StoryEditorOCM
KazališteBritka predstava

Drama ‘Prijevara‘ se nakon dugo vremena vraća se na scenu šibenskoga HNK-a

28. listopada 2023. - 12:55

Nakon dugo vremena, drama "Prijevara" nobelovca Harolda Pintera, u režiji Branka Ivande, vraća se na scenu šibenskoga HNK-a u ponedjeljak, 30. listopada, u 20 sati. U ovoj emotivnoj, ljubavnoj i moralnoj prijevari, gdje svatko svakoga vara – prijatelj vara prijatelja, supruga vara i supruga i ljubavnika, a ljubavnik vara sve – banalni ljubavni trokut postaje obiteljsko-prijateljska i društvena farsa.

Duboko proživljene reakcije na emotivne potrese, prijevare, izdaje, gubitke u ljubavi i prijateljstvu ostaju dobro kamuflirane konvencionalnim riječima i neočekivanom dramskom strukturom razotkrivanja. Komunikacija i odnosi ogledaju se u britkim rečenicama površnog, ali višestrukog smisla.

Održavanje vanjske forme, društvenih konvencija i pristojnosti bez otkrivanja stvarnog sadržaja, vlastitih slabosti i nedostataka, simboli su našeg vremena. Najveći dramatičar modernog vremena Pinter to izvrsno opisuje svojim karakterističnim kratkim rečenicama koje na jedan način zvuče, a potpuno drugo znače.

Iznimno kreativan glumački ansambl: Siniša Popović, Marjan Nejašmić Banić i dvije sjajne glumice šibenskoga HNK-a, Franka Klarić i Ana Perković, svojim talentom i upornim traganjem za prikrivenim značenjima Pinterovih rečenica inspirirale su redatelja na uvođenje četvrtog, nenapisanog lica – nijemog svjedoka svih prijevara, ljubavnikove supruge Judith.

Ona će na samom kraju predstave zavesti ostala lica da zajednički prihvate ritam i konvenciju prijevare kao prešutni dogovorni društveni zakon. Nakon turneje po Hrvatskoj, zagrebačka će publika gledati "Prijevaru" u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 04:32