StoryEditorOCM
ZagoraNA BRLOGU

Dalmatinska općina nakon niza peripetija gradi vrtić, oporba nezadovoljna: ‘A kuda ćemo s našom djecom iduće 3 godine?‘

Piše Josipa Rimac Vlajčić
4. travnja 2024. - 19:57

Nakon višegodišnje vrtićke lokalne drame na relaciji načelnik-oporba-roditelji u općini Proložac, čini se da se stvari ipak pokreću. Naime, općina Proložac podnijela je zahtjev za izdavanjem građevinske dozvole u Gornjem Prološcu za izgradnju dječjeg vrtića.

Mještanima je ova lokacija poznatija pod uvriježenim nazivom "kod škole na Brlogu", upravo iz razloga što se parcela za koju se traži dozvola nalazi tik do nekadašnje područne škole koja sada zjapi prazna i neiskorištena.

No krenimo redom. Općina Proložac je suosnivač odnosno suvlasnik Dječjeg vrtića "Imotski" čiji područni vrtić u ovoj općini već godinama ne zadovoljava kapacitete i potrebe lokalnog stanovništva zbog čega su roditelji burno prosvjedovali.

‘U babe na čuvanju‘

Zanimljivo je kako su se stvari tada preklopile, jer od 13 neupisane djece koja su i prošle godine ostala "u babe na čuvanju", jesu i djeca oporbenih vijećnika i lokalnih političara koji su aktualnom načelniku Mati Lasiću (HDZ) javno, kroz medije i na sjednicama općinskog vijeća prigovarali i tražili hitno rješavanje problema u koji su bili involvirani i privatno kao roditelji, ali i objektivno kao vijećnici koji zastupaju interese ostalih mještana, majki i očeva u vrtić neupisanih mališana.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Tako je proteklih godina ostalo visjeti u zraku pitanje tko je ustvari kriv i zašto djeca ne mogu ni u glavni vrtić u Imotskom, a niti ima kapaciteta u prološkoj podružnici, a generacija koja je tada trebala u jaslice, uskoro bi mogla predati papire za "malu školu", a stvari se još nisu riješile.

No, čini se kako je Općina Proložac nabavila novac i vrtić će se odvojiti od Grada Imotskog i nekoliko kilometara od centra mjesta, na vrhu ceste koja spaja Donji i Gornji Proložac, niknut će nova zgrada u vlasništvu općine koja će postati osnivač nove institucije.

A odakle sredstva?

Prema dokumentu u kojem je vidljiv popis odabranih projekata za financiranje prema programu gospodarske i društvene revitalizacije Dalmatinske zagore Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Općina Proložac dobila je 580 tisuća eura namjenskih sredstva za izgradnju predškolske ustanove i 764 tisuće eura iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO). Kada se očekuje početak, a pogotovo završetak gradnje, pitali smo načelnika Matu Lasića:

- Čeka se projektna dokumentacija, predali smo papire za dozvolu i odmah nakon toga ide postupak javne nabave. Ako ne bude nikakvih žalbi, a nadam se da neće, uskoro krećemo s gradnjom.

A kada bi prvo dijete moglo krenuti u vrtić na Brlogu?

- Ne bude li žalbi, kaže načelnik Lasić, već za dvije godine. Ovisi sve o natječaju i žalbenom roku.

S obzirom na to da je parcela za koju se traži građevinska dozvola odmah pored napuštene područne škole, pitali smo je li postojala mogućnost obnove te zgrade u svrhu predškolske ustanove:

- Ne, to ćemo ostaviti za nešto drugo, možda kad bude potreba opet za školom. A i bolje je graditi nove objekte, novi su standardi… Bilo bi više rušenja, problema i ulaganja nego sagraditi novo. Jedno je škola, a drugo su vrtići. Što se tiče kapaciteta vrtića, u njega će se moći upisati 110 djece.

Imali smo rješenje

Oporbeni vijećnik i jedan od najžešćih kritičara aktualnog načelnika, Toni Garac (HSLS) čije je dijete također među trinaestoricom neupisanih protekle godine, prokomentirao je situaciju:

- Drago mi je da je napokon Općina Proložac dobila financijska sredstva za gradnju novog vrtića i to zahvaljujući odluci Vlade RH.

image

Oporbeni vijećnik Toni Garac

Duje Klarić/Cropix

Gradnju i upis sve djece podržavam oduvijek, ali to će problem neupisane djece riješiti tek za par godina. Svi se pitamo gdje ćemo s djecom do tada, odnosno u naredne tri godine?

Stoga, nama hitno treba rješenje za sada neupisanu djecu dok se novi vrtić ne izgradi. Žalosno i sramotno je da problem neupisane djece iz Prološca nismo još uvijek riješili, a mogli smo zahvaljujući Uredbi Vlade RH o sufinanciranju vrtića, a prije toga, moram to reći, zahvaljujući i mom dogovoru sa županom Bobanom kada je Županija na moju inicijativu izdvojila značajna financijska sredstva u proračunu za vrtiće iako nije osnivač.

Nažalost, sve ove mogućnosti Općina Proložac do danas nije iskoristila i to je veliki propust načelnika Lasića. Roditeljima je u tri godine puna kapa obećanja i s punim pravom očekuju da se ovaj gorući problem napokon riješi. Novom vrtiću se veselim kao roditelj i kao općinski i županijski vijećnik.

Također, upitali smo i nezavisnu vijećnicu Anamariju Grabovac, koja je kao i Garac bila kandidatkinja za načelnicu općine na prošlim lokalnim izborima, kako komentira skoru gradnju novog vrtića i odvajanje od imotske institucije:

- Kao roditelj, radujem se vrtiću. I sama jedva čekam otvorenje koje će se dogoditi za dvije, tri godine. Moja djeca, nažalost, nisu imala priliku pohađati jaslice ni vrtić u općini gdje žive.

A kao vijećnica bih lagala kada bih rekla da sam zadovoljna. Vrtić se do sada mogao izgraditi i opremiti bespovratnim sredstvima i nekoliko puta pa smo mogli do sada realizirati neke druge razvojne projekte. Također, već tri godine imamo velik broj neupisane djece i vladajući nisu uspjeli niti kratkoročno riješiti problem. Fascinira me neumorna i nepokolebljiva inertnost vladajućih već preko dvadeset godina.

Vrtić, čija se izgradnja već predugo čeka, mogao bi kroz koju godinu otvoriti vrata za prvu generaciju djece. Iako na neočekivanoj lokaciji van centra Prološca, mještani pozdravljaju svako rješenje koje im temeljnim ljudskim, a najmlađima dječjim pravima pripada.

U smjenama hrvatskog realizma i optimizma, nadolazeće vrijeme će pokazati kada će ga Proložani i njihovi potomci (napokon) dočekati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 00:27