, recimo, Kaspijsko jezero, ali ništa od toga. Ipak, osjećaj je stvarno poseban - kazuju nam mihovilovci, iako je Mate bio i na Aconcagui, u Južnoj Americi, a Branko na Kilimandžaru, u Africi, na 5895 metara visine.

---

image

Isfahan je oduševio posjetitelje iz Šibenika

Privatni album
---

- Damavand je sveta planina za Irance i ima posebno mjesto u njihovoj kulturi. Za prosječnog Iranca uspon na Damavand je više od planinarenja, to je za njih zapravo hodočašće, čitav niz legendi veže se za to mjesto. Postoji 16 različitih ruta, različite težine, da se dođe do njezina vrha. Mi smo izabrali klasičnu južnu rutu, od pet dana, jer smo smatrali da nam je to najbolje za aklimatizaciju koja je ključna kod takvih uspona, prilagodba tijela na visinu. Željeli smo da što više naših članova dođe do vrha, od nas 15 uspjelo je devetero. Ostali su odustali zbog raznoraznih zdravstvenih problema. Čak i mala prehlada na takvim visinama zna biti razlog za odustajanje, za ostanak u kampu. Bazni logor je inače na visini od 3200 metara i pokraj kampa se nalazi džamija. Tu smo, pored džamije, proveli noć u šatorima i sljedeći dan smo imali uspon od tisuću metara, od 3200 do 4200 metara, na kojem se nalazi kamp broj jedan. To smo ispeli za nekih pet-šest sati, a onda smo u tom kampu proveli tri dana i noći, aklimatizirajući se. Agencija nam je osigurala sve potrebno, vodiče, hranu, tri obroka dnevno, mesa, povrća, voća, čajeva, koje smo pili u ogromnim količinama. Jer na tim visinama morate piti što više, hidratizirati se. I onda smo u pet sati ujutro krenuli, četvrtog dana, na sami vrh, koji smo ispeli za nešto više od sedam sati. Našli se na vrhu, na rubu vulkana! - priča Branko, a ja počinjem shvaćati kako je njihova prava iranska priča tada tek počela.

Jer, ostatak vremena, tih nekoliko dana, iskoristili su da malo bolje upoznaju daleku i tajnovitu zemlju u koju su došli. Saznati o njoj što više, kad su ispeli svoj osnovni cilj. I naravno, vidjeti što više - ne samo Teheran i Damavand, nego i Isfahan, grad koji zovu još i “dragulj Perzije”, i koji Branko, bez ikakva krzmanja, opisuje kao grad iz bajke, iz 1001 noći. Rentali su kombi i krenuli u 450 kilometara daleku avanturu! Prije 400 godina bio je jedan od najvećih gradova na svijetu, veći od Londona i Pariza, neizostavna točka na Putu svile, s džamijama, bazarima.

---

image

Nakon uspona na Damavand, šibenska ekipa posjetila je i Isfahan

Privatni album
---

Prometni kaos

- Prvo što vam upada u oči, to je čistoća! - uglas govore. - I velika količina parkova i zelenila! To je tim fascinatnije jer pričamo o zemlji koja se nalazi u pustinji, a gradovi su zapravo oaze. U kojima se sve zeleni! Voda stiže drevnim sustavima napajanja, kanalima, starima i po tri tisuće godina, koji su unatoč tome još i danas u funkciji, dovodeći vodu s planina kako bi opskrbljivali gradove u pustinji koja je svugdje oko nas. To je fascinatno, pomalo nestvarno, vidjeti tih tisuće malih kanala, s konstatnom razinom vode, koji održavaju zelenilo živim! - rječitiji je Branko od Protege.

Iran je jedna od najstarijih svjetskih civilizacija, s fascinantnim građevinama, starim nekoliko tisuća godina. Boravak članova HPK “Mihovil” poklopio se s jednim njihovim velikim vjerskim blagdanom, koji se zove muharem.

- To je prvi mjesec islamskog, lunarnog kalendara, i drugi najsvetiji mjesec poslije ramazana. Suniti, većina muslimana ga slave kao radosni mjesec, a šijiti - većina Iranaca - obilježavaju ga kao mjesec žalovanja. Čitav grad je, tako, dok smo mi bili tamo, bio obilježen crnim zastavama, što je bilo isto tako fascinatno doživjeti, na licu mjesta - govori Branko.

Pored čistoće, koja ih se dojmaila, još je jedna fascinatna stvar - promet. Gradovi su milijunski, gužve na ulicama teško zamislive. Teheran je grad u kojem žive oko četiri Hrvatske, a svaki dan skoro jedna Hrvatska - tri milijuna ljudi - ulazi i izlazi iz grada.

---

image

Golestanska palača u Teheranu

Privatni album
---

- Semafori tu postoje na ulicama, ali su tu samo kao dekoracija, ne poštuje ih nitko. No oni se tu snalaze, promet se odvija normalno, iako je to za naše prilike i navike - kaos! Recimo, motoristi mogu ići u svim smjerovima, bez obzira na crveno, zeleno. Posebna avantura je prijeći cestu. Imate pet traka i nitko vam ne staje. Možete čekati cijeli dan! I nitko vam neće stati. Ali, samo dok ne krenete. Kad krenete, stat će i propustit će vas! - iznosi Mate Protega svoja iskustva.

Iran, vele, slovi i kao jedna od najgostoljubivijih nacija na svijetu. I oni imaju jedan oblik bontona koji se naziva - tarof. Taj tarof je teško shvatljiv nekom tko nije iz Irana, ali da bi oni vama iskazali poštovanje, svaki će vam Iranac dati sve ono što smatra da vam je u tom trenutku potrebno. A od vas se očekuje da vi tu ponudu iz prvog puta - odbijete!

- Recimo, želite mi nešto pokloniti, i smatra se pristojnim da vi to odbijete, ne samo prvi, nego i drugi put. Tek ako mi ponudite iz trećeg puta, smatra se da je ponuda valjana i pristojno je da vi to prihvatite! Imali smo jedan takav slučaj tarofiranja, prigodom davanja napojnice konobaru. On je, naime, nije prihvatio iz prve, smatrao je da mi “tarofiramo”, nije potrebno, kazao je, i prihvatio je tek treći put kad smo ga ponudili. Isto tako, cjenkanje na bazaru je obavezno, i to spada pod osnove pristojnosti, tako da ne morate misliti da ćete nekog uvrijediti ako mu prepolovite ponuđenu cijenu. Iako su cijene vrlo povoljne za naše prilike - govore naši sugovornici. Ipak, pošto je Iran zemlja pod zapadnim sankcijama i izbačeni su i iz SWIFT-a, karticama nije moguće plaćati, nego gotovinom, službenom valutom, rialima.

---

image

Golestanska palača u Teheranu

Privatni album
---

- Recimo, dva eura su vam sto tisuća riala! To su ogromne količine nula, zato domaći koriste i termin – tomani. Tako vam je onih sto tisuća riala negdje preračunato kao deset tisuća tomana. Treba vam nekoliko dana da bi se na to navikli. Hrana im je odlična, jako ukusna, ima janjetine koliko hoćete, i čak i pečene, izvrsna je, ko pujina, a jako jeftina. To je, što se toga tiče, raj za nas Dalmatince! Jedini problem je što je, s obzirom da ste u islamskoj republici, ne možete zaliti vinom ili pivom. Ima samo onog bezalkoholnog! Eto, recimo s 200 eura po glavi, vi ste tamo deset dana – car! Možete se hraniti po restoranima, nekoliko puta dnevno ići na piće, kupovati suvenire. Mi nismo mogli ni potrošiti sve one eure koje smo promijenili, pa smo čak jedan dio donirali i u Armensku apostolsku crkvu, koju smo tamo vidjeli - govore šibenski planinari, čiji trošak za 11 dana u Iranu ne prelazi tisuću i dvjesto eura po glavi. Što sami financiraju, 99 posto, osim ako netko ne nađe kakvog sponzora.

Stvar prestiža

Prije tri godine bili su na Araratu, plus tri dana Istanbula, za 8,5 tisuća kuna. Jeftinije teško da može. U klubu se dobro planira, snize se troškovi i prođe vrlo povoljno. Pogotovo kad se naleti na zemlju kao što je Iran. Koju, kao turističku destinaciju, politiku i ljudska prava na stranu, svima preporučuju. Postoje ipak neka pravila koja se moraju poštovati. Žene, recimo, moraju nositi maramu, tj. šudar, na glavi, odnosno kosi, bez golišanja, u dužoj košulji, a muškarci ne smiju biti u kratkim hlačama i majici na špaline. Kratki rukav može!

I što se onda, na koncu, čudite, što je planinarenje, čak i ono “visokogorsko”, iznad tri tisuće metara, zadnjih godina toliko u modi? Nekad su planinarske udruge, društva i klubovi bili smatrani gotovo ustanovama za osobenjake, a danas je članstvo u njima stvar prestiža. Posebno, izdvaja Mate razdjelnicu, otkad je bila korona! Šibenik nije veliki grad, a ima tri planinarske udruge, u Drnišu “Prominu” i u Kninu dva društva.

---

image

‘Damavand je sveta planina za Irance i ima posebno mjesto u njihovoj kulturi. Za prosječnog Iranca uspon je više od planinarenja, to je za njih pravo hodočašće, čitav niz legendi veže se za to mjesto‘

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

Lani je, primjerice, “Mihovil” imao 368 članova s plaćenim članarinama, a ove godine je tek prvi mjesec, a već ih je 280. A “Mihovil”, nabraja, pored opće planinarske škole, ima i speleološku školu, alpinističku, ima dječju i omladinsku sekciju. Čuda! Kad je Mate Protega osnivao klub, s pokojnim Zlatiborom Prginom, prije 29 godina, bilo ih je točno - 13, što je po Zakonu o udrugama građana bio najmanji broj, jedva dovoljno da bi se registrirali. A danas ih se toliko na najveće vrhove svijeta (is)penje! S tim da je nova ekspedicija već u planu!

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => šibenski planinari [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => šibenski planinari 2 0 11173 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-02-08 14:32:15 [created_by] => 3232 [created_by_alias] => Zdravko Pilić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-02-09 15:35:36 [modified_by] => 3232 [publish_up] => 2024-02-09 15:35:16 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Njih 15 popelo se na najviši vulkan Azije! Niz legendi veže se za to mjesto, sve su nam ispričali: 'Osjećaj je poseban' page_title=Njih 15 popelo se na najviši vulkan Azije! Niz legendi veže se za to mjesto, sve su nam ispričali: 'Osjećaj je poseban' [metakey] => Šibenik, planinari, HPK Sveti Mihovil, Branko Tucak, Iran, damavand, vulkan [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/02\/08\/26526673.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/08\/26526624.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/08\/26526625.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/08\/26526627.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/08\/26526628.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/08\/26526630.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/08\/26523137.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/08\/26523136.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/08\/26523135.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/08\/26523133.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/08\/26523129.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/08\/26523132.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/08\/26523130.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix","Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix","Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix","Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix","Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix","Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix","Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u010clanovi ekspedicije: Slaven Grgi\u0107, Matilda Su\u010di\u0107, Vedran Vrebac, Branko Tucak, Mate Protega, Tina Krni\u0107, Bernarda Su\u010di\u0107, Lucija Anti\u0107, Filip Medi\u0107, Branko Radni\u0107, Danka Radni\u0107, Marijan Petrovi\u0107, donji red, Momir Karabuva, Ana Jadrijevi\u0107 i Anka Duji\u0107<\/p>","

Nakon uspona na Damavand, \u0161ibenska ekipa posjetila je i Isfahan<\/p>","

Isfahan je odu\u0161evio posjetitelje iz \u0160ibenika<\/p>","

Golestanska pala\u010da u Teheranu<\/p>","

Golestanska pala\u010da u Teheranu<\/p>","","

Mate Protega<\/p>","

Branko Tucak<\/p>","

Branko Tucak i Mate Protega predvodili su ekspediciju na Damavand, uspon na 5610 m visok vrh u planinskom lancu Alborz u Iranu<\/p>","

Branko Tucak i Mate Protega predvodili su ekspediciju na Damavand, uspon na 5610 m visok vrh u planinskom lancu Alborz u Iranu<\/p>","

\u2018Damavand je sveta planina za Irance i ima posebno mjesto u njihovoj kulturi. Za prosje\u010dnog Iranca uspon je vi\u0161e od planinarenja, to je za njih pravo hodo\u010da\u0161\u0107e, \u010ditav niz legendi ve\u017ee se za to mjesto\u2018<\/p>","

Branko Tucak<\/p>","

Mate Protega<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1600x720","hd_26526673_1920.jpg":"1920x1080","k_26526673_1280.jpg":"1280x1280","k_26526673_1024.jpg":"1024x1024","k_26526673_640.jpg":"640x640","k_26526673_480.jpg":"480x480","k_26526673_340.jpg":"340x340","k_26526673_220.jpg":"220x220","o_26526673_1280.jpg":"1280x576","o_26526673_1024.jpg":"1024x460","o_26526673_640.jpg":"640x288","o_26526673_480.jpg":"480x216","o_26526673_340.jpg":"340x153","o_26526673_220.jpg":"220x99","h_26526673_1280.jpg":"1280x854","h_26526673_1024.jpg":"1024x683","h_26526673_640.jpg":"640x427","h_26526673_480.jpg":"480x320","h_26526673_340.jpg":"340x227","h_26526673_220.jpg":"220x147","pp_26526673_1280.jpg":"1280x1628","pp_26526673_1024.jpg":"1024x1303","pp_26526673_640.jpg":"640x814","pp_26526673_480.jpg":"480x611","pp_26526673_340.jpg":"340x432","pp_26526673_220.jpg":"220x280"},{"size0":"400x533","hd_26526624_1920.jpg":"1920x1080","k_26526624_1280.jpg":"1280x1280","k_26526624_1024.jpg":"1024x1024","k_26526624_640.jpg":"640x640","k_26526624_480.jpg":"480x480","k_26526624_340.jpg":"340x340","k_26526624_220.jpg":"220x220","o_26526624_1280.jpg":"1280x1705","o_26526624_1024.jpg":"1024x1364","o_26526624_640.jpg":"640x852","o_26526624_480.jpg":"480x639","o_26526624_340.jpg":"340x453","o_26526624_220.jpg":"220x293","h_26526624_1280.jpg":"1280x854","h_26526624_1024.jpg":"1024x683","h_26526624_640.jpg":"640x427","h_26526624_480.jpg":"480x320","h_26526624_340.jpg":"340x227","h_26526624_220.jpg":"220x147","pp_26526624_1280.jpg":"1280x1628","pp_26526624_1024.jpg":"1024x1303","pp_26526624_640.jpg":"640x814","pp_26526624_480.jpg":"480x611","pp_26526624_340.jpg":"340x432","pp_26526624_220.jpg":"220x280"},{"size0":"400x300","hd_26526625_1920.jpg":"1920x1080","k_26526625_1280.jpg":"1280x1280","k_26526625_1024.jpg":"1024x1024","k_26526625_640.jpg":"640x640","k_26526625_480.jpg":"480x480","k_26526625_340.jpg":"340x340","k_26526625_220.jpg":"220x220","o_26526625_1280.jpg":"1280x960","o_26526625_1024.jpg":"1024x768","o_26526625_640.jpg":"640x480","o_26526625_480.jpg":"480x360","o_26526625_340.jpg":"340x255","o_26526625_220.jpg":"220x165","h_26526625_1280.jpg":"1280x854","h_26526625_1024.jpg":"1024x683","h_26526625_640.jpg":"640x427","h_26526625_480.jpg":"480x320","h_26526625_340.jpg":"340x227","h_26526625_220.jpg":"220x147","pp_26526625_1280.jpg":"1280x1628","pp_26526625_1024.jpg":"1024x1303","pp_26526625_640.jpg":"640x814","pp_26526625_480.jpg":"480x611","pp_26526625_340.jpg":"340x432","pp_26526625_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1530x2040","hd_26526627_1920.jpg":"1920x1080","k_26526627_1280.jpg":"1280x1280","k_26526627_1024.jpg":"1024x1024","k_26526627_640.jpg":"640x640","k_26526627_480.jpg":"480x480","k_26526627_340.jpg":"340x340","k_26526627_220.jpg":"220x220","o_26526627_1280.jpg":"1280x1706","o_26526627_1024.jpg":"1024x1365","o_26526627_640.jpg":"640x853","o_26526627_480.jpg":"480x640","o_26526627_340.jpg":"340x453","o_26526627_220.jpg":"220x293","h_26526627_1280.jpg":"1280x854","h_26526627_1024.jpg":"1024x683","h_26526627_640.jpg":"640x427","h_26526627_480.jpg":"480x320","h_26526627_340.jpg":"340x227","h_26526627_220.jpg":"220x147","pp_26526627_1280.jpg":"1280x1628","pp_26526627_1024.jpg":"1024x1303","pp_26526627_640.jpg":"640x814","pp_26526627_480.jpg":"480x611","pp_26526627_340.jpg":"340x432","pp_26526627_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26526628_1920.jpg":"1920x1080","k_26526628_1280.jpg":"1280x1280","k_26526628_1024.jpg":"1024x1024","k_26526628_640.jpg":"640x640","k_26526628_480.jpg":"480x480","k_26526628_340.jpg":"340x340","k_26526628_220.jpg":"220x220","o_26526628_1280.jpg":"1280x960","o_26526628_1024.jpg":"1024x768","o_26526628_640.jpg":"640x480","o_26526628_480.jpg":"480x360","o_26526628_340.jpg":"340x255","o_26526628_220.jpg":"220x165","h_26526628_1280.jpg":"1280x854","h_26526628_1024.jpg":"1024x683","h_26526628_640.jpg":"640x427","h_26526628_480.jpg":"480x320","h_26526628_340.jpg":"340x227","h_26526628_220.jpg":"220x147","pp_26526628_1280.jpg":"1280x1628","pp_26526628_1024.jpg":"1024x1303","pp_26526628_640.jpg":"640x814","pp_26526628_480.jpg":"480x611","pp_26526628_340.jpg":"340x432","pp_26526628_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1530x2040","hd_26526630_1920.jpg":"1920x1080","k_26526630_1280.jpg":"1280x1280","k_26526630_1024.jpg":"1024x1024","k_26526630_640.jpg":"640x640","k_26526630_480.jpg":"480x480","k_26526630_340.jpg":"340x340","k_26526630_220.jpg":"220x220","o_26526630_1280.jpg":"1280x1706","o_26526630_1024.jpg":"1024x1365","o_26526630_640.jpg":"640x853","o_26526630_480.jpg":"480x640","o_26526630_340.jpg":"340x453","o_26526630_220.jpg":"220x293","h_26526630_1280.jpg":"1280x854","h_26526630_1024.jpg":"1024x683","h_26526630_640.jpg":"640x427","h_26526630_480.jpg":"480x320","h_26526630_340.jpg":"340x227","h_26526630_220.jpg":"220x147","pp_26526630_1280.jpg":"1280x1628","pp_26526630_1024.jpg":"1024x1303","pp_26526630_640.jpg":"640x814","pp_26526630_480.jpg":"480x611","pp_26526630_340.jpg":"340x432","pp_26526630_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2776","hd_26523137_1920.jpg":"1920x1080","k_26523137_1280.jpg":"1280x1280","k_26523137_1024.jpg":"1024x1024","k_26523137_640.jpg":"640x640","k_26523137_480.jpg":"480x480","k_26523137_340.jpg":"340x340","k_26523137_220.jpg":"220x220","o_26523137_1280.jpg":"1280x1850","o_26523137_1024.jpg":"1024x1480","o_26523137_640.jpg":"640x925","o_26523137_480.jpg":"480x694","o_26523137_340.jpg":"340x491","o_26523137_220.jpg":"220x318","h_26523137_1280.jpg":"1280x854","h_26523137_1024.jpg":"1024x683","h_26523137_640.jpg":"640x427","h_26523137_480.jpg":"480x320","h_26523137_340.jpg":"340x227","h_26523137_220.jpg":"220x147","pp_26523137_1280.jpg":"1280x1628","pp_26523137_1024.jpg":"1024x1303","pp_26523137_640.jpg":"640x814","pp_26523137_480.jpg":"480x611","pp_26523137_340.jpg":"340x432","pp_26523137_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_26523136_1920.jpg":"1920x1080","k_26523136_1280.jpg":"1280x1280","k_26523136_1024.jpg":"1024x1024","k_26523136_640.jpg":"640x640","k_26523136_480.jpg":"480x480","k_26523136_340.jpg":"340x340","k_26523136_220.jpg":"220x220","o_26523136_1280.jpg":"1280x1920","o_26523136_1024.jpg":"1024x1536","o_26523136_640.jpg":"640x960","o_26523136_480.jpg":"480x720","o_26523136_340.jpg":"340x510","o_26523136_220.jpg":"220x330","h_26523136_1280.jpg":"1280x854","h_26523136_1024.jpg":"1024x683","h_26523136_640.jpg":"640x427","h_26523136_480.jpg":"480x320","h_26523136_340.jpg":"340x227","h_26523136_220.jpg":"220x147","pp_26523136_1280.jpg":"1280x1628","pp_26523136_1024.jpg":"1024x1303","pp_26523136_640.jpg":"640x814","pp_26523136_480.jpg":"480x611","pp_26523136_340.jpg":"340x432","pp_26523136_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26523135_1920.jpg":"1920x1080","k_26523135_1280.jpg":"1280x1280","k_26523135_1024.jpg":"1024x1024","k_26523135_640.jpg":"640x640","k_26523135_480.jpg":"480x480","k_26523135_340.jpg":"340x340","k_26523135_220.jpg":"220x220","o_26523135_1280.jpg":"1280x853","o_26523135_1024.jpg":"1024x682","o_26523135_640.jpg":"640x426","o_26523135_480.jpg":"480x320","o_26523135_340.jpg":"340x226","o_26523135_220.jpg":"220x146","h_26523135_1280.jpg":"1280x854","h_26523135_1024.jpg":"1024x683","h_26523135_640.jpg":"640x427","h_26523135_480.jpg":"480x320","h_26523135_340.jpg":"340x227","h_26523135_220.jpg":"220x147","pp_26523135_1280.jpg":"1280x1628","pp_26523135_1024.jpg":"1024x1303","pp_26523135_640.jpg":"640x814","pp_26523135_480.jpg":"480x611","pp_26523135_340.jpg":"340x432","pp_26523135_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_26523133_1920.jpg":"1920x1080","k_26523133_1280.jpg":"1280x1280","k_26523133_1024.jpg":"1024x1024","k_26523133_640.jpg":"640x640","k_26523133_480.jpg":"480x480","k_26523133_340.jpg":"340x340","k_26523133_220.jpg":"220x220","o_26523133_1280.jpg":"1280x1920","o_26523133_1024.jpg":"1024x1536","o_26523133_640.jpg":"640x960","o_26523133_480.jpg":"480x720","o_26523133_340.jpg":"340x510","o_26523133_220.jpg":"220x330","h_26523133_1280.jpg":"1280x854","h_26523133_1024.jpg":"1024x683","h_26523133_640.jpg":"640x427","h_26523133_480.jpg":"480x320","h_26523133_340.jpg":"340x227","h_26523133_220.jpg":"220x147","pp_26523133_1280.jpg":"1280x1628","pp_26523133_1024.jpg":"1024x1303","pp_26523133_640.jpg":"640x814","pp_26523133_480.jpg":"480x611","pp_26523133_340.jpg":"340x432","pp_26523133_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1215","hd_26523129_1920.jpg":"1920x1080","k_26523129_1280.jpg":"1280x1280","k_26523129_1024.jpg":"1024x1024","k_26523129_640.jpg":"640x640","k_26523129_480.jpg":"480x480","k_26523129_340.jpg":"340x340","k_26523129_220.jpg":"220x220","o_26523129_1280.jpg":"1280x810","o_26523129_1024.jpg":"1024x648","o_26523129_640.jpg":"640x405","o_26523129_480.jpg":"480x303","o_26523129_340.jpg":"340x215","o_26523129_220.jpg":"220x139","h_26523129_1280.jpg":"1280x854","h_26523129_1024.jpg":"1024x683","h_26523129_640.jpg":"640x427","h_26523129_480.jpg":"480x320","h_26523129_340.jpg":"340x227","h_26523129_220.jpg":"220x147","pp_26523129_1280.jpg":"1280x1628","pp_26523129_1024.jpg":"1024x1303","pp_26523129_640.jpg":"640x814","pp_26523129_480.jpg":"480x611","pp_26523129_340.jpg":"340x432","pp_26523129_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2930","hd_26523132_1920.jpg":"1920x1080","k_26523132_1280.jpg":"1280x1280","k_26523132_1024.jpg":"1024x1024","k_26523132_640.jpg":"640x640","k_26523132_480.jpg":"480x480","k_26523132_340.jpg":"340x340","k_26523132_220.jpg":"220x220","o_26523132_1280.jpg":"1280x1953","o_26523132_1024.jpg":"1024x1562","o_26523132_640.jpg":"640x976","o_26523132_480.jpg":"480x732","o_26523132_340.jpg":"340x518","o_26523132_220.jpg":"220x335","h_26523132_1280.jpg":"1280x854","h_26523132_1024.jpg":"1024x683","h_26523132_640.jpg":"640x427","h_26523132_480.jpg":"480x320","h_26523132_340.jpg":"340x227","h_26523132_220.jpg":"220x147","pp_26523132_1280.jpg":"1280x1628","pp_26523132_1024.jpg":"1024x1303","pp_26523132_640.jpg":"640x814","pp_26523132_480.jpg":"480x611","pp_26523132_340.jpg":"340x432","pp_26523132_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_26523130_1920.jpg":"1920x1080","k_26523130_1280.jpg":"1280x1280","k_26523130_1024.jpg":"1024x1024","k_26523130_640.jpg":"640x640","k_26523130_480.jpg":"480x480","k_26523130_340.jpg":"340x340","k_26523130_220.jpg":"220x220","o_26523130_1280.jpg":"1280x1920","o_26523130_1024.jpg":"1024x1536","o_26523130_640.jpg":"640x960","o_26523130_480.jpg":"480x720","o_26523130_340.jpg":"340x510","o_26523130_220.jpg":"220x330","h_26523130_1280.jpg":"1280x854","h_26523130_1024.jpg":"1024x683","h_26523130_640.jpg":"640x427","h_26523130_480.jpg":"480x320","h_26523130_340.jpg":"340x227","h_26523130_220.jpg":"220x147","pp_26523130_1280.jpg":"1280x1628","pp_26523130_1024.jpg":"1024x1303","pp_26523130_640.jpg":"640x814","pp_26523130_480.jpg":"480x611","pp_26523130_340.jpg":"340x432","pp_26523130_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4733725 Threads: 5 Questions: 161827358 Slow queries: 70351 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4776107 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /mozaik/panorama/njih-15-popelo-se-na-najvisi-vulkan-azije-niz-legendi-veze-se-za-to-mjesto-sve-su-nam-ispricali-osjecaj-je-poseban-1362430 [printLink] => /mozaik/panorama/njih-15-popelo-se-na-najvisi-vulkan-azije-niz-legendi-veze-se-za-to-mjesto-sve-su-nam-ispricali-osjecaj-je-poseban-1362430?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 391153 [name] => Šibenik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sibenik [link] => /tag/sibenik ) [1] => stdClass Object ( [id] => 321217 [name] => planinari [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => planinari [link] => /tag/planinari ) [2] => stdClass Object ( [id] => 363241 [name] => HPK Sveti Mihovil [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hpk-sveti-mihovil [link] => /tag/hpk-sveti-mihovil ) [3] => stdClass Object ( [id] => 747235 [name] => Branko Tucak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-08 12:13:25 [main_article_id] => 0 [alias] => branko-tucak [link] => /tag/branko-tucak ) [4] => stdClass Object ( [id] => 385810 [name] => Iran [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => iran [link] => /tag/iran ) [5] => stdClass Object ( [id] => 747364 [name] => damavand [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-09 10:10:39 [main_article_id] => 0 [alias] => damavand [link] => /tag/damavand ) [6] => stdClass Object ( [id] => 357027 [name] => vulkan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vulkan [link] => /tag/vulkan ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => šibenski planinari [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Njih 15 popelo se na najviši vulkan Azije! Niz legendi veže se za to mjesto, sve su nam ispričali: ‘Osjećaj je poseban‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3232 [name] => Zdravko Pilić [username] => zdravko.pilic [email] => zdravko.pilic@sibenski-list.hr [password] => $2y$10$O9PdHlnaSAYt.zgbdLNsvOn1lgGMDn41TfLgk3P3lwFbgzHJrnk36 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/zdravko-pilic-3232 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1750 [gender] => m [description] => [image] => 1750.png [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1750.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/08/26526673.jpg [galleryCount] => 13 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Privatni album [mainImageDesc] =>

Članovi ekspedicije: Slaven Grgić, Matilda Sučić, Vedran Vrebac, Branko Tucak, Mate Protega, Tina Krnić, Bernarda Sučić, Lucija Antić, Filip Medić, Branko Radnić, Danka Radnić, Marijan Petrović, donji red, Momir Karabuva, Ana Jadrijević i Anka Dujić

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/08/26526673.jpg [title] =>

Članovi ekspedicije: Slaven Grgić, Matilda Sučić, Vedran Vrebac, Branko Tucak, Mate Protega, Tina Krnić, Bernarda Sučić, Lucija Antić, Filip Medić, Branko Radnić, Danka Radnić, Marijan Petrović, donji red, Momir Karabuva, Ana Jadrijević i Anka Dujić

Privatni album ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/08/26526624.jpg [title] =>

Nakon uspona na Damavand, šibenska ekipa posjetila je i Isfahan

Privatni album ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/08/26526625.jpg [title] =>

Isfahan je oduševio posjetitelje iz Šibenika

Privatni album ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/08/26526627.jpg [title] =>

Golestanska palača u Teheranu

Privatni album ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/08/26526628.jpg [title] =>

Golestanska palača u Teheranu

Privatni album ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/08/26526630.jpg [title] => Privatni album ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/08/26523137.jpg [title] =>

Mate Protega

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/08/26523136.jpg [title] =>

Branko Tucak

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/08/26523135.jpg [title] =>

Branko Tucak i Mate Protega predvodili su ekspediciju na Damavand, uspon na 5610 m visok vrh u planinskom lancu Alborz u Iranu

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/08/26523133.jpg [title] =>

Branko Tucak i Mate Protega predvodili su ekspediciju na Damavand, uspon na 5610 m visok vrh u planinskom lancu Alborz u Iranu

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/08/26523129.jpg [title] =>

‘Damavand je sveta planina za Irance i ima posebno mjesto u njihovoj kulturi. Za prosječnog Iranca uspon je više od planinarenja, to je za njih pravo hodočašće, čitav niz legendi veže se za to mjesto‘

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/08/26523132.jpg [title] =>

Branko Tucak

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/08/26523130.jpg [title] =>

Mate Protega

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ako se učlanite u planinarsko društvo, konkretno u HPK “Sveti Mihovil”, mogli biste obići svijet. Jer ovi su šibenski planinari pravi globtroteri, obilaze “balotu” uzduž i poprijeko.

Evo, prošlog su se ljeta vratili iz Irana, gdje su se ispeli na Damavand, najviši vulkan Azije, na 5610 metara visine, a to je zapravo bio samo nastavak na njihovu prethodnu ekspediciju na Ararat, mjesto na kojem se, kažu, nasukala Noina Arka, na samoj granici Turske i Irana. Između toga bili su i u Nepalu, njih četrnaest. A u Iran je, vele nam Branko Tucak i Mate Protega, predsjednik kluba, s već 29-godišnjim stažem, otputovalo njih - petnaest.

Osim njih dvojice bili su tu Marijan Petković, Filip Medić, Momir Karabuva, Tina Krnić, Danka Radnić, Branko Radnić, Lucija Antić, Matilda Sučić, Bernarda Sučić, Vedran Vrebac, Anka Dujić, Ana Jadrijević, te član KPK Dinara Slaven Grgić. Otišli su 21. kolovoza na put koji je trajao 11 dana, do 31. istog mjeseca, ali je sama priprema puta trajala puno, puno duže - punih osam mjeseci.

Osam mjeseci organiziranja, jer Iran je, vele nam naši sugovornici, jedna prilično zatvorena zemlja, za koju je najprije trebalo izvaditi - vize. A da bi se dobilo vize, potrebno je naći lokalnu agenciju, a prije toga treba dobiti - predvize. A nego što ste vi mislili, da smo mi izmislili birokraciju? A onda, kad dobijete predvize, onda slijedi provjera svih turista, pa su mihovilovci morali ići u iransku ambasadu u Zagreb, da bi im tamo izdali vize. Jedna prilično složena procedura, koju smo mi, ušavši u Schengen, već pomalo zaboravili.

---

image

Branko Tucak i Mate Protega predvodili su ekspediciju na Damavand, uspon na 5610 m visok vrh u planinskom lancu Alborz u Iranu

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

No, i Iranci se već pomalo otvaraju, i njima su dragi šoldi od turizma, pa za sve one koje će ohrabriti ovaj tekst da posjete Islamsku Republiku Branko ima dobre vijesti – Hrvatska je, odnedavno, među tridesetak zemalja, za koje je Iran ukinuo vize! Pa će im biti lakše posjetiti ovu, po svemu lijepu i fantastičnu zemlju, za koju i jedan i drugi naš planinar imaju samo riječi hvale!

Posebna provjera

Takva su barem njihova iskustva. Osim što je Branko na početku imao malo problema, jer mu je kosa na putovnici bila malo crnja nego u prirodi. Ali, i to se riješilo, nakon posebne provjere, utvrdilo se da je to on, i na slici i u prirodi, samo da je malo - posijedjeo!

- Išli smo kombijem do Zagreba, a onda zrakoplovom Turkish Airlinesa do Istanbula. A onda iz Istanbula do Teherana, direkt. A točno 66 kilometara od Teherana, nalazi se planina Damavand, do koje smo došli kombijem. Sačekala nas je lokalna agencija, bez koje ne bismo mogli realizirati ovaj put. Domaćini su nam bili logistika i u pripremi puta i na planini. Oni zapravo odgovaraju za nas i dočekali su nas u zračnoj luci, s tablom na kojoj je pisalo HPK Sveti Mihovil, i od onda smo bili u njihovim rukama.

Odveli su nas do podnožja Damavanda, koji je, iako je ugasli, ipak potencijalno aktivan vulkan. Pri vrhu postoje isparavanja sumpora, koji se jako osjeća, ali i zbog čijeg se isparavanja ne vidi skoro ništa. Nema pogleda koji biste očekivali kad se popnete tako visoko! Mislili smo da ćemo vidjeti čak, recimo, Kaspijsko jezero, ali ništa od toga. Ipak, osjećaj je stvarno poseban - kazuju nam mihovilovci, iako je Mate bio i na Aconcagui, u Južnoj Americi, a Branko na Kilimandžaru, u Africi, na 5895 metara visine.

---

image

Isfahan je oduševio posjetitelje iz Šibenika

Privatni album
---

- Damavand je sveta planina za Irance i ima posebno mjesto u njihovoj kulturi. Za prosječnog Iranca uspon na Damavand je više od planinarenja, to je za njih zapravo hodočašće, čitav niz legendi veže se za to mjesto. Postoji 16 različitih ruta, različite težine, da se dođe do njezina vrha. Mi smo izabrali klasičnu južnu rutu, od pet dana, jer smo smatrali da nam je to najbolje za aklimatizaciju koja je ključna kod takvih uspona, prilagodba tijela na visinu. Željeli smo da što više naših članova dođe do vrha, od nas 15 uspjelo je devetero. Ostali su odustali zbog raznoraznih zdravstvenih problema. Čak i mala prehlada na takvim visinama zna biti razlog za odustajanje, za ostanak u kampu. Bazni logor je inače na visini od 3200 metara i pokraj kampa se nalazi džamija. Tu smo, pored džamije, proveli noć u šatorima i sljedeći dan smo imali uspon od tisuću metara, od 3200 do 4200 metara, na kojem se nalazi kamp broj jedan. To smo ispeli za nekih pet-šest sati, a onda smo u tom kampu proveli tri dana i noći, aklimatizirajući se. Agencija nam je osigurala sve potrebno, vodiče, hranu, tri obroka dnevno, mesa, povrća, voća, čajeva, koje smo pili u ogromnim količinama. Jer na tim visinama morate piti što više, hidratizirati se. I onda smo u pet sati ujutro krenuli, četvrtog dana, na sami vrh, koji smo ispeli za nešto više od sedam sati. Našli se na vrhu, na rubu vulkana! - priča Branko, a ja počinjem shvaćati kako je njihova prava iranska priča tada tek počela.

Jer, ostatak vremena, tih nekoliko dana, iskoristili su da malo bolje upoznaju daleku i tajnovitu zemlju u koju su došli. Saznati o njoj što više, kad su ispeli svoj osnovni cilj. I naravno, vidjeti što više - ne samo Teheran i Damavand, nego i Isfahan, grad koji zovu još i “dragulj Perzije”, i koji Branko, bez ikakva krzmanja, opisuje kao grad iz bajke, iz 1001 noći. Rentali su kombi i krenuli u 450 kilometara daleku avanturu! Prije 400 godina bio je jedan od najvećih gradova na svijetu, veći od Londona i Pariza, neizostavna točka na Putu svile, s džamijama, bazarima.

---

image

Nakon uspona na Damavand, šibenska ekipa posjetila je i Isfahan

Privatni album
---

Prometni kaos

- Prvo što vam upada u oči, to je čistoća! - uglas govore. - I velika količina parkova i zelenila! To je tim fascinatnije jer pričamo o zemlji koja se nalazi u pustinji, a gradovi su zapravo oaze. U kojima se sve zeleni! Voda stiže drevnim sustavima napajanja, kanalima, starima i po tri tisuće godina, koji su unatoč tome još i danas u funkciji, dovodeći vodu s planina kako bi opskrbljivali gradove u pustinji koja je svugdje oko nas. To je fascinatno, pomalo nestvarno, vidjeti tih tisuće malih kanala, s konstatnom razinom vode, koji održavaju zelenilo živim! - rječitiji je Branko od Protege.

Iran je jedna od najstarijih svjetskih civilizacija, s fascinantnim građevinama, starim nekoliko tisuća godina. Boravak članova HPK “Mihovil” poklopio se s jednim njihovim velikim vjerskim blagdanom, koji se zove muharem.

- To je prvi mjesec islamskog, lunarnog kalendara, i drugi najsvetiji mjesec poslije ramazana. Suniti, većina muslimana ga slave kao radosni mjesec, a šijiti - većina Iranaca - obilježavaju ga kao mjesec žalovanja. Čitav grad je, tako, dok smo mi bili tamo, bio obilježen crnim zastavama, što je bilo isto tako fascinatno doživjeti, na licu mjesta - govori Branko.

Pored čistoće, koja ih se dojmaila, još je jedna fascinatna stvar - promet. Gradovi su milijunski, gužve na ulicama teško zamislive. Teheran je grad u kojem žive oko četiri Hrvatske, a svaki dan skoro jedna Hrvatska - tri milijuna ljudi - ulazi i izlazi iz grada.

---

image

Golestanska palača u Teheranu

Privatni album
---

- Semafori tu postoje na ulicama, ali su tu samo kao dekoracija, ne poštuje ih nitko. No oni se tu snalaze, promet se odvija normalno, iako je to za naše prilike i navike - kaos! Recimo, motoristi mogu ići u svim smjerovima, bez obzira na crveno, zeleno. Posebna avantura je prijeći cestu. Imate pet traka i nitko vam ne staje. Možete čekati cijeli dan! I nitko vam neće stati. Ali, samo dok ne krenete. Kad krenete, stat će i propustit će vas! - iznosi Mate Protega svoja iskustva.

Iran, vele, slovi i kao jedna od najgostoljubivijih nacija na svijetu. I oni imaju jedan oblik bontona koji se naziva - tarof. Taj tarof je teško shvatljiv nekom tko nije iz Irana, ali da bi oni vama iskazali poštovanje, svaki će vam Iranac dati sve ono što smatra da vam je u tom trenutku potrebno. A od vas se očekuje da vi tu ponudu iz prvog puta - odbijete!

- Recimo, želite mi nešto pokloniti, i smatra se pristojnim da vi to odbijete, ne samo prvi, nego i drugi put. Tek ako mi ponudite iz trećeg puta, smatra se da je ponuda valjana i pristojno je da vi to prihvatite! Imali smo jedan takav slučaj tarofiranja, prigodom davanja napojnice konobaru. On je, naime, nije prihvatio iz prve, smatrao je da mi “tarofiramo”, nije potrebno, kazao je, i prihvatio je tek treći put kad smo ga ponudili. Isto tako, cjenkanje na bazaru je obavezno, i to spada pod osnove pristojnosti, tako da ne morate misliti da ćete nekog uvrijediti ako mu prepolovite ponuđenu cijenu. Iako su cijene vrlo povoljne za naše prilike - govore naši sugovornici. Ipak, pošto je Iran zemlja pod zapadnim sankcijama i izbačeni su i iz SWIFT-a, karticama nije moguće plaćati, nego gotovinom, službenom valutom, rialima.

---

image

Golestanska palača u Teheranu

Privatni album
---

- Recimo, dva eura su vam sto tisuća riala! To su ogromne količine nula, zato domaći koriste i termin – tomani. Tako vam je onih sto tisuća riala negdje preračunato kao deset tisuća tomana. Treba vam nekoliko dana da bi se na to navikli. Hrana im je odlična, jako ukusna, ima janjetine koliko hoćete, i čak i pečene, izvrsna je, ko pujina, a jako jeftina. To je, što se toga tiče, raj za nas Dalmatince! Jedini problem je što je, s obzirom da ste u islamskoj republici, ne možete zaliti vinom ili pivom. Ima samo onog bezalkoholnog! Eto, recimo s 200 eura po glavi, vi ste tamo deset dana – car! Možete se hraniti po restoranima, nekoliko puta dnevno ići na piće, kupovati suvenire. Mi nismo mogli ni potrošiti sve one eure koje smo promijenili, pa smo čak jedan dio donirali i u Armensku apostolsku crkvu, koju smo tamo vidjeli - govore šibenski planinari, čiji trošak za 11 dana u Iranu ne prelazi tisuću i dvjesto eura po glavi. Što sami financiraju, 99 posto, osim ako netko ne nađe kakvog sponzora.

Stvar prestiža

Prije tri godine bili su na Araratu, plus tri dana Istanbula, za 8,5 tisuća kuna. Jeftinije teško da može. U klubu se dobro planira, snize se troškovi i prođe vrlo povoljno. Pogotovo kad se naleti na zemlju kao što je Iran. Koju, kao turističku destinaciju, politiku i ljudska prava na stranu, svima preporučuju. Postoje ipak neka pravila koja se moraju poštovati. Žene, recimo, moraju nositi maramu, tj. šudar, na glavi, odnosno kosi, bez golišanja, u dužoj košulji, a muškarci ne smiju biti u kratkim hlačama i majici na špaline. Kratki rukav može!

I što se onda, na koncu, čudite, što je planinarenje, čak i ono “visokogorsko”, iznad tri tisuće metara, zadnjih godina toliko u modi? Nekad su planinarske udruge, društva i klubovi bili smatrani gotovo ustanovama za osobenjake, a danas je članstvo u njima stvar prestiža. Posebno, izdvaja Mate razdjelnicu, otkad je bila korona! Šibenik nije veliki grad, a ima tri planinarske udruge, u Drnišu “Prominu” i u Kninu dva društva.

---

image

‘Damavand je sveta planina za Irance i ima posebno mjesto u njihovoj kulturi. Za prosječnog Iranca uspon je više od planinarenja, to je za njih pravo hodočašće, čitav niz legendi veže se za to mjesto‘

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

Lani je, primjerice, “Mihovil” imao 368 članova s plaćenim članarinama, a ove godine je tek prvi mjesec, a već ih je 280. A “Mihovil”, nabraja, pored opće planinarske škole, ima i speleološku školu, alpinističku, ima dječju i omladinsku sekciju. Čuda! Kad je Mate Protega osnivao klub, s pokojnim Zlatiborom Prginom, prije 29 godina, bilo ih je točno - 13, što je po Zakonu o udrugama građana bio najmanji broj, jedva dovoljno da bi se registrirali. A danas ih se toliko na najveće vrhove svijeta (is)penje! S tim da je nova ekspedicija već u planu!

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
Privatni album

Članovi ekspedicije: Slaven Grgić, Matilda Sučić, Vedran Vrebac, Branko Tucak, Mate Protega, Tina Krnić, Bernarda Sučić, Lucija Antić, Filip Medić, Branko Radnić, Danka Radnić, Marijan Petrović, donji red, Momir Karabuva, Ana Jadrijević i Anka Dujić

Privatni album

Nakon uspona na Damavand, šibenska ekipa posjetila je i Isfahan

Privatni album

Isfahan je oduševio posjetitelje iz Šibenika

Privatni album

Golestanska palača u Teheranu

Privatni album

Golestanska palača u Teheranu

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Branko Tucak i Mate Protega predvodili su ekspediciju na Damavand, uspon na 5610 m visok vrh u planinskom lancu Alborz u Iranu

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Branko Tucak i Mate Protega predvodili su ekspediciju na Damavand, uspon na 5610 m visok vrh u planinskom lancu Alborz u Iranu

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

‘Damavand je sveta planina za Irance i ima posebno mjesto u njihovoj kulturi. Za prosječnog Iranca uspon je više od planinarenja, to je za njih pravo hodočašće, čitav niz legendi veže se za to mjesto‘

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/njih-15-popelo-se-na-najvisi-vulkan-azije-niz-legendi-veze-se-za-to-mjesto-sve-su-nam-ispricali-osjecaj-je-poseban-1362430 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e733bd43a53524aecf8a9a1211f2287c301ec5d7 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Njih+15+popelo+se+na+najvi%C5%A1i+vulkan+Azije%21+Niz+legendi+ve%C5%BEe+se+za+to+mjesto%2C+sve+su+nam+ispri%C4%8Dali%3A+%E2%80%98Osje%C4%87aj+je+poseban%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fnjih-15-popelo-se-na-najvisi-vulkan-azije-niz-legendi-veze-se-za-to-mjesto-sve-su-nam-ispricali-osjecaj-je-poseban-1362430 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fnjih-15-popelo-se-na-najvisi-vulkan-azije-niz-legendi-veze-se-za-to-mjesto-sve-su-nam-ispricali-osjecaj-je-poseban-1362430 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => šibenski planinari [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Panoramašibenski planinari

Njih 15 popelo se na najviši vulkan Azije! Niz legendi veže se za to mjesto, sve su nam ispričali: ‘Osjećaj je poseban‘

Piše Zdravko Pilić
9. veljače 2024. - 16:35
Članovi ekspedicije: Slaven Grgić, Matilda Sučić, Vedran Vrebac, Branko Tucak, Mate Protega, Tina Krnić, Bernarda Sučić, Lucija Antić, Filip Medić, Branko Radnić, Danka Radnić, Marijan Petrović, donji red, Momir Karabuva, Ana Jadrijević i Anka DujićPrivatni album

Ako se učlanite u planinarsko društvo, konkretno u HPK “Sveti Mihovil”, mogli biste obići svijet. Jer ovi su šibenski planinari pravi globtroteri, obilaze “balotu” uzduž i poprijeko.

Evo, prošlog su se ljeta vratili iz Irana, gdje su se ispeli na Damavand, najviši vulkan Azije, na 5610 metara visine, a to je zapravo bio samo nastavak na njihovu prethodnu ekspediciju na Ararat, mjesto na kojem se, kažu, nasukala Noina Arka, na samoj granici Turske i Irana. Između toga bili su i u Nepalu, njih četrnaest. A u Iran je, vele nam Branko Tucak i Mate Protega, predsjednik kluba, s već 29-godišnjim stažem, otputovalo njih - petnaest.

Osim njih dvojice bili su tu Marijan Petković, Filip Medić, Momir Karabuva, Tina Krnić, Danka Radnić, Branko Radnić, Lucija Antić, Matilda ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 23:23